Episoder

 • Mattias vill ta sig in på sin drömutbildning, men betygen räcker inte och han kontaktar HP-hjälpen: en fusktjänst som fixar toppresultat till den som betalar.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Samtidigt har Emelie träffat en kille som jobbar med HP-hjälpen. En dag frågar han henne om hon vill hjälpa till. Snart sitter hon på ett tåg med en väska full av kontanter.

  Fuskligan säger att de jobbar med största diskretion – och att det de gör är lagligt. Mattias lägger ett kuvert med pengar i en förvaringsbox på Stockholms Central. Sen får han hem ett märkligt utrustningskit: ett par specialsydda kalsonger och en minimal högtalare som han ska ha inne vid trumhinnan.

  I flera år pågår en katt- och råttalek mellan fuskligan och myndigheterna. HP-hjälpen ligger hela tiden steget före. Tills Ekobrottsmyndigheten får tips om två bröder i Norrköping.

  I P3 Dokumentär berättar några av de som stod bakom HP-hjälpen för första gången sin version av vad som hände.


  Medverkande:

  ”Mattias”, fuskade på högskoleprovet med hjälp av HP-hjälpen.

  ”Emil”, en av personerna bakom fuskligan HP-hjälpen.

  Samir Bezzazi, journalist.

  ”Emelie”, fuskligans kurir.

  Magnus Hjort, dåvarande biträdande stabschef på Universitets- och högskolerådet.

  En anonym spanare från Ekobrottsmyndigheten.

  Carina Telsing, polis.

  Gunilla Arph Malmberg, åklagare.


  En dokumentär av: Niklas Jonsson.

  Producent: Markus Alfredsson.

  Dokumentären är producerad 2023.

 • Från 2018. En dokumentär om knark, våld och machokultur i det som på 90-talet var Sveriges farligaste stad.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  I slutet av 90-talet är Dalarna på löpsedlar över hela landet. Flera attentat riktade mot polisen visar sig vara utförda av en tungt beväpnad ungdomsliga. Här berättar flera av Familjen-medlemmarna för första gången om tiden när de satte skräck i Borlänge.

  Eddy och Lenny blir bästisar i Borlänges skejtpark när de går i mellanstadiet. Några år senare tar Eddy, med snaggat hår och bling i vänster öra, på sig en rånarluva. Med ett hagelgevär i handen går han in i matbutiken i sitt kvarter.

  Serien är ursprungligen gjord i fem delar, men publiceras här som ett superavsnitt, 130 min långt.

  En dokumentär av: Sigge Dabrowski.

  Producent: Rosa Fernandez.

  Dokumentären är producerad 2018.

 • Manglende episoder?

  Klik her for at forny feed.

 • Hyllade Dr. Macchiarini transplanterar luftstrupar av plast i levande människor. Snart anar kollegor på Karolinska att allt inte stämmer och patienter dör. Samtidigt upptäcker fästmön lögn efter lögn.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Paolo Macchiarinis dåvarande fästmö, TV-producenten Benita Alexander bestämmer sig för att berätta för världen om stjärnkirurgens dubbelliv.


  – Om han ljuger mot mig så här, så strategiskt och så utstuderat, så måste han också ljuga i sitt jobb. Det var skrämmande för mig eftersom han hade människors liv i sina händer, säger Benita Alexander.


  Då har thoraxkirurgen Karl-Henrik Grinnemo och tre andra kollegor märkt att allt inte står rätt till med Karolinska institutets och Karolinska universitetssjukhusets topprekrytering.

  – Vi insåg att det var lurendrejeri på en väldigt, väldigt hög nivå, säger Karl-Henrik Grinnemo.

  P3 Dokumentär om skandalkirurgen Macchiarini och de dödliga experimenten är en historia om hur en karismatisk man lyckades dupera en hel värld, både professionellt och privat.


  Medverkande:

  Benita Alexander, TV-producent och ex-fästmö till Paolo Macchiarini.

