Episoder

 • Kun je niet genoeg krijgen van Ellens fijne stem? Luister dan naar de Jan Hanlo Podcast, de nieuwe podcast van de Groene Amsterdammer waarvan nu één aflevering in de Boeken FM-feed verschijnt.

  In deze podcast spreekt dichter, NRC-columnist en presentator van Boeken FM Ellen Deckwitz met vijf auteurs die zijn genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs voor Nederlandstalige literaire essayistiek.

  In deze aflevering vertelt filosofe Miriam Rasch over Frictie, in 2020 verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij. In de andere afleveringen, te beluisteren via groene.nl/janhanlopodcast, zijn Charlotte Van den Broeck, Sinan Çankaya, Marian Donner en Sietske Frederika van Koeveringe te gast.

  • Productie: Gizelle Mijnlieff

 • Op 10 mei wordt de winnaar van de Libris Literatuur Prijs bekend gemaakt. In deze tweede aflevering over de shortlist bespreken Joost, Ellen, Bob en Merel de resterende boeken van de lijst: Confrontaties van Simone Atangana Bekono en De onbevlekte van Erwin Mortier. Wie gaat er winnen, wie moet er winnen en... is er een dark horse?

  De bespreking van Jeroen Brouwers' Cliënt E. Busken vind je terug in seizoen 3, aflevering 8.

 • Manglende episoder?

  Klik her for at forny feed.

 • In de aanloop naar de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs bespreekt Boeken FM in twee afleveringen de shortlist. In Deel I komen De Saamhorigheidsgroep van Merijn de Boer, Wij zijn licht van Gerda Blees en Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld aan bod. Wat vinden Joost, Ellen en Bob van de boeken en zit er al een gedoodverfde winnaar tussen?

  Alle inzenders van de Virginia Woolf-prijsvraag opgelet: we verkondigen aan het eind van de aflevering de winnaars.

 • Een stilistisch meesterwerk. Een van de grootste, vernieuwende romans van de twintigste eeuw. Zo lovend wordt 'Mrs Dalloway' van Virginia Woolf vaak omschreven; men smult ervan. Doet het Boeken FM-panel dat ook? In deze aflevering schuift Marja Pruis aan om het te hebben over de roman en het leven van Virginia Woolf.

  Prijsvraag
  In samenwerking met uitgeverij Rainbow geven we 3 exemplaren van Mevrouw Dalloway weg. Maak een tekening van Virginia Woolf, een vrije intepretatie van Mrs Dalloway of een collage of meme, en post die op Instagram met de tag @boekenfm. De leukste drie inzendingen ontvangen het boek. Insturen kan tot 28 maart.

  Boekentips

  Nederlandse dichters (de wat oudere generatie)

  Marja: M. Vasalis - Parken en woestijnen / Judith Herzberg / Esther Jansma / Mustafa Stitou - Varkensroze ansichten
  Ellen: Paul Snoek / Rutger Kopland / Hans Faverey
  Wat jongere auteurs: Tjitske Jansen / Ester Naomi Perquin / Alfred Schaffer
  Internationaal: Wisława Szymborska / Tomas Tranströmer
  Engels: Marie Howe - What the living do / Sophie Cabot Black / Robin Coste Lewis - Voyage of the Sable Venus and Other Poems / Bloemlezingen van Poetry International
  Joost: Hannah Sullivan - Three Poems

  Autobiografieën

  Privédomein-reeks
  Marja: Gebrand Bakker - Jasper & zijn knecht + Knecht, alleen / Tove Ditlevsen - Kopenhagen Trilogie / Vivian Gornick - The Odd Woman and the City: A Memoir
  Joost: James Salter - Dwars door de dagen
  Ellen: Lev Tolstoj - Mijn biecht / Martha Graham - Blood Memory

 • In deze aflevering van Boeken FM wordt een roman besproken die Joost en Ellen beiden meerdere keren hebben herlezen: 'De verborgen geschiedenis' (The Secret History) van Amerikaans schrijfster Donna Tartt. Haar debuut, dat uitkwam in 1992, opent vrijwel direct met een groots drama: er wordt een student om het leven gebracht. Wie het gedaan heeft is duidelijk, maar hoe heeft het zover kunnen komen? Joost en Ellen praten over waarom dit boek zo geliefd is bij velen, waarom is er nog geen Netflix-serie van is gemaakt en wat hun eigen droomcast ervoor zou zijn. Plus: ben je naarstig op zoek naar een nieuwe boekenvriend? Luister dan naar de oproep van Madelon en stuur je reactie naar boekenfm@dasmag.nl.

  Boekentips

  In één ruk uitgelezen
  Ellen: Annie Ernaux - Meisjesherinneringen / Frans Kellendonk - Mystiek lichaam / Lev Tolstoj - Anna Karenina
  Joost: Tobias Wolff - Old School / Margaret Atwood - The Handmaid’s Tale

 • Daar is-ie, precies op tijd voor kerstavond: de Boeken FM Kerstspecial van 2020! Te gast is niemand minder dan schrijver en journalist Marja Pruis. Joost, Ellen en Marja praten over misschien wel de bekendste zussen uit de literatuurgeschiedenis, de gezusters Brontë. Ellen weidt uit over haar favoriete werk - Wuthering Heights van Emily en Marja praat over Charlottes Jane Eyre. Daarnaast geeft iedereen twee top 3-lijstjes van het jaar. Wat waren de beste boeken, series en films van 2020?

  Top 3 - 2020 - Boeken
  Ellen: Ischa Meijer - Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan: Samengesteld en ingeleid door Ronit Palache / Bernke Klein Zandvoort - Veldwerk (poëzie) / David Van Reybrouck - Revolusi
  Joost: Emmanuel Carrère - Andere levens dan het mijne / Ted Hughes - Kraai (vert. Daan Doesborgh) / Celia Paul - Self-Portrait
  Marja: Merlijn Kamerling - Nu ik je zie / Splinter Chabot - Confettiregen / Tove Ditlevsen - Kopenhagen-trilogie (Afhankelijkheid) / Leslie Jamison - Make It Scream, Make It Burn: Essays / Penelope Lively - The Photograph

  Top 3 - 2020 - Series & Films
  Ellen: Fleabag / Corpus Christi / Tenet
  Joost: David Copperfield / The Good Lord Bird / BoJack Horseman
  Marja: Hope / American Honey / Ozark / Mrs. America

 • In deze aflevering van Boeken FM worden twee vuistdikke non-fictieboeken besproken die in november bijna tegelijkertijd werden uitgegeven en over hetzelfde onderwerp gaan: de geschiedenis van Nederlands-Indië. Joost en Ellen vergelijken ‘De wraak van Diponegoro’ van Martin Bossenbroek met ‘Revolusi’ van David Van Reybrouck. Hoe verhouden de auteurs zich tot de geschiedenis waar ze over schrijven en wat zijn de verschillen in hun vertelmethodes? Plus: wat als je zelf van lezen houdt, maar je aan het daten bent met iemand zonder boekenkast?

 • In deze aflevering van Boeken FM - De Plathcast - praat het boekenpanel over het leven en werk van Sylvia Plath naar aanleiding van de nieuwe biografie die onlangs over haar is verschenen: 'Rode komeet' van Heather Clark. Bob, Joost en Ellen praten over Plaths turbulente leven, de poëzie en de roman die ze schreef en haar verbintenis met Ted Hughes.

 • Daar is-ie dan: de Nobelprijsspecial! Deze aflevering van Boeken FM gaat over Louise Glück, de Amerikaanse dichteres die dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur won. Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen bespreken haar oeuvre, praten over poëzie en analyseren enkele van haar gedichten. De gedichten in deze aflevering zijn vertaald door niemand minder dan Ellen Deckwitz zelf en mee te lezen op onze Instagram @boekenfm.

 • In de tweede aflevering van het vierde seizoen van Boeken FM bespreken Joost de Vries, Ellen Deckwitz en Bob Kappen het onlangs vertaalde werk ‘De jaren’ van de Franse schrijfster Annie Ernaux. Het boek wordt een ‘collectieve autobiografie van onze tijd’ genoemd - het vertelt het verhaal van de twintigste-eeuwse (1941-2006) Franse geschiedenis zoals weerspiegeld in het leven van één vrouw. Allerlei indrukken, beelden, foto’s, boeken, reclame en krantenkoppen komen langs. Ook praat het panel, naar aanleiding van luisteraarsvragen, over boeken met memorabele eindes en gothic novels.

  Boekentips in deze aflevering

  Memorabele eindes:
  Ellen: Jo Boer - Kruis of munt / Yukio Mishima - Het gouden paviljoen / Gerbrand Bakker - Boven is het stil / Gerard Reve - De avonden / George Orwell - 1984 / Hella Haasse - Oeroeg (teleurstellend) / Jonathan Safran Foer - Everything is Illuminated / Michail Boelgakov: De meester en Margarita
  Joost: Cees Nooteboom - Mokusei! / Peter Carey - Oscar en Lucinda / Louis de Bernières - Captain Corelli’s Mandolin (teleurstellend)
  Bob: Albert Camus - De Pest

 • Boeken FM is terug! We trappen het vierde seizoen af met een boek dat uit de vergetelheid is gehaald. Schrijfster, schilder en vertaler Jo Boer publiceerde in 1949 de roman ‘Kruis of munt’, waarin Jopie Landman op tweejarige leeftijd met opa, oma en moeder vanuit Soerabaja in Nederland arriveert. Boer noemt het werk "het verslag van haar jeugd". 'Kruis of munt' werd geprezen: het won in 1948 al de Vijverbergprijs vóórdat het uitkwam. Onder andere Borderwijk, die in de jury zat, was onder de indruk van het boek. Is het Boeken FM-panel ook zo enthousiast? Ook vertellen luisteraars waar en wanneer ze deze podcast luisteren, en geeft Joost tips over wat te lezen uit het immense oeuvre van A.F.Th. van der Heijden.

  Boekentips in deze aflevering

  Beginnen met het oeuvre van A.F.Th. van der Heijden:
  Joost: De slag om de Blauwbrug / Advocaat van de hanen / Het schervengericht

 • Het derde seizoen van Boeken FM eindigt met een Smalltalk. In deze tropische aflevering bespreken Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Merel Borst de boeken die hun reislust hebben opgewekt, of waardoor ze naar een bepaalde plek zijn afgereisd. Daarnaast komen er een aantal luisteraarsvragen aan bod over ras, identiteit en migratie. Wat zijn boeken die in, het licht van de hedendaagse gebeurtenissen, gelezen of herlezen moeten worden?

  Boekentips in deze aflevering

  Ras en identiteit

  Ellen: Ta-Nahesi Coates – Between the World and Me / Margaret Mitchell – Gone with the Wind / Hella Haasse – Oeroeg / E. du Perron – Land van herkomst
  Joost: James Baldwin – The Fire Next Time / V.S. Naipaul – The Mimic Men
  Merel: Chimamanda Ngozi Adichie - Amerikanah

  Migratie & migratierecht

  Ellen: Radna Fabias – Habitus / Ocean Vuong – On Earth We’re Briefly Gorgeous & Night Sky With Exit Wounds / Sarah Howe – Loop of Jade / Salman Rushdie – The Ground Beneath Her Feet / Helga Ruebsamen – Het lied en de waarheid
  Joost en Merel: Valeria Luiselli – Vertel me het einde & Archief van verloren kinderen

 • In de dertiende aflevering van seizoen 3 van Boeken FM bespreken Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Merel Borst het onlangs verschenen werk ‘Het wolkenpaviljoen’ van Jannie Regnerus. Een architect komt met het stranden van zijn huwelijk tot een confronterend inzicht: waar hij voor andere gezinnen huizen ontwerpt, is hij zijn eigen thuis verloren. Het panel praat over het gebruik van metaforen in deze roman, de bijzondere vorm waarin het beschreven is, en beantwoordt naar aanleiding van een luisteraarsvraag wat leesplezier precies is.

  Boekentips in deze aflevering

  Favoriete moeilijke of taaie boeken:

  Joost: Salman Rushdie - The Ground Beneath Her Feet / Umberto Eco - De slinger van Foucault / A.F.Th. van der Heijden - Drijfzand koloniseren
  Ellen: Douglas Hofstadter - Gödel, Escher, Bach / Maurice Blanchot / Paul Ricoeur - Time and Narrative
  Merel: Robert M. Pirsig - Zen en de kunst van het motoronderhoud

  Boeken die emotioneel overvallen of aanzetten tot nadenken:

  Ellen: Jente Posthuma - Waar ik liever niet aan denk / Jonathan Safran Foer - Everything is Illuminated / Ta-Nehesi Coates - Between the World and Me
  Merel: Lisanne van Sadelhoff - Je bent jong en je rouwt wat
  Joost: James Salter - Lichtjaren

  Romans die in een toplijstje horen:

  Ellen: George Eliot - Middlemarch / Manon Uphoff - Vallen is als vliegen / Salman Rushdie - The Ground Beneath Her Feet / Salman Rushdie - Midnight’s Children / Yukio Mishima - Bekentenissen van een gemaskerde / J.D. Salinger - Franny and Zooey / Virginia Woolf - Mrs. Dalloway
  Merel: Carson McCullers - The Heart is a Lonely Hunter / Max Porter - Grief is the Thing with Feathers
  Joost: Penelope Lively - Moon Tiger / James Salter - Lichtjaren / Edward St Aubyn - Patrick Melrose romans

 • In deze special van Boeken FM bespreken Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Merel Borst de boeken die op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2020 staan. De prijsuitreiking is vanwege coronamaatregelen uitgesteld én vindt plaats via Zoom, maar de spanning is er niet minder om: wie wint de Libris Literatuurprijs 2020?

  07:20 | Nachtouders - Saskia de Coster
  13:12 | De hoogstapelaar - Wessel te Gussinklo
  17:40 | Zwarte schuur - Oek de Jong
  23:58 | Liefde, als dat het is - Marijke Schermer
  32:20 | Uit het leven van een hond - Sander Kollaard
  39:30 | Vallen is als vliegen - Manon Uphoff

 • In de elfde aflevering van seizoen 3 van Boeken FM bespreken Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen de onlangs verschenen vertaling ‘Jaag je ploeg over de botten van de doden’ van de Poolse auteur Olga Tokarczuk, die in 2019 de Nobelprijs voor de Literatuur van 2018 ontving. In een afgelegen Pools dorpje woont de excentrieke zestiger Janina Duszejko, die vertelt over de vreemde gebeurtenissen die zich in haar buurt afspelen. De roman wordt een ‘literair moordmysterie’ en ‘feministische ecothriller’ genoemd, maar is dat wel de hoofdzaak van het boek? Ook passeert een relevante luisteraarsvraag de revue: wat voor invloed heeft een pandemie op literatuur?

  Boekentips in deze aflevering

  Boeken over schaamte
  Joost: Marja Pruis - Genoeg nu over mij
  Ellen: Sally Rooney - Normal People / Sándor Márai - Gloed
  Bob: Marja Pruis - Oplossingen Margaret Mazzantini - Schittering / Ocean Vuong - On Earth We’re Briefly Gorgeous / Thomasz Jedrowski - Swimming in the dark

 • In de tiende aflevering van seizoen 3 van Boeken FM bespreken Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen het langverwachte slotwerk van Hilary Mantels trilogie over Thomas Cromwell: ‘De spiegel & het licht’, én ontvangen ze een erg bijzondere surprise guest. Hilary Mantel ontving veel lof voor haar nieuwe boek, dat de trilogie compleet maakt - ‘wat Tolstoj met “Oorlog en Vrede” deed voor Rusland, doet Hilary Mantel met haar Cromwell-trilogie voor Engeland’, schreef de Guardian. Boekhandel Waterstones bestempelde de verschijning van het boek als het grootste literaire event van dit decennium. Wat vindt het panel van 'De spiegel & het licht', en de nu voltooide trilogie over de Engelse staatsman in z'n geheel? En wie is toch die surprise guest?

 • De negende aflevering van seizoen 3 van Boeken FM is een speciale, want we zitten allemaal noodgedwongen binnen in ons eigen huis. In deze Corona-special bespreken Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen het boek ‘De Pest’ van de Franse schrijver en filosoof Albert Camus. Het panel belicht het belang van absurdisme in Camus’ werk en leven, en spreekt over de verschillende hoofdpersonages en hun reactie op de crisis. Daarnaast hoor je van Bob welk boek ideaal is om te lezen tijdens quarantaine, en kom je erachter wie van het panel met balpen in boeken schrijft…

  Boekentips in deze aflevering

  Obscure boeken
  Ellen: Andreas Burnier - Een tevreden lach
  Joost: William T. Vollmann - Europe Central
  Bob: Clare Lennart - Huisjes van kaarten

