Urheiluilta

Urheiluilta

Finland

Yle Puheen Urheiluilta arkisin klo 18.00 ja viikonloppuisin klo 16.30. Urheiluilta lähettää selostuksia ja haastatteluja. Perinteisten jääkiekko- ja jalkapallokierrosten lisäksi ohjelmistoon kuuluu eri urheilulajeja rallista käsipalloon.

Episodes

Urheiluilta: Suomen Urheilugaala: 17.01.2017 14.45  

Urheiluilta: Suomen Urheilugaala. Urheiluilta on gaalatunnelmissa. Kuka kruunataan vuoden urheilijaksi? Toimittaja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: NHL-ilta: 16.01.2017 18.30  

Kahdeksankymmentäkaksi ottelua kestävä runkosarja NHL:ssä on puolivälissä. Sen myötä Yle Puheen NHL-ilta-perhe kasvaa kauden alustuksen sekä playoff-illan lisäksi puolenvälin päivityksellä. Pyöreän pöydän ääreen kahden tunnin ajaksi istahtaa jälleen tuttu ja tunteikas rykelmä, Sami Laine Yle Urheilusta, Antti Mäkinen Viasatilta sekä Tuomas Nyholm Urheilusanomista.

Urheiluilta: Puhetta urheilijoiden ravinnosta: 10.01.2017 20.10  

Urheilijan ruokavalion voi kaiketi kiteyttää seuraavasti: tarpeeksi normaalia ruokaa monipuolisesti lautasmallin mukaan riittävän usein – yksinkertaista, vai kuinka? Riittävä ravinnonsaanti on harjoittelun ja palautumisen kannalta yhtä olennainen asia kuin uni ja lepo, mutta silti siinä tehdään paljon virheitä, ei osata syödä oikein. Mitä siis erityisesti nuoren ja huipulle pyrkivän urheilijan pitäisi tietää ravinnosta ja miten voi oppia kuuntelemaan kehoaan? Onko palautus-, energia- tai urheilujuomille paikkansa, entä miten pitäisi suhtautua lisäravinteisiin tai ravintolisiin, geeleihin, patukoihin – kaikkeen siihen mitä markkinoilla on tarjolla? Yle Puheen Urheiluillassa aiheesta ovat keskustelemassa ravitsemusasiantuntija Patrik Borg, painin Euroopan mestari, valmentaja Jarkko Ala-Huikku, Varalan urheiluopiston valmennuskeskuksen päällikkö Hannele Hiilloskorpi, valmentaja ja urheilulääkäri Harri Hakkarainen, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund ja BioCare Finland Oy:n toimitusjohtaja Jarno Purtsi. Iltaa isännöi Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Puhetta huippu-urheiluperheistä: 04.01.2017 20.10  

Millaista on olla toisen, jopa kolmannen polven huippu-urheilija, entä millaista on seurata omien lasten tai lastenlasten urheilu-uran kehittymistä? Miltei lajista kuin lajista löytyy lukuisia esimerkkejä, joissa lapset ovat lähteneet kulkemaan vanhempiensa polkuja, mutta millaista on taustalta seurata oman jälkikasvun uraa, miten paljon siihen pitää tai saa puuttua ja miten toisen polven urheilijat itse kokevat tilanteen? Onko vanhempien neuvoista ollut hyötyä vai aiheuttaako oma äiti tai isä esikuvana kenties menestyspaineita? Yle Puheen Urheiluillassa ovat aiheesta keskustelemassa urheilupsykologi ja entinen huippujääkiekkoilija Tuomas Grönman, useammankin poikansa tietä huipulle seuraava entinen huippukoripalloilija Pekka Markkanen, urheiluperheessä kasvanut sellaista kasvattanut Anni Kirvesniemi, poikansa Kallen huimia otteita seuraava pitkän ralliuran tehnyt Harri Rovanperä, huippu-uimari Ari-Pekka Liukkonen sekä toisen polven jalkapalloilija, henkinen valmentaja Christina Forssell. Yle Puheen Urheiluiltaa isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Onko lasten fyysisestä aktiivisuudesta kaikki jo kerrottu?: 02.01.2017 20.10  

