Verden ifølge Gram

Verden ifølge Gram

Denmark

Med udgangspunkt i sine mange oplevelser og møder med mennesker i alle positioner sætter Steffen Gram verdens udviklinger og begivenheder i perspektiv.

Episodes

Verden ifølge Gram: Danske øjne på Trump og Clinton 2016-10-18  

De amerikanske vælgere skammer sig over valgkampen og længes efter at den snart er overstået. Bag det kommende præsidentvalg ligger et samfund i opbrud, præget af dyb mistillid og stor usikkerhed. Steffen Gram har talt med danskere i USA om kandidaterne, om at leve i USA - og spurgt om den amerikanske drøm stadig lever. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Brexit i blinde 2016-10-11  

Nu er det klart. Storbritannien forlader EU. Forhandlingerne om skilsmissen begynder til foråret - og senest i april 2019 har briterne sagt farvel og forladt Bruxelles. Premierminister Theresa May siger, at hun forestiller sig et nyt Storbritannien med alt det bedste fra EU, frit stillet på den globale scene. Men kan det overhovedet lade sig gøre? Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Syriens endeløse krig 2016-09-27  

Et spinkelt håb om fred i Syrien er igen forduftet med en brudt våbenhvile, et kynisk angreb mod en nødhjælpsforsyning og voldsomme bombardementer i Aleppo. Krigen i Syrien har sin helt egen logik og civilbefolkningens ve og vel spiller tilsyneladende ingen rolle. Men hvorfor er det sådan og hvorfor er vejen til fred i Syrien i den grad fuld af forhindringer. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Lykketoft i FN 2016-09-20  

Mogens Lykketoft har i det seneste år været formand for FN's generalforsamling. Dermed har han også fået indblik i verdensorganisationens maskinrum og mulighed for at præge dagsordenen. Så hvordan er det gået - fungerer maskinen, har formandsposten opfyldt Lykketofts forventninger - eller har FN overlevet sig selv? Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Putins valg 2016-09-13  

Søndagens parlamentsvalg i Rusland foregår midt i en dyb økonomisk krise, men resultatet er alligevel givet på forhånd. Præsident Putins parti vinder - spørgsmålet er kun hvor stort. Han har gjort sig umage med at knuse al kritik, så valget til Dumaen denne gang ikke ender med uro og kæmpe demonstrationer, som det gjorde efter skandalevalget i 2011. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: G-20-topmøde i Kina 2016-09-06  

Verdens økonomisk førende lande har netop holdt topmøde i Kina. Øverst på dagsordenen stod økonomisk vækst, for mange steder skranter økonomien stadig efter finanskrisen - og i USA og Europa vokser modstanden over for globaliseringen. Så hvad blev de enige om i Hangzhou og hvilke andre emner blev berørt? Verden ifølge Gram går bag om topmødekulisserne. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Formand Xi's Kina 2016-08-30  

Kinas præsident Xi Jinping har samlet sig så mange titler at han kan betegnes som Formand For Det Hele. Han har vendt op og ned på ledelsen af Kina, men hvad er det egentlig han har gjort og hvad kommer det til at betyde? Ikke bare for Kina men også for resten af verden. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Tyrkiet efter kupforsøget 2016-08-23  

Præsident Erdogan renser ud blandt reelle og formodede fjender efter det mislykkede militærkup. Nu skal Tyrkiet for alvor formes efter Erdogans smag med opbakning hos den brede befolkning, selv om det går ud over retssikkerhed og ytringsfrihed. Islam skal have mere plads og Tyrkiet skal være en stormagt på egne betingelser - mere antivestligt. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Venezuela i opløsning 2016-08-16  

Olielandet Venezuela er på fallittens rand. Butikkerne er tomme, folk sulter, hospitalerne mangler medicin, der er konstante strømafbrydelser, arbejdsløsheden er skyhøj og kriminaliteten er eksploderet. Sidste år blev fire gange så mange dræbt i Venezuela som i Afghanistan Og spændingerne vokser, men landets præsident afviser at træde tilbage. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Clinton eller Trump 2016-08-09  

Hillary Clinton og Donald Trump er nu i gang med sidste og afgørende del af valgkampen før præsidentvalget til november. En valgkamp, der tegner til at blive den mest mærkværdige i nyere amerikansk historie. Og det knager alvorligt i fugerne hos både republikanere og demokrater. Mange vælgere er i vildrede og føler sig hjemløse. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Farvel til EU 2016-06-28  

