Tiliapodden

Tiliapodden

Sweden

Tiliapodden är en podcast om psykisk ohälsa som ger svar på ungas egna frågor och funderingar kring ämnet. För igenkänning, minskad skam och tabu. Du är aldrig ensam, det vet vi på Tilia, den ideella organisationen som arbetar stödjande för ungdomar med psykisk ohälsa. Nu vill vi genom denna podcast förmedla att många frågor och funderingar vi får in, som ungdomar skäms som mest över, egentligen är väldigt vanliga och delas av flera.

Episodes

Ätstörningar - hetsätning  

Idag träffar vi Alif Kabir som har egna erfarenheter av hetsätningsstörning. Till en början dold av en övervikt där man inte riktigt förstod vad som egentligen låg bakom. Vi hoppas att detta avsnitt kan ändra den eventuella uppfattningen om att en ätstörning enbart har med låg vikt att göra. Alif berättar om känslan han burit på och insikter han kommit fram till kopplat till att vara överviktig och lida av att hetsäta. 

Ätstörningar del 2 - Det går att bli FRI!  

Vi fortsätter att prata ätstörningar med Jackie (medverkar även i avsnitt 23 där du kan ta del av hennes beskrivning om livet som drabbad av ätstörningar). I del 2 snackar vi samhällets påverkan, vikthets och att förhålla sig till den, självkänslans STORA påverkan samt några riktiga lyckoglimtar. Glimtarna som varit avgörande till att bli frisk och som hjälper till att fortsätta vara fri! 

Avsnitt 23 Ätstörningar (OBS! De sitter inte i vikten!)  

I del 1 av avsnitten om två delar med tema ätstörningar ätstörningar träffar vi Jackie, som berättar om sin resa med ätstörningar, mötet med vården, anhöriga och vilken hjälp hon tagit. Vi vill betona att vi pratar om Jackies resa och förhållande till mat och ätande. Vet du med dig att du lätt blir triggad, vänta tills vi släpper del 2. Vi finns i form av stöd hos foreningentilia.se, vi har även samlat alla länkar och tips som delas i detta avsnitt under blogginlägget ”Ätstörningar och självkänsla."

Avsnitt 22 HSP del 2  

I avsnitt 22 av Tiliapodden pratar Annesofie Blixt (grundare Tilia) samt Mården Granlund (grundare Under Kevlaret) om HSP (högkänslighet) kopplat till relationer. Lyssna med fördel på detta avsnitt först, sedan avsnitt 21. Vi har tidigare även släppt en mer förklarande del i avsnitt 11. På köpet denna gång - bloopers! 

Avsnitt 21 HSP & kärleksrelationer  

Avsnitt 21 av Tiliapodden snackas kärlek och relationer med grund i ”boken” som vi glömmer nämna namn på i podden så här kommer det: Den högkänsliga människan och kärleken av Elaine Aron. Vi pratar bland annat närhet, dejting, att vara och att bli kär, om rädslor, vardag och lycklig kärlek.

Tjejer med ADHD  

I avsnitt 20 av Tiliapodden får vi besök av Fanny och Josefine, två tjejer med diagnosen ADHD men med olika berättelser och erfarenheter. Gemensamt är att de fått sin diagnos "för sent" i livet.

Känslor, murar, relationer och äkthet med Annso och Mårten #19  

I avsnitt 19 intervjuar vår kära kollega Mårten från Under Kevlaret vår Annso om Tilia. Om mötet som blev det avgörande. Hur självhatet fick ett slut, om tiden det var skönt att känna sig iskall och livet idag som innebär allt annat än det!

Killar, machokultur och psykisk ohälsa - Tiliapodden #18  

Vi pratar med Adam Werner (Volontär Tilia) och Mårten Granlund (Under Kevlaret) om att som kille på grund av machokulturen ha ett outtalat krav på sig att klara sig själv, där alla känslor inte inkluderas. Vi diskuterar också lösningar kring hur vi ska nå de killar som mår dåligt.

Tilia i Almedalen 2016 - Tiliapodden #17  

För tredje året i rad spelade vi in en podd under politikerveckan i Almedalen i Visby. Programledare är Annesofie Blixt. Medverkande: Teresa Linnarsson, Adam Werner och Linnea Björndahl.

Ortorexi - Tiliapodden #16  

I det 16 avsnittet av Tiliapodden talar vi om Ortorexi, fixering vid att leva hälsosamt och ofta träning. Gäster är Yvonne Lin, som bland annat skrivit boken "Ortorexi fixering vid mat och träning" och Rosanna Gunnarson. Podden leds som vanligt av Tilias grundare Annesofie Blixt.

