Tryck

Tryck

Sweden

Berättelser från periferin.

Episodes

Sveriges viktigaste teaterkuk  


Tryck tar sig en titt på den mest omskrivna fallosen i svensk teater just nu. En penisattrapp som blivit en symbol för den nya Dramaten.

Tryck 0

Gladiatorer på jonne  


Cykelinferno i en stad nära dig. Gladiatoruppgörelser möter speedway i en gryta på Långholmen. Cykelracets natur är rostiga pedaler, inte så väloljade kedjor och tunga armécyklar.

Tryck 0

Olle Ljungström är död - länge leve Olle Ljungström  


En popikon går ur tiden. Olle Ljungström tog ner skylten bara 54 år gammal. Tryck pratar med Kalle som berättar om sitt alldeles egna minne av Olle Ljungström - och om 500 kronor som nu brunnit inne.

Tryck 0

Existentiellt kvitto i vårens Kungsträdgård  


Stockholm, Kungsträdgården. Maj 2016. Rejält och seriöst poserande. Inövade leenden, perfekta vinklar och värmande filter som höjer utetemperaturen med minst 10 grader i bilderna i flödet. Vi ställer oss frågan: "Om jag inte sprider det här i sociala medier, har det då hänt?"

Tryck 0

Orosmolnet från Tjernobyl  


26 april 2016 är det 30 år sedan kärnreaktorkatastrofen i Tjernobyl. Orosmolnet med radioaktiva partiklar drog in över Sverige. Värst drabbat var Gävle. Trettio år senare äter två miljövänner picknick på en filt med ett tydligt budskap: "Aldrig mer Tjernobyl". Musik av Chris Zabriskie.

Tryck 0

Sagor om evig tillväxt  


Tryck berättar om ett val; en påträngande fråga mellan ett bibliotek och en högskola. Muggar i ett staket som tvingar oss att välja. Men vi tar den tredje utvägen.

Tryck 0

Berättare av rang  


Tryck träffar Scott Carrier, världens kanske bästa radioberättare. Ett samtal om att skildra, utsätta sig för sin egen rädsla och att tjäna ihop till 40 miljoner dollar – för att det låter så bra att säga...

Tryck 0

Nazistfrun Carin Görings sista dagar  


Carin Göring, född Carin Fock 1888 i Stockholm, gifte sig 1923 med nazisten Hermann Göring. De levde tillsammans tills Carin dog 42 år gammal av ett hjärtfel 1931. Det här är hennes sista dagar, dokumenterade av en sjuksyster som vårdade Carin under hennes sista dagar i livet – uppläst av Karolina Hyllner. Musik av HOME.

Tryck 0

... och så Jimmie Åkesson på piano  


Politiker och musicerande har nog aldrig riktigt varit en bra kombination. När Sverigedemokraterna, med omkring 800 000 röster 2014, drar på Norrlandsturné sätter sig partiledare Jimmie Åkesson bakom pianot. Han är hög på nationalromantiska känslor och pianot sjunger sånger om fosterlandet. Men hur låter det egentligen?

Tryck 0

Beundraravsnittet  


Tryck hyllar beundraren. Från egna minnen av en beundrare i en av Stockholms södra förorter, med posters på pojkbandsmedlemmar utan tröjor med sexpacken skinande inför avgudande ögon. Till tonåringen som följer allt pojkbandet gör och säger, och blir svartsjuk när killarna skaffar pojkvänner. Dramat kokar i fancluben. (Musiken i introduktionen av det här avsnittet är skapad av artisten HOME.)

Tryck 0

Topplånad trygghet  


Vi tillåter oss drömma när vi trillar in på en lägenhetsvisning. "Här skulle jag kunna bo, här skulle jag kunna låna mig lite topplånad trygghet". Någon bor här, men det kan inte vara en människa. Jag ser inga smutskläder, foton eller personliga saker. Vi är hos Okänd – och det är precis så det ska vara. (Musiken i det här avsnittet är skapad av artisten HOME.)

Tryck 0

Judasfåret  


Tänk på den där gången du blev riktigt grundlurad. Du inser: "Jag har blivit blåst, rejält!" Du skulle inte ha litat på den där hala typen. Och hade hen inte ett lite snett leende? Multiplicera den känslan med 1000. Då landar du på Judasfåret. Lurarnas lurendrejare.

Tryck 0

Neondrömmar i Warszawa  


Neonmuseet i Warszawa i Polen är en slags sista viloplats för en tid då socialismen delade Europa. På den östra sidan av järnridån fanns drömmar om vacker neon som ska lysa upp och göra städerna vackrare. Men efter Sovjets fall skrotades projektet att "neonisera" städerna och skyltarna plockades ner.

Tryck 0

Hon tecknar mördare och våldsmän  


Hon skapar konst i rättssalen när hon tecknar åtalade under rättegångar. Konst som sedan kablas ut i etern. Men går det att hålla sig neutral? Hur ser det ut när någon är skyldig, hur tecknar man det? Och tvärt om, när någon är oskyldig?

Tryck 0

Lars Epstein – Le boulevardier  


I det här avsnittet av Tryck träffar vi Lars Epstein. Numera klassisk fotograf och reporter på DN. Vi hänger med ut på ett knäck.

Tryck 0

Svenska mobilspelsvidundret  


I avsnitt två av Tryck tittar vi närmare på den svenska mobilspelsindustrin. Flera svenska företag tjänar stora pengar på spelen i din och min smartphone. Men vad är ett bra spel? Hur tjänar man pengar i en kultur där folk är vana vid att ladda ner gratis? Och vad är egentligen OK när det kommer till att ta betalt? Det får du reda på i det här avsnittet av Tryck!

Tryck 0

Sandra Beijer  


I avsnitt ett träffar vi bloggerskan, skribenten och författaren Sandra Beijer. Hon berättar om hur hon har skrivit i olika former och hur befriande det kan vara att få skriva en egen bok – med sitt alldeles egna språk. Finns även på Soundcloud: https://soundcloud.com/fredrik-ivan

Tryck 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose