Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella.

I två program berättar Verklighetens Shang Imam om Ella Carlquist. Hon har just muckat från kvinnoanstalten Hinseberg och ska starta ett nytt liv, fritt från droger och kriminalitet. I första programmet hörde du Ella berätta hur hon som 15-åring inledde sin karriär som knarklangare, i en stuga i skogen. Sen dess har hon ägnat sitt liv åt att vara kriminell - för att hon är bra för det. Men om hela livet präglats av droger och brott, hur börjar man då om? Ett sätt är bryta kontakterna med sitt förra liv helt. Till fängelset kom en dag ett vykort med ponnysar på. Det får Ella att när hon kliver ut genom grindarna styra kosan mot Gotland. Där har hon aldrig varit. Där känner hon inget. Nu ligger Ella i sin säng i lägenheten i Visby och känner äntligen det som hon tror att alla andra känner varje dag - lycka. Men det är inte tid för att slappa. Hon har ett jobb att sköta, drivkraften bakom att hon nu går med i det samhälle hon hela tiden ställt sig utanför. Ella vill som reporter för Filen åstadkomma förändring för de som fortfarande sitter inne. Lyssna också på BH-strejken på Hinseberg, där Ella ger sin berättelse om den märkliga konsekvensen av den höga säkerhetsnivån på fängelserna: Kriminalvårdens egna BH:ar fastnar i metalldetektorn.
"Jag vill inte bo här"  

Minda Jalling, 25, praktiserar på en NGO i Jerusalem vars syfte är att sprida information om den Israeliska ockupationen av Gaza, säger hon. Men hon skulle aldrig vilja bo i Israel. Verkligheten berättar i två dokumentärer om två svenskar som av väldigt olika anledningar bor i Israel. Lyssna på Daniels berättelse: "Jag är en engagerad sionist"

"Jag är en engagerad sionist"  

Daniel Azaria hade bara tänkt att var i Israel i ett år – nu har det gått tio. Han berättar om den omedelbara förälskelsen i Tel Aviv och om sin nära relation till sionismen. Verkligheten berättar i två dokumentärer om två svenskar som av väldigt olika anledningar bor i Israel. Lyssna på Mindas berättelse: "Jag vill inte bo här".

Erica har Pure Obsession  

Det började på en hemmafest. Erica tänker att hennes killes polare är snygg. Tio år senare är hon fortfarande sjukskriven. I Verkligheten berättar Erica om hur det är att leva med tanketvång. Här finns mer info att läsa om Pure Obsession, eller Pure O, en form av OCD (på engelska).

Veckans Verkligheten: Rakt in i elden  

Joakim slutade fly. Kamran går – till Iran. Svenskarna som säljer gräs i Barcelona. Rubrikerna i veckans söndagsutgåva av Verkligheten! Pastor Christer Johansson hade förberett sig väl inför sin predikan. Han skulle prata om ägande: om alla de ting vi tar för givet, men som i själva verket bara är till låns. Församlingen i kyrkan i Norrköping lyssnade hängivet medan pastorn förklarade att ingenting alls äger vi människor här på jorden. Det var först efteråt, när han skulle låsa upp bilen och åka hem som Christer insåg att någonting var fel. Väldigt fel. I Verkligheten Flashback återpoddar vi Måns Mosessons helt fantastiska lilla historien om pastorn som tvingades inse budskapet i sin egen predikan – fortare än han någonsin kunnat ana.

Svenskarna som säljer gräs i Barcelona  

20-åriga Philip är en av många svenskar som verkar inom Spaniens växande cannabisindustri. Han jobbar på en weedklubb men ska snart börja odla själv. Hör om svenskarna som säljer gräs i Barcelona. En svenskägd gräsklubb i stadsdelen Raval fick stänga ner nyligen. Philip, 20, var där. – Man blev lite chockad när polisen stormade in med dragna mp5:or, säger han, som jobbar på en annan weedklubb i Barcelona. Hör om svenskarna som flyttar ner till Barcelona för att plugga spanska eller jobba med telemarketing – men som i stället hamnar i cannabisbranschen. Behöver du hjälp med ditt riskbruk? Här han du hitta mer information: Cannabishjälpen Fotnot: Philip heter egentligen något annat.

