Tett på med Marte Spurkland

Tett på med Marte Spurkland

Norway

Tett på er podcasten for alle som elsker livet, lengselen og kjærligheten. Galskapen, klokskapen og festen. Bli med når VG Helgss Marte Spurkland møter gjester i studio. Tett på het tidligere Helgestart.

Episodes

Tv-serien SKAM er på alles lepper. Lar du følelsen skam styre livet ditt?  

Alle snakker om Noora, William og SKAM. Men hva skjer når du lar følelsen av skam styre livet ditt? For mye skam gjør at du tar dårlige beslutninger og lever mindre og kjedeligere enn du helst vil. Men skam kan også være en god, moralsk pekepinn. Skuespiller Henriette Steenstrup har mye skam i livet, og bearbeider ved å snakke skikkelig høyt om det skammelige. Psykolog Aksel Sinding gir tips til håndtering av lammende og giftig skam. Og: Tett på takker for seg. Med Kristine Hellesland og programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

Anders Baasmo Christiansen kuttet bekymringer fra livet. Finnes det en pille mot alkoholisme?  

Anders Baasmo Christiansen om å finne kronprins Olavs stemme, om å komme halvveis i livet og tenke: Er dette alt? Om det fine med uforbeholdne hyllester, og et liv hvor bekymringene kuttes. Rusforsker Jørgen Bramness: Alko-avhengige bør få medisiner, ikke moralprekener. Med Kristine Hellesland og programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

Utroskap, svik og onde gjerninger: Bør du søke hevn? Sexprat: Feil kjæreste? Gjør det slutt  

Når noen skader, krenker eller sårer deg – og når partneren din er utro: Bør du søke hevn eller tilgivelse? Bør vi alle bli et samfunn hvor alle mediterer, holder roen og aldri «tar igjen» på noe, eller finnes det situasjoner der det er lov å reise seg og gjøre gjengjeld? Hva gjør deg lykkelig på kort og lang sikt? Psykolog Peder Kjøs og evolusjonsbiolog Jens A. Huseby svarer. Sexprat med Ingunn: Vet du innerst inne at kjæresten din ikke er rett for deg? Ikke kast bort tiden, gjør det slutt. Med Kristine Hellesland og programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

Hva er du redd for? Klovner i kamp-Aslak om panikkangsten. Vikram Kolmannskog: Bli venn med døden. Og Ingunn om tenåringskjærester.  

Død, skam, ensomhet, tap av mening, for mye frihet, å miste seg selv- hva er du mest redd for? Da Klovner i kamp-Aslak fikk panikkangst for første gang, på turné i Kina, trodde han at han skulle bli gal. Dødsangsten er kanskje den mest grunnleggende frykten, mener gestaltterapeut Vikram Kolmannskog. Sexprat med Ingunn: La ungdommens kjæreste overnatte. Med Kristine Hellesland og programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

Hjerne spesial. Inn i hodet på toppleder Janne Log, skuespiller Lena Kristin Ellingsen og hjerneforsker Kaja Nordengen  

Går det an å trene opp hjernen til å bli smartere, mer empatisk, mer selvtillit og mer selvkontroll? Hvilke mentale styrker trenger toppleder Janne Log og skuespiller Lena Kristin Ellingsen i hverdagen? Er en topplederhjerne annerledes enn en skuespillerhjerne? Bør det hete hjernesorg i stedet for hjertesorg? Hjerneforsker Kaja Nordeng forteller. Med Kristine Hellesland og programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

Ekspertprat: Hvordan tenker voldtektsmannen? Relasjonsprat: Hvorfor krangler vi?  