David Cameron er på vej til EU-topmøde i Bruxelles. Han vil fortælle de 27 EU-lande, at han tabte kampen om britisk medlemskab - og at Storbritannien er kastet ud i politisk kaos. Konsekvenserne ruller ud over verden, og EU's ledere forsøger at samle sig. Flere kræver lynskilsmisse, mens Angela Merkel tøver! Verden ifølge Gram navigerer sig gennem reaktioner og konsekvenser af den britiske EU-afstemning. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Skæbnedag for Storbritannien 2016-06-21  

48 millioner britiske vælgere kan torsdag afgøre, om Storbritannien forlader eller bliver i EU. Valgkampen for eller imod EU har været hård og domineret af følelser og angst: Frygt for de fremmede, frygt for at miste selvbestemmelse, frygt for økonomisk nedsmeltning efter et Brexit. Verden Ifølge Gram taler om et splittet Konservativt parti, et Labour i tvivl med sig selv - og et Europa, der venter på briternes dom med tilbageholdt åndedræt. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Putin og Nato på kollisionskurs 2016-06-14  

Både Rusland og NATO opruster, og ser på hinanden med dyb mistro. 30.000 NATO-soldater træner konventionel krig i Polen for at afskrække eventuel russisk aggression. Putins militære aktioner i Ukraine og Syrien har fået NATO til at gentænke sin rolle, og på topmødet i Warszawa i juli skal NATO tage store beslutninger. Lyt til Verden Ifølge Gram - om Rusland og NATO på kollisionskurs. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Islamisk stat er presset! 2016-06-07  

Krigere fra Islamisk Stat har forskanset sig til et sidste forsvar i byen Falluja i Irak - og forhindrer 50.000 civile i at slippe ud af byen! Efter to års krig er Islamisk Stat presset i både Irak og Syrien. Som eneste terrororganisation har IS bygget en stat op, og netop "staten" risikerer at bryde sammen. Men IS bygger på en ide, på en ideologi og på militant islamisme! Verden Ifølge Gram om Islamisk Stat i Syrien og Irak - hvad der sker med ideen og ideologien bag IS. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Eritrea - Afrikas Nordkorea 2016-05-31  

Eritreanere var sidste år den tredjestørste gruppe af asylansøgere i Europa. Men i modsætning til Syrien og Afghanistan er Eritrea ikke hærget af borgerkrig. Alligevel flygter titusindvis af landets unge - fra endeløs militærtjeneste, tvangsarbejde og et diktatur, som har haft den samme præsident siden landet blev selvstændigt for 25 år siden. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Oliens tabere og vindere 2016-05-24  

Olien holder vores biler, industrier og mange lande kørende. Men siden sommeren 2014 har olieprisen taget en gevaldig rutsjetur - fra 115 $ til 26 $, da den var lavest. Markedet svømmer simpelt hen i olie. Og det giver ikke kun billig benzin. Det giver også store tømmermænd i lande som Saudi-Arabien, Rusland og Venezuela, der lever af olien. Vi ser på oliens tabere og vindere og den nye verdensorden i dens spor. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Cuba mod nye tider 2016-05-17  

Præsident Obama besøgte Cuba for nyligt som den første amerikanske præsident i 88 år - og Rolling Stones har givet koncert i Havana. Den cubanske befolkning har store forventninger til fremtiden og den er parat til reformer, for økonomien hænger i laser. Men de gamle magthavere tøver med reformer af frygt for at miste deres privilegier. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Kim Jong Uns Nordkorea 2016-05-10  

Nordkoreas unge leder Kim Jong Un holder partikongres for første gang i 36 år. Efter massive udrensninger skal kongressen markere Uns fulde kontrol med nationen, men han vil også forsøge at puste nyt liv i partiet for at få opbakning fra en ny generation. Trods stadig mere skrappe sanktioner fortsætter Kim Jong Un med at udbygge sit kernevåbenprogram. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Med Danmark i centrum 2016-05-03  

Danmark er en arktisk stormagt - og en europæisk ministat. Men Putin er blevet en trussel - og Danmark bekæmper Islamisk Stat. Vi står over for en række udenrigspolitiske udfordringer i de kommende år, så hvordan skal dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik egentlig planlægges? Hør ambassadør Peter Taksøe-Jensen med sit bud til Danmark i fremtidens verden. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Modis Indien 2016-04-26  

Indiens premierminister Narendra Modi kom til magten med et løfte om at ville redde nationens økonomi, men han har endnu ikke leveret varen. Modi har en drøm om at kopiere Kinas økonomiske tigerspring, men det er ikke muligt uden videre i Indien - og nu er landet ramt at den værste tørke i mange år. Vært: Steffen Gram. (Sendes også 00.05, onsdag 19.03 og søndag 22.03).

0:00/0:00
Video player is in betaClose