Ugeskrift for læger

Ugeskrift for læger

Denmark

Ugeskrift for lægers videnskabelige podcast, med fokus på videnskab og forskning indenfor lægevidenskaben. Med vært Sedrah Butt.

Episodes

# 7 Fertilitetsrådgivningen og behandling af ovariecancer  

Andelen af kvinder, som bliver gravide efter fertilitetsbehandling, er på ca. 10% , men et nyt initiativ kan måske have en forebyggende effekt på antallet af kvinder, der på et tidspunkt får behov for fertilitetsbehandling. Desuden har vi et indslag om behandling af kvinder, der får recidiv af overiercancer.

#6 - Helbredsundersøgelser af flygtninge og ny viden om besvimelser  

Det er meget forskelligt hvordan de enkelte kommuner griber det an, når flygtninge skal tilbydes en helbredsundersøgelse. Mange praktiserende læger oplever, at deres kompetencer ikke helt slår til i mødet med patienterne, som er flygtninge. En ny undersøgelse viser, at hver sjette akutte besvimelsestilfælde kan skyldes lungeemboli, og der bør derfor være ekstra opmærksomhed overfor de tilfælde i akutmodtagelserne.

#5 - Behandling af overvægtige med diabetes 2 og ny medicin til bekæmpelse af malaria  

Ændret kost og livsstil anbefales normalt til patienter med diabetes 2, men for overvægtige er operation vejen frem. Resistens mod kendte malaria midler vokser, men en ny type medicin viser lovende resultater.

#4 - Udfordringer ved palliation og obstipation samt antidepressivas effekt på børn og unge  

Den videnskabelige podcast vil i denne uge dykke ned i en statusartikel om behandlingsmæssige udfordringer ved palliation og obstipation. Dette gøres sammen med en af artiklens forfattere, speciallæge i onkologi og klinisk farmakologi Lene Jarlbæk. Senere i programmet skal det handle om en ny metaanalyse i The Lancet omkring antidepressivas effekt på børn og unge. Chefredaktør Torben Kitaj taler med Ugeskriftets medicinske nyhedsredaktør, kardiolog Per Lav Madsen, om metaanalysen.

#3 - Mobile apps til behandling af diabetes  

Brug af mobile apps i behandling af diabetes samt et nyt studie om tarmflora og insulin resistens. Der fokus på type to diabetes i dette program, hvor vært Sedrah Butt denne gang taler med klinisk professor Elisabeth Matthiesen om, hvordan mobile apps kan være en hjælp for patienter med diabetes til at holde styr på deres sygdom. Senere i programmet fortæller medicinsk nyhedsredaktør Per Lav Madsen om et nyt dansk studie publiceret i Nature. Det viser, at tarmfloraen potentielt spiller ind i at nedsætte insulin resistens.

#2 - Pluripotente stamceller og  SPECT  

#2 - Pluripotente stamceller og SPECT by Ugeskriftets videnskab

#1 - Hygiejnehypotesen og irritabel tyktarm  

#1 - Hygiejnehypotesen og irritabel tyktarm by Ugeskriftets videnskab

0:00/0:00
Video player is in betaClose