Vagabonds resepodd

Vagabonds resepodd

Sweden

Vagabonds resepodd guidar och inspirerar dig till världens bästa resor, från Brooklyns barer till Burmas okända stränder. Podden görs av gänget bakom Vagabond, Sveriges största resemagasin. I podden delar de passionerat och frikostigt med sig av de bästa guldkornen i resväg – ett måste för alla reseintresserade!

Episodes

Resepodd: Sveriges mest bereste man  

Vagabond träffar Markus Lundgren, 37-årig reseentusiast från Piteå. Vid 35 års ålder hade han besökt världens alla länder. Han är utan tvivel en av Sveriges mest beresta personer – i alla fall när det kommer till att pricka av besökta nationer på kartan.

Tillsammans med Vagabonds reporter och webbredaktör Johanna Jackson pratar han om resande i kvantitet, om att räkna länder och besöka världens mest avlägsna hörn. Men också om att världen kanske är mer öppen och lättillgänglig än vad många vill tro.

Resepodd: London  

London är fullt av turistklichéer. Vagabond åkte till London och pratade med Londonsvensken Yasmine Åkerman för att ta reda på vad som döljer sig under den turistiga ytan. Flera insikter, utsikter och konkreta restips utlovas.

Därför reser vi  

Eva Erman är professor i politisk filosofi på Stockholms universitet. Hon är också före detta elitfotbollsspelare och hängiven resenär. I tio års tid levde hon större delen av sitt liv som hardcore backpacker, ofta på resa i fattiga länder långt bort och ofta på egen hand. I det här filosofiska samtalet med Vagabonds Per J Andersson berättar hon om vad resandet gjorde med henne och vad hon tror att resandet kan gör för människan.

 

Öluffa i Grekland  

För 18 år sedan startade Janne Eklund sajten Kalimera.nu som växt till Sveriges största forum för Greklandsresenärer. Här pratar Janne med Vagabonds Per J Andersson, också han Greklandsnörd, om sina favoritdestinationer i den grekiska övärlden.

Robinson på riktigt  

Emil Carlberg ville testa hur det var att leva på en öde ö. Tillsammans med en vän sov han under bar himmel, åt kokosnötter och samlade dagg bland de vilda djuren på en karibisk ö, vecka efter vecka. Här berättar han hur de överlevde för Vagabonds Per J Andersson.

Charternostalgi  

För precis 60 år sedan arrangerades den första charteresan med flyg till solen. I Resepodden pratar K-spanaren Göran Willis och Vagabonds Per J Andersson charterminnen: sol, sex, sprit och Simon Spies.

Chartern demokratiserade resandet. Det långväga resandet, som länge var något som bara överklassen sysslade med, blev tack vare charterresan folklig. Den första resan gick till Mallorca och på vägen från Bromma till Palma fick man mellanlanda för att tanka och äta i Göteborg, Malmö, Stuttgart och Marseille.

I det 14.e avsnittet av Resepodden pratar K-spanaren Göran Willis och Vagabonds Per J Andersson om vad som hänt under de sextio år som gått sedan den första Mallorcachartern 1955. De pratar om sina personliga charterminnen och hur charterns image förändrats. De diskuterar grisfester, Sällskapsresan, överklasens uttal av ordet ”charter” och hur souvenirerna och vykortsskriverna såg ut på 60- och 70-talen.

Göran Willis som tidigare gjorde K-spanarna i SVT är författare till boken Charter till solen – när utlandssemestern blev ett folknöje, som vi också skriver om i Vagabond nr 2.2015.

Världens bästa resmål 2015  

Vagabond har korat världens 25 bästa resmål. Vilka de är? Lyssna på Tobias Bestelid och Per J Andersson i senaste avsnittet av Vagabonds resepodd så får du veta.

Att utse Årets resmål 2015 har varit ett idogt arbete för Vagabonds vittberesta jury, som bestått av tidningens redaktörer, krönikörer och fasta frilansreportrar.

Kampen har stått mellan alla våra favoritstäder, öar, stränder, skogar och bergsområden. Stundtals har det känts tufft: hur ska vi kunna enas kring en gemensam favoritlista?

Men till slut kom vi överens – och i nya numret av Vagabond (nr 1.2015) som kommer ut i kiosken redan 18 december kan du läsa hela listan med vinnarmotiveringar på våra 25 favoritdestinationer världen runt.

