Episoder

  • For noen år tilbake kom jeg over en litt spennende kurstittel hos dagens gjest. Den gang het kurset: "Gi faen-kurs for flinke piker", men er senere døpt om til "Gi-faen-kurs for flinke piker og gutter".

    Tittelen var pirrende nok til at vi inviterte Catherine Lemaréchal inn til workshop med Leonda-nettverket og lærte mer om hvordan manøvrere godt i en krevende og hektisk lederhverdag.

    Og NÅ har Catherine kommet til HR-podden, for å lære deg noen kjekke effektivitets-hacks og livsnytertricks, og ikke minst fortelle litt om hva som går så inderlig galt som gjør at vi føler oss både overveldet og ekstremt slitne til tider.

    Her er de gode rådene for en bedre hverdag, med aktuelle tips og konkrete øvelser til deg som trenger å bli litt mindre perfeksjonist og litt mer livsnyter.

    RIKTIG GOD PÅSKE til alle HR-poddens lyttere!

    ---------------

    Catherine Lemaréchal er rådgiver og coach innen kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine Lemaréchal driver eget selskap, Ticato AS og brenner for å hjelpe folk med å få til mer enn det de tror at de kan.

    Hun holder foredrag, kurs, og workshops i presentasjonsteknikk, merkevarebygging, selvledelse og samspill, møteledelse, relasjons- og nettverksbygging samt tidsmestring. Hun får tilbakemeldinger på at hun er inspirerende, tydelig, får folk med, og gir konkrete verktøy som kan brukes med én gang.

    Catherine har tidligere arbeidet bl.a. i Geelmuyden Kiese og Burson-Marsteller. Hun er utdannet innen markedsføring, kommunikasjon og ledelse gjennom Dale Carnegie, er NLP Certified Coach, og sertifisert i flere av FranklinCoveys programmer.

  • I januar 2012 ga Henning Bang og Thomas Nesset Midelfart ut boken Effektive Ledergrupper, en bok som senere har blitt et sentralt fundament og rammeverk for de aller fleste konsulenter som jobber med ledergrupper og ledergruppeutvikling. Det er forhåpentligvis også en favorittbok i hyllen til mange norske toppledere.

    Duoen Bang & Midelfart har høstet betydelig anerkjennelse for sitt arbeid med norske ledergrupper, både for publikasjoner og for den forskningen de har bidratt med på dette feltet. Både Thomas og Henning jobber som konsulenter og har bidratt til utvikling av en rekke toppledergrupper i privat og offentlig sektor.

    De har i tillegg bistått til å utvikle gode og praktiske konsulentverktøy innenfor dette fagfeltet, og de holder egne train-the-trainer programmer for konsulenter og HR-ledere som ønsker å øke sin kompetanse på fagfeltet.

    I dag får du møte Thomas Nesset Midelfart her på HR-podden, og i nær fremtid spinner vi videre på dagens tema, og da er det Henning Bang som er dagens gjest.

    --------------

    Thomas Nesset Midelfart er psykolog, spesialist i organisasjonspsykologi, og fast lørdagsspaltist i Dagens Næringsliv i spalten «Lederlivet», sammen med Gitte Nesset Midelfart.

    Spisskompetanse: Utvikling av toppledergrupper og ledergrupper, evaluering og utvikling av styrer, og sparringspartner for ledere.

    Forfatter av bøkene "Kjære leder. Slik får du det beste ut av de fleste (Midelfart & Midelfart, 2023), "Effektive ledergrupper” (Bang & Midelfart, 2012; 2019) og "Effektive ledergrupper - for bedre udvikling, implementering og tværgående sammenhæng" (Bang, Midelfart, Molly-Søholm & Elmholdt, 2015), samt flere artikler/bokkapitler om effektivitet i ledergrupper.

