vardagsfilosoferna podcast

vardagsfilosoferna podcast

Sweden

Vardagsfilosoferna tror på samtalet och att ge det tid i vår nutida samhälle och i vardagen. Vi har ofta så bråttom att lösa saker och få saker gjorda så att vi inte riktigt hinner tänka och därför hinner vi inte heller lyssna på varandra. Vi hoppas att Vardagsfilosoferna kan ge dig inspiration till fortsatt tänkande.

Episodes

Avsnitt 64: Tina och Herr Fantomen.  

En Vardagsfilosof har tystnat.  Min vän och den ena halvan av Vardagsfilosoferna, Tina Peldan, förlorade sin kamp mot cancern.  I onsdags kväll, den 14 september, somnade Tina in omgiven av hela sin familj. 

Den här podden handlar om Tina  och hennes amputation av  sin vänsterarm. Det var det val hon hade när hon fått  cancern ännu en gång.  Det var amputation eller döden, valet var lätt sa Tina.

Vi ville göra en pod om vad som hände Tina när hon amputerade sin arm, hur det påverkat henne och hur hon såg på framtiden.  Så en dag i augusti spelade vi in i hennes sommarhus i Tylösand.  Då visste vi inte vad som väntade.

Sen gick allt så fort, för några veckor ringde hon mig för att berätta att hon  cancern spritt sig och nu fanns inget att göra.

Det var vår tro på samtalet som förde oss samman för fyra år sen.  Det var Tina som kom på att vi skulle göra en pod.
Vardagsfilosoferna var ett gemensamt projekt mellan Tina och mig, byggt på oss två. Vi har mött så många människor som gärna var våra gäster, Vi har lärt oss mycket och tagit oss till det som intresserat oss och väckt vår nyfikenhet.  
Nu är Tina inte längre här, tror hon sitter vid alla själars lägereld däruppe och filosoferar med andra själar nu, det var hennes tankar om livet efter döden.

Det är ofattbart att du inte finns här. Jag saknar dig, din energi, din ensvishet, din vänskap, din klokhet och humor.  Och våra långa samtal,idéer  och planer om vad vi ville göra.
Tack Tina för de här åren vi haft tillsammans.
Vardagsfilosoferna tackar för sig och sätter punkt.

Avsnitt 63:  Personkemi vad är det? Gäst: Fil dr Ingrid Tollgerdt-Andersson  

Vad är egentligen personkemi?  Det har Tina Peldan och jag funderat över.  Hur kommer det att vi kan känna att det bara stämmer med en viss person. Vad är det som gör att vi tycker om vissa människor och inte andra,  att vilka söker vi os till   Och på vilka grunder gör vi dessa val. 
Kan man lita på intuitionen och finns det verkligen något som heter personkemi?
Vi träffar vår gäst, Ingrid Tollgerd Andersson på ett häftigt café i Skånes Västra Karup en augustidag.  Ingrid är fil.dr. i ekonomisk psykologi och har forskat kring personkemi.  Något hon inte visste mycket om när hon fick uppdraget att undersöka det. Idag vet hon en hel del. Hon är dessutom  hon är psykolog, ledarskapskonsult som föreläser om ledarskap land och riken runt.
Allt är inte personkemi som glimmar, det är lite annat med.  Det vill du veta.

Så lyssna till det här  ca 35 långa samtalet bland goda kakor och gott kaffe, det  är nyfiket, kunnigt och roligt. 

Avsnitt 62: Vinna eller försvinna!  

 

 

Äntligen ett nytt avsnitt av Vardagsfilosofernas pod!

Det var sommarens stora tävlingar och  i första hand EM i fotboll som inspirerades oss till ett samtal kring begreppet vinna eller försvinna! 

Så en sval julidag träffades Tina och jag i uterummet i hennes sommarhuset i Tylösand och det blev ett undersökande och roligt samtal kring vad är det det att vinna vad betyder det att försvinna?

Kan man vinna fast man förlorat, vad är då misslyckandet?  Och  vad är det att vara en vinnarskalle? Vi hann en med en hel del på vårt dryga 30 minuter långa samtal som tog oväntade vägar och närgångna vägar vi upptäckte en del kring oss själva!

Lyssna kanske upptäcker du också något kring dig själv!

Avsnitt 61:  Idrott och filosofi går det ihop?  Gäst: Karin Nyberg, idrottsfilosof och processledare.  

 Nu spelas det fotboll för fullt. En stor mästerskapstävling fylld av förväntningar, vem slår vem och besvikelser, är vi inte bättre än så här? 
Hur svårt kan det vara att sparka på en boll och få den i mål? Vad handlar det om?