Men reda här och nu kan du alltså lyssna på podden där Vagabonds chefredaktör Tobias Bestelid och redaktör och reporter Per J Andersson pratar om världens 25 bästa resmål. Ett samtal som kastar sig mellan spännande kulturstäder, kritvita sandstränder, fluffig snö i exotiska berg, djungler fulla av vilda djur och sköna kuststräckor med coolt och avspänt semesterliv.

Ska du göra en oförglömlig och upplevelsefylld resa under 2015 måste du först lyssna på den här podden och sedan gå och köpa senaste numret av Vagabond. Vi lovar att allt blir mycket roligare då.

Slow travel – sänk farten och upplev mer  

Vi dimper ner från skyn på fjärran platser och bockar i rasande fart av sevärdheter från en måste-lista. Och svisch, så flyger vi hem igen. Men varför inte åka tåg, färja och bil, kanske cykla eller rentav gå. Vagabond pratar långsamma resor med författaren och kulturjournalisten Dan Jönsson.

Som en protest mot en värld som snurrar allt snabbare längtar många efter att åter äta, resa och leva långsamt. Det började med slowfoodrörelsen i Italien 1986, då som en protest mot en ny McDonald’s-restaurang på Piazza di Spagnia. Sedan blev det slow design, slow finance – och så slow travel.

Enligt slow travels manfest ska du lämna allfarvägarna, låta slumpen styra och sluta bocka av sevärdheter som om de vore varor på en inköpslista, men framförallt ska du sänka hastigheten och öka antalet upplevelser per kilometer.  
Vagabonds Per J Andersson bjöd in författaren och kulturjournalisten Dan Jönsson för att prata Cykelresor i Danmark, bilresor till Ryssland, båtresor till Island och transsibiriska järnvägen med barnen till Asien.
Och eftersom de snabba flygen är så mycket billigare än de långsamma tågen, ställs frågan: har det långsamma resandet blivit en klassmarkör? Är slow travel det nya surdegsbrödet? Nåt som de med pengar sysslar med för att visa att de har råd, stil och smak, och bryr sig om miljön?
Vagabonds tolfte avsnitt av Resepodden bjuder också på en text av reseskribenten och utrikesreportern Ryszard Kapusciniski som berättar om sitt första möte med Ghana i Västafrika 1958

På cykel Stockholm–Singapore  

Vissa tar flyget till andra sidan jorden. Andra tar cykeln. Erik Olsson tillhör den senare kategorin. I elfte avsnittet av Resepodden berättar han om sin äventyrliga cykling från Stockholm till Singapore.

En vinterdag 2012 gav han sig iväg. Han cyklade söderut med sikte på Singapore. Första stoppet var för lunch i Huddinge eller Tullinge, han minns inte riktigt, ett par mil söder om Stockholm centrum. Våren kom, sommaren likaså, och hösten … i november var han framme. Klev av cykeln och parkerade den i cykelstället i Singapore.
Erik Olssons cykelresa genom Europa, Turkiet, Iran, Centralasien, Kina och Indokina bjöd på många äventyr. I elfte avsnittet av Vagabonds Resepodd berättar han för Vagabonds Per J Andersson om allt från att bli jagad av lokalbefolkningen, smita in på en begravningsmiddag och bli spontaninbjuden på bröllop. Han berättar också om trampandet, campandet, gästfriheten och känslan av att en dag komma hem igen.
Erik bloggade under cykelresan – och under fortsättningen av resan som gick med flyg, båt, buss och skärmflyg till Indonesien, Australien, Nya Zeeland, USA och Island.

Kryssningar  

Vad är grejen med att åka på kryssning? Handlar det om längtan tillbaka till en gammeldags turistvärld av lyx och glamour? Kyssningsentusiasten Hannah Runsten har svaret.

