Varvtal

Varvtal

Sweden

En podcast om elektronisk musik och människorna som gör den.

Episodes

Zoë Song  

Helena Nordh, alias Zoë Song, är en klassiskt tränad pianist som under sent 90-tal upptäckte house och annan elektronisk dansmusik. För några år sedan började hon sin egen musikaliska bana, först som som DJ och sedan som producent av melodiös och peppig techno och trance. På kort tid har hon både hunnit släppa en rad låtar och hamnat högt i DJ-tävlingar både i Sverige och utomlands.

Varvtal 0

Ombudsman  

Rasmus Borgström, alias tvåfaldigt Manifest-nominerade IDM-producenten Ombudsman, drar sig inte för att skapa friktion och förvirring hos lyssnaren. Lika lite drar han sig för att göra sina låtar poppigt kitschiga. Hans musik tar gärna oväntade vändningar både i stil och känsla, helt i linje med stora influenser som Aphex Twin och Squarepusher men även de franska impressionisterna och jazzmusik.

Varvtal 0

Motormännen  

Johan Gunnersson och Dan Törnqvist, alias duon Motormännen, hämtar inspiration och samplingar från "det gamla DDR-Sverige". Deras långsamma och mörka acidtechno har kallats för politisk musik utan att vara politisk och "som att lyssna på en historialektion i fyrtakt". Själva kallar Motormännen sin musik för informationstechno, vilket även är titeln på deras första album från 2014 som i höstas följdes upp av skivan ”Informellt”.

Varvtal 0

Marcanta  

Julian Alnemark är breakcoreproducenten Marcanta som har jobbat med sin debutskiva "The Marshalling Yard" i sju år. Under den tiden har han även hunnit släppa EP:n "Lynx", samt ett flertal låtar på diverse samlingsplattor, bland annat en låt som klockar in på strax under 18 minuter.

Varvtal 0

Noisebud  

Sol Andersson har en bakgrund som ljudkonstnär och Johannes Ahlberg en bakgrund som technoproducent. Som duon Noisebud har de producerat allt från techno och house till drum n bass och mer experimentella ljudlandskap och noise.

Varvtal 0

Ohyra  

Tidigare producerade Martin Sundström glitchiga chiptunes under namnet Oxygen Overload. De senaste åren har han bytt riktning och fokuserar idag på att göra mörk och malande dubstep under namnet Ohyra.

Varvtal 0

Little Jinder  

Josefine Jinder, mer känd som Little Jinder, fick sitt stora genombrott med sin andra - och självbetitlade - skiva, den första helt på svenska. Sedan dess har hon hunnit vara med i en dokumentärserie med Markus Krunegård och blivit nominerad till P3 Guld två gånger. I januari 2016 är hon aktuell med nya skivan "Allting suger".

Varvtal 0

Andreas Tilliander  

Andreas Tilliander har producerat musik under en rad pesudonymer, som till exempel Mokira, Lofore, Record, Kondens och TM404, för att nämna några. Genom åren har han gjort allt från blippig cliphop och elektronika till ambient, house och techno. Förutom musiken ligger han även bakom radioprogrammet Ström i P2 och SVT-dokumentären "Ström åt folket".

Varvtal 0

Maya Lourenço / Lemieux  

Maya Lourenço är en del av DJ-kollektivet Samlingen och har gjort sig ett namn som både klubbarrangör och producent av techno och house, ibland under aliaset Lemieux.

Varvtal 0

Bratkilla  

Från början producerade Marcus Lindström, alias Bratkilla, uteslutande hård dubstep influerad av death metal, musik som han lite skämtsamt kallade för deathstep. Sedan dess har han även experimenterat med bland annat drum n bass och breakcore, hela tiden med soundet djupt rotat i mörka, distade och gitarriffliknande basgångar och metalliska trummor.

Varvtal 0

Gavana  

Om dagarna är Anna Gavanas socialantropologisk forskare och docent i genusvetenskap. Resten av tiden är hon DJ, skivbolagsboss och producent av bland annat techno, steppers dub och digital dancehall under namnet Gavana. I över två decennier har hon rest världen runt lika mycket för att bedriva forskning som för att utforska olika slags klubbscener och 2016 är hon och DJ Anaya aktuella med en bok om svensk DJ-historia.

Varvtal 0

Bitrot  

Breakcore är en väldigt spretig genre som oavsett olika producenters sound knyts samman av dess punkiga och konventionsföraktande attityd. Både internationellt och i Sverige är scenen väldigt liten och en av dess svenska producenter kallar sig för Bitrot, vars låtar drivs mer av trummor och rytm än av melodier.

Varvtal 0

Daniel Savio  

Daniel Savio är en av skweee-genrens upphovsmän och den som kom på själva namnet skweee. Förutom den egna solokarriären har han även varit en av Hundarna från Söder. Sommaren 2015 släppte han femte fullängdaren "Against All Odds".

Varvtal 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose