Episoder

  • Annemieke Bosman praat met schrijver en dichter Sasja Janssen over haar nieuwste bundel Mijn vader zegt entropie mijn moeder logica.

    Hoe betrap je het heden op zichzelf? Is het een freak, een gramarijn, de derde ruimte, a natural blonde? Wat is tijd voor de mens in zijn kleine eeuwigheid? Hoe definiëren we de wereld, met welke taal brengen we orde aan in welke chaos? Of zoals het heden de mens toebijt: ‘Jullie overspelen me graag, kwijlen bij mijn naam, maar als je lijdt / omdat je me niet vat, lijd jezelf maar kapot, medelijden is iets wat het verleden / uitspeelt en voor de toekomst heb ik geen geduld // Ik ben het stuifmeel van mijn eigen tijd’.

    Als een archeologe gaat Sasja Janssen in zowel uitwaaierende, lyrische als gecomprimeerde gedichten terug naar de oorsprong om iets van het raadselachtige nu bloot te leggen. 

  • Brecht van Hulten praat met kunstenaar Carlijn Kingma en regisseur Ariane Greep over de documentaire De wereld van Carlijn, die vanaf 28 maart in de bioscoop te zien is.

    De Nederlandse cartograaf Carlijn Kingma is een opkomende ster in de wereld, te vergelijken met M.C. Esscher en Piranesi. Ze tekent ideeënwerelden, of zoals ze zelf zegt, kaarten van de soms ondoorgrondelijke werkelijkheid waarin we leven. Carlijn gaf filmmaker Ariane Greep toestemming haar te volgen vanaf de eerste dag dat ze begon met het tekenen van haar nieuwste project Het Waterwerk van ons geld, een gedetailleerde kaart van ons financiële stelsel. Geduld lijkt het sleutelwoord te zijn in dit documentaire-portret, dat Kingma volgt vanaf de eerst stip op papier tot de expositie op de Biënnale van Venetië, waar Carlijn Nederland vertegenwoordigt. De camera toont van dichtbij haar creatieve worsteling tijdens het tekenen en ook haar strijd om de onrechtvaardigheid van het huidige monetaire systeem bloot te leggen; de rijken worden steeds rijker en de armen steeds armer. De tekening leidt tot veel discussies, de kranten schrijven vol lof over haar en ze wint meerdere prijzen, waaronder de Meestervertellerprijs, de Amsterdamprijs voor de Kunst en de Dutch Design Award. De Architectuur Biënnale in Venetië zet Carlijn internationaal op de kaart.

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Annemieke Bosman in gesprek met Hans Schnitzler, filosoof en publicist.Hans Schnitzler schrijft essays en columns in de Volkskrant, NRC Handelsblad, De Standaard, De Groene Amsterdammer, en Hard Gras. Hij schreef eerder Het digitale proletariaat, Digitale detox en Wij nihilisten.Schnitzler heeft zich nu gestort op het caféleven. Het traditionele café lijkt op sterven na dood te zijn. Toch weten deze sociale pleisterplaatsen de gemoederen flink te beroeren. Dat de wereld van toog en tapkast onverminderd tot de verbeelding spreekt, komt omdat ze een menselijke maat vertegenwoordigt die in het leven daarbuiten vaak afwezig is. 

     
     

    In zijn nieuwe boek Filosofie van de kroeg gaat Hans Schnitzler, die graag en regelmatig in het café te vinden is, op zoek naar wat die maat behelst. De veelal onbekommerde cafésfeer staat namelijk in schril contrast met een samenlevingsklimaat dat steeds guurder en onleefbaarder lijkt te worden. De politieke polarisatie neemt toe, het vijanddenken heerst alom en overal klinkt de roep om meer ‘gemeenschapszin’.Zou het kunnen dat in de microkosmos van het kleinschalige café aanwijzingen te vinden zijn voor een milder en prettiger samenlevingsklimaat? Om dat te onderzoeken neemt Schnitzler de lezer mee op een ongebruikelijk avontuur: een wijsgerig getinte kroegentocht.

  • Annemieke Bosman in gesprek met beeldend kunstenaar Levi van Veluw.

    Vanaf deze week neemt beeldend kunstenaar Levi van Veluw (1985) Singer Laren over. Wat begon als een bescheiden presentatie in het kader van de tweejaarlijkse Singerprijs, heeft zich ontwikkeld tot zijn eerste grote museale overzichtstentoonstelling: Labyrinth of memories. In zes zalen dwaalt de bezoeker door het wonderlijke oeuvre van Van Veluw, eindigend bij zijn nieuwste installatie; een ''obsessief'' en zaalvullend slotstuk.

    Levi van Veluw presenteert in Labyrinth of memories een scala aan twee- en driedimensionale werken, waaronder vijf grote installaties. Daarbij heeft Van Veluw op intuïtieve wijze hoogtepunten uit de Singer collectie geselecteerd. Zo wordt de eigen verzameling in een nieuw licht geplaatst en onderdeel van het verhaal van de kunstenaar. 

    Kenmerkend voor Levi van Veluw zijn de imposante installaties: volledig geënsceneerdewerelden waar de bezoeker binnen kan treden. Zijn werk getuigt van een enorme verbeeldingskracht en wordt vaak volledig met de hand gemaakt.

  • In de voorstelling Heat toont theatermaker Davy Pieters de complexiteit van intergenerationele famliedynamieken. Daarnaast wordt de vraag gesteld hoe we omgaan met hitte, in onszelf en om ons heen. De voorstellingen van Davy onderzoeken de toekomstige mens en de manier waarop deze wordt beïnvloed door technologische ontwikkelingen en beeldcultuur. De voorstelling Heat is te zien tot en met 26 april. Annemieke Bosman gaat met Davy Pieters in gesprek.

  • Brecht van Hulten praat met schrijver Susan Smit over haar roman Alles wat beweegt, die gaat over danseres Isadora Duncan. 

    De Amerikaanse pionier van de moderne dans Isadora Duncan tart de normen en wetten van haar tijd, zowel in haar persoonlijke leven als in haar kunst. Voor het eerst in de geschiedenis danst ze op blote voeten en in losse gewaden, geïnspireerd op de bewegingen van de natuur.

    Wanneer ze zwanger raakt van een gehuwde man, trekt ze zich in 1906 enkele maanden terug in een villa in de duinen van Noordwijk aan Zee. Hopelijk ongezien door de paparazzi wil ze hier in Nederland haar eerste kind krijgen. Als ongetrouwde vrouw zet Isadora alles op het spel. Dat doet ze welbewust. Ze vindt dat een vrouw kinderen moet kunnen krijgen zoals zij dat wenst en ze kiest uit volle overtuiging voor de Britse toneelvernieuwer Edward Gordon Craig. Ze is vrij, maar raakt toch verstrikt in haar obsessie voor deze man.

    Isadora Duncan trotseert aan onze kust de conservatieve krachten die op haar inwerken en doorstaat de grootste omwenteling van haar leven.

  • Annemieke Bosman in gesprek met filmregisseur Jelle de Jonge.

    Vanaf donderdag is de film De Terugreis te zien in de bioscoop. Martin van Waardenberg en Leny Breederveld spelen de hoofdrollen in deze melancholische, maar ook humoristische roadmovie waarin herinneringen, jarenlange liefde en acceptatie van veranderingen centraal staan. De regie is in handen van Jelle de Jonge.

    Jaap is al bijna 50 jaar samen met Maartje. Waar de nukkige Jaap niet veel zin meer heeft om dingen te ondernemen, zit de soms wat verwarde Maartje nog vol levenslust. Als het echtpaar een brief ontvangt van een oude vakantievriend, laat Jaap zich met gepaste tegenzin overhalen om hem op te zoeken in Zuid-Europa.

    Naast zijn succesvolle debuutfilm Bon Bini Holland en het lovend ontvangen Weg van Jou (2017) werkte Jelle de Jonge ook mee aan seizoenen van De Luizenmoeder en Nieuwe Buren en zette hij nieuwe series op als Harkum, Kerst met de Kuijpers en de thriller Lieve Mama. Ook regisseert De Jonge sketch-programma’s als Toren C en Sluipschutters. Daarnaast is hij als regisseur betrokken bij diverse tv-commercials.

  • Annemieke Bosman in gesprek met regisseur Paul Knieriem.

    Knieriem regisseert de interactieve jeugdvoorstelling Rabbit Hole bij de Toneelmakerij en Theater Sonnevanck. De voorstelling is een tocht door de diepe krochten van het internet: The truth is out there.
    Is de aarde plat? Bestaat corona wel? Is 9/11 verzonnen door de Amerikaanse overheid? Wordt de wereld geregeerd door als mensen vermomde hagedissen? Allemaal vragen die online rondspoken en zo ook de offline realiteit binnensluipen. Ook in de wereld van jongeren. Voor de een is het gewauwel van internetgekkies, voor de ander, die gelooft in deze alternative facts, is het waarheid. Hoe worden jongeren de diepe krochten van het internet ingezogen? Vinden ze online de verbinding die ze offline moeten missen?

