Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella, som flyttat till en ö där hon inte känner någon för att starta ett nytt liv.

Jacqline 16 nästa stora popstjärna  

Jacqline Mossberg från Järna har satsat allt på ett kort. Hon har hoppat av gymnasiet efter bara några månader och har ingen plan B. Målet är utstakat: hon ska bli artist. Dagarna är strikt rutinerade. Kommer det gå hela vägen? Och vad måste hon offra? I Verkligheten träffar Shang Imam Jacqline i det röda huset bland åkrarna.

Sagan om Kung Fury  

Ett gäng amatörer från Umeå har lyckats med det som många i Hollywood bara drömmer om. Trailern för kommande filmen Kung Fury är den mest sedda i svensk historia, med miljontals klick på nätet. Pengarna har de samlat in helt själva via crowdsourcing. När komikerna Magnus Betnér och Björn Gustafsson hörde talas om filmen ville de själva vara med och pitchade in pengar. Nu spelar de nazister. I Verkligheten ikväll hör du en av filmens fotografer Jonas Ernhill berätta den absurda historien bakom filmen – via en penisvideo som skakade Umeå.

Robin skapade superhjälte för att rädda sig själv  

När allting kraschat, vad får dig att resa dig igen? Robin Bergström gick in i väggen vid 21 års ålder. När hjälpen från samhället uteblev kom räddningen från ett helt annat håll: från Captain Free, en superhjälte han själv skapat, ett alter ego som får Robin att våga agera på det sätt han tänker är rätt. Nu vill han skapa en plattform för alla att skapa sina egna superhjältar. Men Captain Free är inte bara ett sätt att tänka. Ganska snart ska Robin göra ett ingripande i verkligheten – med stöd av Captain Free.

Återträff med Svensken i Världen  

Vad har hänt med Camilla i Kina som fick bevittna "det historiska tillslaget" när hundratals hundar stoppades på väg mot illegal slakt. Anders som satte rekord i flest länder han sprungit maraton i under ett år, bär han fortfarande askan av en 12-åriga pojken vars sista önskan var att få se världen? Har marsvinskocken Robin gift sig än med sin peruanska han träffade på krokodilsafari? Och hur gick det med Elsa och Karin som trots hot om deportering drog igång sitt armbandsprojekt i hbtq-fientliga Uganda?

På drop in-dop med den rappande prästen  

Sveriges minsta kyrka har bullat upp med saft, kaffe och tårta för festen efteråt. Det är första gången de gör det här. Ett pilotprojekt, en liten påskdrive. I annonsen i lokaltidningen står det: "Det är enkelt att bli döpt. Det är aldrig för sent." I Verkligheten ikväll går vi på drop in-dop i Svenska kyrkan i Bagarmossen i södra Stockholm. Men kommer det komma någon? Spelar det någon roll? Och varför rappar prästen?

Caisa fick klimatångest  

Allt Caisa Laurell såg fick henne att associera till klimatfrågan. Hon började dela upp människor i onda och goda, klimattjuvar och klimathjältar. Köttätare likställdes med nazister. Caisa själv var den som skulle rädda hela världen, ensam. Varje dag var en kamp mot suvvar på tomgång, plastemballage och snittblommor. Gallerior gav hjärtklappning. All vaken tid ägnade Caisa åt att samla kunskap. Det blir till slut hennes räddning.

Ingen vanlig fotbollsmatch  

Det blev en folkfest när över 30.000 såg vänskapsmatchen mellan Sverige och Iran på plats i Solna, många svenskar med persisk bakgrund. Men utanför står Ghazal som tre månader tidigare bestämde sig för att dra igång en manifestation för att få folk att bojkotta matchen. Hon vill uppmärksamma hur iranska regimen förföljer och förtrycker minoriteter och kvinnor i landet och hur antalet avrättningar i Iran har ökat sedan nya presidenten Rohani kommit till makten. I Verkligheten ikväll möter du Ghazal, men också riksdagsledamoten Daniel Riazat som deltog i manifestation men som efteråt gick in och kollade på matchen.

När Helen blev gravid fick hon sparken  

Helen Mesgon är frisör. När hon en dag upptäcker att hon är gravid blir hon jätteglad. Men det blir inte hennes chef på frisersalongen. Istället ger chefen Helen sparken. I Verkligheten ikväll hör du Helens kamp för upprättelse.

Indiska skönhetsdrottningen från Upplands Väsby  

Vad vet du om din granne egentligen? Hon bredvid dig på bussen? Han i snabbköpskassan? Eller hon i korridorerna på universtitetet? Där, på Södertörns högskola går, 21-åriga Namita Arora från Upplands Väsby. Verkligheten ikväll handlar om när hon utsågs till skönhetsdrottning i tävlingen Miss India Europe, enbart för européer med indisk bakgrund. Välkommen in i en relativt okänd värld av glamour – men också mörker.

Vittnesmål inifrån etiopiska fängelset  

Emys pappa, läkaren Fikru Maru, har suttit häktad i två år i Etiopien. I Verkligheten hör du Emys berättelse, där hon menar att Sverige inte gör tillräckligt för att få honom fri. Vad säger Utrikesdepartementet när Emy träffar dem? Dessutom berättar journalisten Martin Schibbye om villkoren på fängelset där han själv satt.

Emys pappa är fängslad i Etiopien  

Första gången Emy får träffa sin pappa i häktet i Etiopien känner hon knappt igen honom. Han har magrat. På fötterna har han bara tofflor trots att det regnar och är lerigt, kläderna är lortiga. Det är inte den pappan hon känner – Fikru Maru, en av Sveriges främsta hjärtläkare som ligger bakom hjärtsjukhuset i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba, det enda i sitt slag. I snart två år har han suttit här. För några dagar sedan hölls rättegång. Åtalet mot honom gäller kännedom om brott, om fyra väskor som tullen konfiskerade för mer än fyra år sen. I två program hör du Emy Fikrus berättelse. I första programmet: bakgrunden till åtalet.

Baklawa mot islamofobi  

Vid minst fyra tillfällen den senaste tiden har Muhammed-karikatyrer satts upp på anslagstavlor på Malmö högskola. För 20-åriga Lina Abu Zarour som pluggar andra året på lärarprogrammet har högskolan fram tills nu varit en fristad från islamofobiska eller rasistiska kommentarer. Hon bestämde att hon ville göra något åt islamofobin – genom att bjuda på baklawa.

Sockret som dödar  

I Sverige snackas det just nu mycket om socker, hur farligt det är för vår hälsa. Men vad du kanske inte vet om är att du inte bara riskerar ditt liv med att äta mycket socker. Du riskerar också att döda andra. För de senaste 20 åren har 20.000 människor dött i Centralamerika efter kroniska njurskador. Nu vet man varför: villkoren på sockerplantagen. När Verkligheten ringer upp 20-åriga svenska Hedvig Lärka i Nicaragua så visar det sig att frågan är brännhet där. Ordföranden för organisationen hon volontärjobbar för har nekats inträde i landet och Hedvig själv riskerar att bli deporterad.

Tar hand om skadade djur men hatas på nätet  

Petra och Christel Johansson jobbar med sin barndomsdröm, att ta hand om omplacerade djur. Men drömyrket har ett högt pris. Personalen upplever att det pågår en häxjakt mot dem på nätet. En kollega har till och med hotats till livet. I Verklighetens serie Jag och mitt jobb drar vi ut på landsbygden för att hänga bakom galler och taggtråd med SPCA, en ideell förening för omplacerade djur som hotas av avlivning.

Från ätstörning till frukostvärdinna  

I flera år fejkar Märta en ätstörning för att tillfredsställa läkarna. Hon börjar skada sig själv, kräkas och svälter sig till en farligt låg vikt – allt för att passa in i rollen hon fått tilldelad. Vad ska få henne att sluta? Vad kan få Märta frisk? Dagen innan sin 18-årsdag fattar hon ett beslut som ska förändra allt. Missa inte den andra och avslutande delen om anorexipatienten som ljög för att passa in – och blev så sjuk att det var fara för hennes liv.

Hela historien om tvillingarna som skildes åt  

Tvillingarna Aram och Arez vara bara två år gamla när de skildes åt. Deras föräldrar var med i den kurdiska gerillan Komala och tvingades plötsligt fly för att rädda sina liv. Deras mor åkte i förväg till Sverige. Men när deras far ska hämta tvillingsönerna så får han med sig bara en – Arez. Aram blir kvar hos farföräldrarna. Vad var det som hände? Och vad händer med tvillingar som man skiljer på, som redan i livmodern börjar prata och sträcka sig efter varandra? I denna specialpodcast hör du hela berättelsen – och om den osannolika resan tillbaka med hjälp av kurdisk militär när tvillingbröderna äntligen får träffa varandra – efter femton långa år.

Tvillingbrödernas återseende – efter femton år  

Tvillingarna Aram och Arez skildes åt när de var två år gamla. Arez flydde till Sverige, medan Aram blev kvar i Kurdistan. Mamman ska göra flera försök att smuggla sig tillbaka och hämta hem Aram, men misslyckas. I andra delen av berättelsen hör du om den osannolika resan tillbaka med hjälp av kurdisk militär när tvillingbröderna äntligen får träffa varandra – efter femton långa år.

Tvillingarna som skildes åt  

Tvillingarna Aram och Arez vara bara två år gamla när de skildes åt. Deras föräldrar var med i den kurdiska gerillan Komala och tvingades plötsligt fly för att rädda sina liv. Deras mor åkte i förväg till Sverige. Men när deras far ska hämta tvillingsönerna så får han med sig bara en – Arez. Aram blir kvar hos farföräldrarna. Vad var det som hände? Och vad händer med tvillingar som man skiljer på, som redan i livmodern börjar prata och sträcka sig efter varandra?

Julia och Josefin kördes ut ur Västsahara  

Vännerna skulle umgås i en vecka – det blev en halvtimme. I söndags morse omringades två svenska tjejer av 15 män som påstod sig vara poliser. Utan att legitimera sig tar de svenskarnas pass, tvingar in dem i en bil med sprucken framruta och börjar köra. I Verkligheten ikväll hör du biståndarbetaren Julia Finér berätta när hon och frilansfotografen Josefin Hasselberg skulle hälsa på vännen och människorättsaktivisten Brahim Dahane i det av Marocko ockuperade Västsahara.

Märta fejkade ätstörning – var nära att dö: ”Jag ville göra vårdarna nöjda”  

Märta Dahlin fick mot sitt nekande diagnosen anorexia när hon var 14 år gammal. Tre år senare ligger hon på slutenvårdsavdelning med skärsår i armarna, gömda rakblad på rummet, skakande ben och har livsfarligt låg vikt. Vad var det som hände när den glada pluggtjejen nästan dog? Hur långt är en ung människa beredd att gå för att uppfylla andras önskningar och krav? I två program hör du Märtas historia, om patienten som blev dödligt sjuk – för att göra behandlarna nöjda.

0:00/0:00