Verden ifølge Gram

Verden ifølge Gram

Denmark

Med udgangspunkt i sine mange oplevelser og møder med mennesker i alle positioner sætter Steffen Gram verdens udviklinger og begivenheder i perspektiv.

Episodes

Verden ifølge Gram: Trumps første 100 dage 2017-04-25  

Donald Trump vandt præsidentvalget på løfter om at rydde op i Washington og gøre Amerika stort igen. Men foreløbig har han fået flere nederlag end sejre - og tilfredsheden med Trump er historisk lav. Han har hverken ændret Obamacare, fundet penge til muren til Mexico eller fået regeringen til at fungere. Men Syriens Assad har oplevet, at Trump er parat til at bruge våben. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Ja til Erdogan 2017-04-18  

I Tyrkiet har vælgerne besluttet at give præsident Erdogan langt mere magt. Men hvad betyder det for hans politiske modstandere, som allerede er blevet fængslet og fyret i titusindvis. Nationen er dybt splittet. Og hvad betyder det for Erdogans forhold til omverdenen. Tyrkiet er stadig medlem af NATO og vigtigt i forhold til Europa og udviklingen i Syrien. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Putin udfordres 2017-04-11  

Præsident Putin har haft kæmpe opbakning fra befolkningen, vist handlekraft i Syrien og Ukraine og arbejdet på at få et godt forhold til USA's præsident Trump. Men nu er det hele måske ved at vende. Trump har bombet Putins allierede i Syrien, og derhjemme stod Putin forleden pludselig over for store demonstrationer mod korruption - især de unge er utilfredse og tør sige fra. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Truslen fra Nordkorea 2017-04-04  

Nordkorea står højt på dagsordenen når Kinas præsident Xi Jinping i denne uge holder topmøde med USA's Donald Trump i Florida. For Nordkoreas leder Kim Jong Un fortsætter med at provokere sin omverden med afprøvning at kernevåben og langtrækkende raketter. Nordkorea truer fred og sikkerhed i Asien og selv Kina er nu ved at miste tålmodigheden. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Hvad nu Europa 2017-03-28  

Det gør ondt at blive skilt. Der opstår en tomhed, som tager tid at fylde ud. Så når Theresa May sender skilsmissepapirerne til EU står både briter og de 27 EU-lande over for en ukendt fremtid. Briterne vil søge ud i verden, siger de - hvis nationen hænger sammen. Og de 27 lande i EU skal genopfinde sig selv i kølvandet på migrant- og finanskrise- og populistiske politikere, som også vil skilles fra EU. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Der er noget galt i Sverige 2017-03-21  

Bandekonflikter, stribevis af uopklarede mord og kriminalitet i utilgængelige og lovløse indvandrermiljøer. Stockholm og Malmö kaldes også for Nordens Chicago - og USA's præsident Donald Trump bruger Sverige som skræmmebillede og konsekvens af hæmningsløs indvandring. Men er det også RIGTIGT hvad vi hører om Sverige. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Geert Wilders Holland 2017-03-14  

Først Brexit, så Trump - og nu Holland, hvor vælgerne måske vil gøre oprør med den gamle orden. Den indvandrerkritiske Geert Wilders bliver nok ikke statsminister, men han kan vinde det hollandske parlamentsvalg i denne uge - og valgresultatet kan blive et forvarsel om lignende vælgeroprør senere på året i Frankrig og Tyskland. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Netanyahus Israel 2017-03-07  

Israel går officielt ind for en palæstinensisk stat i Gaza og på Vestbredden af Jordanfloden, men i praksis er det efterhånden umuligt. Blandt andet fordi den israelske regering giver grønt lys for stadig flere jødiske bosættelser på Vestbredden. Så hvad er løsningen - og hvad er det for et Israel Benjamin Netanyahu står i spidsen for efter otte år som regeringschef. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Europas libyske mareridt 2017-02-28  

Europa risikerer at tabe kampen mod bølgen af migranter og flygtninge fra Libyen. Landet er i opløsning og regeres af stridende militser. Et EU-topmøde på Malta forleden udstillede problemernes omfang. Sidste år druknede 4.579 på vej over Middelhavet i overfyldte og synkefærdige både, men 180.000 - de fleste afrikanere - nåede til Italien og flere er på vej. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Europa mellem Trump og Putin 2017-02-21  