  • Mange opplever kultur som noe lite konkret og litt utydelig. Man snakker om at kulturen "sitter i vegga", som om det er noe som bare skjer med en organisasjon. Men sånn er det jo virkelig ikke. Kultur er et viktig og verdifullt styringsverktøy som hjelper organisasjoner til å nå sine mål, og da må du være i stand til å jobbe med kulturen som nettopp dette - et verktøy.

    Hvordan du gjør det? Det kan du få lære mer om i ukens episode av HR-podden. Her møter du Inger-Lise Gårdsrud, gründer, konsulent, erfaren leder og skikkelig nerd på alt som handler om å få organisasjoner til å lykkes.

    ------------
    Inger-Lise Gårdsrud har spesialisert seg på hvordan få med folka på den retningen som virksomheten trenger. I 20 år har hun jobbet med ledelse og endring i ulike bransjer. Både i reiseliv, revisjon, forsikring og helse. I dag driver hun inWaves som bistår ledere med å få med folka. Fullt fokus på strategisk kulturutvikling. Hun holder foredrag, bistår ledere over tid og har ledersamtaler.

    I tillegg driver hun Lederhavna som er et knutepunkt for ledere. Der kan ledere finne det de trenger for videre reise. Hun er også initiativtaker og vert i podkasten Bølger i Drammen.

  • Høsten 2023 hørte jeg et utrolig inspirerende foredrag på Kompetansedagen til HR Norge. Det var et foredrag med Anna Tebelius Bodin, svensk forfatter, foredragsholder og en av Nordens aller fremste eksperter på hjernen.

    Anna forklarer på en pedagogisk og forståelig måte hva de fleste av oss har misforstått om hjernen og læring. Hvordan vi tenderer til å blande sammen innholdskonsumering og faktisk læring, og hvilke praktiske konsekvenser dette får.

    I episoden gir Anna konkrete og verdifulle tips til hvordan du kan lage kompetanseutvikling som gir ønsket effekt, og hun deler noen av sine beste tricks fra egne foredrag og kurs.

    Boken vi snakker om i episoden heter: Vad varje pedagog bör veta - om hjärnan, inlärning och motivation, og denne finner du bl.a. på Adlibris.no.

    --------------


    ​Anna har gett över 1400 föreläsningar om hur vi kommunicerar, utbildar och leder oss själva och andra - i relation till vad som händer i hjärnan. Hon är även en uppskattad gäst i poddar där hon delar med sig av insikter som förändrar livet för människor. Hennes 5 böcker har sålt i flera tusen exemplar och är kända för att göra komplexa ämnen så tillgängliga att de gör skillnad i hur vi lever och kommunicerar. 2020 hedrades Anna med årets Mensa-pris för sin förmåga att göra det komplexa enkelt.

    ​Hjärnan har alltid varit i fokus för Anna. Hon började sina akademiska studier med psykologi vid Lunds universitet 1999. Där kom hon i kontakt med forskning som utförts med hjälp av fMRI-kameran (Functional Magnetic Resonance Imaging), som då var ny. Önskan om att lära sig mer om hjärnan och människan tog henne till Harvard University där hon tog en Masterexamen och assisterade forskning inom den lärande hjärnan.

    Anna bedriver sin verksamhet med föreläsningar och kurser i egen regi och är inte längre knuten till någon akademisk institution. Hon följer kontinuerligt forskningen för att ständigt hålla sig uppdaterad om de landvinningar som görs för förståelse av hjärnan. Ambitionen är att omformulera den teori som forskarvärlden numera etablerat som vedertagen och göra kunskapen tillgänglig för allmänheten att använda i vardagen.


  • Mange synes kultur kan være litt ullent og udefinerbart å jobbe med. Noe som det er litt vanskelig å få grep på, og noe som det kan være vanskelig å endre på.

    Og nettopp derfor er det så stas å kunne by på denne episoden på HR-podden. En praktisk case fra virkeligheten, som viser hvordan du kan jobbe helt systematisk med å utvikle en kultur som støtter opp under strategien og de forretningsmessige målene.

    Ukens gjest er Angie Hussami Finvold fra Eika Gruppen, og det du får ta del i er et bunnsolid kulturprosjekt som Angie med kolleger har jobbet med under pandemien. Her får du helt konkrete tips til hvordan jobbe med forankring, kalibrering og implementering av nye verdier, samtidig som du får mange råd til kulturarbeidet i din virksomhet.

    Episoden er særlig aktuell for deg som jobber med kulturendringer i en organisasjon, men akkurat like relevant for deg som er nysgjerrig på hvordan man kan jobbe for å bidra til at kjerneverdiene til virksomheten lever i selskapet.

    ------------------

    Eika er en allianse av selvstendige banker, og Eika Gruppen er en strategisk leverandør til bankene, som leverer produkter, tjenester og stordriftsfordeler til bankene i alliansen.

    Formålet til Eika Gruppen er å bidra til å sikre at lokalbankene også i fremtiden er en drivkraft for bærekraftig vekst og utvikling for kundene og lokalsamfunnet.


  • I 2024 har vi gleden av å introdusere deg til en ny og spennende serie om IDG her på HR-podden. Vi har spilt inn seks episoder på temaet IDG (Inner Development Goals) sammen med Jannecke Bugge og Anna Svanberg.

    I denne serien får du en introduksjon til IDG, vi dukker ned i de fem dimensjonene: Being, Thinking, Relating, Collaborating og Acting. Du blir kjent med dimensjoner og ferdigheter i dette rammeverket, får en forklaring på hvordan hver dimensjon henger sammen med FN sine bærekraftsmål, og hvordan disse ferdighetene kan hjelpe oss til å skape en mer bærekraftig arbeidsplass og en bedre verden.

    Dette er episode 6 av 6, der vi dukker ned i dimensjonen Acting og ferdighetene;

    CourageCreativityOptimismPerseverance

    En svært relevant episode og serie for deg som er opptatt av bærekraft og miljø, og for deg som er opptatt av å skape bærekraftige arbeidsplasser og et bedre liv.

    Aktuelle linker
    https://braveleadership.no/idgoslobravehub/
    https://www.innerdevelopmentgoals.org/
    https://idg.tools/

  • Hvert år gjennomfører Academic Work undersøkelsen Young Professional Attraction Index (YPAI), der de spør young professionals, studenter eller nyutdannede som er i begynnelsen av sin karriere, om hva som gjør en arbeidsgiver attraktiv for dem.

    Målet med undersøkelsen er å hjelpe virksomheter og organisasjoner med å forstå hvordan man kan attrahere og utvikle morgendagens talenter, og i ukens episode av HR-podden får du et innblikk i hva som er sentrale funn i denne undersøkelsen.

    Topp 5 prioriteringer i undersøkelsen er
    1. Gode kolleger og et godt arbeidsmiljø
    2. Lønn og insentiver
    3. Fleksibilitet og Work-Life Balance
    4. Karriere- og utviklingsmuligheter
    5. Gode ledere og godt lederskap

    Men hva innebærer det egentlig i praksis? Dette får du høre mer om i denne samtalen med Mats Furulund, som er Managing Director i Academic Work, Norge.

  • I 2024 har vi gleden av å introdusere deg til en ny og spennende serie om IDG her på HR-podden. Vi har spilt inn seks episoder på temaet IDG (Inner Development Goals) sammen med Jannecke Bugge og Anna Svanberg.

    I denne serien får du en introduksjon til IDG, vi dukker ned i de fem dimensjonene: Being, Thinking, Relating, Collaborating og Acting. Du blir kjent med dimensjoner og ferdigheter i dette rammeverket, får en forklaring på hvordan hver dimensjon henger sammen med FN sine bærekraftsmål, og hvordan disse ferdighetene kan hjelpe oss til å skape en mer bærekraftig arbeidsplass og en bedre verden.

