Ugens gæst

Ugens gæst

Denmark

Pia Røn inviterer hver lørdag en af ugens centrale personer i studiet. Kom gerne med spørgsmål på ugens@dr.dk, P1's Facebook-side eller via Twitter #ugensgæstp1.

Episodes

Ugens gæst: Morten Sabroe 2017-02-18  

Hans seneste bog, Love Me Do, som udkom i tirsdags, var tænkt som en gave til læserne, men endte med at blive en gave til hans kone, Do. Bogen bruger både hendes og hans navne i en fortælling, som ifølge ham selv ikke har noget med virkeligheden at gøre, og derfor skal læses som fiktion og kun dét. Men betyder det noget for en forfatter, hvordan man bliver læst - hvis bare man bliver læst? Forfatteren Morten Sabroe er ugens gæst, og det kommer til at handle om at forpligte sig, om akillessener og om at have 'chutzpah'. Stil spørgsmål til Morten Sabroe på ugens@dr.dk og på P1's Facebookside. Vært: Bente Dalsbæk.

Ugens gæst: Per Larsen 2017-02-11  

"Børns rettigheder krænkes dagligt - af forældrene", lyder det fra Børnerådets formand Per Larsen. Han mener, at danske forældre i alt for høj grad prioriterer deres arbejde frem for børnene - og at det er på tide, forældrene konfronteres med, hvad det betyder for deres børns trivsel. Netop nu er FN i gang med femårs-tjekket af, hvorvidt Børnekonventionen overholdes og selv om danske børn i en global sammenhæng lever en tryg og god tilværelse, så står vi ikke ligefrem til en topkarakter iflg. Per Larsen. I 43 år var han lovens lange arm, der skulle håndtere både Blekingegade-banden og Den store Nordiske Rockerkrig. I dag er han talerør for samfundets mindste og har markeret sig med skarpe udmeldinger om både forældrenes og politikernes ansvar. Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Søs Egelind 2017-02-04  

Søs Egelind er på rekordtid blevet Danmarks frontkæmper nummer eet for medicinsk cannabis. I to dokumentarprogrammer sætter Søs Egelind projektøren på det stof, der hjalp hende selv igennem et kemoforløb. Men hvad er prisen for at træde ud af rollerne på scenen og ind i på en politisk slagmark, hvor især den lægefaglige modstand er stor? Skuespiller og komiker Søs Egelind er Ugens Gæst, og det kommer til at handle om at turde sætte sig selv på spil i en større sags tjeneste, om vedholdenhed og om at sige pyt. Stil spørgsmål til Søs Egelind på ugens@dr.dk og P1's facebookside. Vært: Bente Dalsbæk.

Ugens gæst: Mette Frederiksen 2017-01-28  

En magtdemonstration, politisk drilleri eller realpolitik? Med sagen om politiskolen fik regeringen en syngende lussing og en huskekage inden forårets store forhandlinger, hvor S og DF allerede har bebudet, at de ikke vil være med til hverken topskattelettelser, SU-besparelser eller højere pensionsalder. Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er Ugens Gæst. Det kommer til at handle om politiske opbrud, om sammenhængskraft og om hvorfor hun mener, kapitalismen er blevet syg. Stil spørgsmål på ugens@dr.dk og P1s facebook Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Anders Samuelsen 2017-01-21  

Markerer denne uge indgangen til en ny verdensorden? Donald Trump er nu USAs præsident og Storbritannien lægger op til et fuldtonet farvel til EU. Hvad bliver konsekvenserne for Danmark? Udenrigsminister Anders Samuelsen er Ugens Gæst Vært Pia Røn.

