Episoder

  • Redan 1668 började Johan Karlsson bygga Stjärns stångjärnshammare vid ett gods i Värmland som senare fick namnet Uddeholm. Idag är företaget världsledande tillverkare av verktygsstål för industriverktyg, en tillverkning som är väldigt energikrävande.

    Företagets mål är att bli fossilfria till 2030, och på vägen dit spelar AI en viktig roll.

    “Vi behöver ha total kontroll på vår energiförbrukning och vår energioptimering. Där ser vi att AI har enorm potential för oss,” säger Erik Hallin, Head of Data Analytics & AI på Uddeholm, och beskriver hur AI används både för att kvalitetssäkra data och sedan fatta beslut utifrån den.

    Den här veckan är det use case-vecka i AI Sweden Podcast. Samtalet med Erik Hallin är det avslutande. Tidigare gäster har varit Göran Hellström, som berättat om ruttoptimering i Södertälje kommun, och Ludvig Granberg, som berättade om hur en intern chattbot hjälper utvecklarna på r360 Resort Systems.

    Vill du hitta ännu fler användningsfall att bli inspirerad av är Use Case-biblioteket på MyAI webbplatsen du ska surfa vidare till när du lyssnat klart. Länken dit är: https://my.ai.se/usecases

  • Ständiga små förändringar i vad, var och när Södertäljes renhållningsbilar ska hämta avfall fick kommunens bolag Telge att börja utforska hur artificiell intelligens skulle kunna hjälpa till med ruttplanering.

    “Vi har skapat en bättre arbetsmiljö för kundtjänst och får också rena ekonomiska effekter från besparingar i form av bränsle. Just bränsle är en väldigt stor kostnadslag för ett återvinningsbolag,” säger Göran Hellström, chef för digitalisering både på Södertälje Kommun och på Telge.

    Avsnittet handlar både om användningsfallet i sig, och de lärdomar som kommit från det och andra AI-projekt i Södertälje. Som varför teknikexperterna behöver prata mindre teknik och mer helheter och lösningar med verksamheten.

    Den här veckan är det use case-vecka i AI Sweden Podcast. Samtalet med Göran Hellström är det andra av tre. I det första var Ludvig Granberg gäst och berättade om hur en intern chattbot hjälper utvecklarna på r360 Resort Systems. Och avsnitt nummer tre blir ett om artificiell intelligens i tillverkande industri.

    Vill du hitta ännu fler användningsfall att bli inspirerad av är Use Case-biblioteket på MyAI webbplatsen du ska surfa vidare till när du lyssnat klart. Länken dit är: https://my.ai.se/usecases.

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Hur gör man 2000 sidor teknisk manual bäst tillgänglig för företagets utvecklare? På r360 Resort Systems, ett mjukvarubolag som gör bokningssystem för bland annat fjällanläggningar, löste ägaren Ludvig Granberg det med hjälp av en chattbot byggd på OpenAIs API. Istället för att bläddra i dokumentationen går det nu istället att ställa frågor om den.

    “Eftersom det bara är användningen via API:t vi betalar för blir det här väldigt kostnadseffektivt. Sedan i november rör det sig om några tiotals dollar,” säger han i avsnittet.

    Den här veckan är det use case-vecka i AI Sweden Podcast. Samtalet med Ludvig Granberg är det första av tre. Det kommer också att bli ett om artificiell intelligens i tillverkande industri, hos Uddeholm, och ett om artificiell intelligens i kommuner, med Södertälje. Precis som detta avsnitt med fokus på konkreta tillämpningar.

    Vill du hitta ännu fler användningsfall att bli inspirerad av är ⁠Use Case-biblioteket på MyAI⁠ webbplatsen du ska surfa vidare till när du lyssnat klart. Länken dit är: https://my.ai.se/usecases.

  • AI Sweden Podcast reser till Kungsbacka kommun och träffar digitaliseringchefen Iwona Carlsson.

    Kommunen driver just nu ett AI-projekt för bygglovsprocessen och deltar i det nationella projekt som syftar till att utvärdera möjligheterna med språkmodeller i offentlig sektor. Dessutom sitter Iwona Carlsson med i det AI-råd som AI Sweden koordinerar inom ramen för programmet “Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle”.

    Kort sagt: Det händer en hel del kring AI i Kungsbacka. Men inte tillräckligt, om du frågar Iwona Carlsson:

    “Jag tycker att vi borde kunna göra mer. Det här är en teknik med enormt mycket potential, som kommer vara lite avgörande för att effektivisera, frigöra tid och kunna erbjuda nya relevanta tjänster.”

