Episodes

#30 Daniel och Ann – Föräldrar  

Daniels 13-åriga dotter råkade ut för en svår trafikolycka och Anns 28-åriga son råkade ut för en svår skidolycka. Båda olyckorna inträffade för drygt ett år sedan och båda barnen drabbades av ryggmärgsskador. Daniel och Ann delar med sig av sina erfarenheter kring hur sådana livsomvälvande olyckor drabbar alla närstående.

#29 Julia – Älskar utmaningen  

Julia Andersson fick diabetes som sexåring, epilepsi som tonåring och drabbades av en ryggmärgsskada som sjuttonåring. Hennes passion i livet var tidigare innebandy. Nu jobbar hon på RG Aktiv Rehabilitering och spelar rullstolsbasket.

#28 Pamela – En konstnärssjäl  

Pamela Lindgren var 24 år när hon bröt nacken i en dykolycka. Hon är utbildad på Beckmans och ägnar sig åt design som ska vara tillgänglig för alla. Pamela har nyligen påbörjat sin doktorandutbildning på Chalmers. För henne är det viktigt att designa produkter som är både funktionella och attraktiva.

#27 Anders – Normaldemokraten  

Anders Westgerd var 20 år när han 1994 skadade sig i en skidolycka. Han är civilekonom men arbetar sedan sju år tillbaka på Göteborgskooperativet Independent Living. Anders har organiserat flera kampanjer för att uppmärksamma samhällets fördomar mot personer med funktionsnedsättningar. Han är pappa till tvillingar.

#26 Ninnie - Stor vilja i liten kropp  

Ninnie Wallenborg har muskelsjukdomen spinal muskelatrofi och lever med personlig assistans. När hon blev nekad att adoptera på grund av sin funktionsnedsättning, blev hon mot alla odds tvåbarnsmamma. Ninnie befann sig mitt i tsunamin i Thailand 2004 och är inte bara en överlevare, hon är en övervinnare.

#25 Pelle – Den envise veteranen  

Pelle Kölhed drabbades av polio som treåring och växte upp på institution under 50-talet. Han är utbildad elektronikingenjör men arbetar sedan 80- talet på Personskadeförbundet RTP, där han är ordförande och ägnar sig åt funktionsnedsattas rättigheter. Pelle är gift, har en son, trillingdöttrar och tre barnbarn.

#24 Gunilla – Järnladyn  

Gunilla Åhren föddes med en arm och senare i livet drabbades hon även av en ryggmärgsskada efter en ridolycka. Gunilla tillhörde den absoluta världseliten under 80-talet inom de alpina grenarna och vann medaljer i både VM och Paralympics. Hon är utbildad sjukgymnast och jobbar sedan många år på personskadeförbundet RTP. Efter ryggmärgsskadan fick hon två söner och är gift.

#23 Jonas – Funkisaktivisten  

Jonas Franksson är skådespelare, debattör och styrelseledamot i STIL. Han föddes med en CP-skada och har sedan tidig ålder varit aktivist för mänskliga rättigheter. Han var bland annat med och initierade Marschen för tillgänglighet. Jonas var programledare för CP-magasinet på SVT, för vilket han år 2004 vann Stora Journalistpriset.

#22 Lena Maria – Big in Japan  

Lena Maria Klingvall föddes 1968 utan armar och vänstra benet var hälften så långt som det högra. Lena Maria började simma som treåring och när hon var arton år tog hon två VM-guld och slog två världsrekord. Hon utbildade sig sedan på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och hon är en framgångsrik sångerska. Lena Maria är konstnär i Mun- och Fotmålarna och har många andra strängar på sin lyra.

#21 Jalle – Den ostoppbara fartdåren  

Jalle Jungnell bröt ryggen i en roadracingolycka 1976 när han var 22 år gammal. Han började bl.a med rullstolsbasket och Jalles strävan efter den ultimata tävlingsrullstolen blev en inkörsport till hans bolag Panthera. Panthera har revolutionerat rullstolstillverkningen med världens lättaste rullstol. Jalle bär på en unik historia inom den svenska hjälpmedelsindustrin och med sina personliga erfarenheter som ryggmärgsskadad sedan 70-talet.

#20 Hillevi – Fuck cancer  

Hillevi Hansson var 16 år och en livsglad tonårstjej när hon drabbades av cancer. Livet förvandlades till en mardröm och hon fick ena benet amputerat. Men stöd från familj, vänner och inte minst sin häst, fick Hillevi kraft nog att ta sig igenom den svåra sjukdomstiden. Idag är hon 20 år och satsar på en karriär i rullstolsbasket. Till sommaren tar Hillevi studenten.

