Ugens gæst

Ugens gæst

Denmark

Pia Røn inviterer hver lørdag en af ugens centrale personer i studiet. Kom gerne med spørgsmål på ugens@dr.dk, P1's Facebook-side eller via Twitter #ugensgæstp1.

Episodes

Ugens gæst: Arnela Muminovic 2016-07-02  

Der er så meget, kvinder ikke forstår. Især når vi taler om fodbold. Men ikke, når man taler med Arnela Muminovic. Som den første kvinde sidder hun i DR's tv-studie og analyserer kampene under sommerens EM i fodbold. Hun kom hertil som 4-årig som flygtning fra krigen i Bosnien. Som barn i Viborg heppede hun på byens fodboldhold, siden spillede hun selv på ungdomslandsholdet og i dag holder hun på Tyskland som Europamester. Hvem spiller bedst ved dette EM? Hvorfor er der stadig så få kvinder i fodbold? Og hvad er hendes opskrift på god integration? Sportsjournalist og fodboldekspert Arnela Muminovic er ugens gæst i P1. Stil spørgsmål på ugens@dr.dk og P1 debats facebook. Vært: Bille Sterll.

Ugens gæst: Anne Birgitte Stürup 2016-06-25  

Knap havde politiet ryddet Pusher Street i sidste uge, før hashhandlen igen blomstrede i Christiania. Kampen mod hashen er slået fejl, vi kan ikke vinde den, og i stedet bør vi legalisere salget af hash, lød det så i denne uge - ikke fra kunderne i Pusher Street, men fra senioranklager Anne Birgitte Stürup. Hun har tilbragt 44 år i anklagemyndighedens tjeneste og har uofficiel Danmarksrekord i nævningesager. Blandt hendes største sager er sagen mod Amagermanden, der fik fængsel på livstid for drab og voldtægt. Hvorfor vil hun frigive hashen, hvornår er det bedre at opgive kampen mod forbryderne og gå en anden vej, og hvordan lægger hun en sag bag sig, hvis hun taber? Senioranklager Anne Birgitte Stürup er ugens gæst i P1. Stil spørgsmål på ugens@dr.dk og P1 debats facebook. Vært: Bille Sterll.

Ugens gæst: Søren Søndergaard 2016-06-11  

So ein Ding müssen wir auch haben! Danskernes EU-skepsis stiger tilsyneladende i takt med, at Brexit-afstemningen nærmer sig. 42 procent ønsker ifølge en ny Epinion-måling en folkeafstemning om Danmarks medlemskab af EU - en af dem er Søren Søndergaard Enhedslistens EU-ordfører. "Det EU, som eksisterer i dag, er helt anderledes end det EF, som danskerne stemte sig ind i 1972", siger Søren Søndergaard, der vil have en folkeafstemning indenfor et år. Et forslag der ikke møder den store opbakning på Christiansborg, hvor alle partier på nær DF kategorisk afviser en folkeafstemning. Hvorfor skal vi have en folkeafstemning om noget vi har stemt om én gang? Er der tale om en tilfældig folkestemning præget af flygtningekrise og aktualiseret af den britiske folkeafstemning? Dyrker politikere og medier EU-bashing og smitter det af på vores forestillinger om EU? Eller har EU-glade politikere slet ikke opdaget, at deres begejstring ikke deles af folket? Søren Søndergaard er Ugens Gæst, det kommer til at handle om EU, om internationalt udsyn og om at blive kaldt professionel revolutionær. Stil spørgsmål til Søren Søndergaard på ugens@dr.dk og på P1s facebook. Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Özlem Cekic 2016-06-04  