Den amerikanske præsident Donald Trumps sikkerhedspolitiske kurs eller mangel på samme skaber usikkerhed i hele verden. Blandt USA's NATO-allierede i Europa og nu også hos Ruslands præsident Putin, som har fået en kold skulder. Spørgsmålet er hvor Trumps mange modstridende meldinger efterlader både Rusland, EU og NATO-samarbejdet. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Aung San Su Kyis Burma 2017-02-14  

Burmas folkekære leder, Nobel-pris-modtageren og demokratiforkæmperen Aung San Su Kyi har fået ridser i lakken efter sit første år som leder af nationen. Hun tøver med at tage afstand fra overgreb mod Burmas muslimske mindretal, men står også midt i en kæmpe omstilling fra militærstyre i et af verdens fattigste lande. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Trump og Kina 2017-02-07  

Donald Trump har lagt sig ud med Kina og ophævet en planlagt handelsaftale med en række lande omkring Stillehavet. Trump anklager Kina for at snyde sig til økonomiske fordele på bekostning af amerikanske lønmodtagere. Derfor vil han stække kinesernes voksende økonomiske og politiske indflydelse, men han kan meget vel opnå det modsatte. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Verden i opbrud 2017-01-31  

Verden ser meget anderledes ud siden Anders Samuelsen blev udenrigsminister for kun to måneder siden. Donald Trump er blevet præsident i USA og selv gamle allierede er nervøse for hvad fremtiden kan bringe med Trump i Det hvide Hus. Udfordringerne tårner sig også op for EU-landene. Vi taler med Anders Samuelsen om hans syn på en verden i opbrud. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Trumps verden 2017-01-24  

Så er det nu. Efter flere måneders frygt og bæven fra modstandere af USA's nye præsident Donald Trump - og håb og forventninger fra hans tilhængere - skal det nu vise sig om Trump kan gennemføre sin valgløfter. Han har holdt sin tiltrædelsestale, og hele verden ved lidt mere om hvad den kan vente fra Washington. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Trump og hans hold 2017-01-17  

I denne uge tiltræder USA's nye præsident Donald Trump. Den politisk uerfarne og bramfrie Trump skal nu sammen med et lige så uprøvet hold af ministre og rådgivere vise om han kan opfylde sine mange valgløfter om at gøre USA stort igen. Med nye veje, broer og lufthavne, en mur til Mexico, genåbning af kulminer og afskaffelse af Obamas sygeforsikring. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Putin redder Assad 2017-01-10  

Der er våbenhvile i Syrien og fredsforhandlinger på vej efter at oprørerne har tabt slaget om Aleppo. Alliancen mellem Rusland og Iran har reddet Assad - og sikret deres egne interesser i Syrien. Så hvad er det for en fremtid der tegner sig for Syrien - for landet er skudt i grus og størstedelen af befolkningen er flygtet. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Sydsudan i opløsning 2017-01-03  

For seks år siden stemte 99 procent af Sydsudans befolkning for løsrivelse. Alle jublede, Afrikas længste borgerkrig var slut. Men verdens yngste land blev kvalt i fødslen. De tidligere frihedskæmpere slås nu med hinanden og et folkemord truer. Titusindvis er blevet dræbt, lemlæstet og voldtaget. Sult og nød breder sig, flere millioner har måttet flygte. Og FN-styrken i Sydsudan står magtesløs. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Demokratiet under pres 2016-12-27  

Vestens liberale demokratier udfordres af en lang række faktorer som indvandring, ulighed, terror, mangel på vækst - og vrede vælgere. Mange har mistet tilliden til deres politikere, som står magtesløse over for den stigende usikkerhed, som globaliseringen medfører. Den verdensorden vi har kendt siden Anden Verdenskrig er i opbrud og vælgerne søger mod yderfløjene. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: London efter Brexit 2016-12-20  

Et halvt år efter folkeafstemningen om Brexit har den britiske regering endnu ikke løftet sløret for en fremtid uden for EU. Julesalget i London går strygende - for pundet er faldet - men store dele af det britiske erhvervsliv er dybt bekymret. London som finansielt centrum kan snart være slut og mange virksomheder forbereder sig på at skære ned eller forlade Storbritannien. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Colombia og freden med FARC 2016-12-13  

I oktober stemte befolkningen i Colombia nej til en fredsaftale med oprørsbevægelsen FARC, men så fik landets præsident Santos tildelt årets fredspris fra Nobel - og så kom en fredsaftale alligevel på plads. Men hvad er det for en aftale, hvordan skal den gennemføres, hvad kommer aftalen til at betyde og hvorfor kom Nobels Fredspris til at spille så stor en rolle. Vært: Steffen Gram.

0:00/0:00
Video player is in betaClose