Episoder

  • Het ondernemerschap kan snel gaan. Voordat je het weet ben je en HERO en een ander moment ben je een ZERO. Niemand is immuun voor faillissement als ondernemer. Een faillissement gaat snel. Helemaal als de wet van Murphy meedoet.

    In deze podcast bespreek ik samen met Dolf Kos zijn avonturen als ondernemer.

    Hoe is zijn bedrijf zo snel gegroeid? Wat ging er mis? Waarom moet je als ondernemer altijd goed voor jezelf zorgen?

    Gelukkig deelt Dolf in dit gesprek zijn ervaring. Ondanks dat het in sommige delen van de economie goed gaat, zijn er genoeg ondernemers die met een steen in hun maag rondlopen. Vraag hulp is het advies van Dolf. Je staat er niet alleen voor. Het lijkt zo makkelijk om het lang voor je te houden. Je zeult veel ballast mee en dat hoeft niet. Er zijn mensen in je netwerk die je willen helpen.

    Hoe optimistisch je ook bent. Realisme werkt beter in de praktijk. Optimisten hebben de neiging om hun kop in het zand te steken. Daardoor verlies je de realiteit van wat er om je heen gebeurt.

    Realisten hebben een plan- voor als het niet goed gaat. Of als het juist wel goed gaat, beginnen ze met iets nieuws. Het is verstandig om flexibel te zijn en te kunnen meeschalen met de business.

    In goede en slechte tijden.

    Wil je meer weten over Dolf Kos? 

    LinkedIn pagina van Dolf LinkedIn Sales Marketing Group pagina Sales Marketing Group van Dolf Kos--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • In deel twee bespreek ik met Katalijn Ritsema van Eck de menselijke kant van organisatieverandering. Organisaties veranderen, bij de een gaat het langzaam en bij een ander noodgedwongen snel. Er zijn drie fases te herkennen. In de startfase is het bedrijfscultuur van "YIHAA!" we gaan het maken. In de tweede fase ben je al volwassen en heb je managementlagen. De mensen en het bedrijf zijn marketing gedreven om vooral naar buiten to verhalen te vertellen en te verkopen. In de laatste fase ben je groot en volwassen. Dan ben je financieel gedreven.

    Opvallend zijn de cultuurverschillen op te merken binnen de drie fases. Op de vraag:"Zou je mijn even kunnen helpen als collega?" Krijg je drie verschillende antwoorden.

    YIHAA we gaan het maken bedrijf. Iedereen wil je zo snel mogelijk helpen en we gaan voortvarend aan de slag. Dat heeft weinig met ongecontroleerd werken te maken, maar met de tomeloze enthousiaste medewerkers die allemaal wat voor elkaar over hebben.
    MARKETING gedreven bedrijf. Je krijg hulp, maar je moet het wel even in mijn agenda inschieten want het is best druk. Hier komt de hulpvraag wel aan, maar het zal procesmatig afgehandeld worden. Niet om elkaar tot last te zijn, maar gemak en overzicht in de structuur te houden.
    FINANCIEEL gedreven bedrijf. Je moet bij de juiste persoon, met de juiste functie zijn om hulp te krijgen. De functies zijn afgekeerd en je de spontaniteit is er uit. De financiële doelen zijn heilig en de Vlissingen zijn altijd financieel van aard.

    Wil je de menselijke kant van organisatieverandering serieus nemen dan zul je creativiteit en neurodiversiteit serieus moeten nemen. Bedrijven die het er wel werk van maken doen het gemiddeld 17-19% beter in omzet en resultaat. De medewerkers hebben een fijnere werkplek om te groeien.

    Meer weten over Katalijn Ritsema van Eck? Bezoek haar LinkedIn profiel.

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Samen met Katalijn Ritsema van Eck bespreek ik de menselijke kant van organisatieverandering. In een driedimensionale werelden proberen we als mens onderwerpen in een twee dimensionale (dashboard) te vangen. In de hoop dat er meer overzicht is. Tegelijkertijd zijn de waardevolste gegevens niet zichtbaar. Dat is jammer. De mens kent emoties en die zijn niet in een dashboard te vangen. Het begrijpen van emoties zijn wel doorslaggevend bij veranderingen, samenwerken en vraagstukken waar mensen betrokken zijn.

    Voor de één betekend verandering "leuk, gaan we doen" tot "waarom moet dit?". Veranderingen betekent dat er emoties bij betrokken zijn. 

    Het is niet allemaal verstandig benaderen. Emoties als rouw, verdriet of afscheid nemen horen er ook bij. 

    Hoe herken je dergelijke emoties? Wat gaat je er mee doen? Welke ruimte is er om het bespreekbaar te maken?

    Ben je enthousiast geraakt over dit onderwerp? Je kunt hier contact opnemen met Katalijn Ritsema van Eck 

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • Neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie

    prof. dr. Margriet Sitskoorn is hoogleraar op Tilburg University. Ze houdt zich met de volgende onderwerpen bezig op de universiteit. TSB: Social and Behavioral Sciences bij Department of Cognitive Neuropsychology. Tijdens haar studie raakte ze gefascineerd door gedrag van mensen. 

    Maar vooral het gedrag. In deze podcast bespreken we het maakbare brein. Het brein is namelijk plastisch en daarmee kun je eigenlijk levenslang leren, aanpassen en nieuwe vaardigheden leren. Alleen waarom doen we dat niet?

    De hersenen zijn ontzettend lui...ze zoeken altijd de kortste weg naar een antwoord of oplossing. Gewoontes en vaardigheden die al ingebakken zitten worden elke keer dat je ze doet beetje bij beetje versterkt. Maar dat geld ook andersom. Nieuwe vaardigheden of gewoontes kun je leren als je ze elke keer gaat doen en herhalen. Niet in grote stappen, maar in babystapjes. Zodat er niet meteen rook uit je bovenkamer komt in de vorm van frustratie, ongemak of woorden die je normaal niet gebruikt. 

    Wil je de regie over je eigen gedachten hebben, dan zal daar bewust van moeten worden. Word geen speelbal, maar een spelleider is haar betoog. Stiekems kunnen we als mensen de veranderingen helemaal niet zo goed verwerken. Allemaal prikkels en informatiebombardement die 24/7 aanwezig zijn, zijn helemaal niet zo goed. 

    Wil je meer weten of Margriet Sitskoorn? Hier alle handige linkjes.

    Tilburg University Met alle papers en onderzoeken die ze gepubliceerd heeft. www.margrietsitskoorn.nl

    Boeken van Margriet Sitskoorn.

    Het 50+ brein Hersenhack IK2 (IK kwadraat)- De beste versie van jezelf

    Meer boeken van Margriet vindt je hier op managementboek.nl

    Heb je zelf als bedrijf vragen hoe je de veranderingen intern in beweging krijg, neem dan contact op met BizzModell

    Zowel voor MKB en corporates hebben we een heldere aanpak om veranderingen en groei te versnellen. Dat doen wij niet traditioneel door advies te geven, maar door te doen. Uitvoeren levert meer op en is goedkoper dan plannen. 

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • In this podcast, we continue in English about the economic possibilities in India for Dutch Companies. I had the pleasure to interview Mrinalini Kaur Sapra First Secretary Economic and Commerce. We discuss the growth sectors and what the Embassy if India is doing to support Dutch companies top do business in India.  Embassy of India for all business requests. https://www.indianembassy.nl

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • Alleen het woord leiderschap geeft 5.070.000 hits op Google. Je kunt er in verzuipen.

    Samen met Koos en Emmy bespreken we wat leiderschap hoort te doen. Het is een onderwerp dat door corona actueler is dan ooit.

    Leiderschap gaat over je eigen interne morele en ethische kompas. Zodra deze in balans en goed is, kun je het overdragen naar andere toe. Succesvolle leiders weten dit als geen ander. En dat levert duidelijke resultaten op. Een betere prestatie van de organisatie, een lager ziekteverzuim en de resultaten zijn beter.

    Je ontkomt er niet aan als je wilt excelleren.

    We behandelen onderwerpen als 

    Narcisme. Bijblijven wat er speelt in de markt.  Morele kompas.

    Contactgegevens van Koos en Emmy.

    Emmy Soplantila  is te bereiken via LinkedIn https://www.linkedin.com/in/emmysoplantila/ of via haar website http://www.essentialconnection.nl/

    Koos Groenewoud is te bereiken via LinkedIn https://www.linkedin.com/in/koosgroenewoud/ of via zijn website: http://www.aaa-tfm.nl/

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • Siets Bakker met Rake Vragen

    Als mens hebben we twee oren en 1 mond. Daarmee heeft Moeder Natuur of God, afhankelijk waarin je gelooft, een signaal afgegeven. Het stellen van Rake Vragen geeft je als persoon een gereedschap waarmee kunt uitzoomen op de problematiek. Met Rake Vragen maak je belemmeringen zichtbaar en weet je hoe de beweging weer terug te brengen. Je eerder te weten waar een antwoord bij hoort. Want is het een probleem of een symptoom? Is het probleem van nu of speelt het al veel langer?

    Luister naar de podcast met Siets Bakker over Rake Vragen. Wil je na het beluisteren zelf aan de slag met Rake Vragen, dan kun je op haar website boeken tot complete programma’s aanvragen.

    Wil je meer weten over Siets Bakker? Bezoek haar website: https://www.rakevragen.com/

    Ben je enthousiast geraakt? Koop haar boek Rake Vragen: https://www.rakevragen.com/boek-rake-vragen/

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • Hoe gebruik je Rake Vragen in organisaties door Siets Bakker.

    In organisaties zijn we geneigd om analytisch te denken en te doen.  Namelijk zo worden we onderwezen en opgevoed. Er is een probleem en dat lossen we zus en zo op. Ik denk herkenbaar voor de meeste mensen.

    Maar wil je als organisatie verder willen en over de analytische schutting heen kijken, dan is het systematisch werken en je systeem brein te activeren een betere manier. Zo zijn de problemen een symptoom van iets anders. Het loont echt om met Rake Vragen aan de slag te gaan. Want de antwoorden kunnen je zo veel inzichten geven.

    Luisteren mee naar deel twee hoe je Rake Vragen binnen organisaties kunt toepassen.

    Website Rake Vragen: https://www.rakevragen.com/

    Kom in contact met Siets Bakker: https://www.rakevragen.com/contact/

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • Charlon geeft je peper in je mik. 

    Regie nemen over je eigen carrière en je leven vraagt een ander mindset. Of als je aan je eigen bedrijf werkt moet je 24/7 aan de slag.

    Maar wat is dat nou precies 24/7 aan de slag, wat moet je wel doen en niet? Wat wel vaststaat is dat jezelf ontwikklen voorop moet staan om te slagen of met tegenslagen om te gaan. Ik zou zeggen luister naar de podcast en je weet meer. 

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • Corporate tribes gaat over hoe bedrijven zich ontwikkelen via hun cultuur.

    In deel twee praten wij verder over de executie en het aanpassen van een bedrijfscultuur.

    Er zijn legio’s stammen die beginnen met het indelen van de KPI & SLA, middelen en doelen. Maar juist de cultuur komt vaak te laat of later aan bod. Terwijl het als eerste aangepakt moet worden.

    Voor meer informatie over de podcast maker: www.bizzmodell.com

    Voor meer informatie over Jitske Kramer: https://jitskekramer.nl/

    Wil je meer lezen over Jitske Kramer? Hier staan al haar boeken.

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • Corporate tribes gaat over hoe bedrijven zich ontwikkelen via hun cultuur.

    Iedereen praat over bedrijfsculturen en er zijn legio mensen die zeggen dat ze het kunnen veranderen. Was het maar zo makkelijk.

    Stammen  en groepen die in het verleden niet om konden gaat met verandering van  binnenuit of van buiten gingen kopje onder. Als veranderen zo makkelijk  was...

    Je moet wel eerste bedrijfscultuur met waarden en normen snappen wil je er wat aan kunnen doen. Immers het  is geen onderwerp dat je als een officedocument kunt doorgeven.

