Urheiluilta

Urheiluilta

Finland

Yle Puheen Urheiluilta arkisin klo 18.00 ja viikonloppuisin klo 16.30. Urheiluilta lähettää selostuksia ja haastatteluja. Perinteisten jääkiekko- ja jalkapallokierrosten lisäksi ohjelmistoon kuuluu eri urheilulajeja rallista käsipalloon.

Episodes

Urheiluilta: Formulailta: 19.04.2017 20.10  

Formula ykkösten MM-sarjasta on ajettu kolme osakilpailua, mutta paljon on vielä edessä: MM-sarjassa ajetaan vielä 17 kertaa, seuraavan kerran Sotshissa vapunaattona. Millainen on ollut kauden alku? Onko mestaruus Mercedeksen ja Ferrarin kaksinkamppailu? Millaista on kuninkuusluokan elämä Bernie Ecclestonen jälkeen? Kuinka hyvin karting ja pikkuluokat valmistavat ykkösiin, ja miten fyysisestä urheilulajista onkaan kysymys? Siinä muutamia teemoja, joihin Yle Puheen Formulaillassa paneudutaan. Studiovieraana on Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh. Puhelimitse lähetykseen osallistuvat ainakin 70 F1-kilpailua ajanut Jyrki Järvilehto, suorituskykyvalmentaja Mika Salminen, AKK:n monivuotinen puheenjohtaja ja moottoriurheiluvaikuttaja Kari O. Sohlberg, Speedpassionin toimitusjohtaja Tony Svartsjö ja AKK:n lajipäällikkö Pekka Säynevirta. Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: NHL Playoffs-ilta: 11.04.2017 20.07  

Yle Puheen Urheiluilta ennakoi alkavia NHL:n pudotuspelejä. Studiossa Sami Laine (Yle Urheilu), Antti Mäkinen (Viasat Finland) ja Tuomas Nyholm (Iltasanomat). Puhetta johtaa Jere Pehkonen. #NHLilta #Urheiluilta Kuva: Jeff Kowalsky / EPA

Urheiluilta: Veikkausliigan ennakkoilta: 03.04.2017 20.10  

Yle Puheen Veikkausliiga-ilta käy läpi tulevan kauden kuviot turbulentin talven jälkeen. Mikä on HJK-luotsi Mika Lehkosuon asema, pystyykö SJK haastamaan valmentajavaihdoksen jälkeen? Voiko kukaan pysäyttää Moshtagh Yaghoubia ja kuka on kauden kiinnostavin nuori pelaaja. Studiossa Jaakko Parkkisen seurassa entinen KuPS- ja TPS-valmentaja Marko "Rapa" Rajamäki ja seurajohtamisesta kirjan kirjoittanut, entinen FC Hongan toimitusjohtaja Tero Auvinen.

Urheiluilta: Urheilukansanradiossa vieraina Antti Ruuskanen ja Jenna Partanen: 30.03.2017 20.23  

Historian kuudennessa Urheilukansanradiossa kommentoidaan jälleen urheiluun liittyviä kansalaismielipiteitä. Suoran lähetyksen studiovieraat ovat taekwondossa Tokioon tähtäävä Jenna Partanen ja keihään olympiahopeamitalisti Antti Ruuskanen.

Urheiluilta: Paini-ilta: 28.03.2017 20.10  

Menestyksekäs suomalaislaji kurkottaa uuden olympiadin alkuhetkillä tämän vuoden nuorten ja aikuisten arvokilpailuihin. Suorassa lähetyksessä mukana päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela, 98-kiloisten maajoukkue painija Elias Kuosmanen ja olympiakomitean kamppailulajien lajiryhmävastaava Pasi Sarkkinen.

