Yogalärarna

Yogalärarna

Sweden

En pod om yoga, medicin och vetenskap. Av och med Jacob Lidström – fysioterapeut och yogalärare, och Erik Myrberg - läkare och yogalärare.

Episodes

Intervjuavsnitt med bergslöparen Emelie Forsberg  

Emelie Forsberg är känd som en av världens främsta bergslöpare och framstående skidalpinist. Något som inte lika många vet är att Emelie också gör mycket yoga och faktiskt nyss har utbildat sig till yogalärare i Indien. I den här intervjun pratar vi om vad yoga betyder för Emelie och vilken koppling hon ser mellan löpning och yoga. Vi pratar också om att följa sina drömmar och om hur vi genom att vistas mer i naturen kan rädda miljön.

Avsnitt 8 - Mår man bra av att yoga eller tvärtom?  

Är vi dåligt pålästa? Mår man bra av att man yogar eller yogar man för att man mår bra? Lyssnarfråga om dry needling. Lyssnarfråga om reumatisk ryggsjukdom. Yogamyten - knät ska vara över foten!

Avsnitt 6 – Vad är meditation?  

Ett sömnigt och meditativt avsnitt efter att programledarna nyss yogat. Vilken är den svåraste ställningen i Iyengars ”Light on yoga”? Lyssnarfråga från en kille som är på yogalärarutbildning och gråter hela tiden. Yogamyten – Andningsövningen nadi shodana balanserar hjärnhalvorna.

Intervjuspecial - Elaine De Souza och Milla Floryd  

Elaine De Souza är ett handståendegeni, dansare och fitnessproffs. Milla är yogalärare och akrobat. Hur använder vi yoga i livet? Och varför är yogalärare så knäppa? Vi diskuterar också disciplin och om när Erik fick med sig fel kläder till en yogalektion.

Avsnitt 5 - Hur blir man rörligare?  

Om hur vår vår yoga sett ut under sommaren. Hur blir man rörligare, och ska man bli det? Yogamyten - akupunktur verkar genom kroppens meridianer. Eller gör det det? Och vad är placeboeffekten? Lyssnarfråga om knäskada, kanske en meniskskada.

Avsnitt 4 - Vad är smärta?  

Feedback - Varför är Jacob och Erik så överens? Är vi det? Skall man aldrig vila när man har ont? Vad är smärta? Yogamyten: Boosta ditt immunförsvar för att minska inflammation. Lyssnarfrågan: Från en vältränad fotbollsspelare som är stel i höfterna.

Avsnitt 3 - Yinyoga  

Hur Jacob och Erik hittade yogan. Om Anusara Yoga och Iyengar Yoga. Lyssnarfrågan: Jag har inklämning i min axel, vad får jag göra och vad får jag inte göra?

Avsnitt 2 - Bikram och Hot yoga  

Hotyoga och Bikram Yoga. Yogamyten: Man får långa muskler av yoga. Lyssnarfrågan: En MR på min rygg visade diskbråck och facettledsartros - vad betyder det?

Avsnitt 1 - Vad är yoga?  

Varför gör vi den här podden? Vad är yoga? Kan vetenskap vara viktigt i yogan? Lyssnarfrågan: Ryggskott – vad är det?

0:00/0:00
Video player is in betaClose