Joulukuun puolivälissä julkistettiin Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa -raportti. Tässä tutkimuksessa mitattiin ensimmäistä kertaa Suomessa tuhansilta lapsilta viikon ajan fyysistä aktiivisuutta ja paikallaan oloa. Tulokset osoittavat, että osa lapsista ja nuorista liikkuu niin arkena kuin viikonloppuisin riittävästi, mutta erityisesti viikonloppuisin ero fyysisesti aktiivisten ja hyvin vähän liikkuvien nuorten välillä kasvaa. Onko olemassa keinoja, joilla erityisesti vähän liikkuvia lapsia ja nuoria kannustettaisiin aktiivisuuteen myös viikonloppuisin ja mitä toimenpiteitä sen eteen tulisi tehdä? Mikä lapsia kiinnostaa ja miten heidän äänensä saataisiin paremmin kuuluviin? Entä onko koulupäivän rakenne ”kiveen hakattu” vai saako siihen kajota, jos sillä lisättäisiin koululaisten hyvinvointia? Yle Puheen Urheiluillassa aiheesta mietteensä kertovat UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari, vuoden 2017 alussa opetushallituksen pääjohtajana työnsä aloittanut Olli-Pekka Heinonen, Liikkuva koulu -ohjelman johtaja Antti Blom, VAU ry:n toiminnanjohtaja Riikka Juntunen, Tampereen kasvatus kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä sekä Lasten Liikunnan Tuki ry:n toiminnanjohtaja Juha Liedes. Lähetystä isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Sen selostuksen haluaisin kuulla -toivekonsertti: 21.12.2016 20.10  

Sen selostuksen haluaisin kuulla - toivekonsetti neljättä kertaa. Nyt ainakin sivistynyt sielu, Osaka, Platini, mela heiluu, maailmanympäripurjehdus, puudutettu kylki, Artsi, seiväs - ja transitmies, taivas varjele, suomen nopein ja hitain vesipalloselostaja ja 200 metriset. Toimittajat Mikko Hannula ja Jere Pehkonen.

Urheiluilta: Ravivuosi 2016: 19.12.2016 20.10  

Ravivuosi 2016 on päättymässä ja ravimaailma on isojen muutosten edessä. Mitä kaikkea onkaan tapahtunut ja mitä on oikeus odottaa alkavalta ravivuodelta? Yle Puheen urheilustudiosta käsin tehdään matkaa halki Suomen ja kysellään kuulumisia monilta eri ravivaikuttajilta. Käsittelyssä ovat ainakin Hevoset Kaivopuistossa ja Vermon Kuninkuusravit, Elian Webin huima kausi, Nordin King -tapahtuma ja Raviliiga. Hevosista muistelemme Saran Salamaa ja kuulemme miten aktiivisesti viettää eläkepäiviään Mokomani. Studiojoukkueessa ovat Suomen Hippoksen kilpailutoimenjohtaja Jukka Niskanen, Yle Puheen paras ravitietäjä Jere Pehkonen sekä Jouko Vuolle. Langan päässä mietteitään kertovat mm. Mika Forss, Harri Koivunen, Janne Korpi, Anne Laitinen, Pekka Lillbacka, Katja Melkko, Sara ja Tapio Perttunen, Kati-Susanne Salmela, Antti Serkamo sekä Fred Sundwall.

Urheiluilta: Jään lumossa: 13.12.2016 20.10  

Vaikka taitoluistelu on säilyttänyt artistisuutensa, on lajin tekninen taituruus samaan aikaan lisääntynyt aika tavalla. Muun muassa miehet ovat axelia lukuun ottamatta onnistuneet tekemään kaikki hypyt neloshyppyinä ja nelosaxelkin saatetaan nähdä jo ensi maaliskuussa kun maailmanmestaruuksista kisataan Suomessa. Mikä taitoluisteluperhettä juuri nyt puhuttaa, mitä vuoden kilpailukalenteri pitää sisällään ja koska on toiveissa, että Suomessa voidaan iloita arvokisamitaleista muussakin kuin muodostelmaluistelussa? Entä millaisia uudistuksia lajin sääntöihin on tullut tai tulossa? Yle Puheen urheiluillan vieraana on taitoluisteluun erikoistunut toimittaja ja mm. Jään lumo -kirjan valokuvannut Elina Paasonen. Hänen lisäkseen mietteensä kertovat Yle Urheilun asiantuntija Laura Lepistö, kirjailija Leena Lehtolainen, Suomen Olympiakomitean varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo, valmentaja Sirkka Kaipio, kansainvälinen arvokilpailutuomari Leena Laaksonen sekä valmentautumiseen hyvin perehtynyt psykologi Satu Kaski. Lähetystä isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Smash - Liikunnan, terveyden ja urheilun Startup-tapahtuma: 12.12.2016 20.10  

