Urheiluilta

Urheiluilta

Finland

Yle Puheen Urheiluilta arkisin klo 18.00 ja viikonloppuisin klo 16.30. Urheiluilta lähettää selostuksia ja haastatteluja. Perinteisten jääkiekko- ja jalkapallokierrosten lisäksi ohjelmistoon kuuluu eri urheilulajeja rallista käsipalloon.

Episodes

Urheiluilta: Jukola-ilta: 16.06.2017 20.15  

Suora lähetys Joensuu-Jukolan aattotunnelmissa Enon kisakeskuksesta. 16500 suunnistajaa kahdestakymmenestä maasta etsii lauantaina Enon metsistä yhteensä 150 rastia. Millaisessa maastossa kilpaillaan? Miten 30 000 ihmisen saapuminen vaikuttaa 6 500 enolaisten elämään? Luetaanko Jukolan viesti sanoman kilpailun jälkeen suomeksi vai meneekö voitto ulkomaille? Pertti Tapolan, Tiina Lundbergin ja Seppo Väli-Klemelän johdolla käydään läpi Jukolan viestin ennakkotunnelmat.

Urheiluilta: Lentopalloilta: 22.05.2017 20.10  

Kuuman maajoukkuekesän Suomen kannalta merkittävin turnaus, MM-karsintojen 2. kierros pelataan tällä viikolla Tshekissä. Keskiviikosta sunnuntaihin vastassa Pohjois-Irlanti, Kypros, Ruotsi, Espanja ja Tshekki. Ennakkotunnelmat tässä lähetyksessä. Toimittajana Mikko Hannula.

Urheiluilta: Minkälaista urheilua on kansainväliseksi ilmiöksi kasvanut e-urheilu?: 18.05.2017 20.10  

E-urheilusta on kasvanut maailmanlaajuinen ilmiö. Pelaamisessa liikkuvat massiiviset rahat ja myös monet pelaajat ansaitsevat sillä elantonsa. Minkälaista urheilua e-urheilu oikein on? Elektronisesta urheilusta on kasvanut hetkessä maailmanlaajuinen ilmiö. Turnauksissa liikkuvat massiiviset rahat ja myös monet pelaajat ansaitsevat pelaamalla elantonsa. Mitä sitten e-urheilu oikein on? Tästä puhutaan Puheen Urheiluillassa. Studioon vieraaksi saapuvat Ylen e-urheilun lähetyksistä tuttu selostajaääni Teemu ”wabbit” Hiilinen, koripalloilussa ja pelisuunnittelun parissa uraa tehnyt Kimmo Muurinen, elektronisen urheilun ensimmäisenä kouluna Suomessa valinnaisaineisiin lisänneen ammattikoulu Prakticumin liikuntakoordinaattori Björn Nylund sekä SEUL:n tuore puheenjohtaja Joonas Kapiainen. Iltaa isännöivät Joni Piirainen ja Jussi Putkonen.

Urheiluilta: Puhetta urheilun tuomaroinnista: 17.05.2017 20.10  

Mitä olisikaan urheilu ilman oikeutta? Tuomareiden rooli urheiluhistoriassa on pitkä ja monimuotoinen. Tuomarit antavat urheilussa päätöksenteoillaan kasvot oikeudelle ja säännöille. Samalla he määrittävät toiminnallaan merkittävästi tapahtumien kulkua. Joni Piiraisen vieraiksi saapuvat jääkiekkoerotuomari Jenni Heikkinen, Palloliiton tuore erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä sekä Kansainvälisen luisteluliiton (ISU) kansainvälisten tuomareiden kouluttaja Mika Saarelainen.

