Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella. I två program berättar Verklighetens Shang Imam om Ella Carlquist. Hon har just muckat från kvinnoanstalten Hinseberg och ska starta ett nytt liv, fritt från droger och kriminalitet. I första programmet hörde du Ella berätta hur hon som 15-åring inledde sin karriär som knarklangare, i en stuga i skogen. Sen dess har hon ägnat sitt liv åt att vara kriminell - för att hon är bra för det. Men om hela livet präglats av droger och brott, hur börjar man då om? Ett sätt är bryta kontakterna med sitt förra liv helt. Till fängelset kom en dag ett vykort med ponnysar på. Det får Ella att när hon kliver ut genom grindarna styra kosan mot Gotland. Där har hon aldrig varit. Där känner hon inget. Nu ligger Ella i sin säng i lägenheten i Visby och känner äntligen det som hon tror att alla andra känner varje dag - lycka. Men det är inte tid för att slappa. Hon har ett jobb att sköta, drivkraften bakom att hon nu går med i det samhälle hon hela tiden ställt sig utanför. Ella vill som reporter för Filen åstadkomma förändring för de som fortfarande sitter inne. Lyssna också på BH-strejken på Hinseberg, där Ella ger sin berättelse om den märkliga konsekvensen av den höga säkerhetsnivån på fängelserna: Kriminalvårdens egna BH:ar fastnar i metalldetektorn.

David förbereder sig för civilisationens kollaps – flyttar till landet  

Vegetarianen David Jonstad lämnade stan för landet. Nu äter han kött, har vapenlicens och egna får. Med omfattande odlingar är familjen snart självförsörjande. Vad händer om kollapsen inte kommer? David Jonstad lämnade för snart ett år sedan Stockholm och bor idag i Arkhyttan i Dalarna. Han är aktuell med boken Jordad – Enklare liv i kollapsens skugga.

Sahar kunde inte klä på sig själv – dansar med världsstjärnor  

Det började med ett svullet finger. Snart kan Sahar Taklimi inte resa sig ur sängen. Men när det är som mörkast hittar hon lösningen som ska uppfylla Sahars barndomsdröm: dancehall. I Verkligheten hör du Sahars mot-alla-odds-historia och följer med på en musikvideoinspelning med en världsartist som denna dag verkat vakna upp på fel sida. Frågan är: kommer han ens att dyka upp?

Thomas efterlyst av Interpol – flydde Sverige  

Han hängs ut i SVT:s Rapport och anklagas för grov företagsplundring. Men vart har han tagit vägen? Efter år i exil är Thomas tillbaka och kan för första gången berätta sin historia. Han hängs ut i SVT:s Rapport och anklagas för grov företagsplundring. Men vart har han tagit vägen? Efter år i exil är Thomas tillbaka och kan för första gången berätta sin historia.

Förlamade Adryans krig: ”Jag älskar mitt öde”  

I 16 år har Adryan isolerat sig. Han kallar det ett krig och utropar sin lägenhet till ambassad. Nu berättar han om dödsfallen som format honom och drömmen om handikappade som beväpnar sig. Adryan Linden kallar sig filosof och president i funktionshindernationen. Han ser funktionshindrade som en egen folkgrupp. Trots att han i princip är förlamad från halsen och nedåt säger han sig inte ha några begränsningar. Pistolen Adryan poserar med på bilden är en attrapp.

Förlamade Adryans krig: ”Jag älskar mitt öde”  

I 16 år har Adryan isolerat sig. Han kallar det ett krig och utropar sin lägenhet till ambassad. Nu berättar han om dödsfallen som format honom och drömmen om handikappade som beväpnar sig. Adryan Linden kallar sig filosof och president i funktionshindernationen. Han ser funktionshindrade som en egen folkgrupp. Trots att han i princip är förlamad från halsen och nedåt säger han sig inte ha några begränsningar. Pistolen Adryan poserar med på bilden är en attrapp.

Daniel Man flyttar till – Man  

Daniel Man lämnar Borås för byn Man utanför Hongkong, döpt efter Daniels föräldrar. Här i byn heter alla Man i efternamn – en by som också ligger bakom svenska kinakrogars Fyra små rätter. Daniel Man lämnar Borås för byn Man utanför Hongkong, döpt efter Daniels föräldrar. Här i byn heter alla Man i efternamn – en by som också ligger bakom svenska kinakrogars Fyra små rätter.

Hemmasittaren som sov ute  

Nästa vecka startar skolorna igen. Men tusentals bänkar kommer gapa tomma. Under flera år var Alex en av dem som höll sig borta från lektionerna. Men det var inte hemma han satt. Känner du igen dig i Alex historia? Här finns hjälp att få.

Djuren räddade Elise: "Människor är hemska"  

Elise utsätts för grov misshandel och sexuella övergrepp när hon växer upp. När de vuxna sviker kommer räddningen från en hund och en katt. Nu har hon en plan för att ge tillbaka. Elise är idag volontär för Svenska Djurambulansen

Fifa-domaren från Iran – tog man i hand, blev avstängd  

Bahar blir kallad till chefen. En kollega har angivit henne. På en handskriven lapp står det att Bahar har tagit en manlig kollega i hand under en turnering. Hon stängs av och blir förhörd i 4 timmar. Bahar blir kallad till chefen. En kollega har angivit henne. På en handskriven lapp står det att Bahar har tagit en manlig kollega i hand under en turnering. Hon stängs av och blir förhörd i fyra timmar.

