Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella. I två program berättar Verklighetens Shang Imam om Ella Carlquist. Hon har just muckat från kvinnoanstalten Hinseberg och ska starta ett nytt liv, fritt från droger och kriminalitet. I första programmet hörde du Ella berätta hur hon som 15-åring inledde sin karriär som knarklangare, i en stuga i skogen. Sen dess har hon ägnat sitt liv åt att vara kriminell - för att hon är bra för det. Men om hela livet präglats av droger och brott, hur börjar man då om? Ett sätt är bryta kontakterna med sitt förra liv helt. Till fängelset kom en dag ett vykort med ponnysar på. Det får Ella att när hon kliver ut genom grindarna styra kosan mot Gotland. Där har hon aldrig varit. Där känner hon inget. Nu ligger Ella i sin säng i lägenheten i Visby och känner äntligen det som hon tror att alla andra känner varje dag - lycka. Men det är inte tid för att slappa. Hon har ett jobb att sköta, drivkraften bakom att hon nu går med i det samhälle hon hela tiden ställt sig utanför. Ella vill som reporter för Filen åstadkomma förändring för de som fortfarande sitter inne. Lyssna också på BH-strejken på Hinseberg, där Ella ger sin berättelse om den märkliga konsekvensen av den höga säkerhetsnivån på fängelserna: Kriminalvårdens egna BH:ar fastnar i metalldetektorn.

Veckans trapphus: Uddmansgatan 8 i Piteå  

Ni har hört av er och vill höra det igen och vi böjer oss. Experimentet "Veckans trapphus" där vi ringer till en slumpmässigt utvald trappuppgång någonstans i Sverige. I kväll: Uddmansgatan i Piteå. Ni har hört av er och vill höra det igen och vi böjer oss. Experimentet "Veckans trapphus" där vi ringer till en slumpmässigt utvald trappuppgång någonstans i Sverige. I kväll: Uddmansgatan i Piteå.

Ordningsvakten Jeanette klär på äldre hemlösa  

En natt ser Jeanette den prydliga gamla gubben vanka omkring på T-centralen. Hon frågar vad han gör ute så sent. Han svarar att han är hemlös. Efter det är inget mer sig likt för Jeanette.

Emils flickvän dödad på cykel: ”Varför var det jag som överlevde?”  

Under flera års tid ska 25-åriga Emil Börner och flickvännen Johanna cykla jorden runt. De sparar pengar, bygger själva ihop sina cyklar och ger sig iväg. Men på en sekund förändras allt. Under flera års tid ska 25-åriga Emil Börner och flickvännen Johanna cykla jorden runt. De sparar pengar, bygger själva ihop sina cyklar och ger sig iväg. Men på en sekund förändras allt.

Svenska mästare utan upphållstillstånd  

Plötsligt väller det in folk i källaren på Bondegatan 10. Leo och hans kollegor måste stoppa folk i dörren – det är fullt. Vissa står på brottarmattan innan de registrerat sig hos migrationsverket.

Kampen om ranchen: "Hon kan ta min man – men inte min dröm"  

Anita flyttar från Holland till Ekshärad i Värmland för att bygga sitt drömprojekt: en äkta western ranch. Men snart kommer ett kärleksdrama hota hennes livsverk. Anita flyttar från Holland till Ekshärad i Värmland för att bygga sitt drömprojekt: en äkta western ranch. Men snart kommer ett kärleksdrama hota hennes livsverk.

Sofia är La Chueka – rockringens drottning  

När Sofia är i Colombia går hennes sambo och gifter sig – med en annan. Men det var det bästa som kunde hända. Nu åker Sofia runt i Sydamerika och uppträder framför rödljus som La Chueka. När Sofia är i Colombia går hennes sambo och gifter sig – med en annan. Men det var det bästa som kunde hända. Nu åker Sofia runt i Sydamerika och uppträder framför rödljus som La Chueka.

"Jag blir en halvmänniska – ett freak"  

Anna vill låna en bok på biblioteket. Det kommer sluta med att brandkåren måste bända upp dörren till hissen hon suttit fast i, i drygt en timme. Hon lämnar lokalen utan lånebok och i tårar.

Johanna avslöjar hemligheter från dejtingvärldens elitklubb  

Hon kallar det för "Tinder illuminati" - ett hemligt nätverk för rika, vackra och framgångsrika personer som ratar andra dejtingtjänster. Hör Johanna, 24, berätta allt om den senaste dejtingflugan.

Paul från Gävle pluggar i Oxford: "Som i Harry Potter"  

I Verkligheten är vi bakom kulisserna på ett av världens toppuniversitet. Hur lyckades Paul, 23, hamna i anrika Oxford? Varför uppmanar han nu Sveriges studenter att göra honom sällskap?

Amer föddes på flygplanet – vad hände sen med Sveriges mest kända bebis?  

När Nasrin hälsar på nyfödde Amer och hans familj på sjukhuset får hon veta att familjen är i panik. Trots uppståndelsen kring födseln på planet så har familjen varken pengar eller boende.

Amer föddes på flygplanet – vad hände sen med Sveriges kändaste bebis  

När Nasrin hälsar på nyfödde Amer och hans familj på sjukhuset får hon veta att familjen är i panik. Trots uppståndelsen kring födseln på planet så har familjen varken pengar eller boende.

Swingern som inte får jobba  

Anna Rosmark har bestämt sig: hon ska bli värdinna på en swingersklubb. Men hennes fritidssyssla kommer snart bli ett problem när det är dags att söka jobb. Anna Rosmark har bestämt sig: hon ska bli värdinna på en swingersklubb. Men hennes fritidssyssla kommer snart bli ett problem när det är dags att söka jobb.

Fick sin identitet kapad – sextrakasserades  

Hanna Docksons bild på en sajt kommer att förändra hennes liv: hennes identitet blir kapad. Hon får konstiga sms, mejl och telefonsamtal. Men snart står någon också utanför hennes port.

Hanife förlöste kvinnan på 10 000 meters höjd  

Planet har just lyft och Hanife håller på att somna när de ropar ut efter läkarhjälp. Hon erbjuder sig, trots att hon bara är undersköterska. Snart ska hon förlösa ett barn för första gången.

Dustin, 15: "Kul att nättrollen skickar hatmejl – då har jag gjort något bra"  

Hotade, hatade och jämförda med KKK – nu ger SSU-arna sin version. Möt en av deltagarna i den separatistiska gruppen för rasifierade, 15-åriga Dustin Zojaji.

Skulle plugga utomlands – blev deporterad  

Efter timmar av förhör sätts Johanna i en gallerförsedd bil på väg mot en cell. I ett år hade hon förberett sig för sin utbytestermin från Stockholms universitetet. Vad var det som hände?

Mannen som masserar kossor  

Martin bytte stad mot land för att föda upp lyxkor. Enligt sägnen får de massage, dricker öl och lyssnar på klassisk musik. Köttet hamnar sen på Stockholms allra finaste krogar. Hör historien om den före detta civilingenjören Martin Johansson som gick från fastighetsbranchen till komassagebranschen!

Dada skriver sig fri från sina mardrömmar  

Han sitter bakbunden och några maskerade män häller sprit över hans ansikte. De hotar honom och vill att han ska gola. Det här är en scen i Dada Fungula Bozelas filmtrailer. Hör om hur allt började. Se hela trailer "Sanningen gör ont"

På röda mattan i Hollywood: "Helt ofattbart"  

En kortfilm gjord i en lägenhet i Olskroken blev en Hollywood-långfilm. Lotta Losten bakom "Lights Out" berättar om den galna resan och surrealistiska möten med både stjärnor och fans. En kortfilm gjord i en lägenhet i Olskroken blev en Hollywood-långfilm. Lotta Losten bakom "Lights Out" berättar om den galna resan och surrealistiska möten med både stjärnor och fans.

Isak fick hammare i huvudet – upptäckte hjärntumör  

På väg hem i sommarnatten attackerar en okänd man Isak med en hammare. Ett slag som otroligt nog kan komma att kanske rädda hans liv. Nu berättar Isak för första gången sin historia. På väg hem i sommarnatten attackerar en okänd man Isak med en hammare. Ett slag som otroligt nog kan komma att kanske rädda hans liv. Nu berättar Isak för första gången sin historia.

0:00/0:00
Video player is in betaClose