Ugens gæst(er): Selvsving 2017-01-14  

"Det er ikke Deres radio, der er noget galt med. Det er HELE Danmarks Radio!" Selvsvings radiosatire blev første gang sendt i 1996, men nu er det ikke sjovt længere. Lars le Dous, Oliver Zahle og Jens Korse trækker stikket for Selvsving og siger farvel i Ugens Gæst. Ønsk en Selvsving-klassiker, en sang eller en sketch og stil spørgsmål på ugens@dr.dk og P1s facebook Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Carsten Bjørnlund 2017-01-07  

"Selv Fru Fernando Møhges høretragt ville ikke være nok!" - knapt var tv-seerne kommet sig over You Sees sorte skærm, før Arvingerne rullede over skærmen og satte gang i endnu en tv-shit storm. "Hvorfor er lyden så dårlig?", "skuespillerne mumler - tal dog tydeligt!" lød det og så blev det for meget for Carsten Bjørnlund. "Indstil jeres tv rigtigt eller gå til lægen" lød svaret fra skuespilleren, der spiller Frederik i serien. Et svar, der straks afløste mere vrede og beskyldninger om arrogance. Carsten Bjørnlund er Ugens Gæst; det kommer til at handle om lyd, om Arvingerne og om at vente 29 år på at få hævn over en perfid matematiklærer. Stil spørgsmål til Carsten Bjørnlund på ugens@dr.dk og P1s facebook. Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Bertel Haarder 2016-12-17  

Gennem mere end 40 år som politiker har Bertel Haarder transformeret sig fra Bertel Bims, som venstrefløjens unge elskede at demonstrere imod, til afholdt og respekteret politiker, værdsat fra alle sider for sin klare ideologi, sin viden og sine festsange. Mandag morgen stod han på Hovedbanegården og delte ud af den nye Danmarkskanon, og så var det ellers meningen, at han skulle se frem mod jobbet som generalkonsul i Flensborg. Men sådan gik det ikke. Indehaveren af Danmarksrekorden i ministerdage Bertel Haarder ser tilbage på over 20 år som minister. Hvad vil han nu? Stil spørgsmål på ugens@dr.dk og P1's facebookside. Vært Bille Sterll.

Ugens gæst: Morten Løkkegaard 2016-12-10  

Er det politikernes egen skyld, at de nu står med en Europol-aftale, som ingen er 100% begejstrede for? Ja, mener Venstres medlem af EP Morten Løkkegaard, der har fået nok af danske politikeres EU-bashing. For når politikerne taler om EU som "helt på månen" og "en rotterede" - ja så burde det ikke komme bag på dem, at befolkningen står af og takker nej til hele projektet. Morten Løkkegaard vil have os til at FØLE os som europæere, men er det en Mission Impossible? Stil spørgsmål til Morten Løkkegaard på ugens@dr.dk og P1s facebook. Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Thyra Frank 2016-12-03  

Det kom som lidt af en overraskelse - ikke mindst for hende selv - da Thyra Frank forleden blev ældreminister. "En joke", "symbolminister" og "Dronning uden rige"- de politiske kommentatorer var hurtigt ude med riven, men kan Thyra Frank gøre en forskel? Hun afskyr systemtænkning, men tror på et liv før døden og Baileys til kaffen. Stil spørgsmål til Thyra Frank på ugens@dr.dk og P1s facebook. Vært: Pia Røn.

Ugens gæst: Piv Bernth 2016-11-26  

I Korea elsker de Borgen, i Indien skal Forbrydelsen genindspilles og snart dukker Bimse og Nicky op på de iranske tv-skærme. Dansk drama hitter over hele verden og mandag aften modtog DR den prestigefyldte Æres-Emmy i New York. Piv Bernth har som dramachef stået i spidsen for udviklingen af de tv-serier, der i dag vises i mere end 150 lande og har modtaget adskillige priser. Hvorfor elsker hele verden serier fra et lillebitte land med et uforståeligt sprog? Hvad bliver det nye sort efter hele Nordic Noir-bølgen? Og har de anmeldere, der tager klaphatten af og kritiserer serierne for alt for meget parforholds-fnidder og kartoffelrække-romantik, en pointe? Chefen for Danmarks største hjemmebiograf, Piv Bernth er Ugens Gæst, stil spørgsmål på ugens@dr.dk og P1s facebook Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Mimi Jakobsen 2016-11-19  

