Verden ifølge Gram

Verden ifølge Gram

Denmark

Med udgangspunkt i sine mange oplevelser og møder med mennesker i alle positioner sætter Steffen Gram verdens udviklinger og begivenheder i perspektiv.

Episodes

Verden ifølge Gram: Europa mellem Trump og Putin 2017-02-21  

Den amerikanske præsident Donald Trumps sikkerhedspolitiske kurs eller mangel på samme skaber usikkerhed i hele verden. Blandt USA's NATO-allierede i Europa og nu også hos Ruslands præsident Putin, som har fået en kold skulder. Spørgsmålet er hvor Trumps mange modstridende meldinger efterlader både Rusland, EU og NATO-samarbejdet. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Aung San Su Kyis Burma 2017-02-14  

Burmas folkekære leder, Nobel-pris-modtageren og demokratiforkæmperen Aung San Su Kyi har fået ridser i lakken efter sit første år som leder af nationen. Hun tøver med at tage afstand fra overgreb mod Burmas muslimske mindretal, men står også midt i en kæmpe omstilling fra militærstyre i et af verdens fattigste lande. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Trump og Kina 2017-02-07  

Donald Trump har lagt sig ud med Kina og ophævet en planlagt handelsaftale med en række lande omkring Stillehavet. Trump anklager Kina for at snyde sig til økonomiske fordele på bekostning af amerikanske lønmodtagere. Derfor vil han stække kinesernes voksende økonomiske og politiske indflydelse, men han kan meget vel opnå det modsatte. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Verden i opbrud 2017-01-31  

Verden ser meget anderledes ud siden Anders Samuelsen blev udenrigsminister for kun to måneder siden. Donald Trump er blevet præsident i USA og selv gamle allierede er nervøse for hvad fremtiden kan bringe med Trump i Det hvide Hus. Udfordringerne tårner sig også op for EU-landene. Vi taler med Anders Samuelsen om hans syn på en verden i opbrud. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Trumps verden 2017-01-24  

Så er det nu. Efter flere måneders frygt og bæven fra modstandere af USA's nye præsident Donald Trump - og håb og forventninger fra hans tilhængere - skal det nu vise sig om Trump kan gennemføre sin valgløfter. Han har holdt sin tiltrædelsestale, og hele verden ved lidt mere om hvad den kan vente fra Washington. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Trump og hans hold 2017-01-17  

I denne uge tiltræder USA's nye præsident Donald Trump. Den politisk uerfarne og bramfrie Trump skal nu sammen med et lige så uprøvet hold af ministre og rådgivere vise om han kan opfylde sine mange valgløfter om at gøre USA stort igen. Med nye veje, broer og lufthavne, en mur til Mexico, genåbning af kulminer og afskaffelse af Obamas sygeforsikring. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Putin redder Assad 2017-01-10  

Der er våbenhvile i Syrien og fredsforhandlinger på vej efter at oprørerne har tabt slaget om Aleppo. Alliancen mellem Rusland og Iran har reddet Assad - og sikret deres egne interesser i Syrien. Så hvad er det for en fremtid der tegner sig for Syrien - for landet er skudt i grus og størstedelen af befolkningen er flygtet. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Sydsudan i opløsning 2017-01-03  

For seks år siden stemte 99 procent af Sydsudans befolkning for løsrivelse. Alle jublede, Afrikas længste borgerkrig var slut. Men verdens yngste land blev kvalt i fødslen. De tidligere frihedskæmpere slås nu med hinanden og et folkemord truer. Titusindvis er blevet dræbt, lemlæstet og voldtaget. Sult og nød breder sig, flere millioner har måttet flygte. Og FN-styrken i Sydsudan står magtesløs. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Demokratiet under pres 2016-12-27  

Vestens liberale demokratier udfordres af en lang række faktorer som indvandring, ulighed, terror, mangel på vækst - og vrede vælgere. Mange har mistet tilliden til deres politikere, som står magtesløse over for den stigende usikkerhed, som globaliseringen medfører. Den verdensorden vi har kendt siden Anden Verdenskrig er i opbrud og vælgerne søger mod yderfløjene. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: London efter Brexit 2016-12-20  

Et halvt år efter folkeafstemningen om Brexit har den britiske regering endnu ikke løftet sløret for en fremtid uden for EU. Julesalget i London går strygende - for pundet er faldet - men store dele af det britiske erhvervsliv er dybt bekymret. London som finansielt centrum kan snart være slut og mange virksomheder forbereder sig på at skære ned eller forlade Storbritannien. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Colombia og freden med FARC 2016-12-13  

