Tiedeykkönen

Tiedeykkönen

Finland

Nojatuolimatka tieteen kiinnostavimpiin virtauksiin. Tieteen ilmiöitä käsittelevän tiistain lähetyksen juontaa Pasi Toiviainen ja luonnontieteeseen sekä lääketieteeseen painottuvan perjantain lähetyksen juontaa Sisko Loikkanen. Ohjelmaa toimittavat lisäksi Leena Mattila, Virpi Väisänen ja Jaari Vaara. Ohjelman tuottaa Maija Kaipainen. Yle Radio 1 tiistaisin ja perjantaisin klo 12.10 - 13.00.

Episodes

Tiedeykkönen: Miten kierrätysongelma liittyy syöpään tai Parkinsonin tautiin?: 25.10.2016 13.15  

Miten solun jätehuolto liittyy syöpään ja Parkinsonin tautiin? Kas siinä Nobelin arvoinen pulma. Luonto ei tuhlaa aineita. Hiili ym alkuaineet kiertävät luonnossa, siitä pitää huolen aineen häviämättömyyden laki. Elävän solun pitää itse aktiivisesti huolehtia kierrätyksestä tai käy huonosti. Jos kierrätys- ja jäteholtosysteemi eli autofagia hyytyy, niin soluun kertyy vanhentunutta proteiinia ynnä muuta roinaa. Seuraukset ovat ikäviä, esimerkiksi syöpä, Parkinsonin tauti tai silmanpohjan rappeuma. Leena Mattila tapasi lääketieteen Nobel-aiheen tiimoilta suomalaistutkijat Eeva-Liisa Eskelisen ja Carina Holmström-Stillin Helsingin yliopistosta.

Tiedeykkönen: Vainojen kulttuuriperintö: Kun vihollisen tappamisesta tuli nautinto: 21.10.2016 12.12  

Miksi vainoamme lajitovereita ja suollamme raivoisaa tekstiä verkossa? Entä miksi vihollisen tappaminen ei ole vain suotavaa vaan myös nautinto? Kulttuurihistorian tutkijat pohtivat tämän päivän vihapuhetta ja vainoja historiallisten tekstien kautta. Ohjelmassa selviää, että miten saamelaiset, homot ja väärin uskovat ovat saaneet tuta enemmistön pelot. Ja onko tästä mitään viisastuttu. Toimittajana Jari Vaara.

Tiedeykkönen: Synteettinen biologia – nykyajan sampo: 17.10.2016 18.15  

Maailman ongelmat ratkaistaan synteettisen biologian avulla - uskokoon ken haluaa. Optimistit väittävät sen ratkaisevan energiaongelmat ja sairauksetkin tulevat hoidettua. Kuinka tätä arvioi v:sta 2004 synteettistä biologiaa soveltanut professori Sven Panke. Hän työskentelee Sveitsin valtiollisessa teknillisessä korkeakoulussa bioprosessitekniikan yksikössä. Entä miten alan katsoo toinen pioneeri teollisen biotekniikan asiantuntija Hans-Peter Meier Sveitsistä. Häntä huvittaa synteettiseen biologiaan asetetut kovat odotukset, vaikka toki työkalua voi käyttää moneen hyödylliseen, muun muassa lääkkeiden tuotannossa prosessien tehostamiseksi, jotta jätteen määrä vähenee. On myös käytävä keskustelua, mihin resurssit laitetaan? Uutta bioteknologian alaa katsoo myös tekniikan ja innovaatioiden historiaa tutkinut professori Kalle Michelsen Lappeenrannan yliopistosta. Hän näkee yhtymäkohtia muihin tekniikan kehityssuuntiin, muun muassa atomienergian tutkimukseen ja tuoreempi esimerkki on ICT-vallankumous, jolloin kaikki voimat keskitettiin uuteen alaan. Michelsen kysyy, lisääntyykö insinööriajattelun valta yhteiskunnassa synteettisen biologian myötä? Toimittaja on Teija Peltoniemi.

Tiedeykkönen: Häviääkö huuhkaja Suomesta? Linnut ympäristömuutoksen kourissa: 14.10.2016 13.15  

Mennyt kesä oli hyvä monelle lintulajille, pesistä lensi paljon poikasia maailmalle. Mutta syksy ja talvi vaativat veronsa, ensi kesänä niistä on elossa vain kolmasosa. Myös ympäristö muuttuu: ilmasto lämpenee, metsiä hakataan ja maaseutu köyhtyy. Tiedeykkösessä kysytään, miten linnut pärjäävät tämän kaiken keskellä. Vastaamassa ovat akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen ja Rengastustoimiston johtaja Jari Valkama Luomuksesta Helsingin yliopistosta, hän on tutkinut muun muassa huuhkajan selviytymistä. Mukana keskustelussa on myös yliopistonlehtori Toni Laaksonen Turun yliopistosta. Toimittajana on Pirjo Koskinen. Kuva YLE/Petri Jauhiainen/Vastavalo

Tiedeykkönen: Mainio pikku sota - Britit sotimassa bolsevikkihallitusta vastaan Suomesta käsin v. 1919: 11.10.2016 12.15  

Historioitsija filosofian tohtori Mikko Ylikangas kertoo kirjassaan Mainio pikku sota mielenkiintoisesta tapahtumasarjasta vuonna 1919 Suomenlahdella Koiviston ja Terijoen maisemissa lähellä silloista Venäjän rajaa kun Britannian laivasto ja kuninkaalliset ilmavoimat RAF tekivät iskuja Neuvosto-Venäjää vastaan Suomen puolelta. Tässä ohjelmassa mennään noihin tapahtumiin sadan vuoden taakse, jotka liittyvät Britannian suurvaltaintressien lisäksi Suomen ja Viron itsenäistymiseen sekä Bolsevikki-vallankumoukseen Venäjällä. Toimittajana on Seppo Heikkinen.

Tiedeykkönen: Vuoden 2016 fysiikan nobelistien kehittämästä syväfysiikasta hyötyvät kvanttitietokone ja suprajohteet: 07.10.2016 11.12  

Fysiikan Nobelilla palkitaan fyysikot Michael Kosterlitz, David Thouless sekä Duncan Haldane. Uudet nobelistit ovat ottaneet käyttöön matematiikan osa-alueen topologian, jonka avulla he ovat kuvanneet suprajohteiden, supranesteiden ja ohuiden magneettisten kalvojen fysiikkaa. Heidän kehittämiään teorioita voidaan hyödyntää elektroniikassa, suprajohteiden kehittämisessä ja kvanttitietokoneessa. Michael Kosterlitz on haastateltavana ohjelmassa. Hän on Aalto-yliopistossa vierailevana professorina ja kertoo ensitunnelmistaan, elämästään ja suhteestaan fysiikkaan. Nobelistien töistä kertovat myös professori Tapio Ala-Nissilä ja professori Päivi Törmä Aalto-yliopistosta. Ohjelman loppuosa on varattu lokakuun tähtitaivaalle, joka tarjoaa nähtäväksi planeettoja, hohtavan Linnunradan ja Orionidien tähdenlentoparven. Tähtitaivaasta kertoo professori Markku Poutanen Paikkatietokeskuksesta. Ohjelman toimittaa Sisko Loikkanen.

Tiedeykkönen: 90-luvulla virtuaalitodellisuus ei lyönyt läpi, mutta onko nyt sen aika?: 04.10.2016 13.15  

Virtuaalimaailma voi olla mahtava tai todella huono kokemus. Kun silmä näkee sellaista, jota tasapainoelin ei voi käsittää, aiheutuu huimausta, pahoinvointia ja hikoilua. Esimerkiksi liike tai epätarkka pään seuraaminen voi aiheuttaa tätä. Virtuaalitodellisuuden aiheuttamia huonon olon kokemuksia tutkitaan Helsingin yliopistossa. Kesällä lisätty todellisuus nousi puheenaiheeksi PokemonGo-pelin ansiosta, vaikka lisätty todellisuus ei ollutkaan syy pelin suosioon. Joidenkin arvioiden mukaan lisätty todellisuus tulee kasvamaan lähivuosina räjähdysmäisesti, kun taas virtuaalitodellisuuden kasvu on loivempaa. Haastattelussa tietotekniikan professori Tapio Takala Aalto-yliopistosta, psykologi ja tutkija Jukka Häkkinen Helsingin yliopistosta, abiturientti Topi Ruotsalainen Kuopion klassillisesta lukiosta, pelintekijä Tuomas Karmakallio, ohjaaja-leikkaaja Ville Lahti ja johtava tutkija Charles Woodward VTT:ltä. Toimittajana Leo Kosola.

