Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Från kvinnofängelse till Almedalen  

Ella Carlquist minglar runt på Almedalen bland politiker, proffstyckare och lobbyister. Precis som alla andra vill hon få ut sitt budskap för att åstadkomma förändring. Men vad ingen vet är att hon bara några månader tidigare suttit i isoleringscell på Hinsebergsanstalten och att hon knarkat i stort sett hela sitt vuxna liv. I Verkligheten sänder vi sista delen i historien om Ella, som flyttat till en ö där hon inte känner någon för att starta ett nytt liv.

Special: Sanna sexarbetare  

Sanna har en högskoleutbildning som neurovetare, men försörjer sig mest som porrfilmsskådis – och genom att sälja sexuella tjänster. Hon säger att hon gillar sex och då kan hon lika gärna ta betalt för det. Det enda hon ångrar är att hon inte började tidigare. Men ibland tar hon med sig jobbet hem. Och skulle hon vilja att hennes egna barn gick i hennes fotspår? I Verkligheten återsänder vi det bästa från senaste säsongen. I denna specialpodcast hör du hela historien om Sanna.

Special: Josefine övervakar Stockholmsnatten  

Under en och samma lördagsnatt blir en person påkörd till döds av pendeln, en man står och viftar med en pistol på perrongen samtidigt som en annan kräks i en papperskorg. Och Josefin är vittne till allt. Hon är operatör på SL:s Trygghetscentral dit alla 4600 övervakningskameror leder. Ikväll är hon ensam ansvarig för hela Stockholms City. Verkligheten återsänder det bästa från senaste säsongen och i denna specialpodcast kan du följa hennes arbete långt in på småtimmarna.

Jag trodde det var kärlek  

I turistorten Bakau på Gambias kust. Tre brittiska kvinnor i 60-årsåldern har lika många gambiska män i tjugoårsåldern runt sig på stranden. En champagneflaska ropas in och fler glas trollas fram – det är kvinnornas sista dag på semestern. "Jag älskar ditt hår," säger en av kvinnorna till mannen som kallar sig för Man Power. "Vill du ta på det?" svarar han och för sin hand genom sina dreadlocks. När Verkligheten återsänder det bästa från senaste säsongen träffar du Lammin, som själv varit en av de där unga männen, och "Susan", en av kvinnorna.

Tappade minnet – blev hemlös  

Lasse blev allvarligt sjuk och tappade minnet. Enligt honom bad Socialtjänsten om en god man när han själv inte kunde hålla koll på räkningar. Men en dag knackade ändå Kronofogden på dörren. Nu är han hemlös. Verkligheten återsänder tredje avsnittet av dokumentärserien när Cemal och de andra juridikstudenterna sig an hans fall. Kan Gatujuristerna hjälpa Lasse?

Psalmsång mot nazism  

En kristen utbrytargrupp sätter sig i vägen för nazisternas demonstrationståg i Jönköping och sjunger "Jesus älskar alla barnen" och historia skapas när psalmsången blandas med antirasistiska slagord. Men det är inte helt gnisselfritt. Och nu har flera av de kristna aktivisterna åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten. I Verkligheten återsänder vi det unika reportaget innanför polisens avspärrningar.

Cornelia flydde lyxjakten – hoppade över bord  

Plötsligt får Cornelia nog. Hon tar av sig sin walkie talkie, tar sats och hoppar av följebåten – i 30 knop. Hon tänkte att hon skulle simma i land, gå till flygplatsen och åka hem till Sverige. I Verkligheten hör du Cornelia berättelse, en unik inblick i livet för Europas allra rikaste och om hennes personliga resa mot botten.

Special: Romska lägret i Skarpnäck  

Ett skjul med trädstammar och vita presenningar. Vid öppningen hänger en blågul flagga. Två sängar byggda av bråte, täckta med blommiga överkast. Badrummet är en spegel i guldram på en björkstam. I denna specialpodcast hör du hela historien om ett läger som rumänska romer byggt upp i Skarpnäck söder om Stockholm. Varför har de kommit hit och hur lever de? Men strax ska de avlysas av Kronofogden. Du möter också flera av de volontärer som försöker hjälpa dem så gott de kan.

Special: Fast i datorn – om att vara skärmmissbrukare  

När det är som värst slutar Christian att äta, sova och duscha och han struntar i att gå till skolan. Istället sitter han isolerad hemma, bara spelar på datorn och kommer med bortförklaringar när föräldrarna kommer på honom. Men snart ska de se igenom hans lögner och ta datorn ifrån honom. I Verklighetens specialpodcast berättar Christian sin historia om att vara dataspelsmissbrukare och hur han bokstavligen trollade sig ur det. Dessutom besöker vi ett sommarläger för unga killar som sitter hemma och bara spelar just nu. Filip har inga drömmar i det verkliga livet – alla hans drömmar handlar om karaktärerna i spelet.

Johanna fick en stroke – blev en annan  

Johanna Mattsson var 27 år och orkade allt: ute och festa, gå till ett jobb, resa, träna hårt och ordna middagar. Men på en sekund hände något som förändrade allt – och henne själv. Johanna fick en stroke. 30 000 svenskar får det varje år, men medelåldern är 75 år. I Verkligheten berättar Johanna i Lomma sin historia.

Romska lägret i Skarpnäck finns ej mer  

Det romska lägret i södra Stockholm Verkligheten berättade om förra veckan finns inte mer. De är avhysta från platsen av Kronofogden. Vart de tagit vägen är hemligt. Ikväll hör du historien bakom och möter Liselott, en av volontärerna som engagerat sig i romernas situation.

