Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella.

I två program berättar Verklighetens Shang Imam om Ella Carlquist. Hon har just muckat från kvinnoanstalten Hinseberg och ska starta ett nytt liv, fritt från droger och kriminalitet. I första programmet hörde du Ella berätta hur hon som 15-åring inledde sin karriär som knarklangare, i en stuga i skogen. Sen dess har hon ägnat sitt liv åt att vara kriminell - för att hon är bra för det. Men om hela livet präglats av droger och brott, hur börjar man då om? Ett sätt är bryta kontakterna med sitt förra liv helt. Till fängelset kom en dag ett vykort med ponnysar på. Det får Ella att när hon kliver ut genom grindarna styra kosan mot Gotland. Där har hon aldrig varit. Där känner hon inget. Nu ligger Ella i sin säng i lägenheten i Visby och känner äntligen det som hon tror att alla andra känner varje dag - lycka. Men det är inte tid för att slappa. Hon har ett jobb att sköta, drivkraften bakom att hon nu går med i det samhälle hon hela tiden ställt sig utanför. Ella vill som reporter för Filen åstadkomma förändring för de som fortfarande sitter inne. Lyssna också på BH-strejken på Hinseberg, där Ella ger sin berättelse om den märkliga konsekvensen av den höga säkerhetsnivån på fängelserna: Kriminalvårdens egna BH:ar fastnar i metalldetektorn.
Vi går på "borderline-kalas"  

De drygt tio personerna som samlats på filtarna under solen har tre saker gemensamt; de är unga kvinnor, de följer H.S konto Känslofobi och de har diagnosen borderline.

Sofia blev skuldsatt av sin pappa: "Min bästa vän"  

Sofia och hennes pappa har en pakt: dom gömmer brev från kronofogden för pappas nya sambo. Men innan Sofia vet ordet av har hon själv hamnat hos kronofogden.

Simon slutade stamma  

Simon föddes med stamning. Efter flera år av talövningar försvinner stamningen. Men när han börjar jobba som telefonförsäljare händer det som inte får hända – stamningen kommer tillbaka.

Stefan lever med självmordshuvudvärk  

När Elin kommer hem från jobbet är det något som är fel med hennes kille Stefan. Han bankar sitt huvud mot väggar och bord och skriker av smärta. Vad har hänt med Elins älskling?

Johan: "Vi har räddat 5500 personer"  

Med två små båtar har Johan och hans team på kustbevakningen räddat flera tusen personer från att drunkna i Medelhavet. Alla har samma mål – att ta sig över havet från Turkiet till Europa.

Misshandlad av sin pojkvän – skyddar honom i rätten  

När Mia blir skallad av sin pojkvän anmäler hon honom för misshandel. Dagen efter ångrar hon sig. Hon tänker istället skydda sin pojkvän. Men ett oväntat vittnesmål kommer att ändra allt. När Mia blir skallad av sin pojkvän anmäler hon honom för misshandel. Dagen efter ångrar hon sig. Hon tänker istället skydda sin pojkvän. Men ett oväntat vittnesmål kommer att ändra allt.

Langaren som blev seriös: "Kan förakta folk som röker på"  

I en "lånad" bil kryssar Martin mellan hemmafester i Stockholms villaförorter. Uppdraget: stjäla x-box och sälja gräs. Några år senare är han fast i en brännmärkt soffa i Telefonplan. Redan på gymnasiet börjar Martin sälja cannabis. Kompisarna säljer också. Dom demonstrerar på Hötorget för att cannabis ska legaliseras. Gå på hemmafest, beckna gräs. Så ser rutinerna ut. Men efter några år har Martin börjat tröttna. Tröttnat på att vara trött och tjock och sitta inomhus. Efter att ha fastnat i en rökskadad soffa i Telefonplan bestämmer han sig för att sluta helt – till vännernas stora besvikelse. Har du problem med Cannabis? Här kan du läsa mer om hur du söker hjälp: Cannabishjälpen

Petters morfar var pedofil  

När Petter är 12 år berättar hans mamma att morfar är pedofil – sedan blir det tyst. Istället uppmanas Petter att hålla ett öga på sin lillasyster. När Petter är 12 år berättar hans mamma att morfar är pedofil – sedan blir det tyst. Istället uppmanas Petter att hålla ett öga på sin lillasyster.

Mobbaren som sa förlåt – vad hände sen?  

Mary-Ann ångrar sig och söker upp dem hon mobbat. Men vad betyder ett förlåt? Och vad kan hon göra åt att var sjätte 15-åring idag är mobbad? "Det går inte att stoppa helt," säger Mary-Ann. Tidigare i Verkligheten berättade vi tre historier under rubriken "Uppgörelsen" i samarbete med Utbildningsradion. Nu kollar vi läget med Mary-Ann igen. Har hon träffat fler av de som hon tidigare mobbat?

Carolina fick sin drömprins – hängs ut i nigeriansk skvallerpress  

Carolina Wassmuth, 25, har precis flyttat ihop med sin pojkvän, nigerianska popstjärnan May D, i ett stort mansion i Lagos, Nigeria. Varje steg hon tar dokumenteras i den lokala skvallerpressen. Dom träffades via Facebook. Nu är Carolina Wassmuth från Göteborg och den nigerianska popstjärnan May D ett par sedan några år tillbaka. Carolina har nyligen flyttat ner till Nigerias kulturella huvudstad Lagos permanent. Hon jobbar liksom i Sverige på en skönhetssalong och hennes flytt har inte passerat obemärkt förbi. I den lokala skvallerpressen kallas hon för en "vit trofé". Carolina blir uthängd och hatad på grund av att hon är vit och svensk, enligt henne själv.

