TV 2 Underhuset

TV 2 Underhuset

Norway

Jon Hustad og programleder Yama Wolasmal inviterer aktuelle gjester til skarp og morsom debatt.

Episodes

Underhuset EP49 - Er det vestens feil at verden rammes av terror?  

Nok en gang blir uskyldige drept i London, Kabul og Bagdad. Ekstreme islamister står bak massedrapene og mange mener islam er problemet. Terroristene begrunner handlingene sine ved å vise til vestens invasjoner av muslimske land, støtten vi gir til brutale regimer som Saudi Arabia, torturen på Guantanamo og vestens droner som dreper fra luften. Har vi oss selv å takke for terroren som rammer oss i Europa? I studio stortingsrepresentant for Frp, Mazyar Keshvari, forfatter Mohammad Usman Rana og Mimir Kristjansson, nyhetssjef i Klassekampen. Kommentator i Dag og Tid, Jon Hustad, er vår faste makker og Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP48 - Kriger norske soldater i Syria?  

Regjeringen har sendt 60 spesialsoldater til Jordan, formelt for å trene syriske opprørere i kampen mot IS. Men, våre soldater har også vært inne i Syria og deltatt i kamper der, ifølge lokale og norske medier. Krig er alvor. Når regjeringen sender unge menn og kvinner inn en krig har du krav på å få vite hva som skjer. Hva gjør våre soldater i Syria? Hvem er opprørerne vi støtter og hva er målet med dette bidraget? Ingen fra regjeringen vil stille i denne debatten, derfor har vi invitert to som støtter regjeringens bidrag i kampen mot IS: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen og leder i stortingets forsvars- og utenrikskomitè, Anniken Huitfeldt, Ap. Vår faste makker er Jon Hustad og Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP47 - Er norske bønder grådige?  

Tusenvis av bønder demonstrerte denne uken i Oslos gater. De ropte slagord mot landbruksministeren og viste sin misnøye med årets landbruksoppgjør, som de brøt tidligere denne måneden. Samtidig har bøndene under denne regjeringen fått en lønnsvekst på rundt 20 prosent over fire år. Resten av samfunnet har måtte nøye seg med rundt 10 prosent i den samme perioden. Hva er det bøndene egentlig klager over? I studio møter nestleder i Norges Bondelag, Brita Skallerud og kommentator i Nationen, Eva Nordlund sin motpart ved landbruksminister Jon Georg Dale, Frp. Yama Wolasmal er som vanlig programleder og vår faste makker er Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid.

Underhuset EP46 - Angriper Frp for å innføre ny jødeparagraf i Norge  

- Bør Norge forby omskjæring av gutter, eller er det egentlig et forbud mot jøder og muslimer i Norge? Som det eneste partiet på Stortinget vil Frp forby en flere tusen år gammel jødisk og muslimsk tradisjon med å fjerne forhuden til gutter – et inngrep som ikke er helt uten risiko. Norske jøder kaller det overgrep mot dem og sier det vil være umulig for jøder å leve i Norge med et slikt forbud. Kritikerne av omskjæring kaller det et overgrep mot barna. I studio møter tilhengerne av et forbud, Frp-politiker Bård Hoksrud og vår faste makker Jon Hustad motstanderne ved forfatter og lege Mohammad Usman Rana og Ervin Kohn, leder i Det mosaiske trossamfunn. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP45 - Kan en sprø Trump løse verdensproblemer?  

Er Trump den første presidenten i vår tid som kan skape løsninger i Midtøsten og på Korea-halvøya? Som får blåst nytt liv i amerikansk økonomi - rett og slett fordi statsledere og folk i andre land er redde for hva han kan finne på? Tenk litt over det. Når du har en uberegnelig mann foran deg med en skarpladd pistol - snakker du fornuft med ham, eller gjør du som han sier? Kan det derfor være til Trumps fordel at han er så uforutsigbar og impulsiv? I studio sitter leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse, Helge Lurås, Marie Simonsen, politisk kommentator i Dagbladet, USA-kommentator og satiriker Eirik Bergesen og vår faste gjest Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP44 - Hvem er folkets parti - Frp eller Sp?  

Senterpartiet har hatt en eventyrlig suksess på målingene og er i dag landets 3. største parti foran Fremskrittspartiet. Kampen mellom Frp og Sp er viktig fordi den kan avgjøre om statsministeren etter valget heter Erna eller Jonas. Begge partiene sier at de er FOLKETS parti - MOT eliten. Hvem har rett? Her er en duell mellom to av Norges mest folkelige, munnrappe og morsomme politikere. I studio Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og nestleder i Frp, Per Sandberg. Jon Hustad er vår faste makker og Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP43 - Er vi naive i kampen mot muslimske ekstremister?  

