Utvecklingssamtalet

Utvecklingssamtalet

Sweden

Tidningen OmVärldens podd där du möter gäster som tillsammans med redaktionen fördjupar och analyserar aktuella utvecklingsfrågor. En podd för dig som vill veta mer.

Episodes

#38 Framtidens städer  

Kampen om vår gemensamma framtid kommer att vinnas – eller förloras – i städerna. Så hur ser visionerna ut för att nå de hållbara, inkluderande och säkra städerna framöver? Vad spelar biståndet för roll när det kommer till en hållbar stadsutveckling?

OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman pratar med Johan Hassel (Global Utmaning) och Thomas Melin (Sida).

To Own a Human Being  

There are 46 million people around the world that are forced into slavery. Some are born in to bonded labour and others are forced into prostitution. In this podcast we are talking about slaves working to pay off a debt that might not even exist.

Bonded Labour Liberation Front Society (BLLFS) in Pakistan has helped thousands of workers to break free from the inhumane conditions of bonded labour. Ylva Bergman, editor-in-chief, has met Atiqua Shadid Khan of BLLFS to hear the story of a medieval practice in a modern era.

#36 Burma mot ljusare tider?  

Burmas bragd är svår att överdriva: en fredlig övergång från militärdiktatur till en folkvald regering. Men efter snart ett år med en demokratiskt vald regering är det tydligt hur långt landet har kvar att gå. OmVärlden Podd träffade Johanna Kvist, informationsansvarig på Svenska Burmakommittén, och pratade om den burmesiska demokratins begränsningar, militärens makt, väpnad konflikt, etnisk rensning och svenska företags frammarsch i det tidigare slutna landet.

Medverkande: Johanna Kvist
Reporter: Axel Kronholm
Ansvarig utgivare: Ylva Bergman

#35 Utvecklingsåret 2016  

2016 har beskrivits som ett riktigt dåligt år för mänskligheten, med krig och uppblossande strider i Syrien, Jemen, Sydsudan, Burundi och oväntade resultat som gav världen Brexit, Trump och ett Arktis med värmerekord. I det här avsnittet av OmVärlden podd diskuteras frågorna som dominerat 2016 och vad som väntar 2017.

I den här podden deltar Torbjörn Pettersson, chef för Sidas Afrikaenhet, Ann Svensén, generalsekreterare för Individuell Människohjälp, Sofia Arkelsten, riksdagsledamot och biståndspolitisk talesperson för Moderaterna, och Ylva Bergman, chefredaktör, OmVärlden.

   

 

#34 Könsroller i förändring  

Kan bistånd förändra könsroller? Sida har längre drivit jämställdhet som en viktig faktor inom utvecklingssamarbetet och idag har Sverige en feministisk utrikespolitik. Men vilken roll spelar männen i arbetet med jämställdhet?

OmVärlden har träffat Vidar Vetterfalk, internationell projektledare från Män för Jämställdhet och Linnea Halvarsson, rådgivare för genusbaserat våld på Kvinna till Kvinna.

#33 Colombia efter fredspriset – vad händer nu?  

Hur ska president Santos lyckas skapa fred? Hur går han vidare efter nederlaget i folkomröstningen och Nobels fredspris? Hur stor är risken att strider bryter ut igen? OmVärlden Podd har träffat Edmé Domínguez, docent i freds- och utvecklingsforskning med inriktning mot Latinamerikastudier vid Göteborgs universitet.

#32 Identitet på flykt  

Hur påverkas ens identitet av att vara på flykt? Och vad gör det med en ung människas mål och livsdrömmar att födas in i en konflikt om territorium och tillhörighet? Det pratar vår reporter Axel Kronholm om med Mohamed Salem, flykting från Västsahara, i det här avsnittet av OmVärlden Podd.

#31 The crackdown on Turkish media  

OmVärlden, the leading magazine in Sweden on global development, publish its first ever english edition podcast.

The podcast includes an in depth interview with exiled journalist Abdullah Bozkurt, former bureau chief of the Turkish Zaman paper. Together with the editor-in-chief of OmVärlden, Ylva Bergman, they discuss Erdogan's crackdown on Turkish media as well as Abdullah Bozkurt's personal story.

For more news (in Swedish) about global development, see www.omvarlden.se.

Produced by Björn Widmark

#30 Får man riva bistånd?  

Får Israel riva bistånd för miljoner i det ockuperade Västbanken? Vad får och får man inte göra i en konflikt och vem har egentligen rätt?

Deltagare:
Ylva Bergman, chefredaktör OmVärlden
Magnus Walan, senior policyrådgivare, Diakonia
Paul Wrange, professor i folkrätt, Stockholms Universitet

Producent:
Björn Widmark

#29 Kina hårdnar  

OmVärlden Podd är tillbaka efter sommaruppehållet med vårt 29:e avsnitt: Kinapodden. Samtalet rör bland annat Kina som biståndsland, landets roll i världen och om den kinesiska korruptionskampanjen är en chimär.

Avsnittet leds av journalisten David Isaksson och medverkar gör diplomaten och författaren Börje Ljunggren, journalisten och författaren Ulrika K Engström och Malin Oud, rådgivare vid Institute for Human Rights and Business. Vi kommer också få höra en intervju med Mike Forsythe, New York Times korrespondent i Hong Kong, som ger oss sin version av Kinas utveckling och komplicerade statsapparat.

Lyssna på OmVärlden Podd i din podcaster-app.

Följ OmVärlden:
www.facebook.com/omvarlden
www.twitter.com/omvarlden

#28 Bikta din världsångest  

Det är många som känner ångest över att de inte gör tillräckligt och därför vill vi på OmVärlden skapa ett forum för självrannsakan: #minbikt. I detta nya avsnitt av OmVärlden Podd får vi höra flera inslag från politiker, poeter och experter som diskuterar vår världsliga ångest på tre olika teman: ”på flykt”, ”ojämställdhet” och ”klimat”.

 

#27 Uppdrag rädda världen - flipp eller flopp?  

Behovet av en global agenda för att lösa framtidens humanitära utmaningar är stort. Nyligen genomfördes FN:s första humanitära toppmöte i Istanbul där 65 statschefer deltog och ambitionerna var höga, men vad blev egentligen resultatet?

 

FN:s roll i kris- och konflikthantering är central, men organisationen lamslås av byråkrati och inre konflikter. Vad skulle ett svenskt medlemskap i säkerhetsrådet betyda och är den feministiska utrikespolitiken en exportvara? 

I detta avsnittet av OmVärlden Podd talar chefredaktören Ylva Bergman med Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser, Johan Hassel, VD för tankesmedjan Global utmaning som också sitter med i regeringens Agenda 2030-delegation och Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Sida.

#26 Sex, flykt & feminism  

Den 23 maj börjar FN:s första humanitära toppmöte om hur världen ska hantera kriser, katastrofer och nya utmaningar. Men vilket stöd kan kvinnor på flykt få?
– I de flesta konflikter blir kvinnors kroppar ett slagfält, säger doktor Babatunde Osotimehin, chef för FN:s befolkningsfond UNFPA.

UNFPA förser många flyktingar med mödravård och preventivmedel och har bland annat startat kvinnojourer i flyktingläger i Syrien. Men om de kan få abort efter en våldtäkt är upp till landet de visas i.

I det här avsnittet av OmVärlden podd talar chefredaktör Ylva Bergman med Dr. Babatunde Osotimehin, chef för UNFPA, om hur flykt och världens kriser påverkar kvinnor och flickor, men också om sex och feminism, kulturell hänsyn, mäns ansvar och hbtq-personers rättigheter, och hur FN-organet arbetar för att stärka utsatta grupper i världen.

#25 Eurovision för alla?  

Eurovision Song Contest är tillbaka i Sverige och denna gång med mottot ”Come Together”. 60 år efter att det första ESC sändes så hävdar arrangören att tävlingen fortfarande är opolitisk, men varje år lyckas ett eller flera bidrag skapa kontroverser med politiska övertoner och inte minst detta året.

I OmVärlden podd om Eurovision så talar Björn Widmark och Helle Kikerpuu med professor Johan Fornäs om rollen som tävlingen har för de deltagande länderna både i och utanför Europa. Dessutom får vi höra hur människor på stan tänker kring tävlingen och de ofrånkomliga politiska inslagen.

#24 Modets pris - om kläder, arbete och ansvar  

För tre år sedan kollapsade industribyggnaden Rana Plaza och över 1130 människor dog i en av textilindustrins värsta katastrofer någonsin. Vad innebär jakten på allt billigare kläder för människorna som tillverkar dem? Och vad har blivit bättre sedan Rana Plaza? 
– Det är obegripligt att det inte skett mer under de här tre åren som gått, säger journalisten och författaren Tobias Andersson Åkerblom i ett nytt avsnitt av OmVärlden Podd.

 

 
#23 Att göra skillnad - om bistånd och politik i sviktande stater  

Hur skapar man förändring för utsatta människor i områden som präglas av politisk instabilitet och osäkerhet? Situationen i länder som Afghanistan, Syrien och Somalia gör att många ifrågasätter omvärldens förmåga till konfliktlösning.

I detta avsnitt av OmVärlden Podd diskuterar vi hur man arbetar konfliktförebyggande och hur man varför det är så svårt att skapa långsiktigt fredlig utveckling.

Deltar gör Mats Utas, forskare och konfliktexpert vid Uppsala Universitet, Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan, och Chris Coulter, sakkunnig i fred- och säkerhetsfrågor vid Utrikesdepartementet.

Podden innehåller även intervjuer med Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN, och Emilia Pires, före detta finansminister i Östtimor och speciellt sändebud för G7+. YlvaBergman leder samtalet och Björn Widmark är producent.

#22 Att undfly döden - Flykten från IS  

Minst 3500 yazidiska kvinnor och barn är fångar hos terrorsekten IS i Syrien och norra Irak. De torteras och våldtas systematiskt. Många säljs som sexslavar för att finansiera nya terrordåd. I det här avsnittet av OmVärlden Podd får vi höra om den israelisk-kurdiska organisationen Springs of Hope Foundation, som med riskfyllda operationer fritar de yazidska fångarna.

Medverkande:

Lisa Miara, grundare av Springs of Hope Foundation
Göran Engström, OmVärldens reporter
Ylva Bergman, OmVärldens chefredaktör, läser introduktionen
Björn Widmark producerade

Podden spelades in i Jerusalem i mars 2016.

#21 FN - älskat och hatat  

Just nu är 125 miljoner människor i behov av akut humanitärt bistånd - och 60 miljoner är på flykt. Har FN fortfarande trovärdighet som vårt världssamvete och kan Helen Clark, högsta chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP, bli nästa generalsekreterare?

Det diskuteras i OmVärlden Podd den här gången. Medverkar gör Helen Clark, chef för UNDP. På redaktionen samtalade Kerstin Lundgren, riksdagsledamot (c) som också sitter i utrikesutskottet, Per Örnéus, ambassadör för humanitära frågor på utrikesdepartementet, Romiana Bikhasa, som ska representera Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisation (LSU) på FN:s högnivåforum för hållbar utveckling i New York i juli, och aktiv i Assyriska Ungdomsförbundet. 

#20 Utvecklingsåret 2015 – ett superutvecklingsår med risker, utmaningar och några framgångar  

Året som gått har inom biståndsbranschen gått under namnet superutvecklingsåret. Tre stora internationella konferenser la grunden för hur världens länder ska tackla de mest brinnande utvecklingsfrågorna de kommande 15 åren. Det var året då näringslivet skulle ta en mer aktiv roll i finansiering av utveckling och Sverige slog ett slag för feminismen, men allt kom att överskuggas av flyktingkrisen. Och samtidigt försökte EU folkbilda om biståndet. Hur gick det? Tillsammans med Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka sammanfattar OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer utvecklingsåret 2015.

#19 Sista chansen på klimattoppmötet i Paris  

Domedagsprofetiorna inför FN:s klimattoppmötet i Paris har varit flera. Sveriges klimatguru Johan Rockström har talat om det som den sista chansen, men vad står egentligen på spel? Ett samtal med Anna Axelsson, policyrådgivare i klimatfrågor på Diakonia, Per-Erik Åberg, meteorlog på Sveriges television och Tom Arnbom, expert på frågor kring biologisk mångfald på Världsnaturfonden (WWF). Programledare: Erik Halkjaer.

0:00/0:00
Video player is in betaClose