Episoder

  • Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.

    Op Vrijdag 12 april met Sophie in 't Veld, lijsttrekker voor de Europese Verkiezingen namens de Nederlandstalige lijst van Volt België.

    Volt Volgen:

    BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024.

    Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?

    Contact?

    Hahn at BNR punt nl

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Oekraïne wordt de laatste dagen opnieuw zwaar bestookt door Rusland. Daarbij valt op dat de energievoorzieningen steeds vaker een doelwit zijn. Europa-verslaggever en maker van de Perstrojkast Geert Jan Hahn legt uit wat er op dit moment gebeurt en welke gevolgen die aanvallen voor ons kunnen hebben.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Als Israël wordt aangevallen door Iran, dan zal de Amerikaanse toewijding aan Israël 'ijzersterk' zijn. De Amerikaanse president Joe Biden zei dat als volgt tijdens een persconferentie. Biden en verschillende Amerikaanse functionarissen zijn bang dat er binnen enkele dagen een 'aanzienlijke' aanval wordt uitgevoerd door Iran als wraak voor het Israëlische bombardement op het consulaire gebouw in Damascus. Dat meldt Bloomberg. Je hoort Europa-verslaggever Geert Jan Hahn en buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Bioloog Sebastian Kirppu neemt ons mee naar het nationale park Tiveden, in Midden-Zweden, precies tussen Gothenburg en Stockholm. Hij ziet een bijzonder mos, een zogenoemd signalart, dat alleen groeit op dood hout. Dat deze mossoort hier leeft, is een goed teken. Het wijst op een gezond ecosysteem.

    In Tiveden groeien verschillende soorten bomen, van verschillende leeftijden. De grond is bedekt met mos en bessenstruiken. Er staat en ligt veel dood hout, wat volgens Sebastian essentieel is voor een keur aan beestjes, schimmels en zeldzame mossen. Over een maand of twee, als de lente aanbreekt, gonst het hier van het leven. In Tiveden wonen steenbokken, vossen, hazen en bevers. Je kan hier kraanvogels tegenkomen, een houtsnip, een gaai, verschillende soorten spechten en uilen.

    Dit bos lijkt in niets op de plantagebossen waar Zweden vol mee staat. Die uitsluitend bestaan uit sparren, allemaal van dezelfde leeftijd, en waar verder amper iets leeft of groeit.

    Dat roept de vraag op: wat maakt een bos eigenlijk een bos? Als je rijen bomen aanplant, allemaal van dezelfde soort, met het doel die na zo’n 70 jaar te oogsten; is dat dan net zo goed een bos als Tiveden een bos is?

    Dit soort bos, waar Zweden ooit vol mee stond, verdwijnt volgens Sebastian Kirppu snel. Zo’n 8 à 9 procent van het oude woud is formeel beschermd, maar van de rest is het voortbestaan niet zeker. Door een gebrek aan plantagehout dat oud genoeg is om te oogsten, wijken sommige bosbezitters uit naar bos met een hoge beschermingswaarde. Ofwel: bos met een grote biodiversiteit, en met uitsterven bedreigde soorten.

    Kan dat zomaar? De Zweedse Boswet schrijft voor dat ‘milieu en economie even zwaar moeten wegen’. Maar het beleid is soepel. ‘Vrijheid onder verantwoordelijkheid’, noemt de regering dat. Van de bosbezitters wordt een grotere verantwoordelijkheid en achtzaamheid jegens de natuur verwacht dan het wetboek voorschrijft.

    De Zweedse regering lijkt niet van plan het bosbeleid aan te scherpen. Integendeel: volgens politici zouden bosbezitters nog meer vrij baan moeten krijgen dan ze nu al hebben.

    Dan rest de vraag: kan Europa het Zweedse bos nog redden?

    Over de maker

    Anne Grietje Franssen (1990) is een freelance Scandinavië-correspondent voor onder meer Trouw en het FD. Ze is een geboren Amsterdamse, maar woont sinds 2017 op een autovrij eiland voor de Zweedse westkust. Momenteel schrijft ze twee boeken; een over de inheemse Sami en de invloed van de ‘groene industrieën’ op hun land, levenswijzen en cultuur en een over het kleine eilandbestaan.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Geert Jan Hahn bespreekt het bezoek van David Cameron, Minister Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië, aan Donald Trump, voormalig president Verenigde Staten en huidig kandidaat. Het bezoek is bedoeld om een steunpakket gericht aan Oekraïne los te peuteren. Ook zet hij de stand van zaken van het 'diplomatieke verkeer' op de wereld uit rondom Rusland. Ten slotte vertelt Geert Jan Hahn over Russische desinformatie campagnes.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Geert Jan Hahn blikt vooruit op 10 en 11 april, dan bevraagt het Europees Parlement de Raad en de Commissie over de 'artikel 7' hoorzittingen. Vijf jaar geleden is artikel 7 in werking getreden tegen Hongarije, maar dat heeft de situatie niet verbeterd. Ook dit maal zullen waarschijnlijk weinig consequenties voortvloeien, aldus Geert Jan Hahn. Daarbij komt dat het nu aan Hongarije is om voorzitter te worden van de Europese Unie. Ten slotte bespreek Geert Jan Hahn de vermeende aanvallen op de rechtstaat en de mediavrijheid in Slowakije, waar een nieuwe president het land de kant op stuurt van Hongarije.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.

    Op Vrijdag 5 april met Jules Ortjens, fractievoorzitter namens Volt Maastricht.

    Volt Volgen:

    BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt 9 maanden lang de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024.

    Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?

    Contact?

    Hahn at BNR punt nl

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De Oekraïense stad Charkiv is vannacht opgeschrikt door een 'double tap-aanval'. Verder is Geert Jan Hahn net teruggekeerd van de NAVO-top in Brussel waar het plan van Jens Stoltenberg voor een fonds van 100 miljard werd gepresenteerd. En het lot van House speaker Mike Johnson hangt vanwege Oekraïne aan een zijden draadje. Dat en meer bespreken buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en Europa-verslaggever Geert Jan Hahn in Hahn & Hammelburg.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het lijkt 'onwaarschijnlijk' dat Mark Rutte deze week nog wordt gepresenteerd als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Tegelijkertijd nemen zijn kansen op die baan wel toe, zo hoort Geert Jan vanuit diverse wandelgangen in Brussel.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Jens Stoltenberg komt met een voorstel om een pot van zo'n 100 miljard euro (of dollar, nog onbekend) binnen de NAVO te creëren. Het doel: gegarandeerde (wapen)steun aan Oekraïne. En dat in de feestweek van 75 jaar NAVO. De lidstaten moeten de komende weken nog uitgebreider over in gesprek met elkaar voordat er een beslissing valt. Maar vanaf het hoofdkwartier van de NAVO praat Geert Jan hier alvast over met Liesbeth, Kees en defensie-analist Patrick Bolder.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Tegenover de stilte van het Zweedse bos zijn er de kettingzagen en versnipperaars. Een boom die hier een jaar of 70 heeft gestaan, is binnen een mum van tijd verwerkt tot planken, pulp en zaagsel.

    Bijna al het voor de oogst bestemde bos in Zweden - zo’n 97 procent - wordt beheerd door middel van kaalkap. Bosbouw in Zweden is grotendeels een kwestie van kappen, herplanten, uitdunnen, en na zo’n 60 tot 80 jaar weer kappen. Peter Roberntz, senior bosadviseur bij het Wereld Natuur Fonds in Zweden, merkt op dat een boom zich dan in zijn ‘tienerjaren’ bevindt. Deze had nog makkelijk tientallen of honderden jaren kunnen groeien.

    De industrie verwerkt de bomen tot producten die wij, op het Europese continent, in grote hoeveelheden afnemen. De woordvoerder van de belangenorganisatie van de bosbouw Skogsindustrierna noemt bouwmateriaal als het belangrijkste product uit het bos. Maar Roberntz van het Wereld Natuur Fonds zet daar een kanttekening bij. Hij vertelt dat slechts zo’n 20 procent van elke boom tot planken gezaagd wordt. De rest wordt direct verwerkt tot pulp, papier of bio-brandstof. Ofwel: 80 procent van het productiebos verdwijnt in een product met een korte levensduur, waarvan dus ook de opgeslagen koolstof snel weer in de atmosfeer verdwijnt.

    Niks mis mee, volgens de industrie. Voor elke gekapte boom planten we twee nieuwe en de afgelopen eeuw is het volume van het Zweedse bos verdubbeld. Hetzelfde hoorden we vorige week al van de Zweedse klimaatminister, die de Zweedse bosbouw de duurzaamste ter wereld noemt en de boskap niet wil afremmen maar juist wil versnellen. Het wordt gepresenteerd als win-winsituatie: hoe meer toiletpapier we doorspoelen en hoe meer biomassa we verbranden, des te beter voor de economie én het klimaat. Toch?

    Maar lang niet iedereen is het daarmee eens. Het is opmerkelijk: als het gaat over de Zweedse bosbouw zijn er twee werkelijkheden. Het ene kamp zegt dat het een enorm duurzame industrie is, en het andere kamp noemt het huidige bosbouwmodel funest voor de natuur.

    Over de maker

    Anne Grietje Franssen (1990) is een freelance Scandinavië-correspondent voor onder meer Trouw en het FD. Ze is een geboren Amsterdamse, maar woont sinds 2017 op een autovrij eiland voor de Zweedse westkust. Momenteel schrijft ze twee boeken; een over de inheemse Sami en de invloed van de ‘groene industrieën’ op hun land, levenswijzen en cultuur en een over het kleine eilandbestaan.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Een nieuwe podcastserie, over de invloed van Brussel op ons leven. Een praktisch inkijkje in aanloop naar de EU-verkiezingen.

    We kunnen niet meer zonder telefoon. Het is een eerste levensbehoefte. En dus kunnen we niet meer zonder oplader. Voor elk apparaat weer een ander draadje - en dat stapelt zich op. Inmiddels heeft bijna iedereen wel een doos met kabels thuis liggen. Maar vanaf eind dit jaar, najaar 2024, worden al deze kabels vervangen door één kabel: de USB-C.

    In deze aflevering van 100% Europa spreekt Europa-correspondent Geert Jan Hahn met Europarlementariër Toine Manders over de universele lader. Manders stelde in 2008 al in een brief aan de Europese Commissie dat deze lader er moest komen, ruim tien jaar voor de wet die USB-C de standaard maakte er doorheen kwam.

    Maar waarom krijgen wij dan nu pas een universele lader?

    Hoe dit zo lang heeft kunnen duren vertelt de Oostenrijkse onderzoeksjournalist Alexander Fanta. Hij is gespecialiseerd in technologie en lobbypraktijken binnen de Europese Unie. Fanta deed onderzoek naar de wetgeving rondom de universele lader en ontdekte dat Apple jarenlang lobbyde tegen de richtlijn.

    Over de makers

    Geert Jan Hahn is slavist en BNR's Europaverslaggever. Naast 100% Europa maakt hij onder meer de Perestrojkast, Dossier Europa en De Wereld.

    Eline Derakhshan is journalist gespecialiseerd in het Midden-Oosten. Voor ze bij BNR neerstreek studeerde ze Midden-Oostenstudies in Leiden en werkte ze bij De Correspondent.

    Meer weten over deze nieuwe podcastserie? Check dan de podcastpagina!

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Het gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Ook het conflict tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne.

    Hahn en Hammelburg bespreken de geopolitieke agenda van deze week. De agenda van deze week staat in het teken van het 75 jarige jubileum van de NAVO, de nijpende situatie waar Oekraïne in zit en een bijeenkomst van ministers van buitenlandse zaken. Geert Jan Hahn speculeert over de mogelijk nieuwe positie van Mark Rutte als secretaris-generaal van de NAVO. Verder bespreekt Geert Jan de stand van zaken aangaande artilleriegranaten die Oekraïne van Tsjechië zou ontvangen deze maand. Bernard Hammelburg vertelt waarom hij niet positief gestemd is over hoe de situatie in het Midden-Oosten zich ontwikkeld. Ook bespreekt Hammelburg de kans dat deze maand Amerikaanse steun geregeld wordt.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.

    Op vrijdag 29 maart met Marieke Koekkoek, Tweede Kamerlid voor Volt Nederland.

    Volt Volgen:

    BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024.

    Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?

    Contact?

    Hahn at BNR punt nl

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.

    Op vrijdag 29 maart met Adam Hruska, de communications co-lead van Volt Tsjechië. Een extra aflevering dus, vanuit...Praag.

    Volt Volgen:

    BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024.

    Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?

    Contact?

    Hahn at BNR punt nl

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het is Elmer van Buuren en Chris Engelsman gelukt om een nachttrein vanuit Brussel naar Praag te laten rijden. De oprichters van de Nederlandse spoorweg-start-up European Sleeper regelden ook meerdere stops in Nederland én via Berlijn en Dresden. Geert Jan reisde mee van Amsterdam naar Praag, en van Praag naar Brussel. Op de terugweg, ter hoogte van Dresden, sprak hij uitgebreid met een trotse maar ook kritische Elmer van Buuren.

    Het hele interview hoor je in "Hahn in Europa". Een kortere reportage komt later vanavond online.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • In Zweden dacht ik ruimte te vinden, ruimte en wildernis. Als pas-afgestudeerde mid-twintiger besloot ik te verhuizen. Ik was moe van het Amsterdamse stadsleven, het eindeloze consumentisme, de prestatiedruk, en de uitlaatgassen. Ik vertrok naar Zweden met het idee: hier heeft de natuur nog intrinsieke waarde. Hier wordt ervoor gezórgd.

    Zweden is een trots bosland. Zo’n 70 procent van het land is bedekt met bomen. Een beetje Zweed zoekt in het weekend het bos op. Sprokkelt wat hout, stookt een vuurtje, grilt een worstje.

    Het land heeft 320 duizend private bosbezitters. Ongeveer de helft van alle Zweedse bosgrond is in handen van families en particulieren. Een kwart is eigendom van een handjevol grote industriële bosbouwbedrijven. Slechts 22 procent van al het bos in Zweden is in het bezit van de staat. 14 procent zit in het staatsbosbouwbedrijf Sveaskog en de resterende 8 procent is beschermd bos.

    Die boseigenaars hebben een grote vrijheid in hoe ze het bos beheren. Verreweg de meeste bosbezitters en bedrijven doen dat door middel van kaalkap - op een bepaald stuk grond gaan zo goed als alle bomen om. Jaarlijks wordt ongeveer 1 procent van het hele Zweedse bos omgehakt.

    Natuurlijk bos, zogenoemd continuïteitsbos, is schaars. In ruim 80 procent van wat in Zweden doorgaat voor bos heeft ooit al kaalkap plaatsgevonden. In feite is dus 80 procent van de bosgrond min of meer een bomenplantage. Na de kaalkap worden doorgaans rijen snelgroeiende dennen of sparren aangeplant, met als doel om die na 60 tot 80 jaar weer te oogsten.

    Wat ik bij aankomst in Zweden als ongerepte natuur zag, verschilt misschien helemaal niet zo veel van een Nederlandse akker. Alleen omdat er bomen staan in plaats van vee, of graan, wekt het de indruk van natuur. Van een ongecultiveerde omgeving. Maar het is net zo goed een sterk door mensenhanden bewerkt milieu. De boom is net zo goed een gewas.

    Over de maker

    Anne Grietje Franssen (1990) is een freelance Scandinavië-correspondent voor onder meer Trouw en het FD. Ze is een geboren Amsterdamse, maar woont sinds 2017 op een autovrij eiland voor de Zweedse westkust. Momenteel schrijft ze twee boeken; een over de inheemse Sami en de invloed van de ‘groene industrieën’ op hun land, levenswijzen en cultuur en een over het kleine eilandbestaan.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Geert Jan Hahn praat je bij Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld.Geert Jan Hahn deelde zijn ervaringen met het reizen op een nieuwe nachttreinroute van Amsterdam naar Praag, waarbij hij het belang benadrukte van de uitbreiding van het Europese spoorwegnetwerk. Hahn noemde het Trans-Europese Transportnetwerk en de noodzaak om de spoorweginfrastructuur in de Baltische landen te moderniseren om aan de EU-normen te voldoen.

    Hahn ging ook in op de initiatieven van de Europese Commissie ter ondersteuning van spoorwegprojecten zoals European Sleeper, waarbij hij de nadruk legde op de uitdagingen waarmee kleinere exploitanten in de industrie worden geconfronteerd. Daarnaast noemde Hahn het idee van Frans Timmermans voor een Europees platform voor het vergelijken van treinkaartjes, dat tot doel heeft de aankoop van kaartjes bij verschillende aanbieders en routes te vereenvoudigen, maar momenteel in de wacht staat bij de Europese Commissie.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Geert Jan Hahn praat je bij Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. Hahn berichtte over de nasleep van een terroristische aanslag in Rusland, waar tussen Rusland en het Westen een geschil ontstond over de aard van de aanval. Daarnaast werd de aandacht gevestigd op de discussies in Rusland over de doodstraf. Verder hield Geert Jan een interview met Jurgen Rigterink, de Nederlandse vice-president van de EBRD (Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling), waarin hij financiële steun aan Oekraïne besprak en de rol van de EBRD bij het verlenen van hulp aan het land. Tenslotte vermeldde Geert Jan zijn aanstaande reis naar Praag met een nachttrein vanuit Nederland, waarbij hij zijn drukke reisschema door heel Europa besprak.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Dit is een extra Alliantie, n.a.v. de aanslag op de Crocus City Hall in Moskou. 20 uur na de aanslag, buigen onze buitenlandcommentatoren zich over de belangrijkste vraag op dit moment, wat ontketent deze aanslag? Gaat Oekraïne de wraak van Poetin voelen?

    IS eiste de aanslag vrijwel direct op, en de 4 schutters zijn volgens de Russische autoriteiten opgepakt. Evenals een aantal handlangers. Vanmiddag sprak de Russische president Poetin de Russen toe via een opgenomen tvspeech. Maar geen woord over IS. Hij hint enkel op betrokkenheid van Oekraïne.

    Correspondent Joost Bosman praat ons vanuit Moskou bij over de laatste stand van zaken, hij heeft de hele nacht bij de Crocus City Hall gestaan. Het dodental staat inmiddels op 133, en er liggen nog ruim honderd gewonden in het ziekenhuis. Inmiddels is het dak ingestort van de concertzaal. Reddingswerkers zijn nog steeds bezig lichamen te bergen.

    Grote vraag voor onze buitenlandexperts, 20 uur na de aanslag, wat heeft dit voor gevolgen?

    De geopolitieke kopstukken van BNR, onder leiding van Hugo Reitsma.

    Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator en presentator van BNR De WereldGeert Jan Hahn, Europaverslaggever en maker van de BNR PerestrojkastFloris Akkerman, Oost-Europaverslaggever en maker van de BNR PerestrojkastJoost Bosman, Correspondent BNR vanuit Moskou

    Luister ook | De Oostflank - Europa's grens onder hoogspanning

    See omnystudio.com/listener for privacy information.