Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella, som flyttat till en ö där hon inte känner någon för att starta ett nytt liv.

"Jag kommer aldrig dölja min kippa"  

När Mats nioåriga son skulle berätta om judendomen i lågstadiet ritade någon hakkors på hans bänk och sa att förintelsen aldrig ägt rum. Efter den händelsen beslutade Mats att bära den judiska kippan på huvudet varje dag, fullt synligt. När Mats gått på stan har han fått kramar och hejarop från främlingar, men också fått höra "död åt judarna" och "Heil Hitler". Vid ett tillfälle blev han nerslagen bakifrån när han skulle köpa pizza. För två veckor sedan ringde någon som sa sig komma från Säpo och tipsade att han kan dölja sin kippa på huvudet med en keps så blir han säkrare när han är ute på stan. Mats vägrade. Men nu menar Säkerhetspolisen att de inte ligger bakom samtalet och säger att Mats ska bära sin kippa "med stolthet".

Tonje seglar till Grönland – vill rätta till historien  

Det klättrar en norsk tjej uppför ett berg på Grönland. Men det är något konstigt med henne. Varför har hon på sig kläder som är hundra år gamla? Och varför har hon seglat hit över havet från Norge med en jättegammal resväska, fylld med isbjörnshår och fotografier? Hon heter Tonje Bøe Birkeland och hon har en plan – hon ska rätta till norsk äventyrshistoria.

Andreas buggar sig själv – för att avslöja censur  

I Verkligheten hör du svenske journalisten Andreas Hedfors berätta om när han var radiochef i ex-sovjetrepubliken Kirgizistan – och buggade sig själv för att avslöja censur. Hur hamnade han där?

Richard byggde kärnreaktor i köket – greps av polis  

Varför tillverkar Richard kemiska stridsmedel och försöker bygga en kärnreaktor i köket? Och varför börjar Polisen jämföra honom med massmördaren Anders Behring Breivik? I Verkligheten berättar vi historien om ett världsunikt fall som utspelar sig i skånska Ängelholm. Hur avgör man vem som är nästa terrorist?

Bingovärdinnan Sandra: ”Jobbet blev min räddning”  

Sandra Nilsson jobbar som bingovärdinna. Det var hennes första jobb och sedan blev hon kvar. För henne blev det räddningen – det förändrade henne helt som person. Sandra och bingohallen är först ut i Verklighetens serie om jobbet och hur det påverkar oss.

Marinkårssoldaten från Motala  

Edgar Olsson från Motala skulle åka till Los Angeles för att träffa en kompis. Åtta dagar senare har han gift sig med en amerikanska och kastat returbiljetten. Sedan tar han värvning – i den amerikanska marinkåren. Han vill kriga för USA.

"Världens farligaste yrke"  

Saad Hajo och Sahar Burhan är satirtecknare men kan inte verka i sitt hemland Syrien. En kollega där publicerade karikatyrer av presidenten, arresterades – och torterades till döds. Verkligheten träffar paret hemma i Norrköping medan jakten på deras tecknarvänners mördare pågår som mest intensivt i Paris. Om varför satirtecknare är ”världens farligaste yrke” och om de många mötena med sina nu mördade kollegor på Charlie Hebdo: ”De skrattade jämt”.

Finansmannen som blev djurrättsaktivist  

Polisen har precis tvångsomhändertagit chinchillorna på farmen i Enköping. Men det återstår ett problem. Vad ska de göra med 243 små lurviga gnagare? Och vem ska betala kalaset? Svaret stavas en finansman i Australien som bestämt sig att bli bankrutt genom att ge pengar till djur. Dessutom berättar farmaren själv sin version. Och så följer du med när chinchilla #242 och #243 får sina nya adoptivföräldrar. Allt i andra delen i historien om den sista chinchillafarmen i Sverige.

Den sista chinchillafarmen i Sverige – del 1  

Vad har en djurrättsaktivist, en polis, en pälsfarmare i Enköping, en riskkapitalist i Australien och manusförfattaren till Simpsons gemensamt? Jo, den lurviga lilla gnagaren chinchillan. I Verkligheten hör du den fantastiska berättelsen om dramat kring Sveriges sista chinchillafarm.

Camilla räddar hundar från att slaktas: ”Det var blod överallt”  

800 hundar i burar staplade på varandra på en enda lastbil. Det är blod överallt och hälften är redan döda. Mitt i allt föder en tik sina valpar som ramlar ner genom burarna. I Verkligheten ikväll berättar svenska volontären Camilla Larsson i Kina om tillslagen mot de illegala transporterna av ofta stulna hundar på väg mot slakt. Hör hennes skakande skildring och om mardrömmarna efteråt, men också om det växande inhemska engagemanget som får vanliga kineser att resa i flera timmar för att rädda hundarna och stoppa transporterna – ibland till och med genom att lägga sig mitt på motorvägen.

