Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella.

I två program berättar Verklighetens Shang Imam om Ella Carlquist. Hon har just muckat från kvinnoanstalten Hinseberg och ska starta ett nytt liv, fritt från droger och kriminalitet. I första programmet hörde du Ella berätta hur hon som 15-åring inledde sin karriär som knarklangare, i en stuga i skogen. Sen dess har hon ägnat sitt liv åt att vara kriminell - för att hon är bra för det. Men om hela livet präglats av droger och brott, hur börjar man då om? Ett sätt är bryta kontakterna med sitt förra liv helt. Till fängelset kom en dag ett vykort med ponnysar på. Det får Ella att när hon kliver ut genom grindarna styra kosan mot Gotland. Där har hon aldrig varit. Där känner hon inget. Nu ligger Ella i sin säng i lägenheten i Visby och känner äntligen det som hon tror att alla andra känner varje dag - lycka. Men det är inte tid för att slappa. Hon har ett jobb att sköta, drivkraften bakom att hon nu går med i det samhälle hon hela tiden ställt sig utanför. Ella vill som reporter för Filen åstadkomma förändring för de som fortfarande sitter inne. Lyssna också på BH-strejken på Hinseberg, där Ella ger sin berättelse om den märkliga konsekvensen av den höga säkerhetsnivån på fängelserna: Kriminalvårdens egna BH:ar fastnar i metalldetektorn.
Klara korsade Atlanten i vikingaskepp  

Världens största vikingaskepp ska för första gången korsa Atlanten. De 34 personerna i besättningen kämpar för att ta sig fram. Yngst av alla är 19-åriga Klara Loebbert. Världens största vikingaskepp ska för första gången korsa Atlanten. De 34 personerna i besättningen kämpar för att ta sig fram. Yngst av alla är 19-åriga Klara Loebbert.

Klara korsade Atlanten i vikingaskepp  

Världens största vikingaskepp ska för första gången korsa Atlanten. De 34 personerna i besättningen kämpar för att ta sig fram. Yngst av alla är 19-åriga Klara Loebbert. Världens största vikingaskepp ska för första gången korsa Atlanten. De 34 personerna i besättningen kämpar för att ta sig fram. De är fastsurrade för att inte ramla av. Yngst av alla är 19-åriga Klara Loebbert.

Lina lämnar Sverige – för att slåss  

Paret Lina och Josef från Linköping träffades genom thaiboxningen. Nu har de sålt sin lägenhet och emigrerat till thaiboxningens hemland på obestämd tid. Paret Lina och Josef från Linköping träffades genom thaiboxningen. Nu har de sålt sin lägenhet och flyttat till thaiboxningens hemland på obestämd tid – för att slåss på heltid.

Emilys bästa vän bor på gatan: "Skitstolt"  

Curtis bor på gatan i Stockholm och har missbrukat heroin i 40 år. Emily är 28 år, har jobb och bor i lägenhet på Söder. De möts av en slump och blir vänner. Curtis blir Emilys räddning ur mörkret. Emily Norling har i snart två år dokumenterat sina möten med Curtis och hans vänner. 2015 hade kortfilmen Allt man äger bär man var dag premiär. Nu jobbar hon på en långfilm om Curtis.

"Man är naiv om man tror att alla poliser sköter sig"  

De vill inte gå ut med sina namn men de vill ge dig kunskap om dina rättigheter gentemot polisen. Men vad tycker polisen om den nya sajten Snutkoll? Vad vet du om dina rättigheter gentemot polisen? För lite, om man frågar gänget som ligger bakom Snutkoll. De vill sprida information för att minimera maktmissbruk och övervåld. Kommer de att lyckas?Lyssna på första delen om Snutkoll här!

Hemligt gäng bakom Snutkoll  

Har du varit i kontakt eller kläm med polisen? Då är den här sajten något för dig, menar gänget som ligger bakom Snutkoll. Men varför vill de vara hemliga? Nu talar de ut för första gången.

Jyothi hittade sin pappa – avslöjar trafficking  

Jyothi Bousle Svahn adopterades som femåring från Indien till Sverige. I hennes adoptionspapper står att hon är familjelös. Men efter 23 år hittar hon sin indiska pappa, som också letat efter henne. Jyothi Bousle Svahn berättar i Verkligheten om resan till Indien i höstas som förändrade hela hennes liv. På vårt Instagramkonto kan du se filmen på när hon för första gången träffar sin pappa.I reportaget hör du också Arun Dohle från organisationen Against Child Trafficking samt Lovisa Kim från Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd.

Michelle kan buktala: "Jag har hittat hem"  

Hon har levt ett helt liv med en dold talang – utan att hon ens vet om det själv. Så en kväll är den mitt framför henne. I Verkligheten möter du Michelle Hammenfeldt alias Buktalar-Michelle.

Hårdockare som heilar och förnekar förintelsen  

Emelie fick nog av rasism och sexism inom subkulturen hon själv älskar – hårdrocken. Hon startar en motrörelse och får många följare. Men konsekvenserna kommer bli blodiga. Emilie fick nog av rasism och sexism inom subkulturen hon själv älskar – hårdrocken. Hon startar en motrörelse och får många följare. Men konsekvenserna kommer bli blodiga.

