Episoder
-
Vapenvilan i Gaza blev inte långvarig. I fredags började Israel återigen med sina bombningar och Hamas med sina raketskjutningar. Över 16 000 personer har dött i Gaza sedan Israel inledde sin offensiv efter Hamas terrorattack den sjunde oktober. Men dödssiffran förväntas stiga ännu mer. Under vapenvilan så släppte Hamas gisslan och palestinier som fängslats i Israel släpptes också. FN vädjar nu om ett slut på kriget - eftersom man befarar att det kan sluta i en humanitär katastrof. Även USA, som står på Israels sida i konflikten, har börjat ändra inställning.
Hur är situationen i Gaza? Hur ser USA på det som händer och hur länge kan det här pågå?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: BBC News, ABC News.
-
En efter en drabbas av de olika infektionssjukdomarna som sprids i landet. Det handlar främst om covid-19, säsongsinfluensan och enligt Folkhälsomyndigheten ökar också antalet fall av RS-virus. Samtidigt har julhysterin börjat med många stora folksamlingar.
Hur allvarliga är de olika smittorna som härjar just nu?
Kommer spridningen att lugna sig, eller är det här bara början?
Och behöver vi styra om planerna inför jul?
Gäst: Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och generalsekreterare i Virus- och pandemifonden.
Programledare och producent: Ellen Lundström.
Klipp i avsnittet från SVT.
Kontakt: [email protected]
-
Manglende episoder?
-
Det har varit skakigt hos flera av de svenska tv-bolagen i år, TV4 har lagt flera populära produktioner på is, hundratals anställda har varslats i olika bolag och förra veckan redovisade Viaplay en miljardförlust. När manusförfattarna gick ut i strejk i Hollywood i våras innebar det att flera stora produktioner fick skjuta upp sina inspelningar i väntan på, ja, manus. Så hur har tv-året varit 2023? Hur mycket påverkar krisen här hemma vårt utbud och hur länge måste vi vänta på serier efter författarnas strejk?
Gäst: Karolina Fjellborg, tv-kritiker på Aftonbladet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: Ekonomiekot Extra, CBS News, DI TV.
Kontakt: [email protected].
-
Under hösten har vi hört om polisens tillslag på thaimassagesalonger i Stockholmsområdet. En av de mest uppmärksammade tillslagen ägde rum för snart två år sen och nu har det avslöjats vilka som finns på salongens swishlista för kunder.
Det polisen kunnat ta fast kunderna på är de så kallade dubbelswisharna som gjorts till salongen. Polisen har hittat över 2500 fall där köpare swishat två gånger i rad, vilket enligt polisen är ett starkt tecken på sexköp.
Vad finns det för bevis mot männen som misstänks ha köpt sex? Hur ser debatten kring bordeller ut och behöver straffet för sexköp bli hårdare?
Gäst: Oisín Cantwell, nyhetskolumnist på Aftonbladet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: Aftonbladet, SVT.
Kontakt: [email protected].
-
Gregorian Bivolaru, en efterlyst svensk-rumänsk tantraguru, har gripits tillsammans med 40 andra sektmedlemmar i Frankrike. Han misstänks för att ha utnyttjat sin position inom rörelsen för att begå grova sexuella övergrepp.
Vem är den spirituella ledaren?
Vad har han utsatt medlemmarna för?
Och vad kommer att hända med tantrasekten?
Gäst: Teresa Küchler, Svenska Dagbladets korrespondent i Bryssel, som bland annat bevakar Frankrike.
Programledare och producent: Ellen Lundström.
Klipp i avsnittet från SVT och SR.
Kontakt: [email protected]
-
Under året har vi fått vänja oss vid hög inflation och en stigande ränta som försatt den svenska ekonomin i rejäl gungning. Så egentligen var det kanske inte så många som höjde på ögonbrynen när beskedet kom i onsdags om att Sveriges BNP minskade under det tredje kvartalet i år. Eftersom det minskade även under det förra kvartalet, så kallas det rent tekniskt för recession. Det betyder bland annat att vi svenskar har handlat mindre än vi brukar göra. Så hur påverkas vi av att vi nu befinner oss i recession? Vad måste vi vanliga svenskar tänka på och när kan svensk ekonomin vara positiv igen?
Gäst: Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från TV4.
Kontakt: [email protected].
