Veganprat

Veganprat

Sweden

Syskonen Sara och Staffan Andersson pratar om djurrätt, veganism och vardagshändelser ungefär en gång i månaden.

Episodes

#44 Djurens förintelse, del 2  

I den andra delen om Djurens förintelse fortsätter intervjun med Henrik Wig och Pelle Strindlund. Vi pratar bland annat om vilka psykologiska mekanismer som får helt vanliga människor att delta i förtryck, internalisering av förtryck, Hitlers förkärlek för vegetarisk mat och motstånd.

Veganprat 0

#43 Djurens förintelse, del 1  

Årets mest uppmärksammade svenska djurrättsbok, Djurens förintelse, gör jämförelser mellan nazismen på 1930- och 1940-talet och dagens djurförtryck. I det första av två avsnitt om boken pratar vi med författarna Henrik Wig och Pelle Strindlund om djurförtryckets moraliska halt, reaktioner på boken, dödandets etik och mycket annat.

Veganprat 0

#42 Vegomässan 2016  

Vegomässan firade tioårsjubileum och passade på att slå besöksrekord. Över fem tusen personer tog sig till Nacka för att köpa vegetarisk mat, se föredrag och umgås med likasinnade. Vi ställde ut, hade toppenkul och gjorde ett avsnitt. Det handlar bland annat om idéinstitutet Vethos, vitamin B12 och djurrättsligt engagemang. Vi försöker också få svar på en fråga som delar veganrörelsen: Pasta eller potatis?

Veganprat 0

#41 Kalkonerna  

I slutet av juli befriade aktionsgruppen Tomma burar fyra kalkoner från en djurfabrik i Östergötland. Hör intervjuer med några av aktivisterna. Vi pratar också om sommarens stora snackis i djurrättsrörelsen. Är det rimligt eller bra eller dåligt att jämföra djurförtrycket med våldtäkt och förintelsen? Dessutom pratar vi om djursynen i Sveriges mest djurvänliga riksdagsparti.

Veganprat 0

#40 Djurrättsrörelsen  

Demonstrationer, militanta veganer och vegomässor. Vi pratar om djurrättsaktivism förr och nu med Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen. I år har han hållit föredraget "En resa i djurrättsrörelsen, 70-talet och framåt". Dessförinnan uppmärksammar vi att Sverige numera kan stoltsera med inte mindre än åtta veganpoddar.

Veganprat 0

#39 Halalslakt  

Det finns många myter om halalslakt och inte sällan sprids myterna för att hetsa mot muslimer. Vi intervjuar en av personerna bakom halalslakt.se som är en ny djurrättslig och antirasistisk sida. Sedan pratar vi med djurhemmet Tigerharen som fick massiv kritik och hamnade i en kvällstidning för att de ville ge några hönor ett längre och bättre liv.

Veganprat 0

#38 Känslor  

Känslor och känslighet nedvärderas ofta i samhället och i djurrättsrörelsen. Vi intervjuar aktivisten och genusvetaren Jonna Håkansson som vill se en djurrättsrörelse som pratar mer om känslor och som använder känslor i kampen mot speciesismen. Sedan sätter vi tänderna i några vegandilemman.

Veganprat 0

#37 Vegandiktaturen  

Hur skulle världen se ut om veganer fick bestämma? Vi pratar med Mårten "Promoe" Edh om hans nya låt Vegandiktaturen. Det blir också en rapport från Vegoforum, en diss av köttdiktatorn Sven-Erik Bucht och ett samtal om Vegorätt.

Veganprat 0

#36 Kritiska djurstudier  

Hur många akademiska ämnen tar ställning för djuren och samarbetar med aktivister för att skapa en värld fri från djurförtryck? Svar: minst ett. Vi pratar med medieforskaren och djurrättsaktivisten Tobias Linné som undervisar i kritiska djurstudier på Lunds universitet.

