Verden ifølge Gram

Verden ifølge Gram

Denmark

Med udgangspunkt i sine mange oplevelser og møder med mennesker i alle positioner sætter Steffen Gram verdens udviklinger og begivenheder i perspektiv.

Episodes

Verden ifølge Gram: Trump og hans hold 2017-01-17  

I denne uge tiltræder USA's nye præsident Donald Trump. Den politisk uerfarne og bramfrie Trump skal nu sammen med et lige så uprøvet hold af ministre og rådgivere vise om han kan opfylde sine mange valgløfter om at gøre USA stort igen. Med nye veje, broer og lufthavne, en mur til Mexico, genåbning af kulminer og afskaffelse af Obamas sygeforsikring. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Putin redder Assad 2017-01-10  

Der er våbenhvile i Syrien og fredsforhandlinger på vej efter at oprørerne har tabt slaget om Aleppo. Alliancen mellem Rusland og Iran har reddet Assad - og sikret deres egne interesser i Syrien. Så hvad er det for en fremtid der tegner sig for Syrien - for landet er skudt i grus og størstedelen af befolkningen er flygtet. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Sydsudan i opløsning 2017-01-03  

For seks år siden stemte 99 procent af Sydsudans befolkning for løsrivelse. Alle jublede, Afrikas længste borgerkrig var slut. Men verdens yngste land blev kvalt i fødslen. De tidligere frihedskæmpere slås nu med hinanden og et folkemord truer. Titusindvis er blevet dræbt, lemlæstet og voldtaget. Sult og nød breder sig, flere millioner har måttet flygte. Og FN-styrken i Sydsudan står magtesløs. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Demokratiet under pres 2016-12-27  

Vestens liberale demokratier udfordres af en lang række faktorer som indvandring, ulighed, terror, mangel på vækst - og vrede vælgere. Mange har mistet tilliden til deres politikere, som står magtesløse over for den stigende usikkerhed, som globaliseringen medfører. Den verdensorden vi har kendt siden Anden Verdenskrig er i opbrud og vælgerne søger mod yderfløjene. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: London efter Brexit 2016-12-20  

Et halvt år efter folkeafstemningen om Brexit har den britiske regering endnu ikke løftet sløret for en fremtid uden for EU. Julesalget i London går strygende - for pundet er faldet - men store dele af det britiske erhvervsliv er dybt bekymret. London som finansielt centrum kan snart være slut og mange virksomheder forbereder sig på at skære ned eller forlade Storbritannien. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Colombia og freden med FARC 2016-12-13  

I oktober stemte befolkningen i Colombia nej til en fredsaftale med oprørsbevægelsen FARC, men så fik landets præsident Santos tildelt årets fredspris fra Nobel - og så kom en fredsaftale alligevel på plads. Men hvad er det for en aftale, hvordan skal den gennemføres, hvad kommer aftalen til at betyde og hvorfor kom Nobels Fredspris til at spille så stor en rolle. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Filippinernes nye ansigt 2016-12-06  

Ukvemsord og sjofle bemærkninger kommer i en lind strøm fra Filippinernes nye præsident og rammer alle lige fra Obama til Paven. Præsident Duterte står også i spidsen for en blodig klapjagt på narkomaner og kriminelle, han vil opgive en mangeårig forsvarsalliance med USA og har kastet sig i armene på Kina. Spørgsmålet er hvor Filippinerne egentlig er på vej hen. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Italien under pres 2016-11-29  

På søndag skal italienerne stemme om en ny forfatning, der skal strømline den politiske beslutningsgang og sætte gang i økonomien. Men regeringslederen Matteo Renzi har gjort folkeafstemningen til en personlig tillidsafstemning, og det kan betyde at vælgerne stemmer nej. Og så risikerer Italien og Europa at havne i økonomisk kaos. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Pave Frans i Lund 2016-11-22  

Pave Frans har han netop været på lynvisit i Sverige for at afslutte 500 års uvenskab med protestanterne. Han er god reklame for den katolske kirke, karismatisk, optræder gerne i de sociale medier og giver indtryk af at være langt mere moderne end sine forgængere. Men hvor reformvenlig er Pave Frans egentlig når det kommer til stykket. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Trump hva' nu 2016-11-15  

