Verden ifølge Gram

Verden ifølge Gram

Denmark

Med udgangspunkt i sine mange oplevelser og møder med mennesker i alle positioner sætter Steffen Gram verdens udviklinger og begivenheder i perspektiv.

Episodes

Verden ifølge Gram: Venezuela mod afgrunden 2017-08-15  

Venezuela skrider mod økonomisk, social og politisk afgrund. Hjælpeorganisationer advarer mod voksende hungersnød og mangel på en moderne stats mest basale fornødenheder. Præsident Maduro har gennemført en afstemning, der vil sætte den sidste rest af demokrati ud af funktion. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Kenyas demokrati på prøve 2017-08-08  

I Kenya skal demokratiet stå sin prøve i disse dage. Der er præsidentvalg, og de to kandidater, Uhura Kenyatta og Raila Odinga, kommer fra Kenyas to vigtigste familier - og etniske stammer. Og tilhørsforholdet til stammen er afgørende for valget. Hvis en af kandidaterne fornemmer, at han bliver snydt, risikerer valget at ende i vold og kaos. Som det skete i 2007. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Den nye silkevej 2017-08-01  

Kina vil genoplive den historiske silkevej gennem Centralasien til Europa med et af de største byggeprojekter nogensinde. Planen skal sørge for at Kinas økonomiske vækst fortsætter i de næste 30 år. Dermed vil Kina også styrke sin udenrigspolitiske position og vende op og ned på verdenshandelen. Spørgsmålet er om Kina også kommer til at bestemme for meget. Vært: Steffen Gram. (Sendt første gang 27. juni).

Verden ifølge Gram: Sydsudan i opløsning 2017-07-25  

For seks år siden stemte 99 procent af Sydsudans befolkning for løsrivelse. Alle jublede, Afrikas længste borgerkrig var slut. Men verdens yngste land blev kvalt i fødslen. De tidligere frihedskæmpere slås nu med hinanden og et folkemord truer. Titusindvis er blevet dræbt, lemlæstet og voldtaget. Sult og nød breder sig, flere millioner har måttet flygte. Og FN-styrken i Sydsudan står magtesløs. Vært: Steffen Gram. (Sendt første gang 3. januar).

Verden ifølge Gram: Det nye gamle NATO 2017-07-18  

NATO prøver at genfinde sin rolle i forsvaret af Europa. Forsvarsalliancen har igen rettet sine øjne mod Rusland efter præsident Putins truende adfærd. Men hvad er det for et NATO, der skal genopfinde sig selv, efter at USA's præsident Trump har sagt, at forsvarsalliancen er forældet og for dyr. I denne uge deltager han i NATOs topmøde i Bruxelles. Vært: Steffen Gram. (Sendt første gang 23. maj).

Verden ifølge Gram: Aung San Su Kyis Burma 2017-07-11  

Burmas folkekære leder, Nobel-pris-modtageren og demokratiforkæmperen Aung San Su Kyi har fået ridser i lakken efter sit første år som leder af nationen. Hun tøver med at tage afstand fra overgreb mod Burmas muslimske mindretal, men står også midt i en kæmpe omstilling fra militærstyre i et af verdens fattigste lande. Vært: Steffen Gram. (Sendt første gang 14. februar).

Verden ifølge Gram: Islamisk Stat efter Mosul og Raqqa 2017-07-04  

Islamisk Stat er hårdt trængt i Syrien og Irak. Byerne Mosul og Raqqa ventes at falde inden længe, og så mister IS sine faste tilholdssteder gennem de seneste tre år. Men det er ikke afslutningen på IS - den vil fortsætte som guerilla- og terrorgruppe. Og Irak står over for nye konflikter, der kan splitte landet ad, når krigen mod Islamisk stat er slut. Vært: Steffen Gram. (Sendt første gang 13. juni).

Verden ifølge Gram: Macrons franske revolution 2017-06-20  

Først vandt outsideren Manuel Macron det franske præsidentvalg - og nu har hans nye parti også vundet parlamentsvalget. De franske vælgere har kasseret de gamle politiske partier til fordel for Macrons nye politiske parti En Marche. Macrons franske revolution vækker opmærksomhed i hele Europa, men kan han også levere de nødvendige resultater. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Højt spil for Theresa May 2017-06-06  

Theresa May ville have et stærkt folkeligt mandat før skilsmisseforhandlingerne med EU - og derfor udskrev hun overraskende valg til Underhuset. Men kort før valget viser meningsmålinger, at premierministerens forventede store sejr er ved at fordufte. Så hvad er der sket? Hvorfor har May sat en solid føring over styr og kan Labours Jeremy Corbyn virkelig vinde? Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Trump i tovene 2017-05-30  

Donald Trump er tilbage i Washington i den sump, han lovede at dræne under valgkampen. Nu truer sumpen med at suge ham og hans administration ned i dyndet. Nære medarbejdere undersøges for utidig omgang med både sandhed og russiske kontakter - og Trump selv risikerer at få en rigsretssag på halsen. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Iran vælger præsident 2017-05-16  

Irans præsident Rouhani blev valgt i 2013 på et løfte om økonomisk fremgang efter ophævelse af de økonomiske sanktioner - mod at opgive landets atomprogram. Det går også bedre, men alle sanktioner er ikke ophævet og den brede befolkning mærker ikke meget til fremgangen, så den moderate Rouhani kan ikke være sikker på genvalg i denne uge. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Macrons Frankrig 2017-05-09  

Emmanuel Macron er Frankrigs nye præsident, og dermed kommer der unge og friske kræfter til Elyséepalæet. Frankrig bliver ikke et nyt Brexit, men hvad er det for et samfund Macron vil skabe - og hvad har præsidentvalget gjort ved Frankrig. De gamle partier står afpillet tilbage, Marine Le Pens højrefløj er styrket og til juni går en splittet nation til parlamentsvalg. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Sangen fra Ukraine 2017-05-02  

Melodi Grand Prixets stjernedrys vil regne over Kiev, når det bliver afholdt i det krigshærgede land i næste uge. Men sangene kan ikke skjule Ukraines elendige økonomi, korruptionen, reformer i slowmotion - og den fortsatte konflikt med Rusland i de østlige egne og på Krim. Vestlige donorer står over for store beslutninger - og venter på, hvad Trump vil stille op med Ukraine. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Trumps første 100 dage 2017-04-25  

Donald Trump vandt præsidentvalget på løfter om at rydde op i Washington og gøre Amerika stort igen. Men foreløbig har han fået flere nederlag end sejre - og tilfredsheden med Trump er historisk lav. Han har hverken ændret Obamacare, fundet penge til muren til Mexico eller fået regeringen til at fungere. Men Syriens Assad har oplevet, at Trump er parat til at bruge våben. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Ja til Erdogan 2017-04-18  

I Tyrkiet har vælgerne besluttet at give præsident Erdogan langt mere magt. Men hvad betyder det for hans politiske modstandere, som allerede er blevet fængslet og fyret i titusindvis. Nationen er dybt splittet. Og hvad betyder det for Erdogans forhold til omverdenen. Tyrkiet er stadig medlem af NATO og vigtigt i forhold til Europa og udviklingen i Syrien. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Putin udfordres 2017-04-11  

Præsident Putin har haft kæmpe opbakning fra befolkningen, vist handlekraft i Syrien og Ukraine og arbejdet på at få et godt forhold til USA's præsident Trump. Men nu er det hele måske ved at vende. Trump har bombet Putins allierede i Syrien, og derhjemme stod Putin forleden pludselig over for store demonstrationer mod korruption - især de unge er utilfredse og tør sige fra. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Truslen fra Nordkorea 2017-04-04  

Nordkorea står højt på dagsordenen når Kinas præsident Xi Jinping i denne uge holder topmøde med USA's Donald Trump i Florida. For Nordkoreas leder Kim Jong Un fortsætter med at provokere sin omverden med afprøvning at kernevåben og langtrækkende raketter. Nordkorea truer fred og sikkerhed i Asien og selv Kina er nu ved at miste tålmodigheden. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Hvad nu Europa 2017-03-28  

Det gør ondt at blive skilt. Der opstår en tomhed, som tager tid at fylde ud. Så når Theresa May sender skilsmissepapirerne til EU står både briter og de 27 EU-lande over for en ukendt fremtid. Briterne vil søge ud i verden, siger de - hvis nationen hænger sammen. Og de 27 lande i EU skal genopfinde sig selv i kølvandet på migrant- og finanskrise- og populistiske politikere, som også vil skilles fra EU. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Der er noget galt i Sverige 2017-03-21  

Bandekonflikter, stribevis af uopklarede mord og kriminalitet i utilgængelige og lovløse indvandrermiljøer. Stockholm og Malmö kaldes også for Nordens Chicago - og USA's præsident Donald Trump bruger Sverige som skræmmebillede og konsekvens af hæmningsløs indvandring. Men er det også RIGTIGT hvad vi hører om Sverige. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Geert Wilders Holland 2017-03-14  

Først Brexit, så Trump - og nu Holland, hvor vælgerne måske vil gøre oprør med den gamle orden. Den indvandrerkritiske Geert Wilders bliver nok ikke statsminister, men han kan vinde det hollandske parlamentsvalg i denne uge - og valgresultatet kan blive et forvarsel om lignende vælgeroprør senere på året i Frankrig og Tyskland. Vært: Steffen Gram.

0:00/0:00
Video player is in betaClose