Helsingissä järjestettiin kaksi viikkoa sitten juuri Slush-tapahtuman alla liikunnan, terveyden ja urheilun startup-tapahtuma Smash, joka keräsi yhteen merkittävän joukon sportista ja uudesta teknologiasta kiinnostuneita. Globaalin urheilu- ja liikunta-alan markkinan koko lähentelee puolta miljardia (350 – 450 miljardia) euroa ja ne markkinat ovat avoimet meille kaikille, eivätkä ainakaan ole supistumassa. Mistä Smash-tapahtumassa on kysymys, miten kaikki sujui ja onko tapahtuma saamassa jatkoa? Aihetta ovat Yle Puheen Urheiluillassa valottamassa Smashin perustajat ja toimeenpanijat Tommi Kolehmainen ja Hanna Iiskola-Kesänen. Heidän lisäkseen tapahtuman annista sekä uuden teknologian mahdollisuuksista tulevat kertomaan mm. Jussi Heinilä Accelerandosta, Tytti Julkunen Forciot Oy:stä Jan-Eric Wargelin Kick AI Oy:stä, KIHUn viestintäpäällikkö Riku Vallela sekä tapahtuman pitsauksen voittanut entinen huippujalkapalloilija, RaceONE yhtiön perustanut Marlene Sjöberg. Lähetystä isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Sen selostuksen haluaisin kuulla -toivekonsertti: 06.12.2016 13.10  

Itsenäisyyspäivän kunniaksi täytetään suomalaismenestykseen liittyviä toiveita. Sinivalkoinen ääni, Murakoso jää, keihään ME, äidin ja pojan EM-kullat, Hellstenin Voitto, Ylä-Tatra, Hakulinen, Hartsa, Viki, Toni, Huuhkaja, maailman kahdeksas ja Gijonin ihme, Karppinen, susijengi, Ranska ryökäle, Pave ja Kaisa, Rally Finland, yllätykset jne. Toimittajat Mikko Hannula ja Jere Pehkonen.

Urheiluilta: Urheilupaikkarakentaminen: 28.11.2016 20.10  

Maanantaina muurataan Mikkelin uuden monitoimiareenan peruskivi, Mäkelänrinteen urheilukeskukseen suunnitellaan mittavaa laajennusta, Olympiastadionin peruskorjaus on hyvässä vauhdissa, Tampereen areena valmistunee parin vuoden kuluttua, Helsinkiin suunnitellaan maailman monipuolisinta tapahtuma-areenaa ja Jyväskylän Hippokselle on suunnitteilla merkittävä urheilu- ja liikuntakeskittymä. Suomessa on vireillä lukuisia upeita liikuntapaikkahankkeita mutta samaan aikaan erityisesti 1970- ja 1980-luvuilla rakennetut uima- ja jäähallit sekä lukuisat muut liikuntatilat tulisi peruskorjata. Puuhaa siis riittää, entä rahaa? Yle Puheen urheiluillassa keskustellaan tällä kertaa liikuntapaikkarakentamisesta ja mietteitään kertovat ainakin Helsinki Garden -hankkeen vetäjä Timo Everi, projektipäällikkö Kari Halinen Jyväskylästä, Stadionin toimitusjohtaja Maija Innanen, Starsquad oy:n toimitusjohtaja Mika Sulin, Mäkelänrinteen lukion apulaisrehtori Simo Tarvonen, Mikkelin hanketta vetävä Timo Wellsby sekä ylitarkastaja Mauri Peltovuori opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Iltaa isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Kohti Lahtea: 23.11.2016 20.10  

Lahden MM-hiihdot alkavat 23. helmikuuta 2017 – siis tasan kolmen kuukauden kuluttua. Millainen on kisaorganisaation lupaus katsojille ja urheilijoille, millaisessa vaiheessa järjestelyt ovat ja mitä mielenkiintoista on löydettävissä Lahden MM-kisojen historiasta? Yle Puheen Urheiluillassa tulevien kisojen tarjontaa valottavat kisojen viestintäpäällikkö Laura Lehtonen, kisojen pääsihteeri Janne Leskinen, Sport Business Schoolin tutkija Osmo Laitila, kisojen historiaan perehtynyt erikoistutkija Kalle Rantala sekä Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala. Iltaa isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Urheilijan polku huipulle: 21.11.2016 20.10  

