Tillbaka Till Dåtiden Podcast

Tillbaka Till Dåtiden Podcast

Sweden

Tomas Kullshage och David Scodavolpe väljer ett år, en vecka och varsin dagstidning och diskuterar sedan innehållet tillsammans. Här avverkas politik och nyheter varvat med sport, nöjen och märkliga annonser. Varje månad gästas podden av en känd profil som själv väljer årtal. #ttdpod tillbakatilldatiden@gmail.com

Episodes

#54 I denna ljuva sommartid  

1926 är året. Vi snackar Nathan Söderblom, hobbies, skatter, Gustaf Hårleman, böter, Harold Lloyd, algebra, antik arkitektur, polisen, Munckska kåren och mycket, mycket mer.

#53 Nakenbad  

I juni 1977 hände många saker. Ugandas diktator Idi Amin var spårlöst försvunnen. Kungen av rock, Elvis, framstod alltmer som en vapenglad galning. Raggare och assyrier rök ihop i Södertälje. Tabut med kvinnliga alkoholister diskuterades och starka önskemål om mera nakenbad letade sig in i kören av insändare. Dessutom var Silvia gravid och hennes första barn skulle att bli en son.

#52 Krusse & Isse  

Det här är avsnittet då "Krusse", aka "Mr K", aka Nikita Chrusjtjov besöker fienden Amerika, där han tas emot av "Mr Ike", aka Dwight D Eisenhower, aka "Isse" (vilket David kallar honom). Det här är avsnittet om den utbredda rasismen i Arkansas, avsnittet om när kvinnor slåss för rätten att bli präster, avsnittet om fars dag, avsnittet om den fulla apan i Torsby, avsnittet om när Löfbergs Lila slaktar Gevalia. Det är avsnittet om en vecka i nådens år 1957.

#51 Hej!  

Det är 2011 och den arabiska våren är i full blom. Men det är annat som stör. Det är insändare och melodifestival, bröllopsdagar som ska firas och frågesporter som ska besvaras. Följ med oss till mars för fem år sedan!

#50 Dubbelliv  

Det är september månad och året är 1916. Utanför Sveriges gränser härjar kriget, det första världskriget. I Sverige står sälen på menyn och många tar chansen att tjäna pengar på att sälja ransonerade bristvaror till höga priser. Från England får vi höra om ett familjedrama som mycket väl skulle komma väl till pass på bioduken och i Sverige planerar man att undersöka Karl XII:s kvarlevor igen. Och vad händer i det av kriget så sargade Ryssland? Jo, där planerar politikerna ett alkoholförbud som ska gälla för alltid...

#49 Cykelvagnen  

Vi reser tillbaka till september 1982 och fastnar i ämnen som hudblekning, pantburkar och hälsa. David introducerar sin cykelvagn och förklarar hur den bidrar till en bättre hälsa. Dessutom går vi igenom hur man gör en bra insändare, något som hade behövts på Gotland 1982.

#48 Förändring  

Det är 1909 och någon planerar att döda den ryske tsaren Nikolaj II som är på besök i Stockholm. Koleran verkar vara ett problem och någon jävel har ställt fram en ruskigt ful vaxdocka i ett fönster i centrala huvudstaden.

#47 När det skaver  

Det är sommar. Det är året 2004 och vi fastnar vid det som skaver och det som inte skaver. Det blir Gyllene Tider, Hellström, förälskelse, Karlsson på taket och så lite grillning på det.

#46 Kulisserna  

Den här veckan reser vi tillbaka till juni 1930. Vi diskuterar användandet av historia inom marknadsföring, det skrivna ordets minskade betydelse, Greta Garbos första ljudfilm, Tintin och Potemkin-kulisser. Dessutom introducerar vi veckans psykfall.

#45 Gäst: Sanna Lundell  

Vi reser tillbaka till 1995 med den fantastiska gästen Sanna Lundell. Det blir musik, film, relationer och bland annat medberoende.

#44 Drömmen om Åland  

Den här veckan reser vi tillbaka till maj 1921. Det blir minnesförluster, rasbiologi, dragkampen om Åland, barnaga och mer därtill.

#43 Presidenten  

Tillbaka Till Dåtiden. Den här gången reser vi tillbaka till en vecka i maj 1975. Det blir terror, barn som dör, "Det våras för Frankenstein", en excentrisk fransk president och så lite statistik.

0:00/0:00
Video player is in betaClose