#19 Sanna – Hjärtat i Roslagen  

Sanna Gustavsson var 37 år när hon åkte till akuten för lunginflammation, som sedan visade sig vara en hjärtmuskelinflammation. Hon hamnade i koma och man trodde att hon var hjärndöd. I flera månader svävade Sanna mellan liv och död, hon vaknade sedan upp med ena benet amputerat. Sanna har jobbat större delen av livet inom hemtjänsten, men nu är hon handläggare på färdtjänsten och har två tonårsbarn. Barnen fick Sanna att vilja överleva.

#18 Sebastian – Den gränslöse globetrottern  

Sebastian Forsén bröt ryggen i en snowboardolycka för tolv år sedan, strax efter studenten. Hans passion i livet är att åka sit-ski. Som rullstolsbasketspelare och volontärarbetare har han rest världen runt. Sebastian jobbar som rehabinstruktör på Rehab Station Stockholm och driver samtidigt en resebokningssida som erbjuder anpassade hotell världen över.

#17 Charlotte – Den gråtande sommelieren  

Charlotte Ohlson Bresciani är troligen Sveriges enda rullstolsburna sommelier. Hon föreläser om bemötande och bloggar om inredning och bakning. Charlotte bröt ryggen när hon skulle rädda sin fyraåriga son, som satt fastspänd i bilen då den oväntat började rulla. Hon är gift trebarnsmamma och den yngsta sonen fick hon efter olyckan. Charlotte var med i SVT1:s program En andra chans och har visat hur man kan få sinnesro bara av att unna sig lite vardagslyx, av att se den stora glädjen i det lilla.

#16 Mohamed – Storebrorsan  

För ett år sedan hamnade Mohamed Mohamed oskyldig i skottlinjen under en uppgörelse. Skadorna benämns som multitrauma. Mohamed är idag rullstolsburen och benamputerad. Nu pluggar han till socialpedagog och jobbar på en fritidsgård. Mohamed är äldst av sju syskon och växte upp med en ensamstående mamma. Familjen och fotboll, som han före olyckan spelade på elitnivå, var hans allt. Fotbollen förlorade han, men familjen finns kvar - och Mohameds obändiga livslust.

#15 Nina – Stålkvinnan  

Nina Muhonen bröt nacken i en dykolycka när hon var 17 år gammal. Som följd blev hon förlamad från axlarna och ned samt beroende av en respirator som hjälper henne att andas. Nina är utbildad beteendevetare och kognitiv terapeut och författare till självbiografin ”Bara jag kommer hem”. En av hennes passioner är att resa och möta människor. Ninas livsvilja trotsar alla fysiska begränsningar.

#14 Thomas – Mentor i framgång  

Thomas Fogdö bröt ryggen när han stod på toppen av sin slalomkarriär och var rankad världsetta. I rampljusets sken, inför allmänhetens blickar, blev han tvungen att återta livet. Idag arbetar han som etablerad föreläsare, idrottspsykologisk rådgivare och mentor, och – viktigast av allt – han är trebarnspappa.

#13 John – Dalarnas handikappkonsult  

John Fändrik är passionerad främjare av friluftsliv för personer med ryggmärgsskada och livskvalitet för honom är att ta ut båten i sjön och fiska. Från sitt hus ute i skogen leder han föreningen Rekryteringsgruppen i Dalarna. Hans tidigare arbete som silversmed förde honom på resor världen runt. Johns livsresa började i San Francisco och ledde ända till byn Stråtenbo.

#12 Anna – Blindchick  

Anna Bergholtz är troligen Sveriges enda blinda filmrecensent. Till följd av reumatismen förlorade Anna synen för tolv år sedan och idag anser hon att synförlusten blivit en styrka och tillgång. Anna är journalist, författare och föreläsare. Hon har bland annat medverkat i Morgonpasset i P3, där hon blev känd som Blindchick, och i Breaking News med Filip och Fredrik.

#11 Lövis – Livsutmanaren  

Lars ”Lövis” har vunnit otaliga mästerskapsmedaljer. Han var den förste rullstolsburne svensken att bestiga Kilimanjaro och han har rullat från Casablanca till Stockholm. Lövis var fem år när han drabbades av en ryggmärgsskada. Han har rivit ned många barriärer under sin livsresa och nu brottas han med den svåraste kampen av dem alla – cancern.

0:00/0:00
Video player is in betaClose