Urheiluilta: Pesäpalloilta: 20.03.2017 20.10  

Kansallispelin kauden alkuun on enää reilu kuukausi. Sesonki starttaa kotimaan rajoen ulkopuolella yhdellä Espanjassa ja kahdella Tukholmassa pelattavalla ottelulla. Talven aikana pesäpallo on saanut jalansijaa Intiassa ja kesällä taas Imatralla, kun IPV palaa pääsarjaan ja järjestää Itä-Länsi -ottelut. Menneen kauden kohokohdat, syksyn siirtomarkkinat, pesäpallon asema yhteiskunnassa sekä lasten ja nuorten keskuudessa sekä uuden kesän ennusteet puntaroidaan Yle Puheen Urheiluillassa. Pesäpalloillan kaksituntiseen suoraan radiolähetykseen saapuvat viime kaudella SM-kultaa Kirittärissä voittanut ja alkavalla kaudella Tampereen Manse PP:tä edustava Mira Kolehmainen, Hyvinkään Tahkon Itä-Länsi -lukkari Juha Puhtimäki sekä Imatran Pallo-Veikkojen urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää. Pesäpalloillan toimittavat Mikko Hannula ja Jussi Putkonen.

Urheiluilta: Urheilun kuntavaali-ilta: 17.03.2017 20.10  

Mitä ”urheiluäänestäjän” tulisikaan ottaa selville kun valmistautuu 9. huhtikuuta käytäviin kuntavaaleihin? Liikunta on edelleen harrastuksista suurin, joten kuntapäättäjillä tulisi olla todellista urheilun osaamista, sekä tietoa siitä miten kuntalaisten fyysistä aktiivisuutta voidaan lisätä. Millaista yhteistyötä seurat ja kunnat voivat tehdä, miten tuleva sote-uudistus vaikuttaa ja miten yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden osalta tulee toimimaan kunnan ja maakuntien välillä, entä millaisena kunta näyttäytyy seuran kumppanina? Yle Puheen studiossa aiheesta on keskustelemassa Lahden liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki ja oman mietteensä kertovat ainakin Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen, LIKESin johtaja Eino Havas, Suomen olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson, TUL:n pääsihteeri Risto Korpela sekä Suomen voimisteluliiton varapuheenjohtaja Katja Anoschkin. Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: SM-liigan pudotuspeli-ilta: 14.03.2017 20.10  

Urheiluilta. Jääkiekon SM-liigan pudotuspelit alkaa huomenna. Mistä asetelmista lähdetään kauden huipennukseen? Toimittaja Jaakko Parkkinen.

Urheiluilta: Miten huippukoripallojoukkueessa valmistaudutaan peliin?: 10.03.2017 20.10  

Yle Puheen Urheiluillassa seurataan viime kauden mestarin Kouvolan Kouvojen ja yhden sarjan suurimman suosikin Joensuun Kataja Basketin välistä Korisliigan ottelua. Illan teemana on paneutua erityisesti otteluun valmistautumiseen, josta mietteensä kertovat Katajan pelinrakentaja Teemu Rannikko, Kouvojen päävalmentaja Pieti Poikola sekä Suomen tähän mennessä ainoa NBA-pelaaja Hanno Möttölä, joka kuuluu lupaavista nuorista koostuvan HBA:n valmennusryhmään. Lisäksi illan aikana pohdiskellaan myös mm. mitä kansainvälisille kentille kuuluu, ja mitä on odotettavissa tulevasta Yhdysvaltain yliopistokoripalloilun huipennuksesta ”Selection Sundayn” alla. Studiossa peliä seuraavat Yle Urheilun asiantuntija Ilpo Rantanen sekä Jouko Vuolle ja studiojoukkuetta vahvistaa lisäksi Jussi Putkonen.

