Ykkösaamu

Ykkösaamu

Finland

Ajankohtaista politiikkaa ja taloutta Suomessa ja maailmalla. Eturivin haastateltavat ja terävimmät kysymykset. Ykkösaamun juontajat: Seija Rautio Olli Seuri Marja Ala-Kokko Jari Niemelä Päivi Neitiniemi Jakke Holvas Tuottaja: Terhi Tammi Twitterissä: @ooseuri @seijarautio @paivinei @jakkeholvas @PKejonen

Episodes

Ykkösaamu: Aseita ja terveysteknologiaa Lähi-itään: 25.10.2016 09.10  

Hallitus on myöntänyt asevientilupia entistä herkemmin ja myös diktatuureihin. Mitä mieltä kansanedustajat Mikko Savola (kesk), Ilkka Kanerva (kok) ja Paavo Arhinmäki (vas) on ovat linjanmuutoksesta? Presidentti Niinistö on matkustanut Iraniin. Millainen yhteys on tavaraviennillä ja demokratiakehityksen tukemisella? Asiantuntijana tutkija Alan Salezadeh. Kolumnisti Matias Möttölä neuvoo säästämään ja sijoittamaan. Päivi Neitiniemi juontaa.

Ykkösaamu: Y-sukupolvea uhkaa elintason jämähtäminen: 24.10.2016 14.00  

Onko y-sukupolvella tulevaisuutta lainkaan? Nuoria uhkaa elintason ja työelämän jämähtäminen. Näin arvioivat opiskelijajärjestöt SYL ja SAMOK sekä palkansaajajärjestö STTK. Eikä siinä kaikki, sillä eläkejärjestelmäkään ei kohtele Y-sukupolvea yhtä hyvin kuin esimerkiksi suuria ikäluokkia. Asiasta keskustelevat Suomen ylioppilaskuntien liiton sosiaalipoliittinen sihteeri Silja Silvasti ja Eläketurma-kirjan toinen kirjoittaja, toimittaja Teemu Muhonen. Toimittaja on Olli Seuri

Ykkösaamu: Mitä vallonit tahtovat?: 24.10.2016 09.10  

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen ottaa kantaa vapaakauppaan ja pakotteisiin. Nuoria uhkaa elintason alenema. Näin arvioivat opiskelijajärjestöt sekä STTK. Perusteista kertovat sosiaalipoliittinen sihteeri Silja Silvasti ja toimittaja Teemu Muhonen. Jari Ehrnrooth puhuu kolumnissaan hyvitysvaltiosta. Tänään marssitaan rauhan ja Syyrian puolesta. Juontajana Olli Seuri.

Ykkösaamu: Malminetsintä tarvitsee tarinaa: 21.10.2016 09.10  

Euroedustajat Liisa Jaakonsaari (sdp) ja Sirpa Pietikäinen (kok) keskustelevat huippukokouksen teemoista. Mitä kaivosbuumi opetti? Tietokirjailija Elina Grundström ja Kaivosteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomela pohtivat asiaa. Unkarin kansannousun 60-vuotispäivänä Budapestissä esitetään Einojuhani Rautavaaran ooppera, joka sai innoituksensa heimokansan traagisesta ajasta. Sakari Kilpelä juontaa.

Ykkösaamu: "Toinen on pätevä ja toinen suhtautuu laihialaistyyppisesti faktoihin": 20.10.2016 10.45  

Yhdysvaltain presidentinvaaliehdokkaat Donald Trump ja Hillary Clinton kohtasivat kolmannen ja viimeisen kerran tv-väittelyssä viime yönä Suomen aikaa. Ykkösaamussa Charly Salonius-Pasternak ja Jan Hanska arvioivat käydyn keskustelun asialliseksi. Voittajaa on vaikea arvioida, kun toinen ehdokas keskustelee politiikka ja toinen syytökset edellä. Trumpin tapa "astua vapaaehtoisesti miinasta toiseen" olisi tuhonnut kenet tahansa muun ehdokkaan. Vasta tuorein kourintakohu on vaikuttanut Trumpin kannatukseen laskevasti. Kuva: EPA/Gary He

Ykkösaamu: Ketkä lähtivät Suomesta Isisin riveihin?: 20.10.2016 09.10  

Yhdysvaltain presidentinvaalien viimeisestä väittelystä tyylipisteitä jakavat tutkijat Charly Salonius-Pasternak sekä Jan Hanska. Tietokirjailija Kristiina Koivunen ja tutkija Karin Creutz kertovat keitä ovat Suomesta Isisin taistelijoiksi lähteneet. EU-maiden johtajat ovat koolla Brysselissä. Voivatko he helpottaa Syyrian tilannetta? Ohjelmajohtaja Juha Jokela vastaa. Petri Burtsov lukee Italian lehtiä. Juontajana Päivi Neitiniemi.

Ykkösaamu: Ahvenanmaan erikoinen asema: 19.10.2016 09.10  

Ahvenanmaan sotilaspoliittista erikoisasemaa selvittävät tohtori Pekka Visuri ja tutkija Charly Salonius-Pasternak UPI:sta. Miksi Belgia vastustaa vapaakauppasopimusta EU:n ja Kanadan välillä? Studioveiraina johtaja Timo Vuori Keskuskauppakamarista ja tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. Venäjän ymmärtäminen ei tarkoita sen toimien parhain päin selittelyä, sanoo Sinikukka Saari kolumnissaan. Olli Seuri juontaa.

Ykkösaamu: Taistelut Isisiä vastaan yltyvät: 18.10.2016 09.10  

Perhevapaiden merkityksestä työllisyydelle ja naisille keskustelevat ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.). Väkivalta yltyy Syyrian Aleppossa ja Irakin Mosulissa. Tutkija Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä ja kapteeni Oscar Lassenius Maanpuolustuskorkakoulusta arvioivat taisteluiden kulkua. Sakari Kilpelä juontaa.

Ykkösaamu: Ministerimylläystä, naisten ja miesten roolit politiikassa: 17.10.2016 09.10  

Viikon aluksi ajankohtaisista aiheista keskustelemassa politiikan toimittajat Riikka Uosukainen Yleltä, Unto Hämäläinen Helsingin Sanomista ja Tommi Parkkonen Iltalehdestä. - Sukupuolen merkitys poliittisessa päätöksenteossa, vieraana akatemiatutkija Johanna Kantola Helsingin yliopistosta. - Mannerheim, Suomen marsalkan toimitaa kriittisesti kuvaavasta kirjasta kertomassa historian tutkija, sotahistorian emeritusprofessori Martti Turtola. Ykkösaamun toimittaa Päivi Neitiniemi.

Ykkösaamu: Miksi Aleppo?: 14.10.2016 09.10  

Syyrian sota - millainen nappula Aleppo on suurvaltojen pelissä? Keskustelemassa Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith ja Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Oscar Lassenius . - YK:n uusi pääsihteeri, mitä valinta kertoo? Vastaamassa akatemiaprofessori Martti Koskenniemi  - Sosiaaliturvajärjestlmän kestävyys, vieraana Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari. -Miehemme maailmalla: Kuinka pelko tarttuu? Mika Hentusen toimittaman sarja viimeinen osa. Ykkösaamun toimittaa Olli Seuri.

Ykkösaamu: Aivosairaussymposium Helsingissä - teemana "Miksi investoida tutkimukseen Suomessa": 13.10.2016 10.20  

Perjantaina 14.10 Helsingissä järjestetään aivosairaussymposium. Järjestäjinä yliopistoja ja alan toimijoita, sekä yllättäen Nokia. Yleisöksi symposiumille on tavoiteltu tahoja, jotka päättävät tutkimusinvestoinneista, symposiumin teema on nimittäin "Miksi investoida tutkimukseen Suomessa". Miksi Suomea yritetään pitää esillä? Kuva: Salvatore Di Nolfi / EPA

Ykkösaamu: Soten valinnanvapaus hiertää vasemmistoa: 13.10.2016 09.10  

Sote ja valinnanvapaus, kansanedustajat Tuula Haatainen, sd. ja Sari Sarkomaa, kok. sekä erityisasiantuntija Tero Tyni, Kuntaliitto. Suomalaisen aivotutkimuksen mahdollisuudet, toimitusjohtaja Marco Hautalahti, Biogen Finland Oy. Kolumni, Erkki Virtanen. Kirjallisuuden Nobel -ennakointi, kustannusalan pitkäaikainen vaikuttaja Leena Majander-Reenpää. Toimittajana Sakari Kilpelä.

Ykkösaamu: Millä konsteilla kansanedustajaksi?: 12.10.2016 09.10  

Kamppailu vallasta: katsaus eduskuntavaalikampanjoihin vuosina 1945-2015, vieraana politiikan tutkija Erkka Railo. - Kreikan tilanne - mihin kreikkalaisten pitää vielä taipua? Keskustelemassa finanssineuvos Pekka Morén Valtiovarainministeriöstä ja Ateenassa asuva toimittaja Sara Saure. - Ulkomaanlehtikatsaus, ranskalaisia lehtiä on lukenut Annastiina Heikkilä. Ykkösaamun toimittaa Päivi Neitiniemi.

