Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella, som flyttat till en ö där hon inte känner någon för att starta ett nytt liv.

Vittnesmål inifrån etiopiska fängelset  

Emys pappa, läkaren Fikru Maru, har suttit häktad i två år i Etiopien. I Verkligheten hör du Emys berättelse, där hon menar att Sverige inte gör tillräckligt för att få honom fri. Vad säger Utrikesdepartementet när Emy träffar dem? Dessutom berättar journalisten Martin Schibbye om villkoren på fängelset där han själv satt.

Emys pappa är fängslad i Etiopien  

Första gången Emy får träffa sin pappa i häktet i Etiopien känner hon knappt igen honom. Han har magrat. På fötterna har han bara tofflor trots att det regnar och är lerigt, kläderna är lortiga. Det är inte den pappan hon känner – Fikru Maru, en av Sveriges främsta hjärtläkare som ligger bakom hjärtsjukhuset i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba, det enda i sitt slag. I snart två år har han suttit här. För några dagar sedan hölls rättegång. Åtalet mot honom gäller kännedom om brott, om fyra väskor som tullen konfiskerade för mer än fyra år sen. I två program hör du Emy Fikrus berättelse. I första programmet: bakgrunden till åtalet.

Baklawa mot islamofobi  

Vid minst fyra tillfällen den senaste tiden har Muhammed-karikatyrer satts upp på anslagstavlor på Malmö högskola. För 20-åriga Lina Abu Zarour som pluggar andra året på lärarprogrammet har högskolan fram tills nu varit en fristad från islamofobiska eller rasistiska kommentarer. Hon bestämde att hon ville göra något åt islamofobin – genom att bjuda på baklawa.

Sockret som dödar  

I Sverige snackas det just nu mycket om socker, hur farligt det är för vår hälsa. Men vad du kanske inte vet om är att du inte bara riskerar ditt liv med att äta mycket socker. Du riskerar också att döda andra. För de senaste 20 åren har 20.000 människor dött i Centralamerika efter kroniska njurskador. Nu vet man varför: villkoren på sockerplantagen. När Verkligheten ringer upp 20-åriga svenska Hedvig Lärka i Nicaragua så visar det sig att frågan är brännhet där. Ordföranden för organisationen hon volontärjobbar för har nekats inträde i landet och Hedvig själv riskerar att bli deporterad.

Tar hand om skadade djur men hatas på nätet  

Petra och Christel Johansson jobbar med sin barndomsdröm, att ta hand om omplacerade djur. Men drömyrket har ett högt pris. Personalen upplever att det pågår en häxjakt mot dem på nätet. En kollega har till och med hotats till livet. I Verklighetens serie Jag och mitt jobb drar vi ut på landsbygden för att hänga bakom galler och taggtråd med SPCA, en ideell förening för omplacerade djur som hotas av avlivning.

Från ätstörning till frukostvärdinna  

I flera år fejkar Märta en ätstörning för att tillfredsställa läkarna. Hon börjar skada sig själv, kräkas och svälter sig till en farligt låg vikt – allt för att passa in i rollen hon fått tilldelad. Vad ska få henne att sluta? Vad kan få Märta frisk? Dagen innan sin 18-årsdag fattar hon ett beslut som ska förändra allt. Missa inte den andra och avslutande delen om anorexipatienten som ljög för att passa in – och blev så sjuk att det var fara för hennes liv.

Hela historien om tvillingarna som skildes åt  

Tvillingarna Aram och Arez vara bara två år gamla när de skildes åt. Deras föräldrar var med i den kurdiska gerillan Komala och tvingades plötsligt fly för att rädda sina liv. Deras mor åkte i förväg till Sverige. Men när deras far ska hämta tvillingsönerna så får han med sig bara en – Arez. Aram blir kvar hos farföräldrarna. Vad var det som hände? Och vad händer med tvillingar som man skiljer på, som redan i livmodern börjar prata och sträcka sig efter varandra? I denna specialpodcast hör du hela berättelsen – och om den osannolika resan tillbaka med hjälp av kurdisk militär när tvillingbröderna äntligen får träffa varandra – efter femton långa år.

Tvillingbrödernas återseende – efter femton år  

Tvillingarna Aram och Arez skildes åt när de var två år gamla. Arez flydde till Sverige, medan Aram blev kvar i Kurdistan. Mamman ska göra flera försök att smuggla sig tillbaka och hämta hem Aram, men misslyckas. I andra delen av berättelsen hör du om den osannolika resan tillbaka med hjälp av kurdisk militär när tvillingbröderna äntligen får träffa varandra – efter femton långa år.

Tvillingarna som skildes åt  

Tvillingarna Aram och Arez vara bara två år gamla när de skildes åt. Deras föräldrar var med i den kurdiska gerillan Komala och tvingades plötsligt fly för att rädda sina liv. Deras mor åkte i förväg till Sverige. Men när deras far ska hämta tvillingsönerna så får han med sig bara en – Arez. Aram blir kvar hos farföräldrarna. Vad var det som hände? Och vad händer med tvillingar som man skiljer på, som redan i livmodern börjar prata och sträcka sig efter varandra?

Julia och Josefin kördes ut ur Västsahara  

Vännerna skulle umgås i en vecka – det blev en halvtimme. I söndags morse omringades två svenska tjejer av 15 män som påstod sig vara poliser. Utan att legitimera sig tar de svenskarnas pass, tvingar in dem i en bil med sprucken framruta och börjar köra. I Verkligheten ikväll hör du biståndarbetaren Julia Finér berätta när hon och frilansfotografen Josefin Hasselberg skulle hälsa på vännen och människorättsaktivisten Brahim Dahane i det av Marocko ockuperade Västsahara.