"Mod er en mangelvare og partierne bliver styret som religiøse sekter!" Da Özlem Cekic torsdag meddelte, at hun ikke genopstiller til Folketinget skete det i skuffelse over dansk politik, som hun mener handler mere om egne ambitioner end at gøre en forskel for danskerne. Hun er træt af spin og grøftegravning og vil nu bruge al sin tid på brobygning for et samlet Danmark. Har Ozlem Cekic ret i, at Christiansborg ikke er løsningen, men en del af problemet? Mangler danske politikere modet til at stå fast? Og hvad kommer der egentlig ud af at tage på hjemmebesøg og drikke kaffe med sine modstandere? Özlem Cekic voksede op i en familie, hvor man hver aften slog terninger om at sove i en seng, straks efter studentereksamen fløj hun til Tyrkiet for at indgå et arrangeret ægteskab, som hun senere brød ud af, og i 2007 skrev hun historie som den ene af de to første kvindelige indvandrere i Folketinget. På trods af næstflest personlige stemmer i SF kom hun ikke ind ved seneste FTvalg og har brugt det seneste år på debatter, brobygning og dialogkaffe Stil spørgsmål til Özlem Cekic på ugens@dr.dk og P1s facebook Vært: Pia Røn.

Ugens gæst: Morten Hesseldahl 2016-05-28  

Der har både været Shakespeare og sataniske vers på plakaten for chefen for Det Kongelige Teater i denne uge. Mens Kong Arthur indtog Ulvedalene med bulder, brag og action, beskyldte dramatikeren Hassan Preisler teatrets ledelse for at være styret af frygt. "Det er det dummeste, jeg har hørt i år og jeg har hørt meget dumt i 2016" var Hesseldahsl svar. Morten Hesseldahl har et erklæret mål om at gøre Det Kongelige Teater tilgængeligt for andre end Hellerups fine damer, og med 86.000 solgte billetter allerede før premieren ligner den store satsning af Kong Arthur en succes. Men kan det blive FOR folkeligt, er teatret blevet ufarligt og holdningsløs og er Det Kongelige Teater styret af en flok tøsedrenge? Morten Hesseldahl er Ugens Gæst, det handler om mod, relevans, ledelse og om at koble af ved at skrive en drabelig krimi. Stil spørgsmål til Morten Hesseldahl på ugens@dr.dk eller på P1s facebook Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Katja Iversen 2016-05-21  

"Ring til Det Hvide Hus" lød beskeden på telefonsvareren, for vestjyske Katja Iversen er en verdensdame med forbindelser på højeste plan. Som direktør i Women Deliver stod hun i denne uge i spidsen for verdens største konference om pigers og kvinders rettigheder. 5000 politiske ledere, kongelige, glamourøse Hollywoodstjerner og frivillige fra fjerne egne mødtes i Danmark for at finde konkrete løsninger på ligestillingsproblemer. Hvad kom der ud af Women Deliver og bliver det til andet end pæne ord på et stykke papir? Hvis verdens BNP kunne stige med 26% ved ligestilling, hvorfor sker det så ikke? Katja Iversen vil forandre verden og har brugt det meste af sit liv på at gøre en forskel. Hun er født og opvokset i landsbyen Sørvad, har rejst i mere end 70 lande, haft topposter i FN og bor i dag i Harlem, New York. Stil spørgsmål til Katja Iversen på ugens@dr.dk eller P1s facebook Vært: Pia Røn.

Ugens gæst: Morten Messerschmidt 2016-05-14  

Han har tordnet mod sløseri og misbrug af EU-midler i årevis, men nu peger pilen på ham selv. Europa-Parlamentets Præsidium kræver næsten 3 millioner kroner af Messerschmidts EU-parti Meld og den tilhørende fond Feld for uretmæssig brug af EU-midler. Morten Messerschmidt er lodret uenig og kalder det en politisk afgørelse. Er der tale om politisk forfølgelse af nej-sigerne eller rent hykleri? Hvad betyder sagen for Messerschmidts politiske karriere, hvor han næsten har kunnet gå på vandet, men nu omtales som en mand med en skydeskive på ryggen, der ikke har råd til flere møgsager? Morten Messerschmidt har været EU-skeptiker siden han var 11 år og satte ved sidste EU-valg Danmarksrekord med næsten en halv million personlige stemmer. Han elsker fransk vin, bander ikke i damers selskab og skrev engang et brev til tenoren Pavarotti- som svarede. Stil spørgsmål til Morten Messerschmidt på ugens@dr.dk eller på P1s facebook. Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Pernille Skipper 2016-05-07  

At det bliver Pernille Skipper, der bliver den nye frontfigur for Enhedslisten, kommer ikke som den store overraskelse for dem, der følger dansk politik. På grund af partiets rotations-princip har det længe stået klar, at Johanne Schmidt-Nielsens tid på Christiansborg ville rinde ud, og at den oplagte afløser stod klar... Pernille Skipper er uddannet jurist og kom i Folketinget i 2011, hvor hun siden har gjort sig bemærket i retspolitiske spørgsmål. Hendes politiske ilddåb kom, da hun blev den udløsende faktor for, at Morten Bødskov blev fyret som justitsminister under den tidligere regering på grund af nødløgnen om Retsudvalgets tur til Christiania. Nogle ord går igen, når Pernille Skipper omtales: Ægte indignation, evnen til at brænde igennem, god til at argumentere og retorisk dygtig. Men hvordan vil hun egentlig fylde den populære Johanne Schmidt Nielsens sko ud? Hvad vil hun gøre anderledes, og hvad er det egentlig for et forhold, hun har til Dr Oetker? Stil spørgsmål til Pernille Skipper på ugens@dr.dk eller på P1s facebook Vært: Jan Falkentoft.

Ugens gæst: Mickey Gjerris 2016-04-30  

"Rigtige mænd spiser kikærter" siger manden bag ugens mest omdiskuterede forslag, nemlig Etisk Råds anbefaling af en klima-afgift på oksekød. Skældsord som idiot og narrehat er føget om ørerne på Mickey Gjerris i ugens løb, for hvorfor skal Etisk Råd blande sig i vores aftensmad? Og hvorfor skal staten pålægge den enkelte borger at løse klimaproblemer ved at ændre madvaner? Mickey Gjerris er optaget af klodens klima, men også af vores natursyn og diskuterer gerne, hvem der egentlig har givet os mennesker retten til spise andre levende væsener. Han er udannet teolog, har specialiseret sig i bio-etik og så mener han i øvrigt, vi snart kommer til at diskutere dyrevelfærd for græshopper. Stil spørgsmål til Mickey Gjerris på ugens@dr.dk eller på P1s facebook Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Pia Olsen Dyhr 2016-04-23  

"SF er en enmandshær", skrev en politisk kommentator forleden - og enmandshæren er Pia Olsen Dyhr. Med en opbakning på sølle 4 % har SFs formand kastet sig ind i kampen for at genrejse partiet og ved landsmødet fik hun mobiliseret tropperne og relanceret SF som frihedsparti. Men hvad mener Pia Olsen Dyhr, når hun vil gøre SF til venstrefløjens Liberal Alliance? Er det rød politik at tale om ghettostop og fratagelse af kontanthjælp, hvis indvandrerkvinder ikke tager en uddannelse eller et arbejde? Pia Olsen Dyhr er Ugens Gæst, det handler om frihed, politik og om den råstyrke, hun bærer med sig fra en barndom, hvor hun alt for tidligt blev voksen. Stil spørgsmål til Pia Olsen Dyhr på ugens@dr.dk og P1s facebook. Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Ulrik Wilbek 2016-04-16  

"Wilbek - effekten" kalder de det i Viborg, hvor nye medlemmer strømmer til Venstre efter at Ulrik Wilbek forleden blev officiel borgmesterkandidat. Gennem 30 år har han stået for talentudvikling i dansk håndbold. Som landstræner har han vundet OL-, VM- og EM-guld. Nu står Wilbek også i spidsen for et helt nyt talent-akademi, der skal udvikle fremtidens V-politikere. Torsdag udkom bogen "Talent". Her gør han op med den talentdyrkelse, som eksempelvis får Superligaklubber til at scoute talenter helt ned i 6-års alderen. "Meningsløst og i værste fald skadeligt", kalder Ulrik Wilbek det. Stil spørgsmål til Ulrik Wilbek på ugens@dr.dk eller på P1s facebook. Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Ole Henriksen 2016-04-09  

