TV 2 Underhuset

TV 2 Underhuset

Norway

Jon Hustad og programleder Yama Wolasmal inviterer aktuelle gjester til skarp og morsom debatt.

Episodes

Underhuset EP55 - Elsket og hatet  

Norges mest omdiskuterte politiker møter Eirik Jensens advokat. Sylvi Listhaug og John Christian Elden snakker om det å bli elsket og hatet. Programleder er Linn Wiik.

Underhuset EP54 - Hvordan vinne et valg?  

Arbeiderpartiet tapte valget det skulle være umulig å tape. Som Titanic sank Arbeiderparti-skuta etter å ha truffet isfjell etter isfjell. Statsministerens spindoktor Sigbjørn Aanes, retorikk ekspert Trygve Svensson og Norges populære helsesøster Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik gir deg medisinen i nye Underhuset. Ny programleder er Linn Wiik.

Underhuset EP53 - Hva lo vi mest av i valgkampen?  

Dette har vært en av de mest spennende og morsomste valgkampene på lenge. I et demokrati skifter makten hender uten at det drypper en dråpe blod. Folket er på sitt mest suverene når det ikke bare stemmer, men også jekker ned eliten ved å le av den. Derfor skal ikke vi snakke om skatt, kommunereform, innvandring, klima eller noen av de andre kampsakene til politikerne. Vi skal finne ut hva som var det morsomste ved årets valgkamp. Satiriker Eirik Bergesen, Mimir Kristijansson, nyhetssjef i Klassekampen og vår faste makker Jon Hustad skal gi oss høydepunktene fra det politiske ordskiftet. Yama Wolasmal er programleder. Dette er siste sending med Yama og Jon. Men Underhuset fortsetter utover høsten med Linn Wiik som programleder. Stay tuned!

Underhuset EP52 - Hvorfor sliter Arbeiderpartiet?  

Ap sliter som aldri før. Partiet har, for første gang, havnet på 20-tallet på meningsmålingene. Er det flørten med KrF som har ødelagt, skyldes det at Miljøpartiet de Grønne og Rødt kan havne på vippen? Eller er det Støre selv som er problemet? Stoler ikke Ap-velgerne på rikmannssønnen fra Oslo vest? I studio Dagbladets kommentator Marie Simonsen, Kjell Werner, ansvarlig redaktør i Avisenes Nyhetsbyrå, daglig leder i Civita, Kristin Clemet og vår faste makker Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP51 - Har Johaug seg selv å takke for dopingdommen?  

Norge har den siste uken vært full av omtanke og forståelse for sønderknuste Therese Johaug, som gråtkvalt, fikk dopingdommen fra CAS, den internasjonale voldgiftsretten. Dommen er krystallklar: Utøveren har selv et spesielt ansvar for å sjekke hva de får i seg. Derfor ble Therese utestengt i 18 måneder – og går glipp av OL i Pyongchang. Har Therese seg selv å takke, eller er det Skiforbundet som bør bære ansvaret for dopingskandalen? I studio møter Vidar Løfshus, Landslagsjef i Skiforbundet og Magne Lerø kritikerne Leif Welhaven, kommentator i VG og vår faste makker, Jon Hustad. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP50 - Arendalsuka spesial  

Er det innvandrere eller er det Frp som er den største trusselen mot norske verdier, spør vi i denne spesialutgaven av Underhuset, fra vårt studio i Arendal under arendalsuka 2017. Utfordringene innen eldreomsorgen er også tema i denne utvidete sendingen der Frp's Sylvi Listhaug og Per Sandberg møter Hadia Tajik og Trond Giske fra Ap. Yama Wolasmal er som vanlig programleder og Underhusets faste makker, Jon Hustad, holder orden på tallene.

Underhuset EP49 - Er det vestens feil at verden rammes av terror?  

Nok en gang blir uskyldige drept i London, Kabul og Bagdad. Ekstreme islamister står bak massedrapene og mange mener islam er problemet. Terroristene begrunner handlingene sine ved å vise til vestens invasjoner av muslimske land, støtten vi gir til brutale regimer som Saudi Arabia, torturen på Guantanamo og vestens droner som dreper fra luften. Har vi oss selv å takke for terroren som rammer oss i Europa? I studio stortingsrepresentant for Frp, Mazyar Keshvari, forfatter Mohammad Usman Rana og Mimir Kristjansson, nyhetssjef i Klassekampen. Kommentator i Dag og Tid, Jon Hustad, er vår faste makker og Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP48 - Kriger norske soldater i Syria?  