Vad är idrott? Vad är det att tävla? Vad har vi för nytta av det egentlig? Vad kan vi lära oss? genom idrotten?  På vilket sätt kan den utveckla oss? Måste man alltid tävla mot någon?

En majeftermiddag träffas  Karin Nyberg och vi på Tina Peldans balkong, när solen skiner, fåglarna kvittrar och flygplanen drar förbi, för att samtala i dryga 45 min  om dessa  mycket aktuella frågor.

Avsnitt 60: Sinnenas Trädgård. Gäst: Christer Fällman, trädgårdsmästare  

 

Nu är det trädgårdstider! Så Vardagsfilosoferna besökte Christer Fällman för han är trädgårdsmästare i Sinnenas Trädgård, en trädgård för alla sinnen  synen, hörseln, smaken, känseln som också väcker minnena till liv. Och lusten till livet. För när man stiger in i Sinnens Trädgård, som ligger alldeles intill Vasaparken i Stockholm går man genom en portal där det står Att Leva Tills Man Dör.  Och det vill man ju .  Så vad betyder trädgården för oss?  Vad gör den med oss?  Påminner den  oss om livet självt? Om vad som är viktigt för oss? Kanske är det så att trädgården håller oss levande för den ska  ju skötas om, varje årstid kräver sitt  och trädgårdsarbete kan bli väldigt hårt, men man blir ju, för det mesta,  rikt belönad. 
Ta dig en stund och lyssna till vårt trädgårdssamtal  tar ca 33 min. 

Avsnitt 59: Inspiration, vad är det? Gäst: Elisabeth Wahlin  

Vad är egentligen inspiration?  Elisabeth Wahlin hon föreläser och har skrivit en bok  om vad inspiration är så hon bör veta.  Det handlar också om motivation, drivkraft och inställning säger Elisabeth och gör en dräpande liknelse

”Livet är som en kontorsstol- det handlar oftast om inställning”.

Tina och jag vill veta mer om inspiration och en majdag  sitter vi i Elisabeths vackra trädgård och pratar om inspiration vid kaffebordet.  Samtalet blir så livligt så saftkannan välts, stolar blöts ner men allt ordnar sig och många inspirerande tankar och erfarenheter delas. Den ena tanken leder till den andra under ca 45 min.  Ett  mycket inspirerande samtal om att vara människa helt enkelt ett inte bara ett inspirerande utan roligt och insiktsfullt med många skratt och tankar  som vi tycker att du också ska få ta del av, så ta en paus i ditt görande  och låt dig inspireras och skratta men tappa inte kaffekoppen.  

Avsnitt 58: Lata Dagar!  

Precis som idag var det  en härlig dag för två år sen som vi  satt   bryggan och dinglade  med benen och tittade ut mot horisonten vid Trången, Tylösand. Det var lite vind som i mikrofonen mer låter som det var mer en orkan men det var det alltså inte. 
På bryggan den där strålande sommardagen funderade vi kring lättja och vårt behov av att vara lata.  Kostar vi på oss det?   Vad är det att vara lat, och vad menar vi egentligen med att vara lat.  Vi tycker att du ska lyssna till det här samtalet det blir roligt och oväntat när vi spinner loss kring begreppet lättja. Och i vår  lättjefulla tillvara blir samtalet inte längre än 33 min! 

Avsnitt 57. Närvaro/Frånvaro, vad är det? Egentligen?  

Tänker du ibland på vad de där orden och begreppen som vi ofta använder, egentligen betyder? Tina funderade över vad ordet närvaro egentligen betyder och förutsätter inte närvaro också frånvaro?  
Man kan ju vara närvarande rent fysiskt tillsammans med en annan person, men om tankarna är på annat håll var är man då?  Man kan alltså vara närvarande, kroppsligen, men själsligen frånvarande.  
En solig eftermiddag  hemma hos Tina vecklade vi  in oss i ett resonemang kring dessa två begrepp Den ena tanken ledde till den andra i vår undersökande av orden för att förstå innebörden.  Borde man kanske till och med använda sig av andra ord som bättre beskriver vad närvaro är tex? 

Följ med i våra tankegångar, de vindlar som vanligt,  i ca 40 min vänder vi och vrider på närvaron och frånvaron.  

.

Avsnitt 56: Badhotellet gäst: Elisabeth Haglund VD Hotel Tylösand  

 

Hotel Tylösand funnits länge, ända sen början av 1900-talet  men har ändrat både namn och utseende flera gånger sen dess. Det ligger inbäddat bland klippor och höga sanddyner, med en vidunderlig utsikt över havet bort mot horisonten. Och precis nedanför hotellet slingrar sig den långa sandstranden flera kilometer bort. På sommaren är det full fart på hotellet, men hur är det på vintern?

