Vinmonopolets podcast

Vinmonopolets podcast

Norway

Vinmonopolets eksperter snakker om mat og drikke, lærer bort smarte tips og triks, og svarer på alle slags spørsmål om øl, vin, brennevin og alkoholfritt. Send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no eller ta kontakt med Vinmonopolet på Facebook eller Twitter.

Episodes

Hvordan ha det gøy mens du lærer om vin  

Hvordan kan du få aha-opplevelser når du smaker på vin? Kan du lære om smak og aroma uten å pugge kommuner i Piemonte? En av våre kjære lyttere er med i en vinklubb, og ønsker seg gode og spennende forslag til temaer. Aller helst smakinger som både er morsomme og lærerike. Anne tipser om at man kan bruke tyggis. Anders har blant annet troa på salt og sukker. Vil du heller bruke viner du kan få kjøpt på Polet, er både musserende vin, Riesling og rød rioja gode læringspartnere. Og visste du at du kan få tilsendt eikechips fra oss i Vinmonopolet - helt gratis? Det er Miriam fra Bergen har fått bestemme temaet i denne podcastepisoden. Og det kan du også gjøre. Send gjerne en e-post til podcast@vinmonopolet.no Heftet «Bli en vinsmaker» finner du på Vinmonopolet eller på denne nettadressen: https://www.vinmonopolet.no/publikasjoner-infohefter Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

Bestillingsutvalget - hvordan virker det?  

På Vinmonopolet kan du velge mellom over 17.000 produkter - men langt fra alle står i hylla. Bestillingsutvalget (BU) er et lite skattkammer hvor du kan finne alt fra gode kjøp til dyre, eksklusive viner som lages i små kvanta. Vi snakker om et annet skattkammer - basisutvalget på Polet - og forklarer hvem som avgjør hvilke viner som havner i butikkhyllene på ditt nærmeste pol. Og så forteller vi deg hvor lett det er å bestille vin fra BU ved hjelp av nettbutikken, appen, kundesenteret eller en tur innom ditt lokale Vinmonopol. En av våre lyttere har ønsket seg temaet i denne podcastepisoden. Og det kan du også gjøre. Send gjerne en e-post til podcast@vinmonopolet.no Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

Whisky fra Skottland, Irland og USA - hva er forskjellen?  

I denne episoden snakker vi om whisky. Hvordan lages og lagres brennevinet? Hva er forskjellen på whisky, whiskey, bourbon og scotch? Vi diskuterer hvordan de ulike whiskystilene smaker, og ser på begreper som blended, single malt og single cask. En av våre lyttere, Rune, har ønsket seg temaet i denne podcastepisoden. Og det kan du også gjøre. Send gjerne en e-post til podcast@vinmonopolet.no Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

Norsk tradisjonsøl  

Gårdsøl, tradisjonsøl - kjært barn har mange navn. Det som er sikkert, er at særegent øl har blitt brygget på norske gårder i hundrevis av år, ved hjelp av ingredienser som arvegjæren kveik, einerkvister og hjemmerøkt malt. Disse unike ingrediensene blir nå brukt som innslag også i øl fra moderne mikrobryggerier, og vi har tatt en prat med ølsommelier og ølbrygger Amund Polden Arnesen for å få et innblikk i gårdsølets verden. Hvordan brygget man øl i gamle dager? Hva er egentlig kveik? Hvorfor bruker tradisjonsbryggerne einerkvister i bryggevannet? Og hva foregår i et såinnhus? PS! Bær over med oss når det gjelder lyden i denne episoden. Intervjuet er tatt opp med håndholdt utstyr, i et rom med et susende kjøleskap i bakgrunnen. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Velg miljøsmart på Vinmonopolet!  

Vinen på Polet kan være rød, hvit eller rosa - men hvor grønn er den? Hvordan kan vi velge produkter som ødelegger miljøet i minst mulig grad på sin ferd mot polhyllene? I dag har Trond Erling og Anders fått med seg miljørådgiver Rolf Eriksen i studio. Sammen gir de deg konkrete og enkle tips til hvordan du kan gjøre mer miljøsmarte valg neste gang du handler på Vinmonopolet. I tillegg ser vi for oss verdens mest miljøfiendtlige middag - og den minst miljøvennlige. Og ser på noen av faktorene som påvirker vinens karbonfotavtrykk: Vinbondens traktor, materialet flasken er laget av, måten vinen transporteres på. Er vin på plast og papp like god som på glassflaske? Hvor mye veier den tyngste flaska på Polet? Og hvordan kan vi med enkle grep kutte tusenvis av flyreiser til Bergen? Alt dette og mye mer får du vite i denne episoden. Les mer om miljøarbeidet i Vinmonopolet her: https://www.vinmonopolet.no/miljo Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål og forslag til tema til podcast@vinmonopolet.no.

Oransjevin  

Hva er oransjevin? Er det hvitvin, rødvin eller en mellomting? Hvorfor snerper den? Og hvordan lages den? Vi tar for oss druer, land og områder - og forklarer hvordan du går fram hvis du vil prøve deg på denne litt ukjente vinstilen. Anders mener bestemt at dette er vinens bunad, hva nå det måtte bety. Dessuten gir vi deg noen gode tips til matretter du kan kombinere oransjevin med. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Hva er en god årgang?  

Hva betyr egentlig årgangsvin? Er det bare dyre og gamle viner som har en årgang? Vi ser på hva som avgjør om en årgang er god eller dårlig. Det handler både om økonomi, geografi og meteorologi. Denne gangen får du også høre historien om verdens dyreste rødvinsflekk! I tillegg sjekker vi om våre egne fødselsår var noe særlig å skryte av, og gir konkrete tips om viner fra gode årganger som du kan få tak i på Vinmonopolet. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Sake - hva er det?  

Vi ser nærmere på den japanske drikken sake. Er det et øl eller en vin, eller noe midt imellom? Hvordan lages sake? Hva betyr egentlig junmai, ginjo, dai-ginjo, nama og de andre rare ordene på flaskene? Anders og Anne har vært på besøk hos et sakebryggeri, og Tom deler sine opplevelser fra Japan. Vi byr ikke bare på tips til hvilken sake du bør smake, og hva slags mat som passer til - denne gangen anbefaler vi også noen stilige dokumentarer på Netflix. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Hvordan smaker vin på ulike prisnivåer?  

Vi svarer på et lytterspørsmål: Hva kan vi forvente av vin til 100, 200 og 500 kroner? Og hva med vin til mange tusenlapper - hvordan smaker det? Vi forsøker å forklare hvordan gjæret druesaft kan ha så store forskjeller i pris, og svinger innom både vevekunst og faste kostnader. I tillegg deler Anne og Anders sine beste tips til vinområder som gir valuta for pengene. Og de beskriver hvordan en helt fantastisk rødvin smaker. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Lær å smake øl  

I denne episoden viser vi hvordan vi i Vinmonopolet smaker øl. Du får nemlig like mye ut av å smake skikkelig på et øl som når du smaker vin. Teknikken vi bruker er stort sett lik. Vi går gjennom smaketeknikken, og snakker om hva vi bør kjenne etter for å vurdere om et øl holder høy kvalitet. Visste du at du også kan gå på kurs hos Vinmonopolet! Vi tilbyr kurs på ulike nivåer innen både øl, vin og brennevin. Se http://www.vinmonopolet.no/vinkurs eller sjekk ut podcastepisoden "På kurs med Vinmonopolet". I denne episoden smaker vi på et belgisk øl. Stemmer det at vi må svelge ølet for å smake det skikkelig? Og må vi ha egne glass for ulike øl? Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Tom Tyrihjell gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Lær å smake vin  