Millainen on se urheilijanpolku, joka parhaiten vie huipulle, vai onko niin että mahdollisia reittejä onkin lukuisia? Onko huipulle pyrkiminen aina edes tarpeellista ja kuinka monenlaisin motiivein harjoituksiin oikeastaan lähdetäänkään? Yle Puheen Urheiluillassa aiheeseen paneudutaan Outi Aarresolan tuoreen väitöstutkimuksen pohjalta. Hänen lisäkseen keskusteluun osallistuvat dosentti Mikko Salasuo, rytmisen voimistelun maajoukkueen päävalmentaja Laura Ahonen, Pohjois-Haagan urheilulukion rehtori Tuomas Raja sekä moninkertainen aitajuoksun arvokisamitalisti Arto Bryggare. Lähetystä isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Kun valmentajalle tulee seinä vastaan: 14.11.2016 20.10  

LP Viestin Kari Raatikainen uupui viime talvena sairauslomalle: "Ahdistus ja uniongelmat". Jyväskylän Kirin Petri Kaijansinkko luopui itse viuhkastaan keväällä: "kun on tunne, että omat kyvyt eivät riitä tämän laivan ohjaamiseen, on parempi tunnustaa se ja nostaa käsi pystyyn". Toimittajat MIkko Hannula ja Jere Pehkonen.

Urheiluilta: Urheilija ammattina: 08.11.2016 20.10  

”Huipulle pyrkivän urheilijan on tunnettava toimintaympäristönsä, jos haluaa menestyä myös ammatinharjoittajana tai urheiluyrittäjänä.” Urheilijan elanto ei saisi olla kiinni vain siitä miten hän menestyy kerran neljässä vuodessa olympiakisoissa, eikä huipulle ole asiaa jos taustat eivät uran alkuvaiheessa ole kunnossa. Ammattimainen urheileminen vaatii kunnon resurssit mutta ikävä kyllä turhan moni nuori urheilija joutuu tekemään harjoittelussaan kompromisseja koska taustalla puuhastellaan ilman liiketalouden ja viestinnän osaamista. Mitä urheilijan tulisi ottaa huomioon matkalla huipulle, millainen on nykyinen mediamaailma, millä ehdoin yritykset ovat valmiita avittamaan matkaa ja mitä erityisesti ei pitäisi tehdä? Voiko urheilu olla Suomessa ammatti ja urheilija yrittäjä? Yle Puheen Urheiluillassa on aiheesta keskustelemassa tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö KPMG:n urheilujuridiikan ja -verotuksen asiantuntija, entinen liigakiekkoilija Jyrki Louhi. Puhelimitse keskusteluun osallistuvat mm. liikunnan pitkän linjan mediatoimija, Suomen Mielenterveysseuran viestintäjohtaja Eila Ruuskanen-Himma, Haaga-Helian Sport Business Schoolin yliopettaja Kari Puronaho, Ajo Motorsport -tallin tallipäällikkö Aki Ajo sekä kiekonheittäjä, kauppatieteiden maisteri Sanna Kämäräinen. Yle Puheen Urheiluiltaa isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Missä ovat syntyneet suomalaiset olympiamitalistit?: 06.11.2016 15.10  

Yle Puheen Urheiluillassa ovat perjantaina 4. marraskuuta valokeilassa olympiamitalistit ja erityisesti olympiavoittajat sekä heidän tarinansa. Millä paikkakunnalla on syntynyt eniten olympiamitalisteja, entä missä maakunnassa ja millaisia tarinoita mitalien sekä 146 olympiavoiton taakse oikein kätkeytyy? Yle Puheen studiossa ovat keskustelemassa juuri Suomalaisten olympiavoittojen tarinat – 146 huippuhetkeä vuodesta 1908 alkaen -kirjan julkaissut Lasse Erola sekä Yle Radiourheilun entinen päällikkö, tietokirjailija Arto Teronen. Iltaa isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Urheilun estetiikka: 02.11.2016 20.10  

Studiovieraana ovat jääkiekon estetiikasta Roskamaali-teoksen kirjoittanut Suomen Estetiikan Seuran puheenjohtaja, Aalto-yliopiston visuaalisen kulttuurin lehtori Max Ryynänen ja Tyttörullalautailijat ry:n puheenjohtaja Kea Soza. Illan aikana kuullaan myös Petteri Sihvosen kritiikki Ryynäsen kirjasta, muotisuunnittelua opiskellutta jalkapalloilija Pekka Lagerblomia, urheilukuvaaja Tomi Hännistä, kirjailija Mika Wickströmiä ja kilpatanssija Piia Korpea. Onko kiekko kitschiä ja saako kuka tahansa pitää skeittarien suosimia vaatemerkkejä? Miten urheilun sankareista kerrotaan ja kuka saa urheilla kilpaparketilla?