-
Konflikten på Tesla fortsätter. Strejken bröt ut i slutet av oktober, efter att fackklubben IF Metall krävt kollektivavtal på elbiltillverkarens verkstäder och serviceställen i Sverige. Flera andra fackförbund står bakom Metall, vilket har lett till att post som ska till Tesla har stoppats - därför har nu företaget stämt både svenska staten och Postnord. Vad handlar hela konflikten om? Varför stämmer Tesla staten och hur länge kan den här strejken pågå?
Gäst: Björn Jeffery, techanalytiker på Svenska Dagbladet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: Yahoo! Finance, Dagens industri.
Kontakt: [email protected]
-
Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons utspel om att Sverige måste börja nedmontera moskéer väckte stor uppmärksamhet i helgen. Utspelet har väckt oro och ilska på flera håll. Såväl SD:s samarbetspartier i Tidöavtalet och oppositionen har kritiserat förslaget.
Det tog inte heller lång tid innan uttalandet spred sig utanför Sveriges gränser. Flera experter menar nu också att uttalandet påverkar den svenska Nato-processen negativt, att det nu kommer ta ännu längre tid för Sverige att bli godkänt.
Vad innebär Åkessons utspel för det politiska samarbetet mellan Tidöpartierna? Hur har reaktionerna varit och hur påverkar det vår Nato-process?
Gäst: Olof Svensson, reporter på Aftonbladet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: Aftonbladet, SVT.
-
Få har missat den superhjälte-era som vi levt med i film och serievärlden de senaste 20 åren. Men nu verkar det som om publiken börjar tröttna på superhjältar.
Marvel Cinematic Universe, MCU, har genom åren dragit in miljarder och är den mest inkomstbringande franchisen i historien. Konkurrenten DC Comics har också rönt stora framgångar med sina superhjältar. Marvels senaste film; The Marvels har dock inte levt upp till vare sig publiken eller kritikernas förväntningar och nu pratas det om en flopp.
Har vi kommit till slutet på superhjälte-eran? Saknas de riktigt stora stjärnorna och vad måste filmskaparna göra för att behålla publiken?
Gäst: Stefan Hedmark, filmredaktör på Aftonbladet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: yahooo! finance, RK Outpost.
Kontakt: [email protected].
-
Den här hösten eskalerade gängkrigen, med skjutningar, explosioner och en intensifierad jakt på gängmedlemmar. Polisen ser också en större rörelse utanför Sveriges gränser, hur gängkriminella arbetar i andra länder. Man har också upptäckt att kriminella inom nätverket Foxtrot i större utsträckning än tidigare reser till Kina. Polisen misstänker att gängen börjat samarbeta med den kinesiska maffian. Samtidigt som gängkonflikten utspelar sig ute i verkligheten, pågår även det digitala kriget mellan gängen.
Vad är skälet till att det lugnat ner sig? Vad innebär det att gången rör sig mot Kina och hur har sociala medier förändrat gängens sätt att arbeta?
Gäst: Amanda Hällsten, krimreporter på Aftonbladet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: Euronews, DW News.
Kontakt: [email protected].
-
Beskedet kom natten till onsdag. Israel och Hamas har enats om fyra till fem dagars tillfällig vapenvila. Enligt avtalet ska Hamas släppa 50 personer ur gisslan och Israel ska i sin tur frige 150 palestinska fångar.
Men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu markerar samtidigt att det här inte innebär ett slut på kriget.
Så vad kan vi vänta oss av avtalet och vad innebär den här stridspausen för den närmaste framtiden?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator, Aftonbladet.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Inför årets Black friday var det många analytiker som förutspådde att företagens falska marknadsföringar skulle jaga upp inflationssiffran och att det i sin tur skulle kunna påverka det kommande räntebeskedet från Riksbanken.
Vilka konsekvenser har Black friday för den svenska ekonomin och hur gör bolagen för att kringgå lagen som ska stoppa deras fulknep?
Gäster: Sharon Lavie, sparekonom på Lendo och Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter.
Programledare och producent: Ellen Lundström.
Klipp från: ABC, NBC.
Kontakt: [email protected]
-
Finland har stängt fyra av nio gränsövergångar mot Ryssland.
Skälet sägs vara att hindra att migranter kan ta sig in i landet för att söka asyl.
Enligt finska regeringen är tillströmningen av asylsökande en hämnd från Ryssland, för att Finland numera är medlem i Nato. ”Ett allvarligt hot mot allmän ordning och nationell säkerhet”, säger finska regeringen.
Beslutet att stänga gränserna gäller fram till mitten av februari 2024 och förbudet kan utvidgas.
Så vad kommer det här att få för konsekvenser?
Hur agerar Rysslands andra grannar?
