uppsalasfinest

uppsalasfinest

Sweden

Det här är en podd där vi kommer bjuda er på lustfyllda samtal, intressanta människor och kanske framförallt oss själva.

Episodes

71. Spice Girls, BSB & Buffaloskor.  

Tamagothi, 90210, Joel Bitar, Tip Top, Date parfym, Lunarstorm, Backstreet Boys, Savannbyxor, Melrose Place, Nile City, Nokia 3210, Days of our lives och Ricki Lake.

Känns det bekant?

I veckans avsnitt djupdyker vi hela vägen tillbaka till 90-talet. Keren införde Buffaloskon till Hassela och Shelly efter-skolan-knarkade Nickelodeon och Cartoon Network.

Nostalgin flödar och vi frågar oss om dagens barn verkligen kommer kunna tala lika varmt om 2010-talet som vi talar om 90-talet.

In å minns vettja!

Ni hittar vår podcast i iTunes och i podcastappen där ni kan prenumerera om ni vill vara säkra på att inte missa något avsnitt.

Gå också in och gilla vår Facebook – här!

70. 2016 - när allt ska hända.  

Årets sista podd och vårt 70:e avsnitt!
Keren har precis landat i Sverige och vi poddar åter igen från samma säng. Vi bryr oss inte om att summera året som varit utan ser med stora ögon mot 2016. 
Vem ska göra vad? Vem ska göra ALLT och vem ska försöka att göra så lite som möjligt?

En trevlig podd som har årets mest otippade slut.

Enjoy!

69. En riktigt god svensk jul.  

Frida och Shelly gör sin första inspelning och betar av denna traditionsbundna högtid. Hur firar vi julen? Hur gör en när det plötsligt finns fler familjer att ta hänsyn till? Och hur mycket får en faktiskt äta under denna period?

Sverige är aldrig så kristet som under julen och vad innebär det egentligen att Sverige i år har en julvärd som är muslim? Och vad lärde sig egentligen Frida av Beverly hills 90210?

Förutom julen så betar vi av våra brottsregister, flyktigkrisen och Fridas osunda fascination för miljökatastrofer.

Ett avsnitt där två personer som egentligen inte känner varandra så bra, försöker närma sig varandra. Enjoy!

68. 33 nyanser av brunt.  

I veckans podd djupdyker Keren och Shelly ner i Sverigedemokraternas politiska budskap. Budskap som inte sällan har flera budskap i ett. 

I dessa tider anser vi det väldigt viktigt att ta lyfta fram sidor hos SD som säkert många av oss "svennebananer" inte riktigt tänker på, eller bryr oss om att forska i. Funderar du på att ge SD ditt stöd i nästa val? Lyssna gärna på detta avsnitt först.

Är du kvinna och funderar på att rösta på SD? Då MÅSTE du lyssna.

Förutom att dissekera Sverigedemokraternas hemsida tar vi oss också an "Sverigedemokraternas 33 punkter" - som ni hittar här!

En lista som förvisso tagits ner från deras hemsida, men som publicerades 2006, under en tid då de växte som allra mest.

I detta avsnitt har vi även gästats av partiledaren själv...

Ni hittar vår podcast i iTunes och i podcastappen där ni kan prenumerera om ni vill vara säkra på att inte missa något avsnitt. Klicka på bilden för att lyssna direkt!

Gå också in och gilla vår Facebook – här!

67. Vi måste leva lite också.  

Vi är tillbaka efter ett kortare uppehåll.
Under tiden vi tankat ny kraft slår verkligheten till än en gång. Terordåden i Israel fortsätter och i Sverige dödas barn och ungdomar på en skola, bara för att de inte är vita. SD går ut och säger att de ska lägga mångmiljonbelopp på reklamkampanjer som sprids till människor på flykt, med budskapet "kom inte hit, här finns ingenting att hämta." Samtidigt brinner tänkta flyktingboenden i Sverige och vi känner en stor sorg och skräck för människors agerande.

Men. Vi bekänner också hur skönt det är att kunna fokusera på vardagens små problem också. Hur vi utan att skämmas låter oss blir förbannade på en trasig väska och en oskön våningsäng. 

Splittrad, men himla fin podd!

66. Bröllopet.  

I veckans podd får ni givetvis höra allt om bröllopet!

Om nervositeten, hur Harry skötte sig, hur ont det gör att få ris kastat på sig, hur fantastiskt det är att samla sina vänner, och hur kvällen utvecklades till en MELODIFESTIVAL! Med olika textbidrag, om än till samma toner, om Kerens klädbyten, vilka som hånglade i fotobåset, vilka som stannade kvar längst, med mera, med mera, med mera!