  • I detta avsnitt av "The AI Sweden Podcast" välkomnar vi Marika Jonsson, doktorand inom digital tillgänglighet och utveckligsledare på VGR, som delar med sig av sin resa och insikter om hur AI kan göras lättförståeligt för alla.

    Från sin början som sjukgymnast till rollen som utvecklingsledare och doktorand, understryker Marika vikten av utbildning och att bryta ner komplexa AI-koncept till något alla kan förstå. Hon diskuterar den allmänna rädslan och missförstånd kring AI, vikten av att demystifiera tekniken, och hur hon genom sitt bokprojekt siktar på att minska dessa hinder.

    Marika lyfter fram de utmaningar och möjligheter AI innebär inom vården, och betonar behovet av tillgängliga digitala system som inkluderar alla användares behov. Genom att dela sin frustration och sina lösningar, ger Marika en kraftfull påminnelse om vikten av tillgänglighet, utbildning och inkludering i utvecklingen av AI-teknik för ett mer inkluderande samhälle.

    Länkar:

    Boken: En bok om AI

    Om boken och Marika

    Marika på LinkedIn

    Om du har några frågor eller förslag på ämnen du vill att vi ska täcka, skicka gärna ett mail till ⁠⁠⁠[email protected]⁠⁠⁠. För mer information om AI Sweden, följ oss på YouTube och ⁠⁠LinkedIn⁠⁠, eller connecta med Peter på ⁠⁠LinkedIn⁠⁠ eller ⁠⁠Twitter/X⁠⁠.

  • I detta avsnitt av "The AI Sweden Podcast" välkomnar vi en i mitt tycke väldigt spännande gäst, Mikael "Micke" Kring, en banbrytande kraft inom utbildningsteknik och nuera också generativ AI.

    Micke, vars arbete sträcker sig från klassrummet i Stockholm till enheten på Livslångt Lärande på RISE, har stark påverkan på hur vi tänker kring och använder AI inom skolvärlden.

    Med en bakgrund som musiker och en oförtröttlig nyfikenhet för teknik, tar Micke oss med på en resa genom sin professionella utveckling, från de första tangenterna på en Commodore 64 till att bli lite av en pionjär inom användningen av AI i utbildning.

    Genom att kombinera lekfullhet med pragmatism visar Micke hur vi kan göra AI tillgängligt och meningsfullt för alla, och framför allt, hur detta revolutionerande verktyg kan inspirera till lärande och kreativitet i skolsammanhang.

    Lyssna in för en djupgående diskussion om framtiden för utbildning, där generativ AI spelar huvudrollen i att forma hur vi lär, undervisar, och tänker kring kunskapsförmedling.

    Denna podcast är en del av AI Swedens initiativ att sprida kunskap och förståelse för AI och dess roll i dagens samhälle.

    För att kolla in vad vi pratar om i podden:

    Micke's hemsida

    Generativ AI i Skolan-video från Micke och RISE

    Micke på LinkedIn

    Om du har några frågor eller förslag på ämnen du vill att vi ska täcka, skicka gärna ett mail till ⁠⁠[email protected]⁠⁠. För mer information om AI Sweden, följ oss på YouTube och ⁠LinkedIn⁠, eller connecta med Peter på ⁠LinkedIn⁠ eller ⁠Twitter/X⁠.

  • AI förändrar världen. Den tekniska utvecklingen innebär en transformation av samhället som påverkar allt från arbetsmarknad, utbildning, samhällsservice, till vår konkurrenskraft. Sverige behöver maximera värdet av att använda artificiell intelligens. För att accelerera den utvecklingen har AI Sweden nu tagit fram en AI-strategi för Sverige.

    En AI-strategi för Sverige ska ses som en grundläggande analys och ett strategiskt fundament för beslutsfattare i alla sektorer. Målet är att katalysera åtgärder från ledare i regeringen, politiska partier, företag, offentlig sektor och akademi.

    I detta avsnitt berättar Martin Svensson, Managing Director på AI Sweden, mer om varför kärnan i strategin utgörs av djärvt ledarskap med fokus på värdeskapande, tvärsektoriellt samarbete och kollektiva investeringar.

  • My AI, den öppna plattformen för det svenska AI-ekosystemet, har nått 10000 registrerade användare. Conny Svensson, Director of AI Adoption, på AI Sweden berättar i det här avsnittet om vad My AI är och varför man ska besöka plattformen om man jobbar i en organisation som vill använda artificiell intelligens för att skapa värde och nytta. Men det blir också ett samtal om vad som krävs för att lyckas med det, och varför det är viktigt att svenska organisationer är bra på att dela lärdomar med varandra.

  • I detta poddavsnitt av AI Sweden podcast gästas vi av Lisa Rythen Larsson, business designer, business developer och strategikonsult på konsultbyrån Vink i Göteborg.

    I avsnittet fokuserar vi på användningen av generativ AI inom näringslivet, en teknik som snabbt utvecklas och blir alltmer tillgänglig för företag världen över. Lisa delar insikter om skillnaden mellan global och svensk syn på AI, varvid svenska företagsledare verkar vara mer försiktiga med att implementera AI i sina affärsmodeller.

    Lisa betonar vikten av att företag börjar utforska och implementera generativ AI för att förbli konkurrenskraftiga, med exempel på hur tekniken redan används för att förbättra kundupplevelser, automatisera innehållsskapande och förstå kunders beteenden bättre. Hon poängterar även hur viktigt det är med en tvärfunktionell ansats och att ledningsgruppen aktivt engagerar sig i AI-frågor för att lyckas med implementeringen.

    Sammanfattningsvis erbjuder avsnittet en djupgående diskussion om generativ AI:s roll i näringslivet, betydelsen av en strategisk och tvärfunktionell ansats till teknikimplementering, samt vikten av ledarskap och kompetensutveckling i arbetet med AI. Lisas breda erfarenhet och insikter ger enäÄä-- inblick i hur svenska företag kan navigera i den snabbt föränderliga världen av AI och innovation.

    Denna podcast är en del av AI Swedens initiativ att sprida kunskap och förståelse för AI och dess roll i dagens samhälle.

    Om du har några frågor eller förslag på ämnen du vill att vi ska täcka, skicka gärna ett mail till ⁠[email protected]⁠. För mer information om AI Sweden, följ oss på YouTube och LinkedIn, eller connecta med Peter på LinkedIn eller Twitter/X.

  • Hur ser framtidens elsystem i Sverige ut? Var ska elen produceras? Var kommer den att användas, och när? Svaren på de här frågorna ska Behovskartan.se ge.

    "Projektet startade som en idé hos oss, som ett led i omställningen där elsystemets utveckling framåt är avgörande för verksamheten och samtidigt elektrifieringen av våra produkter," säger Niklas Wahlberg, VP System Solutions and Partnerships, Volvokoncernen.

    Han gästar AI Sweden Podcast tillsammans med Hanna Tengelin, konsult på Sigholm Tech, och Alexander Kärkkäinen, utvecklingsingenjör på Göteborg Energis avdelning för Strategi och Innovation.

    Det är ett samtal som handlar om fysisk infrastruktur och de utmaningar som kommer när efterfrågan på el och effekt ökar – och hur data- och kunskapsdelning, och möjligheterna som AI ger, är en nödvändighet för att kunna förstå helheten av det svenska energisystemet.

  • Att prata om "potentialen i artificiell intelligens" leder tanken fel. Det säger Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson i ett samtal om Sverige och AI, där också AI Swedens managing director Martin Svensson är med. Istället, menar hon, att det är viktigt att förstå att AI redan gör stor skillnad, här och nu.

    Avsnittet handlar om rättvis användning av tekniken, om balansgången när AI ska regleras och om de samarbeten, bland annat kring infrastruktur och talangattraktion, som behövs för att svenska organisationer ska kunna ta till vara på möjligheterna med AI.

  • I detta avsnitt av AI Sweden Podcast utforskar vi digitaliseringens potential att revolutionera offentlig sektor. Vi har nöjet att välkomna Johan Magnusson, professor vid Göteborgs universitet och forskningsledare vid Swedish Center for Digital Innovation. Med sin expertis diskuterar han hur digitalisering kan förbättra och effektivisera samhällstjänster, göra myndigheter mer transparenta och tillgängliga samt de utmaningar som följer med dessa förändringar.

    Johan lyfter fram betydelsen av att utforska nya teknologier som artificiell intelligens och hur en föråldrad infrastruktur och styrmodeller kan hindra framsteg inom offentlig sektor. Han betonar vikten av att skapa en stödjande infrastruktur för att främja innovation och effektivisering. Dessutom diskuterar vi hur pilotprojekt ofta stöter på hinder när det gäller att skala upp och implementera, och varför det är anledningen till att vi måste tänka om. Vi pratar om vikten av nationell samordning för att sprida framgångsrika lösningar.

