Yogalärarna

Yogalärarna

Sweden

En pod om yoga, medicin och vetenskap. Av och med Jacob Lidström – fysioterapeut och yogalärare, och Erik Myrberg - läkare och yogalärare.

Episodes

Yogalärarna 19 - hur lär man sig spagat?  

Är alternativmedicinare oberoende och opartiska? Större delan av avsnittet handlar om rörlighetsträning, med utgångspunkt i spagat, hanumanasana på sanskrit.

Yogalärarna 18 - ett öppet sinne  

Finns det fördelar med att ägna sig åt en viss yogaform eller ett visst system? Yogamyten: Alternativmedicinare har ett öppet sinne och skolmedicinen är rigid och sluten. Dessutom frågar en lyssnare om det hon gör är riktig meditation.

Avsnitt 17 - disciplin  

Avsnitt 17 - Disciplin Är disciplin bra i yogan, eller ska man ta sin praktik som det kommer? Lyssnarfrågan: En lyssnare får migrän när hon slappnar av, vad ska hon göra? Veckans yogamyt: Kolloidalt silver är bra mot det mesta.

Avsnitt 16 -Assisteringar och justeringar  

Jacob vill prata om omvårdnad och omtanke. Hur hjälper vi eleverna bäst på lång sikt? Dessutom om pranayama, andningstekniker. Lyssnarfråga: Påverkar ställningen plogen sköldkörteln?

Avsnitt 15 - Lyssna på kroppen  

Skall vi lyssna på kroppen, och har kroppen isåfall rätt? Om förnuft och känsla. Om att tänka snabbt och tänka långsamt. Veckans yogamyt: Vissa yogaformer är terapeutiska.

Avsnitt 14 - Alternativa fakta  

Är det viktigt med vetenskap, och finns det något som är mer sant än något annat? Vad är egentligen ett holistiskt förhållningssätt till hälsa? Veckans yogamyt: Plogen – halasana – är bra mot sköldkörtelsjukdom, hypo-/hyperthyreos. Lyssnarfråga om foglossning.

Avsnitt 13 - Finns det nackdelar med yoga och mindfulness?  

Ska alla yoga och meditera, eller finns det nackdelar? Lyssnarfrågan handlar om smärta i axlarna och stress. Veckans yogamyt: Giftfria yogamattor.

Avsnitt 12 - Hur bygger man en yogasekvens?  

Avsnitt 12 – Hur bygger man en smart yogasekvens? Hur bygger man en yogasekvens? Yogamyten: Du blir stark av yoga. Lyssnarfrågan: Kan man rekommendera onlineyoga? När rekommenderar du inte onlineyoga?

Avsnitt 11 - Kan yoga bota astma?  

Erik har undervisat anatomi på en yogalärarutbildning, och Jacob har behandlat personer som haft stroke, och undervisat sjukgymnaster i yoga. Kan yoga vara bra mot astma? Veckans yogamyt: Vridningar är bra för levern. Lyssnarfrågan: Kan man göra yoga med skor?

Avsnitt 10 - Finns det en perfekt hållning?  

Finns det en optimal hållning? Jacob berättar om när han var med och undervisade ett retreat med yoga och löpning. Är det viktigt med alignment, linjering i yogan? Veckans yogamyt: Om du gör juice får du i dig mer näringsämnen. Erik tar upp en fråga från en yogaelev, som för första gången inte hade ont när hon yogade.

Intervjuavsnitt med bergslöparen Emelie Forsberg  

Emelie Forsberg är känd som en av världens främsta bergslöpare och framstående skidalpinist. Något som inte lika många vet är att Emelie också gör mycket yoga och faktiskt nyss har utbildat sig till yogalärare i Indien. I den här intervjun pratar vi om vad yoga betyder för Emelie och vilken koppling hon ser mellan löpning och yoga. Vi pratar också om att följa sina drömmar och om hur vi genom att vistas mer i naturen kan rädda miljön.

Avsnitt 8 - Mår man bra av att yoga eller tvärtom?  

Är vi dåligt pålästa? Mår man bra av att man yogar eller yogar man för att man mår bra? Lyssnarfråga om dry needling. Lyssnarfråga om reumatisk ryggsjukdom. Yogamyten - knät ska vara över foten!

Avsnitt 6 – Vad är meditation?  

Ett sömnigt och meditativt avsnitt efter att programledarna nyss yogat. Vilken är den svåraste ställningen i Iyengars ”Light on yoga”? Lyssnarfråga från en kille som är på yogalärarutbildning och gråter hela tiden. Yogamyten – Andningsövningen nadi shodana balanserar hjärnhalvorna.

Intervjuspecial - Elaine De Souza och Milla Floryd  

Elaine De Souza är ett handståendegeni, dansare och fitnessproffs. Milla är yogalärare och akrobat. Hur använder vi yoga i livet? Och varför är yogalärare så knäppa? Vi diskuterar också disciplin och om när Erik fick med sig fel kläder till en yogalektion.

Avsnitt 5 - Hur blir man rörligare?  

Om hur vår vår yoga sett ut under sommaren. Hur blir man rörligare, och ska man bli det? Yogamyten - akupunktur verkar genom kroppens meridianer. Eller gör det det? Och vad är placeboeffekten? Lyssnarfråga om knäskada, kanske en meniskskada.

Avsnitt 4 - Vad är smärta?  

Feedback - Varför är Jacob och Erik så överens? Är vi det? Skall man aldrig vila när man har ont? Vad är smärta? Yogamyten: Boosta ditt immunförsvar för att minska inflammation. Lyssnarfrågan: Från en vältränad fotbollsspelare som är stel i höfterna.

Avsnitt 3 - Yinyoga  

Hur Jacob och Erik hittade yogan. Om Anusara Yoga och Iyengar Yoga. Lyssnarfrågan: Jag har inklämning i min axel, vad får jag göra och vad får jag inte göra?

Avsnitt 2 - Bikram och Hot yoga  

Hotyoga och Bikram Yoga. Yogamyten: Man får långa muskler av yoga. Lyssnarfrågan: En MR på min rygg visade diskbråck och facettledsartros - vad betyder det?

Avsnitt 1 - Vad är yoga?  

Varför gör vi den här podden? Vad är yoga? Kan vetenskap vara viktigt i yogan? Lyssnarfrågan: Ryggskott – vad är det?

0:00/0:00
Video player is in betaClose