Jenny blev islänning: "Jag är förälskad"  

Hon skulle bara vara där i ett halvår. Nu frågar mamma inte längre när hon ska flytta hem igen. Hör Jenny Eriksson från Mariefred berätta om galna stämningen på ön och vad hon blev kär i. Hon skulle bara vara där i ett halvår. Nu frågar mamma inte längre när hon ska flytta hem igen. Hör Jenny Eriksson från Mariefred berätta om galna stämningen på ön och vad hon blev kär i.

Flyktingen på Centralen: "Mitt liv är som en film"  

Efter gränskontrollerna kommer få flyktingar nu till Centralen. "Men paniken är inte borta," säger volontären Dona Hariri. "Den är bara någon annanstans". Hör vad som hände sen! Verkligheten var med på Stockholms Central under den mest dramatiska perioden i höstas när uppemot 1000 flyktingar kom varje dag. Vi följde volontären Dona Hariri som startade Jurister på Stockholms Central som gav råd och juridisk hjälp till asylsökande. Sen infördes gränskontroller och flyktvägarna genom Europa begränsades kraftigt. Men vad hände sen? Och hur har det gått för dom som flydde? Vi ringer upp en av dem – som hamnade i Finland och som ruvar på en stor nyhet som ska förändra hans liv.

Amanda Prinsessan och den storslagna planen  

Klippet på "Halima" har snart nått 30 000 visningar. Det är Amanda, 8 år, som spelar en tuff förortstjej som hamnat i slagsmål. Träffa hjärnorna bakom kontot Amanda Prinsessan – Josef och Amanda.

Hildas nya äventyr  

Hilda Carlsson drog till Alaska och vildmarken för att hitta sig själv. Med sig tillbaka hem har hon ett nytt äventyr: ett Alaska-barn i magen. Hilda Carlsson drog till Alaska och vildmarken för att hitta sig själv. Med sig tillbaka hem har hon ett nytt äventyr: ett Alaska-barn i magen.

Hästhandlaren som åkte i fängelse  

När Madeleine el Hanafi är sexton år blir hon hästhandlare. Det går bättre och bättre, och i snitt säljer hon över hundra hästar om året. Nyligen muckade hon från fängelset. Vad var det som hände? När Madeleine el Hanafi är sexton år blir hon hästhandlare. Det går bättre och bättre, och i snitt säljer hon över hundra hästar om året. Nyligen muckade hon från fängelset. Vad var det som hände?

Imitatören "Gurra" från Vetlanda  

Gustav Karlsson upptäcker en ovanlig talang i tonåren – han kan imitera kändisar, och det liknar. Hör Gustavs berättelse om att gå från aluminiumfabriken i Vetlanda till virala succéer på nätet. Gurra imiterar Joakim Lamotte

Karolina försvarar "Srebrenicas slaktare"  

Ratko Mladic är åtalad för folkmord och brott mot mänskligheten. Svenska Karolina Sibirzeff är en av dem som försvarar honom i krigsförbrytartribunalen. I Verkligheten förklarar hon varför. Ratko Mladic är åtalad för folkmord och brott mot mänskligheten. Svenska Karolina Sibirzeff är en av dem som försvarar honom i krigsförbrytartribunalen. I Verkligheten förklarar hon varför.

Moas skräck: Sommarlovet  

På skolavslutningen spelade Moa med i glädjen. Skolan var hennes trygga plats. På semestern väntade fylla och psykisk misshandel. Nu vill hon rädda andra barn från en skräcksommar. Moa i reportaget heter egentligen någonting annat. Mer info om sommarkollo och organisationen Maskrosbarn hittar du här.

Skulle rädda världen – blev förbundskapten  

Paul Kjellsson i Karlskrona ville göra världen bättre. När han kommer till Zambia får han en rejäl överraskning: han har utsetts till förbundskapten för landets landslag i handboll. Paul Kjellsson i Karlskrona ville göra världen bättre. När han kommer till Zambia får han en rejäl överraskning: han har utsetts till förbundskapten för landets landslag i handboll.

En spelmissbrukares bekännelse  

Under hela sitt vuxna liv har Nichlas Zetterqvist en hemlighet som gör att han ljuger, manipulerar och känner sig som en bov. Han är spelberoende. Men en dag blir han avslöjad. Känner du igen dig i Nichlas berättelse? Här är länkar till Anonyma spelare och Spelberoendes riksförbund.

Elise räddar vilda djur från döden  

På sin fritid kör Elise djurambulans och räddar igelkottar, måsungar och gråsparvar. Det råder konflikt mellan människor och djur om utrymmet på jorden. Elise står på djurens sida i kampen. På Verklighetens Instakonto kan du se bilder och filmer från Svenska Djurambulansen och Elises kamp för att rädda en fiskmåsunge samtidigt som de större måsarna går till attack från luften.Reporter Magnus Arvidson.

0:00/0:00
Video player is in betaClose