Tiedeykkönen: Viikon täsmäruokakuuri auttoi tarkkaan valittuja täsmäpotilaita: 30.09.2016 13.00  

Miten ihmissolu hyödyntää syödyn omenan tai makkaran energian? Entä miten täsmäruoka vaikuttaa aikuisten mitokondriaaliseen lihasheikkouteen? Tiukasta ruokavaliosta yllättäen aiheutunut lihasvaurio stimuloi lihaksen uudistumista ja paransi potilaiden lihasvoimaa jonkin verran. Ruokavalion tehon aikuisten mitokondriaaliseen lihasheikkouteen, havaitsi professori Anu Wartiovaaran ryhmä. Jos mitokondriot hyytyvät, sairaus voi oireilla missä hyvänsä lihaksissa tai elimissä. Peritty sairaus voi alkaa missä iässä hyvänsa, mutta vakavimmat näkyvät jo vauvana. Toimittaja on Leena Mattila.

Tiedeykkönen: Potilas ja lääkäri tapaavat metsässä - edistääkö teatteriesitys terveyttä?: 23.09.2016 08.00  

Mitä tapahtuu kun potilas ja lääkäri tapaavat metsässä? Mitä vaikutuksia kohtaamisella luonnossa on ihmisen hyvinvointiin? Tällaisia asioita selvittelee Oikea terveyskeskus –teatteriesitys. Produktion takana on työryhmä, jossa on näyttelijöitä, lääkäri, pelisuunnittelija sekä luonnon terveysvaikutuksiin perehtynyt tutkija. Keskeisessä asemassa on näyttämötyön väitöstyötään tekevä Sami Henrik Haapala. Hän väittää, että kysymyksessä on ensimmäinen terveysvaikutteinen esitys. Toimittaja Teija Peltoniemi tapasi metsässä yhden esityksen ”lääkäreistä” Sami Henrik Haapalan. Potilaan ja lääkärin kohtaamista tarkastelee kliininen opettaja Päivi Polo Turun yliopistosta omasta lähtökohdistaan. Hän opettaa tulevia lääkäreitä kohtaamaan erilaisia potilaita. Näyttelijä Olli Kontulainen on yksi keskuspuistossa tapahtuvan esityksen ”lääkäreistä”, ja hän on tosielämässä myös terveyskeskuslääkäri. Tutkija Ann Ojala miettii, miten taide ja tiede voivat kohdata.

Tiedeykkönen: Onko geneettisesti puhdasta supisuomalaista ikinä ollutkaan?: 16.09.2016 14.00  

Mitä yhteistä meillä on kiinalaisten ja intialaisten kanssa? Isälinjassa näkyy aasialainen panostus ja äitilinja vie Intiaan. Ihmiset liikkuivat ennenkin. Geeneistä löytyy musikaalisuuden biologinen pohja ja selitys sille, miksi miksi lääke sopii yhdelle,muttei toiselle. Tuhansia vuosia evoluutio on karsinyt ne, joilla ei ollut vaadittavia ominaisuuksia. Ruuan tehokas hyödyntäminen pelasti esivanhemmat nälkävuosina, mutta nyt se lihottaa ja lisää sydäntauteja. Luova ongelmanratkaisukyky pelasti ihmishenkiä kivikaudella. Saman kolikon toinen puoli lisää skitsofreniariskiä, jota sairastaa 1 prosenttii ihmisiskunnasta. Äänessä dos.Päivi Onkamo ja Leena Mattila.

Tiedeykkönen: Koodi on kaikkialla: 13.09.2016 13.00  

Tiedeykkösessä pääsemme kurkistamaan tietokoneohjelmoinnin saloihin, onhan se tullut tänä syksynä peruskokoulun opetusohjelmaan kaikille. Onko se loppujen lopuksi niin mystistä kuin usein kuvittelemme? Siitä kertovat tietojenkäsittelytieteen professori Tomi Männistö ja ohjelmakehittäjä Petrus Repo. Toimittajana Seppo Heikkinen.

Tiedeykkönen: Radio: maailman seitsemäs ihme: 09.09.2016 14.00  

Miten nuori räkänokka teki radiohistoriaa? Miten uutisääni Heikki Palteisto sai lukuluvan? Entä lähettääkö Pasilan torni enää mitään, jos tarkkoja ollaan? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaukset Jari Vaaran johdolla. Radio on ollut mukana kansakunnan kohtalon hetkissä, mutta jatkossa se etsii paikkaansa digiajan välineenä.

