Världshistorien

Världshistorien

Sweden

Radioteatern skriver en ny världshistoria. Varje dag en berättelse om någon som vågade säga ifrån. Ansvarig utgivare: Stina Oscarson

Episodes

Marla Ruzicka – 31 december  

Efter 365 pjäser, samarbeten med 19 länsteatrar, 4 stadsteatrar, 3 frigrupper och otaliga frilansare. Efter 35 timmar pjäser, samtliga regisserade av Augustin Erba (Det är längre än 14 långfilmer...) tar Världshistorien idag farväl. Vi har spelat in pjäser över hela Sverige - från Sameteatern i Kiruna till Stadsteatrarna i Malmö och Helsingborg. Ett fullständigt vansinnigt projekt är nu tillända. Tack till alla er som lyssnade. Tack till alla som varit med och samarbetat med projektet - särskilt länsteatrarna, Forum för Levande Historia och Svenska PEN- klubben. Pjäserna finns kvar även nästa år, så prenumerara gärna på podden eller i Sverigesradio- Play-appen och lyssna på en pjäs om dagen även 2014. Tack för att vi fick vara med er i år och låt oss hoppas att demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet får ett bra 2014. /Redaktionen för Världshistorien

Jose Rizal – 30 december  

Den 30 december 1896 avrättas den filippinske författaren, läkaren och språkbegåvningen José Rizal av den spanska kolonialmakten i Manila. Rizal hade grundat den fredliga självständighetsrörelsen La Liga Filipina och åtalades för konspiration mot den spanska staten. Han är i dag Filippinernas nationalhjälte. Manus och regi: Augustin Erba. Ljud och mix: Jan Cruseman. Produktionsassistent: Julia Kommel. Och den som sjöng var Irma Schultz. Från 2013. För mer info: http://sverigesradio.se/p1/varldhistorien eller http://www.facebook.com/varldshistorien

Thomas Becket – 29 december  

Inspelad i den åldriga staden Uppsala. I kyrkan utspelar sig en av världens mest kända situationer - den här gången i Världshistoriens tappning.

Liu Xiaobo – 28 december  

I dagens avsnitt hör du först en pjäs inspirerad av Liu Xiabo och sedan pratar Augustin Erba om två speciella inspelningar. Klicka på pjäserna för att lyssna. Pjäsen från kulturnatten och pjäsen inspelad med Teater Barda.

Osip Mandelstam – 27 december  

En poet ska lämna sin fru fast han inte vill och fast hon inte vill. Ett politiskt haveri i vårt grannland mördade många som hade delar av sin livsgärning framför sig. Augustin Erba har skrivit ett drama om konsten att säga farväl till sin älskade.

Baba Amte – 26 december  

Ytterligare en av de debutanter som fått pröva vingarna är Viola Bao. Här är hennes pjäs inspirerad av en människa som hjälpte lepra-sjuka.

Aleh Voltjak – 25 december  

Just när julen verkade ha gått bra knackar säkerhetstjänsten på dörren. Och det vet alla som någon gång haft med Jurij att göra, att ondskan inte ens behöver höja rösten.

Ida Wells-Barnett – 24 december  

Historien om vad som hände en jul för länge, länge sedan. God Helg önskar Världshistorien!

Wael Ghonim – 23 december  

En trio står och prövar den nya spelkonsolen. Men alla tre vet vad de egentligen borde göra: gå ner till Tahrirtorget och kämpa för frihet.

Gao Zhisheng – 22 december  

En grupp kineser samlas för att försöka hitta ett sätt att slippa kategoriseras och förföljas. De har en genial idé: Låt oss kategorisera människor efter skostorlekar istället.

Zia Nabavi – 21 december  

De mest nedladdade pjäserna i Världshistorien: (Klicka på pjäsen om du vill lyssna på den) 1. Fjodor Dostojevski spelar bort sina pengar. 2. Sarah Wägnert protesterar mot behandlingen av gamla 3. Sveriges riksdag åtalas för att ha börjat kriga i Afghanistan, utan att ha fått medborgarnas tillåtelse. (Obs innehåller metapjäs) 4. George Orwell försöker säga upp sitt bredbandsabonnemang. 5. Moder Teresa skiter i att gå på Nobelfesten.

Wang Lihong – 20 december  

Tänk dig den absurda situationen att en lärare klagar på ditt barns handstil. Eller på att ditt barn inte kan huvudräkning. Eller att det inte borde googla fram svaren på läxorna. Visst skulle du bli fullständigt skogstokig på denna lärare. Det blir i alla fall föräldern i dagens pjäs som får fetnog på inskränktheten i sonens skola. Det märks att Augustin är i högform nu när Världshistorien börjar dra sig mot sitt slut.

Daniel Dezoumbe Passalet – 19 december  

Det finns länder där "Det får man väl inte säga i det här landet" betyder att om det där som inte får sägas sägs, betyder det förföljelse, tortyr och död för den som öppnat munnen. Sofie Tallberg har berättat om hur en man råkar säga det som inte fick sägas. Och hans partner får reda på det just när det ska hänge sig åt lite soft eftermiddagsmys.

Koigi wa Wamwere – 18 december  

En man besöker sin son på sjukhuset men får inget besked. Istället hamnar han i samtal med sin olycksgranne.

Malalai Joya – 17 december  

Emelie Uggla har skrivit den freakigaste pjäsen vi fått från en debutant. Demokratin ska uppsökas, den ska konfronteras. Det stora problemet inträffar när Demokratin vill bli avsugen.

Daniel Ellsberg – 16 december  

Den incident som inträffade på Smulans dagis idag kräver ett allvarligt samtal med den förälder som hämtar. Inte nog med att Smulan blivit biten, efter själva bettet inträffade något som var betydligt, betydligt allvarligare.

Chico Mendes – 15 december  

Vi måste hugga ner alla träd, så vi får plats med asfalten. Så vi får plats med framtiden. Så vi blir av med fästingarna, kackerlackorna och allt annat som naturen tvingar på oss. Och de här två träden som vi möter i dagens pjäs, de talar allvar.

Aminatou Haidar – 14 december  

De står vid båten och tvekar. Han tvekar. Hon har bestämt sig. Nu börjar flykten. Dagens avsnitt följer en familj från det ögonblicket till framtiden. Dessutom i vår serie återblickar - några fascinerande inspelningsställen: - Knarrgolvet i pjäsen inspirerad av Tina Strobos. Hela pjäsen här. - Korvfabriken i pjäsen inspirerad av Wilmar Villar Mendoza. Hela pjäsen här. - Och pjäsen som skrevs som en irländsk dryckesvisa och spelades in på krogen. Hela pjäsen här.

Walter Trochéz – 13 december  

En dotter ska ut på stan mitt under Lucia-kvällen. Hennes pappor är inte nöjda med det. En klassisk konflikt iscensatt av Augustin Erba. (Kuriosa för den som är nyfiken: Detta var den allra sista pjäsen som spelades in i hela projektet. Vi har spelat in en hel del pjäser i oordning, och denna hamnade sist.)

Ellen van der Ploeg – 12 december  

Två herrar i finkläder är på väg till ett bröllop. Bröllopsresan är bokad. Till Japan. Men är det verkligen lämpligt att åka till ett land som kidnappat tusentals kvinnor tvingat dem att jobba i bordeller?

0:00/0:00
Video player is in betaClose