    Voor meer informatie over de podcast maker: www.bizzmodell.com

    Voor meer informatie over Jitske Kramer: https://jitskekramer.nl/

    Wil je meer lezen over Jitske Kramer? Hier staan al haar boeken.

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • De  economie rust gelukkig nooit. En dat is maar goed ook. Maar als  ondernemer doe je altijd mee met een marathon. Veel ondernemers laten  zich leiden door de waan van de dag en vergeten om zich heen te kijken  wat er gebeurt. Jerry Helmers heeft en een goede kijk op zaken. Als  columnist bij de Telegraaf en panellid bij BNR zit hij dicht bij het  allerlaatste ondernemersnieuws.

    Website van zijn onderneming: https://www.crownmedia.nl/

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • Celine van Aalst verteld over hoe stemgebruik meer impact kan hebben op het succes van uw business.

    We gebruiken het dagelijks en denken er niet bij na.  Jouw stem is heel belangrijk instrument en middel om er meer mee te doen.  Je kunt er veel meer mee doen. Door je stem goed te gebruiken kan je meer indruk, vertrouwen en leiderschap uitstralen in een gesprek, presentatie of aan de telefoon.

    Voice gaat het helemaal maken in 2020 als ik de laatste trends mag geloven. Maar hoe zit het met jouw Voice? Is het een succes? Luister naar de podcast met Celine van Aalst. Zij is een professionele voice trainer en leert je stem beter te gebruiken. 

    Wil je Celine een keer spreken? https://www.yourvoicepower.nl/

    Luister ook naar de andere podcast van www.bizzmodell.com

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • Op  internet gedragen mensen zich door FOMO net als honden. We snuffelen  aan elkaar en als het wat is blijven we even hijgen. Niet te lang want  we moeten door. Want op internet kan je je leven als maatwerk inrichten.  Welkom in de wereld van kraslot economie. Kan je wat voor mijn beteken  enof niet. Onbewust is de stelregel al: wie niet gezien is, is weg.

    Lees hier meer boeiende artikelen van Frans van der Reep

    https://www.fransvanderreep.com/

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • Wij  denken dat internet heel veel heel gebracht. Maar het heeft ook een  schaduwzijde. De platform economie zorgt ervoor dat er moderne lage loon  banen ontstaan. Google heeft na 10-15 jaar ongeveer 70.000 datapunten  van je leven. Mensen worden uitgesloten of we sluiten ze onbewust uit.

    Leer hier meer artikelen van Frans van der Reep.

    https://www.fransvanderreep.com/

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • "Bewust  leiderschap betekent bewust zijn van jezelf en je omgeving, waardoor je  optimaal kunt functioneren. Dat geldt voor alle lagen in de  organisatie, zeker de top. Als leiders op een resultaat- en mensgerichte manier sturen, creëren ze een organisatiecultuur waarbij vertrouwen en uitdaging in de juiste balans zijn." 

    Een manager of leider worden vergeet ambitie, maar ervaring leert dat niet iedereen ervoor geschikt is. De verwarring tussen ambitie en aspiratie is vaak groot met persoonlijke gevolgen. Kan je jezelf recht in de spiegel aankijken en nee zeggen tegen je omgeving als het gaat om je groeipad? Verwachtingen is altijd gekoppeld aan leiderschap.

    Heb je vragen? Laat het ons weten of kijk op https://josclaessens.com/

    Boek bestellen?

    Bewust Leiderschap

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • "Strategie-uitvoering is een ware kunst, zo blijkt uit onderzoek:  slechts 8% van leiders goed is in zowel strategie als uitvoering en  eenzelfde laag percentage van medewerkers een hoge mate van zelfsturing laat zien. Als leiders theorie met praktijk of  inspiratie met verantwoordelijkheid weten te verbinden, verstaan ze die  kunst."

    Strategie en uitvoeren daarvan begint altijd in een cultuur waar he gedragen wordt. Het is kan nooit een eenrichtingverkeer zijn. Mensen moeten betrokken zijn en worden. En durft je als management het echt over te laten aan de operationele lagen? Nieuwe  strategie zorgt voor energie, maar als het niet goed gemanaged wordt is  het een teleurstelling. Kortom, genoeg redenen om ernaar te luisteren.

