Vägen framåt - om barn i svensk sexhandel

Vägen framåt - om barn i svensk sexhandel

Sweden

Barnrättspodd om barn i svensk sexhandel. Om att ha sex mot ersättning, sex som ångestdämpning och konsekvenserna av spridda sexbilder och -filmer på nätet. En podd om vägen framåt, berättat av unga som varit utsatta samt professionella med lång yrkeserfarenhet inom ämnena. I samarbete med Mediabruket och Skandia Idéer för livet.

Episodes

Avsnitt 4 - Hedda skadade sig själv på nätet  

Hör Hedda om hur hon efter ett övergrepp mellan femman och sexan började hantera sin ångest genom att skicka allt värre bilder på nätet. Bekräftelsen var total, men också skammen efteråt. I sjuan började Hedda sälja sex. Men trots att hon berättade för en lärare blev hon bollad mellan många olika instanser. Till sist blev det rättegång, där en man dömdes till tre års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn. Idag får Hedda bra hjälp av socialtjänsten mot sin ångest och självskadebeteende, men hon önskar att den hade kommit tidigare. Möt också Nina Rung, kriminolog och utredare på Barnahus Stockholm, som berättar om hur vuxna kan se, hjälpa och anmäla, hur en polisutredning går till, vilka förövarna på nätet är och hur man som vuxen kan underlätta för en svår berättelse att komma fram. I samarbete med Mediabruket och Skandia Idéer för livet.

Avsnitt 3 - Emma utnyttjades av sin lärare  

Emma gick i högstadiet när hon blev kär i sin lärare, en lärare som utnyttjade henne för sex, hotade henne och bröt ner henne. I podden berättar också psykolog Moa Mannheimer om vägar och strategier ur det destruktiva och svarta, om hur man finner hopp och kan ta sig tillbaka till ett liv där man mår bra. Och om vikten av att ställa rätt frågor till barn. I samarbete med Mediabruket och Skandia Idéer för livet.

Avsnitt 2 - Maria, 14, sålde sex till gifta män  

”När männen lämnade sina fruar och barn för att vara med mig kände jag mig för en kort stund väldigt värdefull. Efteråt kände jag ett äckel inför mig själv. Smutsig. Att jag inte var något annat än en sak som man kunde gå in i en affär och köpa. Jag ville inget hellre att lärarna skulle fråga mig varför jag såg ledsen ut” berättar Maria, som tvingades sälja sin kropp för sex som 14-åring. Hör också Silvia Ingolfsdottir, advokat och målsägarbiträde, om rättegångar, om viktiga vuxna och om hur de bör agera. I samarbete med Mediabruket och Skandia Idéer för livet.

Avsnitt 1 - Anna skickade nakenbilder till okända  

19-åriga Annas berättelse. Om hur hon, med en helt vanlig uppväxt, började skicka allt värre nakenbilder på nätet. ”I början kan man säga nej till vissa, men så kommer de som tjatar och som inte tar någon bortförklaring, och då har man till slut ingen annan väg att gå …” Hör också Linda Jonsson, doktor i barn- och ungdomspsykiatri och expert på barn som utsätts för sexuella övergrepp online. I samarbete med Mediabruket och Skandia Idéer för livet.

0:00/0:00
Video player is in betaClose