    Dette er episode 4 av 6, der vi dukker ned i dimensjonen Collaborating og ferdighetene;

    Communication SkillsCo-creation SkillsInclusive Mindset and Intercultural CompetenceTrustMobilisation Skills

    En svært relevant episode og serie for deg som er opptatt av bærekraft og miljø, og for deg som er opptatt av å skape bærekraftige arbeidsplasser og et bedre liv.

    Aktuelle linker
    https://braveleadership.no/idgoslobravehub/
    https://www.innerdevelopmentgoals.org/
    https://idg.tools/

  • En gang i året gjennomfører Evidente ved Arve Kvalsvik, HR-meldingen. En av Norges største HR-undersøkelser, som tar for seg trender og utvikling innenfor HR-faget.

    390 personer har svart på årets undersøkelse og gitt sine perspektiver på områder som

    HR sine fokusområder for 2024Hva er ledelsen opptatt av i 2024Hvilke HR KPI'er er viktigst i din organisasjonHvordan jobber dere med HR-analyserSmått og stort om lederutviklingHvordan jobber dere med Employer BrandingHvordan jobber dere med ansattgoderHva er trenden innenfor medarbeiderundersøkelser og pulsmålingerHvordan jobber virksomheten med mangfold og inkluderingHvordan jobber dere med oppfølging av sykefravær

    I denne episoden oppsummerer vi funn fra årets undersøkelse og gir noen av våre anbefalinger på hvordan følge opp og bruke denne innsikten i din virksomhet.

    Laste ned HR-meldingen 2024? Du finner den på evidente.no eller her: https://mailchi.mp/evidente.no/hrmeldingen2024

    Bli med på digitalt morgenkaffe om HR-meldingen der vi diskuterer sentrale funn og anbefalinger? Link til påmelding her: https://www.hr-nettverk.no/webinar-hr-meldingen-2024

    ------------------------------

    Om ukens gjest - Arve Kvalsvik

    Arve Kvalsvik er analytiker, rådgiver og tallknuser, med en spesiell forkjærlighet for HR-faget. Arve er også er gründer og står bak analyseselskapet Evidente, og han er medgründer i Tweakly, et verktøy som gjør det enkelt for travle ledere å forbedre arbeidsmiljøet, helt på egen hånd.

    I tillegg treffer du Arve som administrator på HR-veggen, Norges største Facebook-community for alle som er interessert i HR-faget.




  • I 2024 har vi gleden av å introdusere deg til en ny og spennende serie om IDG her på HR-podden. Vi har spilt inn seks episoder på temaet IDG (Inner Development Goals) sammen med Jannecke Bugge og Anna Svanberg.

    I denne serien får du en introduksjon til IDG, vi dukker ned i de fem dimensjonene: Being, Thinking, Relating, Collaborating og Acting. Du blir kjent med dimensjoner og ferdigheter i dette rammeverket, får en forklaring på hvordan hver dimensjon henger sammen med FN sine bærekraftsmål, og hvordan disse ferdighetene kan hjelpe oss til å skape en mer bærekraftig arbeidsplass og en bedre verden.

    Dette er episode 4 av 6, der vi dukker ned i dimensjonen Relating og ferdighetene;

    AppreciationConnectednessHumilityEmpathy and Compassion

    En svært relevant episode og serie for deg som er opptatt av bærekraft og miljø, og for deg som er opptatt av å skape bærekraftige arbeidsplasser og et bedre liv.

    Aktuelle linker
    https://braveleadership.no/idgoslobravehub/
    https://www.innerdevelopmentgoals.org/
    https://idg.tools/

  • Ukens episode i HR-podden skal handle om tverrkulturell kommunikasjon, eller rettere sagt hva du absolutt ikke bør gjøre hvis du skal kommunisere godt med mennesker fra andre deler av verden. Det er rett og slett et lite minikurs i kulturforståelse, med konkrete og nyttige tips fra en som har undervist i dette temaet over hele verden.