Regjeringen har sendt 60 spesialsoldater til Jordan, formelt for å trene syriske opprørere i kampen mot IS. Men, våre soldater har også vært inne i Syria og deltatt i kamper der, ifølge lokale og norske medier. Krig er alvor. Når regjeringen sender unge menn og kvinner inn en krig har du krav på å få vite hva som skjer. Hva gjør våre soldater i Syria? Hvem er opprørerne vi støtter og hva er målet med dette bidraget? Ingen fra regjeringen vil stille i denne debatten, derfor har vi invitert to som støtter regjeringens bidrag i kampen mot IS: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen og leder i stortingets forsvars- og utenrikskomitè, Anniken Huitfeldt, Ap. Vår faste makker er Jon Hustad og Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP47 - Er norske bønder grådige?  

Tusenvis av bønder demonstrerte denne uken i Oslos gater. De ropte slagord mot landbruksministeren og viste sin misnøye med årets landbruksoppgjør, som de brøt tidligere denne måneden. Samtidig har bøndene under denne regjeringen fått en lønnsvekst på rundt 20 prosent over fire år. Resten av samfunnet har måtte nøye seg med rundt 10 prosent i den samme perioden. Hva er det bøndene egentlig klager over? I studio møter nestleder i Norges Bondelag, Brita Skallerud og kommentator i Nationen, Eva Nordlund sin motpart ved landbruksminister Jon Georg Dale, Frp. Yama Wolasmal er som vanlig programleder og vår faste makker er Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid.

Underhuset EP46 - Angriper Frp for å innføre ny jødeparagraf i Norge  

- Bør Norge forby omskjæring av gutter, eller er det egentlig et forbud mot jøder og muslimer i Norge? Som det eneste partiet på Stortinget vil Frp forby en flere tusen år gammel jødisk og muslimsk tradisjon med å fjerne forhuden til gutter – et inngrep som ikke er helt uten risiko. Norske jøder kaller det overgrep mot dem og sier det vil være umulig for jøder å leve i Norge med et slikt forbud. Kritikerne av omskjæring kaller det et overgrep mot barna. I studio møter tilhengerne av et forbud, Frp-politiker Bård Hoksrud og vår faste makker Jon Hustad motstanderne ved forfatter og lege Mohammad Usman Rana og Ervin Kohn, leder i Det mosaiske trossamfunn. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP45 - Kan en sprø Trump løse verdensproblemer?  

Er Trump den første presidenten i vår tid som kan skape løsninger i Midtøsten og på Korea-halvøya? Som får blåst nytt liv i amerikansk økonomi - rett og slett fordi statsledere og folk i andre land er redde for hva han kan finne på? Tenk litt over det. Når du har en uberegnelig mann foran deg med en skarpladd pistol - snakker du fornuft med ham, eller gjør du som han sier? Kan det derfor være til Trumps fordel at han er så uforutsigbar og impulsiv? I studio sitter leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse, Helge Lurås, Marie Simonsen, politisk kommentator i Dagbladet, USA-kommentator og satiriker Eirik Bergesen og vår faste gjest Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP44 - Hvem er folkets parti - Frp eller Sp?  

Senterpartiet har hatt en eventyrlig suksess på målingene og er i dag landets 3. største parti foran Fremskrittspartiet. Kampen mellom Frp og Sp er viktig fordi den kan avgjøre om statsministeren etter valget heter Erna eller Jonas. Begge partiene sier at de er FOLKETS parti - MOT eliten. Hvem har rett? Her er en duell mellom to av Norges mest folkelige, munnrappe og morsomme politikere. I studio Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og nestleder i Frp, Per Sandberg. Jon Hustad er vår faste makker og Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP43 - Er vi naive i kampen mot muslimske ekstremister?  

Muslimske ekstremister er på fremmarsj i Europa. Terrorister som sier de er muslimer har drept hundrevis av europeere og titusenvis av muslimer de siste årene. Her hjemme har PST lykkes med å knuse ekstremistgruppen Profetens Ummah - medlemmene deres er enten drept i Syria, eller kastet i fengsel i Norge. Men har vi strenge nok lover i kampen mot jihadistene? Og hva med alle de som støtter og hyller terror på internett - bør vi slå enda hardere ned på terroristene og deres støttespillere? I panelet sitter tidligere ambassadør til Saudi-Arabia, Carl Schiøtz Wibye, skoleforsker Tony Burner, daglig leder i Minotenk, Linda Noor og vår faste makker Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP42 - Lever Nyhetskanalen i 10 år til?  

