Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella, som flyttat till en ö där hon inte känner någon för att starta ett nytt liv.

Psalmsångare åtalade: ”Gud är med oss in i rättssalen”  

När nazister demonstrerade i Jönköping satte sig kristna aktivister i deras väg – och sjöng psalmsånger. Nu ställs fem av dem inför rätta för ohörsamhet mot ordningsmakten, men nekar alla till brott. Istället menar de att de upprätthöll ordningen. Verklighetens Magnus Arvidson är med på den högst ovanliga rättegången.

Flydde Isis våld – bor i ett "nollstjärnigt hotell"  

Mitt emellan två femstjärniga hotell utmed en motorväg i Kurdistan i norra Irak står ett övergett betongskelett. Det kallas ironiskt för "det nollstjärniga hotellet". Hit har femton familjer tagit sin tillflykt från Isis våldsamma framfart. En 100-åring har burits på barnbarnets rygg under fyra dagars vandring över bergen. En 70-årig man lutar apatiskt mot ett träd. Och en mamma håller upp ett ID-kort på sin 15-åriga dotter som bortförts och avrättats framför släktens ögon. I Verkligheten berättar svenska läkaren Nemam Ghafouri direkt från flyktingkatastrofen i Kurdistan.

Special: Den knarkande telefonförsäljaren  

David var bara 17 när han hoppade på jobbet som telefonförsäljare. Han blir oerhört framgångsrik, utsedd till årets säljare och startar eget med en kollega. Vad ingen vet är att han knarkar för att kunna fortsätta sälja – han är dopad på jobbet. I denna specialpodcast hör du hela den dramatiska och osannolika historien som går via vilda fester på Stureplan, pool parties i Spanien men också rör sig farligt nära döden och en pappa som fick nog.

Svenska läkare hjälper Isis offer  

Nemam Ghafouri står vid incheckningsdisken på Arlanda med 15 stora flyttkartonger. De är fulla med mediciner och mjölkersättning. Snart ska hon kliva på flyget till Kurdistan i norra Irak och bege sig till de stora flyktingläger som finns där. Samtidigt packar sonen och pappan Fatah och Lokman Atroshi i Rissne utanför Stockholm. Verkligheten ikväll handlar om de svenska läkarna i Kurdiska läkarsällskapet som på sin fritid och med delvis egna pengar försöker hjälpa ISIS offer.

Den knarkande telefonförsäljaren – del 2  

David tar som 17-åring jobb inom telefonförsäljarbranschen och gör succé. Han blir årets säljare och startar eget med en kollega. Inom tre år gör han av med 10.000 kronor per kväll på Stureplan. Men Davids missbruk och excesserna på Stureplan där han kan bränna mer än 10.000 kronor per kväll tär på psyket och ekonomin. Företaget kraschar med bara skatteskulder kvar och David flyr landet. Men än har David inte nått botten. I andra delen av Den knarkande telefonförsäljaren följer du med på en vindlande resa via poolparties i Spanien, en trappuppgång och en pappa som fått nog.

Den knarkande telefonförsäljaren – del 1  

David tar som 17-åring jobb inom telefonförsäljarbranschen och gör succé. Han blir årets säljare och startar eget med en kollega. Inom tre år gör han av med 10.000 kronor per kväll på Stureplan. Men Davids missbruk och excesserna på Stureplan där han kan bränna mer än 10.000 kronor per kväll tär på psyket och ekonomin. Företaget kraschar med bara skatteskulder kvar och David flyr landet. Men än har David inte nått botten. I andra delen av Den knarkande telefonförsäljaren följer du med på en vindlande resa via poolparties i Spanien, en trappuppgång och en pappa som fått nog.

Alla flyktingars mamma  

Rousanne Larsson håller på att få i ordning det sista inför öppningen av butiken. Kläder tas upp ur kartonger och sorteras efter användningsområde. Men det här är ingen vanlig butik, för ingenting här kostar och alla som kommer hit är asylsökande. Hon jobbar här mellan åtta och tio timmar om dagen, sex dagar i veckan, utan att få en krona för det. Alla som bor här vet vem Rousanne är. Alla som bor här kallar henne för mamma.

"Han var som en levande fackla"  

När Adrians pappa dör i hjärtattack stannar han kvar i Sverige för att hjälpa till med transporten av kistan tillbaka till Rumänien. Nu intensivvårdas Adrian för allvarliga brännskador efter att hans skjul brunnit ner mitt i natten. I Verkligheten fortsätter vi berätta om branden i det romska lägret i södra Stockholm och om hoten veckorna före.

Branden i Högdalen och attackerna mot romer  

På Flashback uppviglas det till mordbrand mot ett romskt läger i södra Stockholm. Lägret brinner sedan ner och två romer brännskadas allvarligt. Ändå tror polisen att det istället är romerna själva som vållat branden, underlåter att spärra av platsen direkt efteråt och låter bli att höra vittnen. Verkligheten har i samarbete med Ekot granskat omständigheterna runt branden och kan presentera helt nya uppgifter.

Livet efter ett folkmord  

Bara dagar efter folkmordet i Rwanda är slut packar Gabriel Gabiro och hans familj ihop sina saker för att äntligen återvända till hemlandet. För honom har Rwanda varit som en hägring, ett paradis. Istället får han se ett land slaget i spillror. Verklighetens programledare Shang Imam inleder säsongen med en stark historia om hur historien upprepar sig. För sommaren 1994 påminner mycket om sommaren 2014. I stället för fotbolls-VM i Brasilien, fotbolls-VM i USA. Och istället för IS i Irak, folkmord i Rwanda.