Urheiluilta: Puhetta Olympiakomitean tulevaisuudesta: 16.05.2017 20.10  

Suomen Olympiakomitea valitsi 5. toukokuuta uudeksi toimitusjohtajakseen Suunnistusliiton entisen toimitusjohtajan ja nykyisen Kansainvälisen suunnistusliiton (IOF) varapuheenjohtajan Mikko Salosen. Hän aloittaa uudessa tehtävässään elokuun puolivälissä. Urheilujärjestö Valon ja Olympiakomitean toiminnot yhdistyivät 1.1.2017 ja uuden roolinsa mukaisesti Olympiakomitea vastaa jatkossa huippu-urheilun kehittämisestä sekä suomalaisten liikuttamisesta. Toimintaa ohjaa liikunnan ja urheilun yhteinen menestyssuunnitelma. Mitä se pitää sisällään ja millaisin askelmerkein urheilumme kattojärjestöä jatkossa johdetaan? Yle Puheen Urheiluillan vieraina ovat juuri nimitetty toimitusjohtaja Mikko Salonen sekä marraskuussa Olympiakomitean puheenjohtajaksi valittu Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio. Lähetykseen osallistuvat myös Olympiakomitean urheilijavaliokunnan varapuheenjohtaja, kumparelaskun olympiahopeamitalisti Mikko Ronkainen, Etelä-Savon Liikunnan aluejohtaja Heino Lipsanen sekä Yle Urheilun toimituspäällikkö Joose Palonen. Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle

Urheiluilta: Ampumaurheiluilta: 15.05.2017 20.10  

Ammunta on perinteinen suomalainen menestyslaji, jonka kansallista olympiahistoriaa voidaan kirjoittaa vuodesta 1908 alkaen. Olympiamitaleja ampujat ovat saavuttaneet vuodesta 1956 alkaen yhteensä 21 (4+7+10) – vaan millaisin askelmerkein ampumaurheilun menestys varmistetaan myös jatkossa? Yle Puheen urheilustudiossa ampumaurheilusta ovat keskustelemassa, liittoa koko kuluvan vuosituhannen johtanut ja syksyllä eläkkeelle siirtyvä, toiminnanjohtaja Risto Aarrekivi sekä valmennuksen johtaja Per-Ole Lindell. Puhelimitse lähetykseen osallistujat ampujat Christian Friman, Ritva Karri, Tommi Takanen ja Mopsi Veromaa ja heidän lisäkseen mietteensä kertovat liiton puheenjohtaja Vesa Nissinen sekä olympiakomitean huippu-urheiluyksikön lajiryhmävastaava Kimmo Yli-Jaskari. Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Yleisurheiluilta: 09.05.2017 20.10  

Yleisurheilun kansainvälinen ratakausi on jo hyvässä vauhdissa ja kotimaassakin täysi touhu on päällä jo muutaman viikon kuluttua. Millainen kausi on suomalaisittain edessä, kuinka toiveikkaina voimme odotella Lontoossa järjestettäviä MM-kisoja, entä millainen on kotimainen kilpailukalenteri? Miten hyvin on käynnistynyt toiminta uusissa kaupunkivalmennuskeskuksissa ja onko nuorten yleisurheilijoiden esiinmarssi jatkumassa? Myös ennätykset puhuttavat – miten jatkossa saa nimensä ennätyslistoille ja pyyhitäänkö kenties vanhoja tuloksia pois? Yleisurheilusta riittää puhuttavaa, niinpä Yle Puheen urheiluillan vieraaksi saapuu Urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä. Puhelimitse lähetykseen ottavat osaa muun muassa Hannu Hämäläinen, Mirko Jalava, Antti Kirkkola, Maarit Kurki, Viivi Lehikoinen, Simo Lipsanen, Heidi Nokelainen ja Pasi Oksanen. Yleisurheiluiltaa isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Kuka omistaa urheilun?: 08.05.2017 20.10  