Special: Ensam och död  

När Ingrid ska begravas är det ingen som svarar på dödsannonsen. I kapellet väntar endast begravningsentreprenören Leif Ericson och skådespelaren Per Ragnar som ska hålla i begravningen. Men det är inte det enda problemet. Per vet knappt någonting om henne. Vad ska han säga inför de tomma stolsraderna? Eller kommer någon dyka upp i sista sekund? I denna specialpodcast berättar Shang Imam hela historien om att vara ensam och död. Det handlar om de som är de enda som tar hand om dig som inte har några anhöriga när du dör – och som likt detektiver försöker ta reda på vem du var.

Svensk komiker i New York: ”Extremt mycket misär”  

Hur långt är du beredd att gå för att uppfylla din dröm? Till och med utsätta sig för förnedring för att lyckas? Ikväll hör du om världens hårdaste stand up-scen och svenskarna som prövar lyckan där som komiker. Felicia Tomala åkte dit ensam och började på botten. Hon måste lura turister på falska biljetter, tvinga kompisar att köpa sprit i baren och till och med betala en slags muta för att få uppträda. Nu är hon hemma i Sverige igen. Vad var det som hände?

Protestsångare torterades – får fristad i Malmö  

Under den arabiska våren spelade och sjöng Ramy Essam, 27, inför hundratusentals människor på Tahrirtorget i Kairo, Egypten. En av hans låtar har sedan dess kommit trea på en lista över sånger som förändrat historien. Men det hade ett pris. Ramy torterades och kan nu inte längre spela sin musik fritt i Egypten. Istället har han fått en fristad – i Malmö.

Missbrukade heroin – ett år senare är Felizia lagkapten  

Förra året kom 21-åriga Felizia Sandberg aldrig med till VM i fotboll för hemlösa. Hon började röka heroin istället. Nu är det dags igen. Årets destination är Chile och Felizia är utsedd till lagkapten i Gatans lag. Kommer hon greja det i år?

Ulricas fästman är död  

Bara drygt ett år efter att Jens och Ulrica träffades fick de en dotter. När Jens ska ut på sitt första jobb igen får han problem med bilen. När han ska laga den ger domkraften vika, han kläms fast under bilen och dör. I Verkligheten ikväll berättar fästmön Ulrica vad som hände och hur livet går vidare med en nyfödd dotter i famnen i ett nyrenoverat hus på landet fyllt av framtidsdrömmar. Programmet sändes första gången 4 november 2014.

Domen mot psalmsångarna: ”Gud är med oss in i rättssalen”  

När nazister demonstrerade i Jönköping satte sig kristna aktivister i deras väg – och sjöng psalmsånger. Fem av dem ställdes inför rätta för ohörsamhet mot ordningsmakten. Men nekar alla till brott. Istället menar de att de upprätthöll ordningen. Verklighetens Magnus Arvidson är med på den högst ovanliga rättegången – med ett högst ovanligt slut.

En främling på middag  

Det är vardagkväll i den skånska orten Svedala. Runt bordet en kille vid namn Micke och hans två barn. Det blir friterade kycklingklubbor, ris och stark tomatsås. Men här i kökssoffan sitter också en fjärde person: en fullständig främling, som ingen av de andra har träffat tidigare. Varför har Micke bjudit en främling på middag? Vem är hon? Och vad kommer hända? Programmet sändes första gången 16 oktober 2014.

Domen mot psalmsångarna: ”Gud är med oss in i rättssalen”  

När nazister demonstrerade i Jönköping satte sig kristna aktivister i deras väg – och sjöng psalmsånger. Fem av dem ställdes inför rätt för ohörsamhet mot ordningsmakten. Men nekar alla till brott. Istället menar de att de upprätthöll ordningen. Verklighetens Magnus Arvidson är med på den högst ovanliga rättegången.

Joakim i Kobane - den sista journalisten  

Joakim Medin var den sista journalisten i Kobane i Syrien. Han evakuerades tillsammans med hundratals flyktingar när IS tagit in delar av staden. Men varför åkte han dit till att börja med, till ett av världens just nu farligaste platser? Där han dessutom i egenskap av sitt yrke riskerar att möta samma öde som halshuggne James Fowley? I julhelgerna återsänder Verkligheten det bästa från senaste säsongen. I Verkligheten ikväll berättar Joakim Medin om sitt kall att berätta, om det oväntade lugnet under kulregnet och hur han själv begravde döda. Men också om de som han kallar de riktiga hjältarna och om värmen i staden "som inte går att terrorisera bort". I programmet medverkar också Joakim Medins mamma. Hon berättar hur hon förhåller sig till sin egen oro för sin son – och hur hon blev glad när en kompis kallade Joakim för en kackerlacka.

Svenskar i Uganda kan deporteras  

Det snackas om att Ugandas president vill ge en present till folket, nämligen än en gång få igenom en kontroversiell antigaylag. Denna gång med rubriken "Förbud mot främjande av onaturlig sexualitet". Mitt i det här bestämmer sig två svenska tjejer att dra igång ett projekt – med risken att bli deporterade. Det handlar om något till synes så beskedligt som armband.

0:00/0:00