Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella, som flyttat till en ö där hon inte känner någon för att starta ett nytt liv.

Säg att jag är tjock och fet inte rund och mullig  

21-åriga My Svensk väger 130 kg. Hon har utsatts för stenkastning, främlingar har krävt att hon opererar sig och läkare har vägrat henne vård om hon inte går ner i vikt. Hon har provat allt. Självsvält, dieter, lösa kläder som döljer kroppen. Men för ett år sedan bytte hon strategi och började fronta att hon är tjock – eller fet som hon helst vill kalla sig. Hon har blivit en del av den så kallade fettacceptansrörelsen och kretsen runt Fett Magazine. Men hur reagerar hennes omgivning när hon inte längre skäms för att vara överviktig? Och vad händer på datingsidor och på Tinder när My i presentationen kallar sig själv ”tjock och bedårande" och lägger upp helkroppsbilder?

Med brösten som plakat  

Hon tvingades välja mellan att sitta i Riksdagen – eller att visa brösten. Idag friades Femen-aktivisten från åtalet om förargelseväckande beteende. I Verkligheten hör du Jenny Wenhammars historia.

Kultartisten som gick in i väggen  

Hon säger sig kunna styla om människors hjärnor och förändra livet – på 10 minuter. I Verkligheten ikväll hör du Tina Rose berätta sin märkliga historia, från Bananen till kollapsen – och är med på en session i mental styling

Från Alaska till Arbetsförmedlingen  

Arbetslösa Hilda från Skövde valde vildmarken i Alaska istället för samhället. Där har hon hittat sina likar och känner sig friare än någonsin. Varför står hon då på flygplatsen på väg hem? Svaret får du i sista delen om Hildas resa.

PMS-ormen Märta och 20 kg gammal porr  

Den könsmogna boaormen Märta går till attack när barn är i närheten. Dessutom gogodansaren i Jönköping och så hemligheten i Tores källare. Allt detta när programpunkten Annonsen dyker upp igen!

Salah lyfte Västsaharas flagga och kan aldrig återvända hem  

Han har planerat det länge. Salah Amaidan från Västsahara springer för marockanska ungdomslandslaget. Under loppet i Frankrike tar han plötsligt fram sitt hemlands flagga. Där börjar Salahs nya liv. Nu kan han inte återvända till vare sig Västsahara eller Marocko utan att riskera fängelse.

Erkänner attacker mot romer i Kista men går fri  

Gravida Elena blev spottad i ansiktet. Andra har attackerats med tändvätska och dödshotats. "Vi har misslyckats", säger Polisen. Hör Elenas berättelse – men också den så kallade Kistamannen själv.

När Hollywood knackade på dörren  

David Sandberg och Lottta Losten från Olskroken i Göteborg lyckades med det som är mångas dröm. De lägger upp en hemmainspelad budgetfilm på nätet, en kort liten skräckfilm. Sen en dag ringer plötsligt Hollywood. Nu bor de i Los Angeles och jobbar med fullängdsversionen. I Verkligheten ikväll berättar Lotta hela historien om den helt oväntade och plötsliga framgången – men också om baksidorna av att ens ansikte sprids över hela världen och hur drömfabriken fungerar bakom kulisserna.

När Hollywood knackade på dörren  

David Sandberg och Lottta Losten från Olskroken i Göteborg lyckades med det som är mångas dröm. De lägger upp en hemmainspelad budgetfilm på nätet, en kort liten skräckfilm. Sen en dag ringer plötsligt Hollywood. Nu bor de i Los Angeles och jobbar med fullängdsversionen. I Verkligheten ikväll berättar Lotta hela historien om den helt oväntade och plötsliga framgången – men också om baksidorna av att ens ansikte sprids över hela världen och hur drömfabriken fungerar bakom kulisserna.

Grannarna räddade mitt liv  

Sofia har lämnat sin våldsamma kille. När hon återvänder till lägenheten för att hämta sina grejer drar han in henne och håller henne fast. Ett grannpar hör hennes rop på hjälp. "Utan dem hade jag nog inte levt idag", säger Sofia.

Daniel och Erik emigrerar till Australien  

De har sagt upp sig och sålt lägenheten. Om en vecka drar paret från sitt hemland, troligen för gott. De ska bygga upp ett nytt liv på en annan kontinent – utan att känna någon. Hör Daniel berätta om de långa förberedelserna, vad som bara måste med i det nya livet och hur historien börjar med karaoke på en kinarestaurang i Stockholm. Men vad säger mamma?

Romer flyr Stockholms gator efter nya attacker  

I förra veckan kulminerade våldet och attackerna på EU-migranter, många fattiga från Rumänien som tigger på svenska gator. Okända gärningsmän slog till mot flera läger. I Göteborg knivskars en kvinnna när angripare gick till attack med en stor kniv mot hennes tält där hon låg och sov. Samtidigt sattes tre husvagnar i brand bredvid. På andra platser i landet angreps läger med brandbomber, bildäck skars sönder och i Boden sköt någon med gevär mot bilar. I Stockholm har en grupp romer under fem månaders tid förföljts och trakasserats av en och samma misstänkta gärningsman. Han har dömts för att ha hällt tändvätska, hotat döda dem och säger i polisförhör att han aldrig tänker sluta. Nu har den här gruppen EU-migranter flytt förorten där mannen bor och försöker istället sedan några veckor tillbaka sova inne i Stockholms city. Men där utsattes de i förra veckan för nya attacker. Kan de hitta en säker plats att sova nu?