Märta fejkade ätstörning – var nära att dö: ”Jag ville göra vårdarna nöjda”  

Märta Dahlin fick mot sitt nekande diagnosen anorexia när hon var 14 år gammal. Tre år senare ligger hon på slutenvårdsavdelning med skärsår i armarna, gömda rakblad på rummet, skakande ben och har livsfarligt låg vikt. Vad var det som hände när den glada pluggtjejen nästan dog? Hur långt är en ung människa beredd att gå för att uppfylla andras önskningar och krav? I två program hör du Märtas historia, om patienten som blev dödligt sjuk – för att göra behandlarna nöjda.

Siavosh fick flera tusen att slå "Fredens ring"  

Tre tusen människor i Stockholm slog en "fredens ring" runt synagogan, i en kärleksmanifestation för att uppmärksamma och ta avstånd från den senaste tidens hot och attacker mot judar. I Verkligheten ikväll berättar en av initiativtagarna, 23-årige Siavosh Derakhti, om bakgrunden men också om de hot han själv fått utstå och resan till Auschwitz som förändrade allt.

Svenske August bor i Nordkorea: ”Jag har soldater utanför min port”  

Det kallas världens mest slutna land och hårdaste diktatur. Svenske August Borg har Nordkorea som sin arbetsplats, som en av två anställda på svenska ambassaden. I Verkligheten ikväll hör du hans vardagsberättelser om ständiga el- och vattenavbrott, ebolakarantäner och frustrationen över livet i diplomatbubblan, men också om cykelfärden ensam på den tomma sexfiliga motorvägen och mötet med själva diktatorn.

Den misslyckade återföreningen  

Jackie och hennes pappa Lars Ferm, tidigare känd som Svartenbrandt ska återförenas. I fem år har han suttit i fängelse den här vändan och Jackie har stora planer. Hon ska nämligen ha en releasefest för sin självbiografi och på partyt ska även hennes pappa dyka upp, utklädd till en munk. Men så långt kommer de aldrig. Istället slutar det i en polisanmälan mot sin egen far. Jackie är tillbaka i Verkligheten ett år senare. Har hon tagit studenten som hon ville? Och hur går det med att leva det ”normala” livet fritt från missbruk, anstalter och utvik i herrtidningar?

André sparkades – startar videoblogg om sin arbetsgivare  

André var fram till nyligen klubbordförande i facket på ett bemanningsföretag i Helsingborg. För drygt en månad sen fick han sparken, enligt honom just på grund av hans fackliga engagemang. Men istället för att vänta på att förhandlingarna om hans uppsägning blir klara så väljer André en ny och mer offensiv strategi. Hemifrån sitt vardagsrum kör han sitt eget race och lägger upp filmer om företaget offentligt på nätet.

Efter Idol är Thomas tillbaka på begravningsbyrån  

Våren 2014 dyker en udda person upp framför Idol-juryn, en ung kille med gitarr som jobbar på sin mammas begravningsbyrå. Han tar sig långt i tävlingen och når topp 20. Men vad hände sen? Och vad får en ung människa att välja att arbeta med döden? Hör historien om den 24-årige sjungande boupptecknaren Thomas Lundell. Om dilemmat han ställs inför möten med avlidna – och varför han hellre sjunger på begravningar än inför miljonpublik i TV4.

Adopterad från Ukraina: Från ”freak” till ambassadör  

Redan när Christian var åtta riktade han kritik mot skolmaten och i mellanstadiet startade han ett politiskt parti. Samtidigt beskrevs i journalerna han som ett freak. Istället för att gå gymnasiet lägger Christian nu all sin lediga tid på att hjälpa Ukrainas gatubarn som han ser som sina syskon. För Shang Imam berättar han om att bli adopterad från Ukraina och känslan av att inte höra hemma. Och så följer du med på Christians möte med den ukrainske toppolitikern. Kommer han bli utsedd till ambassadör för Ukrainas utsatta barn?

Husni, 16 år – flyktingbarnet som försvann  

Husni hade planerat sitt försvinnande från hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Sorsele. Han hade smugit ut en liten väska med kläder, tandborste och nästan 2000 kronor i kontanter han sparat ihop. En kall novemberkväll stiger han på inlandsbussen med en enkelbiljett till Umeå. När han kommer fram klipper han sönder sitt sim-kort till mobilen. Nu är han försvunnen.

Hilda ska Into The Wild  

1996 skrevs boken Into the Wild om amerikanen Christopher McCandless, som lämnar lämnar allt och beger sig ut i vildmarken i Alaska för att klara sig själv. 2015 packar arbetslösa 31-åriga Hilda Carlsson en väska. Hon ska göra samma sak. Med bara några tusenlappar på fickan ska hon bege sig långt bort från civilsationen i Kanada och Alaska. Men hon ska inte bara försöka överleva i vildmarken – det hon ska göra ser hon som sin chans ATT överleva. I packningen: ett stormkök, en kompass, ett tält, en bok om ätbara växter – och boken Into The Wild.

Avners resa till Sion  

Det var när SVT direktsände från Sverigedemokraternas valvaka i höstas som man kunde se honom. En man i judisk kippa firar partiets framgångar genom att visa upp en israelisk flagga på scen tillsammans med partitopparna. I sociala medier får han kritik från både antirasister och högerextrema. Strax efteråt är han försvunnen. Vem är han, vad vill han och vart har han tagit vägen? I denna specialpodcast berättar Verklighetens Sigge Dabrowski hela historien, som börjar en natt på en perrong i Stockholm för två år sedan – långt innan den uppmärksammade valvakan.

0:00/0:00