Præsidentvalget i USA har efterladt en dybt splittet nation og frygt hos allierede og samarbejdspartnere over hele verden. Donald Trump er valgt på en række planer, der kan virke umulige, hasarderede og som vil vende op og ned på den orden, vi kender! Fra muren til Mexico, handelskrig med Kina, atomvåben til allierede, til tvivl om USA's forankring i NATO. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Amerikanerne stemmer 2016-11-08  

Efter en turbulent og ond valgkamp skal amerikanerne nu vælge ny præsident. Men der er også valg til Kongressen, folkeafstemninger og valg helt ned til den lokale sherif. Tolv delstater skal have nye guvernører, og for mange amerikanere er guvernørvalget vigtigere end præsidentvalget, for delstatslederen har langt større indflydelse på befolkningens hverdag. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Arven efter Obama 2016-11-01  

Præsident Obama er USA's første sorte præsident, og der var store forventninger til ham, da han blev valgt for otte år siden. Obama overtog et samfund i dyb økonomisk krise under finanskrisen, arbejdsløsheden eksploderede og nationen var træt af krigene i Afghanistan og Irak. Vi gør status og fortæller, hvad det er for et USA, Barack Obama efterlader. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Kampen om Mosul 2016-10-25  

Slaget om Mosul er begyndt og resultatet er givet på forhånd: Islamisk Stat vil tabe! Det er straks mere usikkert, hvem der kommer til at kontrollere Iraks næststørste by bagefter - og hvad der sker med resterne af Islamisk Stat. Nogle af de islamiske krigere vil søge tilflugt i Syrien - og i Europa frygter man at blive mål for en blodig terrorbølge. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Danske øjne på Trump og Clinton 2016-10-18  

De amerikanske vælgere skammer sig over valgkampen og længes efter at den snart er overstået. Bag det kommende præsidentvalg ligger et samfund i opbrud, præget af dyb mistillid og stor usikkerhed. Steffen Gram har talt med danskere i USA om kandidaterne, om at leve i USA - og spurgt om den amerikanske drøm stadig lever. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Brexit i blinde 2016-10-11  

Nu er det klart. Storbritannien forlader EU. Forhandlingerne om skilsmissen begynder til foråret - og senest i april 2019 har briterne sagt farvel og forladt Bruxelles. Premierminister Theresa May siger, at hun forestiller sig et nyt Storbritannien med alt det bedste fra EU, frit stillet på den globale scene. Men kan det overhovedet lade sig gøre? Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Syriens endeløse krig 2016-09-27  

Et spinkelt håb om fred i Syrien er igen forduftet med en brudt våbenhvile, et kynisk angreb mod en nødhjælpsforsyning og voldsomme bombardementer i Aleppo. Krigen i Syrien har sin helt egen logik og civilbefolkningens ve og vel spiller tilsyneladende ingen rolle. Men hvorfor er det sådan og hvorfor er vejen til fred i Syrien i den grad fuld af forhindringer. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Lykketoft i FN 2016-09-20  

Mogens Lykketoft har i det seneste år været formand for FN's generalforsamling. Dermed har han også fået indblik i verdensorganisationens maskinrum og mulighed for at præge dagsordenen. Så hvordan er det gået - fungerer maskinen, har formandsposten opfyldt Lykketofts forventninger - eller har FN overlevet sig selv? Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Putins valg 2016-09-13  

Søndagens parlamentsvalg i Rusland foregår midt i en dyb økonomisk krise, men resultatet er alligevel givet på forhånd. Præsident Putins parti vinder - spørgsmålet er kun hvor stort. Han har gjort sig umage med at knuse al kritik, så valget til Dumaen denne gang ikke ender med uro og kæmpe demonstrationer, som det gjorde efter skandalevalget i 2011. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: G-20-topmøde i Kina 2016-09-06  

Verdens økonomisk førende lande har netop holdt topmøde i Kina. Øverst på dagsordenen stod økonomisk vækst, for mange steder skranter økonomien stadig efter finanskrisen - og i USA og Europa vokser modstanden over for globaliseringen. Så hvad blev de enige om i Hangzhou og hvilke andre emner blev berørt? Verden ifølge Gram går bag om topmødekulisserne. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Formand Xi's Kina 2016-08-30  

Kinas præsident Xi Jinping har samlet sig så mange titler at han kan betegnes som Formand For Det Hele. Han har vendt op og ned på ledelsen af Kina, men hvad er det egentlig han har gjort og hvad kommer det til at betyde? Ikke bare for Kina men også for resten af verden. Vært: Steffen Gram.

0:00/0:00
Video player is in betaClose