William Spetz - Tiliapodden #15  

Idag intervjuar Tiliapodden William Spetz. Vi diskuterar ångest, förväntningar och prestationer med 19-åringen som snart ska leda finalen i Melodifestivalen. Programledare är Tilias grundare Annesofie Blixt.

Panikångest och depression med Christian Dahlström - Tiliapodden #14  

I det här avsnittet får vi besök av en podd-kollega, Christian Dahlström. In inte bara poddar med ”Sinnessjukt” han har även skrivit boken ”Panikångest och depression”. Läs mer om på hans blogg Vad är depression

Vi pratar naturligtvis panikångest, paniksyndrom och depression men också KBT-terapi och app-hjälp.

 

Programledare är Tilias grundare Annesofie Blixt medverkar gör Jenny Lindström.

Homosexualitet och psykisk ohälsa - Tiliapodden #13  

”Så länge som samhället finner en anledning att hata mig så kommer jag att hata mig.” I dagens avsnitt träffar vi Stefan Eklöf och diskuterar homosexualitet och psykisk ohälsa. Programledare är Tilias grundare Annesofie Blixt, medverkar gör Jenny Lindström.

Tilia i Almedalen - Var en medmänniska! - Tiliapodden #12  

Det här avsnittet sitter vi mitt i gräset i Almedalen precis innan statsministern ska hålla sitt tal under politikerveckan i Visby. Vi diskuterar vad som ofta går snett och de tre politiska krav som vi på Föreningen Tilja försöker driva igenom:

Politiska krav 2015

1. Erkänna ideella föreningar som en resurs och ett komplement där hjälp och stöd saknas. 

2. Att anpassa miljön på psykiatrin för målgruppen

3. Ökad kunskap om psykisk ohälsa

Med som vanligt är Tilias grundare Annesofie Blixt samt Jenny Lindström. Dessutom deltar Jenny Bjärne och Louise Aronsson.

Högkänslighet HSP - Tiliapodden #11  

Idag intervjuar vi Nina Tegar om HSP, eller högkänslighet. Det är ett personlighetsdrag som många av oss har, en femtedel av befolkningen. Programledare är Tilias grundare Annesofie Blixt medverkar gör Jenny Lindström.

Ångest med Carolina Gynning - Tiliapodden #10  

I avsnitt tio av Tiliapodden talar vi om ångest med Carolina Gynning. Hur man kan vara snäll mot sig själv, vara stolt över den man varit och få bukt med sin ångest.

Med Tilias grundare Annesofie Blixt och Jenny Lindström.

Hitta fler avsnitt här: http://foreningentilia.se/tiliapodden/

Fysisk och psykisk ohälsa - Tiliapodden #9  

Sara Bouzaiene har den ovanliga sjukdomen NMO, som drabbar nervsystemet. Det här avsnittet av Tiliapodden handlar om hur fysisk och psykisk ohälsa samverkar. Hur håller man modet uppe när man genomgår en svår behandling som visar sig inte fungera som tänkt? I studion som vanligt Tilas grundare Annsofie Blixt.

Denise Jansson - Tvångsvård - Tiliapodden #8  

Denise Jansson berättar om hur hennes ätstörningar och självskador till slut ledde till tvångsvård, bältesläggning och tvångsmedicinering. Och vägen därifrån via Tilias mentorsskap och hur hon till slut delade ut Aftonbladets pris till Tilja tillsammans med Fredrik Reinfeldt.

Sex som ett självskadebeteende - Tiliapodden #7  

I dagens avsnitt diskuterar vi sex som ett självskadebeteende. I studion har vi med oss författaren, ståuppkomikern och föreläsaren Niclas Christoffer och Kim Forstén samt som vanligt Tilias grundare Annsofie Blixt och Jenny Lindström. Vi talar om sex som ett självskadebeteende, om Niclas Christoffers nya bok Airtight och hans två tidigare böcker Som Zlatan fast bättre och Som James Dean fast snyggare som handlar om ätstörningar och självskadebeteenden.

Micke Spreitz - Tiliapodden  

Idag träffar vi Micke Spreitz, känd som bland annat Tor i Gladiatorerna, Lisbeth Salanders halvbror i Millenium-trilogin och senast aktuell från Johan Falk. Samtalet börjar i Micke Spreitz barndom och en dålig relation med pappan som ledde till kriminella och känslolösa ungdomsår. Men en liten sinnesundersökning blev vändpunkten och numera arbetar Micke Spreitz med att hjälpa andra unga. Vi snackar också kampsport och känslor. Som vanligt är Tilas grundare Annsofie Blixt programledare och medverkar gör Jenny Lindström. 

Länk till Aftonbladet-artikeln som vi nämner i avsnittet: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tillracklig/article20204433.ab

0:00/0:00
Video player is in betaClose