Han er kendt som Cremekongen med det store smil og bemærkningen "I love it!". Men Ole Henriksen er også "serious business", han har skabt et globalt brand fra bunden. I starten rørte han cremer sammen i køkkenet, i dag strømmer Hollywoods stjerner til hans skønhedsklinik, hans cremer kan købes verden over og hans nye bog er allerede før udgivelsen en salgssucces. Hvordan skaber man en succes, hvordan bliver man sit eget brand og bliver Ole Henriksen aldrig træt af rollen som evigglad? Mød drengen fra Nibe der blev en millionforretning og stil spørgsmål til Ole Henriksen på ugens@dr.dk og P1s facebook. Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Peter Hummelgaard 2016-04-02  

På dagen for Anker Jørgensens bisættelse handler Ugens Gæst om arven efter Anker. Den socialdemokratiske arvtager Peter Hummelgaard er stærkt inspireret af Anker Jørgensen og sammen med LOs formand Lizette Risgaard og overborgmester Frank Jensen tager han afsked med den store lille mand, og diskuterer Socialdemokratiets rolle i et samfund, hvor "den lille mand" måske føler sig bedre repræsenteret af DF. Stil spørgsmål på ugens@dr.dk og P1s facebook. Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Geeti Amiri 2016-03-19  

"Jeg er perkerudgaven af Amalie Skram" - sådan betegner Geeti Amiri sig selv. Forleden mødtes hun og 29 andre kulturpersonligheder om den Danmarkskanon, der skal få os alle til at debattere, hvilke værdier vi danskere er rundet af og skal værne om. Under armen havde Geeti Amiri Amalie Skrams værker som eksempel på kampen for kvinders rettigheder og den frie debat. Geeti Amiri har afghansk baggrund, er vokset op i en ghetto på Amager, læser sociologi, blogger for Ekstra Bladet og er trods sine 27 år en erfaren debattør. Som 17-årig måtte hun flytte på krisecenter for at undslippe sin brors jernnæve. Da havde han allerede givet hende hjernerystelse tre gange fordi hun ikke gik fuldt tildækket og kørte på cykel. Længe troede hun, at uddannelse var vejen ud af en kvindeundertrykkende kultur. I dag siger hun, at vi ikke skal lade os narre af fine eksamensbeviser - en kvinde er først rigtig fri, når hun bestemmer over sin egen krop. Stil spørgsmål til Geeti Amiri på ugens@dr.dk og på P1 debats facebook Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Jacob Bundsgaard 2016-03-12  

Søndag trak han støtten til en stormoske i Aarhus, mandag kom den 10-punkts-plan, der med borgmesterens ord skal gøre op med "de parallelsamfund og forskruede kvindesyn som desværre findes i vores by" og torsdag-fredag tog han så til topmøde i Kommunernes Landsforening, hvor der blev lagt i kakkelovnen til de kommende forhandlinger med regeringen. Jacob Bundsgaard er borgmester i Aarhus, næstformand i KL og Ugens Gæst. Hvad kom der ud af KL-mødet? Hvad skal der til for at opgøret med parallelsamfundet lykkes? Hjælper en imam-certificering på noget som helst? Og hvorfor kommer udspillet først nu efter en række TV2-udsendelser? Stil spørgsmål til Jacob Bundsgaard på ugens@dr.dk og P1s facebook Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Ulla Tørnæs 2016-03-05  