På sommarläger med skärmmissbrukare  

Filip gör inget annat än att sitta hemma och spela på datorn. För honom är karaktärerna i spelen hans verklighet. Men ikväll har han lämnat sitt rum och åkt ut på ett sommarläger för unga skärmmissbrukare. Här är dator och telefon portförbjudna. Verklighetens reporter Gustav Asplund följer med.

Botade sitt spelmissbruk med trolleri  

När det är som värst slutar Christian att äta, sova och duscha och han struntar i att gå till skolan. Istället sitter han isolerad hemma, bara spelar på datorn och kommer med bortförklaringar när föräldrarna kommer på honom. Men snart ska de se igenom hans lögner och ta datorn ifrån honom. I Verkligheten berättar Christian sin historia om att vara dataspelmissbrukare – och hur han tog sig ur det.

Special: Line fick cancer som 17-åring – filmade allt  

Line Nielsen är bara 17 när hon får cancerbeskedet. Hon tvingas genomgå en lång cellgiftsbehandling och tappar allt hår på kroppen. Hela tiden dokumenterar hon allt på film, inifrån sjukhuset och ensam på sitt rum. Verklighetens reporter Magnus Arvidson har fått tillgång till hela materialet. I två program berättar Line sin historia. Hör om missförstånden i skolan – de som trodde att hennes pojkvän gjort slut för att hon hade cancer. Och följ med under förberedelserna inför studentbalen, när Line tar på sig sitt löshår hon köpt för 3000 kronor, för att känna sig fin.

Bröderna Brony – vad hände sen?  

De var tre bröder som alla älskade My Little Pony, så kallade Bronies. Deras liv cirkulerade kring att anordna Brony Meet-ups, träffar med andra Bronies. De samlade på plastponnies och följde tv-serien Friendship is Magic. Verklighetens Julia Lundberg träffade Kenneth, Alex och Dennis i början på förra året. När hon återser två av dem idag har ingen av dem ponnies på sina tröjor. Vad har hänt?

En kväll i romska lägret  

Det kan inte ha undgått någon, romerna som kommit till Sverige. I varje större stad i Sverige är det en vanlig syn. Ofta tigger de på gatorna i händerna håller de pappmuggar som skramlar av de kronor som någon förbipasserande skänkt. Eller så har du sett när de gräver i soptunnor efter pantburkar. Men vad gör de på kvällen? Var bor de? I Verkligheten ska vi till ett läger i Skarpnäck i södra Stockholm. Alla som bor här är romska rumäner. Dona Liliana bor i ett skjul med trädstammar och vita presenningar. Vid öppningen hänger en blågul flagga. Två sängar byggda av bråte, täckta med blommiga överkast. Men snart ska det komma ett besked från Kronofogden om avhysning – här får de inte bo.

Line vann mot cancern – tar studenten i löshår  

Verkligheten fortsätter berätta om Line Nielsen, som var 17 när hon fick cancer. Hela tiden dokumenterar hon förloppet på film, inifrån sjukhuset och ensam på sitt rum. I sista delen av dokumentären följer vi med på förberedelserna inför studentbalen, när Line tar på sig sitt löshår. Dessutom missförstånden i skolan – de som trodde att hennes pojkvän gjort slut för att hon hade cancer.

Line videobloggar om sin cancer  

Line Nielsen är bara 17 när hon får cancerbeskedet. Hon tvingas genomgå en lång cellgiftsbehandling och tappar allt hår på kroppen. Idag är hon friskförklarad och i fredags tog hon studenten. Det unika är att hon hela tiden dokumenterat allt på film, inifrån sjukhuset och ensam på sitt rum. Verklighetens reporter Magnus Arvidson har fått tillgång till hela materialet. I två program berättar Line sin historia, i första avsnittet om livet som vanlig tonåring fram till beskedet och behandlingen.

Telefonsamtal till krigets Syrien  

I tre år har det varit krig i Syrien och att rapportera därifrån kan innebära livsfara. Därför är kvällens program ovanligt när du hör röster inifrån krigets Syrien. Svenska läkarstudenten Lina ringer upp två personer som hon träffade under praktiken i våras. Walaa hoppade av sina universitetsstudier och är första hjälpen-ansvarig för en gata i byn där hon bor – när bomberna faller ska hon vara först på plats. Dessutom läkaren Waleed som Lina bodde hos och som försöker upprätthålla sjukvården i staden trots att sjukhuset är ett attackmål.

Sista måltiden med presidenten  

Han har förberett allt. Krypterat bevismaterialet. Beställt ett pass med ny identitet. Han ska flyga ut för landvägen är på tok för farlig. Men först ska han äta en sista måltid med presidenten. I Verkligheten ikväll berättar vi historien om Abdullahi Hussein, TV-chefen och rådgivaren till presidenten i Ogaden i Etiopien som hoppade av och spelade en nyckelroll i frigivandet av de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

"Jag borde ha varit död idag"  

På sommarlovet mellan åttan och nian väger Anton så lite att hans kropp borde ha slutat fungera. Han har utvecklat anorexia efter att blivit mobbad för sitt utseende. Men när han fyller 18 bestämmer han sig bli frisk, bland annat för att kunna följa sin dröm. Nu går Anton Hörnfeldt, idag 22, på en av världens mest prestigefyllda designerutbildningar i New York. Han tänker aldrig flytta hem igen. Anton är veckans Svensken i Världen i Verkligheten.

0:00/0:00