Episodes

Europaprofilen 2017 - 1  

EuropaProfilen lægger her i 2017 ud en ny serie med overskriften ’Europæiske udfordringer – fra flygtninge til Brexit’. I det første program kan du høre en kommentar om Skotlands forhold til United Kingdom efter Brexit og så taler den2radio med FRANCISKA ROSENKILDE, kandidat for Alternativet om Europa, klima og miljø.

Den2Radio - Uge 8 - 2017  

Intermetzo Georg Metz taler om at grundlaget for demokratiet sprækker. Demokratiet i sin grundform forudsætter kun, at vælgerne møder op på valgdagen og sætter ét blyantskryds. Disse uomtvistelige demokratiske afgørelser præsenteres nu som indfattet i en ophøjet sandhed: om det brave, det ægte men magtesløse og tilsidesatte folks oprør mod eliterne i London, Washington og København.

Kort men...

Islamiske dynastier og kunst 7: Egypten, Syrien og Sicilien  

Tuluniderne og fatimiderne i først og fremmest Egypten. Det var en tid hvor Cairo blomstrede økonomisk, politisk og kunstnerisk. Det fortæller Professor Jakob Skovgaard-Petersen fra Københavns Universitet om. Direktør for Davids Samling, Kjeld von Folsach, fortæller om kunst fra den periode. Det drejer sig om en marmorfrise fra Nilometeret, et stykke af et prestigefyldt tiraz-tekstil, en skål og en enestående kande af bjergkrystal.

Fra mørke til lys  

’Fra mørke til lys’ er også en betegnelse på Johannes Brahms’ Requiem. I modsætning til de latinske requier med ’Dies Irae’ – ’Vredens dag’ og skam og skyld er Brahms’ requiem komponeret til lindring for de overlevende og så er det på tysk. Vi får historien om kompositionen samt sidste sats, som hedder ’Selig sind die Toten’ – ’Salige er de døde’. Vi...

Kort men Godt: Liberty of the Seas  

Krydstogtskibet Liberty of the Seas lokker med golfbaner, biografer, store shows, pools, forretninger og restauranter. Tjenerassistenter på skibet arbejder ti timer om dagen, syv dage om uge til cirka 20 kroner i timen. I Den2radio Kort men Godt ”Liberty of the Seas” hører vi om livet som ansat på et krydstogskib ejet af Royal Caribbien.

Salmesang ved Reformationen 2  

Salmesang ved reformationen 2 Den gamle christelige dagevise Den signede dag som vi nu se, kan dateres tilbage til begyndelsen af 1300-årene i Norden. I dag er salmen Den signede dag kendt i Danmark som Grundtvigs gendigtning med melodi af Weyse. Men det er en rigtig gammel salme eller åndelig vise, som er kendt i flere gamle nordiske kilder. 

InterMetzo: Hitlers overskæg  

Georg Metz taler om at grundlaget for demokratiet sprækker. Demokratiet i sin grundform forudsætter kun, at vælgerne møder op på valgdagen og sætter ét blyantskryds. Men det er lige stærkt nok at vælgere der hælder hovedet til fakta og ikke bryder sig om de populistiske tendenser også skal føle skyld over for det flertal, der vælger populisterne og får magt derefter

Alberts lære 8: Kollektiv sport  

 I dette afsnit af Jesper Tangs serie om Albert Camus handler det om Camus forhold til fodbold og teater. En bane og en scene – to steder, to aktiviteter, som forfatteren i sin kreative ensomhed holder af, fordi de åbner vejen for ham til »de andre« og til »kroppens sunde glæder«. I udsendelsen hører I skuespillerinden Maria Casarès i et uddrag af Camus’ skuespil  Misforståelsen og musik af Darius Milhaud fra hans...

At Bo: Bæredygtigt byggeri  

 Den2radio udforsker krav til fremtidens boliger i en nye serie ”At Bo – Bolig, By og Bæredygtighed”. Den første udsendelse ”Hvad er bæredygtigt byggeri?”, sætter fokus på forskning, certificering, energi, renovering og internationalisering  i samtaler med forskere fra Statens Byggeforskningsinstitut, SBI.

