Urheiluilta

Urheiluilta

Finland

Yle Puheen Urheiluilta arkisin klo 18.00 ja viikonloppuisin klo 16.30. Urheiluilta lähettää selostuksia ja haastatteluja. Perinteisten jääkiekko- ja jalkapallokierrosten lisäksi ohjelmistoon kuuluu eri urheilulajeja rallista käsipalloon.

Episodes

Urheiluilta: Urheilu on parasta paikan päällä: 20.02.2017 20.10  

Sportti on parasta paikan päällä mutta kilpailu asiakkaista on kovaa. Urheilu- ja muuta viihde- sekä kulttuuritarjontaa on valtavasti, TV-kanavia on sadoittain ja modernit viestintävälineet mahdollistavat urheilun hienoimpien hetkien seuraamisen missä ja koska vain. Mitä asiakkaat urheilutapahtumilta odottavat ja miten tapahtumia tulisi kehittää, jotta myös jatkossa voisimme iloita Jyväskylän MM-rallin, Salpausselän kisojen, Kuninkuusravien tai Itä-länsi-otteluiden kaltaisista hienoista urheiluhetkistä? Entä miten kysyntään vastaavat kotimaiset palloilusarjat ja kuinka haastavaa Koripallon EM- tai Lahden hiihdon MM-kisojen kaltaisten suurtapahtumien lipunmyynti on? Aihetta ovat Yle Puheen Urheiluillassa studiosta käsin pohtimassa urheilumarkkinoinnin lehtori Vili Nurmi sekä Mikkelin Jukurien myynti- ja markkinointijohtaja Joni Vesalainen. Heidän lisäkseen ajatuksensa kertovat mm. Starsquadin toimitusjohtaja Mika Sulin, Veikkausliigan markkinointijohtaja Risto Oksanen, Turun Hippos ry:n toimitusjohtaja Ilmari Halinen, Lahden MM-kisojen pääsihteeri Janne Leskinen sekä koripallon EM-kisaprojektista vastaava Ari Tammivaara. Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Rallilla menee nyt hyvin: 15.02.2017 20.10  

Jari-Matti Latvalan voitto Toyotalla Ruotsin MM-rallissa sekä oivallinen ajo kauden ensimmäisessä osakilpailussa Monte Carlossa ovat luoneet ihan uusia menestysodotuksia. Olisikohan vuosi 2017 Latvalan vuosi MM-sarjassa? Tommi Mäkisen johtaman Toyotan rallitiimin nousu huipulle heti kauden alussa on hieno onnistuminen, jota Puheen Urheiluillassa on valottamassa Tommi Mäkinen Racingin urheilutoimenjohtaja, Mikko Hirvosen rinnalta tuttu Jarmo Lehtinen. Mutta eivät hyvät ralliuutiset tähän lopu: ensi viikonvaihteessa Mikkelissä jatkuvassa SM-sarjassa ajetaan kovemmalla kalustolla kuin vuosiin, nuoret suomalaiset ovat nousemassa vähitellen myös kansainväliselle huipulle ja Jyväskylän MM-ralli tarjoaa jälleen paljon nähtävää. Urheiluillan vieraina ovat Jari-Matti Latvalan lisäksi ensimmäiseen SM-ralliinsa osallistuva Kalle Rovanperä, Ruotsissa hyvää vauhtia osoittanut Teemu Suninen, Tunturirallin voittanut Teemu Asunmaa sekä Jyväskylän MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen. Puheen Urheiluiltaa isännöivät Arvo Vuorela, Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Uskalletaanko Suomessa kritisoida Teemu Selännettä? Yle Puheen Urheiluillan aiheena urheilujournalismi: 13.02.2017 20.10  

Ovatko suomalaiset urheilun supertähdet koskemattomia? Kenelle urheilujournalismia tehdään? Miten rakennetaan toimittajasta "johtava analyytikko"? Yle Puheen Urheiluilta syventyy suomalaiseen urheilujournalismiin. Pestään urheilupomojen selät, fanitetaan urheilijoita, haudataan kritiikki maton alle. Viinaakin kuluu. Vanhat mielikuvat urheilujournalismista eivät ole kovin ruusuisia, mutta vastaavatko stereotypiat tätä päivää? Miten urheilujournalismin tutkijat, urheilutoimitusten päälliköt ja itse tekijät näkevät alan? Vieraana kahden tunnin suorassa lähetyksessä ovat ainoana urheilutoimittajana Bonnierin juornalistipalkinnon voittanut Ilta-sanomien urheilutoimittaja Pekka Holopainen, Yle Urheilun toimituspäällikkönä Rion olympialaisten jälkeen aloittanut Joose Palonen, Ilkka-lehden urheilun esimiehenä vuosia ennen pestiään Yle Urheilussa toiminut Sinikka Rajamäki. Kuulemme lähetyksessä myös muun muassa urheilujournalismia tutkineita tohtoreita Antti Lainetta ja Kari Koljosta, Urheilusanomien Saksan kirjeenvaihtajaa Johanna Nordlingia sekä Urheilulehdessä itsensä ”johtavaksi analyytikoksi” rustaillutta Petteri Sihvosta.

Urheiluilta: Koripallon juhlavuosi: 07.02.2017 21.10  

Suomalaista koripalloväkeä hemmotellaan tänä vuonna kun miesten EM-kisojen alkulohko pelataan 31.8 - 6.9 Helsingissä. Kun Lauri Markkanen on kauden aikana hurmannut Yhdysvalloissa yliopistopeleissä, ja Petteri Koponen on ollut useassa pelissä Barcelonan tehokkain korintekijä Euroliigassa, ei hyviä uutisia ole puuttunut. Ja siinä on vain kaikkein terävin kärki. Mitä kaikkea suomalaisessa koripalloilussa on tapahtunut ja tulee tapahtumaan, miten Korisliigan seuroilla menee ja koska on lupa odottaa myös naisilta nousu Euroopan huipulle? Yle Puheen Urheiluillan vieraina ovat Yle Urheilun asiantuntija Ilpo Rantanen ja Helsinki Seagullsin valmentaja Mikko Larkas. Lähetyksessä kuullaan myös mm. Petteri Koposen, Lauri Markkasen ja Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Euroopan johtajan Kamil Novakin ajatuksia. Toimittajina Jouko Vuolle ja Jussi Putkonen.

Urheiluilta: Ampumahiihdon MM-ilta: 06.02.2017 20.10  

Viime hetken arviot torstaina alkaviin ampumahiihdon MM-kilpailuihin. Toimittajat Mikko Hannula ja Jussi Putkonen.

Urheiluilta: Selostustoivekonsertti: 01.02.2017 20.10  

Viides Sen selostuksen haluaisin kuulla -selostustoivekonsertti. Suksi - ja lumilajivälähdykset nostavat tunnelmaa alkavan MM-kisakuukauden kynnyksellä. Toimittajat Mikko Hannula ja Jussi Putkonen.

Urheiluilta: Urheilukansanradio: 26.01.2017 20.10  

Kansa on vastannut viidettä kertaa eri puolilla maata kysymykseen, "mistä urheiluun liittyvästä pitäisi julkisuudessa puhua nykyistä enemmän". Suorassa lähetyksessä mielipiteitä kommentoivat urheilua monessa eri tehtävässä vuosikaudet seurannut yhteisöpedagoogi ja yrittäjä Sirpa Korkatti sekä manageri ja suurtapahtumien tekijä Harri Halme. Toimittajat Mikko Hannula ja Jere Pehkonen.

Urheiluilta: Huippu-urheiluyksikön toiminta arvioitavana: 23.01.2017 20.10  

Yle Puheen Urheiluillassa pohditaan millaista vuonna 2013 perustetun Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön toiminta on ollut ensimmäisen nelivuotiskauden aikana. Miten yksikkö on löytänyt paikkansa urheilun kentässä, millaista on ollut ja tulisi olla ylätason toimijoiden – opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikön ja olympiakomitean johdon yhteistyö? Onko urheiluliikkeellä yhteistä näkyä tulevasta ja kenen tulisi määritellä uudelleen huippu-urheilun yhteiskunnallinen perustelu, joka tällä hetkellä vaikuttaa löysältä? Entä millaisia ovat urheilun rahavirrat ja missä uutta resurssia voisi olla? Aiheesta ovat keskustelemassa huippu-urheilun ulkoisen ja sisäisen arvioinnin kirjoittaneet Kimmo J. Lipponen, Jari Lämsä sekä Leena Paavolainen ja aihetta kommentoi myös opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Esko Ranto. Lähetystä isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Suomen Urheilugaala: 17.01.2017 14.45  