Urheiluilta: Naistenpäivän urheiluilta ja jääkiekkoa: 08.03.2017 20.10  

SM-liigan ottelu Ässät-KalPa. Selostus Teemu Kahila. Naisurheilulla näyttäisi Suomessa menevän hyvin - erityisesti jos menestystä tarkastellaan yksilölajien kautta. Joukkuelajien osalta tilanne onkin sitten aivan toisenlainen, eikä urheilusta ole naisille ammatiksi kuin ani harvassa tapauksessa. Miten hyvin urheilussa toteutuu yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, ja onko tilanne Suomessa samanlainen kuin muissa Euroopan maissa? Saako naisurheilu sille kuuluvaa arvostusta mediassa, millainen nainen on valmennettavana ja miten saataisiin lisää naisia valmentajiksi sekä lajiliittojen johtotehtäviin? Entä onko jotain tehtävissä naisten joukkuelajien menestykselle? Siinä osa kysymyksistä, joihin naistenpäivän Urheiluillassa paneudutaan. Yle Puheessa studiovieraana on tutkija Kati Lehtonen LIKESiltä ja puhelimitse lähetyksessä ovat mukana urheilu- ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Sergei Iljukov, naisjärjestöjen keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä, nuorten olympiavalmentaja Jarno Koivunen, opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnan vastuualueenjohtaja Tiina Kivisaari sekä entinen huippukiekkoilija ja olympiakomitean urheiluvaliokunnan puheenjohtaja Emma Terho. Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle. Osallistu lähetykseen! Onko sinulla aiheisiin liittyviä kysymyksiä tai ajatuksia? Lähesty meitä joko sähköpostilla urheiluilta@yle.fi, twitterin välityksellä #urheiluilta tai lähetysikkunassa Yle Puheen verkkosivujen www.yle.fi/puhe kautta.

Urheiluilta: Puhetta sportista: 06.03.2017 20.10  

Mitkä ovat mietteet Lahden MM-kisojen jälkeen, entä mitä ajatuksia herättivät yleisurheilun halli EM-kilpailut? Millaiset olivat Formula ykkösten ensimmäiset testit Barcelonassa entä mitä kuuluu 40-vuotiaalle Suomen Golfliitolle? Mitä tapahtuu kansainvälisessä jalkapallossa, entä kotimaisessa jääpallossa ja millaisia tuloksia pitää tehdä, että on mahdollisuus saada urheilija-apurahaa opetus- ja kulttuuriministeriöstä? Yle Puheen urheiluillassa puhutaan siis sportista ja studiovieraana on ylitarkastaja Hannu Tolonen opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Lahden kisoja kommentoi pääsihteeri Janne Leskinen ja yleisurheilua toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä. Barcelonan testejä arvioi Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh ja golfliiton kuulumiset kertoo tuore puheenjohtaja Hanna Hartikainen. Kansainvälisen jalkapallon koukeroihin johdattaa Suomen palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande ja jääpallokauden huipennusta ennakoi jääpalloliiton toiminnanjohtaja Pekka Liikanen. Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Lahti 2017: Matti Heikkinen hiihti pronssille kuninkuusmatkalla!: 05.03.2017 17.10  

Matti Heikkinen hiihti upeasti pronssille Lahden MM-kisojen päätösmatkalla miesten 50 kilometrillä. Kisa ratkesi vasta loppusuoralla ja Yle Puheen selostajat Jarmo Lehtinen ja Jussi Piirainen loivat jälleen kunnon jännitystä ja tunnelmaa loppumetreille.

Urheiluilta: Valmentajien työn arvostus: 01.03.2017 20.10  

Osaammeko riittävästi arvostaa sitä työtä jota valmentajat tekevät urheilijoiden hyväksi? Juhlapuheissa muistetaan kyllä korostaa kuinka tärkeää urheilun arvostuksen nostaminen on mutta tappion hetkellä kunnioitus unohtuu. Hyvin usein juuri valmentajat saavat maksaa menestymättömyydestä potkuilla, joihin miltei aina liittyy myös julkinen mediaruoskinta. Mitä meidän kaikkien tulisi ymmärtää hyvästä valmennuksesta, mitä kuuluu hyvään valmennussuhteeseen ja millaista on valmentaa työkseen? Yle Puheen Urheiluillassa puhutaan keskiviikkona 1. maaliskuuta valmentamisesta ilon, innostuksen ja intohimon kautta; keinosta, joilla erinomaisuutta tavoitellaan; yrittämisestä ja sisusta, kunnioituksesta ja reilusta pelistä sekä yhdessä tekemisestä – kaikista niistä asioista, jotka ovat hyvän valmentamisen perusta. Studiovieraana on Suomen ammattivalmentajien puheenjohtaja Erkka Westerlund ja mietteensä kertovat muun muassa Suomen Olympiakomitean valmennusosaamisen asiantuntija Kirsi Hämäläinen, Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen, HIFK:n jalkapallon Veikkausliigajoukkueen valmentaja Antti Muurinen, Kouvolan Kouvojen Korisliigajoukkueen päävalmentaja Pieti Poikola sekä pitkäaikainen Olympiakomitean valmennuspäällikkö Kalevi Tuominen. Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Iivo Niskanen Maailmanmestari Lahti 2017: 01.03.2017 15.00  