"Den galne kurden"  

Han får klappar på axeln av dom äldre killarna för sin aggressiva spelstil. Han vill passa in i gruppen. För ett år sedan återvände han till omklädningsrummet som skapade den man han nu vill förgöra.

Bryan är en stoner: "Känner mig diskriminerad"  

Bryan röker på och han står för det. Trots att det är olagligt. Nu vill han berätta sin historia. "Gruppen som jag tillhör känner sig väldigt utsatt och utpekad", säger han. Bryan kommer från en mellanstor stad i Mellansverige. Han har rökt cannabis sedan gymnasieålder. "Jag som har ett jobb och klarar av att leva ett liv som är helt normalt – varför ska jag känna mig kränkt?" frågar sig Bryan. Röker du för mycket? Mer information om riskerna med cannabis och hur du söker hjälp mot ditt riskbruk här: Cannabishjälpen

Målet – att bli totalt likgiltig  

Ada är peppad inför sitt första nattpass på en snabbmatskedja på Avenyn i Göteborg. Men den peppen kommer att förvandlas till tårar när hon åtta timmar senare går därifrån. Under sitt första nattpass har Ada blivit kallad för "kinesfitta", hon har fått muggar kastade på sig. En person har muckat gräl med henne och en annan har felaktigt anklagat henne för att serverat fel mat. Hon håller ihop i åtta timmar men väl i omklädningsrummet bryter hon ihop och börjar gråta. Hennes kollegor försöker då trösta henne och säger – "det där har vi alla varit med om". Målet med det här jobbet, berättar kollegorna, är att bli totalt likgiltig – för då kan du tåla hur mycket skit som helst. För Verkligheten i P3 berättar Ada om nattpasset från helvetet men också om varför hon väljer att jobba kvar på snabbmatskedjan trots den natten för drygt en månad sedan.

Räddad av italienare  

Alice vet i tidig ålder att hon vill flytta utomlands. Men hon har ingen aning hur man överlever utan föräldrar. Hon hamnar i ett rum utan fönster tillsammans med ett gäng kaffenördar i Barcelona. Alice är veckans Svensken i Världen!

Julian och lastbilsattacken  

Julian Firpo var en hårsmån från att bli påkörd av lastbilen i Stockholm. Men istället för att springa ifrån försöker han rädda en ung kvinna som ligger under lastbilen. Verkligheten träffade Julian för ett år sedan på en strand på en ö i Grekland – där han och tre av sina bröder hjälpte till när tusentals människor kom i rangliga gummibåtar från Turkiet.  Nu har han hamnat i händelsernas centrum igen. I Verkligheten berättar Julian vad som hände – och om de efterföljande mardrömslika dygnen när Julian svävade i ovisshet: hade kvinnan han försökt rädda klarat sig eller inte?

"Jag vill inte bo här"  

Minda Jalling, 25, praktiserar på en NGO i Jerusalem vars syfte är att sprida information om den Israeliska ockupationen av Gaza, säger hon. Men hon skulle aldrig vilja bo i Israel. Verkligheten berättar i två dokumentärer om två svenskar som av väldigt olika anledningar bor i Israel. Lyssna på Daniels berättelse: "Jag är en engagerad sionist"

"Jag är en engagerad sionist"  

Daniel Azaria hade bara tänkt att var i Israel i ett år – nu har det gått tio. Han berättar om den omedelbara förälskelsen i Tel Aviv och om sin nära relation till sionismen. Verkligheten berättar i två dokumentärer om två svenskar som av väldigt olika anledningar bor i Israel. Lyssna på Mindas berättelse: "Jag vill inte bo här".

Erica har Pure Obsession  

Det började på en hemmafest. Erica tänker att hennes killes polare är snygg. Tio år senare är hon fortfarande sjukskriven. I Verkligheten berättar Erica om hur det är att leva med tanketvång. Här finns mer info att läsa om Pure Obsession, eller Pure O, en form av OCD (på engelska).

Veckans Verkligheten: Rakt in i elden  

Joakim slutade fly. Kamran går – till Iran. Svenskarna som säljer gräs i Barcelona. Rubrikerna i veckans söndagsutgåva av Verkligheten! Pastor Christer Johansson hade förberett sig väl inför sin predikan. Han skulle prata om ägande: om alla de ting vi tar för givet, men som i själva verket bara är till låns. Församlingen i kyrkan i Norrköping lyssnade hängivet medan pastorn förklarade att ingenting alls äger vi människor här på jorden. Det var först efteråt, när han skulle låsa upp bilen och åka hem som Christer insåg att någonting var fel. Väldigt fel. I Verkligheten Flashback återpoddar vi Måns Mosessons helt fantastiska lilla historien om pastorn som tvingades inse budskapet i sin egen predikan – fortare än han någonsin kunnat ana.

Svenskarna som säljer gräs i Barcelona  

20-åriga Philip är en av många svenskar som verkar inom Spaniens växande cannabisindustri. Han jobbar på en weedklubb men ska snart börja odla själv. Hör om svenskarna som säljer gräs i Barcelona. En svenskägd gräsklubb i stadsdelen Raval fick stänga ner nyligen. Philip, 20, var där. – Man blev lite chockad när polisen stormade in med dragna mp5:or, säger han, som jobbar på en annan weedklubb i Barcelona. Hör om svenskarna som flyttar ner till Barcelona för att plugga spanska eller jobba med telemarketing – men som i stället hamnar i cannabisbranschen. Behöver du hjälp med ditt riskbruk? Här han du hitta mer information: Cannabishjälpen Fotnot: Philip heter egentligen något annat.

0:00/0:00
Video player is in betaClose