Vår Bästa Vän

Vår Bästa Vän

Sweden

Hundsveriges vardagsrum där två nyfikna programledare, Gurgin och Maria, tillsammans med hundpsykologen Eva Bodfäldt fördjupar sig i hunden. Ansvarig utgivare: Andreas Miller

Episodes

Weightpull  

Hör om dvärgpinschern som drog 170 kg och om hundarna som tävlar genom att dra en kärra med vikter, 5 m under 60 sekunder. Det är viktigt att man skyndar långsamt när man tränar hunden, säger utövare.

Skapa relation och regler genom lek  

Leken är ett sätt att socialt binda hund och hundägare samman. Poddens hundpsykolog coachar lyssnaren Emma och menar att leken är ett ett enkelt sätt att bli betydelsefull för hunden.

Hundpassning  

Att ha en heltidsysselsättning och samtidigt ha hund kräver en hel del. Vilket alternativ passar just din hund? Hur hittar man trygg och pålitlig hundpassning och vad bör man tänka på?

Tjänstehundarnas internationella utveckling  

Många menar att Sverige ligger i framkant men vi är inte så bra på tjänstehundsträning som vi tror och det är inte definitivt inte här som utvecklingen sker, menar hundinstruktören Tobias Gustavsson.

Hundjuristen svarar på lyssnarfrågor  

Jane Stenius svarar på vanliga juridiska frågor, exempelvis om äganderätt, skadestånd och avtal, och menar att hundägare generellt är dåliga på att skriva avtal.

"Min hund är deprimerad"  

Många lyssnare har flera hundar och har berättat om hur flocken har sörjt när en hund har avlidit, precis som människor kan hundar blir deprimerade och detta samtalar Hundpodden Vår Bästa Vän om.

Vårt första år med våra valpar  

Mycket händer under valpens första år, alltifrån att valpen vill tugga på allt till till att valpen måste få rätt foder. VBV-gänget pratar om det första året med deras valpar.

Hundfoderexperten svarar på lyssnarfrågor  

Vilket hundfoder man ger sin hund är ett väldebatterat ämne samtidigt som marknaden erbjuder ett stort antal olika foder, hundägare menar att det är en djungel. Åke Hedhammar gästar Hundpodden VBV.

Antijaktträning - Hundpsykologens förebyggande träningstips  

Jakt är en naturlig överlevnadsinstinkt för hunden men det finns hundägare som försöker bli av med jaktintresset. Poddens hundpsykolog förklarar hur man kan jobba förebyggande.

Kopplingstvång och tillsynslagen  

Som hundägare är man alltid ansvarig för sin hund, därför är det viktigt att ha koll på vilka lagar och regler som gäller. Hans Rosenberg reder ut när och var vi ska ha våra hundar i koppel.

Polishundarna som mötte terrorns efterspel  

Två polishundekipage talar ut om hur de arbetade i terrorattacken på Drottninggatans obehagliga följder. Hör kriminalsökhundföraren Lars-Göran Eriksson och patrullhundsföraren Johan Eriksson.

Hur blir man en magnet för sin hund?  

Det är lätt att som hundägare bli ointressant i hundens ögon, Poddens hundpsykolog förklarar hur man gör sig så spännande att hunden hellre vill hålla sig nära än att sticka iväg på oönskade äventyr.

Din hund och nyårsafton  

Var tredje hund är enligt Svenska Kennelklubben skotträdd och påverkas kraftigt av smällare och raketer. VBV lyfter skotträdsla, smällaruppror, medicinering och skottfria zoner.

Julfaror och träningstips för din hund  

Under julhelgen så finns det mycket gott för hunden att äta och många roliga saker att leka med men julen är också årets förgiftningshögtid. VBV-gänget ger sina tips för en trygg jul.

Straff byts ut mot vägledning - Dominans mot kärlek  

Vi har fått uppleva en epok där auktoritära krafter fått genomslag i hundvärlden som nu byts ut mot vägledning och dominans mot kärlek, menar Anders Hallgren.

Live från Stockholm Hundmässa - Checklista för dig som ska skaffa hund  

Det finns många som vill ha en hund men att vara hundägare är ett stort åtagande. Svenska Kennelklubbens chefsjurist Agneta Lönn och presstalespersonen Hans Rosenberg gästar VBV-gängets scen.

Filosofiskt samtal: Hur mycket är en hund värd i förhållande till en människa?  

Karim Jebari, forskare i filosofi, menar att hunden är en slav i dagens samhälle och berättar hur de i teorin kan bli fullvärdiga medborgare med rösträtt. Hör även när Cuba prövar på agility.

Rehabilitering och lyssnarfrågor  

Eva Bodfäldt svarar på lyssnarfrågor och Maria Hedqvist möter Stefan Rosén, en av Sveriges främsta experter på hundrehabilitering, för att samtala om hur en hund kan återfå funktion och styrka.

Slyngelåldern - Lyssnarfrågor om unghund  

Att hundar hamnar i trotsåldern är vanligt när de blir könsmogna. Poddens hundpsykolog menar att misstaget som många hundägare gör är att de behandlar unghunden som äldre och klokare än vad den är.

Om rädda hundar och hundägare  

Rädsla hos hundar, och hundägare för den delen, är en nödvändig och naturlig funktion. Poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt svarar på lyssnarnas frågor om rädsla.

0:00/0:00
Video player is in betaClose