Urheiluilta: Suomen Urheilugaala. Urheiluilta on gaalatunnelmissa. Kuka kruunataan vuoden urheilijaksi? Toimittaja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: NHL-ilta: 16.01.2017 18.30  

Kahdeksankymmentäkaksi ottelua kestävä runkosarja NHL:ssä on puolivälissä. Sen myötä Yle Puheen NHL-ilta-perhe kasvaa kauden alustuksen sekä playoff-illan lisäksi puolenvälin päivityksellä. Pyöreän pöydän ääreen kahden tunnin ajaksi istahtaa jälleen tuttu ja tunteikas rykelmä, Sami Laine Yle Urheilusta, Antti Mäkinen Viasatilta sekä Tuomas Nyholm Urheilusanomista.

Urheiluilta: Puhetta urheilijoiden ravinnosta: 10.01.2017 20.10  

Urheilijan ruokavalion voi kaiketi kiteyttää seuraavasti: tarpeeksi normaalia ruokaa monipuolisesti lautasmallin mukaan riittävän usein – yksinkertaista, vai kuinka? Riittävä ravinnonsaanti on harjoittelun ja palautumisen kannalta yhtä olennainen asia kuin uni ja lepo, mutta silti siinä tehdään paljon virheitä, ei osata syödä oikein. Mitä siis erityisesti nuoren ja huipulle pyrkivän urheilijan pitäisi tietää ravinnosta ja miten voi oppia kuuntelemaan kehoaan? Onko palautus-, energia- tai urheilujuomille paikkansa, entä miten pitäisi suhtautua lisäravinteisiin tai ravintolisiin, geeleihin, patukoihin – kaikkeen siihen mitä markkinoilla on tarjolla? Yle Puheen Urheiluillassa aiheesta ovat keskustelemassa ravitsemusasiantuntija Patrik Borg, painin Euroopan mestari, valmentaja Jarkko Ala-Huikku, Varalan urheiluopiston valmennuskeskuksen päällikkö Hannele Hiilloskorpi, valmentaja ja urheilulääkäri Harri Hakkarainen, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund ja BioCare Finland Oy:n toimitusjohtaja Jarno Purtsi. Iltaa isännöi Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Puhetta huippu-urheiluperheistä: 04.01.2017 20.10  

Millaista on olla toisen, jopa kolmannen polven huippu-urheilija, entä millaista on seurata omien lasten tai lastenlasten urheilu-uran kehittymistä? Miltei lajista kuin lajista löytyy lukuisia esimerkkejä, joissa lapset ovat lähteneet kulkemaan vanhempiensa polkuja, mutta millaista on taustalta seurata oman jälkikasvun uraa, miten paljon siihen pitää tai saa puuttua ja miten toisen polven urheilijat itse kokevat tilanteen? Onko vanhempien neuvoista ollut hyötyä vai aiheuttaako oma äiti tai isä esikuvana kenties menestyspaineita? Yle Puheen Urheiluillassa ovat aiheesta keskustelemassa urheilupsykologi ja entinen huippujääkiekkoilija Tuomas Grönman, useammankin poikansa tietä huipulle seuraava entinen huippukoripalloilija Pekka Markkanen, urheiluperheessä kasvanut sellaista kasvattanut Anni Kirvesniemi, poikansa Kallen huimia otteita seuraava pitkän ralliuran tehnyt Harri Rovanperä, huippu-uimari Ari-Pekka Liukkonen sekä toisen polven jalkapalloilija, henkinen valmentaja Christina Forssell. Yle Puheen Urheiluiltaa isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Onko lasten fyysisestä aktiivisuudesta kaikki jo kerrottu?: 02.01.2017 20.10  

Joulukuun puolivälissä julkistettiin Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa -raportti. Tässä tutkimuksessa mitattiin ensimmäistä kertaa Suomessa tuhansilta lapsilta viikon ajan fyysistä aktiivisuutta ja paikallaan oloa. Tulokset osoittavat, että osa lapsista ja nuorista liikkuu niin arkena kuin viikonloppuisin riittävästi, mutta erityisesti viikonloppuisin ero fyysisesti aktiivisten ja hyvin vähän liikkuvien nuorten välillä kasvaa. Onko olemassa keinoja, joilla erityisesti vähän liikkuvia lapsia ja nuoria kannustettaisiin aktiivisuuteen myös viikonloppuisin ja mitä toimenpiteitä sen eteen tulisi tehdä? Mikä lapsia kiinnostaa ja miten heidän äänensä saataisiin paremmin kuuluviin? Entä onko koulupäivän rakenne ”kiveen hakattu” vai saako siihen kajota, jos sillä lisättäisiin koululaisten hyvinvointia? Yle Puheen Urheiluillassa aiheesta mietteensä kertovat UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari, vuoden 2017 alussa opetushallituksen pääjohtajana työnsä aloittanut Olli-Pekka Heinonen, Liikkuva koulu -ohjelman johtaja Antti Blom, VAU ry:n toiminnanjohtaja Riikka Juntunen, Tampereen kasvatus kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä sekä Lasten Liikunnan Tuki ry:n toiminnanjohtaja Juha Liedes. Lähetystä isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Sen selostuksen haluaisin kuulla -toivekonsertti: 21.12.2016 20.10  

Sen selostuksen haluaisin kuulla - toivekonsetti neljättä kertaa. Nyt ainakin sivistynyt sielu, Osaka, Platini, mela heiluu, maailmanympäripurjehdus, puudutettu kylki, Artsi, seiväs - ja transitmies, taivas varjele, suomen nopein ja hitain vesipalloselostaja ja 200 metriset. Toimittajat Mikko Hannula ja Jere Pehkonen.

Urheiluilta: Ravivuosi 2016: 19.12.2016 20.10  

Ravivuosi 2016 on päättymässä ja ravimaailma on isojen muutosten edessä. Mitä kaikkea onkaan tapahtunut ja mitä on oikeus odottaa alkavalta ravivuodelta? Yle Puheen urheilustudiosta käsin tehdään matkaa halki Suomen ja kysellään kuulumisia monilta eri ravivaikuttajilta. Käsittelyssä ovat ainakin Hevoset Kaivopuistossa ja Vermon Kuninkuusravit, Elian Webin huima kausi, Nordin King -tapahtuma ja Raviliiga. Hevosista muistelemme Saran Salamaa ja kuulemme miten aktiivisesti viettää eläkepäiviään Mokomani. Studiojoukkueessa ovat Suomen Hippoksen kilpailutoimenjohtaja Jukka Niskanen, Yle Puheen paras ravitietäjä Jere Pehkonen sekä Jouko Vuolle. Langan päässä mietteitään kertovat mm. Mika Forss, Harri Koivunen, Janne Korpi, Anne Laitinen, Pekka Lillbacka, Katja Melkko, Sara ja Tapio Perttunen, Kati-Susanne Salmela, Antti Serkamo sekä Fred Sundwall.

Urheiluilta: Jään lumossa: 13.12.2016 20.10  

Vaikka taitoluistelu on säilyttänyt artistisuutensa, on lajin tekninen taituruus samaan aikaan lisääntynyt aika tavalla. Muun muassa miehet ovat axelia lukuun ottamatta onnistuneet tekemään kaikki hypyt neloshyppyinä ja nelosaxelkin saatetaan nähdä jo ensi maaliskuussa kun maailmanmestaruuksista kisataan Suomessa. Mikä taitoluisteluperhettä juuri nyt puhuttaa, mitä vuoden kilpailukalenteri pitää sisällään ja koska on toiveissa, että Suomessa voidaan iloita arvokisamitaleista muussakin kuin muodostelmaluistelussa? Entä millaisia uudistuksia lajin sääntöihin on tullut tai tulossa? Yle Puheen urheiluillan vieraana on taitoluisteluun erikoistunut toimittaja ja mm. Jään lumo -kirjan valokuvannut Elina Paasonen. Hänen lisäkseen mietteensä kertovat Yle Urheilun asiantuntija Laura Lepistö, kirjailija Leena Lehtolainen, Suomen Olympiakomitean varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo, valmentaja Sirkka Kaipio, kansainvälinen arvokilpailutuomari Leena Laaksonen sekä valmentautumiseen hyvin perehtynyt psykologi Satu Kaski. Lähetystä isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Smash - Liikunnan, terveyden ja urheilun Startup-tapahtuma: 12.12.2016 20.10  