Kamran går – till Iran  

Det började med en bruten nacke. 20 mars började Kamran Ghaderi gå från Höör i Skåne. Framför sig har han 6000 kilometer, samma väg som han själv en gång flytt – för frihet och utan ett giltigt pass.

Joakim slutade fly  

I fängelsecellen kommer insikten. Antingen skapa ett helt nytt liv efter muck – eller återvända till hembyn där folk byter trottoar när han närmar sig. Joakim Guvelius väljer att gå rakt in i elden. Reporter: Siri von Malmborg.

Verkligheten Flashback: Beatlesklubben i Riksdagen  

Sveriges riksdag är landets lagstiftande makt. Här jobbar de 349 folkvalda ledamöterna som ska företräda oss och som tillhör olika partier. Här är det strängt om dagarna. Men när det börjar skymma och plenisalens släckts ner så börjar något annat. För precis bredvid riksdagsbyggnaden, på Myntorget 2, är det träff med riksdagens Beatlesklubb. Riksdagsledamöter och tjänstemän, alla som jobbar i riksdagen, är välkomna. För här spelar politisk färg eller ideologi ingen som helst roll. Här vurmar alla för det brittiska popbandet och det gemensamma intresset står över allt annat. Det blir quiz, föredrag, bag in box-vin och sång. Reporter: Danjel Nam

Första gången tillbaka: "Nu vet jag var jag kommer ifrån"  

26-åriga Erik Cáceres Perman sitter på ett flygplan över Atlanten. Hans pappa kommer från Chile men där har Erik aldrig satt sin fot. När han landar möter Erik en våg av kärlek.

Ölkampen: "Vissa behöver tas ned på jorden"  

Verkligheten i P3 går på SM – i öl. 200 olika sorters hembryggd öl ställer upp i tävlingen. Bara ett lag ställer upp utan män. Det laget består av Maja Koivunen, 23. Enbart. Funderar du över ditt drickande? Här kan du hitta mer information om riskbruk

21 år & begravningsentreprenör  

När Sanna Sonander var 14 bestämde hon sig: hon ska jobba med döden. Nu är hon 21 och har fått drömjobbet. Sin egen begravning har hon redan planerat in i minsta detalj. I Verkligheten följer du med Sanna och vår reporter Siri von Malmborg på de dödas sista färd i Skåne – en färd som slutar på det som Sanna använder som ventil när det blir för tungt: upp på hästen.

Verkligheten Flashback: Osynliga kappan  

Allra första säsongen av Verkligheten har Magnus Arvidson ett bisarrt uppdrag, en slags experimentjournalistik. Han utsätter verkligheten för ett experiment och dokumenterar det som händer. Det allra märkligaste var den om allas vår dröm om det omöjliga. Verkligheten Flashback presenterar: Den osynliga kappan.

Tsunamin: "Tiden läker inte alla sår"  

Det har gått över 12 år, men det spelar ingen roll. Marcus Österlund var 16 när han överlevde flodvågen men förlorade sin pappa. För honom går sorgen aldrig över – det blir snarare värre. I Verkligheten berättar berättar Marcus sin historia. Om vad som hände när han såg sin pappa för sista gången och, fast livet går vidare, om en sorg som fortfarande känns i kroppen. Marcus har själv gjort en minnesfilm till sin pappa. Den går att se i sin helhet här.

Kockarnas revansch efter chokladbollskandalen  

Inom loppet av några timmar får Kalle och Jocke stänga sin lyxrestaurang. Mobilerna slutar tvärt att ringa. Till slut tvingas de återvända hem till Motala för att starta om på nytt. Kalle Nilsson och Jocke Almqvist har precis tagit över lyxrestaurangen Kåken på Östermalm i Stockholm när chokladbollskandalen briserar. Hör dem för första gången berätta om fiaskot och vägen tillbaka. Nu är de hjärnorna bakom hajpade Punk Royale.

Hamnbråket: "Ser inget slut på skiten"  

Erik jobbar fast han är ledig. Kollegan på andra sidan luren ska precis lämna in ett besked till regeringens medlare. Ett nej betyder strejk. Följ med bakom kulisserna under dramat i Göteborgs hamn!

