Vi pratar förskola

Vi pratar förskola

Sweden

"Vi pratar förskola" är en podcast om förskolan och vårt uppdrag som förskollärare. Vi diskuterar, reflekterar och träffar spännande gäster.

Episodes

22. Sommarkrönika 2017- utvärdering, avslut, nystart  

Vi pratar om hur och varför vi utvärderar. Om ansvar och om förutsättningar. Om semester och att komma tillbaka till hösten.

21. Utbildningsminister Gustav Fridolin  

Vi fortsätter vår serie om undervisningsbegreppet. Denna gång har vi varit på utbildningsdepartimentet och träffat utbildningsminister Gustav Fridolin. Han lyfter förskolan som världens bästa, vi pratar om likvärdighet, kvalité och hur vi rustar barnen för framtiden.

20. Skolinspektionen: generaldirektör Helén Ängmo  

Det första avsnittet i vår serie om undervisning i förskolan är här! Vi träffar skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo och pratar om undervisning utifrån rapporten som visade att vi behöver arbeta mer för att förankra begreppet i förskolan. Vad menas med undervisning i förskolan? Är det så svårt som vi tror? Hur gör vi förskolan likvärdig för alla barn?

19. Förskolans yngsta barn  

Hur ger vi 1- och 2-åringarna den förskola de har rätt till? Vi har varit på Lärarfortbildnings konferens om "Förskolan yngsta barn" och träffat Lena Edlund som berättat om arbetet med de minsta. 

18. Måltiden - mer än bara mat?  

Hur gör vi måltiderna i förskolan till mer än bara en rutinsituation? Vad låter vi maten ha för plats i vår verksamhet och hur skapar vi bra förutsättningar för barnen? Vi har träffat kocken Sandra på Tallgårdens förskola som berättar om deras arbete från närande till lärande måltider.

17. Vikten av förskola  

Vi pratar om vikten av förskola med Lotta Forsberg, områdeschef för förskolan i Västra Göteborg. Vad gör vi? Varför är förskolan viktig? Vad är kvalité?

16. Vi är varandras arbetsmiljö  

Vi träffar Annelie Andreasson som driver företaget Wizard at Work. Vi pratar om att arbeta tillsammans, vikten av feedback och hur man tillsammans skapar en bra arbetsmiljö. 

15. Förskolan Trollet i Kalmar  

Vi har besökt två av förskolorna i enheten Troller i Kalmar för att tillsammans med torgetpedagog Christina Nilsson titta på deras torg. Vi mötte många dedikerade pedagoger och imponerades av deras organisation, arbetsglädje och fantastiska verksamhet.

14. Giftfri förskola  

Vi träffar Natalja från Ekocentrum i Göteborg och hon berättar om hur man kan arbeta med giftfri förskola. 

13. Problemskapande beteenden, SETT-syd del 3  

Tredje och sista delen från SETT-syd i Malmö. Med oss på scen har vi fantastiska psykologen David Edfelt. Vi pratar om problemskapande beteenden och kopplar detta till Bo Hejlskov Elvéns tankar om ett lågaffektivt bemötande.  

12. Årskrönika 2016  

Vad har varit viktigt för förskolan under 2016?  Vi minns alla fantastiska saker som hände under det gångna året och ser fram emot 2017.

11. Arbetsglädje, SETT-syd del 2  

Vi är kvar på SETT-syd och pratar arbetsglädje med livscoachen Dennis Westerberg samt pratar om att sätta sig själv på spel efter att ha lyssnat på Erika Kyrk Seger.

10. Innovation och hjärnforskning, SETT-syd del 1  

På scenen i SETT-date pratar vi hjärnforskning med Ulrika Ahlqvist och vi pratar innovation och modernitet med initiativtagaren till SETT-mässorna, Fredrik Svensson. Vi har också lyssnat på föreläsningar med Pia Franzén och Linda Linder.

9. Genus  

Genus i förskolan, vad är det? Vi diskuterar begrepp och metoder tillsammans med Linda Jalakas, lärare för tidiga åldrar.

8. Bokmässan 2016  

Vi pratar om perspektiv och yttrandefrihet. Hör spännande röster från Bokmässan i Göteborg.

7. Livslångt lärande  

Vi pratar om grunden till det livslånga lärandet med Ina Furtenbach-Linden, områdeschef för förskolan i Västra Göteborg. Vi hör hennes inspirerande tankar om varför förskolan är viktig.

6. Bemötande  

Vi diskuterar bemötande tillsammans med vår gäst Linda Sinclair som är förskolechef. 

5. Vetenskaplig grund  

Tillsammans med vår gäst, Erika Kyrk Seger försöker vi reda i begreppet vetenskaplig grund. Vad betyder det för oss i förskolan?

4. Demokrati i förskolan  

Vi träffar Martina Lundström och pratar om demokrati i förskolan utifrån hennes blogginlägg "Uppfostrare eller demokratiarbetare"

0:00/0:00
Video player is in betaClose