Urheilusta on monilta osin tullut yhä vahvemmin kaupallista toimintaa, jossa tuloksia enemmän puhutaan rahasta. Perinteisesti urheilun perustan ovat luoneet vapaaehtoistoimijat ja seurat, joiden kansallisesta edunvalvonnasta ja kilpailutoiminnasta ovat vastanneet lajiliitot. Yhdellä lajilla on ollut yksi kansainvälinen lajiliitto, jossa ylintä valtaa ovat käyttäneet kansalliset lajiliitot lajin sääntöjen edellyttämällä tavalla. Onko tämä murtumassa kun vuosien myötä on tultu tilanteeseen, jossa yhä vahvemmin lajien asioista - taloudellisten mahdollisuuksiensa ansiosta – päätösvaltaa käytävät Kansainvälinen olympiakomitea, ammattilaisliigat, mediaoperaattorit sekä monikansalliset yritykset? Kuka siis urheilun omistaa ja millaiseksi urheilumaailma voi muuttua tulevien vuosikymmenten aikana, entä kenen tehtäväksi jää huolehtia jatkossa ihmisten fyysisestä aktiivisuudesta? Yle Puheen Urheiluillassa aiheesta ovat keskustelemassa Arvoliiton toimitusjohtaja Kimmo J. Lipponen sekä Valtiokonttorin pääjohtaja ja mm. SLU:n entinen puheenjohtaja Timo Laitinen. Puhelimitse lähetykseen osallistuvat mm. Kati Lehtonen, Roger Talermo, Henrik Laine ja Mikko Simon. Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Puhetta sportista: Autourheilua, jalkapalloa, jääkiekkoa, golfia, koripalloa, olympia-asiaa…: 05.05.2017 20.10  

Studiovieraana on Urheilutoimittajain Liiton puheenjohtaja, pitkänlinjan journalisti ja tietokirjailija Kalle Virtapohja. Illan aiheita ovat muun muassa jalkapallo, jääkiekko, golf, tulevat talviolympiakisat sekä koripallo ja keskusteluun osallistuvat Veikkausliigan puheenjohtaja Matti Apunen, kisayksikön johtaja Leena Paavolainen, Vierumäki golfin toimitusjohtaja Jan Ruoho, AKK:n pitkäaikainen puheenjohtaja Kari O. Sohlberg sekä koripalloliiton emeritus-toiminnanjohtaja Pekka Litmanen Studioisäntinä ovat Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Suunnistusilta: 03.05.2017 20.10  

Suunnistusvuosi 2017 on hyvässä vauhdissa. Tiomila-viikonvaihde on takana ja mm. Jukolan viesti edessä, samoin arvokisat ja maailmancupin kilpailut, Huippuliiga, erilaiset rastiviikot sekä kaikki se mitä kaikille kuntoilijoille ja harrastajille on tarjolla. Urheiluillan studiovieraana on suunnistuksen päävalmentaja Petteri Kähäri ja puhelimitse lähetykseen osallistuvat huippusuunnistajista Miia Niittynen sekä Olli Ojanaho. Lisäksi tulevia kilpailutapahtumia ovat kommentoimassa Mika Ilomäki, Ville Luoma, Arja Makkonen, Ilkka Nurminen ja Jukka Westerlund. Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Millaista on moderni ammattiurheilu?: 26.04.2017 20.10  

Urheilu on vasta viime aikoina hyväksytty ammatiksi – uraksi, jota saa tavoitella. Huipulle pääseminen vaatii intohimoa, sitoutumista määrätietoisuutta ja kurinalaisuutta, jotka kaikki ovat hyviä ominaisuuksia missä tahansa työtehtävässä. Hyvä pohja siis myös toiseen työuraan. Käsitys harjoittelusta on viime vuosina muuttunut ja nykyisin ymmärretään, että kyse on ihmisen valmentamisesta; yksilön kyvystä kaivaa itsestään paras irti valmentajan avulla. Yhtä lailla joukkuelajien valmennus on yhä enemmän yksilövalmennusta ja samalla yksilölajeissa valmentautuminen tapahtuu parhaiten tiimeissä, joiden toiminnasta päävalmentaja vastaa. Onnistuminen vaatii tiimiltä selkeää työnjakoa, huolellisuutta pientenkin yksityiskohtien osalta sekä harjoittelun laadun jatkuvaa parantumista ympäristössä, jossa uhkien sijaan nähdään mahdollisuuksia, ja jossa tiimin jäsenten välillä vallitsee täydellinen luottamus. Modernin ammattiurheilun kokonaisuutta on Yle Puheen urheiluillassa avaamassa mm. kovia golfammattilaisia Minea Blomqvistia, Mikko Ilosta ja Henrik Stensonia valmentanut Timo Rauhala. Puhelimitse lähetykseen osallistuvat mm. koripallovalmentaja Henrik Dettmann, jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen sekä manageri Harri Halme. Yle Puheen Urheiluiltaa isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Formulailta: 19.04.2017 20.10  