De aller fleste som voldtar har en «mening» med å gjøre det. Hvordan tenker voldtektsmannen? Terapeut Bjørn Løvland skriver ned voldtektsmenns historier, for å forstå bedre hva som skjer og hvordan voldtekter kan forhindres. Han deler overgrepene i typer som «festvoldtekt», «forsoningsvoldtekt», «har du sagt a må du si b»-voldtekt og «du er min»-voldtekt. Relasjonsprat med Ingunn Saltbones: Derfor krangler du med kjæresten. Programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

Å skille seg ut, og om kvinner som tar ansvar i senga  

Sumeet Singh Patpatia har turban på hodet og har alltid skilt seg ut. Han har lært seg å elske sin egen annerledeshet, og blir sterk av den. Psykolog Mikael Tejera skjulte sin homofile legning hele barndommen og oppveksten. Nå hjelper han andre som ikke er helt som flertallet i flokken. Vi spør: Bør du dekke over annerledesheten din, eller fremheve særtrekkene dine? Sexprat med Ingunn Saltbones: Kvinner, ta mer ansvar i senga. Programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

Hva er mest norsk; dugnad eller egoisme? Psyken din: Slik takler du avvisning  

Hva er «norske verdier»? Egoisme og konkurransejag eller dugnad og kjærlighet til naturen? Er nordmenn så glade i naturen fordi dyr og trær er lettere å omgås enn mennesker? Å bli avvist er moderne menneskers største skam. Slik lever du litt bedre med å få et «nei». Med Inga Bostad, filosof og direktør for Norsk senter for menneskerettigheter, og psykolog Tormod Huseby. Programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

Legenes historier om liv, død, kropp og hierarki. Sexprat: Lær av BDSM’erne  

Hvordan er livet i legefrakken? Wasim Zahid om den første pasienten han mistet – burde han ha kunnet redde henne? Elisabeth Eggen mener leger er gode på prestasjon men dårlige til å snakke om de vanskelige tingene. Astrid Nylander Almaas mistenker at kvinnelige leger har mer girl power enn kvinner flest. Sexprat med Ingunn: Hva kan vaniljefolket (de fleste av oss) lære av BDSM’erne? Med Kristine hellesland, programleder Marte Spurkland og produsent Magne D. Antonsen.

Hun gikk til rettssak for å få dø, men er tvunget til å leve. Hvem bestemmer over et liv?  

Hun er beltet fast, overvåket og tvunget til å leve. Kvinnen tidlig i trettiårene har gått til rettssak mot staten for å få lov til å dø, men har ikke vunnet fram. Advokaten hennes mener tvangsbehandlingen av henne grenser til tortur. Fra innsiden av Gaustad sykehus har hun sendt 250 mailer til VGs reporter Synnøve Åsebø. Hør Åsebø og kvinnens ansvarlige behandler, psykiater Gunnar Henden, i Tett på. Programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

Lappeteppefamilie, sexfantasier og den fine hverdagen  

Du har levd ca 15.000 dager og har ca 15.000 igjen. På tide å gjøre regnskap over livet. Hva er viktig for deg? Skal du ha som mål å bli sprekere, penere og flinkere på jobb - eller er lykken egentlig noe helt annet? Sølvi Foss har funnet hverdagslykken og deler den i Tett på. Lappeteppefamiliens gleder og utfordringer. Når han møter henne og begge har ekser, barn og tidligere svigerfamilier i bagasjen. Hvordan overlever forholdet og kjærligheten? Sexprat med Ingunn: Er det lov å fantasere om andre under akten? Med Peder Kjøs, Sølvi Foss og Kristine Hellesland. Programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

Tro, tvil, skam og underliv  

Hjertelege og samfunnssynser Wasim Zahid har skrevet bok om kunsten å leve skikkelig lenge, og forsket på hvordan åndelighet har en positiv effekt på helse og liv. Rut Helen Gjævert utforsker sin egen fortid og tro i den nye VGTV-serie «Frelst». Begge har vært del av sterke religiøse miljøer og deler tanker om å miste troen. Sexprat med Ingunn: Se på hverandres underliv og gi hverandre komplimenter under akten, det gir bedre selvfølelse. Med Wasim Zahid, Rut Helen Gjævert, Ingunn Saltbones og Kristine Hellesland. Programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

Eksnarkomane Sturla og finansminister Siv om livets opp- og nedturer. Sex, men hvor ofte?  