Har du lyst til å bli bedre kjent med din egen smak, og bruke noen smarte triks til å få mest mulig smak ut av vinen du skjenker i glasset? Bli med oss og lær hvordan vi i Vinmonopolet smaker vin. Anders mener det å smake en vin er omtrent som å slå av en prat med naboen. Visste du at du også kan gå på kurs hos Vinmonopolet! Se http://www.vinmonopolet.no/vinkurs eller sjekk ut podcastepisoden "På kurs med Vinmonopolet". I denne episoden smaker vi på en rødvin. Hvorfor svinger vi egentlig på glasset? Er det noen vits i å slurpe og smatte? Og hvordan smaker vi forskjell på en god og en dårlig vin? Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

På kurs med Vinmonopolet  

Visste du at du kan gå på kurs hos Vinmonopolet? Vi tilbyr kurs for både nybegynnere og viderekomne, hvor du kan smake og lære om øl, vin og brennevin. Kursene arrangeres på utvalgte små og store steder i hele Norge, fra nord til sør. I dag har Trond Erling og Tom fått med seg kursholder Kirsti Knotten og prosjektleder Kristine Sanne i studio, for å svare på de vanligste spørsmålene om det å gå på vinsmaking. Må jeg spytte ut vinen? Bør jeg ha smakt mye vin tidligere? Kan jeg gi bort et kurs i gave? Hva er vitsen med å gå på kurs? Alt dette og mye mer får du vite i denne episoden. Se www.vinmonopolet.no/vinkurs for mer informasjon om kurstilbudet. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål og forslag til tema til podcast@vinmonopolet.no.

Blandinger i vinens verden  

Denne episoden tar utgangspunkt i et spørsmål fra en lytter, som er nysgjerrig på blandinger i vinens verden. Hvilke druer blandes i hvilke områder? Hvor vanlig er det å lage vin av flere ulike druer, og hvorfor gjøres dette? Vi sveiper innom kjente og kjære vinland som Italia, Frankrike, Spania og Australia. Kan man blande blå og grønne druer? Hva med vin fra forskjellige årganger? Vi svarer på om det er mulig å dekomponere en blandingsvin, ved å smake hvilke druer den er laget av. Noen hevder at blandingsvin er mer kompleks enn vin laget på bare én drue. Stemmer det? Eller mister man heller noe på veien når man blander vin fra ulike druetyper, vinmarker eller regioner? Vi har med en debutant i studio, og avslutter episoden med et lite filosofihjørne: Finnes det i det hele tatt «rene viner»? Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell og Pierre-Emmanuel Marchés gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Musserende og perlende vin  

Hva er egentlig forskjellen på musserende og perlende vin? Og hvordan skiller champagne seg fra cava, prosecco og crémant? Denne gangen ser vi nærmere på ulike måter å lage boblende vin på, og hvordan de ulike vintypene opptrer i lukt, smak og munnfølelse. Anne bruker skalldyr som eksempel på hvorfor noen matretter passer best til prosecco og andre best til champagne. Og vi forklarer hvorfor champagne er så mye dyrere enn annen musserende vin. I tillegg deler panelet sine beste tips til kombinasjoner av boblevin og mat - både saltmat og søtmat. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Hva er greia med surøl?  

I dag snakker vi om en øltype som brer om seg og vinner stadig flere tilhengere, men som kan være litt krevende første gang du møter den: Surøl. Geuze, lambik, oude bruin, rødt flamsk øl, kriek og berliner weisse - surt barn har mange navn. Vi hjelper deg til å forstå hvordan de lages, og hva forskjellene består i. Hvorfor er disse ølene minst like syrlige som hvitvin? Hva slags mat passer de til? Og hva har bakterier, et stafettlag og et kor med saken å gjøre? Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Rosévin - alt du trenger å vite  

