Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella, som flyttat till en ö där hon inte känner någon för att starta ett nytt liv.

Ett knä i levern  

23-åriga Iman Darabi, till vardags ekonom, står inne i en bur i Solna. Det är MMA-gala och Iman har ställts mot fjärde bästa i världen, ryskan Simona Soukopova. För första gången i Sveriges MMA-historia... headlinar en tjejmatch galan. Men när två sekunder är kvar av första perioden ett så kallad leverknä, ett knä från ryska motståndaren rakt in i levern. Hon faller ihop i buren. Det här skulle kunna vara slutet. Men det som sen händer ska få Iman att vilja fortsätta - mer än någonsin förr.

Andreas odlade cannabis mot sin smärta  

Andreas Thörn är förlamad från bröstet och nedåt och sitter i rullstol sedan 20 år tillbaka efter en olycka. Sedan dess har han prövat de flesta tunga mediciner som finns för att lindra smärtor i kroppen efter den krossade ryggraden. När läkaren tillslut föreslog metadon som en sista utväg fick han nog och började odla cannabis i tvättstugan. Men så knackade Polisen en dag på dörren och beslagtog plantorna - nu åtalas han för narkotikabrott. Andreas menar att cannabis är det enda som verkligen hjälpt mot hans smärta. Men att odla cannabis är olagligt och det finns ingen möjligheten att få ren cannabis utskriven som medicin i Sverige. Vad ska Andreas göra nu?

Rough Love  

I Verkligheten går vi rätt in tacklingen och blir sänkta till marken. Där möter vi kärleken. 21-åriga Nathalie och 25-åriga Ulrika fann varandra i amerikansk fotbollslaget Stockholm Mean Machines... För Nathalie var det dessutom första gången hon blev kär i en tjej. Men hur funkar det att hårt tackla en person man samtidigt älskar?- Det är kul att få smälla på folk och att det samtidigt är lagligt när man gör det, säger Nathalie.

Bergsklättrarens berättelse  

Den 25 april strax innan lunchtid inträffar en kraftig jordbävning i Nepal i Himalaya. Byar jämnas med marken, hus krossas. Tusentals dör och tusentals är fortfarande försvunna, de flesta nepaleser men... också många turister och bergsklättrare på väg upp för världens allra högsta berg. Mitt i det här befinner sig äventyraren Robin Trygg, på 6000 meters höjd när marken börjar skaka. I måndags kom han hem till Sverige. I Verkligheten kan han nu berätta om de trettio sekundrarna som förändrade allt. Med sig har han unika ljudupptagningar och inspelade nödsamtal.

Hästen räddade mitt liv  

Sedan Tim var liten har hans stora intresse varit hästar. På grund av det har han under stora delar av sin skoltid utsatts för grovt hat och mobbning, både i skolan och på nätet. Men det som han blir... mobbad för, hästen, ska också bli hans räddning. För Verkligheten berättar Tim Persson om dagen när allt ställdes på sin spets, när han ställde sig på järnvägsspåret och tänkte ta sitt liv.

Döv och kriminell  

När Erik är 12 härjar en gäng som oprovocerat misshandlar människor på Örebros gator. De kallar sig Idits, galningarna, men i folkmun får de ett annat namn: dövligan. 12-åriga Erik som också är döv tänker att han vill bli en av dem. I Verkligheten hör du hans berättelse om ett liv i kriminalitet, om hur läkarna till slut säger till honom att om han inte slutar dricka så kommer han dö. Idag är Erik 28 och vill lämna spriten och det kriminella livet bakom sig. Ikväll tar han ett stort steg. Han är hjärnan bakom en utbrytargrupp ur föreningen X-CONS – X-CONS DEAF. Ikväll har de sitt allra första möte. Alla är döva och före detta kriminella.

Ex-pojkvän skickade sexbilder till Josefins chef  

På gymnasiet träffar Josefin en kille som visar sig vara våldsam. Droger är inblandade och hon utsetts för sexuella övergrepp. När hon tagit sig ur det destruktiva förhållandet och fått ett jobb mejlar han bilder han tagit under övergreppen till hennes chef, vänner och arbetskamrater: – Jag vet inte hur många han har, säger Josefin. Det är som en tickande bomb och han har kontrollen.

Tilde fick cancer och flydde landet  

När Tilde Ingham bara är 22 år gammal får hon cancer, kronisk leukemi. Då gör hon det oväntade. Hon lämnar sin hemstad Göteborg som blivit så förknippad med sjukdom, Sverige likaså. Istället hamnar hon i Latinamerikas största flyktingkatastrof. Hör Tilde berätta från Ecuador om den gröna dalen fylld av fasansfulla livsöden, men också vad som hände den dagen när hon fick diagnosen och vad den gjort med henne.

Judehatet i Malmö  

I början av året uppmärksammades situationen för judar i Malmö. Här anmäls fler antisemitiska brott än nån annan stans i Sverige och judar får utstå glåpord, äggkastning och försök till regelrätt misshandel. Det blev ett stort samtalsämne i alla medier och det förekom flera stöddemonstrationer. Nu har det gått några månader. Men 19-åriga Jonathan Vaknine har forfarande inga förhoppningar om att situationen ska förändras. Han vet inte om han vill bo kvar i Malmö. Många gånger har han dolt sin judiska identitet, för att slippa bli påhoppad. I Verkligheten berättar han om gången i vintras då han fick nog, efter händelsen på sin egen skola.

15 och på smällen  

Michelle Persson är bara 15 och går på högstadiet när hon upptäcker att hon var gravid. Hennes liv förändras totalt när vänner försvinner och omvärlden verkar tvivla på att hon klarar av att vara mamma – så pass mycket att hon placeras på ett särskilt hem för övervakning. Nu är hon 19 och har ett barn till. I Verkligheten hör du hennes historia om att vara ung mamma.

