VPRO In Europa » In Europa Salon

VPRO In Europa » In Europa Salon

The Netherlands

In Europa Podcast, met Geert Mak

Episodes

In Europa Salon: 1992 - Europa in de 20e eeuw  

Vanwege de laatste aflevering van de 35-delige In Europa-serie maakt de OVT In Europa Salon de balans op van Europa in de 20e eeuw. Met als gasten Geert Mak, emeritus hoogleraar algemene geschiedenis H.L. Wesseling en journalist en OVT-columnist Henk Hofland.

In Europa Salon: 1991 - Sovjet-Unie  

Een gesprek over het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Met als gasten Hubert Smeets, journalist en voormalig Rusland-correspondent, en Hans van Koningsbrugge, Universitair Hoofddocent Ruslandkunde en directeur van het Nederland-Rusland Centrum, Rijksuniversiteit Groningen.

In Europa Salon: 1989 - Roemenië  

Met als gasten Coen Stork, Nederlands ambassadeur in Roemenië tijdens de executie van Ceausescu, en de als Roemeense geboren publiciste en schrijfster Nausicaa Marbe, die als achttienjarige in 1982 naar Nederland kwam.

In Europa Salon: 1986 - Tsjernobyl  

Een gesprek over de kernramp van Tsjernobyl. Met als gasten Geert Mak, journalist Raymond van den Boogaard, correspondent in Moskou ten tijde van de Tsjernobyl-kernramp, en groen politicus Roel van Duijn.

In Europa Salon: 1984 - Engeland  

Afgelopen zondag vond in het historische radioprogramma OVT weer de In Europa Salon plaats, waarin de OVT-redactie met Geert Mak en gasten sprak over de gebeurtenissen die centraal stonden in de In Europa-aflevering van diezelfde avond: 1984 - Engeland. Een gesprek over de Iron Lady, Margaret Thatcher. Met als gasten voormalig Engeland-correspondent Peter Brusse en VU-historica [...]

In Europa Salon: 1977 - Duitsland  

Een gesprek over de jaren dat de Rote Armee Fraktion in Duitsland aktief was. Met als gasten Geert Mak, Duitsland-correspondente in Nederland Annette Birschel en historicus Jacco Pekelder, auteur van o.a. het boek Sympathie voor de RAF. De Rote Armee Fraktion in Nederland, 1970-1980.

In Europa Salon: 1974 - Portugal  

Met als gasten historicus Menno Postma en Leonor Raven Gama d’Oliveira Gomez, vertaalster en literatuurwetenschapper die de Anjerrevolutie meemaakte.

In Europa Salon 1968  

Met als gasten Geert Mak, de vaste columniste Nelleke Noordervliet, hoogleraar sociale geschiedenis Wim Willems (auteur van o.a. Stadsblues, kroniek van de jaren zestig) en historicus Niek Pas (auteur van o.a. Imaazje! De verbeelding van Provo 1965-1967 en Aan de wieg van het nieuwe Nederland. Nederland en de Algerijnse oorlog, 1954-1962).

In Europa Salon: 1961 - DDR  

Met als gasten Geert Mak, de in de DDR geboren vertaalster Rosi Wiegmann, de vaste columnist Henk Hofland en historicus Krijn Thijs, auteur van o.a. het proefschrift Elastische Geschichte. Berlin und drei Erzählungen seiner Vergangenheit. Daarin analyseert hij hoe drie verschillende politieke regimes de stadsgeschiedenis van Berlijn hebben gebruikt om hun eigen ideologie, normen en waarden aan de bevolking over te brengen.

In Europa Salon: 1958 - Frankrijk & Algerije  

Over de bloedige oorlog die Frankrijk voerde in een vergeefse poging om Algerije te behouden. Met als gasten Geert Mak, de historicus en Frankrijk-kenner H.L. Wesseling en verder twee auteurs van historische romans, Kees ’t Hart en Nelleke Noordervliet.

In Europa Salon: 1956 - Hongarije  

Met als gasten Lieve Joris, schrijfster van het boek De melancholieke revolutie over de omwenteling in Hongarije in 1989, en Martin Mevius, verbonden aan de Leerstoelgroep Oost-Europese geschiedenis en Oost-Europakunde van de Universiteit van Amsterdam, die promoveerde op Agents of Moscow. The Hungarian Communist Party and the Origins of Socialist Patriotism 1941-1953 (Oxford, 2005). De derde gast in dit gesprek is Henk Hofland, die in 1956 zelf als journalist in Boedapest was.

In Europa Salon: 1950 - Europa  

Met als gasten Edmund Wellenstein, die aan de wieg stond van de Europese samenwerking en zijn hele ambtelijke loopbaan (1953-1976) heeft gewijd aan de Europese integratie, en Mathieu Segers, docent Internationale betrekkingen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, die promoveerde op een onderzoek waarin de Verdragen van Rome, het fundament van de huidige Europese Unie, centraal staan.

In Europa Salon: 1948 - Tsjechie  

Met als gasten Geert Mak, historicus Stefan van der Poel en Martin Simek over Tsjechoslowakije.

In Europa Salon: 1946 - Israel & Europa  

Met als gasten Geert Mak, Evelien Gans (bijzonder hoogleraar moderne Joodse geschiedenis) en Ido de Haan (hoogleraar politieke geschiedenis en auteur van onder andere Na de ondergang. De herinnering aan de Jodenvervolging in Nederland 1945-1995).

In Europa Salon: 1945 - Joegoslavie  

Een gesprek over Tito en Tito's Joegoslavië. Met als gasten Guido van Hengel, auteur van de scriptie ‘Denken over Tito. Verwerking van het verleden in voormalig Joegoslavië’ en Bruno Naarden, hoogleraar aan het Oost-Europa Instituut.

In Europa Salon: 1945 - Duitsland & Rusland  

Een gesprek over de bombardementen op Duitsland en het Duitse slachtofferschap. Met als gasten Geert Mak, Annette Birschel (Duitse correspondente in Nederland) en historicus en luchtmachtkenner Bart Funnekotter.

In Europa Salon: 1944 - Warschau & Praag  

Een gesprek over de afspraken van de Grote Drie - Stalin, Churchill en Roosevelt - over de verdeling van Europa na de oorlog, gemaakt op de conferenties van Teheran, Jalta en Potsdam. Met als gasten Geert Mak, historicus en Stalin-kenner Wim Berkelaar en Amerikadeskundige Hans Veldman.

In Europa Salon: Nabeschouwing eerste serie  

Een nabeschouwing op het In Europa-project en een debat over het populariseren van geschiedenis op televisie. Met Geert Mak, Roel van Broekhoven (eindredacteur In Europa), Ad van Liempt (Andere Tijden) en Herman Pleij (hoogleraar historische Nederlandse letterkunde).

In Europa Salon: 1943 - Polen  

Met de in Polen geboren journalist en In Europa-redacteur Sasza Malko en Auschwitz-deskundige Hans Citroen.

In Europa Salon: 1943 - Stalingrad  

Over de Slag om en betekenis van Stalingrad. Met militair historicus Wim Klinkert en Alexander Munninghoff, voormalig correspondent in Rusland.

0:00/0:00
Video player is in betaClose