    Vi berör också vikten av öppen källkod inom AI och hur det kan bidra till mer dynamisk utveckling inom offentlig sektor.

    Denna podcast är en del av AI Swedens initiativ att sprida kunskap och förståelse för AI och dess roll i dagens samhälle.

    Om du har några frågor eller förslag på ämnen du vill att vi ska täcka, skicka gärna ett mail till [email protected]. För mer information om AI Sweden, följ oss på YouTube och LinkedIn, eller connecta med Peter på LinkedIn eller Twitter. Missa inte detta insiktsfulla avsnitt som belyser viktiga aspekter av digitaliseringens framtid i offentlig sektor.

  • Vad hinner man lära sig om AI under ett år, när man som organisation för första gången börjar utforska vilket värde man kan skapa med tekniken?

    En hel del. Som att det är roligt att jobba med AI, att det är lärorikt – och ibland lite svårt.

    AI Sweden Podcast gästas i det här avsnittet av Nevena Lindström, Arbetsterapeut, Vård och omsorgsförvaltningen, Vetlanda kommun, och hennes kollega

    Henrik Ahlgren, funktionschef på samma förvaltning, som tillsammans med

    Jim Samuelsson, Data Scientist på Arbetsmarknads- och socialförvaltningen, berättar om sina första AI-projekt.

    Under ett drygt år har de jobbat med att utforska möjligheterna med AI i hemsjukvård och i arbetet med ekonomiskt bistånd. AI Sweden har stöttat inom ramen för den satsning som heter Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle.

    Vi kommer få höra mer om vad de gjort, men framför allt vad de lärt. På både ett personligt och organisatoriskt plan. Och varför de tror att det är nödvändigt att själv göra med AI för att verkligen kunna lära, och inte bara läsa vad andra håller på med. Dessutom blir det en efterlysning om samordning kring kommunal data.

  • På Internetdagarna 2023 arrangerade AI Sweden ett programspår om artificiell intelligens, bland annat i form av tre panelsamtal. Det var en trestegsraket som började med det nationella perspektivet: Varför behöver Sverige AI? Det andra panelsamtalet fokuserade på organisationsperspektivet och hur en organisation kan bli redo för AI. Och det sista samtalet, i det här avsnittet, handlade om de enskilda AI-projekten, till och med det allra första: Hur ser blir det en framgång?

    Med i den tredje panelen är Åse Andersson, Linköpings kommun, Ylva Christiansson, Friends, Veronica Kennet, Folkbildningsrådet, och Rebecka Lönnroth, AI Sweden.

    Moderator är AI Swedens Anders Thoresson.

  • På Internetdagarna 2023 arrangerade AI Sweden ett programspår om artificiell intelligens, bland annat i form av tre panelsamtal. Det var en trestegsraket som började med det nationella perspektivet: Varför behöver Sverige AI? Det andra panelsamtalet, i det här avsnittet, fokuserade på organisationsperspektivet och hur en organisation kan bli redo för AI. Och det sista samtalet handlade om de enskilda AI-projekten, till och med det allra första: Hur ser blir det en framgång?

    Med i den andra panelen är Emma Leeb-Lundberg från Scania, Maria Vikingsson från Västra Götalandsregionen, och Rebecka Lönnroth, AI Sweden.

    Moderator är AI Swedens Anders Thoresson.

  • På Internetdagarna 2023 arrangerade AI Sweden ett programspår om artificiell intelligens, bland annat i form av tre panelsamtal. Det var en trestegsraket som började med det nationella perspektivet: Varför behöver Sverige AI? Det andra panelsamtalet fokuserade på organisationsperspektivet och hur en organisation kan bli redo för AI. Och det sista samtalet handlade om de enskilda AI-projekten, till och med det allra första: Hur ser blir det en framgång?

    Med i den första panelen är Viktoria Josefsson, Arbetsförmedlingen, Peder Blomgren, Astra Zeneca, och Martin Svensson, AI Sweden.

    Moderator är AI Swedens Anders Thoresson.

  • Johanna som under senaste månaderna varit på plats i Toronto reflekterar över hur Unity Healths metodik, särskilt de framsteg som lett av Dr. Muhammad Mamdani och hans team, påverkar och kan inspirera förändringar inom svensk sjukvård.

    Vi diskuterar Unity Healths framgångar med att implementera över 50 AI-applikationer i kliniska miljöer, vilket avsevärt förbättrat patientvård och sjukhusets effektivitet. Johanna ger sin syn på hur dessa innovationer kan anpassas och tillämpas inom det svenska sjukvårdssystemet, och vad som händer nu i samarbetet tillsammans med Unity Health.