Veganprat 0

#35 Rättegången  

Den 15 januari hölls rättegången mot Tomma burar i Västmanlands tingsrätt. Vi har gjort en dokumentär om rättegångsdagen med ljud från rättssalen. Hör oss och fyra andra aktivister berätta varför vi fritog två grisar och åtta hönor i somras. Ni får även följa med på manifestationen före och festen efter rättegången.

Veganprat 0

Julspecial 2015  

Julen står för dörren och vi har gjort ännu en julspecial. Vi pratar om julkalendern i SVT och öppnar traditionsenligt en egen julkalender med några av årets största veganhändelser. Vi ser också tecken på att vegetarisk mat blir mer och mer populär i julhandeln.

Veganprat 0

#34 Vegomässan 2015  

Vegomässan slog rekord i helgen när 60 utställare, 11 föredragshållare och 4 400 besökare samlades i Solnahallen i Stockholm. Vi var en av alla utställare och gjorde bland annat ett grönsaksmedley. Dessutom pratade vi med varandra och andra om gödsel, rättegångskänslor och vegetariska mässor.

Veganprat 0

#33 Per-Anders Svärd  

Alla gillar djurskydd. Politiker, konsumenter, ja, till och med köttbönder. I avhandlingen Problem Animals letar statsvetaren och djurrättsdebattören Per-Anders Svärd efter djurskyddsideologins ursprung. Vi pratar med honom om plågade hästar, mångtydiga lagtexter och abolitionism.

Veganprat 0

#32 Djurfabriken  

Djurrättsalliansen har samlat in filmmaterial från den svenska djurindustrin under flera år. Nu är projektet färdigt och nyligen lanserades kampanjen Djurfabriken. Vi pratar med Jonna Håkansson, en av aktivisterna bakom kampanjen. Dessutom tar vi oss en titt på en ny undersökning om antalet veganer och vegetarianer i Sverige.

Veganprat 0

#31 Gränsdragningar  

Kan en vegan äta honung, köpa begagnade skinnskor eller använda animalisk tvål på en offentlig toalett? Vi botaniserar i veganismens utmarker. Det blir också en intervju med skaparen av bildbloggen Vegandesign och en rapport från den internationella djurrättskonferensen i Luxemburg. Dessutom rullar vi igång en ny programpunkt.

Veganprat 0

#30 Fler tomma burar  

Vi fortsätter prata om aktionsgruppen Tomma burar. Sedan förra avsnittet har vi varit med och fritagit en lax och åtta hönor. Vi försöker också utvärdera hela projektet. Dessutom blir det en intervju från Way Out West med Marit och Truls från podden Sa du vegan om veganutbudet, mjölkförbudet och Oatly.

Veganprat 0

#29 Tomma burar  

Vi har planerat en öppen fritagning under våren och nu kan vi äntligen prata fritt i podden. Vi ger en bakgrund till Tomma burar, som aktionsgruppen heter, men framför allt blir det en dokumentär från när vi fritog två grisar i Västmanland för några dagar sedan.

Veganprat 0

#28 Djurfri textil  

Vem vill du klä dig i? Vi pratar med Emmy Woksepp, vegan och textildesigner, om en värld fri från läder, ull och siden. Det blir också en rapport från Martin Smedjeback som är halvvägs in i sitt projekt Ett år för djuren. Dessutom följer vi upp förra avsnittet.

Veganprat 0

#27 Från grisbonde till vegan  

Gustaf Söderfeldt och Caroline Walberg hade en ekologisk grisgård men fick svårare och svårare att försvara sin verksamhet. I dag är de veganer och tar avstånd från att utnyttja djur. Vi träffade paret och pratade om slakt, skuldkänslor och myten om det fina köttet.

Veganprat 0

#26 Veganföreningen  

Vi intervjuar Ulla Troëng, en av den svenska veganrörelsens pionjärer. För snart fyrtio år sedan var hon med och startade Veganföreningen i Sverige. Det blir också en rapport från Den stora veganutmaningen som pågår för fullt. Dessutom pratar vi om våra barns tankar om djur.

Veganprat 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose