Utvecklingssamtalet

Utvecklingssamtalet

Sweden

Tidningen OmVärldens podd där du möter gäster som tillsammans med redaktionen fördjupar och analyserar aktuella utvecklingsfrågor. En podd för dig som vill veta mer.

Episodes

#28 Bikta din världsångest  

Det är många som känner ångest över att de inte gör tillräckligt och därför vill vi på OmVärlden skapa ett forum för självrannsakan: #minbikt. I detta nya avsnitt av OmVärlden Podd får vi höra flera inslag från politiker, poeter och experter som diskuterar vår världsliga ångest på tre olika teman: ”på flykt”, ”ojämställdhet” och ”klimat”.

 

#27 Uppdrag rädda världen - flipp eller flopp?  

Behovet av en global agenda för att lösa framtidens humanitära utmaningar är stort. Nyligen genomfördes FN:s första humanitära toppmöte i Istanbul där 65 statschefer deltog och ambitionerna var höga, men vad blev egentligen resultatet?

 

FN:s roll i kris- och konflikthantering är central, men organisationen lamslås av byråkrati och inre konflikter. Vad skulle ett svenskt medlemskap i säkerhetsrådet betyda och är den feministiska utrikespolitiken en exportvara? 

I detta avsnittet av OmVärlden Podd talar chefredaktören Ylva Bergman med Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser, Johan Hassel, VD för tankesmedjan Global utmaning som också sitter med i regeringens Agenda 2030-delegation och Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Sida.

#26 Sex, flykt & feminism  

Den 23 maj börjar FN:s första humanitära toppmöte om hur världen ska hantera kriser, katastrofer och nya utmaningar. Men vilket stöd kan kvinnor på flykt få?
– I de flesta konflikter blir kvinnors kroppar ett slagfält, säger doktor Babatunde Osotimehin, chef för FN:s befolkningsfond UNFPA.

UNFPA förser många flyktingar med mödravård och preventivmedel och har bland annat startat kvinnojourer i flyktingläger i Syrien. Men om de kan få abort efter en våldtäkt är upp till landet de visas i.

I det här avsnittet av OmVärlden podd talar chefredaktör Ylva Bergman med Dr. Babatunde Osotimehin, chef för UNFPA, om hur flykt och världens kriser påverkar kvinnor och flickor, men också om sex och feminism, kulturell hänsyn, mäns ansvar och hbtq-personers rättigheter, och hur FN-organet arbetar för att stärka utsatta grupper i världen.

#25 Eurovision för alla?  

Eurovision Song Contest är tillbaka i Sverige och denna gång med mottot ”Come Together”. 60 år efter att det första ESC sändes så hävdar arrangören att tävlingen fortfarande är opolitisk, men varje år lyckas ett eller flera bidrag skapa kontroverser med politiska övertoner och inte minst detta året.

I OmVärlden podd om Eurovision så talar Björn Widmark och Helle Kikerpuu med professor Johan Fornäs om rollen som tävlingen har för de deltagande länderna både i och utanför Europa. Dessutom får vi höra hur människor på stan tänker kring tävlingen och de ofrånkomliga politiska inslagen.

#24 Modets pris - om kläder, arbete och ansvar  

För tre år sedan kollapsade industribyggnaden Rana Plaza och över 1130 människor dog i en av textilindustrins värsta katastrofer någonsin. Vad innebär jakten på allt billigare kläder för människorna som tillverkar dem? Och vad har blivit bättre sedan Rana Plaza? 
– Det är obegripligt att det inte skett mer under de här tre åren som gått, säger journalisten och författaren Tobias Andersson Åkerblom i ett nytt avsnitt av OmVärlden Podd.

 

 
#23 Att göra skillnad  

Hur skapar man förändring för utsatta människor i områden som präglas av politisk instabilitet och osäkerhet? Situationen i länder som Afghanistan, Syrien och Somalia gör att många ifrågasätter omvärldens förmåga till konfliktlösning.

I detta avsnitt av OmVärlden Podd diskuterar vi hur man arbetar konfliktförebyggande och hur man varför det är så svårt att skapa långsiktigt fredlig utveckling.

Deltar gör Mats Utas, forskare och konfliktexpert vid Uppsala Universitet, Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan, och Chris Coulter, sakkunnig i fred- och säkerhetsfrågor vid Utrikesdepartementet.

Podden innehåller även intervjuer med Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN, och Emilia Pires, före detta finansminister i Östtimor och speciellt sändebud för G7+. YlvaBergman leder samtalet och Björn Widmark är producent.

#22 Att undfly döden - Flykten från IS  

Minst 3500 yazidiska kvinnor och barn är fångar hos terrorsekten IS i Syrien och norra Irak. De torteras och våldtas systematiskt. Många säljs som sexslavar för att finansiera nya terrordåd. I det här avsnittet av OmVärlden Podd får vi höra om den israelisk-kurdiska organisationen Springs of Hope Foundation, som med riskfyllda operationer fritar de yazidska fångarna.

Medverkande:

Lisa Miara, grundare av Springs of Hope Foundation
Göran Engström, OmVärldens reporter
Ylva Bergman, OmVärldens chefredaktör, läser introduktionen
Björn Widmark producerade

Podden spelades in i Jerusalem i mars 2016.

#21 FN - älskat och hatat  

Just nu är 125 miljoner människor i behov av akut humanitärt bistånd - och 60 miljoner är på flykt. Har FN fortfarande trovärdighet som vårt världssamvete och kan Helen Clark, högsta chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP, bli nästa generalsekreterare?

Det diskuteras i OmVärlden Podd den här gången. Medverkar gör Helen Clark, chef för UNDP. På redaktionen samtalade Kerstin Lundgren, riksdagsledamot (c) som också sitter i utrikesutskottet, Per Örnéus, ambassadör för humanitära frågor på utrikesdepartementet, Romiana Bikhasa, som ska representera Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisation (LSU) på FN:s högnivåforum för hållbar utveckling i New York i juli, och aktiv i Assyriska Ungdomsförbundet. 

#20 Utvecklingsåret 2015 – ett superutvecklingsår med risker, utmaningar och några framgångar  

Året som gått har inom biståndsbranschen gått under namnet superutvecklingsåret. Tre stora internationella konferenser la grunden för hur världens länder ska tackla de mest brinnande utvecklingsfrågorna de kommande 15 åren. Det var året då näringslivet skulle ta en mer aktiv roll i finansiering av utveckling och Sverige slog ett slag för feminismen, men allt kom att överskuggas av flyktingkrisen. Och samtidigt försökte EU folkbilda om biståndet. Hur gick det? Tillsammans med Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka sammanfattar OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer utvecklingsåret 2015.

#19 Sista chansen på klimattoppmötet i Paris  

Domedagsprofetiorna inför FN:s klimattoppmötet i Paris har varit flera. Sveriges klimatguru Johan Rockström har talat om det som den sista chansen, men vad står egentligen på spel? Ett samtal med Anna Axelsson, policyrådgivare i klimatfrågor på Diakonia, Per-Erik Åberg, meteorlog på Sveriges television och Tom Arnbom, expert på frågor kring biologisk mångfald på Världsnaturfonden (WWF). Programledare: Erik Halkjaer.

#18 När militären gömmer sig bakom biståndet  

Vad händer när en svensk militär insats kommer för nära en svensk biståndsinsats? Utvecklingssamtalet den här gången tar upp gråzonen mellan militära insatser och bistånd. Ett samtal med Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Folkpartiet, Anna-Karin Johansson, generalsekreterare på Svenska Afghanistankommittén och frilansjournalisten Urban Hamid. Programledare: Erik Halkjaer.

#17 Utrikesjournalistik från livmodern  

Vem får vara utrikeskorrespondent och hur ser dagens utrikesjournalistik ut i en postkolonial, alltmer globaliserad värd? Ett samtal med  frilansjournalisten Khazar Fatemi, folkhögskoleläraren Carmen Valer Blanco och medieforskaren Anna Roosvall. Programledare: Clara Lee Lundberg.