Hvor er de politiske ildsjæle? Dem der brænder, har hjerte, vrede og vil forandre verden? Mimi Jakobsen savner ledere, der tør gå mod strømmen. Hun er vred på Socialdemokraterne p.g.a. udlændingepolitikken og kontanthjælpsloftet. Hun forarges over, at store humanitære organisationer efter hendes mening drives som private erhvervsvirksomheder med alt for meget fokus på markedsandele og økonomisk bundlinje. Mimi Jakobsen tager bladet fra munden i Vendepunkter, erindringsbogen der beskriver den generte Mimis modvillige vej ind i politik, de mange år på Christiansborg, den berømte fars utroskab og den ydmygende fyring fra Red Barnet. Stil spørgsmål til Mimi Jakobsen på ugens@dr.dk eller på P1s facebook Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Kristian Jensen 2016-11-12  

"Jeg hører ikke til blandt dem, der "synger lange bange sange" og forventer undergang for den vestlige verden" - sådan skriver udenrigsminister Kristian Jensen i den spritnye bog I Danmarks Tjeneste. Er verden stadig lige tryg efter valget af Trump eller er udenrigsministeren begyndt at synge "lange bange sange"? Hvilken betydning får præsidentvalget for Danmarks udenrigspolitiske tilknytning til USA? Og er Kristian Jensens bog et forsøg på at køre sig i stilling som Løkkes arvtager, sådan som politiske iagttagere hævder. Udenrigsminister Kristian Jensen er Ugens Gæst, det kommer til at handle om udenrigs-og sikkerhedspolitik, om at være i Danmarks tjeneste og om Kristian, der allerede som barn erklærede, at han ville være statsminister. Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Uffe Elbæk 2016-11-05  

Mens blå familie forsøgte at enes ved hovedbordet, trådte Folketingets yngste forleden ind i de voksnes rækker, slog på glasset og præsenterede en alternativ plan for rigets finanser. 120 mia. skal omfordeles. Der skal tages fra de rige og gives til de fattige, men bøffer, brændstof, slik og sodavand bliver dyrere for os alle. Der skal investeres i miljø, forskning og uddannelse og i Alternativets regnestykke er der overskud på både den økonomiske, den grønne og den sociale bundlinje. Et regnestykke andre partier ikke helt kan få til at gå op. Uffe Elbæk er blevet kaldt naiv hippie, cirkusminister og venstrefløjens svar på Trump - lørdag kl. 12.15 kaldes han Ugens Gæst. Stil spørgsmål på ugens@dr.dk og P1s facebook. Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Jacob Mark 2016-10-29  

"Vi tog fejl" lød det både fra Dronning Margrethe og SF i denne uge, og det var nye toner fra begge i debatten om indvandring og integration. For samtidig med, at Dronningen i en ny bog slår til lyd for, at vi som samfund skal stille krav til nye borgere og erkende, at det ikke er en naturlov, at man bliver dansk af at bo i Danmark og drikke det kommunale vand, lancerer SF nu en kurs, der skal placere partiet mellem strammerne på højrefløjen og de åbne arme på venstrefløjen. For venstrefløjen har været for berøringsangst og nu er tiden kommet til at være realistisk og sige, at antal faktisk betyder noget, mener hovedarkitekten bag den nye kurs Jacob Mark. Er det realisme eller populisme? Er der tale om en ny vej i midten eller er SF ved at blive højredrejet? Og hvordan vil SF sikre, at integrationen lykkes i fremtiden? Jacob Mark har gjort politisk kometkarriere. Han kom i byrådet som 18-årig, blev valgt til Folketinget sidste år og blev som 24 årig gruppeformand for SF - en post, der placerer ham lige under partileder Pia Olsen Dyhr. Stil spørgsmål til Jacob Mark på ugens@dr.dk og P1s facebook Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Anders Vistisen 2016-10-22  

Anders Vistisen kom til EU med det erklærede mål at bekæmpe svindel og snyd. Men hans eget parti endte med SELV at få en hovedrolle i sagen om misbrug af EU-midler. Vistisen, der selv var kasserer i det skandaleramte MELD, - har nu fået ansvaret for at rydde op efter anklager om fusk. Nu skal alle pengene betales tilbage. - Penge, der blandt andet er gået til middage, julekort og til tryk af hæftet "Dagbog fra EU - om EUs spild af dine penge" Hvorfor havde han så ikke styr på pengeforbruget ? Hvornår blev han slev klar over at der - med hans egne ord - var en løsagtig omgang med formalia i MELD og FELD ? Og hvad kommer sagen til at betyde for Dansk Folkeparti fremover? Dansk Folkepartis førstemand i Bruxelles er ugens gæst. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Ugens gæst: Morten Skjoldager 2016-10-15  