Och kan det påverka kriget i Ukraina?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator, Aftonbladet.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
Ljudklipp: France 24
-
Nu inleds rättegången mot popstjärnan Shakira i Spanien. Om hon döms, riskerar hon flera års fängelse. Shakira flyttade officiellt till Spanien 2015 för att bo tillsammans med dåvarande pojkvännen, fotbollsstjärnan Gerard Pique som då spelade för Barcelona. Men enligt åtalet misstänks Shakria ha bott i Spanien sen 2012 - vilket skulle innebära att hon undvikit att betala inkomstskatt under tre år. Det handlar om flera miljoner i skatteskulder. Hur stort är det här i Spanien? Vad säger Shakira själv om det som händer och hur kommer åtalet påverka hennes karriär?
Gäst: Mica Söderlund, reporter på Aftonbladet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: ABC7.
Kontakt: [email protected]
-
Deepfake-porr och falska nakenbilder. När AI-tekniken fortsätter att utvecklas är det också fler som blir drabbade av det förvrängda materialet som sprids. Det har aldrig varit lika många fejkade bilder och videos med pornografiskt innehåll som i år.
Hur skapas AI-genererad porr och vad görs för att reglera den?
Gäst: Nicklas Hermansson, chefredaktör på NomoFomo och AI-krönikör på Aftonbladet.
Programledare och producent: Ellen Lundström.
Klipp i avsnittet från NBC och CBS.
Kontakt: [email protected]
-
De må vara ett litet parti, men rubrikerna den senaste tiden har varit desto större. Maktkampen i Miljöpartiet har stått i fokus under hösten men nu på lördag är det dags för ett avgörande: då får vi veta vem som tar över som manligt språkrör efter Per Bolund.
Hur ser den närmaste framtiden ut för MP?
Är det språkrör eller bråkrör som styr?
Och vem litar på vem – egentligen?
Gäst: Fredrik Björkman, politikreporter på Aftonbladet.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Ljudklipp: SVT, TV4 och Sveriges Radio.
Kontakt: [email protected]
-
Läget i Gaza är akut. Enligt myndigheterna har över 11 000 människor dött, 4600 av dem är barn. Två av Gazas största sjukhus, al-Quds-sjukhuset och al-Shifa-sjukhuset, utsattes för attacker under helgen och har tvingats stänga. Med det akuta läget har nu medicinsk personal svårt att ta hand om skadade och sjuka. El, vatten, bränsle och andra förnödenheter är nu bristvara vilket gör det svårt att hålla igång vårdplatserna.
Hur påverkar bristen på förnödenheter sjukhusen? Hur klarar personalen av att jobba och vad händer om hjälpen inte kommer fram?
Gäst: Frida Lagerholm, kommunikationsansvarig Läkare utan gränser.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: BBC News, NBC News.
-
Ett vulkanutbrott kan drabba Island när som helst. På bara några dagar har ön haft över tusen jordbävningar. Beslutet att evakuera över 4000 personer ur byn Grindavik kom efter att man upptäckt en 15 kilometer och 800 meter djup magmatunnel under byn. Island har inte drabbats av ett vulkanutbrott på den befolkade delen av ön på 50 år. Hur allvarligt är det som händer på Island just nu? Vad är det värsta som kan hända och hur länge kan det pågå?
Gäst: Ari Tryggvason, lektor i seismologi på Uppsala universitet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: CBC News, BBC News, Sky News Australia.
Kontakt: [email protected].
-
Redan efter första avsnittet har Sveriges Televisions supersatsning “Historien om Sverige” debatterats flitigt. Alla verkar ha en åsikt om serien, kultur och ledarskribenter, tyckare i sociala medier och givetvis tidningarnas tv-recensenter. Bland annat får serien kritik för att vara för enkel i historieberättandet, att den är gjord för barn och att Sverige faktiskt inte ens fanns som land för 6000 år sen. Många tycker också att statisterna är alldeles för snygga och välrakade. Vad är det egentligen som väcker så stor debatt kring SVTs satsning? Är serien för svulstig och finns det fog för kritiken?
Gäst: Karolina Fjellborg, tv-kritiker på Aftonbladet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: SVT, SR.
Kontakt: [email protected].
-
Att inte få sova kan driva en till vansinne. Men hur farligt är det?
En ny studie från Karolinska institutet visar att kvinnor är känsligare för sömnbrist än vad män är – och att de dessutom har större risk att dö i förtid vid för lite sömn.
Varför ser det ut så?
Och vad kan man göra om man lider av sömnproblem?
Gäst: Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska institutet och Stockholms universitet.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
- Vis mere