Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella, som flyttat till en ö där hon inte känner någon för att starta ett nytt liv.

Special: Ensam och död  

När Ingrid ska begravas är det ingen som svarar på dödsannonsen. I kapellet väntar endast begravningsentreprenören Leif Ericson och skådespelaren Per Ragnar som ska hålla i begravningen. Men det är inte det enda problemet. Per vet knappt någonting om henne. Vad ska han säga inför de tomma stolsraderna? Eller kommer någon dyka upp i sista sekund? I denna specialpodcast berättar Shang Imam hela historien om att vara ensam och död. Det handlar om de som är de enda som tar hand om dig som inte har några anhöriga när du dör – och som likt detektiver försöker ta reda på vem du var.

Svensk vid fronten mot IS: ”Jag har dödat”  

Ett klipp på nätet fick Rafael att lämna den trygga vardagen i Sverige för att gå med i den väpnade kampen mot terrorgruppen IS. Rafaels mamma hamnar på sjukhus när hon får reda på det. När Verklighetens Shang Imam ringer till Rafael i Kobane smäller en bomb bara 50 meter bort.

Svensk vid fronten mot IS: ”Jag har dödat”  

Ett klipp på nätet fick Rafael att lämna den trygga vardagen i Sverige för att gå med i den väpnade kampen mot terrorgruppen IS. Rafaels mamma hamnar på sjukhus när hon får reda på det. När Verklighetens Shang Imam ringer till Rafael i Kobane smäller en bomb bara 50 meter bort.

Maria, 16, tigger i Göteborg – lurades av sexköpare  

16-åriga "Maria" kom till Göteborg för att tigga på stadens gator. Flera gånger har hon utsatts för vuxna män som vill köpa sex av henne. Och i förra veckan lovade en man henne 500 kronor för att städa hans hem – men väl framme ville något helt annat. Nu har hon vänt sig till polisen och inte längre litar på personer som kommer fram och erbjuder henne jobb.

Svensk schackmästare fostrar framtida talanger i Ecuador  

Schackmästaren Johan Hellsten stod inför ett val: antingen ha ett vanligt jobb men inte tid för sin passion eller flytta utomlands. Nu är han statligt anställd schacktränare i Ecuador – och framgångsrik. En av hans elever har vunnit skolmästerskapen i hela Sydamerika. Men i botten ligger förstås en kärlekshistoria.

Albaniens första lesbiska kom ut i direktsändning  

Det är direktsändning i TV, albanska motsvarigheten till SVT Debatt. Ämnet är homosexualitet. Xheni Karaj i publiken har lovat sina föräldrar att inte säga något. Men så skriker en politiker att om hans egen son skulle komma ut som bög skulle han skjuta honom huvudet. Xheni kan inte hejda sig – hon greppar mikrofonen och blir i samma sekund landets första offentliga lesbiska. I Verkligheten berättar vi om Europas allra färskaste gayrörelse. Programmet sändes första gången i januari 2014.

Prison Pen Pal  

Sedan fem år tillbaka brevväxlar Alex med människor som sitter inspärrade på amerikanska högsäkerhetsfängelser. För Verkligheten berättar hon varför, hur det började och vad det har lett till. För när 24-årige livstidsdömde Robert för allra första gången får besök så är det av en gravid svenska. Programmet är en återsändning från februari 2014.

På begravning utan sörjande  

När Ingrid ska begravas är det ingen som svarar på dödsannonsen. I kapellet väntar endast begravningsentreprenören Leif Ericson och skådespelaren Per Ragnar som ska hålla i begravningen. Vad ska han säga om Ingrid när det inte finns någon publik? Eller kommer någon dyka upp i sista sekund? I andra och sista delen av Shang Imams svit om att vara ensam och död.

Ensam och död – saknad av ingen  

En kvinna hittas avliden i sitt hem i Karlstad. Där hade hon legat död – i två år. Men hon är inte den enda. Vilka är de? Varför är de så ensamma? Och vad ska prästen säga på begravningen inför de tomma stolarna? I första delen av Shang Imams svit om ensam död möter du boutredaren Anni Stavling och begravningsentreprenören Leif Ericson i deras detektivarbete att kartlägga en person ingen vet något om.

Camilla räddar hundar från att slaktas: ”Det var blod överallt”  

800 hundar i burar staplade på varandra på en enda lastbil. Det är blod överallt och hälften är redan döda. Mitt i allt föder en tik sina valpar som ramlar ner genom burarna. I Verkligheten ikväll berättar svenska volontären Camilla Larsson i Kina om tillslagen mot de illegala transporterna av ofta stulna hundar på väg mot slakt. Hör hennes skakande skildring och om mardrömmarna efteråt, men också om det växande inhemska engagemanget som får vanliga kineser att resa i flera timmar för att rädda hundarna och stoppa transporterna – ibland till och med genom att lägga sig mitt på motorvägen.

