Vinmonopolets podcast

Vinmonopolets podcast

Norway

Vinmonopolets eksperter snakker om mat og drikke, lærer bort smarte tips og triks, og svarer på alle slags spørsmål om øl, vin, brennevin og alkoholfritt. Send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no eller ta kontakt med Vinmonopolet på Facebook eller Twitter.

Episodes

På kurs med Vinmonopolet  

Visste du at du kan gå på kurs hos Vinmonopolet? Vi tilbyr kurs for både nybegynnere og viderekomne, hvor du kan smake og lære om øl, vin og brennevin. Kursene arrangeres på utvalgte små og store steder i hele Norge, fra nord til sør. I dag har Trond Erling og Tom fått med seg kursholder Kirsti Knotten og prosjektleder Kristine Sanne i studio, for å svare på de vanligste spørsmålene om det å gå på vinsmaking. Må jeg spytte ut vinen? Bør jeg ha smakt mye vin tidligere? Kan jeg gi bort et kurs i gave? Hva er vitsen med å gå på kurs? Alt dette og mye mer får du vite i denne episoden. Se www.vinmonopolet.no/vinkurs for mer informasjon om kurstilbudet. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål og forslag til tema til podcast@vinmonopolet.no.

Blandinger i vinens verden  

Denne episoden tar utgangspunkt i et spørsmål fra en lytter, som er nysgjerrig på blandinger i vinens verden. Hvilke druer blandes i hvilke områder? Hvor vanlig er det å lage vin av flere ulike druer, og hvorfor gjøres dette? Vi sveiper innom kjente og kjære vinland som Italia, Frankrike, Spania og Australia. Kan man blande blå og grønne druer? Hva med vin fra forskjellige årganger? Vi svarer på om det er mulig å dekomponere en blandingsvin, ved å smake hvilke druer den er laget av. Noen hevder at blandingsvin er mer kompleks enn vin laget på bare én drue. Stemmer det? Eller mister man heller noe på veien når man blander vin fra ulike druetyper, vinmarker eller regioner? Vi har med en debutant i studio, og avslutter episoden med et lite filosofihjørne: Finnes det i det hele tatt «rene viner»? Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell og Pierre-Emmanuel Marchés gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Musserende og perlende vin  

Hva er egentlig forskjellen på musserende og perlende vin? Og hvordan skiller champagne seg fra cava, prosecco og crémant? Denne gangen ser vi nærmere på ulike måter å lage boblende vin på, og hvordan de ulike vintypene opptrer i lukt, smak og munnfølelse. Anne bruker skalldyr som eksempel på hvorfor noen matretter passer best til prosecco og andre best til champagne. Og vi forklarer hvorfor champagne er så mye dyrere enn annen musserende vin. I tillegg deler panelet sine beste tips til kombinasjoner av boblevin og mat - både saltmat og søtmat. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Hva er greia med surøl?  

I dag snakker vi om en øltype som brer om seg og vinner stadig flere tilhengere, men som kan være litt krevende første gang du møter den: Surøl. Geuze, lambik, oude bruin, rødt flamsk øl, kriek og berliner weisse - surt barn har mange navn. Vi hjelper deg til å forstå hvordan de lages, og hva forskjellene består i. Hvorfor er disse ølene minst like syrlige som hvitvin? Hva slags mat passer de til? Og hva har bakterier, et stafettlag og et kor med saken å gjøre? Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Rosévin - alt du trenger å vite  

Rosévin er mye mer enn en mellomting mellom rødvin og hvitvin. Hvordan lages den rosa vinen? Hvilke områder utpeker seg? Stemmer det at rosévin ikke kan lagres? Alt dette og mer til lurer en av lytterne våre på. Og i denne episoden svarer vi så godt vi kan. I tillegg byr vi på våre beste tips til kombinasjoner av rosévin og mat, forklarer hva flamingoer og årelating har med denne vintypen å gjøre - og du får høre en aldri så liten Hollywood-historie. Og ikke nok med det! Anders tipser om hjemmesnekret rosévin, mens hele panelet deler sin rareste roséopplevelse. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Hva passer best til sommerens sjømat?  

Vi introduserer Vinmonopolets Skalldyrskala! Slapp av, det er ikke så vanskelig å velge riktig drikke til sjømaten du skal nyte i sommer. Det handler bare om å finne delikat vin til delikate råvarer, og smaksrik vin til smaksrike skalldyr. Vi hjelper deg på vei, enten du vil gå for et trygt valg til skalldyrfatet, prøve oransjevin til blåskjell eller finne det beste ølet til sjømaten. Hvordan smaker østers og stout sammen? Stemmer det at sørlendingene er helt ville etter reker om sommeren? Og hvilken vin bør du ha klar hjemme hvis du skal på fisketur, og er usikker på hva slags fisk som blir med hjem i båten? Vi tar for oss alt dette, og ikke minst velger vi god drikke til en annen sommerklassiker: Makrell. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Spørsmål fra lytterne: Gode kjøp, Rioja og vin uten mat  