    Her får du konkrete tips og råd til deg som jobber på tvers av landegrenser og til deg som leder HR-arbeidet i internasjonale organisasjoner. Vår gjest og ekspert i denne episoden er Marit Imeland Gjesme.

    ----------------------------------

    Marit har en lang, utenlands-basert leder- og L&D-karriere bak seg. For 10 år siden startet hun konsulentfirmaet CultureCatch, og har siden fortsatt å arbeide verden rundt med kurs, teambuilding, rådgivning og foredrag. Hun jobber for internasjonale organisasjoner, FN og firmaer innen alle typer bransjer, og har også gjesteforelesninger ved ulike universiteter.

    Temaene er et bredt spekter innen kulturkunnskap, og både generelle og landespesifikke interkulturelle problemstillinger for hvordan man kan bedre kommunikasjon, effektivitet og samarbeid. Både internt og med kolleger, kunder og leverandører i andre land.

    Målgruppene er ledere, ledergrupper og multikulturelle avdelinger og prosjektgrupper. Brobygging og forretningsutvikling mellom nordiske, asiatiske og arabiske forretningskulturer er blant hennes spesialområder. Hun er også ofte kulturstøtte ved firmaoppkjøp og integrasjoner på tvers av kulturer.

  • I 2024 har vi gleden av å introdusere deg til en ny og spennende serie om IDG her på HR-podden. Vi har spilt inn seks episoder på temaet IDG (Inner Development Goals) sammen med Jannecke Bugge og Anna Svanberg.

    I denne serien får du en introduksjon til IDG, vi dukker ned i de fem dimensjonene: Being, Thinking, Relating, Collaborating og Acting. Du blir kjent med dimensjoner og ferdigheter i dette rammeverket, får en forklaring på hvordan hver dimensjon henger sammen med FN sine bærekraftsmål, og hvordan disse ferdighetene kan hjelpe oss til å skape en mer bærekraftig arbeidsplass og en bedre verden.

    Dette er episode 3 av 6, der vi dukker ned i dimensjonen Thinking og ferdighetene;

    Critical ThinkingComplexity AwarenessPerspective SkillsSense-makingLong-term Orientation and Visioning

    En svært relevant episode og serie for deg som er opptatt av bærekraft og miljø, og for deg som er opptatt av å skape bærekraftige arbeidsplasser og et bedre liv.

    Aktuelle linker
    https://braveleadership.no/idgoslobravehub/
    https://www.innerdevelopmentgoals.org/
    https://idg.tools/

  • For bare et par uker siden adresserte vi den klassiske problemstillingen, "Kampen om talentene" her på HR-podden. Da var det Anders Dysvik som ga noen perspektiver på hva som skal til for å bli en attraktiv arbeidsgiver.

    Denne uken får du konkrete og praktiske Employer Branding råd fra en av Sveriges fremste eksperter på dette fagfeltet. Du får vite om de vanligste fallgruvene, hvor det er viktig å starte ethvert Employer Branding prosjekt + at du får tips til noen enkle og raske quick-wins for deg som gjerne vil gjøre noe, men som har begrensede ressurser og penger.

    Ikke minst får du en god introduksjon til Employer Branding som fagfelt, med gode innspill til virksomheter som ønsker å bli en enda mer attraktiv arbeidsgiver.

    Anna Dyhre är erkänd expert och ledande inom Employer Branding sedan många år. Hon har publicerat flera böcker inom området och föreläser både i Sverige och utomlands inom ämnet. Anna har arbetat både praktiskt med Employer branding som konsult och har omvärldsbevakning som stort intresse och försöker ge oss insikter om framtidens arbetsmarknad och yngre talangers preferenser.

  • I 2024 har vi gleden av å introdusere deg til en ny og spennende serie om IDG her på HR-podden. Vi har spilt inn seks episoder på temaet IDG (Inner Development Goals) sammen med Jannecke Bugge og Anna Svanberg.