Tina och jag ville veta mer om hotellet så en kulen februaridag, förra året mötte vi Elisabeth Haglund VD för Hotel Tylösand som sen 20 tillbaka ägs av Björn Nordstrand och Per Gessle.

Hur påverkar ägarskapet hotellet? Vad betyder den stora konstsamlingen för hotellet och  hur anpassar sig ett hotell till olika säsonger,pratar man fortfarande om badhotell eller är den tiden förbi och inte minst vad är ett hotell, egentligen?

Blev många många frågor  och tankar som Elisabeth, Tina och jag samtalade runt, vid några koppar kaffe  i knappa 50 minuter.

Avsnitt 55:  Behov och begär!  

 Det här får inte plats! Vad behöver jag?
Vi står i flyttagen både Tina och jag. Vi "downsizar", flyttar från större till mindre.  Ytan är begränsad så vad är det jag behöver och vad vill jag ha i mitt nya boende.
Vi har pratat mycket om det och samtalet är viktigt för Vardagsfilosoferna då kan man lära sig lite mer i bästa fall kanske kan man tom bli lite modigare som att våga göra sig av med det som inte längre får plats på nya stället eller i livet!!
Så vad är våra behov och vad är våra begär.
Bland tekoppar och goda kakor utgår vi från Maslows behovstrappa. Vårt samtal rör sig upp och ner för trappstegen från grundläggande behov till självförverkligande. 

Avsnitt 54. Humor, vad är det? Gäst: Thomas Petersson, komiker  

Vardagsfilosoferna kör, som du kanske har märkt, några  poddar i repris.  Såna som vi gärna vill uppmärksamma igen.
Som vår pod om Humor, vad är det?  med komikern Thomas Petersson, klok, rolig och hallänning.
En varm sommardag 2014 åkte vi ut på den halländska landsbygden  satte oss i skuggan i Thomas trädgård för att  prata om humor, om vad det är, vad är det vi skrattar åt och varför det är så viktigt för oss?
 Tomas har många tankar, han vet ju.
Just nu  far han land och rike runt med sin show "Tresteg i snedsteg" som han gör tillsammans med bla Annika Andersson 
Så ta dig en stund och lyssna till vad Thomas har att säga om vad humor är.  Det roligt, det är underhållande, det är inspirerande!  Kul helt enkelt!

Avsnitt 53: Zonta, för kvinnor i världen av kvinnor i världen: Gäst: Marie-Louise Zeisig, en zonta  

Det här samtalet måste du bara lyssna till! Det handlar om ett djupt, passionerat och inspirerande engagemang. Vår gäst Marie-Louise Zeisig är konstnär, författare, föreläsare och en zonta! 
I mer än 20 år har Marie-Louise varit djupt involverad i den globala välgörenhetsorganisationen Zonta som sen 1919 ihärdigt har arbetat för att förbättra kvinnors och barns ställning i världen. Kvinnor som arbetar för kvinnor, som säger nej till mäns våld mot kvinnor, som tar strid mot omskärelse, som strider för lika värde, för kvinnors utbildning och ställning i samhället och som ser att nu måste man få med männen på tåget.  Zonta en organisation som inte ger upp när det gäller att förbättra kvinnors situation.  Allt bygger på frivilligt arbete.
Hur hinner Mare-Louise?
 Hur har hon behållit sitt engagemang under så många år?  Vad ger detta engagemang?  Och hur orkar hon?  Måste man vara en speciell personlighet?
 
Marie-Louise vet, hör henne berätta i detta inspirerande samtal medan kaffet kallnar.

Avsnitt 52  Vad är pengar?  Gäst: Charlie Söderberg, rikedomscoach, föreläsare  

Han kallar sig rikedomscoach, Charlie Söderberg,känd från Lyxfällan och författare till till böckerna ”Kulor, cash och kosing” och ”Ett rikare liv, han  också utsedd till till årets finansiella folkbildare och har två gånger fått motta tv-priset Kristallen.  
Han ser det som sin livsuppgift att ge oss ett rikare liv. 
Så vad är egentllgen pengar?  Och vad är ekonomi? Hur får man debit och kredit att gå ihop? Hur ska man egentligen tänka kring sina pengar och sin ekonomi?  Hur ska man förstå det?
Vardagsfilosoferna ville veta och och fick ett drygt 50 minuter långt energiskt och innehållsrikt samtal kring pengar, ekonomi och vad menar Charlie när han kallar sig rikedomscoach?  Ett samtal du absolut ska lyssna till.
”Jag vill visa världen att genom att göra ekonomi roligt kan vi förändra människors liv. Det är därför jag går upp på morgonen!” säger Charlie Söderberg

Avsnitt 51: Pengar och personlighet. Gäst: Bengt Kallenberg, coach, författare, civ.ing.  