Vi spelade in denna podd två dagar efter att Erik och Frida blev herr och fru Klang. Lite slitna, men väldigt lyckliga.

Enjoy!

Och från botten av hjärtat, TACK!

Ni hittar vår podcast i iTunes och i podcastappen där ni kan prenumerera om ni vill vara säkra på att inte missa något avsnitt. Gå också in och gilla vår Facebook – här!

65. Vi snackar rasism.  

I veckans podd snackar vi rasism. Efter de senaste veckornas nyhetssändningar om flyktingar som dör när de flyr över havet från krig, diktatur och elände, känner vi att det inte finns något viktigare att prata om.

Världen är uppochnedvänd och vi tycker att det är vidrigt att vi inte kan välkomna varandra med öppna armar, alltid och obehindrat. 

Vi uppmärksammar också att det i år är 70 år sedan andra världskrigets slut. 70 år - en generation - som snart dör ut och inte finns kvar att föra historien vidare. 

Vi delar med oss av våra personliga erfarenheter av rasism och främlingsfientlighet, samt hur komplicerat det faktiskt är att vara halv/dubbel, med föräldrar från olika länder. Vart hör man hemma liksom? Vad är man "mest" av? Hur har vi påverkats av det hittills i våra liv?

En väldigt laddad podd - in och ta del!

Ni hittar vår podcast i iTunes och i podcastappen där ni kan prenumerera om ni vill vara säkra på att inte missa något avsnitt. 

64. Möhippa & tjockisdebatten.  

Frida och Keren snackar tjockisdebatt. Varför är det så provocerande med tjocka personer? Av vilken anledning går vi till gymet flera dagar i veckan? Har ni missat den kan ni läsa mer om den hos HugoElaine och Lady Dahmer. Ni kan även läsa Fridas inlägg här.

Med mindre än två veckor till bröllop pratar vi möhippa! Hur var det? Vad gjorde vi? Vem var där? Vem vann? Vem kräktes? Vem grina? …och hur går planeringen inför bröllopet?

Veckans podd är ett fullspäckat avsnitt, in och lyssna!

Ni hittar vår podcast i iTunes och i podcastappen där ni kan prenumerera om ni vill vara säkra på att inte missa något avsnitt. 

Gå också in och gilla vår Facebook – här!

63. Fobier, Night Terror & björnar.  

I veckans podd är ordningen återställd. Shelly är tillbaka i London, Keren är kvar i Israel och Frida pausar från poddandet.

Vi kommer snabbt in på diverse fobier vi båda bär på. Den ena något allvarligare än den andra. Keren avslöjar sin stora skräck för björnar, den bruna sorten, och hajar. Ni vet sådana som kommer ända in till strandkanten. 

Shelly delar med sig av sin "Night Terror", som oftast drabbar barn mellan 3-12 år. Shellys höll i sig lite längre... Keren ger även sin synvinkel som den som ofta delat säng med den drabbade. Ingen. Kul. Upplevelse. Då iaf. Såhär i efterhand är det faktiskt sjukt kul! 

Ni hittar vår podcast i iTunes och i podcastappen där ni kan prenumerera om ni vill vara säkra på att inte missa något avsnitt. 

Gå också in och gilla vår Facebook – här!

Trevlig helg!

 

62. Semesterleda & emotionella behov.  

Veckans podd är drypande bitter och spretar åt alla håll. Frida är less på semesterflängandet och kan nu packa bilen i sömnen. En viss åldersnoja lyser igenom mellan raderna. 

Keren börjar känna att det är dags att klippa sig och skaffa sig ett jobb. Och Shelly som är på besök i Israel kommer som vanligt in med veckans tänkvärda ord och belyser vikten av att vi tar hänsyn till våra emotionella behov i nya (och gamla) relationer. 

Ni hittar vår podcast i iTunes och i podcastappen där ni kan prenumerera om ni vill vara säkra på att inte missa något avsnitt. För att lyssna direkt är det bara att klicka på bilden. Gå också in och gilla vår Facebook – här!

 

Nu kör vi!

61. Like a girl.  

I veckans podd pratar Keren och Frida vidare om det som drabbar hälften av alla människor i världen, nämligen PMS. Vi uppmärksammar också Always reklamkampanjer ”Like a girl” och varför små tjejers självbild kan skilja sig så mycket från de som är 10 år äldre.

Vi gräver också i kartongerna på vinden och blir nostalgiska av vårt nioåriga jag. Och Keren har bokat en resa hem till Sverige, för två…

 

60. Haru mens eller?  

JUBILEUMSPODD - nr 60!! Helt otroligt! Wiihoooo! Grattis till oss!

I veckans podd snackar vi mens!

Något vi tycker att det snackas alldeles för lite om. Och då menar vi inte alla skämt som ständigt dras om hormonstinna kvinnor som inte kan bete sig, om män som inte får ligga på en vecka eller måste hålla sig i skinnet för att inte få en spark mellan bena'.

Vi menar mens i sin renaste och skäraste form. Och all den smärta den medför. Både fysisk, men inte minst psykisk. Att i 1-2 veckor i månaden åka emotionell bergochdalbana, ta 6 Ipren om dagen för att stå ut med de extrema smärtorna, ha yrsel samt tappa mängder av blod, och samtidigt förväntas gå till jobbet och låtsas som ingenting.

För att inte tala om alla de extra utgifter som mensen innebär; tamponger, bindor, värktabletter, vetekuddar, menskoppar, järntabletter, p-piller, p-stavar, etc., osv.

Tänk om allt detta vore gratis, och om du kunde stanna hemma från jobbet de allra jobbigaste dagarna av din mens, utan att förlora din lön.

Vi är på! Är ni?

Ni hittar vår podcast i iTunes och i podcastappen där ni kan prenumerera om ni vill vara säkra på att inte missa något avsnitt. För att lyssna direkt är det bara att klicka på bilden. Gå också in och gilla vår Facebook – här!

Trevlig lyssning & trevlig sommarvecka!

59. I denna ljuva sommartid.  

Sommaren är här och någon efterlängtad gör comeback i podden!

I Sverige planerar vi midsommar och spekulerar kring hur många filtar vi behöver ha med till sommarstugan för att inte frysa ihjäl. I Israel är det största bekymret att inte kunna ha fläkten på när vi spelar in podd för att det är så vaaaarmt. Avsnitt 59 bjuder även på en segrande tjej som klarat av den mastigaste våren i mannaminne och nu firar sitt sommarlov. I andra änden av världen sitter en tjej med bultande hjärta (fortfarande!) men vars tillvaro plötsligt vänts upp och ner av en helt annan orsak.

Det är ett fullspäckat avsnitt ni har framför er med både hjärta, smärta och planerande av att börja planera ett bröllop!

Ni hittar vår podcast i iTunes och i podcastappen där ni kan prenumerera om ni vill vara säkra på att inte missa något avsnitt. För att lyssna direkt är det bara att klicka på bilden. Gå också in och gilla vår Facebook – här!

Glad midsommar!

58. Förälskelse, storebror & Amsterdamage.  

Gud hör bön! Keren är förälskad och killen verkar vara ett kap! (peppar, peppar...) 

Vi "roastar" vår storebror Mathan som nyligen fyllt 33 genom att dra upp gamla minnen från "fornstora dar". Vem var det egentligen som porrsurfade på kollektivets datorer, samt slängde ut döda kackerlackor från 6:e våningen? 

Vi avrundar podden med Shellys senaste singel och nya projekt; Amsterdamage. I samarbete med Women's Aid i London, en organisation som hjälper kvinnor och barn i förtryckande relationer, har Shelly valt att donera 50% av intäckterna för nedladdning av låten till dem. Så gör en god gärning, du med!

Gå in på www.shellyravid.bandcamp.com eller klicka HÄR, och ladda ner låten idag! 

För att läsa mer om Women's Aid och deras arbete - klicka HÄR!

Veckans podd är aningen spretig, men desto roligare!

Ni hittar vår podcast i iTunes och i poddcastappen där ni kan prenumerera om ni vill vara säkra på att inte missa något avsnitt. 

Trevlig lyssning!

57. Varför blir jag avtänd när någon vill ha mig?  

I veckans podd börjar vi så smått att dissekera Kerens datingliv.

Hon har en kille på kroken som höjer upp henne till skyarna, och vad gör hon?

Blir avtänd.

Hur kommer det sig egentligen att man alltid vill ha det man inte kan få? Att man inbillat sig att "jakten" är det viktiga, och att den på något sätt sätter ett värde på en som person. Varför blir man avtänd när någon är "för" på? När någon tycker om en precis som man är, helt öppet och ärligt. Varför vill man ha den där svåra "jag är en ö-killen" som man hoppas vara den första att omvända...

Vi spekulerar kring monogami kontra polygami och konstaterar att det är normalt att vilja ligga med "skitmycket" olika människor.

Kort och gott - lillasyster ger storasyster kloka råd.

Ni hittar vår podcast i iTunes och i podcastappen där ni kan prenumerera om ni vill vara säkra på att inte missa något avsnitt. 

Trevlig lyssning!

56. Socialt introvert.  

I veckans podd konstaterar både Shelly och Keren att dom är extremt introverta. OCH sjukt sociala.

Alltså; socialt introverta.

Men hur går det egentligen ihop? Hur kan man ställa till med brakfest för hela grannskapet ena dagen och krypa in i ett skölpaddsskal med skylten "inga levande varelser tack" på dörren, dagen efter?

Hur förklarar man för folk att man inte ogillar dom utan bara vill bli lämnad ifred?

Och dessa telefonsamtal... Varför trycker man på ljudlös istället för att svara när folk ringer? What's up with that, liksom?! 

Shelly utsätter Keren för ett "introvert eller extrovert"-test och diagnosen är skrattretande solklar; Dopaminer. Överdosering av dem.

Vi är på. Sen av. Sen på. Sen av igen.

Trevlig lyssning!

Ni hittar vår podcast i iTunes och i podcastappen där ni kan prenumerera om ni vill vara säkra på att inte missa något avsnitt. För att lyssna direkt är det bara att klicka på bilden. Gå också in och gilla vår Facebook - här!

 

55. How to lose a guy in 3 weeks.  

Det är sent på kvällen. Det är första april. Det är precis efter Kerens avslutningsfest med sitt workshop-gäng. Lulligt å lite sluddrigt.

Shelly har haft en skitvecka, som toppats med en trampning i hundbajs.

Vi struntar i att vi borde leverera positivism och väljer att visa våra sanna färger istället.

Vi efteranalyserar att Keren blivit dumpad, och inser snabbt att det förmodligen hänger ihop med ett dåligt hundskämt som drogs lite väl långt...

Keren har även jobbat sin första vecka på sitt nya jobb och en hel del tabbar har redan hunnit begåtts.

As they say in the business - it can only go up from here!

Ni hittar vår podcast i iTunes och i podcastappen där ni kan prenumerera om ni vill vara säkra på att inte missa något avsnitt. För att lyssna direkt är det bara att klicka på bilden. Gå också in och gilla vår Facebooksida – här!

54. Introducing Shelly Ravid.  

Vi introducerar Kerens syster Shelly till podden! 

Fridas inhoppare medan hon försöker lösa livspusslet.

Shelly flyttade till London för att följa sin dröm för snart tre år sen, och trivs som guldfisken i glasskålen!

Ljudet ska testas, öppningsfraser ska övas och ett par riktigt stora skor ska fyllas.

Vi bjuder även på en helt ny liten sekvens mot slutet...

Trevlig lyssning!

 

53. Kvinnor kvinnor.  

I veckans avsnitt pratar vi om kvinnor. Och åter kvinnor. Kvinnor runt om i världen. Kvinnor i Uppsala. Kvinnor i Israel. Kvinnor kvinnor. Och åter kvinnor.

Nu på söndag, 8 mars, är det internationella kvinnodagen och Uppsala fylls till bredden med spännande event och marscher. Keren ska fira genom att inviga sin selfie stick!

För att haka på F! Uppsala under dagen klicka här!

Men. Även om kvinnor är starka och kvinnor kan, så är kvinnor inte mer än människor och orkar inte med att plugga 100%, vara 100% föräldra"ledig", jobba på 50% och spela in poddar på x-antal %. Därför har vi bestämt oss för att avlasta Frida i några veckor och ta in en vikarie!

Vem det är får ni veta i veckans podd, så in å lyssna med er!

Trevlig internationell kvinnodag på er alla!

52. Vaginor & terrordåd.  

Keren är utarbetad och har glömt bort sig själv bland alla åtaganden. Frida har fått ställa om hela vårens schema och kan nu bara plugga 8 timmar i veckan istället för de planerade 40. Vi fasar att detta är priset vi får betala för att vi är rastlösa ja-sägare.

Vi avverkar konsumtionshetsen som folk stör sig på under alla hjärtans dag, och Keren känner sig oroad inför den romantiska framtiden när Frida kläcker ur sig att man ”kanske bara får 5 romantiska tillfällen per år” i ett försök att försvara denna högtid. First Aid Kit levererade men Kerens uppdrag om att skaffa en dejt – ja hur gick den egentligen?

Nyheter från omvärlden gör oss mörkrädda och vi konstaterar att man måste valt fel yrke om man som säkerthetsvakt låter sig provoceras av en 9-åring.

Vart är världen påväg, och vart ska vi? Det är mycket nu. Som alltid.

Ni hittar vår podcast i iTunes och i podcastappen där ni kan prenumerera om ni vill vara säkra på att inte missa något avsnitt.

OBS – Missa inte Kerens smakprov från ‘The Vagina Monologues’ i slutet av podden!

0:00/0:00
Video player is in betaClose