    I denne serien får du en introduksjon til IDG, vi dukker ned i de fem dimensjonene: Being, Thinking, Relating, Collaborating og Acting. Du blir kjent med dimensjoner og ferdigheter i dette rammeverket, får en forklaring på hvordan hver dimensjon henger sammen med FN sine bærekraftsmål, og hvordan disse ferdighetene kan hjelpe oss til å skape en mer bærekraftig arbeidsplass og en bedre verden.

    Dette er episode 2 av 6, der vi dukker ned i dimensjonen Being og ferdighetene;

    Indre kompassIntegritet og autensitetÅpenhet og en lærende innstillingSelvinnsiktTilstedeværelse

    En svært relevant episode og serie for deg som er opptatt av bærekraft og miljø, og for deg som er opptatt av å skape bærekraftige arbeidsplasser og et bedre liv.

    Aktuelle linker
    https://braveleadership.no/idgoslobravehub/
    https://www.innerdevelopmentgoals.org/
    https://idg.tools/

  • Har du hørt om omvendt mentoring?

    En mentor er tradisjonelt sett en eldre og mer erfaren leder, som deler av sin kunnskap og kompetanse med en som er yngre og mer uerfaren i sin rolle. I omvendt mentoring snur man det hele på hodet. Dette er en mentorordning der en erfaren toppleder får gleden av å lære fra en yngre og mer uerfaren mentor.

    Ofte kan det være snakk om tilføring av digital kompetanse, eller bare det å ha en ung mentor fra en annen del av organisasjonen, som innehar en unik og viktig innsikt som kan være nyttig for den eldre og mer erfarne lederen.

    Det har vært snakket mye om omvendt mentoring de siste årene, men det er ikke så mange som har gjennomført det fullt ut. Politiet er et hyggelig unntak. Her har man nylig avsluttet et omfattende mentoringprogram, der seks ledere i toppledergruppen har hatt glede av å bli inspirert og lære fra tett samarbeid med 12 yngre mentorer.

    I denne episoden får du lære hvordan HR organiserte og gjennomførte programmet, og du får et spennende innblikk i erfaringene både til mentor Frode Hauge og en av adeptene i programmet, som er assisterende politidirektør, Håkon Skulstad.

    Du får også høre Kjersti Jørgensen forklare hele reisen fra idé til gjennomføring, med en rekke konkrete og verdifulle tips til deg som går og ruger på en lignende idé for din organisasjon.

  • I 2024 har vi gleden av å introdusere deg til en ny og spennende serie om IDG her på HR-podden. Vi har spilt inn seks episoder på temaet IDG (Inner Development Goals) sammen med Jannecke Bugge og Anna Svanberg.

    I denne serien får du en introduksjon til IDG, vi dukker ned i de fem dimensjonene: Being, Thinking, Relating, Collaborating og Acting. Anna og Jannecke gir gode og pedagogiske forklaringer på dimensjoner og ferdigheter i dette rammeverket, men du får også en forklaring på hvordan hver dimensjon henger sammen med FN sine bærekraftsmål og hva disse ferdighetene kan bety for personlig og kollektiv utvikling, og for å skape en mer bærekraftig arbeidsplass.

    Denne første episoden gir deg en kort introduksjon til rammeverket. Her får du også bli kjent med Anna og Jannecke sitt eget engasjement for IDG og opprinnelsen til IDG Oslo Brave Hub

    En svært relevant episode for deg som er opptatt av bærekraft, både i relasjon til klima, miljø og FN sine bærekraftsmål, men dette er minst like relevant for deg som er opptatt av å skape bærekraftige arbeidsplasser og et bedre liv.

    Aktuelle linker
    https://braveleadership.no/idgoslobravehub/
    https://www.innerdevelopmentgoals.org/
    https://idg.tools/


  • Endringsledelse i 2024 er annerledes. De gamle oppskriftene funker ikke lengre. Ikke for det som vi står oppi nå. Det er ikke lengre snakk om å ta en organisasjon fra A til B og få medarbeiderne med på laget.

