Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella, som flyttat till en ö där hon inte känner någon för att starta ett nytt liv.

Man känner sig som Gollum  

För många är det en mardröm – att vakna upp och ha tappat tänderna. För andra är det vardag och verklighet. Agneta vågade inte kyssa eller se sig i spegeln och undvek sin närmaste familj. För tandläkaren John, 30, var det från början en egoistisk grej – han behövde patienter att träna på. Nu hjälper han människor med ruttna tänder och dålig ekonomi. Han skulle aldrig kunna tänka sig att jobba på en vanlig tandläkarklinik. Agneta får höra talas om John. Nu har hon fått tillbaka livet, säger hon. I Verkligheten hör du Agneta berätta om resan från folkskygg och tandlös till lyckan att kyssas och äta knäckebröd. Men också Johns resa från karriärist till crash course i hur det är att leva på samhällets botten.

Bikinibekännelserna  

På ett år har hon vunnit australiska mästerskapen. Nu ska hon representera Australien i VM – men är från Sverige. Rosa Lundén tar dig bakom kulisserna i bodybuilding-grenen Bikini Fitness och berättar om lyckan att uppnå sitt mål men också om baksidorna: konkurrensen och ätstörningarna.

Hanna vägrar storstan  

Hanna Frisell flyttade från hemorten till storstan som alla andra. Men det blev inte alls som hon tänkt sig. Nu vill hon få andra unga att våga stanna kvar där de är uppvuxna, på "landet".

Främling på middag – ett år senare  

För ett år sedan var Verkligheten hemma hos Mikael Eriksson som bjöd för honom helt okända människor på middag i hans kök i Svedala. Mikael startade också Facebook-gruppen Främling på middag. På bara drygt en vecka hade den fått 600 medlemmar. Nu reser Verklighetens Julia Lundberg tillbaka till Svedala för att höra hur det har gått, ett år senare. Det ska visa sig att han funderar på att lägga ner Facebook-gruppen. Droppen var en misslyckad kupp.

Flyktingbröderna Firpo  

– Jag åker, vem ska med? undrade storebrorsan Alejandro Firpo. De blev fyra till slut som tar charterflyget till Lesbos för att hjälpa flyktingarna där – men också ge tillbaka. Familjen Firpo har nämligen själva flytt till Sverige, från skräckhuset i Argentina. Hör deras historia i Verkligheten och häng med när Julian, Gabriel, Alejandro och Lucio packar tält, skor och gosedjur. Hur gick det till när de fattade beslutet? Vad kommer hända på Lesbos – och vad kommer hända dem? Med sig på resan kommer de också ha en bandspelare för att dokumentera.

Fredrika och rumpbilderna  

18-åriga Fredrika Sörstrand var en av de första och yngsta i Sverige som regelbundet började lägga ut bilder på sin rumpa på sociala medier. Hon säger att det är för att visa andra att hon trivs med sin kropp och det får henne att må bättre. Fredrika hoppade nämligen av gymnasiet på grund av sin panikångest. Men när hon lägger upp bilderna så får hon också dagligen bilder från män som hon inte känner. Kukbilder. I Verkligheten hör du Fredrikas berättelse, om panikångesten, bakgrunden – och konsekvenserna.

Döda kroppar förvarades i kylskåp  

Helin får ett samtal från sin mamma. Hon låter upprörd och stressad på rösten och ber Helin att göra något – för nu har det gått två dagar sen utegångsförbudet utlystes i den kurddominerade staden Cizre i Turkiet. Deras släktingar bor där. Helin får höra att en död kvinna förvaras i hemmet. De vågar inte begrava henne, istället har de placerat den döda kroppen i ett tomt kylskåp. Runt kroppen har de lagt stora petflaskor fyllda med is för att förhindra liket från att ruttna. All information som når Helin under utegångsförbudet kommer från henne släkting inifrån Cezri. Vad kan man egentligen lita på under en konflikt? Och vad kommer att rapporteras när oberoende media väl kommer till staden?

Daria och svartjobbet  

Utan personnummer tvingades Daria jobba svart i restaurangbranschen i Malmö. Följ med in i en värld av hemliga scheman och låga löner, där Daria såg ett mönster i att svenskar tjänar mer än asiater.

Svenska migranter riskerar utvisning  

Camilla och Anders har de senaste fem åren byggt upp ett nytt liv i Australien. Här har de tänkt bo resten av sina liv. Men nu kan de tvingas lämna landet. Hur gick det till? Och vad ska de göra nu?