Tiedeykkönen: Tummanpuhuva vyörypilvi säikäyttää - yötaivaalla hohtaa Linnunrata: 06.09.2016 13.25  

Vyörypilvi taivaalla on mahtava ja pelottava näky. Pilvi saattaa edetä uhkaavan nopeasti ja tuoda mukanaan sadetta ja salamointia. Siksi kannattaakin hakeutua suojaan. Joskus pilvi voi olla rauhallinenkin. Syyskuun tähtitaivaalla hohtaa Linnunrata, ja illalla näkyvät planeetat Mars ja Saturnus. Kuun puolenvälin tienoilla on Kuun puolivarjopimennys. Revontulia on jo nähty. Vyörypilvistä kertoo ryhmäpäällikkö Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitoksesta. Professori Markku Poutanen antaa vinkit syyskuun tähtitaivaan tarkkailuun ja kertoo myös, miten tähtiharrastus pannaan käyntiin. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

Tiedeykkönen: Kuinka syöpä teetättää ihmisellä palveluksia itselleen?: 02.09.2016 13.20  

Miksi ihmiskeho rakentaa syövälle verisuonia? Riesaksi ovat myös silmään väsätyt ylimääräiset verisuonet. Syöpäkasvain teetättää uhrillaan uudissuonia, joilla kuppaa happea ja ravinteita itselleen. Syöpä ei voisi kasvaa ilman sitä ruokkivia verisuonia. Toisaalla silmään kasvavat vuotavat uudissuonet uhkaavat näköä. Vuotavia uudissuonia ei kukaan kaipaa, silti ihmiskroppa tuottaa niiltä. Mikä meissä saa haitalliset ketjureaktiot käyntiin? Miksi kokonainen iso ihminen antaa pienen syövänalun määrätä kehityksen suunnan? Entä millä konstilla silmän uudisuonitukselle pannaan kapuloita rattaisiin? Tiedeykkösessä dos Pipsa Saharinen ja Leena Mattila. Kuvassa dos Pipsa Saharinen, Helsingin yliopisto ja Wihurin tutkimuslaitos. Kuva: YLE/Leena Mattila

Tiedeykkönen: Fiksut solut näkevät valoa, viestivät ja parantavat sairauksia?: 30.08.2016 13.15  

Mitä yhteistä on lentokoneen korkeuden säädöllä ja veren sokerin säätelyllä? Entä sähkönjakelulla ja elimistön kalsiumtasapainolla? Paljonkin mutta erojakin löytyy. Kun näitä erilaisia systeemejä tutkitaan niin saadaan tietoa siitä, kuinka biopolttoaineita voitaisiin tuottaa tehokkaammin ja sairaudet parantaa. Tietokoneet ovat näyttäneet voimansa viimeisten vuosikymmenten aikana, ja nyt tietokoneet kohtaavat elollisen maailman. Fiksu viestinviejä koneen ja eliön välillä on valo, jos solun perimää muokataan tunnistamaan tunnistamaan erilaisia valon aallonpituuksia. Kyse on optogenetiikasta. Mutta täytyyhän solu saada kommunikoimaan takaisinpäin, kertomaan miten menee, kuinka se tehdään? Tällaista tutkimusta tehdään Sveitsin valtiollisessa korkeakoulussa, ETH:ssa. Teija Peltoniemi tapasi kontrolliteorian ja systeemibiologian laboratoriossa professori Mustafa Khammashin ja tekniikan kandidaatti Oskari Vinkon.

Tiedeykkönen: Manchester ja Tampere - loistavan teollisen historian vangit?: 26.08.2016 13.00  

Manchesterilla ja Tampereella on hieno teollinen historia. Manchester oli teollisen vallankumouksen kehto, joka oli esikuva kun teollistuminen alkoi eri puolilla maailmaa. Tampere puolestaan oli Suomen Manchester. Finlaysonin tekstiilitehdas oli aikoinaan Pohjoismaiden suurin tehdas, ja tekstiiliteollisuuden myötä kaupunkiin syntyi mm. merkittävää konepajateollisuutta. Millaista osaamista kaupunkeihin syntyi teollisuuden vanavedessä? Millainen rooli tieteellä oli? Kun teollisuutta ei juuri enää ole, millä eväillä Manchester ja Tampere menestyvät? Mitä loistavasta teollisesta historiasta on jäänyt käteen? Haastateltavina Manchesterin tiede- ja teollisuusmuseon kuraattori Alice Cliff, Manchesterin yliopiston historian professori James Sumner ja Tampereen yliopiston historian professori Pertti Haapala. Toimittajana Harri Alanne. Kuva: V. O. Kanninen/Ylen arkisto

Tiedeykkönen: Neutronitähdet ovat valtavan tiheitä ja aine avaruudessa kosmisena verkostona: 23.08.2016 13.30  

Neutronitähdet ovat valtavan tiivistä ainetta. Suomalainen tutkijakaksikko, Aleksi Vuorinen ja Aleksi Kurkela, ovat kehittäneet neutronitähden tilanyhtälöä. Jos kaksi neutronitähteä törmää toisiinsa, tutkijakaksikon tuloksista on hyötyä ja heillä on nyt tarjota ennuste, miltä tähtien yhteensulautumisen pitäisi näyttää. Törmäys tuottaa gravitaatioaallon, jonka kenties gravitaatioaalto-observatorio LIGO Yhdysvalloissa pystyisi havaitsemaan. Aine on jakautuneena avaruuden valtavaan tyhjyyteen verkostomaisina rakenteina. Verkostossa painovoima vetää ainetta keskittymiksi. Linnunrata kulkee vääjäämättä merkillistä, Suureksi attraktoriksi kutsuttua painovoimakeskittymää kohti. Haastateltavina ovat akatemiatutkija Aleksi Vuorinen ja astrofysiikan apulaisprofessori Peter Johansson Helsingin yliopistosta. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

Tiedeykkönen: Syyskesän eläimellistä antia tarjolla: myyräkuume, jänisrutto ja Pogostan-tauti: 19.08.2016 13.00  

Missä piilee tularemian eli jänisruton varsinainen isäntäeliö? Jänis ei kelpaa, koska jänis kuolee tularemiaan. Taudin isäntäeliön pitää kestää tartunta hengissä, muuten se ei kelpaa tautimikrobin säilymöksi eli reservuaariksi. Tautinen Tiedeykkönen kaivelee eläinperäisten infektiotautien eli zoonoosien lähteitä. Professori Olli Vapalahden listalla ovat jäniksille turmiollinen jänisrutto, verenvuotokuumeiden leppeämpi suomalaisserkku, myyräkuumettä aiheuttava Puumala-virus sekä eksoottiset, mutta ikävät tulokkaat zikavirus ja vähän vanhempi tulokas, niveliä rassaava Pogostan-tauti. Leena Mattila tapasi professori Olli Vapalahden Meilahdessa. Kuva: YLE/Jouni Nurmilo

Tiedeykkönen: Surullinen musiikki on sekä ahdistavaa että voimaannuttavaa: 16.08.2016 13.15  

Surullisessa musiikissa on yleensä vaikeita teemoja käsittelevät sanoitukset, mollisointuja, hidas tempo ja laskeva sävelkulku. Instrumentaalimusiikillakin voidaan välittää tunteita, sillä ääni voi olla sanatonta viestintää siinä missä ilmeet ja eleet. Toisaalta myös iloinen kappale voidaan kokea surulliseksi, jos biisi liittyy henkilökohtaiseen traumaan. Vaikka suru koetaan negatiiviseksi tunteeksi, jota vältellään, surullista musiikkia kuunnellan paljon. Ohjelmassa selvitetään, millaisia tunnekokemuksia surullinen musiikki aiheuttaa ja miksi ja milloin sitä halutaan kuunnella. Haastattelussa: Musiikintutkija Henna-Riikka Peltola Sibelius-akatemian professori Kari Kurkela Lukijana Jenni Honkanen Toimittajana Leo Kosola Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Tiedeykkönen: Biopolttoaineita synteettisen biologian avulla: 12.08.2016 06.00  

Öljyn tilalle tarvitaan kestävästi tuotettuja polttoaineita. Biopolttoaineiden kehitellään entistä tiiviimmin synteettisen biologian avulla. VTT:llä osataan biotekniikka ja nyt vauhtia otetaan uudesta tavasta tehdä biologiaa. Tutkimusprofessori Merja Penttilä ja synteettisen biologian ryhmän vetäjä Jussi Jäntti kertovat, kuinka teollinen biotekniikka toimii? Entä mikä merkitys on tutkimuksella, jossa synteettisen biologian keinoin saatiin aikaan pienin bakteeri? Kiinnostava uusi tutkimuksen alue on pieneliöiden sähkösynteesi. Onnistuuko ilmakehän hiilidioksidin muuntaminen sähkön kautta polttoaineiksi tai hyödyllisiksi kemikaaleiksi? Bakteerit siis muuntaisivat elektroneja kemialliseksi energiaksi, jota voisi jopa tankata autoonsa. Tästä muun muassa Pauli Kallio Turun yliopistosta. Toimittaja on Teija Peltoniemi.

0:00/0:00
Video player is in betaClose