    In de interactieve voorstelling van de Toneelmakerij en Theater Sonnevanck vervagen de grenzen tussen on- en offline en maken de toeschouwers via hun telefoons onderdeel uit van Samy’s chatfora. Volg je hem into the rabbit hole?

    Paul Knieriem is sinds 2019 verbonden als artistiek leider aan de Toneelmakerij. Knieriem regisseerde eerder bij de Toneelschuur voorstellingen als Met mijn vader in bed (wegens omstan­dig­heden), Schijn bedriegt en Troje Trilogie.

  • Annemieke Bosman praat met schrijver Saskia Noort en haar zoon, kunstenaar en illustrator, Mathieu Schellekens. Samen maakten ze een graphic novel naar Saskia Noort's debuut Terug naar de kust. Deze succesvolle roman verscheen dit jaar precies 20 jaar geleden.

    Als Maria zwanger blijkt van haar derde kind, besluit ze het voortijdig te laten weghalen en de relatie met de vader te verbreken. Vlak daarna wordt ze met de dood bedreigd, kennelijk vanwege haar levensstijl en de gepleegde abortus. Het is het begin van een zenuwslopend kat-en-muisspel. Om zichzelf en vooral haar kinderen in veiligheid te brengen, besluit Maria onder te duiken bij haar zus Ans, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt Maria geconfronteerd met jeugdherinneringen die ze liever zou vergeten. En terwijl haar dierbaren aan haar geestelijke gezondheid beginnen te twijfelen, komt haar belager steeds dichterbij...

    Twintig jaar na het verschijnen van dit debuut van Saskia Noort verschijnt de graphic novel, geïllustreerd door Saskia's zoon, Mathieu Schellekens. Ahmad Resh schreef het scenario voor de graphic novel.

  • Theatergroep De Jonge Honden speelt de Spaghettirellen, een avontuurlijke mix van Romeo en Julia en West Side Story. Het is een voorstelling over een bizarre geschiedenis vol brommers, verliefde nozems en jonge mensen met dromen. De voorstelling is te zien tot en met 16 mei in verschillende theaters. Regisseur Jolmer Versteeg en schrijver Wessel de Vries gaan in gesprek met Annemieke Bosman.

  • Brecht van Hulten in gesprek met Wies Bloemen, choreograaf en artistiek leider van danstheater AYA.

    Wies Bloemen maakt al jaren dansvoorstellingen voor jongeren en kinderen en is al 33 jaar de drijvende kracht achter danstheater AYA.
    Bloemen maakt danstheater vanuit een liefde voor het directe, het aardse, het heftige. Gedurende haar carrière heeft ze een eigen taal ontwikkeld, over alle disciplines heen en los van de publieke opinie. En met haar laatste voorstelling getiteld Hoop neemt ze nu afscheid van AYA en de danswereld.

  • Hoe begin je aan een boek? En vooral: hoe maak je het af? Met Ga je nu eindelijk dat boek schrijven! biedt Kaat Vrancken praktische tips om beter en sneller een verhaal, roman of kinderboek te schrijven. Zo zijn er oefeningen die schrijfplezier brengen en en blijkt een goed verhaal ook te kunnen ontstaan zonder goddelijke inspiratie. Annemieke Bosman gaat met Kaat Vrancken in gesprek.

  • Annemieke Bosman praat met Paula van der Oest, regisseur van de serie De Joodse Raad, die vanaf 10 maart te zien is op NPO 1 en via NPO Start.

    Uit geen ander land in West-Europa zijn tijdens de jaren 1940-1945 zoveel Joden afgevoerd als uit Nederland. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? In de vijfdelige historische dramaserie 'De Joodse Raad' van de EO zie je de onvoorstelbare consequenties van de anti-Joodse maatregelen van de bezetter. Voor welke dilemma’s werd de Joodsche Raad gesteld? Waarom werkten de Joden vrijwel direct mee aan dit initiatief van de Duitse bezetter? Hoofdrollen in de serie zijn voor Pierre Bokma, Claire Bender, Jack Wouterse, Malou Gorter en Monic Hendrickx.

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door de Duitse bezetter de Joodsche Raad ingesteld als contactorgaan met de Amsterdamse joodse gemeenschap. Achteraf gezien werd deze raad verweten te meegaand te zijn geweest met de Duitsers. In de serie De Joodse Raad voel je de onmogelijke keuzes waar de Duitse overheerser de Joodse gemeenschap voor stelt op het scherpst van de snede.