Formula ykkösten MM-sarjasta on ajettu kolme osakilpailua, mutta paljon on vielä edessä: MM-sarjassa ajetaan vielä 17 kertaa, seuraavan kerran Sotshissa vapunaattona. Millainen on ollut kauden alku? Onko mestaruus Mercedeksen ja Ferrarin kaksinkamppailu? Millaista on kuninkuusluokan elämä Bernie Ecclestonen jälkeen? Kuinka hyvin karting ja pikkuluokat valmistavat ykkösiin, ja miten fyysisestä urheilulajista onkaan kysymys? Siinä muutamia teemoja, joihin Yle Puheen Formulaillassa paneudutaan. Studiovieraana on Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh. Puhelimitse lähetykseen osallistuvat ainakin 70 F1-kilpailua ajanut Jyrki Järvilehto, suorituskykyvalmentaja Mika Salminen, AKK:n monivuotinen puheenjohtaja ja moottoriurheiluvaikuttaja Kari O. Sohlberg, Speedpassionin toimitusjohtaja Tony Svartsjö ja AKK:n lajipäällikkö Pekka Säynevirta. Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: NHL Playoffs-ilta: 11.04.2017 20.07  

Yle Puheen Urheiluilta ennakoi alkavia NHL:n pudotuspelejä. Studiossa Sami Laine (Yle Urheilu), Antti Mäkinen (Viasat Finland) ja Tuomas Nyholm (Iltasanomat). Puhetta johtaa Jere Pehkonen. #NHLilta #Urheiluilta Kuva: Jeff Kowalsky / EPA

Urheiluilta: Veikkausliigan ennakkoilta: 03.04.2017 20.10  

Yle Puheen Veikkausliiga-ilta käy läpi tulevan kauden kuviot turbulentin talven jälkeen. Mikä on HJK-luotsi Mika Lehkosuon asema, pystyykö SJK haastamaan valmentajavaihdoksen jälkeen? Voiko kukaan pysäyttää Moshtagh Yaghoubia ja kuka on kauden kiinnostavin nuori pelaaja. Studiossa Jaakko Parkkisen seurassa entinen KuPS- ja TPS-valmentaja Marko "Rapa" Rajamäki ja seurajohtamisesta kirjan kirjoittanut, entinen FC Hongan toimitusjohtaja Tero Auvinen.

Urheiluilta: Urheilukansanradiossa vieraina Antti Ruuskanen ja Jenna Partanen: 30.03.2017 20.23  

Historian kuudennessa Urheilukansanradiossa kommentoidaan jälleen urheiluun liittyviä kansalaismielipiteitä. Suoran lähetyksen studiovieraat ovat taekwondossa Tokioon tähtäävä Jenna Partanen ja keihään olympiahopeamitalisti Antti Ruuskanen.

Urheiluilta: Paini-ilta: 28.03.2017 20.10  

Menestyksekäs suomalaislaji kurkottaa uuden olympiadin alkuhetkillä tämän vuoden nuorten ja aikuisten arvokilpailuihin. Suorassa lähetyksessä mukana päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela, 98-kiloisten maajoukkue painija Elias Kuosmanen ja olympiakomitean kamppailulajien lajiryhmävastaava Pasi Sarkkinen.