En smäcker vit atlantångare som glider fram på det lätt krusade azurblå havet. Damer i långklänning och män i smoking i en matsal med röda sammetsdraperier. Lerduveskytte på övre däck. En butler som serverar champagne till dig där du sitter i en mahognyfåtölj i din knirrande hytt. Kryssningsresor bär på nostalgiska och romantiska drömmar om en lyxig och gammeldags turistvärld. Om la belle époque. Om ett liv väsensskilt från vardagen på landbacken.
Hannah Runsten är till vardags redaktör på muskelbyggartidningen Body. När hon reser på semester är det kryssningar som gäller De senaste åren har hon och hennes pojkvän åkt på fler kryssningar än de flesta av oss skulle hinna med på ett helt liv. I tionde avsnittet av Vagabonds Resepodd pratar hon med Vagabonds Per J Andersson om sina favoritkryssningar i Karibien och Medelhavet – och vad hon innerst inne tycker om dygnskryssningarna på Ålands hav.

Australien  

På 1980-talet rådde Crocodile Dundee-feber. Australien var hett och unga backpackers vallfärdade till den röda jorden i The Outback och de guldgula stränderna utanför Sydney. Hur gick det sen?

Jodå, fortfarande är Australien ett hett resmål för såväl unga ryggsäcksresenärer med drömmar om fruktplockarjobb, road movie-liknande rundresor och dykning vid Stora barriärrevet.
Johan Drejenstam, Vagabonds Australienbloggare, reser regelbundet sedan ungdomen till andra sidan jordklotet. Numera är down under hans andra hemland. I Vagabonds nya podcastavsnitt pratar Johan med Vagabonds Per J Andersson om att resa runt i landet som är större än en kontinent. De pratar om stränder, mat, kultur, sedvanor, språk, ormar och spindlar, episka tågresor, det politiska spelet kring förlåtelsen av övergreppet mot aboriginerna. Dessutom spännande film- och boktips.

Läs Johan Drejenstams Australienblogg: www.vagabond.se/bloggar/australienbloggen

Grekland  

Sinnebilden av turist-Grekland är stark. Om den och mycket annat grekiskt pratar Vagabonds Per J Andersson med Alexandra Pascalidou i nya avsnittet av Vagabonds resepodd.

Alexandra bodde i Grekland tills hon var sex år, då hon flyttade med sina föräldrar till Stockholmsförorten Rinkeby. Idag är hon journalist, författare och programledare. Hon leder det nya programmet Debatt i P1, som sänds direkt från Kulturhuset i Stockholm, och kom förra året ut med reportageboken Kaos, som handlar om den ekonomiska krisen i Grekland.

I den här poddcasten berättar hon för Per, författare till Vagabonds guidebok till Greklands öar, om sitt Grekland: hur mycket Grekland det finns kvar i henne själv och hur starkt hon ständigt längtar till Grekland. Hon pratar om krisen, kulturen och turismen – och tipsar om mat, böcker, antik mytologi, restauranger i Aten, fina regioner på fastlandet och – inte minst – de skönaste grekiska öarna.

• Läs mer om Alexandra Pascalidou på hennes egen hemsida: www.pascalidou.se

Sydamerika  

Colombias karibiska kust och Bolivias högplatå. Brasiliens storstäder och Perus världskända sevärdheter. Författaren Magnus Linton berättar om de bästa resorna i Sydamerika i ett samtal med Vagabondredaktören Per J Andersson. Dessutom: punkterade fördomar, boktips och matglädje.

Sydamerika är en kontinent som känns både hemtam och exotisk. Blandningen av europeisk och inhemsk kultur skapar en spännande mix. Men fördomarna och farhågorna är många. Hur är det med den trista maten, de farliga drogsyndikaten, den outforskade djungeln och de tio meter långa anakondorna? Lugn, dina rädslor och urgamla, otidsenliga föreställningar får sig en rejäl smocka i den här podden.

Vagabonds Per J Andersson och författaren Magnus Linton, mångårig medarbetare i Vagabond, pratar om världen som Per knappt vet något om, men som varit en del Magnus liv i decennier.

Magnus Linton har bland annat skrivit böckerna Cocaina och Americanos – läs mer på författarens egen hemsida: magnuslinton.com.

Världens löpning  

Nirgonjogga i Paris och Prag. Springa mataronlopp i Bombay och på Seychellerna. I sjätte avsnittet av resepodden ger maratonbloggaren Petra Månström och Vagabondredaktören Per J Andersson tips på hur du bäst kombinerar resor och träning.