Verkligheten Flashback: Dövkryssningen  

Verkligheten i P3 sänds över hela Sverige och når nästan alla svenskar. Fast bara nästan. Det finns tiotusentals som aldrig kan ta del av programmet, för att de är döva. Det här är bara ett exempel på hur uppdelat Sverige är: döva som inte kan höra och hörande som inte kan teckenspråk. Nu blir det ändring på det. I Verkligheten Flashback följer du med reportern Måns Mosesson på Tallinnkryssning med Malin, Robert och 150 andra döva. Måns är hörande och har aldrig tidigare pratat med någon som är döv. Hör hans första, minst sagt stapplande, steg in i en ny värld. Om att vara döv i ett hörande Sverige, och att vara hörande när alla andra är döva. Det börjar med en riktig blunder.

Naloxonrebellen  

Verkligheten rapporterar från ett sprutbyte i Slakthusområdet i Stockholm. Här finns en man som vi kallar för naloxonrebellen. En man trotsar lagen – och räddar samtidigt liv. Verkligheten i P3 har sedan början av året hängt på Svenska brukarföreningens sprutbyte i Slakthusområdet i Stockholm, där tunga missbrukare kan byta sina gamla verktyg mot nya. Här finns det en man som trotsar lagen och delar ut naloxon, ett motgift mot opiater som heroin och morfin. Han instruerar också missbrukare i hur naloxonet ska användas. I Sverige, där drogdödligheten är näst högst i Europa, har missbrukare inte tillgång till naloxon. Detta trots att medlet enligt forskningen är central för att minska drogdödligheten.  I kvällens Verkligheten i P3 hör vi naloxonrebellens berättelse. Vi hör också folkhälsominister Gabriel Wikström – som snubblar på siffrorna när han ska kommentera drogdödligheten i Sverige. Och medan programmet spelas in ska det plötsligt komma nya besked från regeringen i naloxon-frågan.  Fotnot: Sprutbyten finns på nio orter i sex län runt om i landet. I början av 2017 röstade regeringen emot kommunernas vetorätt i frågan, vilket väntas öka antalet sprutbytesprogram i landet.

På andra sidan Dödens hav: "Försöker få dem att stanna här"  

De har flytt till Kairo från Eritrea och Somalia. Samtidigt vill egyptierna själva ta sig härifrån, uppgivna när den Arabiska våren blev en vinter. Hur ska Rebecka få flyktingarna att stanna här? 4 januari 2016 flyttar Rebecka Göthe till Kairo. Hon har träffat en egyptisk kille och åker dit på vinst och förlust. Det har gått fem år sen den Arabiska våren och folket i Kairo är uppgivna. Men Rebecka Göthe är själv inte en person som ger upp. Hon tror att det går att göra världen bättre. Det har hon gjort sen hon var tio år, startade en organisation mot barnslaveri och skrev brev direkt till Pakistans President. I Verkligheten hör du Rebeckas upplevelse av att bo i ett land som tappat hoppet om framtiden när man själv är övertygad om att den går att förändra – och hur hon försöker övertala flyktingar att Egypten är bättre än att riskera att dö på Medelhavet.

"Some Kind Of Monster" – i Tensta  

De kämpar inte bara för att slå sig fram, utan också mot varandra. Häng med Josef, Josef, Josef & Jasse i bandet Jass & Joes. I botten ligger stark kärlek. Reporter/terapeut: Ninos Chamoun.

Verkligheten Flashback: William Petzäll  

Hösten 2012 dog riksdagsledamoten William Petzäll av en överdos, bara 24 år gammal. Mot slutet engagerade han sig mycket i frågan om att få till sprututbyten för narkomaner, något som då var kontroversiellt. Nyligen så blev det William kämpade för verklighet. Riksdagen klubbade igenom en lag i januari som bland annat innebär att kommunerna inte har rätt att säga nej till ett sprututbytesprogram. Vill ett landsting ha det så kan ingen enskild kommun stoppa det. Verklighetens David Mehr träffade honom ett halvår innan det hände. Då hade den tidigare ordföranden för Sverigedemokratisk Ungdom hoppat av Sverigedemokraterna och satt i Riksdagen som politisk vilde. I denna Verkligheten Flashback hör du hela dokumentären om William.

0:00/0:00
Video player is in betaClose