VÅRA DRÖMMARS STAD

VÅRA DRÖMMARS STAD

Sweden

Vi frossar i vårt underbara Stockholm och låter dokumentationer och vilda spekulationer flöda fritt. Allt vi känner, drömmer och upplever idag är en produkt av tidigare livsöden och sällan har man historien så tätt in på sig som här, i den vackraste av städer. Följ med Våra Drömmars Stad på en hisnande tur bland hårdfakta och skrönor. Vad som nu är vad? Man minns aldrig rätt, som det heter i visan.

Episodes

Avsnitt 20. Holger Blom  

Vi bekantar oss med en stadsarkitekt och en visionär utöver det normala som präglat vår huvudstad kanske mer än någon annan. Och på ett sånt underbart vis.

Avsnitt 19. Kungsträdgården del 2  

Stockholms mest konstanta område med desto mer skiftande innehåll. Från köksträdgård till disco via våldsamheter och romantik. Och hur gick det för Tok-Oskar?

Kungsträdgården del 1  

Stockholms mest konstanta område med desto mer skiftande innehåll. Från köksträdgård till disco via våldsamheter och romantik. Och vem var Vackre Herman?

Avsnitt 17. Palatset Makelös  

Makalös sagobyggnad, en arkitektonisk pärla och stadens stolthet! Eller skrattretande skrytbygge av despotisk slaktarfamilj med fejkad ättetavla? Häng med när vi roastar Stockholms mest legendariska palats.

Avsnitt 16. Skanstull del 2  

Vi går all in vår södraste tull där det har varit action dygnet runt sedan dag ett med både ljusa och mörka krafter genom alla element från ryska bomber till bryggerikrig. Det här är del 2.

Avsnitt 15. Skanstull del 1  

Vi går all in vår södraste tull där det har varit action dygnet runt sedan dag ett med både ljusa och mörka krafter genom alla element från ryska bomber till bryggerikrig.

Avsnitt 14. Narvavägen  

Narvavägen ligger som ett Östermalms utropstecken med ena stöveln i ruffiga sjömanskåkar och andra i högborglighetens maktcenter. Allt sprunget ur en riksavgörande medeltid. Och vi älskar hela storyn!

Avsnitt 13. Odenplan  

Vi kastar ljus över Odenplans betydelse som vår mest vitala stadsdel där intellekt och framåtanda genom åren både avnjutit piqueniques och kämpat mot ohälsa i detta yngre medelåldersparadis som numer brukar kallas Astridlindgrenland.

Avsnitt 12. Jul & Nyår  

Vi förklarar på allehanda vis varför Stockholm är julens huvudstad, hur vi har importerat återuppfunnit och sen exporterat helgtraditioner samt berättar om alla huvudpersoner i decembermånadens äventyrsspäckade historia.

Avsnitt 11. Skeppsbron  

Vi spatserar grundligt utmed Stockholms ursprungskaj. Här trängs palats med sjömansgränder i en del av historien som omfamnar små buskrogar såväl som hela världen.

Avsnitt 10. Norr Mälarstrand  

Vi angör vår mer mest graciösa strandlinje där råbarkat arbete lagt grunden för läkarvetenskap, smäcker stil och en minst sagt ikonisk byggnad.

Avsnitt 9. Blasieholmen  

Vi ger oss ut på Blasieholmen som inte bara har varit en fristående ö utan flera, där skuggor av ett sanslöst persongalleri har avlösta varandra; Teaterfolk, nazister och 1700-talets store superstar. Och vad hände med den flumögda liptjuren?

Avsnitt 8. Mariatorget  

Vi tumlar runt bland holländare, björnar, bränder och Bellman. Träffar brinnande ockupanter, otrogna juvelerare och lär känna den spirituella rockstjärnan Swedenborg.

Avsnitt 7. Stureplan  

Vi kastar oss in i huvudstadens stormöga, synar kvarteren genom seklerna och lyfter fram karaktärerna som har präglat Stureplanen.

Avsnitt 6. Långholmen  

Vi dykdjuper i Långholmens historia och sveper med oss kringliggande öar runt Södermalms horn.

Avsnitt 5. Hornstull  

Vi rör oss bort till Södermalms, för att inte säja Stockholms, nyhetaste spets och rotar i historien. Granskar upphovet, utvecklingen, byggnaderna, människorna och deras öden.

Avsnitt 4. Träsket  

Visste ni att det har legat ett stort träskområde i centrala Stockholm vilket har varit allt från idyllisk fiskesjö och frisk vattentäkt till helvetiskt slumomgärdad latrintipp i skuggan av Kåken, skampålen. Men var det verkligen ett King Kong-staket vid 1600-talets Roslagstull?

Avsnitt 3. Kommunikation  

Vi färdas via fjärd och räls över broar och genom tunnlar, tar reda på hur det gick med såväl omnibusförsöket som de underjordiska gångarna. Och vad hade egentligen Göring för sig ute vid Lindarängens flyghamn?

Avsnitt 2. Förplägnad  

Vi suger i oss elaka dofter och granna smaker från svunna tiders krogar och stämningar. Serveras av ungt adelsfolk, bygger hotell och drar upp strömming såväl som nystar i Sista Supen. Och vem var egentligen Casten Hof?

Avsnitt 1. Hötorget  

Vi rotar runt i Hötorgets historia från att vara en mindre by en bit bort från stadskärnan till att bli huvudstadens Manhattan. Självklart via udda livsöden och rafflande anekdoter.

0:00/0:00
Video player is in betaClose