VÅRA DRÖMMARS STAD

VÅRA DRÖMMARS STAD

Sweden

Vi frossar i vårt underbara Stockholm och låter dokumentationer och vilda spekulationer flöda fritt. Allt vi känner, drömmer och upplever idag är en produkt av tidigare livsöden och sällan har man historien så tätt in på sig som här, i den vackraste av städer. Följ med Våra Drömmars Stad på en hisnande tur bland hårdfakta och skrönor. Vad som nu är vad? Man minns aldrig rätt, som det heter i visan.

Episodes

Avsnitt 25. Brunkebergstorg 2  

Vi fortsätter vår hårdgranskning av Brunkebergets blodiga öden i äldre tider varvat med mer förnöjsamt mingel runt torget.

Avsnitt 24. Brunkebergstorg 1  

Vi klättrar upp på Stockholms forna alptopp och revolutionära centrum där kommunikationer på alla plan alltid har frodats.

Avsnitt 23. Mamsell Sjöberg  

Vi gör visit hos en våra mest säregna Stockholmsskildrare som flyttat runt mellan en uppsjö Södermalmsadresser och ger en oss en unik inblick i det mellersta 1800-talet.

Avsnitt 22. Mynttorget  

Vi sticker ned pinnen i marken vid vårt historiska maktcentrum, ursprungliga entrén till staden där medeltida busgränder och hemliga gångar ringlar runt såväl slott som gamla polishus.

Avsnitt 21. Kata Dalström  

Vi lär känna vår mest glödande agitator och medborgarkämpe som tar oss från småstad till huvudstad i en minst sagt omtumlande tid.

Avsnitt 20. Holger Blom  

Vi bekantar oss med en stadsträdgårdsmästare och en visionär utöver det normala som präglat vår huvudstad kanske mer än någon annan. Och på ett sånt underbart vis.

Avsnitt 19. Kungsträdgården del 2  

Stockholms mest konstanta område med desto mer skiftande innehåll. Från köksträdgård till disco via våldsamheter och romantik. Och hur gick det för Tok-Oskar?

Avsnitt 18. Kungsträdgården del 1  

Stockholms mest konstanta område med desto mer skiftande innehåll. Från köksträdgård till disco via våldsamheter och romantik. Och vem var Vackre Herman?

Avsnitt 17. Palatset Makelös  

Makalös sagobyggnad, en arkitektonisk pärla och stadens stolthet! Eller skrattretande skrytbygge av despotisk slaktarfamilj med fejkad ättetavla? Häng med när vi roastar Stockholms mest legendariska palats.

Avsnitt 16. Skanstull del 2  

Vi går all in vår södraste tull där det har varit action dygnet runt sedan dag ett med både ljusa och mörka krafter genom alla element från ryska bomber till bryggerikrig. Det här är del 2.

Avsnitt 15. Skanstull del 1  

Vi går all in vår södraste tull där det har varit action dygnet runt sedan dag ett med både ljusa och mörka krafter genom alla element från ryska bomber till bryggerikrig.

Avsnitt 14. Narvavägen  

Narvavägen ligger som ett Östermalms utropstecken med ena stöveln i ruffiga sjömanskåkar och andra i högborglighetens maktcenter. Allt sprunget ur en riksavgörande medeltid. Och vi älskar hela storyn!

Avsnitt 13. Odenplan  

Vi kastar ljus över Odenplans betydelse som vår mest vitala stadsdel där intellekt och framåtanda genom åren både avnjutit piqueniques och kämpat mot ohälsa i detta yngre medelåldersparadis som numer brukar kallas Astridlindgrenland.

Avsnitt 12. Jul & Nyår  

Vi förklarar på allehanda vis varför Stockholm är julens huvudstad, hur vi har importerat återuppfunnit och sen exporterat helgtraditioner samt berättar om alla huvudpersoner i decembermånadens äventyrsspäckade historia.

Avsnitt 11. Skeppsbron  

Vi spatserar grundligt utmed Stockholms ursprungskaj. Här trängs palats med sjömansgränder i en del av historien som omfamnar små buskrogar såväl som hela världen.

Avsnitt 10. Norr Mälarstrand  

Vi angör vår mer mest graciösa strandlinje där råbarkat arbete lagt grunden för läkarvetenskap, smäcker stil och en minst sagt ikonisk byggnad.

Avsnitt 9. Blasieholmen  

Vi ger oss ut på Blasieholmen som inte bara har varit en fristående ö utan flera, där skuggor av ett sanslöst persongalleri har avlösta varandra; Teaterfolk, nazister och 1700-talets store superstar. Och vad hände med den flumögda liptjuren?

Avsnitt 8. Mariatorget  

Vi tumlar runt bland holländare, björnar, bränder och Bellman. Träffar brinnande ockupanter, otrogna juvelerare och lär känna den spirituella rockstjärnan Swedenborg.

Avsnitt 7. Stureplan  

Vi kastar oss in i huvudstadens stormöga, synar kvarteren genom seklerna och lyfter fram karaktärerna som har präglat Stureplanen.

Avsnitt 6. Långholmen  

Vi dykdjuper i Långholmens historia och sveper med oss kringliggande öar runt Södermalms horn.

0:00/0:00
Video player is in betaClose