I dag svarer vi på spørsmål sendt inn fra lytterne! Derfor er det ekstra god stemning i studio. Hvordan finner jeg de gode kjøpene på Vinmonopolet? lurer én lytter på. Hva skjer i Rioja og Spania om dagen? Og hva bør jeg se etter når jeg skal velge en vin som ikke skal passe til mat, men drikkes alene? Dessuten: Anders er tankeleser, Anne kaster seg utpå og uttaler spanske ord - og vi knuser en myte om dessertvin. Vi håper du har lyst til å sende inn et spørsmål til oss, på podcast@vinmonopolet.no, Facebook eller Twitter. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anne Enggrav og Anders Stueland gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss en anmeldelse i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål om mat og drikke til podcast@vinmonopolet.no

Alkoholfri drikke - fra eplemost til IPA  

Visste du at Vinmonopolet også selger alkoholfri drikke? Alt fra vann og cola til bærmost og alkoholfritt håndverksøl står i hylla på Polet. Men hvordan lages egentlig alkoholfri øl og vin? Vi ser på de to mest vanlige metodene. Dessuten snakker vi om hvorfor vi kan tenke på epler og eplemost slik vi tenker på druer og vin. Vi undersøker de to eneste matrettene eplemost ikke passer til. Og Anders avslører at han er en veldig, veldig gammel mann. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anne Enggrav og Anders Stueland gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss en anmeldelse i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål om mat og drikke til podcast@vinmonopolet.no

Sauvignon Blanc - bli kjent med druen  

Hvitvin laget av Sauvignon Blanc beskrives gjerne med en duft av brennesle, solbærbusk og ... kattepiss?! Heldigvis har den også mer fristende aromaer å by på, som sitrus, stikkelsbær og pasjonsfrukt. For mange er Sauvignon Blanc den letteste druen å kjenne igjen, med sitt grønne preg. Vi ser nærmere på stoffet som gir druen sin typiske duft: Metoksypyrasin. Hvordan smaker vi forskjell på Sauvignon Blanc fra Sancerre og New Zealand? Vi sammenlikner dessuten druen med Britney Spears, og gir deg noen gode grunner til å velge vin med skrukork. Og Anders kommer med et sjokkerende drikketips! Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss en anmeldelse i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål om mat og drikke til podcast@vinmonopolet.no

Pinot Noir - bli kjent med druen  

I denne episoden ser vi nærmere på en drue som kan gi alt fra champagne til pappvin, fra frisk sommervin til lagringsvin og samlerobjekter. Pinot Noir er druen bak verdens mest kjente og dyreste rødviner. Men dette er ingen smaksbombe, druen har blitt beskrevet som «det stille barnet som sitter inne og tegner». Hva er så spesielt med Pinot Noir? Hvorfor blir noen så hekta på denne druen? Hvordan smaker egentlig vinen - enten den lages i Burgund eller andre steder i verden? Anne forklarer hvorfor Pinot Noir av og til kan være en skuffelse, mens Tom prøver å sette ord på sin kjærlighet. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anne Enggrav og Tom Tyrihjell gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss en anmeldelse i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål om mat og drikke til podcast@vinmonopolet.no

Riesling - bli kjent med druen  

Vi ser nærmere på nordmenns nye favoritt til hverdag og fest, til både sushi og julemat: Riesling. Hvorfor er denne druen blitt så populær? Hva er så spesielt med Riesling? Vi ser på hvordan vinen smaker i ulike områder - hjemme i Tyskland og ute i verden - tørre og søte, unge og gamle. Er du i tvil, velg Riesling, sier noen. Men finnes det mat som Riesling ikke passer til? Og hva betyr det egentlig når det står Kabinett, Spätlese eller GG på etiketten? Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anne Enggrav og Tom Tyrihjell gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss en anmeldelse i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål om mat og drikke til podcast@vinmonopolet.no

Syrah - bli kjent med druen  

Vi titter nærmere på en av de klassiske rødvinsdruene: Syrah, Eller Shiraz, som den kalles i noen land. Visste du at dette er en drue som ofte er lett å kjenne igjen i blindsmakinger? Her får du lære det viktigste trikset. Vi ser nærmere på druens hjemsted, Nord-Rhône i Frankrike. En liten geografitime, der altså. Og vi snakker om hvordan rødvin av Syrah smaker andre steder i verden. Som om ikke det var nok, får Anne og Anders endelig prøve seg på «Vil du bli millionær?». Og vi ser på hva gauper, elg, kenguruer, pepper og det vanskelige ordet rotundon har med Syrah å gjøre. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss en anmeldelse i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål om mat og drikke til podcast@vinmonopolet.no

Hva skal vi drikke til påskelammet?  

Først en gladnyhet! Det er veldig vanskelig å bomme når du skal velge drikke til lammelåret i påska, mener våre eksperter. Det meste passer bra til det aromatiske kjøttet. Både øl, rødvin, hvitvin og ikke minst alkoholfri drikke som god eplemost. Men når det først er påske og festmiddag, vil man jo ha drikke som passer så godt som mulig til lammelår med fløtegratinerte poteter og annet tradisjonelt tilbehør. Så hva slags rødvin bør vi velge? Vi gir deg de trygge, gode klassiske valgene - og noen litt overraskende rødviner. Går det forresten an å velge hvitvin til påskelam? Hva med øl? Polets åpningstider i påsken finner du på www.vinmonopolet.no Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Hvordan kombinere mat og drikke?  

I denne episoden forteller vi hvordan vi i Vinmonopolet tenker når vi skal finne riktig drikke til mat. Kanskje synes du vi spør og graver vel mye om hva du skal ha til middag? Her får du vite hvorfor vi spør om tilbehør og tilberedning, og hvorfor dette er så viktig for drikkevalget. Du får også Polets fire grunnleggende råd for å finne riktig vin til maten. Hvorfor passer én vin til fårikål og en annen til lammelår? Kan det gjøres så enkelt som å si at «god vin passer til god mat»? Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no

Britisk øl: Fra IPA til stout  

Vi tar en kikk på de klassiske britiske øltypene, som pale ale og IPA, porter og stout. Hva er forskjellen, og hva smaker de? Visste du at bitter ikke er særlig bittert, og at det er forskjell på britisk og amerikansk IPA? Vi ser også på den spennende historien bak britisk øl. Har du hørt om ølflommen i 1814, for eksempel? Vi ser nærmere på fortellingen om IPA - ølet som reiste til India. Hvordan ser vi for oss at ølet smakte da det kom fram til kolonien etter en lang sjøreise? Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland nerder, synser og spekulerer litt. Vinmonopolets podcast gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på podcasten vår! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no

BONUS: Drikke til surstrømming  

Her er en liten bonuspodcast fra oss til deg! Hva smaker surströmming? Hvor ille lukter det? Og hva skal man drikke til? Bli med når Vinmonopolets eksperter tester den fryktede svenske delikatessen. Surströmming er ekstremvarianten av rakfisk, en svensk spesialitet som består av gjæret sild på boks. Lukta beskrives som kloakk, svovel, mudder og fiskeslo, og er så intens at svenske flyselskaper har nedlagt forbud mot å ta med bokser med surstrømming ombord. Vi tok med opptaksutstyr og dokumenterte de minneverdige øyeblikkene da nysgjerrige og spente ganer fra Vinmonopolet åpnet en boks surstrømming i friluft - og senere fryktløst tok den med innendørs for å teste hva som passer å drikke til: Riesling, surøl eller rødvin fra Rioja? Medvirkende: Anders Roås Stueland, Anne Enggrav, Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Marie Steffens og Ida Brenden Engholt.

Drikke til krydret mat  

Er det bare lyst øl og hvitvin med sødme som fungerer til sterk og krydret mat? Neida. Vinmonopolets eksperter gir deg råd om god drikke til thai curry, chili con carne og indiske retter. Denne gangen snakker vi om klassiske og annerledes drikkevalg til rike retter med smak av krydder. Er rødvin helt ute? Bør man legge litt ekstra penger i drikke til sterk mat, eller er det perler for svin? I tillegg får du vite litt om hvorfor chili er så sterkt. Og hvor heit verdens sterkeste chilipepper egentlig er. Vinmonopolets eksperter Anne Enggrav, Anders Roås Stueland og Trond Erling Pettersen gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på podcasten vår! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no

Dessertvin: Slik velger du riktig, og slik lages den søte vinen  

Hvordan lages dessertvin? Må man ha søt vin til sjokolade, kaker og annen dessert? Hvordan kan tørkede, frosne og til og med råtne druer bli til velsmakende dråper? Vi snakker om hvilken vin som passer til ulike populære desserter, og gir noen praktiske tips. Dessuten forteller Anne en liten historie om et langt ord: Trockenbeerenausleseinnhøsting! Vinmonopolets eksperter Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Trond Erling Pettersen gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på podcasten vår! Send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no

Myter om alkohol  

Er rødvin sunt? Blir øl og vin fin, og vin og øl krøll? Trenger kroppen brennevin for å fordøye feit mat? Eller for å drepe bakterier når du er på ferie? Vi som jobber i Vinmonopolet får mange spørsmål om alkohol og helse, og i denne episoden prøver vi å rydde opp i ulike myter og forestillinger. Husk at vi i Vinmonopolet er eksperter på produktene vi selger, men vi er ikke leger. Alle spørsmål om din kropp og helse bør rettes til fastlegen din.

Vinspråket  

Hvordan bør vi beskrive vin? Hva mente Aftenpostens Geir Salvesen da han skrev om «et dampende harem i heten»? Og hva mener vinkjennere når de snakker om mineraler, lær, kjøtt og asfalt i en drikk som bare består av druer? Vinmonopolets eksperter tar saken.

0:00/0:00
Video player is in betaClose