urbanomats

urbanomats

Sweden

Urban & Mats tycker saker.

Episodes

Hasta la vista, spambots!  

Nu är det ingen som lyssnar längre så vi lägger ner. Eller - det finns fler orsaker, faktiskt. Personliga skäl, bristande motivation och sådant. En salig blandning anledningar, kort och gott. Och NEJ - vi har inte blivit osams eller något sådant. Det var bara dags. Men - eftersom vi inte var helt överens om huruvida det skulle bli något avslutande avsnitt eller inte så blir det ett, men bara med en av oss. Om du lyssnar får du veta vem.  [...]

Jag rappar om livet, tar inget för givet…  

Hur farlig är den svenska förorten, egentligen? Urban & Mats delar med sig av sina erfarenheter av hur det var att bo i miljonprogramsområdet Flemingsberg utanför Stockholm på 90-talet. Vi får även veta varför Mats inte tycker om att sitta ner. Urban utvecklar resonemanget och tycker att man borde ligga ner mycket mer överhuvudtaget, till och med när man kör bil. I nästa stund spyr han galla över kommunaliseringen av skolan och får medhåll av Mats. När det kommer till Afrikas utvecklingspotential går åsikterna desto mer isär, däremot. Och så blir det lite om en borttappad bilnyckel… kanske vårt tråkigaste avsnitt någonsin, men hey… även solen har fläckar. 

Urban & Mats Nyårskrönika 2013  

I årets sista avsnitt blir det en summering av 2013, ett veritabelt skitår för både Urban & Mats, även om vinden vänt med orkanstyrka för både Eriksson och Karlsson på slutet. Men det blir förstås inte bara navelskådning utan även en översikt av årets stora nyhetshändelser och hur intressanta de egentligen var. Skål och låt nu för fan 2014 bli precis lika bra som slutet av 2013. En sak kan du i alla fall lita på: den här podcasten fyller 1 år i februari. Gott nytt år!

Mellandagsrea  

Allting ska bort! Total utförsäljning! Nu har vi förvisso ingenting att sälja, men OM vi hade det så skulle det vara hälften så billigt fram till nyår, det kan du lita på. Det du får för de kraftigt rabatterade noll kronor du spenderar på att lyssna till oss den här gången är hur som helst en klassisk Stig-anekdot döpt till ”I blixtlåset”, en förklaring av varför Urban är Sveriges svar på Larry David (vilket bland annat involverar en fiskdamm!), lite irritation över samtidsföreteelsen ”PT” samt en diskussion om att pimpa sitt ego. Och då har vi bara nämnt typ hälften. Typ. På med lurarna, ut och bränn julbordskalorierna och avnjut samtidigt årets näst sista avsnitt…

The Massive 2013 Xmas Special  

Jul. Smaka på ordet. Spotta ut det. Släng det i papperskorgen. Ta ur soppåsen. Gå ut till soptunnan med den. Gå in igen. Och så tar du ett stort glas starkvinsglögg med lite extra i och lyssnar igenom vår stora julspecial 2013. Vi har täckt in allt. ALLT, säger vi! Maten, stressen, klapparna, granen, musiken… vi har brutit ned helgernas helg i atomer och analyserat den sönder och samman. Som om inte det vore nog fyller vi 50 avsnitt också! Tack för att du lyssnar på oss. Och ha en riktigt god jul!

Vad är en åsikt?  

Tycker du verkligen det du påstår att du tycker, eller tycker du egentligen bara sådant som du tycker att du borde tycka? Ja, vad fan är en åsikt egentligen? Det undrar Mats i det här avsnittet av Urban & Mats podcast. Om du tyckte det ämnet lät tråkigt så blir det även en diskussion om den saken. Ämnet tristess avhandlas nämligen också i det här avsnittet. Men framför allt så får vi stifta närmare bekantskap med Urbans frukostvagn samt hans dröm om att få vara professor. Nej, inte bli professor. VARA professor. Det är en jävla skillnad. 

Rädslan för vackra kvinnor  

I ett desperat försök att få en nytändning i podden spelades det här avsnittet in i bilen, närmare bestämt i trakterna runt Hägersten och Mälarhöjden. Bara en sådan sak! Bättre? Det får du avgöra. Men annorlunda blev det helt klart. I det här avsnittet avverkas en brokig skara ämnen. Bland annat får du veta varför Mats är rädd för vackra kvinnor och varför han somnar så fort det är mysigt framför tv:n. Urban kommer ut som vinterdeppare och vi får veta vilken trio som skulle få göra 2014 års version av tv-underhållningen Razzel, om bara Urban & Mats fick bestämma. 