Vi jublade när lejonet var dött  

I kaotiska Centralafrikanska republiken driver svenska paret Emelie och Erik jaktsafari. Rika businessmen anlitar dem för att få skjuta djur och ta med sig troféer hem till USA – bland annat lejon. Varför är Emelie och Erik här? Hur gick det till när de blev ett par och bestämde sig för att leva i djungeln? Vad händer när Emelie går ut och försvarar jägaren som dödade det kända lejonet Cecil i somras och som upprörde hela världen? Och varför måste de nu stänga ner sin verksamhet?

Ett nytt liv från noll  

Över fyra miljoner människor är nu på flykt från kriget i Syrien. Migrationsverket ger syriska flyktingar med asylskäl permanent uppehållstillstånd i Sverige helt enkelt för att man inte ser ett slut på kriget. Så vad händer sen, när flykten genom Europa är slut? Syriske journalisten Ali Alabdallah flydde från sitt hemland. Hur börjar man ett helt nytt liv? Och varför har han startat ett nyhetscafé i – Landskrona?

MUF på manifestation  

I söndags hölls en manifestation under parollen "Refugees Welcome". 15.000 människor samlades på Medborgarplatsen i Stockholm för att visa sitt stöd för asylrätten och ställa krav på lagliga och säkra flyktvägar till Europa. Som vanligt vid sådana manifestationer vajade röda flaggor från Ung Vänster och SSU — bredvid gröna från Gröna Ungdom. Men i söndags skedde ett trendbrott. För första gången, bredvid allt det röda, syntes också en stor blå klick – blå flaggor och nästan hundra ungdomar i matchande regnponchos. Efter först det röda blocket, det gröna blocket med miljöpartiet och det svarta blocket med anarkister och vänsterextremister – det nya blå blocket. Förvånade deltagare stannade upp och fotograferade. Vad gör de här? Och varför håller de upp skyltar med citat av USA:s gamla republikanska president Ronald Reagan? Verklighetens reporter Magnus Arvidson följde ungmoderaternas första stapplande steg som demonstranter.

Gravstenar utan namn  

På grekiska ön Lesbos finns 13.000 flyktingar – på 30.000 invånare. Hör fredsaktivisten Annika Spalde berätta om anonyma begravningar, bristen på toaletter – och det sista metalbandet från Aleppo.

Säg att jag är tjock och fet inte rund och mullig  

21-åriga My Svensk väger 130 kg. Hon har utsatts för stenkastning, främlingar har krävt att hon opererar sig och läkare har vägrat henne vård om hon inte går ner i vikt. Hon har provat allt. Självsvält, dieter, lösa kläder som döljer kroppen. Men för ett år sedan bytte hon strategi och började fronta att hon är tjock – eller fet som hon helst vill kalla sig. Hon har blivit en del av den så kallade fettacceptansrörelsen och kretsen runt Fett Magazine. Men hur reagerar hennes omgivning när hon inte längre skäms för att vara överviktig? Och vad händer på datingsidor och på Tinder när My i presentationen kallar sig själv ”tjock och bedårande" och lägger upp helkroppsbilder?

Med brösten som plakat  

Hon tvingades välja mellan att sitta i Riksdagen – eller att visa brösten. Idag friades Femen-aktivisten från åtalet om förargelseväckande beteende. I Verkligheten hör du Jenny Wenhammars historia.

Kultartisten som gick in i väggen  

Hon säger sig kunna styla om människors hjärnor och förändra livet – på 10 minuter. I Verkligheten ikväll hör du Tina Rose berätta sin märkliga historia, från Bananen till kollapsen – och är med på en session i mental styling

Från Alaska till Arbetsförmedlingen  

Arbetslösa Hilda från Skövde valde vildmarken i Alaska istället för samhället. Där har hon hittat sina likar och känner sig friare än någonsin. Varför står hon då på flygplatsen på väg hem? Svaret får du i sista delen om Hildas resa.

PMS-ormen Märta och 20 kg gammal porr  

Den könsmogna boaormen Märta går till attack när barn är i närheten. Dessutom gogodansaren i Jönköping och så hemligheten i Tores källare. Allt detta när programpunkten Annonsen dyker upp igen!

Salah lyfte Västsaharas flagga och kan aldrig återvända hem  

Han har planerat det länge. Salah Amaidan från Västsahara springer för marockanska ungdomslandslaget. Under loppet i Frankrike tar han plötsligt fram sitt hemlands flagga. Där börjar Salahs nya liv. Nu kan han inte återvända till vare sig Västsahara eller Marocko utan att riskera fängelse.

Erkänner attacker mot romer i Kista men går fri  

Gravida Elena blev spottad i ansiktet. Andra har attackerats med tändvätska och dödshotats. "Vi har misslyckats", säger Polisen. Hör Elenas berättelse – men också den så kallade Kistamannen själv.

0:00/0:00