Gott Nytt ÅR önskar vi er alla!  Kan det ha funnits bland nyårslöftena ett som handlar om pengar?  Ett, i vårt tycke, mycket vardagsfilosofiskt ämne som den här podden handlar om.  Pengar och personlighet.

Pengar är  energi,  säger dagens gäst, coachen författaren civil ingenjören Bengt Kallenberg och som gjort det till sin uppgift i livet att lära oss mer om pengar dess energier. På vilket sätt de påverkar oss, antingen vi bryr oss eller inte. Hur rädslor, längtan och girighet styr vårt pengabeteende. Så ställer Bengt den svåra frågan:  Hur mycket pengar behöver jag, egentligen?  Och för att svara på den behöver jag kunna svara på frågorna: Vem är jag, vad vill jag? 

Lyssna på det här samtalet det är både insiktsfullt, inspirerande  och lättsamt, de dryga 50 minuterna bara flyger iväg och som vi hoppas kan lägga en grund för ett Gott Nytt År, 2016!

Avsnitt 50: Vad är Tro??  Gäst: Författaren, prästen, Ulrica Stigberg  

Ett år går så fort.Det är fjärde advent och julen när närmar sig.  Så mycket har hänt i vår värld under detta år. Mycket har förändrats och mycket verkar stå på spel. 
För exakt ett år sen publicerade vi den här podden om Vad är Tro? med  vår vän, författaren och prästen vid Fryshuset i Stockholm, Ulrica Stigberg. Tina och jag känner att detta samtal är lika aktuellt idag som för ett år sen. Kanske än mer idag.
Så  det här är en julklapp från oss till dig.  Vi vill gärna ge dig en chans till att under ca 50 min., lyssna till detta samtal om bl a  rannsakningens tid, om vad tron egentligen handlar om, om gemenskap, om glädje och julen!.  Ulrika är klok, innerlig, generös och hon skänker hopp och inspiration.  
Den här  julklappen får du dessutom gärna dela med dina vänner och andra som du känner. Lyssna och gläds! 

God Jul och ett Gott Nytt År!

Tina och Marika

Avsnitt 49:  Leva sin passion! Gäst: KjellÅke Gustafsson, ägare till Konsthallenen, Hishult  

 

Det här är ett samtal som du inte ska missa, det tar ca 50 min, det är ett  roligt, innerligt och inspirerande samtal om hur man drar igång ett neverending projekt: att bygga en konsthall i Hishult.
Vardagsfilosoferna åkte på slingrande småvägar genom skogen i Hallands inland och kom till slut fram till Konsthallen i Hishult och där möter vi vår gäst KjellÅke Gustafsson som när han började bygga sin konsthall som invigdes för 21 år sen, ansågs som 'idioten från Hishult'.  Han var inte galen han hade en passion och han hade Gästgivaregården som han ärvt efter sina föräldrar ur den kom inte bara konsthallen utan även en fantastisk skulpturträdgård där också många olika rosensorter blommar, restaurang, café och nya rum för övernattning alla olika med den vackraste konst på väggarna, ett eget hem, och mycket mer. KjellÅke bygger, bygger om och bygger till. Det bara pågår. 
Det galna konstprojektet blev en otrolig framgång! Nu står konstnärer på kö för att få ställa ut där. Den vackra konsthallen gör något med en när man stiger in där, man får stiga in i konsten!  KjellÅke ser till att det blir blir ett storartat möte mellan oss och konsten för han är noga med hur konstverken ställs ut, hur de hängs och hur de på så vis kommunicerar med varandra och oss som betraktar dem. Och man stannar gärna länge i konsthallen.  
Så ta en paus i dina bestyr och lyssna till KjellÅke Gustafssons inspirerande berättelse om hur han byggde en konsthall i Hishult och vad,faktiskt, en födelse- och uppväxtplats har för betydelse! 

 

 

  

 

Avsnitt 48:  Avund och Taoism! Hur hänger de ihop?Gäst: Marta Cullberg Weston.  

 

Tredje gången gillt för vår gäst, författaren,psykologen och psykoterapeuten Marta Cullberg Weston.  För tredje gången besökte Vardagsfilosoferna henne.  Men vad ville vi prata med henne den gången? Jo om två saker Avund och Taoismen.  Det kanske låter omöjligt men det visade sig att det inte var det för i bägge fallen handlar det om detta ständiga jämförande. Varför gör vi det?  Är det bara av ondo eller kan det ha något gott med sig? Och hur kommer den taoistiska vishetsläran in i bilden?

Marta bjuder på nybryggt kaffe och varma croissanter.  Och mellan mumsandet vänder vi ut och in på Avunden, den urgamla känslan som inte lämnar oss och vad lär oss Taoismens vishetslära om detta?  
Marta vet vad hon pratar om eftersom hon skrivit en böcker i bägge ämnena Med Tao i tankarna och Avund och konkurrens.
Vi pratar och dricker kaffe i dryga 50 min.  Häng med oss!

Avsnitt 47: Vad är astrologi? Gäst:  Thomas Jönsson, astrolog  

 

Läser du ditt horoskop ibland och fnissar lite åt att idag är en bra dag för kärlek och affärer?
Tidningarnas horoskop är inte mycket att lita på det vet vi. Vardagsfilosoferna ville veta mer om astrologi så vi  bjöd hem oss till astrologen Thomas Jönsson.  Och vilket innehållsrikt och spännande samtal det blev om denna urgamla stjärntydningslära.  Redan för 5000 år sen spanade människan upp mot stjärnhimlen för att kunna förstå mer av vad som hände på jorden på himlen så att människan kunde navigera, så och spå
Och ur astrologin kom både astronomin och matematiken. Men hur står det till med astrologin idag?
Det vill man ju veta! Luta dig tillbaka i favorit fåtöljen, eller ge dig ut på promenad tillsammans med Vardagsfilosoferna och lyssna till detta  spännande samtal som tar ca 50 min med  Thomas Jönsson om vad astrologi är.  Det är kul att få veta mera.

Avsnitt 46: Två röster och en cello!  Gäster: Lise och Gertrud!  

Det är allt de behöver, Lise och Gertrud, sina röster och en cello.
När dessa två kvinnor tar ton, stannar världen en stund.  Man lyssnar och hör plötsligt vad en sång man hört många gånger faktiskt handlar om. Man  nynnar med, skrattar och gråter. 
Lise och Gertrud tolkar andras låtar på sitt alldeles speciella sätt, man blir överrumplad och berörd. De utgår från sig själva, sjunger om det de tror på, delar med sig av sina känslor och sin stora musikalitet.  Men hur gör de? Vad är det dom gör, vad sjunger de om egentligen?  
Vad innebär det att bara ha tillgång till två röster och en cello? Lise och Gertrud har känt varandra länge, sjungit ihop länge, följt varandra i vått i torrt länge, hur funkar en sån kreativ relation?  
Vardagsfilosoferna fick ett ärligt roligt och känslosamt samtal med Lise och Gertrud.  Lyssna och hör dem berätta om sin relation, sin musik, sin ärlighet och sin stora lust att dela med sig av sorg och glädje. 

Och på deras hemsida kan du höra dem sjunga, se vad de har gjort och vad som är på gång.

http://www.liseochgertrud.se

Avsnsitt 45. Gäster: Fru och Herr Kultur.  Den kreativa människan!  

Möt Fru och Herr Kultur, Maggan Ek och Peter Bengtsson!
I det lilla Ysby, inte långt från Laholm, bor dessa  två kulturentreprenörer, konstnärer, musiker, författare mm  i sina 13 rum stora hus, där många av rummen är som en egen kulturinstallation och bara gå runt i trädgården är en hisnade upplevelse.  
Man kan säga att Maggan och Peter får oss att se det vardagliga på ett nytt och oväntat sätt.
Tina och jag besökte dem för att prata om den kreativa människan.  Och vilket samtal det blev , bland kaffekoppar, smörgåsar, ostar  och marmelader hann vi pratat vitt och brett om kreativitet och kultur vid det rustika träbordet i köket där elden sprakade i kaminen .
Det blev också ett sprakande samtal som tog ca 55 min som vi gärna vill att du också ska få ta del av. 
Bred dig en macka,med inte för stark ost på, för det gillar inte Maggan, och så en en
go’ fika därtill.  Slå dig ner någonstans och häng med oss  denna knappa timme! Det kommer att bli en omvälvande stund! Vi lovar!

Hör kan du läsa mer om Maggan och Peter och deras Stilla dagar i Ysby.

http://www.stilladagar.se/

0:00/0:00
Video player is in betaClose