Vinmonopolets podcast

Vinmonopolets podcast

Norway

Vinmonopolets eksperter snakker om mat og drikke, lærer bort smarte tips og triks, og svarer på alle slags spørsmål om øl, vin, brennevin og alkoholfritt. Send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no eller ta kontakt med Vinmonopolet på Facebook eller Twitter.

Episodes

Vin til comté (og annen ost) - Jura del 1 av 3  

Vi er på tur, og derfor er denne podcast-episoden litt annerledes, på flere måter: 1. Vi befinner oss ikke i vårt vanlige studio i Oslo, men i vindistriktet Jura øst i Frankrike. 2. Vi sitter ute i en blomstereng og spiser ost og smaker (og spytter!) den lokale vinen. 3. Episoden er basert på en drøm Anders hadde for et par år siden... :) Vi ser på tre ulike vinstiler av druen Savagnin (ouillé, uten slør; sous voile, under slør; og vin jaune, gul vin) og tester hvordan vinen passer til faste, modne oster som comté. Dessuten ser vi kjapt på to andre lokale druer: Poulsard og Trousseau. Dette er den første av tre episoder fra vårt besøk i Jura. Send gjerne en e-post til podcast@vinmonopolet.no hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

Vin fra California  

Cabernet, Pinot Noir, Napa Valley - i denne episoden kan du bli med oss til California! I hvert fall nesten. Vi sitter som vanlig i et studio, men Anders har vært i California og intervjuet noen flinke vinmakere. Sammen med dem tar vi en mental reise rundt i solskinnsstaten ved Stillehavet og ser på vinen som lages der. Hvordan smaker en klassisk Napa Valley Cabernet Sauvignon? Hvilke spennende, ukjente druer prøver de seg på om dagen? Og hvordan fungerer det å lage vin uten å dyrke druene selv? I tillegg får du vite hva 80-tallet og amerikansk vin har til felles. Send gjerne en e-post til podcast@vinmonopolet.no hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Tusen takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

Vin fra Østerrike - på ti minutter  

Vinlandet Østerrike er i vinden, og setter sitt preg på polhyller og vinkart med både hvite og røde viner. Vi har fått et brev fra Håkon, som lurer på om vi kan beskrive hvordan vin av druen Grüner Veltliner smaker, hva som skiller den fra østerriksk riesling - og hva som gjør dette til en god matvin. Dessuten ser vi på de stadig mer populære rødvinene fra Østerrike, laget av lokale druer som Blaufränkisch og Zweigelt. Vanskelige navn, men flotte viner. Anne og Anders mener til og med at en av dem kvalifiserer til betegnelsen «verdens beste rødvinsdrue» ... Gjør som Håkon, og send en e-post til podcast@vinmonopolet.no hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

Ølguidene: Trendy øl  

(OBS! Dette er en lydversjon av vår nye videoserie Ølguidene, til glede for våre trofaste podcast-lyttere. Vil du se Anders og Martin diskutere og gestikulere i flott farvefjernsyn? Du kan se videoene på video.vinmonopolet.no/ eller på www.youtube.com/asvinmonopolet ) Produktsjef Martin Tønder Smith og varefaglig rådgiver Anders Roås Stueland, begge fra Vinmonopolet, guider deg trygt og enkelt gjennom øljungelen. Ølentusiast Unni Irmelin Kvam stiller dem spørsmål. Og i denne fjerde episoden er det trendy øl som står på plakaten. Øl laget med bakterier høres kanskje ekkelt ut, men det er syrlig, spennende øl som i vinden. Hvilke typer finnes? Det kan jo være fristende å gi et øl i gave til en skikkelig ølentusiast og hjemmebrygger - men hva bør man velge da? Og glutenfritt øl, hvordan finner vi det? Smaker det annerledes enn annet øl? Anders og Martin tester, ved hjelp av god, gammeldags blindsmaking. Kanskje er du nysgjerrig på det stadig mer spennende utvalget av øl i Norge. Kanskje har du lyst til å prøve noe annet enn pils, men er usikker på om håndverksøl er noe for deg. Kanskje har du lyst til å forstå litt mer av ord og uttrykk som brukes i barer og butikker. Uansett: Ølguidene er her for å hjelpe deg!