  • In this episode we dive deeper into the transformative world of applied AI in healthcare. And in this one we want to learn more from one of the leading organizations in the world adopting algorithms and analytics in healthcare.

    We do this by talking to Dr. Muhammad Mamdani, Vice President of Data Science and Advanced Analytics at Unity Health Toronto.

    This episode delves into the innovative integration of AI in healthcare. Listen in to discover how Dr. Mamdani's team has pioneered over 50 AI applications since 2017, significantly enhancing hospital operations and patient care.

    We also welcome Michael Page, Director of AI Commercialization at Unity Health. With his extensive experience in AI strategy and innovation, Michael plays a crucial role in improving healthcare outcomes and system efficiency.

    This episode explores Unity Health's strategies for leveraging AI to revolutionize healthcare. We'll discuss the societal and systemic changes necessary for optimizing AI technologies, and discuss why end-user engagement is so crucial for successful AI adoption.

    Get ready for an insightful discussion on the strategic implementation of AI at Unity Health, its impact on reducing mortality rates, and the importance of engaging both clinicians and end-users in these technological advancements.

    Tune in for this enlightening conversation and gain a glimpse into the transformative future of healthcare with AI.

    Links:

    More about Unity Health Toronto

    Information driven healthcare at AI Sweden

    Partnership - AI Sweden and Unity Health

    This podcast is part of AI Sweden's initiative to spread knowledge and understanding of AI and its role in today's society. If you have any questions or suggestions for topics you'd like us to cover, please send an email to [email protected] more information about AI Sweden, follow us on YouTube and LinkedIn, and connect with Peter on LinkedIn or Twitter

  • I detta avsnitt av "AI Sweden Podcast" försöker vi bena ut de senaste framstegen kring EU AI Act genom att välkomna Evelina Anttila, framträdande jurist och riskkapitalist. Evelina, med sin gedigna erfarenhet inom AI:s etiska och legala frågeställningar, ger oss en inblick i den senaste utvecklingen inom diskussionerna på EU-nivå. Vi diskuterar EU:s AI Act, ett historiskt avtal som markerar världens första omfattande lagar för att reglera AI efter en maratonlång 37 timmars förhandling.
    Länkar:
    Evelina på LinkedIn
    ⁠⁠MyAI⁠⁠ - portal för use case och ai-information
    Fri onlinekurs: ⁠⁠Starta din AI-resa⁠⁠

    Denna podcast är en del av AI Swedens initiativ att sprida kunskap och förståelse för AI och dess roll i dagens samhälle. Om du har några frågor eller förslag på ämnen du vill att vi ska täcka, skicka gärna ett mail till ⁠⁠[email protected]⁠⁠.
    För mer information om AI Sweden, följ oss på Youtube och LinkedIn, och anslut med Peter på ⁠⁠LinkedIn⁠⁠ eller ⁠⁠Twitter⁠⁠.

  • I detta avsnitt av "AI Sweden Podcast", som tidigare var känt som "AI för ledare", välkomnar vi Anders Thoresson som vår nya co-host. Anders, känd för sitt djupa intresse och breda kunskap inom teknik och digitalisering, kommer att ge oss nya insikter och perspektiv i vår diskussion om artificiell intelligens.

    I detta avsnitt dyker vi ner i den aktuella statusen av AI i Sverige. Vi utforskar resultaten från den senaste undersökningen "Svenskarna och AI", som ger en inblick i hur allmänheten ser på AI och dess framtid.

    Vi diskuterar vikten av att svenska företag och organisationer inte bara fokuserar på teknologin bakom AI, utan också hur de kan utvinna verkligt värde. Det handlar inte bara om att samla in data, utan att förstå och tillämpa denna kunskap för att skapa nya möjligheter och konkurrensfördelar.

    Länkar:

    Anders på LinkedIn

    ⁠MyAI⁠ - portal för use case och ai-information

    Fri onlinekurs: ⁠Starta din AI-resa⁠

    Denna podcast är en del av AI Swedens initiativ att sprida kunskap och förståelse för AI och dess roll i dagens samhälle. Om du har några frågor eller förslag på ämnen du vill att vi ska täcka, skicka gärna ett mail till ⁠[email protected]⁠.

    För mer information om AI Sweden, följ oss på Youtube och LinkedIn, och anslut med Peter på ⁠LinkedIn⁠ eller ⁠Twitter⁠.