Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella, som flyttat till en ö där hon inte känner någon för att starta ett nytt liv.

De kör gratis tjejtaxi i skräckens Hagfors  

Om inte våldtäkten hade inträffat hade inte Hagfors invånare ställt upp för varandra så som de gör idag. Det säger Ronja Rautiainen Byström, 23, som tillsammans med Shabina Jarl startade en egen taxiservice. De skjutsar tjejer gratis mitt i natten som inte vågar gå hem själva. Verklighetens Shang Imam med i bilen genom samhället som är satt i skräck men också slutit upp efter händelsen – den lokala bilverkstaden sponsrar med bensin.

Felizias revansch i Chile  

VM i fotboll för hemlösa pågår just nu i Chile och vi har tidigare berättat om lagkaptenen i det svenska damlaget, 21-åriga Felizia Sandberg. Förra året missade hon turneringen när hon fastnade i ett tungt heroinmissbruk. I år hade hon bestämt sig – hon skulle inte misslyckas en gång till. Verkligheten ringer ner till Santiago.

Jenny i Pakistan: ”Utan oss skulle kvinnor dö”  

Jenny Carlbom arbetar för Läkare utan gränser på ett kvinnosjukhus i Peshawar, Pakistan. På grund av säkerhetsläget måste hon tacka nej när hon bjuds på fest – hon får inte besöka pakistanska hem. Utanför fönstret finns vakter och taggtråd och i helgen mördades en läkarkollega i staden. Hör Jenny berätta om oron för kidnappningar, men också hur sjukhuset räddar liv på utsatta kvinnor och barn.

En främling på middag  

Det är en vanlig vardagkväll i den skånska orten Svedala. Runt bordet en kille vid namn Micke och hans två barn. Det blir friterade kycklingklubbor, ris och stark tomatsås. Men här i kökssoffan sitter också en fjärde person: en fullständig främling, som ingen av de andra har träffat tidigare. Varför har Micke bjudit en främling på middag? Vem är hon? Och vad kommer hända?

Radion räddar liv i kampen mot ebola  

Ebola skördar fler och fler offer i Västafrika. Men det effektivaste vapnet just nu inte handlar om läkare och sjukhusvård – utan helt vanlig radio. I Verkligheten ikväll ringer Shang ner till en radiostation i Sierra Leone. Varje kväll samsänder de en timme information om ebola för att skingra myterna – och nu när skolorna är stängda sker all form av utbildning via radioapparaterna. Under samtalet passerar en ambulans med sirener på den ödelagda gatan utanför radiostationen.

Cecilia sminkar demonstranter i Hongkong  

Sedan slutet av september pågår stora demonstrationer på gatorna i Hongkong. Demonstranterna kräver fria val och att den regionala ledaren avgår. Kommer de få igenom sina krav? Protesterna startades av studenter och för svenska Cecilia Pritchard från Tranås märks de ända in i klassrummet. Hon är sminklärare på en modeskola och veckans Svensken i Världen.

Lagkaptenen missade VM – rökte heroin  

På söndag ska 21-åriga Felizia Sandberg åka till VM i fotboll för hemlösa i Chile. Hon är utsedd till lagkapten i Gatans lag, det svenska damlaget. Egentligen skulle hon åkt på VM redan förra året, men när hon började röka heroin istället fick hon inte följa med. Kommer hon greja det i år?

Joakim i Kobane – den sista journalisten  

Joakim Medin var den sista journalisten i Kobane i Syrien. Han evakuerades tillsammans med hundratals flyktingar när ISIS intagit delar av staden. Men varför åkte han dit till att börja med, till ett av världens just nu farligaste platser? Där han dessutom i egenskap av sitt yrke riskerar att möta samma öde som halshuggne James Fowley? I Verkligheten ikväll berättar Joakim Medin om sitt kall att berätta, om det oväntade lugnet under kulregnet och hur han själv begravde döda. Men också om de som han kallar de riktiga hjältarna och om värmen i staden "som inte går att terrorisera bort". I programmet medverkar också Joakim Medins mamma. Hon berättar hur hon förhåller sig till sin egen oro för sin son – och hur hon blev glad när en kompis kallade Joakim för en kackerlacka.

Palestinder – att dejta i en krigszon  

Du slipper stå och hänga på krogen eller gå fram till en främling på bussen och ge ditt nummer. Istället kan du hitta någon som passar dig i området där du bor på nätet. Men hur skulle det gå till att nätdejta mitt i en krigszon? I Verkligheten berättar amerikanskan Caitlin Kent om chattarna på Västbanken där hon blir kallad terrorist och om hur konversationerna sedan blir en världsuppmärksammad internethit – bloggen Palestinder.

Cancern tog Anna till Hollywood  

På TV kan du se Maria Montazami igen i Svenska Hollywood-fruar. Men om du kikar riktigt noggrant så skymtar kanske en annan, kameraskygg tjej i hennes närhet – Maria Montazamis assistent. I Verkligheten ikväll berättar Anna Wesselink, 26, för första gången i radio varför hon gömmer sig för kamerorna och hur en allvarlig cancersjukdom tog henne till Hollywood.

