Verden ifølge Gram

Verden ifølge Gram

Denmark

Med udgangspunkt i sine mange oplevelser og møder med mennesker i alle positioner sætter Steffen Gram verdens udviklinger og begivenheder i perspektiv.

Episodes

Verden ifølge Gram: Filippinernes nye ansigt 2016-12-06  

Ukvemsord og sjofle bemærkninger kommer i en lind strøm fra Filippinernes nye præsident og rammer alle lige fra Obama til Paven. Præsident Duterte står også i spidsen for en blodig klapjagt på narkomaner og kriminelle, han vil opgive en mangeårig forsvarsalliance med USA og har kastet sig i armene på Kina. Spørgsmålet er hvor Filippinerne egentlig er på vej hen. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Italien under pres 2016-11-29  

På søndag skal italienerne stemme om en ny forfatning, der skal strømline den politiske beslutningsgang og sætte gang i økonomien. Men regeringslederen Matteo Renzi har gjort folkeafstemningen til en personlig tillidsafstemning, og det kan betyde at vælgerne stemmer nej. Og så risikerer Italien og Europa at havne i økonomisk kaos. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Pave Frans i Lund 2016-11-22  

Pave Frans har han netop været på lynvisit i Sverige for at afslutte 500 års uvenskab med protestanterne. Han er god reklame for den katolske kirke, karismatisk, optræder gerne i de sociale medier og giver indtryk af at være langt mere moderne end sine forgængere. Men hvor reformvenlig er Pave Frans egentlig når det kommer til stykket. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Trump hva' nu 2016-11-15  

Præsidentvalget i USA har efterladt en dybt splittet nation og frygt hos allierede og samarbejdspartnere over hele verden. Donald Trump er valgt på en række planer, der kan virke umulige, hasarderede og som vil vende op og ned på den orden, vi kender! Fra muren til Mexico, handelskrig med Kina, atomvåben til allierede, til tvivl om USA's forankring i NATO. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Amerikanerne stemmer 2016-11-08  

Efter en turbulent og ond valgkamp skal amerikanerne nu vælge ny præsident. Men der er også valg til Kongressen, folkeafstemninger og valg helt ned til den lokale sherif. Tolv delstater skal have nye guvernører, og for mange amerikanere er guvernørvalget vigtigere end præsidentvalget, for delstatslederen har langt større indflydelse på befolkningens hverdag. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Arven efter Obama 2016-11-01  

Præsident Obama er USA's første sorte præsident, og der var store forventninger til ham, da han blev valgt for otte år siden. Obama overtog et samfund i dyb økonomisk krise under finanskrisen, arbejdsløsheden eksploderede og nationen var træt af krigene i Afghanistan og Irak. Vi gør status og fortæller, hvad det er for et USA, Barack Obama efterlader. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Kampen om Mosul 2016-10-25  

Slaget om Mosul er begyndt og resultatet er givet på forhånd: Islamisk Stat vil tabe! Det er straks mere usikkert, hvem der kommer til at kontrollere Iraks næststørste by bagefter - og hvad der sker med resterne af Islamisk Stat. Nogle af de islamiske krigere vil søge tilflugt i Syrien - og i Europa frygter man at blive mål for en blodig terrorbølge. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Danske øjne på Trump og Clinton 2016-10-18  

De amerikanske vælgere skammer sig over valgkampen og længes efter at den snart er overstået. Bag det kommende præsidentvalg ligger et samfund i opbrud, præget af dyb mistillid og stor usikkerhed. Steffen Gram har talt med danskere i USA om kandidaterne, om at leve i USA - og spurgt om den amerikanske drøm stadig lever. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Brexit i blinde 2016-10-11  

Nu er det klart. Storbritannien forlader EU. Forhandlingerne om skilsmissen begynder til foråret - og senest i april 2019 har briterne sagt farvel og forladt Bruxelles. Premierminister Theresa May siger, at hun forestiller sig et nyt Storbritannien med alt det bedste fra EU, frit stillet på den globale scene. Men kan det overhovedet lade sig gøre? Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Syriens endeløse krig 2016-09-27  

Et spinkelt håb om fred i Syrien er igen forduftet med en brudt våbenhvile, et kynisk angreb mod en nødhjælpsforsyning og voldsomme bombardementer i Aleppo. Krigen i Syrien har sin helt egen logik og civilbefolkningens ve og vel spiller tilsyneladende ingen rolle. Men hvorfor er det sådan og hvorfor er vejen til fred i Syrien i den grad fuld af forhindringer. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Lykketoft i FN 2016-09-20  

