Utenriksmagasinet Mir

Utenriksmagasinet Mir

Norway

politikk, utenriks, ud, utenrikspolitikk, kultur, reportasjer, intervju, nyheter, utenriksnyheter, utland, internasjonal, internasjonale tema

Episodes

Utenriksmagasinet MIR - Borgerlønn  

I denne ukens utgave av UMIR diskuterer vi borgerlønn. Canada, USA, Kenya og Uganda har hatt prøveprosjekter og Finland skal innføre det i løpet av året. Sveitsere går til urnene 4. juni for å avgjøre om de skal innføre borgerlønn til alle voksne statsborgere. Vi ser også på om dette kunne vært noe for Norge. I studio er Aleksander Losnegård, Daniel Gangeskar og Håvard Lied.

Utenriksmagasinet MIR - Aktualitetssending 20.05.16  

Denne uken tar vi i Utenriksmagasinet MIR for seg noen av de viktigste sakene fra de siste ukene. Vi tar først for oss Montenegros medlemsskap i NATO før vi tar forr oss Zika-virusets fremvekst. Vi ser også på sitausjonen i Venezuela som er rammet av hyperinflasjon og politisk ustabilitet. Deretter snakker vi om situasjonen i Mexico hvor det er funnet mange lik og hvor det for to år siden ble meldt 43 studenter savnet. Avslutningsvis tar vi for oss IS og deres praksis knyttet til kvinnelige sexslaver. Ukens kommentar er laget av Daniel Instebø og handler om terrorfrykt. I studio idag er Amalie Henriksen, Jon Erik Ur Gjerde og Daniel Gangeskar.

UMIR - Delingsøkonomi  

Denne uken har vi sett på delingsøkonomi, som AirBNB og og Über stå i spissen for. En ny type økonomi som gjør at man kan tilby og etterspørre en rekke tjenester til andre privatpersoner, men som samtidig skaper nye utfordringer for myndighetene. Ukens kommentar er levert av Daniel Gangeskar. I studio er Amalie Henriksen, Aleksander Losnegård og Håvard Lied.

Utenriksmagasinet MIR - Unge Aktivister  

I ukens sending tar vi for oss unge aktivister og hvordan de prøver å skape en forandring i samfunnet. Amalie Henriksen har intervjuet Tore Sinding Bekkedal om nordmenn som jobber for Bernie Sanders og ukens kommentar står Jon Gjerde for. I Studio er Daniel Instebø, Daniel Gangeskar og Håvard Lied.

Utenriksmagasinet MIR - Aktualitetssending 22. april  

Denne uken har vi snakket om Joshua French og en mulig benådning, Kina som etterspørselsmotor i verdensøkonomien og sultkatastrofen i Mali. Vi har også sett at en ny utslippsskandale rammer bilindustrien og Jan Böhmermann som risikerer fengselsstraff etter å ha lest opp et dikt om Tyrkias president på tysk TV. I studio er Aleksander Losnegård, Daniel Gangeskar og Håvard Lied.

Utenriksmagasinet MIR - Nyvalg i Spania  

Etter høstens valg i Spania har landet opplevd en fastlåst politisk situasjon og det går nå mot nyvalg i landet. Jon Gjerde har laget ukens innslag, som handler om Catalonia. I studio er Aleksander Losnegård, Audun Haddal og Håvard Lied.

Utenriksmagasinet MIR - Panama Papers  

Denne uken snakker vi om dokumentlekasjene Panama Papers. Aleksander Losnegård står for ukens kommentar og han snakker om hvordan ønsket om makt forandrer folk. I studio er Amalie Henriksen, Daniel Gangeskar og Jon Gjerde.

Utenriksmagasinet MIR - Terror i Brussel og Lahore  

I denne ukens sending har vi snakket om terrorangrepene i Brussel og Lahore, og den generelle terrortrusselen verden står ovenfor. Ukens innslag står Aleksander Losnegård for, mens ukens kommentar er laget av Håvard Lied. I studio er Amalie Henriksen, Jon Gjerde og Håvard Lied.

Utenriksmagasinet MIR - Hviterussland  

Denne uken har vi hatt Hviterussland-sending og sett på hvordan det er mulig at det finnes et diktatur midt i Europa. Daniel Gangeskar har intervjuet Elin Engerbakk, internasjonal leder i Unge Venstre, om situasjonen for vanlige folk i Hviterussland. I studio er Aleksander Losnegård, Amalie Henriksen og Håvard Lied.

Utenriksmagasinet MIR - Aktualitetssending (mars)  

I denne ukens utgave av Utenriksmagasinet MIR tar vi for oss aktuelle saker. Vi snakker om våpenstillstanden i Syria, flaskehals i Hellas, Nord-Koreas trusler om atomkrig, kampen om å bli USAs neste president og en tidligere president i Brasil som trekkes inn i en av verdens største korrupsjonsskandaler. Håvard Lied kommenterer kravene Tyrkia stiller nå som de ønsker seg en avtale med EU. I studio sitter Aleksander Losnegård, Daniel Gangeskar og Jon Gjerde.

Utenriksmagasinet Mir - Økonomiske ulikheter 03-04-2016  

Hvorfor er det slik at store deler av befolkningen kan være fattig selv i land som er rike på naturressurser? Hvilken betydning har historien for økonomiske ulikheter mellom ulike land og ulike verdensdeler? Hvilken rolle spiller sterke og svake samfunnsinstitusjoner for fordelingen av rikdom innad i forskjellige land, og hvordan påvirker økonomiske ulikheter moderne politikk på verdensbasis i dag? Våre medarbeidere Daniel Instebø og Jon Erik Ur Gjerde har snakket med Rune Jansen Hagen, professor i samfunnsøkonomi ved UiB, om mikrokreditt. De har spurt han om mikrokreditt er løsningen på verdens fattigdomsproblemer eller om det er en hype. Vår medarbeider Amalie Henriksen står for denne ukens kommentar, hvor hun tar opp problemet med at økonomisk utvikling også fører til mye større økonomiske ulikheter. I studio er Aleksander Losnegård, Håvard Lied og Audun Haddal.