Iivo Niskanen oli täysin omaa luokkaansa Lahden MM-hiihtojen 15 kilometrillä. Niskanen voitti maailmanmestaruuden peräti 17,9 sekunnin erolla Martin Johnsrud Sundbyhyn. Kuuntele miesten 15 km hiihdon loppuratkaisu. Selostajana Jarmo Lehtinen ja asiantuntijana Jussi Piirainen.

Urheiluilta: MM Lahti -ennakkoilta: 22.02.2017 20.10  

Aattotunnelmat MM-kisoista. Mukana Krista Pärmäkosken matka kohti Lahtea, Janne Ahosen muistot edellisistä kotikisoista, Suomen parhaaksi mäkihyppääjäksi tituleerattu Julia Kykkönen, päävalmentaja Petter Kukkosen arviot nousevasta yhdistetyn maajoukkueesta, Reijo Jylhän näkemys maastohiihtomaajoukkueen iskukyvystä, maailmanmestari Matti Heikkinen, tuore MM-kisojen parahiihtäjä Ilkka Tuomisto, tuoreet kuulumiset avajaisista Lahden torilta sekä paljon muuta. Suoran lähetyksen juontavat Mikko Hannula ja asiantuntija Eetu Vähäsöyrinki.

Urheiluilta: Urheilu on parasta paikan päällä: 20.02.2017 20.10  

Sportti on parasta paikan päällä mutta kilpailu asiakkaista on kovaa. Urheilu- ja muuta viihde- sekä kulttuuritarjontaa on valtavasti, TV-kanavia on sadoittain ja modernit viestintävälineet mahdollistavat urheilun hienoimpien hetkien seuraamisen missä ja koska vain. Mitä asiakkaat urheilutapahtumilta odottavat ja miten tapahtumia tulisi kehittää, jotta myös jatkossa voisimme iloita Jyväskylän MM-rallin, Salpausselän kisojen, Kuninkuusravien tai Itä-länsi-otteluiden kaltaisista hienoista urheiluhetkistä? Entä miten kysyntään vastaavat kotimaiset palloilusarjat ja kuinka haastavaa Koripallon EM- tai Lahden hiihdon MM-kisojen kaltaisten suurtapahtumien lipunmyynti on? Aihetta ovat Yle Puheen Urheiluillassa studiosta käsin pohtimassa urheilumarkkinoinnin lehtori Vili Nurmi sekä Mikkelin Jukurien myynti- ja markkinointijohtaja Joni Vesalainen. Heidän lisäkseen ajatuksensa kertovat mm. Starsquadin toimitusjohtaja Mika Sulin, Veikkausliigan markkinointijohtaja Risto Oksanen, Turun Hippos ry:n toimitusjohtaja Ilmari Halinen, Lahden MM-kisojen pääsihteeri Janne Leskinen sekä koripallon EM-kisaprojektista vastaava Ari Tammivaara. Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Rallilla menee nyt hyvin: 15.02.2017 20.10  

Jari-Matti Latvalan voitto Toyotalla Ruotsin MM-rallissa sekä oivallinen ajo kauden ensimmäisessä osakilpailussa Monte Carlossa ovat luoneet ihan uusia menestysodotuksia. Olisikohan vuosi 2017 Latvalan vuosi MM-sarjassa? Tommi Mäkisen johtaman Toyotan rallitiimin nousu huipulle heti kauden alussa on hieno onnistuminen, jota Puheen Urheiluillassa on valottamassa Tommi Mäkinen Racingin urheilutoimenjohtaja, Mikko Hirvosen rinnalta tuttu Jarmo Lehtinen. Mutta eivät hyvät ralliuutiset tähän lopu: ensi viikonvaihteessa Mikkelissä jatkuvassa SM-sarjassa ajetaan kovemmalla kalustolla kuin vuosiin, nuoret suomalaiset ovat nousemassa vähitellen myös kansainväliselle huipulle ja Jyväskylän MM-ralli tarjoaa jälleen paljon nähtävää. Urheiluillan vieraina ovat Jari-Matti Latvalan lisäksi ensimmäiseen SM-ralliinsa osallistuva Kalle Rovanperä, Ruotsissa hyvää vauhtia osoittanut Teemu Suninen, Tunturirallin voittanut Teemu Asunmaa sekä Jyväskylän MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen. Puheen Urheiluiltaa isännöivät Arvo Vuorela, Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Uskalletaanko Suomessa kritisoida Teemu Selännettä? Yle Puheen Urheiluillan aiheena urheilujournalismi: 13.02.2017 20.10  

Ovatko suomalaiset urheilun supertähdet koskemattomia? Kenelle urheilujournalismia tehdään? Miten rakennetaan toimittajasta "johtava analyytikko"? Yle Puheen Urheiluilta syventyy suomalaiseen urheilujournalismiin. Pestään urheilupomojen selät, fanitetaan urheilijoita, haudataan kritiikki maton alle. Viinaakin kuluu. Vanhat mielikuvat urheilujournalismista eivät ole kovin ruusuisia, mutta vastaavatko stereotypiat tätä päivää? Miten urheilujournalismin tutkijat, urheilutoimitusten päälliköt ja itse tekijät näkevät alan? Vieraana kahden tunnin suorassa lähetyksessä ovat ainoana urheilutoimittajana Bonnierin juornalistipalkinnon voittanut Ilta-sanomien urheilutoimittaja Pekka Holopainen, Yle Urheilun toimituspäällikkönä Rion olympialaisten jälkeen aloittanut Joose Palonen, Ilkka-lehden urheilun esimiehenä vuosia ennen pestiään Yle Urheilussa toiminut Sinikka Rajamäki. Kuulemme lähetyksessä myös muun muassa urheilujournalismia tutkineita tohtoreita Antti Lainetta ja Kari Koljosta, Urheilusanomien Saksan kirjeenvaihtajaa Johanna Nordlingia sekä Urheilulehdessä itsensä ”johtavaksi analyytikoksi” rustaillutta Petteri Sihvosta.

Urheiluilta: Koripallon juhlavuosi: 07.02.2017 21.10  

Suomalaista koripalloväkeä hemmotellaan tänä vuonna kun miesten EM-kisojen alkulohko pelataan 31.8 - 6.9 Helsingissä. Kun Lauri Markkanen on kauden aikana hurmannut Yhdysvalloissa yliopistopeleissä, ja Petteri Koponen on ollut useassa pelissä Barcelonan tehokkain korintekijä Euroliigassa, ei hyviä uutisia ole puuttunut. Ja siinä on vain kaikkein terävin kärki. Mitä kaikkea suomalaisessa koripalloilussa on tapahtunut ja tulee tapahtumaan, miten Korisliigan seuroilla menee ja koska on lupa odottaa myös naisilta nousu Euroopan huipulle? Yle Puheen Urheiluillan vieraina ovat Yle Urheilun asiantuntija Ilpo Rantanen ja Helsinki Seagullsin valmentaja Mikko Larkas. Lähetyksessä kuullaan myös mm. Petteri Koposen, Lauri Markkasen ja Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Euroopan johtajan Kamil Novakin ajatuksia. Toimittajina Jouko Vuolle ja Jussi Putkonen.

Urheiluilta: Ampumahiihdon MM-ilta: 06.02.2017 20.10  

Viime hetken arviot torstaina alkaviin ampumahiihdon MM-kilpailuihin. Toimittajat Mikko Hannula ja Jussi Putkonen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose