Veganprat

Veganprat

Sweden

Syskonen Sara och Staffan Andersson pratar om djurrätt, veganism och vardagshändelser ungefär en gång i månaden.

Episodes

#50 Vegomässan 2017  

I helgen var vi i Stockholm och hängde på fantastiska Vegomässan som arrangeras av Djurrättsalliansen. Vi intervjuade bland annat en läkare, en orangutang och två gymnasieelever. Det blir också en rapport från djurhemmet Tigerharen som tog hand om de fyra kalkoner som Tomma burar fritog förra sommaren.

Veganprat 0

#49 Helena Pedersen  

Vi pratar om människa/djur-relationer i skolan med Helena Pedersen som är docent i pedagogik och en pionjär inom ämnet kritiska djurstudier. Det blir också ett besök på ett kosläpp och en intervju med en aktivist från Marks djurfront som demonstrerade på ett kosläpp och blev bortkörda.

Veganprat 0

#48 Jessica Thiel  

Djurrättsaktivisten Jessica Thiel åtalades för olaga intrång efter att ha filmat döda och döende grisar på en djurfabrik. Vi pratar med Jessica om rättegången, aktivism och hennes youtubekanal Vegan i Sverige. Dessutom uppmärksammar vi djurpolitiska framgångar i Nederländerna och försöker vissla.

Veganprat 0

#47 Veganer i populärkulturen  

Veganer är sällan några trevliga eller vettiga figurer i filmer, tv-serier och böcker. Vi pratar om tre vanliga veganstereotyper i populärkulturen och funderar över hur de påverkar veganer. Lyckligtvis har vi även stött på softa fiktiva veganer. Vi uppmärksammar också att djurrättsfilosofen Tom Regan har avlidit.

Veganprat 0

#46 Gott nytt djurrättsår  

I årets första avsnitt ringer vi till några av landets djurrättsorganisationer och frågar vad de har för planer för 2017. Vi trasslar också in oss i DHA och EPA, två långa Omega 3-fettsyror, och försöker få klarhet i om veganer behöver ta fettillskott eller inte. Sist ber vi om tips på ämnen och intervjupersoner för året och berättar om Patreon.

Veganprat 0

Julspecial 2016  

Julen står för dörren och i årets julspecial äter vi pepparkakor och lyssnar på djurrättsliga jullåtar. Vi öppnar också vår julkalender med minnesvärda djurrättshändelser från året. Dessutom har vi en julgäst: veganen och julfantasten Ramin Winroth.

Veganprat 0

#45 Argumenten  

Öppna landskap, djur äter djur, kött är gott. Vi tar upp vanliga argument mot veganism och ger svar på tal. Sedan tittar vi närmare på hur bönder och jägare försvarar att de utnyttjar och dödar djur. Vi lanserar också spelsajten och argumentsamlingen Veganbingo.

Veganprat 0

#44 Djurens förintelse, del 2  

I den andra delen om Djurens förintelse fortsätter intervjun med Henrik Wig och Pelle Strindlund. Vi pratar bland annat om vilka psykologiska mekanismer som får helt vanliga människor att delta i förtryck, internalisering av förtryck, Hitlers förkärlek för vegetarisk mat och motstånd.

Veganprat 0

#43 Djurens förintelse, del 1  

Årets mest uppmärksammade svenska djurrättsbok, Djurens förintelse, gör jämförelser mellan nazismen på 1930- och 1940-talet och dagens djurförtryck. I det första av två avsnitt om boken pratar vi med författarna Henrik Wig och Pelle Strindlund om djurförtryckets moraliska halt, reaktioner på boken, dödandets etik och mycket annat.

Veganprat 0

#42 Vegomässan 2016  

Vegomässan firade tioårsjubileum och passade på att slå besöksrekord. Över fem tusen personer tog sig till Nacka för att köpa vegetarisk mat, se föredrag och umgås med likasinnade. Vi ställde ut, hade toppenkul och gjorde ett avsnitt. Det handlar bland annat om idéinstitutet Vethos, vitamin B12 och djurrättsligt engagemang. Vi försöker också få svar på en fråga som delar veganrörelsen: Pasta eller potatis?