  Leestip in tijden van quarantaine
  Bob: Paul de Wispelaere - Een eiland worden

 • In de achtste aflevering van seizoen 3 van Boeken FM bespreken Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen in het kader van de Boekenweek de nieuwe roman van Jeroen Brouwers. In ‘Cliënt E. Busken’ zit een oude man vastgegord in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling waar hij tegen zijn zin verblijft en denkt, piekert, maalt en bedoelt. Het panel belicht het oeuvre van Brouwers, spreekt over de opvallende vorm van dit boek en bekijkt de manier waarop er met taal wordt gespeeld. Daarnaast geven Joost, Ellen en Bob hun reactie op het boekenweekessay van Özcan Akyol, krijg je te horen wat nou echt goede rode-oortjes-literatuur is én welke toneelteksten je zou moeten lezen.


  Boekentips in deze aflevering

  Rode-oortjes-literatuur
  Ellen: Robert Nye - Merlin / Joost Zwagerman - De buitenvrouw / Alan Moore - Lost Girls / Anne Sexton (poëzie)
  Joost: Eric Van Lustbader 

  Bob: Edmund White - A Boy’s Own Story / Louis Paul Boon - Mieke Maaike’s obscene jeugd

  Toneelteksten
  Ellen: Peer Wittenbols - Atalanta / Harold Pinter / Eugène Ionesco - De koning sterft / Ilja Leonard Pfeijffer - De eeuw van mijn dochter / Euripides / Sophokles / James Goldman - The Lion in Winter
  Joost: Harold Pinter - Betrayal / Yasmina Reza - Art / Shakespeare
  Bob: Tennessee Williams / Eugène Ionesco / Bertolt Brecht

 • In de zevende aflevering van seizoen 3 van Boeken FM bespreken Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen de nieuwe toevoeging aan de Privé-domein reeks: ‘Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan’ van Ischa Meijer, samengesteld door Ronit Palache. Het leven van Ischa Meijer ging niet onopgemerkt voorbij - in zijn werk rekende hij genadeloos af met het verstikkende joodse milieu waaruit hij voortkwam. Ronit Palache toont aan de hand van Meijers werk hoe hij zich uitsprak over de oorlog en de joodse identiteit. Het panel spreekt over hoe Ischa het doorgeven van oorlogstrauma door generaties heen inzichtelijk maakt en praat over de waarde van humor in zijn teksten. Daarnaast wordt er door een luisteraar gevraagd over vertalingen - welke vertalingen zouden nou dringend (opnieuw) op de Nederlandse markt gebracht moeten worden?

  Boekentips in deze aflevering

  Vertalingen
  Joost: Annie Ernaux - Les années (The Years, De jaren) / Olga Tokarczuk - Drive Your Plow Over the Bones of the Dead
  Ellen: Esther Kinsky - Kreupelhout / Osip Mandelstam / Rolf Jacobsen
  Bob: Klaus Mann - De vulkaan / Het werk van Albert Camus, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Boris Vian

  De Meester en Margarita
  Ellen: Van Oorschot, 2017, Vert. E. Waegemans en Aai Prins / Pierre Choderlos de Laclos - Riskante relaties (vert. Martin de Haan)

 • In de zesde aflevering van seizoen 3 van Boeken FM bespreken Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen de klassieker ‘De beste jaren van juffrouw Brodie’ van de Schotste schrijfster Muriel Spark. Voor de eigenzinnige Jean Brodie zijn haar jaren als schooljuffrouw op een meisjesschool in Edinburgh onmiskenbaar haar beste jaren. Ze is hartstochtelijk toegewijd aan haar onorthodoxe onderwijsmethoden en - het belangrijkste - aan ‘haar meisjes’. Joost spreekt over de onverwachte fascistische elementen in deze roman, Ellen vertelt over de boeken waar ze graag in verdwijnt, en Bob weidt uit over zijn middelbareschooldocent Nederlands die hem aan het lezen kreeg.

  Boekentips in deze aflevering

  Boeken over identiteit
  Ellen: Abdelkader Benali, Hafid Bouazza, E. du Perron - Het land van herkomst
  Joost: Moshin Hamid - Exit West
  Bob: Sayed Kashua - Dancing Arabs / Elif Shafak

  Boeken waar je in kunt verdwijnen
  Ellen: George Eliot - Middemarch / Bret Easton Ellis - The Rules of Attraction
  Joost: Donna Tart - The Secret History