Ugeskrift for Læger

Ugeskrift for Læger

Denmark

Podcast by Ugeskriftet.dk

Episodes

#31 - Fødselslægen fik nok  

Hør Morten Hedegaard, aftrådt klinikchef på Rigshospitalets fødselsafdeling, fortælle om, hvorfor han stoppede, hvorfor hans opsigelse kickstartede en debat om et presset sundhedsvæsen og hvad han nu skal lave.

#30 - Den omskårne læge  

Hør den 27-årige læge Ayhan Al Kole, der blev omskåret som fire-årig i Irak. Han fortæller hvorfor han ændrede holdning til omskæring og i dag er aktiv i kampen mod drengeomskæring. Hør også tidligere overrabiner Bent Lexner, der forklarer hvordan en jødisk omskæring helt konkret foregår. Og hvorfor ritualet er så vigtigt for jøder.

#29 - Læs en roman og blive en bedre læge  

Patienter efterspørger ofte lægens rådgivning ved svære valg. Det kan være om behandlingsstop ved uhelbredelig sygdom. Risikovurdering ved fosterdiagnostik. Transplantation eller ej. I takt med at behandlingsmulighederne udvides, står læger hyppigere i den slags etisk udfordrende situationer, hvor patienterne har en forventning om at lægen ikke bare skitserer valgmulighederne med tal og statistik, men også rådgiver patienten. I Ugeskriftets nye podcast forklarer professor Michael Kjær, hvorfor skønlitteratur og film er en vigtig ingrediens i hans kommende kursus på Københavns Universitet om lægens rolle, når et etisk dilemma præsenterer sig. Og Ugeskriftets litteraturanmelder, praktiserende læge Lene Agersnap fortæller om sit personlige forhold til litteratur – og giver tips om de nyeste romaner, der ikke bare er god litteratur, men også kan give nogle perspektiver, som man som læge kan bruge.

# 28 Til fals for en lækker middag?  

Hør den nye podcast fra Ugeskriftet. Denne gang handler det om lægers samarbejde med medicinalindustrien. To læger fortæller om deres erfaringer med det og svarer på, om de er købt.

#27  ”Jeg foretrækker helt klart sundhedsplatformen”  

Hør overlæge Morten Lind fortælle om, hvordan det første halve år med sundhedsplatformen har været. Systemet har fået hård kritik fra andre læger, men Morten Lind er overvejende vild med systemet.

#26 Læge og kvinde: To kvinder fortæller  

Lægefaget er gået fra at være et mandefag til et blandet fag – i dag er der dag flere kvindelige læger end mandlige. I Ugeskriftets seneste podcast taler vi med to kvinder, der beskriver deres opfattelse af at være kvindelig læge anno 2016. En ung, der lige er begyndt i hoveduddannelse efter barsel – og en ældre, der er ledende overlæge og chef for over 500 mennesker. Og nej, de oplever ingen kønsdiskrimination, og vi er langt fra en situation, hvor kvindelige læger bliver bedt om at lave kaffe eller hvad man ellers kunne forestille sig. Er alt så godt? Nej, det er stadig svært at forene familieliv og profession og der er stadig langt færre kvinder blandt topcheferne. Løsningen er – måske – større fleksibilitet og åbenhed over for perioder med deltid.

#25 - Må en læge ryge?  

Hør læge Karsten Svendsen fortælle om dilemmaet i både at være læge og ryger. Og hør debat mellem Anders Beich og Frede Olesen om, hvor hårdt eller hvor blødt praktiserende læger skal gå til deres rygende patienter i kampen for færre rygere i Danmark.

#24 Patientens knytnæve  

Hør reservelæge Christina Groth fortælle om den tirsdag formiddag, hvor en mandlig patient slog hende med en knytnæve i hovedet. Og hør krisepsykolog på Rigshospitalet, Anders Korsgaard Christensen, fortælle, hvordan læger håndterer vold og trusler.

#23 Læger og døden  

#23 Læger og døden by Ugeskriftets podcast

#22 Når lægedrømme møder familielivet  

Ugeskrift for Lægers podcast har besøgt en lægefamilie, der står over for lidt af en livsomvæltning. Vi møder i denne uge Line og Karsten Modin. En typisk lægefamilie, der har truffet et valg som vender op og ned på deres hverdag. Line er hoveduddannelseslæge på HC. Andersens Børnehospital i Odense, og har færdiggjort sin ph.d. sidste sommer, og Karsten er færdiguddannet ortopædkirurg på Sydvestjysk sygehus i Esbjerg. Sammen har de to børn: Lucca og Thorbjørn, og altså hænderne fulde både derhjemme og på arbejdet. Alligevel har familien valgt at kaste sig ud i en stor beslutning, der vil flytte familien fysisk og følelsesmæssigt.

#21 Industrien sponsorerer årsmøder  

#21 Industrien sponsorerer årsmøder by Ugeskriftets podcast

#20 Nudge-nudge  

Etisk råd har diskuteret, hvor langt sundhedsvæsenet må gå, for at påvirke patienters adfærd, og ugeskriftets medicinske redaktør fortæller om, hvordan praktiserende læger kan ændre deres udskrivnings mønster.

#19 Sundhedsplatformen, live! Og bypass operationer  

Kom med foran skærmen på Danmarks største sundheds-it projekt, og hør om et nyt studie, der viser, at bypass operationer giver bedre overlevelse end medicinsk behandling.

#18 Tavshedspligt og terrorister  

Hvor går grænsen for lægers tavshedspligt? Franske læger diskuterer, om de skal bryde tavshedspligten, hvis de formoder en patient er radikaliseret, og The Lancet diskuterer, hvad et nyt studie, der viser at antallet af overvægtige er større end undervægtige på verdensplan, betyder

#17 Lægeforeningen i flygtningedebatten?  

Den unge læge Sandra Meinich Petersen mener Lægeforeningen skal blande sig mere i den offentlige debat. Eksempelvis om flygtninge. Hør hende diskutere det med formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, og om genoplivning efter hjertestop.

#16 Sommer, sol og ph.d'er  

Regeringen sætter spørgsmålstegn ved værdien af læger som tager en ph.d. og et nyt studie spørger ind til effekterne af soldyrkning.

#15 Statiner og biobanken  

Ugeskriftets Podcast har været på besøg i Danmarks Nationale Biobank, som indeholder mere end 20 millioner vævsprøver fra næsten alle danskere. Hør også om en ny undersøgelse af effekten af at bruge statiner, som over en halv million danskere får.

#14 Akutspeciale eller ej  

Debatten raser, om de lægerne der modtager de 1,3 mio. danskere, der besøger akutafdelingen om året, skal have et lægespeciale. Den diskussion nåede også Ugeskrift for Lægers podcaststudie.

#13 Zika og depression  

Vi har mødt Charlotte Wilken Jensen, der er overlæge på en afdeling, hvor en sydamerikansk virus skaber frygt om misdannelser, de hverken kan se eller behandle deres patienters ufødte børn for, og så dykker vi ned i, hvorfor det er så svært at diagnosticere depression.

#12 Doktor Telefonpasser  

Sygehus Lillebælt har fundet en måde at afskaffe unødige tjeklister og ikke-akutte telefonopkald, som flere sygehuslæger plages af, og vi kigger på et nyt studie om effekten af bl.a. de danske cancer screeningsprogrammer.

0:00/0:00
Video player is in betaClose