#16 Gangnam Style eller Swahili sound - utveckling på gott och ont i Sveriges första biståndsländer  

Sveriges första biståndsland, Sydkorea, var en gång ett av världens fattigaste länder. Idag är det ett av de rikaste. Sveriges andra biståndsland, Tanzania har det gått sämre för. Varför? Marknadsekonomi mot biståndsberoende, menar många, men så enkelt är det inte. Sydkorea hade aldrig gjort sitt utvecklingssprång utan bistånd, för det går inte bara att säga att ju mindre bistånd desto mer utveckling. Ett spännande samtal om utvecklingspolitik på gott och ont. Gäster Gun-Britt Andersson, Anders Östman och Jesper Bengtsson. Programledare: Mats Sundgren.

#15 En skicklig plan för att lösa flyktingkrisen  

60 miljoner människor på flykt. Ett Europa som stänger gränserna och ett humanitärt system som inte fungerar. Går det att lösa den värsta flyktingkrisen i världen sedan andra världskriget? Svaret är tveklöst ja, men det kommer krävas politiska uppoffringar, mer effektivt använda resurser och ett långsiktigt engagemang från människor i gemen. Möjligen döljer krisen ett embryo till en politisk folkrörelse som kan bli svår att ignorera. Gäster: Ulrika Modéer, statssekreterare, Melker Måbeck, Svenska Röda Korset och Erik de la Reguera, journalist och författare. Programledare: Erik Halkjaer

#14 När Daniel Ortega gav Sveriges ambassadör fingret  

Det började som en kärlekshistoria. Med fotogenlampor spred svenskt bistånd ljus över den nicaraguanska revolutionen 1979. 31 år senare gav revolutionärerna Sverige fingret och det statliga svenska biståndet var en saga all. Nu ska istället en kinesisk företagare sprida ljus över Nicaragua, genom att bygga en kanal. Vad hände med det svenska biståndet? Har Nicaraguas president Daniel Ortega blivit galen? Gäster: Lena Hjelm Wallén, Jocke Nyberg och Maria Tegborg. Programledare: Erik Halkjaer

#13 Sida - en 50-årig historia av solidaritet, smörjmedel och resultathets  

Den 1 juli 1965 grundades den statliga biståndsmyndigheten Sida. 50 år senare, nästan på dagen, i Almedalen, Visby tar detta avsnitt av Utvecklingssamtalet upp vad som egentligen blivit uträttat av myndigheten. Från början sysselsatte man 50 personer. Idag 700. Likaså har uppdraget förändrats, men hela tiden har man fått förhålla sig på gott och ont till Utrikesdepartementet, civilsamhälletsorganisationer och näringslivet. Hur har relationerna till dem som man skulle hjälpa, till partners, andra biståndsaktörer och UD förändrats? Hur har myndigheten förändrats i takt med att världen förändrats? Har man ufört sitt uppdrag? Och sist men inte minst kommer Sida finnas kvar? Bland annat bidrar biståndsminister Isabella Lövin med ett kort svar.

Avsnittet inleds av en kort sammanfattning av debatten kring utvecklingsfrågorna i Almedalen 2015. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer samtalar med Kerstin Edquist, redaktör och projektledare för biståndsdebatten.se och Jesper Bengtsson, chefredaktör för tidningen Tiden och fd chefredaktör för OmVärlden.

Medverkande: Charlotte Petri-Gornitzka, generaldirektör, Sida, Ann Svensén, generalsekreterare Individuell Människohjälp, Ewa Werner Dahlin, avdelningschef för humanitärt bistånd, Asien och Nordafrika, Sida, och Lennart Wolhgemuth, professor och forskare vid Göteborgs universitet, även styrelseledamot Föreningen för Utvecklingsfrågor.

Samtalsledare: Mats Sundgren, fd chefredaktör, OmVärlden.

 

#12 Tintin i Kongo - svenska tidningars bild av Afrika  

Detta avsnitt inleds av en kort sammanfattning av debatten kring utvecklingsfrågorna i Almedalen 2015. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer samtalar med Kerstin Edquist, redaktör och projektledare för biståndsdebatten.se och Malin Stjernström, från Föreningen för Utvecklingsfrågor, som sitter i biståndsdebatten.se's redaktion. Därefter ett samtal om svenska tidningars bild av biståndet i Afrika.

