Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella, som flyttat till en ö där hon inte känner någon för att starta ett nytt liv.

Andreas odlade cannabis mot sin smärta – greps av polis  

Andreas Thörn är förlamad från bröstet och nedåt och sitter i rullstol sedan 20 år tillbaka efter en olycka. Sedan dess har han prövat de flesta tunga mediciner som finns för att lindra smärtor i kroppen efter den krossade ryggraden. När läkaren tillslut föreslog metadon som en sista utväg fick han nog och började odla cannabis i tvättstugan. Men så knackade Polisen en dag på dörren och beslagtog plantorna - nu åtalas han för narkotikabrott. Andreas menar att cannabis är det enda som verkligen hjälpt mot hans smärta. Men att odla cannabis är olagligt och det finns ingen möjligheten att få ren cannabis utskriven som medicin i Sverige. Vad ska Andreas göra nu?

Kartellen och frälsningen  

Sebbe Staxx i Kartellen har gått ut med att han mött Gud. Det visar sig att han inte är ensam - alla medlemmar i den omtalade hiphopgruppen har blivit frälsta. Kan en människa som levt ett kriminellt liv med tunga droger bara börja om på nytt? Vad är det som krävs? Och vad gör man av sina gamla synder? I Verkligheten följer du med på gudstjänst och träffar Christian, en av kartellens grundare och den förste att bli frälst när han satt häktad i Uruguay. Dessutom pastor Hernan Clavijo som har en central roll för Kartellens frälsning.

En bergsklättrares vittnesmål  

Den 25 april strax innan lunchtid inträffar en kraftig jordbävning i Nepal i Himalaya. Byar jämnas med marken, hus krossas. Tusentals dör och tusentals är fortfarande försvunna, de flesta nepaleser men också många turister och bergsklättrare på väg upp för världens allra högsta berg. Mitt i det här befinner sig äventyraren Robin Trygg, på 6000 meters höjd när marken börjar skaka. I måndags kom han hem till Sverige. I Verkligheten kan han nu berätta om de trettio sekundrarna som förändrade allt. Med sig har han unika ljudupptagningar och inspelade nödsamtal hem till Sverige.

Tim, 17: Hästen räddade mitt liv  

Sedan Tim var liten har hans stora intresse varit hästar. På grund av det har han under stora delar av sin skoltid utsatts för grovt hat och mobbning, både i skolan och på nätet. Men det som han blir mobbad för, hästen, ska också bli hans räddning. För Verkligheten berättar Tim Persson om dagen när allt ställdes på sin spets, när han ställde sig på järnvägsspåret och tänkte ta sitt liv.

Special: Avners resa till Sion  

Det var när SVT direktsände från Sverigedemokraternas valvaka i höstas som man kunde se honom. En man i judisk kippa firar partiets framgångar genom att visa upp en israelisk flagga på scen tillsammans med partitopparna. I sociala medier får han kritik från både antirasister och högerextrema. Strax efteråt är han försvunnen. Vem är han, vad vill han och vart har han tagit vägen? I denna specialpodcast berättar Verklighetens Sigge Dabrowski hela historien, som börjar en natt på en perrong i Stockholm för två år sedan – långt innan den uppmärksammade valvakan.

För ful för att leva  

När Åsa kommer hem från festen och tittar sig själv i spegeln tycker hon sig se ett monster - sig själv. Så hon tar fram ett rakblad och skär sig i ansiktet. Åsa är en av över 100.000 svenskar som lider av inbillad fulhet.

Marinkårssoldaten från Motala  

Edgar Olsson från Motala skulle åka till Los Angeles för att träffa en kompis. Åtta dagar senare har han gift sig med en amerikanska och kastat returbiljetten. Sedan tar han värvning - i amerikanska marinkåren. Han vill gå ut i krig för USA.

Lagkaptenen missade VM – rökte heroin  

Förra året kom 21-åriga Felizia Sandberg aldrig med till VM i fotboll för hemlösa. Hon började röka heroin istället. Nu är det dags igen. Årets destination är Chile och Felizia är utsedd till lagkapten i Gatans lag. Kommer hon greja det i år?

Resan till mörkrets hjärta  

Svenska Faima och Noshin berättar om sin resa till Kurdistan och vittnesmålen de samlat in från terrorgruppen IS offer. Men kommer de få folk hemma i Sverige att förstå och engagera sig mer än bara trycka på gilla-knappen?

Special: Tvillingarna som skildes åt  

Tvillingarna Aram och Arez vara bara två år gamla när de skildes åt. Deras föräldrar var med i den kurdiska gerillan Komala och tvingades plötsligt fly för att rädda sina liv. Deras mor åkte i förväg till Sverige. Men när deras far ska hämta tvillingsönerna så får han med sig baraen – Arez. Aram blir kvar hos farföräldrarna. Vad var det som hände? Och vad händer med tvillingar som man skiljer på, som redan i livmodern börjar prata och sträcka sig efter varandra?I denna specialpodcast hör du hela berättelsen – och om den osannolika resan tillbaka med hjälp av kurdisk militär när tvillingbröderna äntligen får träffa varandra – efter femton långa år.