Därför kissar kompisarna på Konrad  

Deras klipp på nätet har setts av över en och en halv miljon och väcker starka känslor. De har fått kramar, knytnävsslag och en dragen kniv mot sig. Nu berättar 22-åriga Konrad Ydhage för första gången den dramatiska personliga historien bakom nätsuccén STHLM Panda men också om tvivlet att deras senaste klipp gått för långt.

Inlåst på flygplats i 19 timmar: ”Jag hade fel efternamn”  

Vad gjorde du i somras? Tågluffade? Tog en sista-minuten till Kreta? Nora El Sharif ( skulle volontärarbeta i ett syriskt flyktingläger i Libanon under sex veckor som lärare åt yngre barn. Men hon kommer aldrig in i landet. Istället blir hon klassad som en säkerhetsrisk och inlåst i ett rum på Beiruts flygplats i 19 timmar, enligt Noras misstankar på grund av hennes efternamn. Och i rummet är hon knappast ensam.

Hand i hand är lika med livsfara  

Tänk dig att du skulle behöva tänka igenom varje steg du tar minst tre gånger. Att ge din älskade en puss på gatan när ni ses. Vilken restaurang du ska sätta dig på eller vilket kvarter du kan gå igenom på vägen hem. Du måste tänka igenom allt tre gånger – för konsekvenserna kan vara för stora. I Verkligheten hör du Asra berätta om livet för en HBTQ-aktivist ser ut i Sarajevo i Bosnien.

13 år och föräldralös  

När Rehanna precis fyllt 13 år dör hennes pappa i cancer. I augusti samma år, bara åtta månader senare, hamnar hennes mamma på sjukhus för ryggsmärtor. Rehanna ringer upp sin mamma på avdelningen och frågar om också hon ska dö. Mamman svarar inte. Efter att ha blivit så brutalt lämnad ska Rehanna nu för första gången lämna – hon är veckans Svensken i Världen.

Psalmsångare åtalade: ”Gud är med oss in i rättssalen”  

När nazister demonstrerade i Jönköping satte sig kristna aktivister i deras väg – och sjöng psalmsånger. Nu ställs fem av dem inför rätta för ohörsamhet mot ordningsmakten, men nekar alla till brott. Istället menar de att de upprätthöll ordningen. Verklighetens Magnus Arvidson är med på den högst ovanliga rättegången.

Flydde Isis våld – bor i ett "nollstjärnigt hotell"  

Mitt emellan två femstjärniga hotell utmed en motorväg i Kurdistan i norra Irak står ett övergett betongskelett. Det kallas ironiskt för "det nollstjärniga hotellet". Hit har femton familjer tagit sin tillflykt från Isis våldsamma framfart. En 100-åring har burits på barnbarnets rygg under fyra dagars vandring över bergen. En 70-årig man lutar apatiskt mot ett träd. Och en mamma håller upp ett ID-kort på sin 15-åriga dotter som bortförts och avrättats framför släktens ögon. I Verkligheten berättar svenska läkaren Nemam Ghafouri direkt från flyktingkatastrofen i Kurdistan.

Special: Den knarkande telefonförsäljaren  

David var bara 17 när han hoppade på jobbet som telefonförsäljare. Han blir oerhört framgångsrik, utsedd till årets säljare och startar eget med en kollega. Vad ingen vet är att han knarkar för att kunna fortsätta sälja – han är dopad på jobbet. I denna specialpodcast hör du hela den dramatiska och osannolika historien som går via vilda fester på Stureplan, pool parties i Spanien men också rör sig farligt nära döden och en pappa som fick nog.

Svenska läkare hjälper Isis offer  

Nemam Ghafouri står vid incheckningsdisken på Arlanda med 15 stora flyttkartonger. De är fulla med mediciner och mjölkersättning. Snart ska hon kliva på flyget till Kurdistan i norra Irak och bege sig till de stora flyktingläger som finns där. Samtidigt packar sonen och pappan Fatah och Lokman Atroshi i Rissne utanför Stockholm. Verkligheten ikväll handlar om de svenska läkarna i Kurdiska läkarsällskapet som på sin fritid och med delvis egna pengar försöker hjälpa ISIS offer.

Den knarkande telefonförsäljaren – del 2  

David tar som 17-åring jobb inom telefonförsäljarbranschen och gör succé. Han blir årets säljare och startar eget med en kollega. Inom tre år gör han av med 10.000 kronor per kväll på Stureplan. Men Davids missbruk och excesserna på Stureplan där han kan bränna mer än 10.000 kronor per kväll tär på psyket och ekonomin. Företaget kraschar med bara skatteskulder kvar och David flyr landet. Men än har David inte nått botten. I andra delen av Den knarkande telefonförsäljaren följer du med på en vindlande resa via poolparties i Spanien, en trappuppgång och en pappa som fått nog.

Den knarkande telefonförsäljaren – del 1  

David tar som 17-åring jobb inom telefonförsäljarbranschen och gör succé. Han blir årets säljare och startar eget med en kollega. Inom tre år gör han av med 10.000 kronor per kväll på Stureplan. Men Davids missbruk och excesserna på Stureplan där han kan bränna mer än 10.000 kronor per kväll tär på psyket och ekonomin. Företaget kraschar med bara skatteskulder kvar och David flyr landet. Men än har David inte nått botten. I andra delen av Den knarkande telefonförsäljaren följer du med på en vindlande resa via poolparties i Spanien, en trappuppgång och en pappa som fått nog.

0:00/0:00