Søndag aften gjorde Ulla Tørnæs klar til endnu en uge i Bruxelles. Mandag kl. 13 stod hun på Amalienborg som nyudnævnt minister for uddannelse og forskning. Et comeback til dansk politik der kom bag på de fleste - også på Ulla Tørnæs selv. Forude venter opgør om SU og besparelser på de videregående uddannelser. Skal færre tage kandidatgrad og skal SU tages fra de kandidatstuderende, som en ekspertgruppe nu foreslår? Hvordan sikres dansk forskning, når der skal spares milliarder? Ulla Tørnæs, der aldrig selv har færdiggjort en uddannelse, er Ugens Gæst. Stil spørgsmål på ugens@dr.dk og P1s facebook Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Hans Engell 2016-02-27  

Hvem blinker først, hvornår kravler de ned fra træerne og hvem er stærkest i armlægning? Ugen har budt på mange fantasifulde formuleringer om den pludseligt udbrudte og hastigt eskalerende krise i blå blok. Hvad sker der i korridorerne, er Lars Løkke Rasmussen en bølle, når han truer med valg eller er det Søren Pape, der ikke ved, hvordan man gebærder sig på Christiansborg? Politisk kommentator og tidligere formand for Det Konservative Folkeparti Hans Engell er Ugens Gæst. Stil spørgsmål på ugens@dr.dk og P1s facebook. Vært Pia Røn. (Sendes også 18.03).

Ugens gæst: Sherin Khankan 2016-02-20  

Hvorfor skal vi have en kvindemoske i Danmark? Hvordan vil den påvirke danske muslimer? Kan man gifte sig i moskéen - og i så fald med hvem? Sherin Khankan, religionshistoriker, debattør, tidligere politiker og nu imam, står sammen med videncentret Femimam i spidsen for Mariam Moskéen, som ligger i indre København og slog dørene op i denne uge. Som Ugens gæst svarer hun på den kritik og modstand initiativet har mødt og fortæller om sin vej fra politiker til at blive Danmarks første kvindelige imam. Stil spørgsmål på ugens@dr.dk og P1 Debats facebook. Redaktion: Mads Aagaard og Helle Solvang Vært: Helle Solvang.

Ugens gæst: Jacob Mchangama 2016-02-13  

Er det i orden at overvåge vores færden på internettet, hvis det kan hjælpe politiet i kampen mod terror? "Ja" siger justitsminister Søren Pind, der vil genindføre sessionslogning, "En sherif både våger og overvåger. Det vigtige er, at det går ordentligt til" "Nej" lyder det i en protest fra 25 organisationer, der spænder fra Teleindustrien over Campingrådet til den uafhængige juridiske tænketank Justitia. Jacob Mchangama, direktør i Justitia kalder sessionslogning for juridisk betænkeligt og mener ikke, at angsten for terror berettiger til overvågning af alt fra skype til forældreintra. Jacob Mchangama er Ugens Gæst, det kommer til at handle om overvågning, personlig frihed og om at tage turen fra barndommen i et socialistisk kollektiv til et voksenliv som liberalist - med en snert af anarkist. Stil spørgsmål på ugens@dr.dk og P1 debats facebook. Vært Pia Røn. (Sendes også 18.03).

Ugens gæst: Erik Valeur 2016-02-06  

Når Erik Valeur vågner midt om natten og kikker op i mørket, vender han tilbage til Elefantstuen på børnehjemmet. Han kan høre de andre spædbørn trække vejret ved siden af ham, og han fyldes af en kulsort vrede over, at han måtte leve sine første år alene i mørket - omgivet af velmenende voksne, men ingen af dem hans mor. Han er kendt som kritisk, undersøgende journalist, men turde aldrig spørge sin egen mor, hvorfor hun først hentede ham igen, da han var to år. Nu vender han i en tv-dokumentar tilbage til de mørke år og opsøger både de børn, han delte skæbne med, og sin egen ukendte familie. Forfatter og journalist Erik Valeur er Ugens Gæst. Det handler om vrede, magt og medier - og også om at finde sig selv. Stil spørgsmål på ugens@dr.dk og P1 debats facebook Vært: Bille Sterll. (Sendes også 18.03).

0:00/0:00
Video player is in betaClose