Rosévin er mye mer enn en mellomting mellom rødvin og hvitvin. Hvordan lages den rosa vinen? Hvilke områder utpeker seg? Stemmer det at rosévin ikke kan lagres? Alt dette og mer til lurer en av lytterne våre på. Og i denne episoden svarer vi så godt vi kan. I tillegg byr vi på våre beste tips til kombinasjoner av rosévin og mat, forklarer hva flamingoer og årelating har med denne vintypen å gjøre - og du får høre en aldri så liten Hollywood-historie. Og ikke nok med det! Anders tipser om hjemmesnekret rosévin, mens hele panelet deler sin rareste roséopplevelse. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Hva passer best til sommerens sjømat?  

Vi introduserer Vinmonopolets Skalldyrskala! Slapp av, det er ikke så vanskelig å velge riktig drikke til sjømaten du skal nyte i sommer. Det handler bare om å finne delikat vin til delikate råvarer, og smaksrik vin til smaksrike skalldyr. Vi hjelper deg på vei, enten du vil gå for et trygt valg til skalldyrfatet, prøve oransjevin til blåskjell eller finne det beste ølet til sjømaten. Hvordan smaker østers og stout sammen? Stemmer det at sørlendingene er helt ville etter reker om sommeren? Og hvilken vin bør du ha klar hjemme hvis du skal på fisketur, og er usikker på hva slags fisk som blir med hjem i båten? Vi tar for oss alt dette, og ikke minst velger vi god drikke til en annen sommerklassiker: Makrell. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Spørsmål fra lytterne: Gode kjøp, Rioja og vin uten mat  

I dag svarer vi på spørsmål sendt inn fra lytterne! Derfor er det ekstra god stemning i studio. Hvordan finner jeg de gode kjøpene på Vinmonopolet? lurer én lytter på. Hva skjer i Rioja og Spania om dagen? Og hva bør jeg se etter når jeg skal velge en vin som ikke skal passe til mat, men drikkes alene? Dessuten: Anders er tankeleser, Anne kaster seg utpå og uttaler spanske ord - og vi knuser en myte om dessertvin. Vi håper du har lyst til å sende inn et spørsmål til oss, på podcast@vinmonopolet.no, Facebook eller Twitter. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anne Enggrav og Anders Stueland gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss en anmeldelse i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål om mat og drikke til podcast@vinmonopolet.no

Alkoholfri drikke - fra eplemost til IPA  

Visste du at Vinmonopolet også selger alkoholfri drikke? Alt fra vann og cola til bærmost og alkoholfritt håndverksøl står i hylla på Polet. Men hvordan lages egentlig alkoholfri øl og vin? Vi ser på de to mest vanlige metodene. Dessuten snakker vi om hvorfor vi kan tenke på epler og eplemost slik vi tenker på druer og vin. Vi undersøker de to eneste matrettene eplemost ikke passer til. Og Anders avslører at han er en veldig, veldig gammel mann. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anne Enggrav og Anders Stueland gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss en anmeldelse i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål om mat og drikke til podcast@vinmonopolet.no

Sauvignon Blanc - bli kjent med druen  

Hvitvin laget av Sauvignon Blanc beskrives gjerne med en duft av brennesle, solbærbusk og ... kattepiss?! Heldigvis har den også mer fristende aromaer å by på, som sitrus, stikkelsbær og pasjonsfrukt. For mange er Sauvignon Blanc den letteste druen å kjenne igjen, med sitt grønne preg. Vi ser nærmere på stoffet som gir druen sin typiske duft: Metoksypyrasin. Hvordan smaker vi forskjell på Sauvignon Blanc fra Sancerre og New Zealand? Vi sammenlikner dessuten druen med Britney Spears, og gir deg noen gode grunner til å velge vin med skrukork. Og Anders kommer med et sjokkerende drikketips! Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss en anmeldelse i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål om mat og drikke til podcast@vinmonopolet.no

0:00/0:00
Video player is in betaClose