    Heb je vragen? Laat het ons weten of kijk op https://josclaessens.com/

    Boek bestellen?

    Bewust Leiderschap

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • "Vaak richten we ons alleen op de bovenstroom, de zichtbare 10%. En  dat terwijl maar liefst 90% half- of onzichtbaar is en niet alleen het  ‘hoe’ maar ook het werkelijke resultaat bepaalt. Als leiders grip krijgen op die allesbepalende onderstroom, kunnen ze  hun organisatie naar succes en toekomst loodsen."

    We struikelen over allerlei geweldige oplossingen over customer journey, maar is het niet tijd om eens na te denken over employee journey? Medewerkers zijn het meest kostbare onderdeel van je bedrijf. Dus waarom niet meer focus of wat mensen echt willen als twintig, dertig of vijfenveertig zijn?

    Mocht je ik keer wachten bij de receptie, kijk eens hoe mensen lopen, wat stralen ze uit of hangende schouders. Misschien allemaal voortekenen dat er een veenbrand is...

    Heb je vragen? Laat het ons weten of kijk op https://josclaessens.com/

    Boek bestellen?

    Bewust Leiderschap

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • Wat  doe je als je een student bent en je wilt toch een cv hebben met  toonaangevende projecten en namen zodat je toekomstige werkgevers je  serieuzer gaan nemen?

    Joep en Stefan zijn gestart met Blackbear platvorm. Ze verbinden jonge professionals met bedrijven die extra  denkkracht nodig hebben voor het oplossen van hun bedrijfsuitdagingen.

    Iedereen  verklaarde hun voor gek. Familie, vrienden en oude werkgevers. Maar wie  is nou eigenlijk gek? Ze kozen hun eigen aspiraties en het lijkt er ook  op dat het gaat lukken.

    Kunnen  ze groeien en gaan ze slagen in de markt. Ik denk het persoonlijk we.  Want zeg eens eerlijk: ze hebben een leger van meer dan 1000  hoogopgeleide talenten klaarstaan om je te helpen. Dat noem ik Generatie-Z power.

    Luister naar hun verhaal om vallen en opstaan, leren en geloven in je kunnen.

    https://blackbear.global/

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message
  • In dit podcast gaan wij in gesprek over de zin en onzin van sollicitatie testen. Ik werd nieuwsgierig n.a.v. een bericht van Japke-d  Bouma over sollicitatie testen. Ik vroeg mij af: Waarom zou je  werkgevers niet mogen testen als toekomstige werknemer? Zo kwam er een  podcast tot stand met Richard Engelfriet.

    Samen  met Richard Engelfriet bespreek is onderwerpen als testen van  sollicitanten. De meeste testen moeten namelijk zelf wetenschappelijk  getest zijn op betrouwbaarheid. Weten werkgevers dit ook? Sommige testen zijn te faken. Je kunt op internet informatie over vinden hoe het moet.

    En  mocht je toch op gesprek komen, vraag naar de kernwaarden van een  bedrijf die ze op internet verspreiden. En wat doen ze daarmee? Zie je  het terug in wat ze ook echt doen? Is het alleen bla bla?

    En dan mijn grote vriend Simon Sinek met de WHY. Als hij ergens komt zijn de zalen uitverkocht, mensen staan  in de rij. Immers je moet een WHY hebben als bedrijf. Maar wist je dat  er heel veel bedrijven geen WHY hebben en toch succesvol zijn? Het WHY  is een goed geolied marketinginstrument. Meer niet. Immers er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat WHY echt werkt.

    Richard  Engelfriet (1977) is sinds 2001 dagvoorzitter, spreker, columnist en  onderzoeker. Daarnaast is hij auteur van vele managementboeken, waarvan  ‘De Succesillusie’, ‘Zo simpel kan het zijn’ en ‘Hoe vang ik een rat?’  de bekendste zijn.

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bizzmodell/message