I oktober stemte befolkningen i Colombia nej til en fredsaftale med oprørsbevægelsen FARC, men så fik landets præsident Santos tildelt årets fredspris fra Nobel - og så kom en fredsaftale alligevel på plads. Men hvad er det for en aftale, hvordan skal den gennemføres, hvad kommer aftalen til at betyde og hvorfor kom Nobels Fredspris til at spille så stor en rolle. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Filippinernes nye ansigt 2016-12-06  

Ukvemsord og sjofle bemærkninger kommer i en lind strøm fra Filippinernes nye præsident og rammer alle lige fra Obama til Paven. Præsident Duterte står også i spidsen for en blodig klapjagt på narkomaner og kriminelle, han vil opgive en mangeårig forsvarsalliance med USA og har kastet sig i armene på Kina. Spørgsmålet er hvor Filippinerne egentlig er på vej hen. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Italien under pres 2016-11-29  

På søndag skal italienerne stemme om en ny forfatning, der skal strømline den politiske beslutningsgang og sætte gang i økonomien. Men regeringslederen Matteo Renzi har gjort folkeafstemningen til en personlig tillidsafstemning, og det kan betyde at vælgerne stemmer nej. Og så risikerer Italien og Europa at havne i økonomisk kaos. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Pave Frans i Lund 2016-11-22  

Pave Frans har han netop været på lynvisit i Sverige for at afslutte 500 års uvenskab med protestanterne. Han er god reklame for den katolske kirke, karismatisk, optræder gerne i de sociale medier og giver indtryk af at være langt mere moderne end sine forgængere. Men hvor reformvenlig er Pave Frans egentlig når det kommer til stykket. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Trump hva' nu 2016-11-15  

Præsidentvalget i USA har efterladt en dybt splittet nation og frygt hos allierede og samarbejdspartnere over hele verden. Donald Trump er valgt på en række planer, der kan virke umulige, hasarderede og som vil vende op og ned på den orden, vi kender! Fra muren til Mexico, handelskrig med Kina, atomvåben til allierede, til tvivl om USA's forankring i NATO. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Amerikanerne stemmer 2016-11-08  

Efter en turbulent og ond valgkamp skal amerikanerne nu vælge ny præsident. Men der er også valg til Kongressen, folkeafstemninger og valg helt ned til den lokale sherif. Tolv delstater skal have nye guvernører, og for mange amerikanere er guvernørvalget vigtigere end præsidentvalget, for delstatslederen har langt større indflydelse på befolkningens hverdag. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Arven efter Obama 2016-11-01  

Præsident Obama er USA's første sorte præsident, og der var store forventninger til ham, da han blev valgt for otte år siden. Obama overtog et samfund i dyb økonomisk krise under finanskrisen, arbejdsløsheden eksploderede og nationen var træt af krigene i Afghanistan og Irak. Vi gør status og fortæller, hvad det er for et USA, Barack Obama efterlader. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Kampen om Mosul 2016-10-25  

Slaget om Mosul er begyndt og resultatet er givet på forhånd: Islamisk Stat vil tabe! Det er straks mere usikkert, hvem der kommer til at kontrollere Iraks næststørste by bagefter - og hvad der sker med resterne af Islamisk Stat. Nogle af de islamiske krigere vil søge tilflugt i Syrien - og i Europa frygter man at blive mål for en blodig terrorbølge. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Danske øjne på Trump og Clinton 2016-10-18  

De amerikanske vælgere skammer sig over valgkampen og længes efter at den snart er overstået. Bag det kommende præsidentvalg ligger et samfund i opbrud, præget af dyb mistillid og stor usikkerhed. Steffen Gram har talt med danskere i USA om kandidaterne, om at leve i USA - og spurgt om den amerikanske drøm stadig lever. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Brexit i blinde 2016-10-11  

Nu er det klart. Storbritannien forlader EU. Forhandlingerne om skilsmissen begynder til foråret - og senest i april 2019 har briterne sagt farvel og forladt Bruxelles. Premierminister Theresa May siger, at hun forestiller sig et nyt Storbritannien med alt det bedste fra EU, frit stillet på den globale scene. Men kan det overhovedet lade sig gøre? Vært: Steffen Gram.

0:00/0:00
Video player is in betaClose