Organisationen We Effect lanserar för tredje året i rad en rapport om bilden av svenskt bistånd i Afrika. Genom att titta på 1 221 artiklar i svenska tidningar från 2014 konstaterar rapporten att tidningarna bara namngav 13 procent av de privatpersoner från Afrika söder om Sahara, som porträtterades. Samtidigt namngavs i princip varenda vit person, ofta biståndspersonal, och svarta politiker, militärer och rebelledare. 

Under inspelningen av podden lämnade We Effect in en anmälan till pressombudsmannen för kränkning av personer från Afrika i 25 svenska tidningar.

Varför publicerar inte svenska tidningar namn på svarta privatpersoner i Afrika söder om Sahara? Går det att som medborgare i ett annat land anmäla svenska tidningar? Varför är kvällstidningarna bättre än dagstidningarna på att publicera namn? Inspelat live inför publik på Sverige i världen-torget på almedalsveckan i Visby 2015.

Medverkande: Ola Richardsson, kommunikationschef, We Effect, Ola Sigvardsson, pressombudsman och Heidi Avellan, politisk chefredaktör, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Samtalsledare: Erik Halkjaer, chefredaktör, OmVärlden.

#11 Sidas tidning – Från smygpropaganda till livsstilsmagasin, och sen?  

Inspelat live inför publik på Sverige i världen-torget på almedalsveckan i Visby 2015. 

Detta avsnitt inleds av en kort introduktion till hur Almedalen 2015 tar sig an bistånds- och utvecklingsfrågorna. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer samtalar med Kerstin Edquist, redaktör och projektledare för 
biståndsdebatten.se och Helena Bjuremalm, styrelseledamot i Föreningen för Utvecklingsfrågor, som driver biståndsdebatten.se, och till vardags anställd på IDEA.

Därefter följer ett samtal om Sidas tidning. För 45 år sedan kom det första numret av Sidas tidning Sida/Rapport ut. 25 år senare bytte tidningen namn till OmVärlden. Tidningen har fått utså mycket kritik genom åren. Ett PR-magasin för biståndsbranschen och nyheter för ett fåtal redan invigda. Men den har också granskat och varit ledande i debatten. Vad var syftet från början och vad är syftet idag? Vilka andra aktörer finns det idag?  Medverkande gäster: Jöran Hök, fd chefredaktör, OmVärlden och lektor i journalistik, Södertörns högskola; Joachim Beijmo, kommunikationschef, Sida; Eivor Holm-Halkjaer, fd redaktör, Sida-Rapport, Erik Halkjaer, chefredaktör, OmVärlden. ProgramledareMats Sundgren. 

 

#10 Så får du ut mest av Almedalen  

Nu är det dags för årets almedalsvecka, en av årets största debattarenor för både politiska frågor i allmänhet och ett gäng branscher och områden i synnerhet – inte minst bistånds- och utvecklingsfrågorna. Vad går almedalsveckan ut på och vad ska den som besöker Visby tänka på? Vi tar pulsen på Almedalen inför årets vecka och ger de bästa tipsen tillsammans med Brit Stakston, kommunikationsrådgivare och bl. a medgrundare av Blank Spot Project, Carl Lagerqvist, chef för Public Affairs Rädda Barnen och Noak Löfgren, grundare av Biståndsdebatten.se, tidigare projektledare på FUF. Programledare: Fredrik Wass, redaktör på OmVärlden.

#9 Bai Bang – den största biståndsskandalen  

Om pappersbruket i Bai Bang, Vietnam. Det utan tvekan mest omdiskuterade och skandalomsusade bistånd som Sverige någonsin gett. Men var det ett bra bistånd? Hur gick det sen? Gäster: Christina Rehlen, Ann Marie Fallenius och Börje Ljunggren. Programledare: Mats Sundgren

.

0:00/0:00
Video player is in betaClose