Episoder
-
PM Nilsson avgår efter lögnerna om illegalt ålfiske. Hör reportern i Blekinge som upptäckte fallet. Sajten Samnytt har lämnat det medieetiska systemet. Men handlar det om etik eller pengar? Och så går en epok i graven när talkshowen i P1 byter laguppställning.
-
Ska man tro kvällstidningarna är Rysslands president Vladimir Putin dödssjuk i allt från parkinson till cancer. Vad är riskerna med dessa spekulativa rubriker? Tidningen Realtid förlikas med svensk affärsman efter utdragen rättsprocess i London. Nu kritiseras tidningens ägare. SVT köper rättigheterna till OS, men inte vill berätta vad kalaset kostar oss.
-
Manglende episoder?
-
Totalförvirrad rapporteringen i veckan om att alla människor går lika fort. SVT och SR ökar sin närvaro på TikTok samtidigt som säkerhetsbristerna i den kinesiska appen blir allt mer tydliga. Svenska Dagbladets ledarskribent gick till storms mot TT, men missade att artikeln var skriven av en kollega.
-
Vi har besökt Danmark för att skildra hur en ombytlig dansk mediepolitik präglat public service-bolaget Danmarks Radios ställning och oberoende. Reporter: Martina Pierrou.
-
Om valrörelsen och bevakningen av den. Om public service-bolagens framtid. Och så om mediemisstron; bubblar den än eller är krisen över? I studion Martin Borgs, biträdande partisekreterare för Moderaterna, Anna Gullberg, kulturredaktör Expressen och Anna Careborg, chefredaktör för Svenska dagbladet.
-
Det är juletider och till denna helg har Mediernas programledare plockat ihop tre riktigt fryntliga julreportage från Mediernas arkiv. Om den så kallade julsäcken på redaktionerna, om satiren som avslöjade Uppdrag Granskning och om julresan som ifrågasatte oberoendet hos Dagens Industris chefredaktör.
-
P4 Göteborg publicerade nyhetsinslag som gav sken av att Börje Salming fick aktiv dödshjälp. Två tidningar i sårigt bråk på minimal mediemarknad i Mariefred. Och så om Bonnier News fullständiga klädhaveri när medarbetarna skulle få en värmande gåva i det fria ordets namn.
När programmet sändes i Sveriges Radio P1 fick Per Maritz fel namn. Poddfilen är uppdaterad. Vi ber om ursäkt för det här. -
Chokladmjölksdrickande velourpappor säljer mustiga pappakollon med hjälp av SVT:s pappaserie. Blundade SVT för det kommersiella intresset? Aftonbladets snuslarm fick politiker att rasa mot klåfingriga Bryssel. Men larmet dog lika fort som det kom. Tidningsutgivarna till attack mot SVT:s texttunga webb. Svår bevakning av protesterna i Iran.
-
Hur ska medier skriva om ätstörningar utan att spä på problematiken? Hård kritik mot intervju i Tidningen Vi. Ett felaktigt telegram från nyhetsbyrån AP höll på att utlösa storkrig i Europa. Nu sparkas reportern, men var det hans fel? Och så har TV4 och tidningen MåBra klandrats för ensidiga publiceringar om en realitydeltagares uppväxt.
-
Vidlyftiga vallöften punkterades när budgeten presenterades. Misslyckades journalisterna att granska rimligheten i valrörelsens alla utspel? Om grundlagsändringen som riskerar att kriminalisera journalistik. Riksdagen tar beslut kommande vecka. Och så om public service-bolagens roll inom totalförsvaret. Hur mycket övar bolagen på att fungera vid höjd beredskap?
-
Vården var enligt SVT:s vallokalsundersökning väljarnas viktigaste fråga. Men fick den tillräckligt utrymme i mediernas bevakning? "Manliga" frågor dominerade i medierna under valrörelsen. Glömde redaktionerna kvinnorna? Och så SVT:s Jan Helin om valrörelsens journalistik. Det är alla helgons dag och Medierna sänder repris med tre reportage från september.
-
Granskar medier och journalistik. Går bakom veckans rubriker och spanar i framtidens medielandskap.
När en ny regering tillträder får de alltid frågor om eventuella skelett i garderoben. Vi har sett förbi fortkörningar, parkeringsböter och ett munbloss på en joint under ett utlandsbesök på 90-talet, och vänt frågan mot journalisterna själva. Är frågorna om lik i lasten fortfarande relevanta och vilka synder har de själva i sitt förflutna?På Gotland monteras den sista tryckpressen ned, vilket gör att den som får sina nyheter i tryck nu kommer tvingas över till digitala alternativ. Vi har besökt Gotland och pratat med journalister, läsare och med mannen som nu monterar ned sin tredje tryckpress. -
En av SVT:s mest profilerade grävreportrar, Fredrik Laurin, greps av polis inne på SVT. Vad var det egentligen som hände för tre veckor sen? Granskningsnämnden fäller SVT:s partiledardebatt för andra valet i rad. Ny bok från medieanalytikern Anders Malmsten beskriver hur lokalpressen skiftat ägare i rekordfart.
-
Granskar medier och journalistik. Går bakom veckans rubriker och spanar i framtidens medielandskap.
Två minderåriga tjejer i Brynäs hockeylag stängs av i två respektive fyra matcher efter att de ställt sig i motståndarklacken. Ett milt straff i jämförelse med tidningarnas som hängde ut dem med namn och bild. Om forskaren som blev medial världsstjärna efter gasläckan i Östersjön. Men först missade hela nyhetsbomben. Och så kritik mot det nya Mediestödet. Den nya kulturministern kommer ha att göra. -
Granskar medier och journalistik. Går bakom veckans rubriker och spanar i framtidens medielandskap.
Vi fortsätter vår bearbetning av den politiska journalistiken, och tittar den här veckan närmare på varför kvinnornas frågor blev så lågt prioriterade på landets redaktioner. Medan lag och ordning, energi och ekonomi tog stor plats i valrörelsen, skedde det på bekostnad av frågor om vård och omsorg och jämlikhet. Vad berodde detta på, och hur skyldiga är redaktionerna? Det har vår reporter Tonchi Percan tagit reda på.Hur kommer det sig att lobbyister från friskolebranschen får så mycket utrymme i medier, och varför får vi inte veta vilka ekonomiska intressen de företräder? I valrapporteringen har både Stefan Stern och Alice Teodorescu Måwe fått stort utrymme. Ibland utan att tittarna får veta vad de står för. Anton Karlsson har pratat med SVT, Sveriges radio och med en arg debattör.Och så tittar Johan Cedersjö närmare på drevets framtid i journalistiken. Är tiden förbi när journalister trängde sig utanför makthavares dörrar? Aftonbladets Martin Schori tror att det kan vara så. -
Granskar medier och journalistik. Går bakom veckans rubriker och spanar i framtidens medielandskap.
Veckans program ägnas helt åt de stora mediernas förmåga att hantera årets viktigaste nyhetshändelse: valet. I flera månader har de förberett sig, men hur gick det egentligen?Vi har pratat med de inblandade om vad de är nöjda med och vad de hade kunnat göra bättre. Hur träffsäker är Valun? Var tog sjukvårdsfrågan vägen? Kan man beräkna mandaten mer träffsäkert? Och hur ska man göra när det förväntade valresultatet plötsligt byter skepnad? - Vis mere