Ett litet avsnitt om ovisshet  

Den här gången börjar Urban & Mats podcast där den slutar. Mats inleder med ett resonemang om att det som gör livet obehagligt är de stunder av ovisshet som med jämna mellanrum drabbar oss alla. Med tanke på att slutklämmen i avsnittet gör gällande att “det enda man vet är att man inget vet” så får vi hoppas att herrar Eriksson och Karlsson verkligen bara snackar en massa dynga. Eller så är det helt enkelt så jävligt. Nåväl, förträng den saken i så fall. Varför inte med ett rejält påhopp på tv-programmet Lyxfällan eller genom att fundera över varför skokartonger är så jobbiga. Nu är det jul igen! 

Vill du initiera paredralrätt med mig?  

Rent statistiskt borde åtminstone 50 procent av er lyssnare tycka att vi är fulla av skit och har en taskig samhällssyn efter att ha hört det här avsnittet. Vi bekänner nämligen politisk färg och som bekant är Sverige ett polariserat land. Undvik således att lyssna om du räds sting av högt blodtryck på grund av åsikter du inte gillar. Å andra sidan: Håller du med oss blir det ju en oerhört trevlig seglats i medvind. Nu drar vi i och för sig möjligen på oss ännu fler haters än 50 procent. Vi går nämligen även hårt åt äktenskapet som företeelse, givetvis ur ett mer filosofiskt/sakligt än känslomässigt perspektiv, men ändå. Famous last words? Hmm… äh, nu trycker vi på “publish”-knappen. Ingen kommer ihåg en fegis. 

Fancy Dinners/We were Winners  

Allt man gör blir förr eller senare jävligt pinsamt i retrospekt. Hur dealar man med det, egentligen? Mats konstaterar att han blir röd i ansiktet av i stort sett allt som hör hans personliga historia till. Det här leder givetvis till en diskussion om den avsomnade rnb-genren new jack swing. Säg, är det inte logiskt? Yttermera: Soffan får upprättelse som möbel, begreppet “vuxenpoäng” får en stjärnsmäll av Mats och så blir det en hel del tjafs om huruvida Star Wars är roligt eller bara nördigt. May the pod be with You. 

Entré K  

Vi ber om ursäkt för en tids frånvaro och hoppas att ni inte hatar oss. Skulden lägger vi primärt på hög arbetsbelastning. Men nu är vi tillbaka med ett nytt avsnitt. Det blir passande nog en del snack om vad som motiverar oss att göra den här podcasten. Och så dissekerar vi animerad film, TinTin, stadsnät och människor med så kallat casual beteende. Big up to all a di massive! 

“Ett helgalet gäng”  

Vad har Just D, övermedveten bildposering, bullriga familjer, galna gäng, middagskonversation, Big Mac-beteende på 90-talet och Netflix gemensamt med tanter som försöker se yngre ut än vad de är? Det har du förmodligen redan räknat ut. Du får gärna skrika till på vår Facebooksida om längden på det här avsnittet? 59 minuter - förskott eller restskatt? Fridens liljor…

Grädda och låt puttra  

Mats är irriterad på kokböcker. Han hajar inte tugget, som man brukar uttrycka saken. Manualer överlag är för opedagogiska, menar Urban. Det och mycket annat - inte minst det nya segmentet “Android eller iPhone” hittar du i det här något försenade söndagsavsnittet av Urban & Mats podcast. Shalom! 

Ett extra flamsigt avsnitt  

Urban & Mats podcast har fått kritik. En kvinna från Örebro tycker att Urban och Mats är “för flamsiga”. Mats blir skitsur och kränkt, eftersom han har så svårt att ta kritik. Det här leder förstås till en diskussion på temat kompromisslöshet och förmågan att ta kritik. Även de övriga diskussionerna (om Stockholms OS-satsning och stereotyper i journalistkåren) genomsyras av avsky mot kvinnan från Örebro samt - just det - extra mycket flams.Väldigt mycket flams. Sanslösa mängder flams. Och kanske också små, små grisar som heter Lars. Men framför allt flams. 