Ølguidene: Øl og mat  

(OBS! Dette er en lydversjon av vår nye videoserie Ølguidene, til glede for våre trofaste podcast-lyttere. Vil du se Anders og Martin diskutere og gestikulere i flott farvefjernsyn? Du kan se videoene på https://video.vinmonopolet.no/ eller på http://www.youtube.com/asvinmonopolet ) Produktsjef Martin Tønder Smith og varefaglig rådgiver Anders Roås Stueland, begge fra Vinmonopolet, guider deg trygt og enkelt gjennom øljungelen. Ølentusiast Unni Irmelin Kvam stiller dem spørsmål. Og i denne tredje episoden er det øl og mat som står på plakaten. Hvilket øl passer best til hamburger? Hva har Maillard-effekten med øl å gjøre? Og hva er ølets svar på cola? Anders og Martin smaker kombinasjoner av mat og øl på en litt uvanlig måte: Blandet sammen i blender... I tillegg tipser de om gode opplevelser med øl og dessert, og velger ett øl som kan serveres gjennom en middag med flere retter. Kanskje er du nysgjerrig på det stadig mer spennende utvalget av øl i Norge. Kanskje har du lyst til å prøve noe annet enn pils, men er usikker på om håndverksøl er noe for deg. Kanskje har du lyst til å forstå litt mer av ord og uttrykk som brukes i barer og butikker. Uansett: Ølguidene er her for å hjelpe deg!

Ølguidene: Smaking av ulike ølstiler  

(OBS! Dette er en lydversjon av vår nye videoserie Ølguidene, til glede for våre trofaste podcast-lyttere. Vil du se Anders og Martin diskutere og gestikulere i flott farvefjernsyn? Du kan se videoene på https://video.vinmonopolet.no/ eller på http://www.youtube.com/asvinmonopolet ) Kanskje er du nysgjerrig på det stadig mer spennende utvalget av øl i Norge. Kanskje har du lyst til å prøve noe annet enn pils, men er usikker på om håndverksøl er noe for deg. Kanskje har du lyst til å forstå litt mer av ord og uttrykk som brukes i barer og butikker. Uansett: Ølguidene er her for å hjelpe deg! Produktsjef Martin Tønder Smith og varefaglig rådgiver Anders Roås Stueland, begge fra Vinmonopolet, guider deg trygt og enkelt gjennom øljungelen. Ølentusiast Unni Irmelin Kvam stiller dem spørsmål. Og i denne andre episoden er det ølsmaking som står på plakaten. Hvilke stiler er det smart å velge hvis man vil smake litt forskjellig? Hvordan smaker det tyske hveteølet hefe-weisse? Eller en belgisk geuze? Anders og Martin forklarer også hva Imperial betyr, og svarer på spørsmål om ølglass og smaksforskjeller.

Rødvin og sjokolade  

Passer rødvin til mørk sjokolade? Det syntes i hvert fall Marianne fra Bergen da hun fikk det servert i Frankrike. Men hjemme i Norge fikk hun råd om å unngå denne kombinasjonen! Hvorfor det? Hva kan gå galt? Vi ser nærmere på kombinasjonen av mørk sjokolade og rød vin i denne episoden. Hvordan smaker sjokolade, og hvordan velger vi vin til? Et smart tips kan være å ta utgangspunkt i hva som kler sjokoladesmaken i desserter, mener Anne og Anders. Hvilke egenskaper må vinen ha? Må den være søt? Eller varm? Kan vi bruke øl eller sterkvin i stedet? Her får du både trygge og eksperimentelle vinvalg til sjokoladekosen. Send gjerne en e-post til podcast@vinmonopolet.no hvis du - som Marianne - har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

Ølguidene: Hva er greia med IPA?  

(OBS! Dette er en lydversjon av vår nye videoserie Ølguidene, til glede for våre trofaste podcast-lyttere. Vil du se Anders og Martin diskutere og gestikulere i flott farvefjernsyn? Du kan se videoene på https://video.vinmonopolet.no/ eller på http://www.youtube.com/asvinmonopolet ) Kanskje er du nysgjerrig på det stadig mer spennende utvalget av øl i Norge. Kanskje har du lyst til å prøve noe annet enn pils, men er usikker på om håndverksøl er noe for deg. Kanskje har du lyst til å forstå litt mer av ord og uttrykk som brukes i barer og butikker. Uansett: Ølguidene er her for å hjelpe deg! Produktsjef Martin Tønder Smith og varefaglig rådgiver Anders Roås Stueland, begge fra Vinmonopolet, guider deg trygt og enkelt gjennom øljungelen. Ølentusiast Unni Irmelin Kvam stiller dem spørsmål. Og i første episode er det India Pale Ale som står på plakaten. Hva er egentlig greia med IPA? Hvorfor sjekker noen datostemplingen hver gang de kjøper denne typen øl? Hva betyr tørrhumling? Og hva er egentlig forskjellen på White IPA, Black IPA, Imperial IPA, Double IPA og New England IPA?

Feil i øl  

Vin kan være korket, oksidert eller ha andre feil, det visste du kanskje. Men hva med øl? Hvilke feil og usmaker kan vi finne i øl? Og hvor vanlig er det med slike feil? Hva har gått galt når ølet lukter hundemat eller ridderost? Hva betyr brett? Og hva har Harry Potter og en av de mest vanlige ølfeilene til felles? En av våre kjære lyttere har ønsket seg en episode om ølfeil, og her kommer den! Vi går gjennom vanlige og ubehagelig feil i ølhylla - og forteller hva du kan gjøre dersom du har vært uheldig og fått en dårlig flaske eller boks fra Polet. Spørsmålet kom inn via kundesenteret vårt - som er et av Norges beste, og fylt av flinke folk som kan hjelpe deg med tips og råd, bestilling og mye annet. Du når dem på 04560 / 22 01 50 00 , kundesenter@vinmonopolet.no eller chat-funksjonen på https://www.vinmonopolet.no Send gjerne en e-post til podcast@vinmonopolet.no hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

Tysk hvitvin med sødme - hva skal vi bruke dem til?  

Riesling fra Tyskland er blant verdens aller beste, prestisjetunge og lagringsdyktige hvitviner. Her i Norge er vi glade i tørr hvitvin, og tysk riesling er ikke noe unntak. Men det lages også hvitvin med sødme langs tyske elver som Mosel og Rhinen, og de får navn etter hvor modne druene er og hvor søt vinen blir: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese og Eiswein er betegnelser du kan støte på. Hva betyr det? Hvordan smaker vinen? Og hva kan vi bruke dem til? Vi gir deg tips til hvilke matretter du kan matche slike tyske viner med litt eller mye sødme til. Alt fra asiatiske gryter til foie gras. Send gjerne en e-post til podcast@vinmonopolet.no hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

Hvordan ha det gøy mens du lærer om vin  

Hvordan kan du få aha-opplevelser når du smaker på vin? Kan du lære om smak og aroma uten å pugge kommuner i Piemonte? En av våre kjære lyttere er med i en vinklubb, og ønsker seg gode og spennende forslag til temaer. Aller helst smakinger som både er morsomme og lærerike. Anne tipser om at man kan bruke tyggis. Anders har blant annet troa på salt og sukker. Vil du heller bruke viner du kan få kjøpt på Polet, er både musserende vin, Riesling og rød rioja gode læringspartnere. Og visste du at du kan få tilsendt eikechips fra oss i Vinmonopolet - helt gratis? Det er Miriam fra Bergen har fått bestemme temaet i denne podcastepisoden. Og det kan du også gjøre. Send gjerne en e-post til podcast@vinmonopolet.no Heftet «Bli en vinsmaker» finner du på Vinmonopolet eller på denne nettadressen: https://www.vinmonopolet.no/publikasjoner-infohefter Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

Bestillingsutvalget - hvordan virker det?  

På Vinmonopolet kan du velge mellom over 17.000 produkter - men langt fra alle står i hylla. Bestillingsutvalget (BU) er et lite skattkammer hvor du kan finne alt fra gode kjøp til dyre, eksklusive viner som lages i små kvanta. Vi snakker om et annet skattkammer - basisutvalget på Polet - og forklarer hvem som avgjør hvilke viner som havner i butikkhyllene på ditt nærmeste pol. Og så forteller vi deg hvor lett det er å bestille vin fra BU ved hjelp av nettbutikken, appen, kundesenteret eller en tur innom ditt lokale Vinmonopol. En av våre lyttere har ønsket seg temaet i denne podcastepisoden. Og det kan du også gjøre. Send gjerne en e-post til podcast@vinmonopolet.no Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

Whisky fra Skottland, Irland og USA - hva er forskjellen?  

I denne episoden snakker vi om whisky. Hvordan lages og lagres brennevinet? Hva er forskjellen på whisky, whiskey, bourbon og scotch? Vi diskuterer hvordan de ulike whiskystilene smaker, og ser på begreper som blended, single malt og single cask. En av våre lyttere, Rune, har ønsket seg temaet i denne podcastepisoden. Og det kan du også gjøre. Send gjerne en e-post til podcast@vinmonopolet.no Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

Norsk tradisjonsøl  

Gårdsøl, tradisjonsøl - kjært barn har mange navn. Det som er sikkert, er at særegent øl har blitt brygget på norske gårder i hundrevis av år, ved hjelp av ingredienser som arvegjæren kveik, einerkvister og hjemmerøkt malt. Disse unike ingrediensene blir nå brukt som innslag også i øl fra moderne mikrobryggerier, og vi har tatt en prat med ølsommelier og ølbrygger Amund Polden Arnesen for å få et innblikk i gårdsølets verden. Hvordan brygget man øl i gamle dager? Hva er egentlig kveik? Hvorfor bruker tradisjonsbryggerne einerkvister i bryggevannet? Og hva foregår i et såinnhus? PS! Bær over med oss når det gjelder lyden i denne episoden. Intervjuet er tatt opp med håndholdt utstyr, i et rom med et susende kjøleskap i bakgrunnen. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Velg miljøsmart på Vinmonopolet!  