Joselines åtta bästa vänner är döda  

När Joselines bästa kompis tar livet av sig brister det för henne. Sju år av tunga droger följer. Åtta av hennes bästa vänner dör. Varför klarade sig Joseline? Vändpunkten kommer en natt under vattenytan i Mälaren när Joseline är på väg att drunkna. I Verkligheten ikväll hör du Joseline Asabas historia, en berättelse med flera dramatiska vändpunkter. Om natten under vattnet, ängeln i behandlingsrummet och rädslan för att alla hon släpper in i sitt liv ska dö.

Svenske August bor i Nordkorea: "Jag har soldater utanför min port"  

Det kallas världens mest slutna land och hårdaste diktatur. Svenske August Borg har Nordkorea som sin arbetsplats, som en av två anställda på svenska ambassaden. I Verkligheten ikväll hör du hans vardagsberättelser om ständiga el- och vattenavbrott, ebolakarantäner och frustrationen över livet i diplomatbubblan, men också om cykelfärden ensam på den tomma sexfiliga motorvägen och mötet med diktatorn själv.

Flyktingbarnet som försvann  

Husni hade planerat sitt försvinnande från hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Sorsele. Han hade smugit ut en liten väska med kläder, tandborste och nästan 2000 kronor i kontanter han sparat ihop. En kall novemberkväll stiger han på inlandsbussen med en enkelbiljett till Umeå. När han kommer fram klipper han sönder sitt sim-kort till mobilen. Nu är han försvunnen.

P4-bluffaren Kristian  

Under fem års tid har han i hemlighet lurat det populära ring in-programmet Karlavagnen i P4 och dess lyssnare. ”Kristian” har utgett sig för att vara personer som inte finns, med helt påhittade historier. Vid ett tillfälle kuppade han en hel timme med tre olika karaktärer. ”Kristian” ser inget problem med att han lurar svenska folket och han tänker inte sluta. Men varför gör han det? Vad säger Karlavagnen själva om trovärdigheten? Och hur vet vi att han inte också bluffar Verkligheten? I denna specialpodcast hör du hela historien.

Svensk vid fronten mot IS: "Jag har dödat"  

Ett klipp på nätet fick Rafael att lämna den trygga vardagen i Sverige för att gå med i den väpnade kampen mot terrorgruppen IS. Rafaels mamma hamnar på sjukhus när hon får reda på det. När Verklighetens Shang Imam ringer till Rafael i Kobane smäller en bomb bara 50 meter bort.

En dag ska vi alla dö – de andra får vi leva  

På sommarlovet mellan åttan och nian väger Anton så lite att hans kropp borde ha slutat fungera. Han har utvecklat anorexia efter att blivit mobbad för sitt utseende. Men när han fyller 18 bestämmer han sig bli frisk, bland annat för att kunna följa sin dröm. Nu går Anton Hörnfeldt, idag 23, på en av världens mest prestigefyllda designerutbildningar i New York. Om ett par år kommer han vara den första killen i USA som tar en examen i underklädesdesign. Han säger att han aldrig tänker flytta hem till Sverige igen. Men när Verkligheten tar kontakt med honom igen ett år senare är det just i Sverige han är.

Richard byggde kärnreaktor i köket  

Varför tillverkar Richard Handl kemiska stridsmedel och försöker bygga en kärnreaktor i köket? Och varför börjar Polisen jämföra honom med massmördaren Anders Behring Breivik? I Verkligheten berättar vi historien om ett världsunikt fall som utspelar sig i skånska Ängelholm. Hur avgör man vem som är nästa terrorist?

Amaniel flydde i båt över Medelhavet  

Verkligheten går på sommarskola och möter Amaniel som flytt från diktaturen Eritrea. I Sverige får han veta att 13-åriga lillebrorsan tagit samma dödliga väg över Medelhavet – helt ensam.

Framme vid buss 152  

Hilda fick nog av samhället och bara drog. Målet: vildmarken i Alaska. Nu har hon nått sin pilgrimsresas mål, buss 142 i ödemarken där förlagan till Into The Wild Chris McCandless slutade sitt liv.

Ex-kriminella bygger lekplats till tiggare  

X-CONS är en organisation där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället. Organisationen vill få kriminella och missbrukare, ofta frigivna från fängelset till ett drogfritt liv. Samson Yitbarek har varit medlem i mindre än ett år. Genom lokalföreningen i Örebro har han hittat ett nytt område för organisationen - bistånd. Samson har en idé om att bistånd också kan hjälpa kriminella och missbrukare till ett nytt liv - genom att engagera sig i de som har det ännu sämre kan man hjälpa sig själv. I augusti startar bygget av en lekpark i det fattiga området Pauleasca i samarbete med organisationen Hjärta till Hjärta.

0:00/0:00