Hilda och The Wildings  

Hilda är den arbetslösa fastighetsteknikern från Skövde som fick nog av samhället Hon bestämmer sig för att dra. Lämna allt. Och sticka till Kanada och Alaska. För att leva i vildmarken. Inte för att kolla om kan klara det. Utan just för att överleva. Det är på fullständigt allvar.Vi pratade med henne strax innan avresan till Kanada och vildmarken. Första stoppet, Lost Creek i Lost Forest. Nu har det gått ett par månader och Verklighetens Gustav Asplund har fått ett mess. Nu är hon tillbaka i civilisationen och kan prata.

Kartellen och frälsningen  

Sebbe Staxx i Kartellen har gått ut med att han mött Gud. Det visar sig att han inte är ensam – alla medlemmar i den omtalade hiphopgruppen har blivit frälsta. Kan en människa som levt ett kriminellt liv med tunga droger bara börja om på nytt? Vad är det som krävs? Och vad gör man av sina gamla synder? I Verkligheten följer du med på gudstjänst och träffar Christian, en av kartellens grundare och den förste att bli frälst när han satt häktad i Uruguay. Dessutom pastor Hernan Clavijo som har en central roll för Kartellens frälsning.

I New York är misären aldrig långt borta  

Bara 22 år gammal fick Alice Wadström jobb på mångas drömarbetsplats, FN:s högkvarter, i New York. Nu tre år senare är hon fortfarande en av de yngsta där. Men livet som jurist i FN-skrapan och i New York kan vara allt annat än glamoröst. I Verkligheten ikväll tar Alice dig bakom kulisserna. Om skadedjur, seg byråkrati, plötsliga möten med indianer på hästar – och rädslan att bli rotlös.

Mobilkungen i Borås som blev branschens svar på Systembolaget  

Kalle Hellberg var Borås ohotade kung i mobilförsäljarbranschen tills han en dag ändrar spår helt: han börjar varna för den trådlösa teknik som han gjort sin förmögenhet på. På så sätt blir han mobilbranschens svar på Systembolaget. Kalle får beundrarbrev från elallergiker och anlitas som föredragshållare – men har portats från debattsidor i lokaltidningen.

Nairi, 18: "Jag ber för offren varje morgon och varje kväll"  

Den 25 april 2015 är det exakt 100 år sedan folkmordet mot armenierna i nuvarande Turkiet. Frågan är en het potatis världen över. Hittills förnekar Turkiet att det har ägt rum, medan det i Frankrike numera är olagligt att säga något annat än att det var ett folkmord. Men vad får en 18-årig tjej i Västerås att engagera sig så mycket i en händelse som inträffade för 100 år sedan att hon ber för offrena varje kväll och varje morgon? I Verkligheten i kväll följer du med hem till Nairi Lilit Soghomonian och hennes flickrum där den armeniska flaggan hänger över sängen. Och vad har Kim Kardashian med det hela att göra?

Ekonom på dagarna och MMA-fighter på kvällarna  

Iman Darabi är 23 år. På dagarna är hon ekonom, på kvällarna en fighter. 1 och 53 lång tävlar hon i MMA, om en månad ställs hon mot en av världens bästa. I Verkligheten följer du med när Iman växlar mellan sina världar, från jobbet som ekonom till en sluten MMA-träning för eliten och så tillbaka igen.

Tandläkaren som sa ifrån  

Tandläkaren Johan Klang reste iväg med Tandläkare utan gränser för att dela ut tandborstar och dra ut tänder i Zimbabwe i Afrika. Där hyllas han med applåder. Men resan fick en oväntat bitter eftersmak. Och den kom inte från nån jobbig chef, utan från ett helt oväntat håll. Johan förlorade patienter – som var rädda för ebola. "På något sätt tappar man lite en tilltro till mänskligheten", säger Johan Klang.

Jacqline 16 nästa stora popstjärna  

Jacqline Mossberg från Järna har satsat allt på ett kort. Hon har hoppat av gymnasiet efter bara några månader och har ingen plan B. Målet är utstakat: hon ska bli artist. Dagarna är strikt rutinerade. Kommer det gå hela vägen? Och vad måste hon offra? I Verkligheten träffar Shang Imam Jacqline i det röda huset bland åkrarna.

Sagan om Kung Fury  

Ett gäng amatörer från Umeå har lyckats med det som många i Hollywood bara drömmer om. Trailern för kommande filmen Kung Fury är den mest sedda i svensk historia, med miljontals klick på nätet. Pengarna har de samlat in helt själva via crowdsourcing. När komikerna Magnus Betnér och Björn Gustafsson hörde talas om filmen ville de själva vara med och pitchade in pengar. Nu spelar de nazister. I Verkligheten ikväll hör du en av filmens fotografer Jonas Ernhill berätta den absurda historien bakom filmen – via en penisvideo som skakade Umeå.

Robin skapade superhjälte för att rädda sig själv  

När allting kraschat, vad får dig att resa dig igen? Robin Bergström gick in i väggen vid 21 års ålder. När hjälpen från samhället uteblev kom räddningen från ett helt annat håll: från Captain Free, en superhjälte han själv skapat, ett alter ego som får Robin att våga agera på det sätt han tänker är rätt. Nu vill han skapa en plattform för alla att skapa sina egna superhjältar. Men Captain Free är inte bara ett sätt att tänka. Ganska snart ska Robin göra ett ingripande i verkligheten – med stöd av Captain Free.

0:00/0:00