Muslimske ekstremister er på fremmarsj i Europa. Terrorister som sier de er muslimer har drept hundrevis av europeere og titusenvis av muslimer de siste årene. Her hjemme har PST lykkes med å knuse ekstremistgruppen Profetens Ummah - medlemmene deres er enten drept i Syria, eller kastet i fengsel i Norge. Men har vi strenge nok lover i kampen mot jihadistene? Og hva med alle de som støtter og hyller terror på internett - bør vi slå enda hardere ned på terroristene og deres støttespillere? I panelet sitter tidligere ambassadør til Saudi-Arabia, Carl Schiøtz Wibye, skoleforsker Tony Burner, daglig leder i Minotenk, Linda Noor og vår faste makker Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP42 - Lever Nyhetskanalen i 10 år til?  

Nyhetskanalen er ti år gammel! Hva må vi journalister gjøre, for at du som ser på, skal følge oss ti år til? Vi har denne uken forflyttet oss fra studioet vårt i Karl Johansgate til Sentralen i Oslo – i anledning 10-års jubileet til Nyhetskanalen. Det er dere – seerne våre – som har gjort denne kanalen til en unik suksesshistorie. Dere sørger for at Nyhetskanalen vokser, i et kriserammet TV-marked hvor de fleste andre kanaler sliter. Seerne forsvinner i hopetall til strømmetjenester som Netflix og HBO, og milliarder av annonsekroner havner i lommene på giganter som Facebook og Google. Derfor spør vi i dag: Hvordan skal norske TV-kanalene holde på dere seere? I panelet har vi landets mektigste TV-sjefer: Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef i NRK, Olav Sandnes, sjefredaktør, TV 2 og Tine Austvoll Jensen, adm. direktør, Discovery Network Norge. Jon Hustad er vår faste makker og Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP41 - Kinesisk fiskehandel  

Kryper statsminister Erna Solberg for kommunistene i Kina – bare for å selge mer laks? Denne uka er statsminister Erna Solberg på offisielt besøk i Kina. Med seg har hun en delegasjon på over 250 representanter for 120 norske selskaper. I seks år har det kinesiske diktaturet vært rasende på Norge – etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010. Nå har statsministeren lovet å droppe menneskerettighetsspørsmålene for en stund. Er det riktig av henne? I studio: John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, Liv Tørres, direktør, Nobels Fredssenter, Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde og vår faste makker Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP40 - Er alternativ medisin bare bløff?  

Hvert år bruker vi nordmenn milliarder av kroner på alternativ medisin. Naturterapeuter, som alternativ behandlerne kaller seg, hevder de kan gi deg bedre fysisk og mental helse, lindre smerter, øke konsentrasjon og hukommelsen, ja til og med forebygge kreft - for å nevne noe. Kan alternativ medisin gi oss bedre helse, eller blir vi lurt trill rundt? Biopat Carl-Erik Farnes og naturterapeut Stein Flaatrud møter skeptikerne Kristian Gundersen, professor ved institutt for biovitenskap, UiO og vår faste makker, Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid. Yama Wolasmal er programleder. Jon Hustad, kommentator, Dag og Tid

Underhuset EP39 - Bør norsk politi bevæpnes permanent?  

London ble igjen rammet av terror tidligere denne uken da en terrorist meide uskyldige fotgjengere ned med bilen sin før han knivstakk og drepte en politimann. Han kunne drepe politimannen, trolig fordi han var ubevæpnet - akkurat slik vårt politi er. Er dette et argument for generell bevæpning i Norge? Ja, fordi sekunder kan utgjøre forskjellen på liv eller død, sier Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund. Nei, det gir lite terrorbeskyttelse for pengene, svarer terrorforsker Thomas Hegghammer. De møter KrF's Kjell Ingolf Ropstad og Underhusets faste makker, Jon Hustad. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP38 - Er Senterpartiets fremgang basert på en bløff?  

Senterpartiet har sin største oppslutning på over 20 år med over 10 prosent på meningsmålingene. Hva ligger bak denne suksessen? Er det et folkelig opprør mot Oslo-makta, som tvinger kommuner til å slå seg sammen, som legger ned lokalsykehus og lensmannskontor, og til og med tar fra folk radioene deres? Eller har Senterpartiet bløffet seg til så stor oppslutning? Senterpartiets Per Olaf Lundteigen møter Heidi Nordby Lunde, Høyre, og redaktør Trygve Hegnar. Kommentator i Dag og Tid, Jon Hustad, er programleder Yama Wolasmals faste makker.

Underhuset EP37 - Bør vi skrote kontantstøtten?  

Kontantstøtten er under angrep. I Oslo vil byrådet avvikle kontantstøtten i flere såkalte innvandrerbydeler. Nok et ekspertutvalg - det sjette i rekken- foreslår å avvikle den 20 år gamle ordningen. Politiske partier som tidligere var for har snudd, og det er nå politisk flertall for en avvikling av kontantstøtten. I denne ukens Underhuset blir KrF beskyldt for å bruke kontantstøtten til å kjøpe seg stemmer. Ap's byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen møter KrF-politiker Geir Bekkevold, Aisha Naz Bhatti, 1. stortingskandidat i Oslo Sp og vår faste makker Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP36 - Hvorfor har staten ansatt flere tusen kommunikasjonsrådgivere?  

Samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen hadde denne uken forberedt en massiv pr-kampanje, da han skulle legge frem regjeringens forslag til ny transportplan. Men regjeringens pr-jippo sporet av, da brysomme journalister anklaget samferdselsministeren for løgn. Hør statsministerens kontor svare på anklagene i Underhuset, der vi også spør om hvorfor politikerne skal bruke skattepenger på å drive propaganda for seg selv. I studio: Sigbjørn Aanes, statssekretær, statsministerens kontor Sindre Beyer, strategisk rådgiver, Try reklamebyrå Siri Gedde-Dahl, journalist i Kapital og vår faste makker Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP35 - Kan vi få svenske ghetto-tilstander I Norge?  

Ungdommer som kaster stein mot politiet og ambulanser, setter biler i brann og plyndrer butikker. Det er lovløse tilstander i flere bydeler i svenske storbyer som Stockholm og Malmø. Kan det samme skje i Norge? I panelet: Carl I. Hagen, gruppeleder, Oslo Frp Khamshajiny Gunaratman, varaordfører, Ap, Oslo Mina Adampour, leder i Landsforeningen mot rasisme Jon Hustad, kommentator Dag og Tid Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP34 - Kan Trumps politikk faktisk være bra for USA og verden?  

Han blir omtalt som en selvopptatt idiot, en rasist og en lystløgner med null kontroll på impulsene. Men kanskje Trump klarer å skape millioner av arbeidsplasser for fattige amerikanere som stemte på ham? Kanskje har Trump rett i at det man bør kutte spenningen mellom USA og Russland? Og kanskje blir verden til og med et fredeligere sted med Trump som sier at han ikke vil dra USA inn i katastrofale kriger som i Irak? Er vi så opptatt av å skjelle ut Trump at vi ikke ser at han kan gjøre noe smart? I studio: Hans-Wilhelm Steinfeldt, mangeårig NRK-korrespondent. Helge Lurås, leder i senter for internasjonale og strategisk analyse. Liv Tørres, direktør i Nobels fredssenter. Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP33 – De ville henge meg i skogen  

Jødiske Amitai forteller om et liv med trakassering. Verst var hetsen fra muslimer. - Jeg blir trist og preget av det du sier, sier Ali Chisthi. Han ble landskjent etter at han i 2009 holdt talen "Derfor hater jeg jøder". Nå jobber Chisthi med dialogarbeid. Jødehat og antisemittisme er på fremmarsj, spesielt blant muslimer, viser forskning. Jon Hustad hevder jødehatet er en integrert del av islam. - Muhammed utryddet en jødisk landsby, han ville ta vekk eiendelene deres, og dette er en del av den religiøse identiteten til muslimer, Ekstremisme-forsker Lars Gule fyrer seg opp av Hustads islam-tolkning. – Hustad presenterer et vrengebilde av Islam. Islam har demonstrert en utrolig mye bredere praktisk toleranse overfor annerledes troende, inklusive jøder, enn det vi f.eks har sett i europeisk kristenhet. Yama Wolasmal er vår faste programleder.

Underhuset EP32 - Hva skal vi gjøre med pedofile - kastrere dem?  

Hva foregår i hodet på en pedofil? Underhuset har denne uken møtt en 45 år gammel familifar, siktet for nettovergrep. For å ta debatten møter vi overgrepsutsatte Wivi Ingeborg Pedersen, psykiater Henning Værøy, Kari Kjønaas Kjos, leder i helse- og omsorgskomiteen, Frp og Jon Hustad, kommentator Dag og Tid. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP31 - Listhaug til angrep på "feministeliten"  

Debatten om skolegudstjenester har rast etter at rektorer ved skoler på Voss nektet å delta i julegudstjeneste i kirken. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug som er åpent kristen, og har stor støtte blant kristen-konservative velgere, har engasjert seg i saken. Men selv husker Listhaug knapt når hun var i kirken sist. Barnetro, makt og å sette dagsorden er tema når Norges mest populære politiker gjester Jon Hustad og Yama Wolasmal i Underhuset,

Underhuset EP30 - Kan det Trump klarte i USA også skje i Norge?  

Tirsdag 8. november forandret verden seg. Trump ble president mot alle odds fordi han forstod sinnet til den hvite arbeiderklassen som mente at eliten har fjernet seg langt fra folket. Men hvordan står det til i Norge? Frp-nestor Carl I. Hagen mener Norge allerede har hatt en Trump-bevegelse og viser til stiftelsen av sitt eget parti. Nyhetssjef i Klassekampen, Nyhetssjef i Klassekampen, Mímir Kristjánsson mener vi kan få en hvit sint arbeiderklasse i Norge. – Der jeg kommer fra har flere tusen mennesker mistet jobbene sine i oljenæringen. Folk i vanlige jobber er ikke representert i politikken overhodet. Politikere består av profesjonelle kommunikasjons folk som går av og på jobb i kommunikasjons bransjen. På lang sikt blir du immun mot vanlige folks bekymringer og det kan bygge opp et raseri. Liv Tørres og Jon Hustad gjester også dagens panel. Programleder er Yama Wolasmal.

0:00/0:00
Video player is in betaClose