Ykkösaamu: Seksiä ja videonauhoja - miten politiikka ja seksuaalinen valta kietoutuvat yhteen?: 11.10.2016 12.23  

Seksismi politiikassa - Yhdysvaltain presidentinvaaleissa seksuaalinen vallankäyttö on noussut keskeiseksi kysymykseksi, keskustelemassa professori Anu Koivunen Tukholman yliopistosta ja tietokirjailija Eveliina Talvitie. - Ysärikatsaus: Kun Suomen markka kytkettiin Euroopan valuuttakurssijärjestelmään. - Millaisin perustein euro aikoinaan otettiin käyttöön? Keskustelijoina entinen toinen valtiovarainministeri, tutkija Arja Alho ja pitkän uran Suomen Pankissa ja valtiovarainministeriössä tehnyt Johnny Åkerholm. Ykkösaamun toimittaa Olli Seuri.

Ykkösaamu: Nainen on ehdokkaana naisena – ja puolisona, joka on vastuussa aviomiehensä tekemisistä: 11.10.2016 11.00  

Seksuaalinen vallankäyttö on noussut keskeiseksi kysymykseksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa Donald Trumpista vuodetun videon sekä hänen Bill Clintonista esittämiensä väitteiden myötä. Trump pyrkii latistamaan Hillary Clintonin uskottavuuden tämän aviomiehen naisseikkailuilla. Jos vain valkoiset miehet äänestäisivät Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, Trump voittaisi. Mistä se kertoo? Ykkösaamun haastattelussa Tukholman yliopiston mediatutkimuksen professori Anu Koivunen ja tietokirjailija Eveliina Talvitie. Toimittaja Olli Seuri. (Kuva: EPA/GARY HE)

Ykkösaamu: USA:n presidenttiehdokkaiden toinen tentti puntarissa: 10.10.2016 09.10  

USA:n presidenttiehdokkaiden tentti, ohjelmajohtaja Mika Aaltola, UPI ja Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti, Benita Heiskanen. Taivas ja taide, meteorologi Seija Paasonen. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Ykkösaamu: Vanhustenhoito nosti porun hallituspuolueissa: 07.10.2016 09.10  

Ilmatilaloukkaukset, kansanedustaja Ilkka Kanerva. Hoitajamitoitus puhuttaa, kansanedustajat Arja Juvonen, ps., Sanna Lauslahti, kok. ja Annika Saarikko, kesk. Uskonsota keittiössä, valt. tri Maija-Leena Rova. Miehemme maailmalla, Mika Hentunen. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

Ykkösaamu: Suomalaisten luottamus poliisiin ei horju: 06.10.2016 09.10  

Poliisi ja luottamus, rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta ja Oikeustoimittajat ry:n puheenjohtaja Rami Mäkinen. Suurvalta-Venäjä ja ydinaseet, tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Aleksanteri-instituutti ja strategian professori Pekka Sivonen. Espanjan sosialistit, Jyrki Palo, Madrid. Kolumni, Reetta Räty. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Ykkösaamu: Mitkä ovat hallituksen keinot työllisyyden parantamiseksi?: 05.10.2016 09.10  

Afganistanin tilanne, suurlähettiläs Anne Meskanen. Suomen talous ja työllisyystoimet, STTK:n pääekonomisti Ralf Sund ja Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju. YK:n pääsihteerin valinta, kv oikeuden professori Martti Koskenniemi. Miten tästä eteenpäin, diplomaatti ja ministeri Jaakko Iloniemi ja Suomen kuvalehden ex-päätoimittaja, journalisti Tapani Ruokanen. Ulkomaanlehdet, Risto Vuorinen, Tallinna. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

Ykkösaamu: Miten käy työllisyyspaketin?: 04.10.2016 09.10  

Työmarkkinajärjestöt eivät päässeet yksimielisyyteen työllisyyttä lisäävistä toimista. Vaihtoehtoja puntaroimassa kansanedustajat  Kari Uotila (vas.), Sampo Terho (ps) ja Ben Zyskowicz (kok.) . - Lehtikatsaus. - Kuka oikein on Viron uusi presidentti? - Luottamus Saksan suurimpiin pankkeihin horjuu, pankkien tulevaisuutta arvioimassa tohtori Peter Nyberg. Ykkösaamun toimittaa Marja Ala-Kokko.

0:00/0:00
Video player is in betaClose