    Nå for tiden skal vi bygge endringskapasitet for noe som vi ikke har helt oversikt over. Vi vet bare at AI, teknologi og digitalisering kommer til å endre jobbene våre og rammebetingelsene for mange virksomheter og arbeidsprosesser.

    Så hvordan bygger vi robuste organisasjoner som står seg godt i en usikker tid, og hvordan sikrer vi den innovasjonskraften og kompetansen som din virksomhet trenger for å stå seg godt i fremtiden?

    Akkurat det skal ukens episode handle om, og du kan se frem til en rekke gode og verdifulle tips fra Jon-Fredrik Alfsen i Impaktor.

    Jon Fredrik er statsviter og høyskolekandidat, samt at han etterutdanning i livsfaseorientert personalpolitikk. Han er medforfatter i boken Endringsnøkkelen publisert i 2021, og er en ettertraktet foredragsholder på temaer som endringsledelse, ledelse og medarbeiderskap, livsfasepolitikk og engasjement på arbeidsplassen.

    Han har leder- og undervisningserfaring fra Prosjektforum ved UIO og har mange års erfaring som rådgiver innenfor endringsprosesser, leder- og ledelsesutvikling og utvikling av medarbeiderskap.

    Bli med på webinar med Leonda & Jon Fredrik Alfsen den 22.01.24.
    Tema: Endringsledelse og medarbeiderskap
    Link til påmelding: https://www.hr-nettverk.no/webinar-med-jon-fredrik-alfsen

    Artikler som ble nevnt i webinaret - link her:
    https://impaktor.no/lederutvikling/alt-jeg-onsker-meg-til-jul-er-mer-dedikert-ledelse-og-aktivt-medarbeiderskap/

    https://impaktor.no/lederutvikling/ledelse-er-en-kontaktsport/

    https://impaktor.no/lederutvikling/kompetansebevisstgjoring-som-virkemiddel-for-a-bli-en-attraktiv-arbeidsgiver/

  • Ukens episode på HR-podden er inspirert av en spennende paneldebatt på Arendalsuka sommeren 2023, der tema for debatten var Kampen om talentene.

    Hva er det noen virksomheter gjør så riktig, som gjør at de blir oppfattet som attraktive arbeidsgivere og bygger lojalitet blant sine ansatte? Og hva er det andre gjør så feil?

    Her kommer vi inn på alt fra talent management systemer, til hva som er forskjellen på å bygge en mestringskultur og en rivaliseringskultur. Vi snakker om hva som driver motivasjon og lojalitet til en arbeidsgiver, og du får et innblikk i sentral forskning på feltet.

    Vi dukker ned i generasjonsdebatten og sjekker ut om det egentlig er noe spesielt med generasjon z, eller om hele generasjonsforskningen har "glemt" å justere for livsfaser og alder.

    Anders Dysvik er professor på BI og underviser innenfor HR-faget på executive-, master- og bachelornivå. Han er medforfatter av boken "Produktiv motivasjon i arbeidslivet" og har en merittliste med en rekke publikasjoner i A-rangerte internasjonale tidsskrifter.

    Anders er en ettertraktet foredragsholder i næringslivet, og blir gjerne invitert inn til organisasjoner som ønsker å jobbe mer evidensbasert med HR og sine ansatte.


  • Er økonomisk helse et arbeidsgiveransvar?

    Ikke nødvendigvis, men sannheten er at det lønner seg å bry seg. Og det lønner seg å kunne noe om dette viktige feltet, særlig i disse dager. Økonomisk helse går ut over mental helse, produktivitet, sykefravær og har en rekke andre negative konsekvenser for både enkeltmennesker og organisasjonen.

    På mange måter har økonomisk helse og det å ha dårlig råd et av våre siste tabu-områder, det som vi ikke snakker om. Dette må vi endre på. Det er altfor mange som sliter med økonomiske problemer og som føler seg alene i en vanskelig situasjon.