Utenriksmagasinet MIR - Valg i Irland  

Denne ukens utgave av Utenriksmagasinet MIR tar for seg det forestående valget i Irland. Vår medarbeider Håvard Lied har intervjuet Dag Einar Thorsen, førsteamanuensis i Statsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold om det noe spesielle valgsystemet i Irland. Ukens kommentar handler om de spennende månedene som de britiske øyer står ovenfor. Programleder for denne sendingen er Daniel Instebø. I studio er Amalie Henriksen og Audun Haddal.

Utenriksmagasinet MIR - Aktualitetssending 12. Februar  

Denne ukens utgave av Utenriksmagasinet MIR tar for seg noen av de viktigste utenrikssakene de siste ukene. Vi har tatt for oss den siste utviklingen i primærvalget i Iowa og New Hampshire, flyktningekonferansen i Storbritannia, den siste utviklingen i Storbritannias forhold til EU og Nord Koreas siste prøvesprengninger av atom- og hydrogenbomber. Vår medarbeider Aleksander Losnegård har laget en kommentar om terror og turisme. I studio var Daniel Instebø, Amalie Henriksen og Audun Haddal.

Utenriksmagasinet MIR -  Vest-Sahara  

Denne uken er Vest-Sahara, det eneste territoriet på det afrikanske kontinent som FN behandler som et uløst kolonispørsmål, tema i Utenriksmagasinet MIR. Vest-Sahara er okkupert av Marokko. Vår medarbeider Håvard Lied har intervjuet Thea Willoch Njaastad, leder for SAIH Bergen. Hun var nylig en del av en delegasjon bestående av totalt 68 medlemmer som skulle til Vest-Sahara. I studio snakker Aleksander Losnegård, Daniel Instebø og Amalie Henriksen om bakgrunnen for konflikten, situasjonen i Vest-Sahara i dag, FNs rolle i konflikten og hvordan fremtiden kan komme til å se ut for Vest-Sahara.

Utenriksmagasinet MIR - Iran  

Denne uken er Iran tema i Utenriksmagasinet MIR. Vår medarbeider Amalie Henriksen har snakket med Mahmood Amiry-Moghaddam, som leder organisasjonen Iran Human Rights, om ytringsfrihet i Iran. Ytringsfrihet diskuterer vi også i studio. I tillegg snakker vi om maktstrukturer, atomavtalen og hjerneflukt. I studio sitter Daniel Instebø, Håvard Lied og Aleksander Losnegård.

Utenriksmagasinet MIR - Religion  

Religion er tema i denne ukens utgave av Utenriksmagasinet MIR. Religion er for mange noe svært personlig, men religion preger også mange aspekter av samfunnet vi lever i. Vår medarbeider Daniel Instebø har intervjuet ateisten og religionsskeptikeren Anthony Magnabosco, som driver med "Gate-epistemologi", en hobby hvor han snakker med folk om deres personlige tro ved bruk av en samtaleteknikk som skiller seg fra konfronterende debatter. Magnabosco, som filmer resultatet av samtalene og legger det ut på YouTube, snakker om "Gate-epistemologi" som konsept og hvilke resultater han oppnår ved bruk av denne teknikken. I studio snakker Aleksander Losnegård, Håvard Lied og Amalie Henriksen om religion som fenomen, bokstavtro tolkninger av religioner, og hvordan religioner påvirker både innenriks- og utenrikspolitikk.

Utenriksmagasinet MIR - Hva har skjedd siden sist?  

I semesterets første utgave av Utenriksmagasinet MIR tar vi for oss en rekke dagsaktuelle temaer. Vi snakker om terroren i Istanbul, anmeldelsene etter nyttårsfeiringen i Köln, Netflix-suksessen "Making a Murderer", Obamas siste "State of the Union"-tale, El Chapo og Russlands atomeventyr. Beklager dårlig lyd. I studio sitter Aleksander Losnegård, Daniel Instebø og Amalie Henriksen.

Utenrikmagasinet MIR - Terrorangrepene i Paris  

Fredag 13. November ble Paris angrepet av terrorister. Terroristene slo til på seks forkjellige steder og angrepet har foreløpig resltert i 129 drepte og over 350 skadde. Utenriksmagasinet MIR tar for seg siste nytt om Paris-terroren og ser hvordan den vestlige verden har reagert. Vi har fått besøk av Helene Buer som var tilstede under angrepene. Vi tar også for oss terroren i Beirut, flystyrten over Sinai og ser på sammenhengen mellom religion og terror. Vår medarbeider Aleksander Losnegård har laget en kommentar om terroren i Paris. I studio er Daniel Instebø, Håvard Lied og Amalie Henriksen.

Utenriksmagasinet Mir - Den amerikanske våpenlovgivningen  

Denne uken har Utenriksmagasinet Mir tatt for seg hvorfor retten til å bære våpen er en viktig sak for mange amerikanere. For å finne mer ut av det har vi pratet med Henrik Østensen Heldahl fra nettsiden AmerikanskPolitikk.no. Kent Olsen har laget ukens kommentar om Norge bør bli med på frihandelsavtalen TISA. I studio finner du Aleksander, Daniel og Håvard. Priodusent er Kasper Valestrand.

0:00/0:00
Video player is in betaClose