Urheiluilta: Pesäpalloilta: 20.03.2017 20.10  

Kansallispelin kauden alkuun on enää reilu kuukausi. Sesonki starttaa kotimaan rajoen ulkopuolella yhdellä Espanjassa ja kahdella Tukholmassa pelattavalla ottelulla. Talven aikana pesäpallo on saanut jalansijaa Intiassa ja kesällä taas Imatralla, kun IPV palaa pääsarjaan ja järjestää Itä-Länsi -ottelut. Menneen kauden kohokohdat, syksyn siirtomarkkinat, pesäpallon asema yhteiskunnassa sekä lasten ja nuorten keskuudessa sekä uuden kesän ennusteet puntaroidaan Yle Puheen Urheiluillassa. Pesäpalloillan kaksituntiseen suoraan radiolähetykseen saapuvat viime kaudella SM-kultaa Kirittärissä voittanut ja alkavalla kaudella Tampereen Manse PP:tä edustava Mira Kolehmainen, Hyvinkään Tahkon Itä-Länsi -lukkari Juha Puhtimäki sekä Imatran Pallo-Veikkojen urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää. Pesäpalloillan toimittavat Mikko Hannula ja Jussi Putkonen.

Urheiluilta: Urheilun kuntavaali-ilta: 17.03.2017 20.10  

Mitä ”urheiluäänestäjän” tulisikaan ottaa selville kun valmistautuu 9. huhtikuuta käytäviin kuntavaaleihin? Liikunta on edelleen harrastuksista suurin, joten kuntapäättäjillä tulisi olla todellista urheilun osaamista, sekä tietoa siitä miten kuntalaisten fyysistä aktiivisuutta voidaan lisätä. Millaista yhteistyötä seurat ja kunnat voivat tehdä, miten tuleva sote-uudistus vaikuttaa ja miten yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden osalta tulee toimimaan kunnan ja maakuntien välillä, entä millaisena kunta näyttäytyy seuran kumppanina? Yle Puheen studiossa aiheesta on keskustelemassa Lahden liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki ja oman mietteensä kertovat ainakin Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen, LIKESin johtaja Eino Havas, Suomen olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson, TUL:n pääsihteeri Risto Korpela sekä Suomen voimisteluliiton varapuheenjohtaja Katja Anoschkin. Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: SM-liigan pudotuspeli-ilta: 14.03.2017 20.10  

Urheiluilta. Jääkiekon SM-liigan pudotuspelit alkaa huomenna. Mistä asetelmista lähdetään kauden huipennukseen? Toimittaja Jaakko Parkkinen.

Urheiluilta: Miten huippukoripallojoukkueessa valmistaudutaan peliin?: 10.03.2017 20.10  

Yle Puheen Urheiluillassa seurataan viime kauden mestarin Kouvolan Kouvojen ja yhden sarjan suurimman suosikin Joensuun Kataja Basketin välistä Korisliigan ottelua. Illan teemana on paneutua erityisesti otteluun valmistautumiseen, josta mietteensä kertovat Katajan pelinrakentaja Teemu Rannikko, Kouvojen päävalmentaja Pieti Poikola sekä Suomen tähän mennessä ainoa NBA-pelaaja Hanno Möttölä, joka kuuluu lupaavista nuorista koostuvan HBA:n valmennusryhmään. Lisäksi illan aikana pohdiskellaan myös mm. mitä kansainvälisille kentille kuuluu, ja mitä on odotettavissa tulevasta Yhdysvaltain yliopistokoripalloilun huipennuksesta ”Selection Sundayn” alla. Studiossa peliä seuraavat Yle Urheilun asiantuntija Ilpo Rantanen sekä Jouko Vuolle ja studiojoukkuetta vahvistaa lisäksi Jussi Putkonen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose