Ugeskrift for Læger

Ugeskrift for Læger

Denmark

Podcast by Ugeskriftet.dk

Episodes

#42 - Fødselslægen, der selv mistede et barn  

Charlotte Wilken-Jensen mistede sit barnebarn ved en dødfødsel og overvejede at stoppe som læge. Det har lært mig, at vi som læger altid skal gøre os umage og altid skal huske vores empati, siger hun til Ugeskriftets Podcast. Charlotte Wilken-Jensen er 64 år og ledende overlæge på Gynækologisk-obstetrisk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital, der er landets største fødeafdeling med ca. 7.000 fødsler om året. Og hospitalet, hvor hendes datter mistede sit barn.

#41 - Akutspeciale – og hvad så?  

Hør en modstander, en tilhænger og en ung begejstret kommende akutmediciner vurdere, hvad det kommer til at betyde, at der skal oprettes et nyt speciale i akutmedicin.

#40 - “Jeg vil renses”  

Overlæge Benedicte Dahlerup blev landskendt gennem DR-dokumentaren "Pigen, der ikke ville dø" fra oktober 2012. Nu har hun skrevet bogen ”Konsekvenser” med hendes version af sagen. Hør interview med den 69-årige neurokirurg i Ugeskriftets Podcast.

#39 - Læger som ledere  

Bo Iversen har valgt ledelsesvejen, mens Ida Lolle er i tvivl. Hør de to unge overlæger forholde sig til ledelse i Ugeskriftets Podcast.

#38 - Stress og skam  

Når stress fører til sygemelding ligger der ofte en skjult skamfølelse bag, som har startet en negativ spiral, siger forskeren Pernille Steen Pedersen i Ugeskriftets Podcast.

#37 - Formand for kræftlægerne: Koncentrer dig om, hvad patienten egentlig ønsker  

Fremtiden vil fjerne betonlægen og gøre plads til lægen, der inddrager patienten, siger Lars Henrik Jensen, overlæge og formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi i Ugeskriftets Podcast.

#36 Dr Bagges verden – hør Ida Jessen fortælle om sin romanfigur  

Forfatteren Ida Jessen har skrevet to romaner om lægen Vigand Bagge, der er distriktslæge i Jylland i begyndelsen af 1900-tallet. I dette interview fortæller hun om sine bryderier med den dygtige og indestængte læge, der i romanerne er endt med at være ”et menneske, der gør så meget godt uden at skulle besvære sig med også at skulle være god”, som hun siger. Det går blandt andet ud over hans kone, der har ordet i den ene af de to romaner. Hun beundrer ham, kan ikke blive klog på ham og udfordres af at leve med en mand, der helst vil holde sig fri for følelser og i øvrigt skjuler sin kræftsygdom indtil kort tid før han dør. Ida Jessen reflekterer i interviewet over den lægelige identitet som omsorgsfuld og som professionel: ”Lægen har omsorg for de syge, men samtidig kan lægen ikke bære ansvaret for dem følelsesmæssigt. Det er den evige konflikt mellem lægen og den syge. Der er ingen løsning. For lægen kan ikke bære det følelsesmæssige ansvar for den syge patient”, siger hun.

#35 - Kvindelig læge: Min mand døde med aktiv dødshjælp  

Det var været hendes mand og fars død inden for de seneste år, der har forstærket hendes klare holdning til, at aktiv dødshjælp bør indføres i Danmark. Hør en kvindelig læge fra Svend Lings netværk af læger for aktiv dødshjælp fortælle om sine holdninger.

#34 - En kærlighedserklæring til et speciale  

”Et af de mest givende og udfordrende specialer..” Hør Steen Dawids fortælle om sit arbejde. Han er gastroenterolog og nefrolog, men arbejder som geriater tre dage om ugen. Den resterende tid er han tilknyttet DTU, Danmarks Tekniske Universitet, hvor han arbejder med design og innovation. Og så er han i øvrigt 79 år. Ordene i overskriften er Steen Dawids og hele sætningen lyder sådan: ”Geriatri er et af de mest givende og udfordrende specialer, der er ved at blomstre op”. Sagt i en tid, hvor behovet for geriatere stiger i takt med at levealderen stiger. Specialet har svært ved at tiltrække unge, men spørger man Steen Dawids er det - i opblomstring.

#33 - Hvor skal lægeuddannelsen hen?  