Nyhetskanalen er ti år gammel! Hva må vi journalister gjøre, for at du som ser på, skal følge oss ti år til? Vi har denne uken forflyttet oss fra studioet vårt i Karl Johansgate til Sentralen i Oslo – i anledning 10-års jubileet til Nyhetskanalen. Det er dere – seerne våre – som har gjort denne kanalen til en unik suksesshistorie. Dere sørger for at Nyhetskanalen vokser, i et kriserammet TV-marked hvor de fleste andre kanaler sliter. Seerne forsvinner i hopetall til strømmetjenester som Netflix og HBO, og milliarder av annonsekroner havner i lommene på giganter som Facebook og Google. Derfor spør vi i dag: Hvordan skal norske TV-kanalene holde på dere seere? I panelet har vi landets mektigste TV-sjefer: Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef i NRK, Olav Sandnes, sjefredaktør, TV 2 og Tine Austvoll Jensen, adm. direktør, Discovery Network Norge. Jon Hustad er vår faste makker og Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP41 - Kinesisk fiskehandel  

Kryper statsminister Erna Solberg for kommunistene i Kina – bare for å selge mer laks? Denne uka er statsminister Erna Solberg på offisielt besøk i Kina. Med seg har hun en delegasjon på over 250 representanter for 120 norske selskaper. I seks år har det kinesiske diktaturet vært rasende på Norge – etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010. Nå har statsministeren lovet å droppe menneskerettighetsspørsmålene for en stund. Er det riktig av henne? I studio: John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, Liv Tørres, direktør, Nobels Fredssenter, Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde og vår faste makker Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP40 - Er alternativ medisin bare bløff?  

Hvert år bruker vi nordmenn milliarder av kroner på alternativ medisin. Naturterapeuter, som alternativ behandlerne kaller seg, hevder de kan gi deg bedre fysisk og mental helse, lindre smerter, øke konsentrasjon og hukommelsen, ja til og med forebygge kreft - for å nevne noe. Kan alternativ medisin gi oss bedre helse, eller blir vi lurt trill rundt? Biopat Carl-Erik Farnes og naturterapeut Stein Flaatrud møter skeptikerne Kristian Gundersen, professor ved institutt for biovitenskap, UiO og vår faste makker, Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid. Yama Wolasmal er programleder. Jon Hustad, kommentator, Dag og Tid

Underhuset EP39 - Bør norsk politi bevæpnes permanent?  

London ble igjen rammet av terror tidligere denne uken da en terrorist meide uskyldige fotgjengere ned med bilen sin før han knivstakk og drepte en politimann. Han kunne drepe politimannen, trolig fordi han var ubevæpnet - akkurat slik vårt politi er. Er dette et argument for generell bevæpning i Norge? Ja, fordi sekunder kan utgjøre forskjellen på liv eller død, sier Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund. Nei, det gir lite terrorbeskyttelse for pengene, svarer terrorforsker Thomas Hegghammer. De møter KrF's Kjell Ingolf Ropstad og Underhusets faste makker, Jon Hustad. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP38 - Er Senterpartiets fremgang basert på en bløff?  

Senterpartiet har sin største oppslutning på over 20 år med over 10 prosent på meningsmålingene. Hva ligger bak denne suksessen? Er det et folkelig opprør mot Oslo-makta, som tvinger kommuner til å slå seg sammen, som legger ned lokalsykehus og lensmannskontor, og til og med tar fra folk radioene deres? Eller har Senterpartiet bløffet seg til så stor oppslutning? Senterpartiets Per Olaf Lundteigen møter Heidi Nordby Lunde, Høyre, og redaktør Trygve Hegnar. Kommentator i Dag og Tid, Jon Hustad, er programleder Yama Wolasmals faste makker.

Underhuset EP37 - Bør vi skrote kontantstøtten?  

Kontantstøtten er under angrep. I Oslo vil byrådet avvikle kontantstøtten i flere såkalte innvandrerbydeler. Nok et ekspertutvalg - det sjette i rekken- foreslår å avvikle den 20 år gamle ordningen. Politiske partier som tidligere var for har snudd, og det er nå politisk flertall for en avvikling av kontantstøtten. I denne ukens Underhuset blir KrF beskyldt for å bruke kontantstøtten til å kjøpe seg stemmer. Ap's byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen møter KrF-politiker Geir Bekkevold, Aisha Naz Bhatti, 1. stortingskandidat i Oslo Sp og vår faste makker Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

Underhuset EP36 - Hvorfor har staten ansatt flere tusen kommunikasjonsrådgivere?  

Samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen hadde denne uken forberedt en massiv pr-kampanje, da han skulle legge frem regjeringens forslag til ny transportplan. Men regjeringens pr-jippo sporet av, da brysomme journalister anklaget samferdselsministeren for løgn. Hør statsministerens kontor svare på anklagene i Underhuset, der vi også spør om hvorfor politikerne skal bruke skattepenger på å drive propaganda for seg selv. I studio: Sigbjørn Aanes, statssekretær, statsministerens kontor Sindre Beyer, strategisk rådgiver, Try reklamebyrå Siri Gedde-Dahl, journalist i Kapital og vår faste makker Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid. Yama Wolasmal er som vanlig programleder.

0:00/0:00
Video player is in betaClose