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen står på øverste stigetrinn i det norske samfunnet. Sturla Haugsgjerd er nylig nykter rusmisbruker og har vært ute mange vinternetter. Begge kan noe helt essensielt om å lede seg selv og andre. Siv Jensen er også leder for Sylvi Listhaug, vinterens mest omstridte politiker. Hver dag ringer Siv til Sylvi og støtter henne i stormen. Sexprat med Ingunn: Takk for at du spør, så hyggelig at du har lyst på meg. Med Siv Jensen, Sturla Haugsgjerd og Kristine Hellesland. Programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

Er lavmælte folk smartere enn pratmakerne? Trump og mensenmobbing  

Sexprat med Ingunn Saltbones: Onani styrker parforholdet. Stille er den nye støyen. I en verden hvor stadig flere snakker høyt og mye, hva skjer med de stille og lavmælte folkene? Det er ikke alltid slik at de som prater mest tenker best. Mer respekt for de introverte! Donald Trump har gitt verden et comeback for mensenmobbing. Med Kristin Clemet, Espen Skorstad og Kristine Hellesland. Programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

Finn deg selv i all støyen  

Hva skal til for å bli en bittelitt bedre versjon av seg selv? Tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde pleide å søke trygghet. Så skjønte hun at det var frihet som gjorde henne lykkelig. Forfatter Tore Renberg har hatt en slumrende musiker inni seg i mange år. Nå gir han ut soloplate, som er hundre prosent Tore. Psykolog Andreas Løes Narum og den deilige – og vanskelige – kunsten å endre seg. Programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

Når kjæresten slår  

Når kjæresten slår, hva gjør du? Hvorfor er det så vanskelig å bryte ut av et voldelig parforhold? Bjørn Løvland ble overrasket og skuffet første gang han slo. I dag hjelper han andre menn til å få slutt på volden. Psykolog Ingunn Rangul Askeland har forsket på menn som slår. Laila Goody om lys og mørke på scenen og i livet. Programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

Sluttpakke-grunnkurs, hvordan få ny jobb og Nils Ole Oftebro om livet sjæl  

Har du fått sluttpakketilbud? Eller har du lyst på ny jobb? Arbeidsrettsadvokat Eivind Arntsen lærer bort kunsten å ta sluttpakke. Hodejeger Trine Larsen om hvordan du best selger deg inn i jobbintervjuer, og hva som er typisk attraktive og uattraktive personlige egenskaper. Nils Ole Oftebro om kjærlighetssorgen ved slutte på Nationaltheatret, om kjærligheten til kona og familien, og sitt sydlandske følelsesliv. Programleder Marte Spurkland. Produsert av Kristine Hellesland.

Mobbing og ærlighet i kjærlighet  

Mobbing kan skade like mye som krig. Hjernen skiller ikke mellom blikk, bomber og granater. Hva gjør du når barnet ditt blir mobbet? Kjærlighet og utroskap, når skal du fortelle sannheten og når skal du tie om syndene i ekteskapet. Med skuespiller Marte Engebrigtsen, forfatter Kristin Oudmayer og psykolog Heidi Tessand. Programleder Marte Spurkland. Produsert av Kristine Hellesland og Magne D. Antonsen.

Romjulsspesial: Hva livet har lært oss  

Kjærlighet og penger ønsket vi oss, men året 2015 ble terror, klimakrise, arbeidsledighet og en rekke nedturer. 2016 vil vi skal bli bedre, men da må vi ha hodet skrudd på plass og hjartet på rette staden. La oss lære litt av de med livskunnskap, de over 65 som VG Helg jevnlig møter for å få del i litt livsvisdom. Med filosof Kaja Melsom og psykolog Peder Kjøs. Programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

Krigs-jul, Tine Sundtofts klimaseier og Vibeke Klemetsen møtte boko haram-fanger  

Vibeke Klemetsen har møtt nigerianske jenter som har vært fanget av boko haram. Mitt livs tøffeste reise. Jul med nytt perspektiv. Mens du spiste julemat i 2009 ble stabssersjant Emil Johansen beskutt i Afghanistan. Gutta i leiren er hans andre familie. Klimaminister Tine Sundtoft om spillet i kulissene under klimakonferansen i Paris. Kan bli «gal» av enkelte «norske» problemer. Programleder Marte Spurkland. Produsert av Magne D. Antonsen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose