Episoder

  • Han är en av våra största Tv-profiler, en legendar inom sportjournalistiken och var verksam som sportkommentator i 43 år.

    Utöver sina många sportuppdrag så gjorde han gjorde stor succé tillsammans med Björn Skifs i Kryzz.Ledde familjeunderhållningsprogrammet Det kommer mera och vann 1992 det stora journalistpriset.Här i Elfving möter blir det ett samtal om Arnes tid i skolan och om hur gympaläraren räddade Arne från att bli underkänd. Arne berättar också om hur han upplever att livet rättat sig efter hans takt, att han har haft turen att det dykt upp saker vid rätt tillfälle genom livet.Vidare berättar Arne om tillfälligheterna hur han kom in på TV och att han har mycket att tacka Lars-Gunnar Björklund för. Det underliga att det alltid gått bra för Sverige när Arne refererat och hur förbundet krävde att Arne Hegerfors skulle kommentera när Sverige spelade.Att han haft lätt för sig när det kommer till att arbeta med sport. -Det som man är intresserad av behöver man inte plugga, det åker bara rakt in, berättar han för Ulf Elfving.Han berättar även om sitt stora intresse för musik och hur han tidigare inte kunde passera en skivbutik utan att köpa något, -Jag är våldsamt musikintresserad.Arne säger att han idag mår bra och känner att han haft en stor tur trots stroke, hjärtinfarkt och hjärntumör på kort tid. -Jag har en fantastisk fru som tagit hand om mig och tre fantastiska barn och vi har det hur bra som helst, berättar Arne Hegerfors för Ulf Elfving.

  • Ulf Elfving möter konstnären, batteristen och skådespelaren Janne "Loffe" Carlsson i ett samtal om livet, konsten och andligheten.

    Janne Carlsson har precis fyllt 80 år, och berättar bland annat om de olika roller han har gjort och som har definierat honom. Både de allvarliga, mer djupgående och de mer lättsamma och glättiga.Han pratar också gärna om den andlighet han upplever i olika former, bland annat om tecken han får när det gäller att välja vägar i livet.- Jag har alltid sagt att jag har lite tomtar omkring mig, och om jag inte gör som de säger blir de ledsna.

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Pelle Holmberg är biolog och författare, känd som en av Sveriges främsta svampexperter. För ett år sedan fick han diagnosen demens. För första gången berättar han hur det påverkar honom och familjen.

    I ett öppenhjärtligt samtal med Ulf Elfving berättar vår främsta svampexpert Pelle Holmberg och hans fru Ingrid om hur livet nu har tagit en helt annan vändning.Familjen väljer nu att berätta om hur deras liv förändrats genom att Pelle fått sin diagnos.- Jag vill berätta för att jag hoppas att det kan hjälpa andra. Och jag tycker man ska tala mera om hur man ska hantera denna sjukdom. Jag har tur som har min familj omkring mig och så är jag på ett bra pensionat där jag träffar andra i min situation. Livet förändras men jag har kvar kärleken till skogen. Och jag hittar fortfarande i mina svampmarker och kommer att fortsätta ha mina grupper på svamppromenader, säger Pelle Holmberg till Ulf Elfving.

  • På lördag väljs hon till partisekreterare för Socialdemokraterna hon ersätter Carin Jämtin som valt att lämna sitta arbete. Hon har tidigare varit ordförande för Kommunstyrelsen i Örebro.

    Lena berättar om varför hon valt att tacka ja till det här jobbet, vad hon gör på sin fritid, hur hennes uppväxt i Örebro såg ut och vad hon berättade för Stefan Löfvén när han ringde och ställde frågan om hon ville bli ny partisekreterare.Här får vi möta personen och politikern Lena Baastad Rådström. Hon har i många år varit Kommunstyrelsens ordförande i Örebro men lämnade politiken i början på året för att jobba på en ledarskapsbyrå. Men nu är hon alltså tillbaka i den politiska hetluften .Hon har varit fiskrensare på Island, plockat persikor på Nya Zeeland i sin ungdom. Här får vi veta varför hon valde att gå ut på sin blogg och berätta att hon blivit kär. - Politiken är fantastisk, men det kan ibland är det rätt mycket skitsnack också säger hon medanledning av att hon kände sig tvungen att gå ut och berätta om sin nya kärlek på sin blogg som Kommunstyrelsens ordförande.Hon berättar också om hur det är att ständigt bli bedömd utifrån sitt utseende. Vad hon har på sig och hur hon ser ut.- Jag är beklämd över att vi inte kommit längre, det är fortfarande ojämna strukturer, det är därför vi måste ha de där jämställdhetsglasögonen på oss hela tiden, säger Lena Baastad Rådström till Ulf Elfving i söndagens Elfving möter.

  • Hon är en av våra absolut största artister och skådespelare både komiska och allvarliga roller har hon hanterat med stor framgång.

    Hon gjorde stor succé tillsammans med Johan Rabaeus på Stockholms Stadsteater där spelade Fraülein Schneider och Herr Schultz. Hon var magnifik i den rollen skrev flera tidningar.Här i Elfving möter blir det ett samtal om uppväxten i Helsingfors under kriget. Hon berättar också hur hennes engagemang för de brasilianska gatubarnen startade. - Jag har fått så mycket bra musik från Brasilien så jag kände att det var dags att betala tillbaka, berättar hon för Ulf Elfving. Jag startade därför en insamlig när jag fyllde år så att jag på det sättet kunde tacka för musiken.Vidare berättar hon om hur det gick till när hon portades från en kyrkokonsert med förklaringen att hon hade för sexig röst. Här delar hon med sig av hemligheten bakom rösten och hur hon arbetarmed rösten som sitt starkaste verktyg.Just nu spelas det in en dokumentär om Lill och hennes liv, och hon har planer på att sätta ihop en föreställning om sitt liv och musikens betydelse.

  • Hon har gått rakt igenom rutan och gjort succé som programledare i Allsång på Skansen. I höst blir det revy på Oscarsteatern i Stockholm.

    På tisdag sänds säsongens sista Allsång på Skansen med Sanna Nielsen som programledare. Hon tog sig tid i sittt fullspäckade schema för att gästa Elfving möter. Det blev ett öppenhjärtligt samtal om Melodifestivalen, som hon både ett och varit med och tävlat i hela 7 gånger och livet. Hur det var att växa upp i Bromölla när hon slagit igenom redan som 11-åring. Då gästade hon Ragnar Dahlberg i Café Norrköping och genombrottet var ett faktum.- Det var jobbigt att vara tonåring. Hela skolan mobbade mig och ritade konstiga tecken på bilder av mig. Då ville jag gå till skolan och vara utklädd till någon annan säger Sanna till Ulf Elfving. Nu försöker hon använda sina erfarenheter av mobbing genom att vara aktiv inom BRIS, Barnens Rätt i Samhället.I höst kommer hon åter igen att utmana sig själv, nu blir det revy på Oscarsteatern. Det har jag aldrig gjort förut, ska bli en riktig utmaning. säger Sanna Nielsen.

  • Marianne Rundström har varit verksam som samhällsjournalist i radio och tv i över fyrtio år. Sedan tjugo år är hon programledare för Gomorron Sverige.

    Marianne Rundström debuterar i dagarna med sin bok Passé. Den handlar om Sveriges åldersfixering. I ett öppenhjärtligt möte med Ulf Elfving är det denna gången hon som får svara på frågorna. Det är ett samtal onm varför Sverige är så fixerade vid ålder och att man måste lämna arbetslivet när man fyller 67. - I vissa yrken är man ju på topp när man är 70, säger Marianne till Ulf. Jag är mycket snabbare nu och har en helt annan referensram bakåt och då går det snabbare.Hon fick ett C i upppförande och hon körde spårvagn i Göteborg. Sedan har det blivit radio och tv för hela slanten. Hon berättar här hur det kändes att åka ner till Thailand direkt efter tsunamin, hur berörd hon blev och hur det känns att anta en professionell programledarroll när man måste. Om ett och ett halvt år så tvingas hon att gå i pension från SVT, något hon tycker är diskriminerande och orättvist.

  • Han är en av de främsta ståupparna. Han drog mera folk till sin show Stadsministern än vad alla partiledare gjorde när han var i Almedalen under valåret.

    Özz Nûjen kan skämta om det mesta högt som lågt. Han drar fulla hus på alla arenor runt om i hela Sverige. Här berättar han för Ulf Elfving hur hans flykt till Sverige såg ut. Det var ett par dramatiska dygn då hans mamma och syskonen flydde över gränserna till Sverige. De flydde över minfält och han kan än känna lukten av hur det var den natten.- Jag var tvungen att vara tyst hela tiden sa mamma strängt, men såklart började jag tokhosta. Det var obehagligt och jag var faktiskt sängvätare i många år efter det, säger Özz.Det är ett möte som är roligt stundtals men också allvarligt och med stor kärlek till sitt land - Kurdistan och Sverige. Möt Özz Nûjen i Elfving möter.

  • Björn Rosengren är mannen har många titlar på sitt visitkort. Näringslivsminister, TCOordförande, entreprenör, Kiviksmedaretare med fler. Har tjänat gott om pengar sedan han slutade med politiken .

    Nu har boken om hans liv kommit ut. Mitt i steget heter den och den har han skrivit tillsammans med Johan Hakelius. I Elfving möter får vi möta mannen som fick de stora rubrikerna efter ett porrklubbsbesök för 25 år sedan. - "Jag bröt faktiskt ihop efter det", säger han. Det är värst när det drabbar ens nära och kära. Idag är det mera transparans i samhället, säger han och ger en kort krishanteringskurs. Erkänn direkt och be om ursäkt inget annat finns att göra.Vi får också höra hur det var men pappan som hade ett fruktansvärt humör och vad det betytt för Björn när han nu mycket framgångsrikt rör sig i sociala sammanhang.

  • Johanne Hildebrandt var som en av Sveriges första kvinnliga krigsreporta, pionjär inom sitt område. Nu är hon dragit sig tillbaka till ett hus i skogen där hon mycket framgångsrikt skriver romaner.

    Ulf Elfving möter Johanne Hildebrandt. Det blir ett mycket öppenhjärtligt samtal om krig, fred, gudinnor, kärleken och mycket mer. Hon är som första kvinna invald i Kungliga Krigsvetenskapsakademin. Ett stort uppdrag som hon ser som ett stort erkännande. - Det är första gången sedan starten 1796 som en kvinna väljs in här, så det är mycket stort säger Johanne till Ulf i Elfving möter.Men uppväxten i en liten by i Lapplands inland var inte helt problemfri. Hennes mamma födde henne som mycket ung och det fanns ingen pappa registrerad. Det var väldigt besvärligt då på 60-talet och jag fick inte döpas i kyrkan. Utanförskapet gjorde sig påmind också i skolan då ett gäng försökte mobba henne. - Jag tänkte ger de sig på mig nu och jag backar och tar emot - då får jag backa hela livet, säger Johanne. Som då slog jag till dem först. - Det är ett mirakel att jag överlevt i mitt jobb. Jag var naiv och jättemodig säger Johanne. Nu har hon dragit sig undan från krigsfronten, träffat kärleken och bor nära skogen. Jag vill inte bo i en stad där folk går på mitt huvud. Nu filar hon på nästa bok i Valhallatriologin och håller på att starta upp en egen youtubekanal.

  • Inte många får komma till Micael Bindefelds mest privata ställe, hans fantastiska sommarhus. I ett möte på hans terrass berättar han om sin kärlek till sin trädgård och engagemanget mot antisemitism.

    - Jag har två hemländer. Sverige och Israel. Så skulle det någon gång hända mig något i Sverige eller med min familj eller med andra judar i Europa så har vi nu ett eget land dit vi kan ta tillflykt, och jag kommer att flytta dit säger Micael Bindefeld. - Snart har vi inte några överlevande kvar som kan berätta om Förintelsen. Då blir det ett viktigt generationsskifte och vi måste berätta deras historier, säger Micael Bindefeld. Han startade därför en stiftelse som ska ge stipendier för att möjliggöra projekt med kulturella förtecken. Ulf bjuds på en rundtur i den magnifika trädgården som han skapat själv. Där finns hundratals med pelargoner, mängder med äppelträd som ger honom äpplemust för hela året. Ett öppenhjärtligt samtal om livet, katterna, biodlingen, kändisfester, resor, barndomen och sitt engagemang med sin egna stiftelse.

  • Elfving möter gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom. Här berättar han om midsommartraditioner från förr och fram till nu. Det är typiskt svenskt att alla äter samma sak, säger Edward.

    Redan vid 8 månaders åldern fick Edward Blom smak för det där med god mat. Han och hans föräldrar reste runt i Österrike och så skulle det ätas barnmatsburkar som hans mamma hade haft med sig. Men det ville jag inte, säger Edward. Istället gav de mig en wienerschnitzel som de trodde att jag skulle kunna ha som napp, men den var så god så jag åt upp den. Och där startade mitt matintresse.Vidare får vi också historien om hur han bjöd familjen på marinerad åsna. Det blir också ett samtal om övervikt, religion, kärleken och sonen.

  • Hon är folkvettsexperten som arbetat med hyfs och etikett i över 31 år. Det har blivit flera böcker och hon har räknat ut att hon svarat på runt 65 000 frågor,

    I dagens Elfving möter reds det ut huruvida hennes anfader hade något med mordet på Gustaf den III att göra, om han höll i vapnet eller inte.Hon är kvinnan som alltid väcker känslor och som inte alltid tycker om det hon ser på gator och i affären. Under 25 års tid tillhörde hon den beryktade Matpatrullen på Dagens Nyheter och gjorde ett starkt jobb under den tiden de provade olika restauranger.- Jag skulle aldrig får för sig att fråga någon om den är gravid eller vad och varför någon har den matlådan den har, säger Magdalena.Ja, och hur var det nu med cityshorts i stan, vara eller inte vara? Lyssna på Elfving möter Magdalena Ribbing så får ni svar.

  • I en inspelning från Bokmässan i Göteborg möter Elfving Hans Mosesson. Det blir ett samtal om livet före och efter reklamtv. Om varför han hoppade av sin marina karriär och vad Nationalteatern betytt.

    Hans Mosesson är idag en frilansande skådespelare. Han har rötterna i proggrörelsen och var med om att starta Nationalteatern i Göteborg. de turnerade runt bland skolorna i förorterna till Göteborg. Vi hade en härlig tid tillsammans vi inom Nationalteatern vi gjorde tidsmusik som var som rock´n roll i alla former, säger Hans Mosesson till Ulf Elfving. Nu hoppas han på att den bästa föreställningen och musiken enligt honom själv, Kåldolmar och kalsipper, ska bli film.Under många år förknippades han med rollfiguren Ica-Stig i reklamtv. - När jag slutade med den rollen var det som om proppen dragits ur. - Jag fick hur mycket jobberbjudande som helst berättar han för Elfving. Där han också menar att Ica-Stig förstört hans liv men att pensionen är säkrad. Hör Elfving möter Hans Mosesson i en inspelning från Bokmässan i Göteborg september 2015.

  • I en inspelning från Bokmässan i september möter Ulf Elfving Anna Mannheimer och Peter Apelgren. Aktuella med en bok om att vara gift.

    De har kallats Sveriges roligaste par. De gör det mesta tillsammans, de lever tillsammans, jobbar tillsammans och framförallt skrattar tillsammans. Det handlar om livet, barnen, kärleken och döden i en salig blandning. De kommer från olika bakgrunder, den ena växte upp utan sin pappa och den andra växte upp i en intellektuell miljö med gäster som Olof Palme med fler. Här får vi handfasta råd om allt ifrån hur man uppfostrar tonåringar till hur man inte ska göra när man vill skiljas. Och detta med att tala om döden var väldigt olika i deras familjer.- Min mormor försökte dränka sig, hon klädde på sig sin minkpäls, lade alla sina pengar i väskan sa adjö och vandrade ut i vattnet. Men det var för långgrunt så hon fick vända om och komma upp igen. Då värmde vi lite varmkorv och talade inte mer om den saken, berättar Peter Apelgren i Elfving möter.Elfving möter är inspelad inför publik på Bokmässan den 26 september 2015.

  • Han säger nej till åtta-nio intervjuer per dag. Men Elfving har han älskat sedan "Upp till tretton." - Mina barn ville att jag skulle prata som Ulf för han kunde prata med barn, så därför sa jag ja.

    Det är inte många som numera får komma hem till Leif GW Persson. Men i ett exklusivt möte på GWs balkong i en förort till Stockholm bjuds det på stor underhållning och ett mycket öppenhjärtligt samtal om barnen, kärleken, hälsan, spriten , terrorhoten, nya mjukare GW, och vad han använder sina pengar till.Det kunde dessutom ha blivit en musikalisk karriär om inte Bert Karlsson hade stoppad den. Det är hans förkärlek för s k läsarsånger som ligger till grunden för detta. Om nya bokens huvudfigur Lisa Mattei säger han: - " Hon är Evert Bäckströms rena rama motsats och det var dags att ta en paus från denne polisman. Nu är det en smart kvinna som chefar över säkerhetspolisen." Hans nya bok Bombmakaren och hans kvinna gavs ut den 31 juli 2015.

  • Ulf Elfving möter hjärnforskaren Katarina Gospic. Det blir ett samtal om hur hon kom att intressera sig för hur hjärnan fungerar. Redan som fyraåring så tänkte jag mycket på tankar, säger hon. Hur det kom sig och hur hjärnan fungerar och hur vi kan träna den.

    Ulf Elfving möter Katarina i ett roligt och lärorikt samtal. Det kommer att handla om hur vi tänker, varför och hur vi kan träna hjärnan bara vi vet hur vi ska göra.Och hur är det egentligen med mobilen. Hur farlig är den. Jag brukar likna mobilen vid en godisskål, lika svårt som det är att bara ta en godisbit på fredagsmyset lika svårt är det att låta blir mobilen.- Den stjäl extremt mycket uppmärksamhet för oss, den tar enormt mycket fokus från det vi egentligen håller på med. Hjärnan har en grundkoppling som gör att vi gillar de snabba belöningarna. Det som händer i hjärnan när vi t ex får ett sms eller någon gillar något på Facebook, är att det aktiveras en belöningsstruktur och då får vi en snabb belönsngsdusch och vi känner att vi vill ha det igen och igen.Vi får också veta hur vi känner för olika färger, vad rött, grönt eller blått aktiverar för känslor i hjärnan och varför. Och så får vi veta varför det är bra att äta bananer.

  • Far och son Parnevik i en exklusiv intervju i Elfving möter. Båda är kända, båda är pappor och familjen är viktig. Ulf Elfving möter dem hemma hos pappa Bosse på Stora Tuna, Åkersberga.

    Far och son Parnevik i ett unikt möte i alla fall i radiosammanhang. För annars ses de varje sommar då Jesper med familj kommer hem och firar semester. Jesper har ett långt liv i den absoluta golftoppen och pappa Bosse var en av de absolut största artisterna i Sverige på 60 och 70-talet. Han var och är imitatör av hög klass. Hur det vara att leva upp med en känd pappa och om hur det är att själv öppna upp dörrarna till sitt privata liv berättar Jesper Parnevik för Ulf Elfving. Jesper och hans fru Mia Parnevik och de fyra barnen bor i en stor lyxvilla i Florida och är med i en realitysåpa som slagit tittarekord. Nu planeras säsong två av Parneviks. Hur det känns för Bosse och familjen att visa upp sig hur det kom sig berättar de för Ulf Elfving. Vi får också veta vad som menas med det Jespers familj kallar "Bosse-humorn".

  • Hon har utsetts till Årets roligaste kvinna tre gånger och kallas av andra ett humoristiskt geni.

    I Elfving möter denna vecka berättar Ann Westin om hur hon vid 40 års ålder helt bytte karriär. Hon arbetade som mentalskötare men fick sluta och fick rådet att söka in på Dramatiska institutet. Och resten är historia. Hon är kanske det största kvinnliga namnet på vår humorhimmel just nu. Men vägen dit har också kantats av sjukdom, två gånger har hon drabbats av hjärnblödning. om hur hon tog sig tillbaka berättar hon för Ulf Elfving.I höst kan man se Ann och hennes dotter på Intima Teatern i Stockholm där de tillsammans ska sätta upp en show.

  • Han är mannen som lever utanför rubrikerna men nu har det vänt. Med besked. U21laget vann ju sensationellt i en otroligt spännande strafssparksförlängning.

    Tack vare ett medvetet och fokuserat arbete med att bygga upp sitt landslag vann de guld på fotbolls EM. Här berättar han om hur de lyckades ta sig hela vägen fram. Han har erfarenheter från att både bli sparkad som fotbollstränare och hur det känns att gå in i väggen och att ta sig tillbaka igen. Han är son till den legendariska GeorgÅby Ericson som var aktiv som förbundskapten och tränare i Norrköping på 70-talet.