Mogens Lykketoft har i det seneste år været formand for FN's generalforsamling. Dermed har han også fået indblik i verdensorganisationens maskinrum og mulighed for at præge dagsordenen. Så hvordan er det gået - fungerer maskinen, har formandsposten opfyldt Lykketofts forventninger - eller har FN overlevet sig selv? Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Putins valg 2016-09-13  

Søndagens parlamentsvalg i Rusland foregår midt i en dyb økonomisk krise, men resultatet er alligevel givet på forhånd. Præsident Putins parti vinder - spørgsmålet er kun hvor stort. Han har gjort sig umage med at knuse al kritik, så valget til Dumaen denne gang ikke ender med uro og kæmpe demonstrationer, som det gjorde efter skandalevalget i 2011. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: G-20-topmøde i Kina 2016-09-06  

Verdens økonomisk førende lande har netop holdt topmøde i Kina. Øverst på dagsordenen stod økonomisk vækst, for mange steder skranter økonomien stadig efter finanskrisen - og i USA og Europa vokser modstanden over for globaliseringen. Så hvad blev de enige om i Hangzhou og hvilke andre emner blev berørt? Verden ifølge Gram går bag om topmødekulisserne. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Formand Xi's Kina 2016-08-30  

Kinas præsident Xi Jinping har samlet sig så mange titler at han kan betegnes som Formand For Det Hele. Han har vendt op og ned på ledelsen af Kina, men hvad er det egentlig han har gjort og hvad kommer det til at betyde? Ikke bare for Kina men også for resten af verden. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Tyrkiet efter kupforsøget 2016-08-23  

Præsident Erdogan renser ud blandt reelle og formodede fjender efter det mislykkede militærkup. Nu skal Tyrkiet for alvor formes efter Erdogans smag med opbakning hos den brede befolkning, selv om det går ud over retssikkerhed og ytringsfrihed. Islam skal have mere plads og Tyrkiet skal være en stormagt på egne betingelser - mere antivestligt. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Venezuela i opløsning 2016-08-16  

Olielandet Venezuela er på fallittens rand. Butikkerne er tomme, folk sulter, hospitalerne mangler medicin, der er konstante strømafbrydelser, arbejdsløsheden er skyhøj og kriminaliteten er eksploderet. Sidste år blev fire gange så mange dræbt i Venezuela som i Afghanistan Og spændingerne vokser, men landets præsident afviser at træde tilbage. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Clinton eller Trump 2016-08-09  

Hillary Clinton og Donald Trump er nu i gang med sidste og afgørende del af valgkampen før præsidentvalget til november. En valgkamp, der tegner til at blive den mest mærkværdige i nyere amerikansk historie. Og det knager alvorligt i fugerne hos både republikanere og demokrater. Mange vælgere er i vildrede og føler sig hjemløse. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Farvel til EU 2016-06-28  

David Cameron er på vej til EU-topmøde i Bruxelles. Han vil fortælle de 27 EU-lande, at han tabte kampen om britisk medlemskab - og at Storbritannien er kastet ud i politisk kaos. Konsekvenserne ruller ud over verden, og EU's ledere forsøger at samle sig. Flere kræver lynskilsmisse, mens Angela Merkel tøver! Verden ifølge Gram navigerer sig gennem reaktioner og konsekvenser af den britiske EU-afstemning. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Skæbnedag for Storbritannien 2016-06-21  

48 millioner britiske vælgere kan torsdag afgøre, om Storbritannien forlader eller bliver i EU. Valgkampen for eller imod EU har været hård og domineret af følelser og angst: Frygt for de fremmede, frygt for at miste selvbestemmelse, frygt for økonomisk nedsmeltning efter et Brexit. Verden Ifølge Gram taler om et splittet Konservativt parti, et Labour i tvivl med sig selv - og et Europa, der venter på briternes dom med tilbageholdt åndedræt. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Putin og Nato på kollisionskurs 2016-06-14  

Både Rusland og NATO opruster, og ser på hinanden med dyb mistro. 30.000 NATO-soldater træner konventionel krig i Polen for at afskrække eventuel russisk aggression. Putins militære aktioner i Ukraine og Syrien har fået NATO til at gentænke sin rolle, og på topmødet i Warszawa i juli skal NATO tage store beslutninger. Lyt til Verden Ifølge Gram - om Rusland og NATO på kollisionskurs. Vært: Steffen Gram.

0:00/0:00
Video player is in betaClose