Veganprat 0

#41 Kalkonerna  

I slutet av juli befriade aktionsgruppen Tomma burar fyra kalkoner från en djurfabrik i Östergötland. Hör intervjuer med några av aktivisterna. Vi pratar också om sommarens stora snackis i djurrättsrörelsen. Är det rimligt eller bra eller dåligt att jämföra djurförtrycket med våldtäkt och förintelsen? Dessutom pratar vi om djursynen i Sveriges mest djurvänliga riksdagsparti.

Veganprat 0

#40 Djurrättsrörelsen  

Demonstrationer, militanta veganer och vegomässor. Vi pratar om djurrättsaktivism förr och nu med Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen. I år har han hållit föredraget "En resa i djurrättsrörelsen, 70-talet och framåt". Dessförinnan uppmärksammar vi att Sverige numera kan stoltsera med inte mindre än åtta veganpoddar.

Veganprat 0

#39 Halalslakt  

Det finns många myter om halalslakt och inte sällan sprids myterna för att hetsa mot muslimer. Vi intervjuar en av personerna bakom halalslakt.se som är en ny djurrättslig och antirasistisk sida. Sedan pratar vi med djurhemmet Tigerharen som fick massiv kritik och hamnade i en kvällstidning för att de ville ge några hönor ett längre och bättre liv.

Veganprat 0

#38 Känslor  

Känslor och känslighet nedvärderas ofta i samhället och i djurrättsrörelsen. Vi intervjuar aktivisten och genusvetaren Jonna Håkansson som vill se en djurrättsrörelse som pratar mer om känslor och som använder känslor i kampen mot speciesismen. Sedan sätter vi tänderna i några vegandilemman.

Veganprat 0

#37 Vegandiktaturen  

Hur skulle världen se ut om veganer fick bestämma? Vi pratar med Mårten "Promoe" Edh om hans nya låt Vegandiktaturen. Det blir också en rapport från Vegoforum, en diss av köttdiktatorn Sven-Erik Bucht och ett samtal om Vegorätt.

Veganprat 0

#36 Kritiska djurstudier  

Hur många akademiska ämnen tar ställning för djuren och samarbetar med aktivister för att skapa en värld fri från djurförtryck? Svar: minst ett. Vi pratar med medieforskaren och djurrättsaktivisten Tobias Linné som undervisar i kritiska djurstudier på Lunds universitet.

Veganprat 0

#35 Rättegången  

Den 15 januari hölls rättegången mot Tomma burar i Västmanlands tingsrätt. Vi har gjort en dokumentär om rättegångsdagen med ljud från rättssalen. Hör oss och fyra andra aktivister berätta varför vi fritog två grisar och åtta hönor i somras. Ni får även följa med på manifestationen före och festen efter rättegången.

Veganprat 0

Julspecial 2015  

Julen står för dörren och vi har gjort ännu en julspecial. Vi pratar om julkalendern i SVT och öppnar traditionsenligt en egen julkalender med några av årets största veganhändelser. Vi ser också tecken på att vegetarisk mat blir mer och mer populär i julhandeln.

Veganprat 0

#34 Vegomässan 2015  

Vegomässan slog rekord i helgen när 60 utställare, 11 föredragshållare och 4 400 besökare samlades i Solnahallen i Stockholm. Vi var en av alla utställare och gjorde bland annat ett grönsaksmedley. Dessutom pratade vi med varandra och andra om gödsel, rättegångskänslor och vegetariska mässor.

Veganprat 0

#33 Per-Anders Svärd  

Alla gillar djurskydd. Politiker, konsumenter, ja, till och med köttbönder. I avhandlingen Problem Animals letar statsvetaren och djurrättsdebattören Per-Anders Svärd efter djurskyddsideologins ursprung. Vi pratar med honom om plågade hästar, mångtydiga lagtexter och abolitionism.

Veganprat 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose