Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella, som flyttat till en ö där hon inte känner någon för att starta ett nytt liv.

Efter Idol är Thomas tillbaka på begravningsbyrån  

Våren 2014 dyker en udda person upp framför Idol-juryn, en ung kille med gitarr som jobbar på sin mammas begravningsbyrå. Han tar sig långt i tävlingen och når topp 20. Men vad hände sen? Och vad får en ung människa att välja att arbeta med döden? Hör historien om den 24-årige sjungande boupptecknaren Thomas Lundell. Om dilemmat han ställs inför möten med avlidna – och varför han hellre sjunger på begravningar än inför miljonpublik i TV4.

Adopterad från Ukraina: Från ”freak” till ambassadör  

Redan när Christian var åtta riktade han kritik mot skolmaten och i mellanstadiet startade han ett politiskt parti. Samtidigt beskrevs i journalerna han som ett freak. Istället för att gå gymnasiet lägger Christian nu all sin lediga tid på att hjälpa Ukrainas gatubarn som han ser som sina syskon. För Shang Imam berättar han om att bli adopterad från Ukraina och känslan av att inte höra hemma. Och så följer du med på Christians möte med den ukrainske toppolitikern. Kommer han bli utsedd till ambassadör för Ukrainas utsatta barn?

Husni, 16 år – flyktingbarnet som försvann  

Husni hade planerat sitt försvinnande från hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Sorsele. Han hade smugit ut en liten väska med kläder, tandborste och nästan 2000 kronor i kontanter han sparat ihop. En kall novemberkväll stiger han på inlandsbussen med en enkelbiljett till Umeå. När han kommer fram klipper han sönder sitt sim-kort till mobilen. Nu är han försvunnen.

Hilda ska Into The Wild  

1996 skrevs boken Into the Wild om amerikanen Christopher McCandless, som lämnar lämnar allt och beger sig ut i vildmarken i Alaska för att klara sig själv. 2015 packar arbetslösa 31-åriga Hilda Carlsson en väska. Hon ska göra samma sak. Med bara några tusenlappar på fickan ska hon bege sig långt bort från civilsationen i Kanada och Alaska. Men hon ska inte bara försöka överleva i vildmarken – det hon ska göra ser hon som sin chans ATT överleva. I packningen: ett stormkök, en kompass, ett tält, en bok om ätbara växter – och boken Into The Wild.

Avners resa till Sion  

Det var när SVT direktsände från Sverigedemokraternas valvaka i höstas som man kunde se honom. En man i judisk kippa firar partiets framgångar genom att visa upp en israelisk flagga på scen tillsammans med partitopparna. I sociala medier får han kritik från både antirasister och högerextrema. Strax efteråt är han försvunnen. Vem är han, vad vill han och vart har han tagit vägen? I denna specialpodcast berättar Verklighetens Sigge Dabrowski hela historien, som börjar en natt på en perrong i Stockholm för två år sedan – långt innan den uppmärksammade valvakan.

Avners resa till Sion del 3: ”Sverige är inte tryggt längre”  

Efter valnatten är Avner försvunnen. Hans uppträdande på SD:s valvaka har skapat rabalder från alla håll och han känner sig tvungen att fly. Verklighetens Sigge Dabrowski hittar honom – i Israel på gränsen till Gaza. Hör sista delen i berättelsen om Avners resa till Sion.

Avners resa till Sion del 2: ”Han är fejk”  

Mannen med Israel-flaggan på SD:s valvaka har gått under jorden. Han har kritiserats från alla håll och kanter och är plötsligt som försvunnen. Vart har han tagit vägen? Och vad får Judiska centralrådet att kalla honom för en fejk? Hör andra delen i berättelsen om Avner Yonathan Ben Yisrael.

Vem är mannen med Israel-flaggan på SD:s valvaka?  

Det var när SVT direktsände från Sverigedemokraternas valvaka i höstas som man kunde se honom. En man i judisk kippa firar partiets framgångar genom att visa upp en israelisk flagga på scen tillsammans med partitopparna. I sociala medier får han kritik från både antirasister och högerextrema. Strax efteråt är han försvunnen. Vem är han, vad vill han och vart har han tagit vägen? I tre delar berättar Verklighetens Sigge Dabrowski historien. Första delen börjar en natt på en perrong i Stockholm för två år sedan – långt innan den uppmärksammade valvakan.

Special: P4-bluffaren  

Under fem års tid har han i hemlighet lurat det populära ring in-programmet Karlavagnen i P4 och dess lyssnare. ”Kristian” har utgett sig för att vara personer som inte finns, med helt påhittade historier. Vid ett tillfälle kuppade han en hel timme med tre olika karaktärer. ”Kristian” ser inget problem med att han lurar svenska folket och han tänker inte sluta. Men varför gör han det? Vad säger Karlavagnen själva om trovärdigheten? Och hur vet vi att han inte också bluffar Verkligheten? I denna specialpodcast hör du hela historien.

Lisa bakom guling-bingo: ”Det finns en rasism mot asiater”  

Lisa Wool-Rim Sjöblom har skapat ett bingospel. Men det handlar inte om siffror och bokstäver och du vinner inga miljoner. På varje ruta står istället en kommentar som Lisa själv har har hört, om hennes asiatiska utseende och hur hon blivit behandlad på grund av det. Med spelet vill Lisa visa på den vardagliga strukturella rasism som drabbar asiater i Sverige. I Verkligheten ikväll berättar om sina egna erfarenheter.

Därför blåser "Kristian" Karlavagnen  

Under fem års tid har han i hemlighet lurat det populära ring in-programmet Karlavagnen i P4 och dess lyssnare. ”Kristian” har utgett sig för att vara personer som inte finns, med helt påhittade historier. Vid ett tillfälle kuppade han en hel timme med tre olika karaktärer. Men varför gör han det? Vad säger Karlavagnen själva om trovärdigheten? Och hur vet vi att han inte också bluffar Verkligheten?

Kristian blåste Karlavagnen i P4 – i fem år: ”Jag tänker fortsätta”  

Under fem års tid har ”Kristian” i hemlighet ringt in till ett av Sveriges Radios mest populära program och lurade dess producenter, programledare och lyssnare. En gång lyckades han till och med kapa en hel timmes sändning med påhittade karaktärer som sammanlagt pratade i 40 minuter i sträck. ”Kristian” ser inget problem med att han lurar svenska folket och han tänker inte sluta.

Protestsångare torterades – får fristad i Malmö  

Under den arabiska våren spelade och sjöng Ramy Essam, 27, inför hundratusentals människor på Tahrirtorget i Kairo, Egypten. En av hans låtar har sedan dess kommit trea på en lista över sånger som förändrat historien. Men det hade ett pris. Ramy torterades och kan nu inte längre spela sin musik fritt i Egypten. Istället har han fått en fristad – i Malmö.

För ful för att leva  

När Åsa kommer hem från festen och tittar sig själv i spegeln tycker hon sig se ett monster – sig själv. Så hon tar fram ett rakblad och skär sig i ansiktet. Åsa är en av över 100.000 svenskar som lider av inbillad fulhet.

Peter slår dartvärlden med häpnad – blir folkets champion  

Peter Sajwani gjorde det omöjliga för ett par veckor sedan. Drömmen går i uppfyllelse. Efteråt kommer motspelare fram och vill ha hans autograf och T-shirtar trycks upptryckta med citat från saker han har sagt. Hur kunde amatören Peter som kastar pil på sin fritidvinna berömmelse i den internationella dart-världen – trots att han slogs ut efter andra matchen i VM ? I Verkligheten hör du hur Peter från Norrtälje blev folkets champion i England.

"Jag kommer aldrig dölja min kippa"  

När Mats nioåriga son skulle berätta om judendomen i lågstadiet ritade någon hakkors på hans bänk och sa att förintelsen aldrig ägt rum. Efter den händelsen beslutade Mats att bära den judiska kippan på huvudet varje dag, fullt synligt. När Mats gått på stan har han fått kramar och hejarop från främlingar, men också fått höra "död åt judarna" och "Heil Hitler". Vid ett tillfälle blev han nerslagen bakifrån när han skulle köpa pizza. För två veckor sedan ringde någon som sa sig komma från Säpo och tipsade att han kan dölja sin kippa på huvudet med en keps så blir han säkrare när han är ute på stan. Mats vägrade. Men nu menar Säkerhetspolisen att de inte ligger bakom samtalet och säger att Mats ska bära sin kippa "med stolthet".

Tonje seglar till Grönland – vill rätta till historien  

Det klättrar en norsk tjej uppför ett berg på Grönland. Men det är något konstigt med henne. Varför har hon på sig kläder som är hundra år gamla? Och varför har hon seglat hit över havet från Norge med en jättegammal resväska, fylld med isbjörnshår och fotografier? Hon heter Tonje Bøe Birkeland och hon har en plan – hon ska rätta till norsk äventyrshistoria.

Andreas buggar sig själv – för att avslöja censur  

I Verkligheten hör du svenske journalisten Andreas Hedfors berätta om när han var radiochef i ex-sovjetrepubliken Kirgizistan – och buggade sig själv för att avslöja censur. Hur hamnade han där?

Richard byggde kärnreaktor i köket – greps av polis  

Varför tillverkar Richard kemiska stridsmedel och försöker bygga en kärnreaktor i köket? Och varför börjar Polisen jämföra honom med massmördaren Anders Behring Breivik? I Verkligheten berättar vi historien om ett världsunikt fall som utspelar sig i skånska Ängelholm. Hur avgör man vem som är nästa terrorist?

Bingovärdinnan Sandra: ”Jobbet blev min räddning”  

Sandra Nilsson jobbar som bingovärdinna. Det var hennes första jobb och sedan blev hon kvar. För henne blev det räddningen – det förändrade henne helt som person. Sandra och bingohallen är först ut i Verklighetens serie om jobbet och hur det påverkar oss.

0:00/0:00