    In De Joodse Raad volg je in het bijzonder het indringende verhaal van vader en dochter Cohen. David Cohen was samen met Abraham Asscher voorzitter van de raad. David en zijn dochter Virrie Cohen proberen beiden op hun eigen manier zo goed mogelijk om te gaan met het kwaad dat hun gemeenschap bedreigt. Maar hierdoor dreigen ze elkaar juist te verliezen. 

  • Annemieke Bosman in gesprek met regisseur en schrijver Joeri Vos.

    Joeri Vos schreef samen met Teun Smits de voorstelling HULP bij de Veenfabriek.
    In het theatertje om de hoek bereidt een groep zorgmedewerkers een benefietavond voor. Nadat ze de beelden zagen van de vreselijke ramp in Chili konden ze niet stil blijven zitten. De handen worden massaal uit de mouwen gestoken. Ieder draagt z’n steentje bij: stoelen worden klaargezet, de ingezamelde kleding gesorteerd, het buurtbandje doet een soundcheck en misschien maakt zelfs de lokale BN’er zijn opkomst. Want alle kleine beetjes helpen - toch? Gaandeweg slaat goede moed om in twijfel: we willen helpen, maar helpt het ook?

    Met HULP sluit schrijver en regisseur Joeri Vos zijn drieluik KLAP af. Ieder deel is geïnspireerd door de vraag “Waar doe je goed aan?” en portretteert een groep die zich (min of meer) professioneel verhoudt tot een grote en ontwrichtende gebeurtenis op het wereldtoneel. Na de werelden van de journalistiek in de voorstelling KRANT en internationaal recht in de produktie RECHT, duikt Veenfabriek met HULP in de goede bedoelingen van hulpverleners en vrijwilligers. Ieder deel van de Klap staat op zichzelf.

  • Annemieke Bosman in gesprek met Joep Hendrikx en Jos Nargy van de Poezieboys.
    Na de zomerfestivalhit LORCA toeren de Poezieboys momenteel langs de Nederlandse theaters met de nieuwe voorstelling PEREC. Hendrikx en Nargy duiken met deze voorstelling in de bijzondere wereld van de Parijse taaltovenaar en kattenliefhebber Georges Perec. Vol spelletjes, regels, puzzels en valkuilen. De Poezieboys vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken en doen dat op geheel eigen wijze: met dampende en joelende zalen voor de dichtkunst.

  • Brecht van Hulten praat met Murat Isik over zijn nieuwe In de mist van Golden Gate Park.

    Zomer 2001. Metin Mutlu gaat studeren in San Francisco. Met het betreden van deze nieuwe, vrije wereld is hij vastbesloten zijn oude zelf achter te laten. In plaats van de verlegen toehoorder die hij in Amsterdam was, wil hij in Amerika iemand anders worden: een zelfbewuste en daadkrachtige man.

    Metin studeert rechten maar het idee dat hij zijn leven zal slijten als jurist benauwt hem. Op zoek naar een uitweg stort hij zich in San Francisco vol op het keuzevak Creative Writing. Tijdens die colleges ontmoet hij de mysterieuze Joan Springfield, voor wie hij als een blok valt.

    Zijn nieuwe vrije leven lijkt Metin goed af te gaan en langzaam ontluikt de schrijver in hem. Dan storten onvermoede gebeurtenissen hem echter in een overrompelend avontuur, terwijl ontwikkelingen in San Francisco en aan het thuisfront zijn verblijf in een heel ander licht stellen. Metin komt voor onmogelijke dilemma’s te staan.

    Murat Isik (1977) won met Wees onzichtbaar (2017) onder meer de Libris Literatuur Prijs 2018, de Boekhandelsprijs 2018 en de Inktaap 2019. Ook werd de roman door nrc tot Boek van het Jaar 2017 uitgeroepen. Er werden al meer dan 200.000 exemplaren van verkocht. Isik debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond, die bekroond werd met de Bronzen Uil-publieksprijs. Zijn werk werd vertaald in het Duits, Zweeds en Turks. In 2019 was hij de auteur van het Boekenweekessay: Mijn moeders strijd.

  • Annemieke Bosman in gesprek met schrijvers Max Wind en Joeri Heegstra.
    Het auteursduo won de eerste Open Call van Theater Bellevue en het Nationale Theater met de politieke satire Exit Poll. Exit Poll heeft als intrigerend uitgangspunt: wat als tachtig procent van de Nederlanders bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen blanco zou stemmen?