Våldtäkter och övergrepp på svenska lajv  

Emma hade sex med en kille mot sin vilja mitt under pågående lajv. Trots att hon grät slutade han inte. Många inom lajv-Sverige är i chock efter den senaste tidens vittnesmål på nätet om sexuella övergrepp. Det handlar om alltifrån våldtäkter på sovande eller berusade deltagare till ofredanden och tafsanden. I Verkligheten ikväll hör du Emmas berättelse, men också Kristin Nilsdotter Isaksson. Hon har följt och skrivit om de vittnesmål som formligen dånat fram senaste veckorna.

Kämpar för terrorgruppens offer: ”Jag tömde bankkontot och slutade äta”  

Svenska tjejerna Faima Ahmadi och Noshin Shokor hamnar mitt i en humanitär katastrof efter Isis massaker i Kurdistan, norra Irak. I ren desperation för att hjälpa tömmer de sina bankkonton. Nu är de hemma i Sverige igen med ett löfte till flyktingarna att fortsätta hjälpa. Hur ska de få folk här att göra mer än att bara trycka "gilla" på nätet?

Terrorgruppen tog deras föräldrar  

I början av augusti stormar terrorgruppen ISIS Sinjarområdet i Kurdistan i norra Irak och börjar en etnisk rensning. Främst är det folkgruppen yazidierna som drabbas när de ställs inför ett val: konvertera – eller dö. FN har kallat massakern som skedde för ett försök till folkmord. Mitt under pågående konflikt bestämmer sig två svenska tjejer med kurdisk bakgrund att åka dit – rakt in i konfliktzonen. De hamnar mitt i en humanitär katastrof: föräldralösa barn, män som mirakulöst flytt halshuggning och kvinnor som våldtagits under fångenskap. Hur ska de kunna hjälpa nästan 200 000 flyktingar när inga andra flyktingorganisationer har vågat åka hit? Med sig har de en surfplatta och börjar dokumentera vittnesmål från offren. Vad var det som hände när ISIS attackerade? För Verkligheten berättar Faima Ahmadi och Noshin Shokor för första gången om resan som förändrade deras liv och om vittnesmålen de tagit del av.

Svenska Sia filmstjärna – i Nya Zealand  

När svenska Sia Trokenheim går på gatan hemma i Nya Zealand stoppas hon av fans som vill ha hennes autograf. I Verkligheten ikväll berättar hon om hur hon hamnade där. Hör om en sjuårings robotfantasier, extraknäcket som eldslukerska och hur Sia lyckades gå på teaterhögskolan utan att veta om det.

Avsatte presidenten: ”Vi bara hoppade av glädje”  

I 27 år hade presidenten i Burkina Faso suttit vid makten. Men plötsligt hände det som ingen förväntat sig. Hundratusentals människor gick ut på gatorna för att protestera och plötsligt så var han avsatt. Det har redan skrivits om att det här skulle kunna vara början på en motsvarighet till den arabiska våren. En av de som varit där ute på gatorna är 29-åriga Gishlain Yameogho, som alltså bara var två år när presidenten tog över makten. För Verkligheten berättar han hur allt förändrades nästan över en natt.

Johanna går inte i skolan  

Johanna är 16 år, men hon går inte i skolan. Hennes gamla klasskompisar har gått vidare till gymnasiet. Istället sitter hon hemma, dag ut och dag in. Så har det hållit på i nästan fyra år. Och det började med något så banalt som halsfluss. I Verkligheten berättar Johanna sin historia.

Ulrikas fästman är död  

Den 15 mars förra året ska Jens laga sin bil i Sveg i Härjedalen. Domkraften ger vika, han kläms fast under bilen och dör. I Verkligheten ikväll berättar Jens efterlevande fästmö Ulrika för första gången vad som hände och hur livet går vidare. Vid olyckstillfället befinner hon sig hemma med deras nyfödda dotter i famnen i ett nyrenoverat hus på landet fyllt av framtidsdrömmar.

Därför betalar Johan för att skämta – i New York: ”Alla gör det”  

Verkligheten fortsätter att berätta om världens hårdaste ståuppscen – och svenskarna som prövar lyckan där. Under artistnamnet Jonezy Karona kämpar Johan Ankarcrona längst ner på golvet, på New Yorks otaliga open mics. Här tvingas till och med komiker betala för att få fem minuter på scen. Verklighetens Magnus Arvidson följde med honom en kväll och en natt. Det blir praktfiaskon, små succéer och så ovälkomna gäster som stormar scenen. Hur länge kan man fortsätta att försöka?

Protestsångare torterad – får fristad i Malmö  

Under den arabiska våren spelade och sjöng Ramy Essam, 27, inför hundratusentals människor på Tahrirtorget i Kairo, Egypten. En av hans låtar har sedan dess kommit trea på en lista över sånger som förändrat historien. Men det hade ett pris. Ramy torterades och kan nu inte längre spela sin musik fritt i Egypten. Istället har han fått en fristad – i Malmö.

Protestsångare från Egypten får fristad i Malmö  

Under den arabiska våren spelade och sjöng Ramy Essam, 27, inför hundratusentals människor på Tahrirtorget i Kairo, Egypten. En av hans låtar har sedan dess kommit trea på en lista över sånger som förändrat historien. Men det hade ett pris. Ramy torterades och kan nu inte längre spela sin musik fritt i Egypten. Istället har han fått en fristad – i Malmö.

0:00/0:00