Hør debat mellem stud. med. Signe Vange og Jørgen Kurtzhals, studieleder på medicinstudiet på Københavns Universitet, om lægeuddannelsen. Signe Vange er kritisk og mener ikke, at hun og de andre studerende uddannes til virkeligheden. Men studielederen maner til ro: Aftagerne er vilde med jer.

#32 - Sundheden og mig, mig, mig  

Hvorfor ser triatlon-atleter så lidende ud? Sidder synden virkelig i det, vi putter i munden? Og hvad blev der af at spille rundbold med de andre? Hør professor Bente Klarlund Pedersen reflektere over sundheds-trenden i en samtale med præsten Mikkel Wold, der fra sine vinduer har studeret triatlon-atleters ansigtsudtryk og gjort sig sine overvejelser.

#31 - Fødselslægen fik nok  

Hør Morten Hedegaard, aftrådt klinikchef på Rigshospitalets fødselsafdeling, fortælle om, hvorfor han stoppede, hvorfor hans opsigelse kickstartede en debat om et presset sundhedsvæsen og hvad han nu skal lave.

#30 - Den omskårne læge  

Hør den 27-årige læge Ayhan Al Kole, der blev omskåret som fire-årig i Irak. Han fortæller hvorfor han ændrede holdning til omskæring og i dag er aktiv i kampen mod drengeomskæring. Hør også tidligere overrabiner Bent Lexner, der forklarer hvordan en jødisk omskæring helt konkret foregår. Og hvorfor ritualet er så vigtigt for jøder.

#29 - Læs en roman og blive en bedre læge  

Patienter efterspørger ofte lægens rådgivning ved svære valg. Det kan være om behandlingsstop ved uhelbredelig sygdom. Risikovurdering ved fosterdiagnostik. Transplantation eller ej. I takt med at behandlingsmulighederne udvides, står læger hyppigere i den slags etisk udfordrende situationer, hvor patienterne har en forventning om at lægen ikke bare skitserer valgmulighederne med tal og statistik, men også rådgiver patienten. I Ugeskriftets nye podcast forklarer professor Michael Kjær, hvorfor skønlitteratur og film er en vigtig ingrediens i hans kommende kursus på Københavns Universitet om lægens rolle, når et etisk dilemma præsenterer sig. Og Ugeskriftets litteraturanmelder, praktiserende læge Lene Agersnap fortæller om sit personlige forhold til litteratur – og giver tips om de nyeste romaner, der ikke bare er god litteratur, men også kan give nogle perspektiver, som man som læge kan bruge.

# 28 Til fals for en lækker middag?  

Hør den nye podcast fra Ugeskriftet. Denne gang handler det om lægers samarbejde med medicinalindustrien. To læger fortæller om deres erfaringer med det og svarer på, om de er købt.

#27  ”Jeg foretrækker helt klart sundhedsplatformen”  

Hør overlæge Morten Lind fortælle om, hvordan det første halve år med sundhedsplatformen har været. Systemet har fået hård kritik fra andre læger, men Morten Lind er overvejende vild med systemet.

#26 Læge og kvinde: To kvinder fortæller  

Lægefaget er gået fra at være et mandefag til et blandet fag – i dag er der dag flere kvindelige læger end mandlige. I Ugeskriftets seneste podcast taler vi med to kvinder, der beskriver deres opfattelse af at være kvindelig læge anno 2016. En ung, der lige er begyndt i hoveduddannelse efter barsel – og en ældre, der er ledende overlæge og chef for over 500 mennesker. Og nej, de oplever ingen kønsdiskrimination, og vi er langt fra en situation, hvor kvindelige læger bliver bedt om at lave kaffe eller hvad man ellers kunne forestille sig. Er alt så godt? Nej, det er stadig svært at forene familieliv og profession og der er stadig langt færre kvinder blandt topcheferne. Løsningen er – måske – større fleksibilitet og åbenhed over for perioder med deltid.

#25 - Må en læge ryge?  

Hør læge Karsten Svendsen fortælle om dilemmaet i både at være læge og ryger. Og hør debat mellem Anders Beich og Frede Olesen om, hvor hårdt eller hvor blødt praktiserende læger skal gå til deres rygende patienter i kampen for færre rygere i Danmark.

#24 Patientens knytnæve  

Hør reservelæge Christina Groth fortælle om den tirsdag formiddag, hvor en mandlig patient slog hende med en knytnæve i hovedet. Og hør krisepsykolog på Rigshospitalet, Anders Korsgaard Christensen, fortælle, hvordan læger håndterer vold og trusler.

#23 Læger og døden  

#23 Læger og døden by Ugeskriftets podcast

0:00/0:00
Video player is in betaClose