Vetenskapsradion Forum

Vetenskapsradion Forum

Sweden

Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan som kultur- och samhällsvarelse. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Episodes

Så uttrycks känslor i tal och musik  

Det handlar inte så mycket om vad vi säger utan hur vi säger det. När det kommer till att visa känslor så är både tal och musik universella språk, om än med vissa dialekter.

”Städning en ständig källa till konflikter”  

Damma, putsa, skrubba och feja, städningen är ett evigt sisyfosarbete som fortfarande är laddat med många starka känslor.

Hårda klappar under granen  

Det lackar mot jul och i veckans Vetenskapsradion Forum får vi tips om böcker att ge bort eller önska sig i julklapp.

Så smarta är politikerna  

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur smarta och representativa våra politiker egentligen är, och om varför det alltid blir diskussioner om hur ett riktigt luciatåg bör se ut.

Han granskar Uppdrag granskning  

De som granskar makten utövar själva en avsevärd makt, och tv-programmet Uppdrag granskning har kommit att fungera som en slags rättsinstitution.

Storasyskon blir oftare chefer  

Vår placering i syskonskaran påverkar vår personlighet och våra yrkesval, porträttmålningar kan ses som äldre tiders motsvarighet till selfies, och en dos negativt tänkande kan vara positivt.

Mat och magi  

Förr strök man grisbajs på smörgåsen och idag följer vi olika trenddieter - det magiska tänkandet kring mat och dryck har följt oss genom historien.

Ny bild av kritiserad konst  

Kanske är det dags att på nytt omvärdera den en gång så uppskattade men senare föraktade konstnären Julius Kronberg, och så handlar det om hur det nordiska ljuset har påverkat oss genom historien.

Brottslighet i gallerior  

Landets köpcenter och gallerior är inte bara platser för shopping och restaurangbesök, i takt med att de blir allt fler har också brottsligheten ökat.

Kulning var äldre tiders långdistanssamtal  

Långt innan telegrafer och telefoner uppfanns kunde människor kommunicera på flera kilometers avstånd genom att kula.

Spökjakt på teatern  

Det knakar i golvplankorna och gnisslar i dörrarna när Vetenskapsradion Forum går på spökjakt efter den mystiska grå mannen på Drottningholms slottsteater.

Riterna som leder oss genom livet  

Från födelse och dop till död och begravning, vår stund på jorden får både riktning och innehåll av olika traditioner och passageriter.

Surdeg och slagsmål på marknaden  

Ett växande intresse för traditionella maträtter har gett nytt liv till de gamla höstmarknaderna.

Internetlore, memes och urban legends  

Skräckfigurer och moderna myter blandas med humor och livsvisdomar när folkloren flyttar ut på Internet.

Svenska läktarvikingar och fornegyptiska dödsböcker  

De svenska vikingarna har återvänt som läktarvikingar med lösbröst och plasthjälmar, och den fornegyptiska dödsboken förberedde människor för resan till de dödas rike.

Att  odla sin trädgård  

Att odla sin trädgård har blivit en populär kristen dygd inte minst i USA, och nattens magiska mörker är på väg att upplösas i dagens upplysta samhälle.

Hur katter och människor pratar  

Om du och din katt har svårt att förstå varandra så kan hjälpen snart vara nära - ny forskning ska nämligen ta reda på hur katter och människor pratar med varandra.

På spaning efter fågelskådare  

Med en smartphone i näven syns de irra omkring i storstadens parker – Vetenskapsradion Forum går på spaning efter den nya tidens fågelskådare. Repris från 24 maj. Med Urban Björstadius.

USA - landet vi älskar att älska och hata  

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur svenskarna genom århundraden har närt en ambivalent hatkärlek till det stora landet i väster. Repris från 15 mars. Med Urban Björstadius.

De nya utvandrarna  

Den svenska emigrationen är inte bara ett historiskt fenomen – idag emigrerar allt fler svenskar och antalet utvandrare motsvarar nu en medelstor svensk kommun per år. Repris från 1 mars. Med Urban Björstadius.

0:00/0:00
Video player is in betaClose