Jocke och Jonna förnedrar varandra offentligt  

Paret i Norrköping filmar när de utsätter varandra för grova practical jokes. Sen lägger de ut dem på nätet – och gör succé. Nu kan de leva på att bara pranka varandra. Deras mest populära film har setts en halv miljon gånger. Jocke köpte en bil till Jonna men som visade sig vara en hyrbil. Jonna gör slut med Jocke – på låtsas. Jocke klipper av hennes hår när hon sover och klistrar fast det med kontaktlim som en mustasch. Så håller de på. När Verklighetens Shang Imam hälsar på hemma i Norrköping plingar det på dörren med fans som vill ha autografer. Men varför gör de detta mot varandra? Och hur vet Jocke att inte intervjun i sig är ett prank från Jonna?

Svenska Misha är TV-kock i Israel  

Master Chef-deltagaren Misha Lederman vill skapa fred med matlagning. Men alla i programmet pratar hebreiska och Misha kan inte ens säga "kastrull". I Israel är den inhemska versionen av TV-programmet Master Chef omåttligt populärt. För ett par år sedan slog det rekord som det mest tittade programmet i Israels historia, över hälften av alla israeler satt bänkade framför TV-apparaterna. Den senaste säsongen sänds just nu. 4000 tävlande har reducerats till 12. Men en av deltagarna i finalen talar lite knagglig hebreiska. Han är nämligen svensk. I Verkligheten hör du 29-åriga Misha Ledermans berättelse, om att stoppas dagligen av främlingar på gatan, om visionen att genom matlagning skapa fred och om språkförbistringen som ska bli ödesdiger.

The Littlest Viking  

I flera år var göteborgaren Olle Råde en världsstjärna i kortspelet Magic. Han hoppade av gymnasiet och drog in en halv miljon men brände allt på pizza och taxi – och försvann. Vad var det som hände? Nu är Olle tillbaka på Magic-scenen igen. Verklighetens reporter Sigge Dabrowski åkte till Magic Grand Prix i Köpenhamn för att träffa den forna världsstjärnan och följa hans väg mot toppen igen.

Rough Love  

I Verkligheten går vi rätt in i tacklingen och blir sänkta till marken. Där möter vi kärleken. 21-åriga Nathalie och 25-åriga Ulrika fann varandra i amerikansk fotbollslaget Stockholm Mean Machines. För Nathalie var det dessutom första gången hon blev kär i en tjej. Men hur funkar det att hårt tackla en person man samtidigt älskar? "Det är kul att få smälla på folk och att det samtidigt är lagligt när man gör det", säger Nathalie.

Tilde fick cancer och flydde landet  

När Tilde Ingham bara är 22 år gammal får hon cancer, kronisk leukemi. Då gör hon det oväntade. Hon lämnar sin hemstad Göteborg som blivit så förknippad med sjukdom, Sverige likaså. Istället hamnar hon i Latinamerikas största flyktingkatastrof. Hör Tilde berätta från Ecuador om den gröna dalen fylld av fasansfulla livsöden, men också vad som hände den dagen när hon fick diagnosen.

Andreas odlade cannabis mot sin smärta – greps av polis  

Andreas Thörn är förlamad från bröstet och nedåt och sitter i rullstol sedan 20 år tillbaka efter en olycka. Sedan dess har han prövat de flesta tunga mediciner som finns för att lindra smärtor i kroppen efter den krossade ryggraden. När läkaren tillslut föreslog metadon som en sista utväg fick han nog och började odla cannabis i tvättstugan. Men så knackade Polisen en dag på dörren och beslagtog plantorna - nu åtalas han för narkotikabrott. Andreas menar att cannabis är det enda som verkligen hjälpt mot hans smärta. Men att odla cannabis är olagligt och det finns ingen möjligheten att få ren cannabis utskriven som medicin i Sverige. Vad ska Andreas göra nu?

Kartellen och frälsningen  

Sebbe Staxx i Kartellen har gått ut med att han mött Gud. Det visar sig att han inte är ensam - alla medlemmar i den omtalade hiphopgruppen har blivit frälsta. Kan en människa som levt ett kriminellt liv med tunga droger bara börja om på nytt? Vad är det som krävs? Och vad gör man av sina gamla synder? I Verkligheten följer du med på gudstjänst och träffar Christian, en av kartellens grundare och den förste att bli frälst när han satt häktad i Uruguay. Dessutom pastor Hernan Clavijo som har en central roll för Kartellens frälsning.

En bergsklättrares vittnesmål  

Den 25 april strax innan lunchtid inträffar en kraftig jordbävning i Nepal i Himalaya. Byar jämnas med marken, hus krossas. Tusentals dör och tusentals är fortfarande försvunna, de flesta nepaleser men också många turister och bergsklättrare på väg upp för världens allra högsta berg. Mitt i det här befinner sig äventyraren Robin Trygg, på 6000 meters höjd när marken börjar skaka. I måndags kom han hem till Sverige. I Verkligheten kan han nu berätta om de trettio sekundrarna som förändrade allt. Med sig har han unika ljudupptagningar och inspelade nödsamtal hem till Sverige.

0:00/0:00