Varför sluta jogga bara för att du är på resa! Så tänker allt fler. Därför blir det vanligare med träningsresor. Joggingpass i grupp på Kanarieöarna eller ensamma löprundar i storstad. Eller varför inte förverkliga drömmen om ett tävlingslopp utomlands: ultramaraton i arktiskt klimat eller behagligt långlopp på tropisk ö.

Oavsett hur du vill hålla dig i form på resan får du inspiration av samtalet mellan Vagabonds Per J Andersson och maratonbloggaren Petra Månström. Petra gör också maratonpodden och skriver om resor, träning och hälsa för flera svenska tidningar. Både Per och Petra är dessutom medförfattare till nyutgivna Vagabonds guide till världens löpning.

Beställ Världens löpning här.

Petra kommer senare i vår ut med en egen bok, Det är bara att springa.

Resa med barn  

När den vana resenären får barn ökar hennes säkerhetstänkande. Tidigare möjliga resmål blir omöjliga. En kategori nyblivna föräldrar börjar genast styra om sina resor från Kambodja till Kanarieöarna. Men en annan kategori låter sig inte hejdas, utan ger sig hejdlöst ut i världen på luffen med bebisen i sele och vällingpulvret nedpackat i ryggsäcken.
 
I avsnitt 5 av Resepodden pratar Vagabonds Per J Andersson med kollegan och resa med barn-bloggare Barbro Janson Lundkvist om att resa med barn: goda råd, egna erfarenheter, kul tips, känslan av dåligt samvete för sin skrikande bebis – och förhoppningsvis massor av inspiration som leder bortom Gran Canaria.

Varför reser vi?  

Varför reser man? Blir man en bättre människa av att resa? I Vagabonds resepodd avsnitt 4 möter vi Karin Wallén, krönikör i Vagabond, backpacker, globalist och resande reporter, som filosoferar om vad resandet gör med människan.

På sin 37-årsdag stack Karin iväg på sin längsta resa någonsin: en 8 månader lång backpackerresa i Sydostasien, Australien och Nya Zeeland. Hur är det att resa runt planlöst i världen när man inte längre är 20 år? Känner man sig inte överårig när man delar youth hostel med ett gäng adrenalinstinna ungdomar?  Kan man återskapa sig själv genom att lämna sin hemmiljö? Och är resenärer lyckligare människor än de som aldrig reser? De här – och många andra – frågor pratar Karin Wallén om med Vagabonds Per J Andersson. Gott nytt år!

Årets resmål 2014 och trendspaning  

Vad är det som gäller 2014? All inclusive eller äventyrsresor? Karibien eller Thailand? Barnfria hotell, digital detox eller vilda björnar i vildmarken?

Vagabonds redaktörer slog ihop sina kloka reseskallar och gick in i studion. Resultatet blev ett samtal om aktuella resetrender. Är det rätt att barnförbjuda på hotell och flyg? Vad är äkta och vad är falskt? Har resenärernas jakt på WiFi gått för långt? Vad är det som är så häftigt med Östeuropa? Och varför är träningsresor så hett?

Dessutom listar Vagabonds redaktion fem platser i världen som man utsett till Årets resmål 2014. Det spännande resultatet kan du lyssna på i Vagabonds resepodd avsnitt 3.

Asien  

I Vagabonds resepodd avsnitt 2 pratar redaktör Per J Andersson med Borta Bra-bloggaren och resejournalisten Göran Ingman om att resa runt i Sydostasien. Vad är en Thaimout? Varför reser inte fler till Malaysia? Bortglömda Indonesien och Filippinerna. Nu seglar Burma upp på resehimlen. Så reser du runt med lågprisflyg i Sydostasien. Praktiskt tips och råd, smittande reslust och dråpliga anekdoter. 

Indien  

Mångfasetterade, spännande Indien
Var finns Indiens mest spännande reseupplevelser. Vagabonds Indienexpert Per J Andersson samtalar med SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel Westberg. De pratar initierat om Goa, Rajasthan, Kerala, Mumbai och andra platser – och avverkar också svenskarnas värsta farhågor om Indien, som rädslan för att drabbas av magsjuka, som inte är så stor som många tror. Per har regelbundet rest på egen hand och med familjen i Indien i tre decennier, medan Malin som tv-korrespondent bor stora delar av året i Indien med man och barn.

0:00/0:00
Video player is in betaClose