Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella, som flyttat till en ö där hon inte känner någon för att starta ett nytt liv.

"Det finns ingen kärlek här – de har gjort den olaglig"  

Verkligheten fortsätter berätta om att vara ung på svenska häkten. FN:s tortyrkommitté har återigen riktat hård kritik mot Sverige för isolering av minderåriga och generellt långa häktestider – det jämförs med psykisk tortyr. I Verkligheten tar vi dig dit, till ungdomsavdelningen på häktet i Göteborg. Vi följer med fängelsepsykologen Anna Olsson i mötet med flera häktade unga. På nätterna hörs rop på hjälp.

Viktor i häktet: ”Efter 52 dagar fick jag träffa mamma”  

Inlåst i dagar som känns som veckor och veckor som känns som månader, ingen kontakt med familj eller vänner och ingen aning om när du kommer att få komma ut. Sverige har fått internationell kritik från FN för villkoren på häktena – de liknas vid tortyr. Victor, 20, satt fem månader i häktet. Nu berättar han sin historia.

Många brott i dold Facebook-grupp: ”Inga hjältar”  

Verkligheten avslöjar att det finns en sluten grupp på Facebook där EU-migranter tigger hotas och trakasseras. En person vi kallar Tomas filmar när han skrämmer iväg personer som tigger. Göran Stanton på Polisens hatbrottsgrupp säger att det kan handla om ett antal brott som begås. Dessutom svarar en av sidans företrädare, som menar att det skulle vara censur att lägga sig i vad folk skriver i gruppen. Och så får du reda på varför inte alla av Tomas filmer publicerades: vi träffar en 26-årig tjej som vägrade flytta på sig när han filmade.

Dömd nazist kör bort och filmar romer som tigger – hyllas i Facebook-grupp  

I en sluten grupp på Facebook hotas och trakasseras romer som tigger i Sverige. Nästan tre tusen svenskar är medlemmar. En av sidans företrädare filmar när han skrämmer iväg personer som tigger på gatan. När han lägger upp en film med uppmaningen ”Bort med tiggarna, rensa gatorna svenskar” hyllas han som hjälte. Verkligheten i samarbete med Ekot granskar i två program gruppen ”Nej till tiggare i Sverige”. Vad pågår i den slutna gruppen när de tror att ingen ser? I första delen: vem är mannen som filmar och kör iväg de som tigger?

Astrid vs Spanien: ”De vill inte att kritik ska komma fram”  

När skådespelerskan Astrid Menasanch Tobieson satte sig för att skriva ett brev hade hon ingen aning om att det skulle komma att översättas till sju språk och läsas av miljontals människor. Det handlar om ett lagförslag som kan hota yttrandefriheten i landet. I Verkligheten hör du om den avgörande händelsen framför TV:n hos farmor som fick Astrid att agera. Och så mötet med ambassadören som enligt Astrid erbjöd henne skådespelarkontakter i Spanien mot att hon höll tyst.

Josefina räddar fåglar från att dö: ”Vårt fel att de skadas”  

På en och samma dag kan telefonen ringa 70 gånger. Hittills i år har man tagit hand om nästan tusen skadade patienter. Josefina Persson kom hit första gången när hon var elva och blev fast direkt. Nu är hon 22 och är fortfarande kvar. I Verkligheten följer du med en vanlig dag på Fågelcentralen, ett rehabiliteringscenter för skadade vilda fåglar. Till utseendet inte märkvärdigt, men i själva verket en del av en riksomfattande akutverksamhet. För Josefina handlar det om att betala tillbaka till fåglarna för det som människan orsakat. Kommer gråtruten som igår var nästan livlös klara sig? Och vad ska Djurambulansen komma med för last idag?

Mötet mellan Christian, 16, och den ukrainske toppolitikern  

Redan när Christian var åtta riktade han kritik mot skolmaten och i mellanstadiet startade han ett politiskt parti. Samtidigt beskrevs i journalerna han som ett freak. Istället för att gå gymnasiet lägger Christian nu all sin lediga tid på att hjälpa Ukrainas gatubarn som han ser som sina syskon. För Shang Imam berättar han om att bli adopterad från Ukraina och känslan av att inte höra hemma. Och så följer du med på Christians möte med den ukrainske toppolitikern. Kommer han bli utsedd till ambassadör för Ukrainas utsatta barn?

Göteborgaren i den romska byn  

Andreas Samulesson hade knappt varit utanför Sverige innan han 21 år gammal lämnade sitt trygga lilla Fiskebäck utanför Göteborg. Destinationen: en romsk by i Rumänien. Han visste inte vad som väntade, kunde varken språket eller hade nån utbildning – bara att han ville hjälpa romerna. Nu har det gått tio år och Andreas är kvar. Idag är han ansvarig för 50 volontärer och har startat ett klädmärke där romer som inte får jobb nån annanstans gör mössor och halsdukar.

Sonen dansar när pappa tigger  

Han bor sedan en månad tillbaka i en husvagn i Göteborg. Han är rom från Rumänien och hans pappa tigger på gatan. Planen var att Costi skulle få börja i skolan i Sverige – men istället blev han danskung på spårvagnen. Verkligheten fortsätter berätta om de som tigger i Göteborg – nu med fokus på deras barn.

Special: Ensam och död  

När Ingrid ska begravas är det ingen som svarar på dödsannonsen. I kapellet väntar endast begravningsentreprenören Leif Ericson och skådespelaren Per Ragnar som ska hålla i begravningen. Men det är inte det enda problemet. Per vet knappt någonting om henne. Vad ska han säga inför de tomma stolsraderna? Eller kommer någon dyka upp i sista sekund? I denna specialpodcast berättar Shang Imam hela historien om att vara ensam och död. Det handlar om de som är de enda som tar hand om dig som inte har några anhöriga när du dör – och som likt detektiver försöker ta reda på vem du var.

Ville få upprättelse – fick en kvarts miljon i skulder  

Nicklas Nilsson stämplades som utvecklingsstörd i sjuan och blev placerad i särskola. Fem år senare reagerar lärare på att nåt är fel. Ett nytt test visar att han är normalbegåvad. Men när han försöker få upprättelse gentemot kommunen får han inget skadestånd. Tvärtom blir han skyldig över en kvarts miljon.

Svensk vid fronten mot IS: ”Jag har dödat”  

Ett klipp på nätet fick Rafael att lämna den trygga vardagen i Sverige för att gå med i den väpnade kampen mot terrorgruppen IS. Rafaels mamma hamnar på sjukhus när hon får reda på det. När Verklighetens Shang Imam ringer till Rafael i Kobane smäller en bomb bara 50 meter bort.

Svensk vid fronten mot IS: ”Jag har dödat”  

Ett klipp på nätet fick Rafael att lämna den trygga vardagen i Sverige för att gå med i den väpnade kampen mot terrorgruppen IS. Rafaels mamma hamnar på sjukhus när hon får reda på det. När Verklighetens Shang Imam ringer till Rafael i Kobane smäller en bomb bara 50 meter bort.

Maria, 16, tigger i Göteborg – lurades av sexköpare  

16-åriga "Maria" kom till Göteborg för att tigga på stadens gator. Flera gånger har hon utsatts för vuxna män som vill köpa sex av henne. Och i förra veckan lovade en man henne 500 kronor för att städa hans hem – men väl framme ville något helt annat. Nu har hon vänt sig till polisen och inte längre litar på personer som kommer fram och erbjuder henne jobb.

Svensk schackmästare fostrar framtida talanger i Ecuador  

Schackmästaren Johan Hellsten stod inför ett val: antingen ha ett vanligt jobb men inte tid för sin passion eller flytta utomlands. Nu är han statligt anställd schacktränare i Ecuador – och framgångsrik. En av hans elever har vunnit skolmästerskapen i hela Sydamerika. Men i botten ligger förstås en kärlekshistoria.

Albaniens första lesbiska kom ut i direktsändning  

Det är direktsändning i TV, albanska motsvarigheten till SVT Debatt. Ämnet är homosexualitet. Xheni Karaj i publiken har lovat sina föräldrar att inte säga något. Men så skriker en politiker att om hans egen son skulle komma ut som bög skulle han skjuta honom huvudet. Xheni kan inte hejda sig – hon greppar mikrofonen och blir i samma sekund landets första offentliga lesbiska. I Verkligheten berättar vi om Europas allra färskaste gayrörelse. Programmet sändes första gången i januari 2014.

Prison Pen Pal  

Sedan fem år tillbaka brevväxlar Alex med människor som sitter inspärrade på amerikanska högsäkerhetsfängelser. För Verkligheten berättar hon varför, hur det började och vad det har lett till. För när 24-årige livstidsdömde Robert för allra första gången får besök så är det av en gravid svenska. Programmet är en återsändning från februari 2014.

På begravning utan sörjande  

När Ingrid ska begravas är det ingen som svarar på dödsannonsen. I kapellet väntar endast begravningsentreprenören Leif Ericson och skådespelaren Per Ragnar som ska hålla i begravningen. Vad ska han säga om Ingrid när det inte finns någon publik? Eller kommer någon dyka upp i sista sekund? I andra och sista delen av Shang Imams svit om att vara ensam och död.

Ensam och död – saknad av ingen  

En kvinna hittas avliden i sitt hem i Karlstad. Där hade hon legat död – i två år. Men hon är inte den enda. Vilka är de? Varför är de så ensamma? Och vad ska prästen säga på begravningen inför de tomma stolarna? I första delen av Shang Imams svit om ensam död möter du boutredaren Anni Stavling och begravningsentreprenören Leif Ericson i deras detektivarbete att kartlägga en person ingen vet något om.

Camilla räddar hundar från att slaktas: ”Det var blod överallt”  

800 hundar i burar staplade på varandra på en enda lastbil. Det är blod överallt och hälften är redan döda. Mitt i allt föder en tik sina valpar som ramlar ner genom burarna. I Verkligheten ikväll berättar svenska volontären Camilla Larsson i Kina om tillslagen mot de illegala transporterna av ofta stulna hundar på väg mot slakt. Hör hennes skakande skildring och om mardrömmarna efteråt, men också om det växande inhemska engagemanget som får vanliga kineser att resa i flera timmar för att rädda hundarna och stoppa transporterna – ibland till och med genom att lägga sig mitt på motorvägen.

0:00/0:00