Fogedforbud, politianmeldelser og en stribe fine boganmeldelser - Morten Skjoldager er manden bag ugens mest omtalte bog "Syv år for PET". Mens medierne har diskuteret censur, krænkelse af ytringsfriheden og afsløringer, der kan være til risiko for nationens sikkerhed, har forfatteren til bogen været bortrejst i udlandet. Men nu er han tilbage i Danmark og som Ugens Gæst giver han sin version af al virakken. Hvilke aftaler indgik Morten Skjoldager med den tidligere PET-chef Jakob Scharf om tilblivelsen af bogen? Hvordan kan han vide sig sikker på, at han ikke afslører for meget i "Syv år for PET"? Og hvad synes han egentlig selv, er det mest interessante i bogen? Ugens Gæst dykker ned i indholdet af bogen, der handler om terrortruslen mod Danmark, om gangster-jihadister og Nike-terrorister og om falsk tryghed. Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Søren Espersen 2016-10-08  

"Udskriv valget nu og få det overstået" lød opfordringen fra DFs næstformand ved Folketingets åbning. Søren Espersen har svært ved at se ideen med langstrakte forhandlinger om finanslov og 2025-plan, når LA står fast på det ultimative krav om topskattelettelser. Han kalder det sejpineri, som ikke vil føre til andet end et forudsigeligt sammenbrud, der forstyrrer julefreden. For Søren Espersen siger, hvad han mener og mener, hvad han siger - også selv om hans partiformand hurtigt trak i land og sagde, at DF selvfølgelig går til forhandlingerne med åbent sind. Er Dansk Folkeparti lige så stålsatte som Liberal Alliance? Hvor hed er flirten med Socialdemokraterne - kan det udvikle sig til et fast forhold? Og hvordan vil DF sikre en Europol-aftale efter Thulesen Dahls kovending? Søren Espersen er Ugens Gæst og du kan stille spørgsmål på ugens@dr.dk og P1s facebook. Vært Pia Røn.

Ugens gæst: Peter Øvig Knudsen 2016-10-01  

Hvem har retten til historien? På tirsdag udkommer Peter Øvig Knudsens bog om BZ-bevægelsen, men allerede nu raser debatten. En gruppe tidligere BZ´ere har fra starten frabedt sig, at Peter Øvig skulle skrive deres historie. De kalder ham en selviscenesættende højreorienteret sensationsrytter og mener, han på forhånd har låst sig fast på en vinkel om revolutionen, der æder sine egen børn. Peter Øvig Knudsen hævder derimod, at hans mål har været at puste nyt liv i fortællingen om 80´ernes ungdomsoprør og at han har vristet historien ud af hænderne på nogle få magtfulde BZ´ere , der ville kontrollere den. Han har gennem tyve år som dokumentarist næsten vænnet sig til rasende kilder, trusler og tilsvining, men denne gang var modstanden markant større allerede inden første linje var skrevet. Hør hvorfor Peter Øvig Knudsen alligevel valgte at skrive historien om BZ og stil spørgsmål på ugens@dr.dk og P1s facebook. Vært Pia Røn..

Ugens gæst: Lotus Turèll 2016-09-24  

Overser vi alkoholmisbrug, så længe det foregår i pæne familier? Som lille pige faldt Lotus Turèll i søvn under bordet, mens hendes far drak Fernet Branca og elefantøl på sit stamværtshus. Hele landet var på fornavn med Onkel Danny, men ingen tog sig af, at den kendte og elskede forfatter drak familien og helbredet i hegnet. Først efter mange års terapi fik Lotus Turèll mod på at finde den fulde sandhed om sin egen barndom. I dag holder hun foredrag om misbrug og coacher familier til at trives. Lotus Turèll er ugens gæst i en snak om at vokse op med en smerte, ingen andre ser. Og hvordan vi bliver bedre til at få øje på den. Stil spørgsmål til Lotus Turèll på ugens@dr.dk eller på P1s facebook. Vært Bille Sterll.

0:00/0:00
Video player is in betaClose