Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella, som flyttat till en ö där hon inte känner någon för att starta ett nytt liv.

Fifa-domaren från Iran – tog man i hand, blev avstängd  

Bahar blir kallad till chefen. En kollega har angivit henne. På en handskriven lapp står det att Bahar har tagit en manlig kollega i hand under en turnering. Hon stängs av och blir förhörd i 4 timmar. Bahar blir kallad till chefen. En kollega har angivit henne. På en handskriven lapp står det att Bahar har tagit en manlig kollega i hand under en turnering. Hon stängs av och blir förhörd i fyra timmar.

Jenny blev islänning: "Jag är förälskad"  

Hon skulle bara vara där i ett halvår. Nu frågar mamma inte längre när hon ska flytta hem igen. Hör Jenny Eriksson från Mariefred berätta om galna stämningen på ön och vad hon blev kär i. Hon skulle bara vara där i ett halvår. Nu frågar mamma inte längre när hon ska flytta hem igen. Hör Jenny Eriksson från Mariefred berätta om galna stämningen på ön och vad hon blev kär i.

Flyktingen på Centralen: "Mitt liv är som en film"  

Efter gränskontrollerna kommer få flyktingar nu till Centralen. "Men paniken är inte borta," säger volontären Dona Hariri. "Den är bara någon annanstans". Hör vad som hände sen! Verkligheten var med på Stockholms Central under den mest dramatiska perioden i höstas när uppemot 1000 flyktingar kom varje dag. Vi följde volontären Dona Hariri som startade Jurister på Stockholms Central som gav råd och juridisk hjälp till asylsökande. Sen infördes gränskontroller och flyktvägarna genom Europa begränsades kraftigt. Men vad hände sen? Och hur har det gått för dom som flydde? Vi ringer upp en av dem – som hamnade i Finland och som ruvar på en stor nyhet som ska förändra hans liv.

Amanda Prinsessan och den storslagna planen  

Klippet på "Halima" har snart nått 30 000 visningar. Det är Amanda, 8 år, som spelar en tuff förortstjej som hamnat i slagsmål. Träffa hjärnorna bakom kontot Amanda Prinsessan – Josef och Amanda.

Hildas nya äventyr  

Hilda Carlsson drog till Alaska och vildmarken för att hitta sig själv. Med sig tillbaka hem har hon ett nytt äventyr: ett Alaska-barn i magen. Hilda Carlsson drog till Alaska och vildmarken för att hitta sig själv. Med sig tillbaka hem har hon ett nytt äventyr: ett Alaska-barn i magen.

Hästhandlaren som åkte i fängelse  

När Madeleine el Hanafi är sexton år blir hon hästhandlare. Det går bättre och bättre, och i snitt säljer hon över hundra hästar om året. Nyligen muckade hon från fängelset. Vad var det som hände? När Madeleine el Hanafi är sexton år blir hon hästhandlare. Det går bättre och bättre, och i snitt säljer hon över hundra hästar om året. Nyligen muckade hon från fängelset. Vad var det som hände?

Imitatören "Gurra" från Vetlanda  

Gustav Karlsson upptäcker en ovanlig talang i tonåren – han kan imitera kändisar, och det liknar. Hör Gustavs berättelse om att gå från aluminiumfabriken i Vetlanda till virala succéer på nätet. Gurra imiterar Joakim Lamotte

Karolina försvarar "Srebrenicas slaktare"  

Ratko Mladic är åtalad för folkmord och brott mot mänskligheten. Svenska Karolina Sibirzeff är en av dem som försvarar honom i krigsförbrytartribunalen. I Verkligheten förklarar hon varför. Ratko Mladic är åtalad för folkmord och brott mot mänskligheten. Svenska Karolina Sibirzeff är en av dem som försvarar honom i krigsförbrytartribunalen. I Verkligheten förklarar hon varför.

Moas skräck: Sommarlovet  

På skolavslutningen spelade Moa med i glädjen. Skolan var hennes trygga plats. På semestern väntade fylla och psykisk misshandel. Nu vill hon rädda andra barn från en skräcksommar. Moa i reportaget heter egentligen någonting annat. Mer info om sommarkollo och organisationen Maskrosbarn hittar du här.

Skulle rädda världen – blev förbundskapten  

Paul Kjellsson i Karlskrona ville göra världen bättre. När han kommer till Zambia får han en rejäl överraskning: han har utsetts till förbundskapten för landets landslag i handboll. Paul Kjellsson i Karlskrona ville göra världen bättre. När han kommer till Zambia får han en rejäl överraskning: han har utsetts till förbundskapten för landets landslag i handboll.

En spelmissbrukares bekännelse  

Känner du igen dig i Nichlas berättelse? Här är länkar till Anonyma spelare och Spelberoendes riksförbund.

Elise räddar vilda djur från döden  

På Verklighetens Instakonto kan du se bilder och filmer från Svenska Djurambulansen och Elises kamp för att rädda en fiskmåsunge samtidigt som de större måsarna går till attack från luften.Reporter Magnus Arvidson.

Nea del 2 – "I fängelset var jag bara ett nummer"  

När Neas kille dumpar henne i Tijuana i Mexico, bestämmer hon sig för att ta sig över gränsen till USA, illegalt. Hon kommer gripas vid gränsen och sättas i fängelse. Ingen vet när hon kommer gå fri.

En fotbollsstjärnas ångest  

När fotbollsproffset Ella Masar McLeod hade skrivit på för topplaget FC Rosengård i Malmö var allt perfekt. Men det finns ett problem. Ella är inte van vid att livet känns såhär bra.

Klara gömde sig i tio år – tecknade sig fri  

Klara Wiksten vill fly alla krav och gömde sig i sin lägenhet. När det ringer på dörren öppnar hon inte. Alla jobb och utbildningar hoppar hon av och jagas av Kronofogden. Sen börjar hon teckna.

Nea del 1 – Förbjuden kärlek, rymningsförsök och Las Vegas  

Nea praktiserar på ett behandlingshem i Los Angeles där hon blir kär i en f.d. patient. De rymmer tillsammans till Las Vegas för att gifta sig. Väl framme kommer allt gå åt helvete.

Bergsklättrarens revansch  

Robin Trygg fastnade på 6000 meters höjd när jordbävningen skakade Himalaya. Nu ska han tillbaka till samma berg som var nära att döda honom. Han vill ta revansch på berget – och slå rekord.

Boss Bitches of Comedy: "Ett svart hål inom en som behöver fyllas"  

Det är Rookies Night på stand up-klubben Maffia i Stockholm. Nervösa händer ska greppa mikrofonen med målet att döda – och skräcken att bomba. Följ Helenas och Ulrikas steg upp på scenen.

Joel är med och skapar en ny religion – Synteismen  

"Vi behöver en ny religion! Vi behöver nya profeter!" utropar Joel i det lilla torpet som varken har el eller rinnande vatten. I ett halvår har han varit där och nu vet han hur jorden ska räddas.

0:00/0:00
Video player is in betaClose