Vinen på Polet kan være rød, hvit eller rosa - men hvor grønn er den? Hvordan kan vi velge produkter som ødelegger miljøet i minst mulig grad på sin ferd mot polhyllene? I dag har Trond Erling og Anders fått med seg miljørådgiver Rolf Eriksen i studio. Sammen gir de deg konkrete og enkle tips til hvordan du kan gjøre mer miljøsmarte valg neste gang du handler på Vinmonopolet. I tillegg ser vi for oss verdens mest miljøfiendtlige middag - og den minst miljøvennlige. Og ser på noen av faktorene som påvirker vinens karbonfotavtrykk: Vinbondens traktor, materialet flasken er laget av, måten vinen transporteres på. Er vin på plast og papp like god som på glassflaske? Hvor mye veier den tyngste flaska på Polet? Og hvordan kan vi med enkle grep kutte tusenvis av flyreiser til Bergen? Alt dette og mye mer får du vite i denne episoden. Les mer om miljøarbeidet i Vinmonopolet her: https://www.vinmonopolet.no/miljo Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål og forslag til tema til podcast@vinmonopolet.no.

Oransjevin  

Hva er oransjevin? Er det hvitvin, rødvin eller en mellomting? Hvorfor snerper den? Og hvordan lages den? Vi tar for oss druer, land og områder - og forklarer hvordan du går fram hvis du vil prøve deg på denne litt ukjente vinstilen. Anders mener bestemt at dette er vinens bunad, hva nå det måtte bety. Dessuten gir vi deg noen gode tips til matretter du kan kombinere oransjevin med. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Hva er en god årgang?  

Hva betyr egentlig årgangsvin? Er det bare dyre og gamle viner som har en årgang? Vi ser på hva som avgjør om en årgang er god eller dårlig. Det handler både om økonomi, geografi og meteorologi. Denne gangen får du også høre historien om verdens dyreste rødvinsflekk! I tillegg sjekker vi om våre egne fødselsår var noe særlig å skryte av, og gir konkrete tips om viner fra gode årganger som du kan få tak i på Vinmonopolet. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Sake - hva er det?  

Vi ser nærmere på den japanske drikken sake. Er det et øl eller en vin, eller noe midt imellom? Hvordan lages sake? Hva betyr egentlig junmai, ginjo, dai-ginjo, nama og de andre rare ordene på flaskene? Anders og Anne har vært på besøk hos et sakebryggeri, og Tom deler sine opplevelser fra Japan. Vi byr ikke bare på tips til hvilken sake du bør smake, og hva slags mat som passer til - denne gangen anbefaler vi også noen stilige dokumentarer på Netflix. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Hvordan smaker vin på ulike prisnivåer?  

Vi svarer på et lytterspørsmål: Hva kan vi forvente av vin til 100, 200 og 500 kroner? Og hva med vin til mange tusenlapper - hvordan smaker det? Vi forsøker å forklare hvordan gjæret druesaft kan ha så store forskjeller i pris, og svinger innom både vevekunst og faste kostnader. I tillegg deler Anne og Anders sine beste tips til vinområder som gir valuta for pengene. Og de beskriver hvordan en helt fantastisk rødvin smaker. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Lær å smake øl  

I denne episoden viser vi hvordan vi i Vinmonopolet smaker øl. Du får nemlig like mye ut av å smake skikkelig på et øl som når du smaker vin. Teknikken vi bruker er stort sett lik. Vi går gjennom smaketeknikken, og snakker om hva vi bør kjenne etter for å vurdere om et øl holder høy kvalitet. Visste du at du også kan gå på kurs hos Vinmonopolet! Vi tilbyr kurs på ulike nivåer innen både øl, vin og brennevin. Se http://www.vinmonopolet.no/vinkurs eller sjekk ut podcastepisoden "På kurs med Vinmonopolet". I denne episoden smaker vi på et belgisk øl. Stemmer det at vi må svelge ølet for å smake det skikkelig? Og må vi ha egne glass for ulike øl? Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Tom Tyrihjell gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

0:00/0:00
Video player is in betaClose