Special: Sanna sexarbetare  

Sanna har en högskoleutbildning som neurovetare, men försörjer sig mest som porrfilmsskådis – och genom att sälja sexuella tjänster. Hon säger att hon gillar sex och då kan hon lika gärna ta betalt för det. Det enda hon ångrar är att hon inte började tidigare. Men ibland tar hon med sig jobbet hem. Och skulle hon vilja att hennes egna barn gick i hennes fotspår? I Verkligheten återsänder vi det bästa från senaste säsongen. I denna specialpodcast hör du hela historien om Sanna.

Special: Josefine övervakar Stockholmsnatten  

Under en och samma lördagsnatt blir en person påkörd till döds av pendeln, en man står och viftar med en pistol på perrongen samtidigt som en annan kräks i en papperskorg. Och Josefin är vittne till allt. Hon är operatör på SL:s Trygghetscentral dit alla 4600 övervakningskameror leder. Ikväll är hon ensam ansvarig för hela Stockholms City. Verkligheten återsänder det bästa från senaste säsongen och i denna specialpodcast kan du följa hennes arbete långt in på småtimmarna.

Jag trodde det var kärlek  

I turistorten Bakau på Gambias kust. Tre brittiska kvinnor i 60-årsåldern har lika många gambiska män i tjugoårsåldern runt sig på stranden. En champagneflaska ropas in och fler glas trollas fram – det är kvinnornas sista dag på semestern. "Jag älskar ditt hår," säger en av kvinnorna till mannen som kallar sig för Man Power. "Vill du ta på det?" svarar han och för sin hand genom sina dreadlocks. När Verkligheten återsänder det bästa från senaste säsongen träffar du Lammin, som själv varit en av de där unga männen, och "Susan", en av kvinnorna.

Tappade minnet – blev hemlös  

Lasse blev allvarligt sjuk och tappade minnet. Enligt honom bad Socialtjänsten om en god man när han själv inte kunde hålla koll på räkningar. Men en dag knackade ändå Kronofogden på dörren. Nu är han hemlös. Verkligheten återsänder tredje avsnittet av dokumentärserien när Cemal och de andra juridikstudenterna sig an hans fall. Kan Gatujuristerna hjälpa Lasse?

Psalmsång mot nazism  

En kristen utbrytargrupp sätter sig i vägen för nazisternas demonstrationståg i Jönköping och sjunger "Jesus älskar alla barnen" och historia skapas när psalmsången blandas med antirasistiska slagord. Men det är inte helt gnisselfritt. Och nu har flera av de kristna aktivisterna åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten. I Verkligheten återsänder vi det unika reportaget innanför polisens avspärrningar.

Cornelia flydde lyxjakten – hoppade över bord  

Plötsligt får Cornelia nog. Hon tar av sig sin walkie talkie, tar sats och hoppar av följebåten – i 30 knop. Hon tänkte att hon skulle simma i land, gå till flygplatsen och åka hem till Sverige. I Verkligheten hör du Cornelia berättelse, en unik inblick i livet för Europas allra rikaste och om hennes personliga resa mot botten.

Special: Romska lägret i Skarpnäck  

Ett skjul med trädstammar och vita presenningar. Vid öppningen hänger en blågul flagga. Två sängar byggda av bråte, täckta med blommiga överkast. Badrummet är en spegel i guldram på en björkstam. I denna specialpodcast hör du hela historien om ett läger som rumänska romer byggt upp i Skarpnäck söder om Stockholm. Varför har de kommit hit och hur lever de? Men strax ska de avlysas av Kronofogden. Du möter också flera av de volontärer som försöker hjälpa dem så gott de kan.

Special: Fast i datorn – om att vara skärmmissbrukare  

När det är som värst slutar Christian att äta, sova och duscha och han struntar i att gå till skolan. Istället sitter han isolerad hemma, bara spelar på datorn och kommer med bortförklaringar när föräldrarna kommer på honom. Men snart ska de se igenom hans lögner och ta datorn ifrån honom. I Verklighetens specialpodcast berättar Christian sin historia om att vara dataspelsmissbrukare och hur han bokstavligen trollade sig ur det. Dessutom besöker vi ett sommarläger för unga killar som sitter hemma och bara spelar just nu. Filip har inga drömmar i det verkliga livet – alla hans drömmar handlar om karaktärerna i spelet.

Johanna fick en stroke – blev en annan  

Johanna Mattsson var 27 år och orkade allt: ute och festa, gå till ett jobb, resa, träna hårt och ordna middagar. Men på en sekund hände något som förändrade allt – och henne själv. Johanna fick en stroke. 30 000 svenskar får det varje år, men medelåldern är 75 år. I Verkligheten berättar Johanna i Lomma sin historia.

Romska lägret i Skarpnäck finns ej mer  

Det romska lägret i södra Stockholm Verkligheten berättade om förra veckan finns inte mer. De är avhysta från platsen av Kronofogden. Vart de tagit vägen är hemligt. Ikväll hör du historien bakom och möter Liselott, en av volontärerna som engagerat sig i romernas situation.

0:00/0:00