    Sannheten er at det finnes hjelp å få, og det lønner seg å jobbe forebyggende med økonomisk rådgivning og hjelpeordninger for de som sliter. Ikke anta at folk klarer å finne ut av det selv. Noen ganger er det små ting som skal til for å gjøre en stor forskjell.

    I ukens episode med Klaus-Anders Nysteen (tidligere sjef i Kredinor) og Guro Sollien Eriksrud (økonomisk rådgiver) får du helt konkrete tips til hva du som arbeidsgiver kan gjøre for å bidra til bedre økonomisk helse blant dine ansatte. Ikke minst får du et godt innblikk i hvorfor det er så viktig, og hva som kan være konsekvensene om vi ikke gjør noe.

    -------------------

    Klaus-Anders Nysteen er tidligere toppleder i Kredinor med 10 års erfaring fra inkassobransjen. Han brenner for å gjøre en forskjell og har vært med å lansere produktet Kan hos Kredinor i sin tid som leder for selskapet.

    Her kan du lese mer om Kan: https://kan.no/employer.
    Kort video om Kan: https://www.youtube.com/watch?v=dzsbOLKSD7o

    ----------------

    Guro Sollien Eriksrud har jobbet med å forstå, og spre kunnskap om, sammenhengen mellom økonomi og menneskers liv og muligheter i rundt 12 år. Dette gjorde hun tidligere i Røde Kors og nå som medgründer i Frid. Hun har disse årene gitt ut bøker og annet opplæringsmateriale, og holder mange kurs og foredrag (deriblant en TEDx i 2017).

    Guro bryr seg ikke spesielt mye om penger. Men hun bryr seg veldig om folk, og er klar på at det også er lønnsomt å se økonomi i sammenheng med andre utfordringer i menneskers liv.

    Mer om Guro og hennes arbeid i Frid finner du her: https://www.frid.app/




  • Vil du være med på en liten nyttårsreview sammen med meg? Det er årets siste episode i HR-podden og tiden for et tilbakeblikk på året som har vært, og en unik mulighet for å lage noen gode forsetter for det nye året.

    I ukens episode snakker vi oss igjennom høydepunkter og feilsteg fra det året som har vært, før vi tar fatt på nyttårsløftene.

    La oss starte med et lite tilbakeblikk på 2023

    Hva er det som har fungert bra i året som var, som du gjerne vil fortsette med?Hva er det du setter mest pris på i livet ditt, som du gjerne vil ha mer av? Hvilke valg tok du i 2023, som du er glad for at du tok? Hva er du skikkelig stolt av? Hva er du takknemlig for? Og hva er det som har fungert mindre bra, som du gjerne vil justere på?

    Se på det som en slags "business review", en status på året som har vært, som gir deg verdifull innsikt når du skal sette mål for et nytt år. Hva er det som kommer til å være viktig for deg i 2024?

    Kanskje har du kompetanse og ny læring på agendaen i det nye året? Da anbefaler jeg gjerne denne artikkelen fra Silvia Seres om livslang læring: https://silvijaseres.com/livslang-laering-vil-bli-en-kritisk-nodvendighet/

    Og hvis du har lyst til å bli med på det nevnte nyttårswebinaret med Leonda om kompetansemål for 2024, så finner du mer informasjon om dette her:
    https://leonda.no/landingssider/nyttaarsprat/ - eller her - https://www.hr-nettverk.no/webinar-kompetansemaal-2024.

    Et svært aktuelt arrangement for deg som er opptatt av personlig og faglig utvikling :)

    PS. Januar er pakket med aktuelle kompetanseaktiviteter i Leonda, herunder fem(!) gratis webinarer for deg som har lyst til å starte det nye året med verdifullt faglig påfyll. Sjekk ut https://leonda.no/webinar/ for mer informasjon og påmelding.

    Du finner også informasjon om våre webinarer på Leonda på LinkedIn. Velkommen :)