Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella. I två program berättar Verklighetens Shang Imam om Ella Carlquist. Hon har just muckat från kvinnoanstalten Hinseberg och ska starta ett nytt liv, fritt från droger och kriminalitet. I första programmet hörde du Ella berätta hur hon som 15-åring inledde sin karriär som knarklangare, i en stuga i skogen. Sen dess har hon ägnat sitt liv åt att vara kriminell - för att hon är bra för det. Men om hela livet präglats av droger och brott, hur börjar man då om? Ett sätt är bryta kontakterna med sitt förra liv helt. Till fängelset kom en dag ett vykort med ponnysar på. Det får Ella att när hon kliver ut genom grindarna styra kosan mot Gotland. Där har hon aldrig varit. Där känner hon inget. Nu ligger Ella i sin säng i lägenheten i Visby och känner äntligen det som hon tror att alla andra känner varje dag - lycka. Men det är inte tid för att slappa. Hon har ett jobb att sköta, drivkraften bakom att hon nu går med i det samhälle hon hela tiden ställt sig utanför. Ella vill som reporter för Filen åstadkomma förändring för de som fortfarande sitter inne. Lyssna också på BH-strejken på Hinseberg, där Ella ger sin berättelse om den märkliga konsekvensen av den höga säkerhetsnivån på fängelserna: Kriminalvårdens egna BH:ar fastnar i metalldetektorn.

På röda mattan i Hollywood: "Helt ofattbart"  

En kortfilm gjord i en lägenhet i Olskroken blev en Hollywood-långfilm. Lotta Losten bakom "Lights Out" berättar om den galna resan och surrealistiska möten med både stjärnor och fans. En kortfilm gjord i en lägenhet i Olskroken blev en Hollywood-långfilm. Lotta Losten bakom "Lights Out" berättar om den galna resan och surrealistiska möten med både stjärnor och fans.

Isak fick hammare i huvudet – upptäckte hjärntumör  

På väg hem i sommarnatten attackerar en okänd man Isak med en hammare. Ett slag som otroligt nog kan komma att kanske rädda hans liv. Nu berättar Isak för första gången sin historia. På väg hem i sommarnatten attackerar en okänd man Isak med en hammare. Ett slag som otroligt nog kan komma att kanske rädda hans liv. Nu berättar Isak för första gången sin historia.

Veckans Trapphus – återkomsten  

Du vill höra det igen – och vi böjer oss. Experimentet Veckans Trapphus är tillbaka! Tjuvlyssna på grannar i en slumpvald trappuppgång någonstans i Sverige. Det kan ringa hemma hos dig. Du vill höra det igen – och vi böjer oss. Experimentet Veckans Trapphus är tillbaka! Tjuvlyssna på grannar i en slumpvald trappuppgång någonstans i Sverige. Det kan ringa hemma hos dig.

Daniel lever klosterlivet i ett år  

Varför vill en kille från Sverige gå i kloster i Frankrike i ett år? Daniel Rohne berättar att han vid årets slut kommer ha bestämt sig – om han kommer bli munk eller inte.

Drömlägenheten som gick upp i rök  

Johanna och Steven ska äntligen flytta ihop. De har hittat drömlägenheten i Malmö de kan få hyra i andra hand i två år. Men när de hämtar nycklarna får de en chock.

Barnkalaset räddades av främlingar  

Jannikas barn fyllde år och ville ha barnkalas. Men alla tackade nej och bara två barn dök upp. Då räddas kalaset istället av 30 främmande barn som dyker upp från ingenstans. De är Kalasakuten. Mer info om Kalasakuten som är skapad av Sarah Svensson Mosbah hittar du här.

Allt om sexolyckan på Tantoberget  

Mithras är naken på underkroppen. Hans partner sitter fastbunden med gaffatejp i framsätet. Då börjar bilen rulla ner för berget och krockar med ett träd. Dagen efter är sexolyckan en världsnyhet. Mithras är naken på underkroppen. Hans partner sitter fastbunden med gaffatejp i framsätet. Då börjar bilen rulla ner för berget och krockar med ett träd. Dagen efter är sexolyckan en världsnyhet.

Caroline pluggade till präst – blev trollkarl  

Caroline Ravn skulle bli präst och pluggar till det i flera år. Men en kväll i Stockholm händer något avgörande. Hon släpper sina präststudier för att istället bli magiker.

Tobbes flickvän fejkade dödlig cancer  

I ett och ett halvt år berättar Marie om cellgifter och strålningsbehandlingar. Tobbe Ström tror att hon ska dö. För en vecka sedan fick han reda på sanningen. Varför ljög hon om en dödlig cancer? Tobbe Ström är ståuppkomiker från Örebro. Han är också vinnare av SM i ordvitsar 2016. Video från finalen hittar du här. Flickvännen vi kallar "Marie" i programmet heter egentligen någonting annat.