Urheiluilta: Urheilukansanradio: 01.11.2016 20.10  

Syksyn aikana suomalaiset eri puolilta maata ovat vastanneet kysymykseen "mistä huippu-urheiluun liittyvästä asiasta julkisuudessa pitäisi puhua nykyistä enemmän?". Studiossa kansalaisten näkemyksiä kommentoivat Katja Huotari ja Tommi Evilä. Toimittajat Mikko Hannula ja Jere Pehkonen.

Urheiluilta: Vieraina Lauri Marjamäki ja Erkka Westerlund: 31.10.2016 20.10  

Helsingissä pelataan torstaista alkaen jääkiekon Euro Hockey Tourin turnaus, joten sen alla on oivallinen aika puhua valmennuksesta - myös jääkiekon valmennuksesta. ”Valmentajan tehtävä on auttaa urheilijaa tuntemaan itsensä, tunnistamaan omat voimavaransa ja käyttämään niitä niin urheilussa kuin elämässä yleensäkin”, sanoo Suomen ammattivalmentajien puheenjohtaja Erkka Westerlund. Mitä valmennus oikeastaan on? Millaista on valmentaa Suomen maajoukkuetta ja kuinka paljon kaikki on muuttunut viimeisten 25 vuoden aikana? Voiko maajoukkuevalmentaja vielä opettaa ammattipelaaja - onko se edes tarkoitus? Millaisella harjoittelulla jääkiekossa päästään huipulle ja mitä erityisesti ei pitäisi tehdä? Yle Puheen Urheiluillassa jääkiekkoa ja sen valmennusta pohtivat nykyinen Leijona-joukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki, jonka Riku Salminen tapasi Tampereella – siellä mistä kaikki hänen osaltaan alkoi sekä Erkka Westerlund, joka vuosien varrella on kehittänyt valmennusta monessa eri roolissa. Yle Puheen studiossa iltaa ovat juontamassa Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Kohti parempaa urheilujohtamista: 26.10.2016 20.10  

Urheilujohtamisen voi kaiketi kiteyttää toiminnaksi, jolla luodaan urheilijoille ja valmentajille sekä liikkujille onnistumisen edellytykset. Kovin usein eri organisaatioissa – seuroissa, liitoissa ja kattojärjestöissä – peräänkuulutetaan vahvaa johtamista mutta samaan aikaan pelätään, että joku alkaa johtaa – muuttaa toimintatapoja ja hakea strategiaa, johon kaikki voivat sitoutua. Syksy on monissa urheiluorganisaatioissa valintojen aikaa. seurat, liitot ja kattojärjestöt valitsevat johtoaan vuosikokouksissa – mutta millaista johtoa? Ohjaako intohimo liikaa urheilun päätöksentekoa, millainen on hyvä urheilujohtaja, miten kansalaistoiminnan johtaminen eroaa yrityksen johtamisesta, vai eroaako ja millaisin motiivein johtajiksi tullaan? Siinä osa kysymyksistä, joihin keskiviikkona etsitään vastauksia. Studiovieraina ovat ”Urheilujohdon eliittiin etenemisen kertomuksia” väitöskirjaansa kerännyt tohtori Nina Laakso sekä Valtiokonttorin pääjohtaja, golfliiton puheenjohtaja Timo Laitinen, joka on ehtinyt luotsata vuosien niin kattojärjestö SLU:n kuin sen seuraajan VALOnkin toimintaa. Puhelimitse aihetta ovat kommentoimassa kansalaistoimintaa laajasti tutkinut filosofian tohtori Aaro Harju, Lounais-Suomen Liikunnan puheenjohtaja, professori Pasi Koski ja jo kovin nuoresta alkaen urheilun johtotehtävissä toiminut kansanedustaja Saara-Sofia Sirén. Lähetystä isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

0:00/0:00
Video player is in betaClose