Jian och Anton – förbjuden kärlek  

Jian, 14 år inleder ett hemligt kärleksförhållande med Anton men hennes pappa tvingar dem att göra slut. Jian hoppar från ett hustak och hamnar på sjukhus. När pappan ser Antons tårar ändras allt. Jian och Antons kärlekshistoria har nu blivit teater. Den och andra riktiga kärleksberättelser ingår i den dokumentära pjäsen Stockholm Love, en del i Kulturhuset Stadsteaterns satsning - Stockholm berättar.

Verkligheten i "Sveriges sämsta kommun"  

I Verklighetens söndagsutgåva hör du tre berättelser från Gullspång i Västergötland. Unga politikerparet, om när Gullspångarna slöt upp mot rasism – och så killen med snabbaste moppen. I denna specialpodcast hör du tre berättelser från lilla Gullspång i Västergötland. Unga politikerparet, om när Gullspångarna slöt upp mot rasism – och så killen med snabbaste moppen. Hur är det att bo i kommunen som utsetts till Sveriges sämsta. Och vad är verkligheten bortom statistiken?

Snabbaste moppen i sämsta kommunen  

Vi hänger med Gullspångs framtid på fritidsgården där Muhammed, 15, demonstrerar sin trimmade moppe. Han vill gå gymnasium i Skövde, i Gullspång finns inget. Men kommer han flytta tillbaka? Verkligheten sänder tre kortdokumentärer från Gullspång som 2016 utsetts till "Sveriges sämsta kommun".

"Stället ska brännas ner innan helgen"  

Det riktas ett hot mot pensionatet i Gullspång som numera är asylboende. Någon hotar att sätta det i brand. I två nätter ligger Abdo sömnlös av rädsla. Samtidigt försöker Lasse lugna ner folk. Verkligheten sänder tre kortdokumentärer från Gullspång som 2016 utsetts till "Sveriges sämsta kommun".

"Vi är avhuggna från omvärlden"  

Den är utsedd till Sveriges absolut sämsta kommun. Hur är det att bo i Gullspång? Och vad är verkligheten bortom statistiken? Hör första delen i Verklighetens dokumentärtrilogi! I första avsnittet möter du unga politikerparet Lii Bergman och Elis Öqvist Bergman. När Lii flyttade hit hade partiet hon representerar en medlem i kommunen: henne själv. Följ med en kväll i det lokalpolitiska demokratidramat med ingredienserna mikrade makaroner, vildsvin och scenskräck.

Adrian dog av fentanyl  

Det ligger en person i en soffa. Han heter Adrian Berglin, är 22 år gammal – och död. Hör om giftet som dödat nästan 200 svenskar senaste året – och som säljs lagligt på nätet. Hit kan du vända dig om du eller någon du känner behöver hjälp eller information: CAN1177.se

SMS-bombad av mystisk agent: "Fan va grym jag är!"  

När Thilda Särnevång tar sig till SM-final i längdhopp har hon ögonen på sig. Efteråt plingar det till i mobilen. Men det är ingen stalker som hon först tror. Och han har ett drömerbjudande.

Utbränd av spex  

Anton Tallhage pluggar på läkarlinjen i Lund och är engagerad i studentlivet. Men det som börjar som total eufori blir något som kommer göra att Anton kraschar fullständigt. Anton Tallhage pluggar på läkarlinjen i Lund och är engagerad i studentlivet. Men det som börjar som total eufori blir något som kommer göra att Anton kraschar fullständigt.

Brösten är borta – nu blir det charter!  

Äntligen har Emmett nått den viktiga milstolpen. Men efter bröstoperationen väller oväntade känslor upp: "Varför är det så fel på mig att jag behöver göra det här mot mig själv?" För ett år sedan fick Emmett Bring i Göteborg sin diagnos - att han är transsexuell. Född som Emma, nu ska han korrigera sitt kön och bli kille även i kroppen. I Verkligheten följer vi hans resa. I de tidigare avsnitten har det handlat om varför Emmett väljer att göra detta och om frustrationen över de långa väntetiderna som gjorde att Emmett började skaffa testosteron på egen hand - han började könskorrigera sig själv. Nu ringer Verklighetens Gustav Asplund igen. För det har hänt saker. Den mörka rösten har kommit - och brösten har försvunnit.

Veckans trapphus: Uddmansgatan 8 i Piteå  

Ni har hört av er och vill höra det igen och vi böjer oss. Experimentet "Veckans trapphus" där vi ringer till en slumpmässigt utvald trappuppgång någonstans i Sverige. I kväll: Uddmansgatan i Piteå. Ni har hört av er och vill höra det igen och vi böjer oss. Experimentet "Veckans trapphus" där vi ringer till en slumpmässigt utvald trappuppgång någonstans i Sverige. I kväll: Uddmansgatan i Piteå.

Ordningsvakten Jeanette klär på äldre hemlösa  

En natt ser Jeanette den prydliga gamla gubben vanka omkring på T-centralen. Hon frågar vad han gör ute så sent. Han svarar att han är hemlös. Efter det är inget mer sig likt för Jeanette.

0:00/0:00
Video player is in betaClose