Nicole blev blind: "Jag vill slå läkarna i ansiktet"  

Inför en operation tackade Nicole Cowan ja till att delta i en forskningsstudie. Efter tre veckor i koma har hon glömt bort hur man pratar, kan inte gå och ser suddigt. Sen blir allt svart.

Kattis frontalkrockade – fick ny karriär  

Katharine Nääs reser i Australien och vet inte vad hon ska göra med sitt liv. Då kör bilen in i en kraftledningsstolpe och hon hittar sitt kall. Men först måste hon överkomma sin största rädsla. Kattis är huvudperson av veckans avsnitt av Svensken i Världen. Är du eller någon du känner på en spännande plats och har en historia att berätta? Hör av dig till oss så kan du bli nästa Svensken i Världen! Mejla oss på: verkligheten@sverigesradio.se.

David förbereder sig för civilisationens kollaps – flyttar till landet  

Vegetarianen David Jonstad lämnade stan för landet. Nu äter han kött, har vapenlicens och egna får. Med omfattande odlingar är familjen snart självförsörjande. Vad händer om kollapsen inte kommer? David Jonstad lämnade för snart ett år sedan Stockholm och bor idag i Arkhyttan i Dalarna. Han är aktuell med boken Jordad – Enklare liv i kollapsens skugga.

Sahar kunde inte klä på sig själv – dansar med världsstjärnor  

Det började med ett svullet finger. Snart kan Sahar Taklimi inte resa sig ur sängen. Men när det är som mörkast hittar hon lösningen som ska uppfylla Sahars barndomsdröm: dancehall. I Verkligheten hör du Sahars mot-alla-odds-historia och följer med på en musikvideoinspelning med en världsartist som denna dag verkat vakna upp på fel sida. Frågan är: kommer han ens att dyka upp?

Thomas efterlyst av Interpol – flydde Sverige  

Han hängs ut i SVT:s Rapport och anklagas för grov företagsplundring. Men vart har han tagit vägen? Efter år i exil är Thomas tillbaka och kan för första gången berätta sin historia. Han hängs ut i SVT:s Rapport och anklagas för grov företagsplundring. Men vart har han tagit vägen? Efter år i exil är Thomas tillbaka och kan för första gången berätta sin historia.

Förlamade Adryans krig: ”Jag älskar mitt öde”  

I 16 år har Adryan isolerat sig. Han kallar det ett krig och utropar sin lägenhet till ambassad. Nu berättar han om dödsfallen som format honom och drömmen om handikappade som beväpnar sig. Adryan Linden kallar sig filosof och president i funktionshindernationen. Han ser funktionshindrade som en egen folkgrupp. Trots att han i princip är förlamad från halsen och nedåt säger han sig inte ha några begränsningar. Pistolen Adryan poserar med på bilden är en attrapp.

Förlamade Adryans krig: ”Jag älskar mitt öde”  

I 16 år har Adryan isolerat sig. Han kallar det ett krig och utropar sin lägenhet till ambassad. Nu berättar han om dödsfallen som format honom och drömmen om handikappade som beväpnar sig. Adryan Linden kallar sig filosof och president i funktionshindernationen. Han ser funktionshindrade som en egen folkgrupp. Trots att han i princip är förlamad från halsen och nedåt säger han sig inte ha några begränsningar. Pistolen Adryan poserar med på bilden är en attrapp.

Daniel Man flyttar till – Man  

Daniel Man lämnar Borås för byn Man utanför Hongkong, döpt efter Daniels föräldrar. Här i byn heter alla Man i efternamn – en by som också ligger bakom svenska kinakrogars Fyra små rätter. Daniel Man lämnar Borås för byn Man utanför Hongkong, döpt efter Daniels föräldrar. Här i byn heter alla Man i efternamn – en by som också ligger bakom svenska kinakrogars Fyra små rätter.

Hemmasittaren som sov ute  

Nästa vecka startar skolorna igen. Men tusentals bänkar kommer gapa tomma. Under flera år var Alex en av dem som höll sig borta från lektionerna. Men det var inte hemma han satt. Känner du igen dig i Alex historia? Här finns hjälp att få.

Djuren räddade Elise: "Människor är hemska"  

Elise utsätts för grov misshandel och sexuella övergrepp när hon växer upp. När de vuxna sviker kommer räddningen från en hund och en katt. Nu har hon en plan för att ge tillbaka. Elise är idag volontär för Svenska Djurambulansen

Fifa-domaren från Iran – tog man i hand, blev avstängd  

Bahar blir kallad till chefen. En kollega har angivit henne. På en handskriven lapp står det att Bahar har tagit en manlig kollega i hand under en turnering. Hon stängs av och blir förhörd i 4 timmar. Bahar blir kallad till chefen. En kollega har angivit henne. På en handskriven lapp står det att Bahar har tagit en manlig kollega i hand under en turnering. Hon stängs av och blir förhörd i fyra timmar.

0:00/0:00
Video player is in betaClose