Helsingissä järjestettiin kaksi viikkoa sitten juuri Slush-tapahtuman alla liikunnan, terveyden ja urheilun startup-tapahtuma Smash, joka keräsi yhteen merkittävän joukon sportista ja uudesta teknologiasta kiinnostuneita. Globaalin urheilu- ja liikunta-alan markkinan koko lähentelee puolta miljardia (350 – 450 miljardia) euroa ja ne markkinat ovat avoimet meille kaikille, eivätkä ainakaan ole supistumassa. Mistä Smash-tapahtumassa on kysymys, miten kaikki sujui ja onko tapahtuma saamassa jatkoa? Aihetta ovat Yle Puheen Urheiluillassa valottamassa Smashin perustajat ja toimeenpanijat Tommi Kolehmainen ja Hanna Iiskola-Kesänen. Heidän lisäkseen tapahtuman annista sekä uuden teknologian mahdollisuuksista tulevat kertomaan mm. Jussi Heinilä Accelerandosta, Tytti Julkunen Forciot Oy:stä Jan-Eric Wargelin Kick AI Oy:stä, KIHUn viestintäpäällikkö Riku Vallela sekä tapahtuman pitsauksen voittanut entinen huippujalkapalloilija, RaceONE yhtiön perustanut Marlene Sjöberg. Lähetystä isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Urheiluilta: Sen selostuksen haluaisin kuulla -toivekonsertti: 06.12.2016 13.10  

Itsenäisyyspäivän kunniaksi täytetään suomalaismenestykseen liittyviä toiveita. Sinivalkoinen ääni, Murakoso jää, keihään ME, äidin ja pojan EM-kullat, Hellstenin Voitto, Ylä-Tatra, Hakulinen, Hartsa, Viki, Toni, Huuhkaja, maailman kahdeksas ja Gijonin ihme, Karppinen, susijengi, Ranska ryökäle, Pave ja Kaisa, Rally Finland, yllätykset jne. Toimittajat Mikko Hannula ja Jere Pehkonen.

Urheiluilta: Urheilupaikkarakentaminen: 28.11.2016 20.10  

Maanantaina muurataan Mikkelin uuden monitoimiareenan peruskivi, Mäkelänrinteen urheilukeskukseen suunnitellaan mittavaa laajennusta, Olympiastadionin peruskorjaus on hyvässä vauhdissa, Tampereen areena valmistunee parin vuoden kuluttua, Helsinkiin suunnitellaan maailman monipuolisinta tapahtuma-areenaa ja Jyväskylän Hippokselle on suunnitteilla merkittävä urheilu- ja liikuntakeskittymä. Suomessa on vireillä lukuisia upeita liikuntapaikkahankkeita mutta samaan aikaan erityisesti 1970- ja 1980-luvuilla rakennetut uima- ja jäähallit sekä lukuisat muut liikuntatilat tulisi peruskorjata. Puuhaa siis riittää, entä rahaa? Yle Puheen urheiluillassa keskustellaan tällä kertaa liikuntapaikkarakentamisesta ja mietteitään kertovat ainakin Helsinki Garden -hankkeen vetäjä Timo Everi, projektipäällikkö Kari Halinen Jyväskylästä, Stadionin toimitusjohtaja Maija Innanen, Starsquad oy:n toimitusjohtaja Mika Sulin, Mäkelänrinteen lukion apulaisrehtori Simo Tarvonen, Mikkelin hanketta vetävä Timo Wellsby sekä ylitarkastaja Mauri Peltovuori opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Iltaa isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

0:00/0:00
Video player is in betaClose