En utmärkt turk  

Hur är det ställt med ratiot för män på dejtingsajter, egentligen? Och är matchning av likheter verkligen ett optimalt sätt att hitta kärleken? Urban, som nätdejtat framgångsrikt går i polemik med Mats, som under sina år som singel upplevde företeelsen som både cynisk, dum och underlägsen krogen. Det blir även den första topp tre-listan på väldigt länge, där Urban givit Mats i uppdrag att plocka fram sina värsta “bända räls”-moments. Say what? Lyssna och lär. Då får du även höra Mats förklara varför han skulle vara en utmärkt turk och varför han aldrig någonsin kommer att brinna för att skapa interna nätverk.  

Grattis på 80-årsdagen, önskar Psoriasisförbundet!  

Urban fyller 43 och filosoferar kring företeelsen automatiskt genererade gratulationer i olika former. Mats expanderar diskussionen till att omfatta även sociala medier, och då specifikt Facebookgratulationer. Är de egentligen värda någonting? Därefter blir det ett snack om den märkliga kategorin människor som inte gillar att resa. I samma veva avverkas även ämnet flygets klasser. Ekonomi är billigt. Första klass är överdådigt. Men vad är poängen med business class, undrar Mats? Avslutningsvis en anekdot om en profilbild som aldrig borde ha laddats upp… 

För oss med lite högre anspråk  

Sedan några år tillbaka känns det som att “lite finare saker” är allmänhetens fäbless of choice. I kölvattnet av den här småborgerliga trenden följer en rad desperata försök att locka kreti och pleti att såväl köpa saker som ansluta sig till tjänster, inte sällan medelst fåniga taglines. Mats fnyser i det här avsnittet föraktningsfullt åt bland annat småbåtshamnen Elite Marina (för oss met lite högre krav), webbsidan lyx.se (vi gillar saker som gör livet värt att leva) och dejtingsajten E-Darling (för singlar med lite högre anspråk). Dessutom: Varför ska man sola ryggen? Vad är skillnaden mellan en grekcypriot och en turkcypriot? Och så lite Doodie Man…

Svensexorna som sket sig (Parental Guidance Advisory)  

VARNING! Det här avsnittet innehåller bland annat grafiska och självutlämnande beskrivningar av svensexor och kackerlackssaneringar. Kom inte och gnäll om du blir illa berörd, för nu har vi varnat dig. 


Japp, nu tänjer vi kanske lite på gränserna. Men ibland måste man göra det också. Det börjar dock oerhört lugnt, med ett resonemang om den märkliga öknamnskulturen i Urban & Mats hemort Karlskoga. Diskussionen leder till slutsatsen att Sverige är på väg att ta över världen. Jo, vi vet. The mind truly is a labyrinth. Av någon outgrundlig anledning leder dock den här diskussion i sin tur in på ämnet svensexor. Både Urbans och Mats svensexor en gång i tiden blev skit. Urbans mer bildligt och Mats rent bokstavligt (kom ihåg att vi varnade dig), som en följd av allt för många tabascoshots. Som om inte det vore nog kommer strax därefter en mindre mysig passage om kackerlackor och så blir det en städad grand finale med ett [...]
Hej iOS7!  

I det här söndagsavsnittet avhandlas den märkliga öknamnskulturen i Urban och Mats gamla hemort Karlskoga. Det här leder helt osökt till en diskussion om globalisering och likriktning, vilket leder till slutsatsen att Sverige är på väg att ta över världen. The mind truly is a labyrinth. Helt ologiskt blir det även en minst sagt grafisk och självutlämnande redogörelse av Mats svensexa för tolv år sedan. Självfallet ska den anekdoten följas upp av ett resonemang om kackerlackors äcklighet, liksom en stunds filosoferande över huruvida iPhones nya operativsystem iOS7 är snyggt eller inte. Vi klandrar dig inte om du inte klickar. Och du - parental guidance advisory som fan! Explicita och målande beskrivningar av vidriga händelser förekommer, liksom autentiska pruttar. [...]

Men, det var väl ett himla gnäll!  

Mats tycker det är både roligt och inspirerande med gnäll, såväl eget som andras. Urban analyserar och förklarar. Och vad passar väl bättre att följa upp den diskussionen med, än ett långdraget och ältande segment fyllt av gnäll? Gnäll om privatekonomi, närmare bestämt. 

0:00/0:00
Video player is in betaClose