At Bo: Bæredygtigt byggeri  

 Den2radio udforsker krav til fremtidens boliger i en nye serie ”At Bo – Bolig, By og Bæredygtighed”. Den første udsendelse ”Hvad er bæredygtigt byggeri?”, sætter fokus på forskning, certificering, energi, renovering og internationalisering  i samtaler med forskere fra Statens Byggeforskningsinstitut, SBI.

Den2Radio - Uge 7 - 2017  

Intermetzo Georg Metz’ overskrift på ugens Intermetzo er ’Støjberg Rasmussen Henriksen Trump. Når beskytterne af nationale værdier selv ødelægger dem’. At Bo den2radio tager fat på en ny serie: AT BO – Bolig, By og Bæredygtighed.  ”Hvad er bæredygtigt byggeri?” besøger den2radio Statens Byggeforskningsinstitut - også kaldet SBI - og møder her 3 forskere og lederen af SBI...

Islamiske dynastier og kunst 6: Maghreb, det muslimske Nordafrika  

Muslimernes langsomme og problemfyldte erobring af Nordafrika forløb i to faser, nemlig erobringsfasen og koloniseringsfasen. Endvidere var erobring ikke med det samme ensbetydende med arabisering og islamisering. Man kan også høre om kunst fra det muslimske Nordafrika.

Alberts lære 7: Moral og politik  

 I denne uge handler det om moral og politik – ikke just et emne der er blevet ramt af forældelse. I hører Camus selv fortælle om det intellektuelle klima i 1950’ernes Frankrig og uddrag af sonater og lieder for cello (Anne Gastinel) og klaver (Claire Désert) af Franz Schubert.

 Tilrettelæggelse Jesper Tang

Internationale danske klassiske solister - Stig Fogh Andersen  

 Operasanger Stig Fogh Andersen er portrætteret i denne uges 'Internationale danske klassiske solister'. Han fortæller om sin overgang fra tenor til Wagnertenor, om sine engagementer i de store operahuse, sit arbejde med dirigenterne og om frygten for operaens fremtid. 

Tur i Bil  

Forfatteren Naja Maria fik i 2008 Nordisk Råds Litteraturpris for novellesamlingen ’Bavian’ og her i den2radio læser hun selv en af novellerne fra samlingen ’Tur i bil’, som foregår i  legeland på McDonalds på Vesterbrogade i København,og i forlængelse deraf får vi også Chopins sidste værk Mazurka i f-mol som spilles af Eugeni Kissin. Søren E. Jensen og Kirsten Rønn har tilrettelagt.

At Bo 1  

 Den2radio udforsker krav til fremtidens boliger i en nye serie ”At Bo – Bolig, By og Bæredygtighed”. Den første udsendelse ”Hvad er bæredygtigt byggeri?”, sætter fokus på forskning, certificering, energi, renovering og internationalisering  i samtaler med forskere fra Statens Byggeforskningsinstitut, SBI.

Kulturudveksling med japanske overraskelser  

De diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Japan blev etableret for 150 år siden. Men hvad har fejringen at gøre med en midlertidig lukning af et spillested, spurgte journalist på Den 2. Radio, Pia Koppelman, da hun mødtes med den kunstnerisk leder i Copenhagen Jazzhouse, Bjarke Svendsen  

InterMetzo: Støjberg, Rasmussen, Henriksen og Trump  

Georg Metz’ overskrift på ugens Intermetzo er ’Støjberg, Rasmussen, Henriksen ogTrump. Når beskytterne af nationale værdier selv ødelægger dem’.   

Kort men Godt: Paul McCartney på Roskilde Festivalen  

Vi skal til Roskilde Festivalen anno 2015, på en af de rigtig, rigtig varme dage. To unge mænd SKAL høre og se Paul McCartney, de elsker hans musik. De kender ikke hinanden, men fortæller om den samme oplevelse med stor passion og lidt forskelligt udfald.

Den2Radio - Uge 6 - 2017  

Intermetzo Georg Metz har som altid spidset pennen i sit Intermetzo og i denne uge er det Donald Trump og det danske skattevæsen han tager fat på med overskriften ’Skattens Trump’.  Gamle Pædagoger Der er sket en overdragelse af ansvar fra familien til skolen. Det fortæller Karen Borgnakke om i en samtale med Egon Clausen. Kort men godt Anna arbejder på Café Petrol på Istedgade, hvor hun har lært den 88-årige...

0:00/0:00
Video player is in betaClose