    Het is verkiezingsavond. In feestlocaties wachten de politieke partijen op de exit poll. De nieuwkomer, een partij van jonge techno-optimisten, mag zich volgens de peilingen klaarmaken voor  het bordes. De partij van de langstzittende premier bereidt zich juist voor op een historische nederlaag; hun nummer twee loopt zich al warm in de coulissen. Maar dan blijkt de kiezer een historisch signaal heeft afgegeven: een overweldigende meerderheid stemde blanco. Wat te doen? Wat als partijleiders, partijtijgers, spindokters en analisten de wapens uit handen wordt geslagen? Exit Poll is een spannende what if? voorstelling.

    Max Wind (1992) was na de performanceopleiding van de Toneelacademie Maastricht werkzaam bij het internationale performance collectief Ontroerend Goed. Met Peter Missotten en Casper Wortmann maakte hij Dear Lollipop, een voorstelling exclusief toegankelijk voor smartphones. In 2022 was Max artist in residence bij De Balie in Amsterdam en maakte hij meerdere voorstellingen geïnspireerd op het publieke debat.

    Joeri Heegstra (1993) maakte na dezelfde performanceopleiding van de Toneelacademie Maastricht met theatercollectief Opening Statement Class Warfare Forever, We doen ons best en Horizon, en bij Likeminds de klimaatactivistenmonoloog Power. Terugkerende thema’s in zijn voorstellingen zijn klimaatcrisis, klasse en hoe macht verdeeld wordt.

  • Annemieke Bosman in gesprek met Christiaan Kuyvenhoven.

    Als twaalfjarig jochie hoort Christiaan de onheilspellende Vijfde Symfonie van Gustav Mahler voor het eerst. Het stuk laat hem niet meer los. Het gedonder van de trom! De statige passen van de trompet! Op de platenhoes vindt hij een man in rokkostuum, die met zijn rug naar het publiek staat en een stokje in de hand houdt. Kleine Christiaan doet hem urenlang na, de breinaald van zijn oma in de aanslag, tot hij de violen kan laten huilen op commando - bravo voor de maestro met de breinaald!

    Vijfentwintig jaar later is Christiaan een veelgevraagde concertpianist en presentator. Maar zijn fascinatie voor de baton blijft bestaan. In De maestro met de breinaald trekt hij door eeuwen muziekgeschiedenis. Hij neemt je mee op sleeptouw door Europa, met als reisgezellen de grote orkestleiders van vroeger en nu.

  • Annemieke Bosman praat met regisseur Barbara Visser over haar documentaire Alreadymade, die vanaf donderdag 7 maart 2024 in de bioscoop te zien is.

    Was het marketing, mystificatie of misogynie waardoor het kunstwerk Fountain zo beroemd werd? Wat begon als een zoekgeraakt object van een anonieme maker, werd uiteindelijk het meest invloedrijke kunstwerk van de 20e eeuw. Speculaties over een vrouwelijke auteur komen en gaan. Maar wie is zij? Wat is echt, en wat is waar, in dit geval? De twijfels over de oorsprong van dit 'readymade' kunstwerk lopen parallel met de waarde van de talloze kopieën die zich in de depots van musea voor moderne kunst bevinden. Kan de ontdekking van één enkele brief dit alles veranderen in de toeschrijving aan een vrouw die haar tijd ver vooruit was? In Alreadymade worden originaliteit, auteurschap en identiteit ter discussie gesteld, net als Fountain (1917) dat een eeuw geleden deed, alleen nu met behulp van hedendaagse techniek. Stemmen die het werk toeschrijven aan Elsa von Freytag-Loringhoven, ook wel bekend als de barones, trekken steeds meer aandacht, omdat er historisch gezien nogal wat recht te zetten is met betrekking tot vrouwelijke bijdragen in de kunst. Of is het toch wishful thinking? De film Alreadymade neemt zélf de vorm aan van een 'readymade', waarbij het verhaal wordt verweven met gevonden materiaal uit verschillende bronnen, waardoor inhoud en vorm één worden.

  • Journalist en biograaf Mark Schavers schreef De levens van Claus. Het boek is een resultaat van diepgravend onderzoek naar het leven van schrijver, kunstenaar en filmer Hugo Claus. Schaevers' werkwijze is dezelfde als bij zijn bekroonde boek over Felix Nussbaum. Het boek verscheen eind februari bij uitgeverij de Bezige Bij. Annemieke Bosman gaat met Mark Schaevers in gesprek.