  Karl-Henrik Grinnemo, en av visselblåsarna i Macchiarini-fallet, thoraxkirurg och f.d. kollega på Karolinska universitetssjukhuset.

  Bosse Lindqvist, journalist och dokumentärmakare, bakom prisbelönade SVT Dokument Inifrån-serien Experimenten.

  Kjell Asplund, professor emeritus och utredare.

  Alexander Seifalian, professor i nanoteknologi och regenerativ medicin.

  En dokumentär av: Blenda Setterwall Klingert.

  Producent: Gustav Asplund.

  Exekutiv producent: Jon Jordås.

  Dokumentären är producerad 2023.

 • Från 2018. När Prinsessan Diana omkommer i en bilolycka i Paris 1997 är hon världens mest kända kvinna och ständigt omgiven av paparazzi-fotografer. Nu börjar jakten på en syndabock.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  En dokumentär av: Robin Jonsson.

  Producent: Lasse Truedson/Tredje Statsmakten.

  Exekutiv producent: Jon Jordås/SR.

  Dokumentären är producerad 2018.

 • En vårmorgon 2009 ska fyra män spränga sig in i en värdedepå i Umeå. De vet inte att nationella insatsstyrkan redan är där. Rånförsöket urartar i Sveriges största eldstrid mellan polis och rånare.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Allt börjar med att polisen av en slump får reda på att flera grovt kriminella personer planerar en kupp nånstans i Sverige. En stöt mot en värdedepå innehållande flera miljoner kronor.

  I en tid när Sverige är svårt drabbat av våldsamma rånförsök vill polisen slå till mot rånarna i rätt tid. Frågan är bara vart det ska ske, och när? 

  I P3 Dokumentär berättar polis, väktare, nationella insatsstyrkan och två av rånarna för första gången om planerna, och om en våldsam konfrontation som inte liknar något som skett varken förr eller senare i Sverige.  

  Medverkande:  

  Micke, rånare.

  Felix, rånare som egentligen heter nåt annat.

  Hans Olov Markström, fd polis.

  Micael Säll Lindahl, då polisområdeschef.

  Thomas Andersson, väktare.

  Stefan Dejemyr, fd gruppchef på Nationella insatsstyrkan.

  David Ol-Lars, fd operatör på Nationella insatsstyrkan.

  Peter Lundberg, utredare på polisen.

  En dokumentär av: David Ohlsson.

  Producent: Anna Johannessen, Tredje Statsmakten Media.

  Exekutiv producent: Viktor Papini, Sveriges Radio.

  Dokumentären är producerad 2023.

 • Podden P3 ID skildrar vår tids mest spännande personer och har precis släppt ett nytt dubbel-avsnitt om fenomenet Elon Musk. Del två hör du bara i Sveriges Radio Play.

  Elon Musk är miljardären som kallats för världens rikaste man. Han har fått elbilar att förknippas med lyxig action, han vill operera in chip i mänskliga hjärnor och han köpte och döpte om Twitter. Hör hur den drivna innovatören förvandlades till starkt polariserande kraft i USA och i världspolitiken.

  Lyssna på dokumentären om Elon Musk – och kom ihåg att P3 ID och P3 Dokumentär hör du alltid först i Sveriges Radio Play.

 • Från 2019. Orkanen Katrina drar in över staden New Orleans i augusti 2005 . Skyddsvallarna brister och många människor dör i vattenmassorna. I kaoset följer plundring, dödligt våld och hjältedåd.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  - Jag hatar att behöva säga det här men vi har inte tillräckligt många liksäckar.

  Den varningen går ut i lokalradiokanalen WWL New Orleans precis innan orkanen når stan.

  - Man rådde folk att skriva sina namn med permanent bläck på armen så att man åtminstone skulle veta vilka de var när man hittar kropparna, säger Dave Cohen, nyhetschef på radiokanalen.

  Stora delar av New Orleans ligger under havsnivån och när det står klart att orkanen Katrina är på väg rakt mot staden inser många att katastrofen är nära.

  Men inte alla. Evakueringsordern kommer för sent och tusentals människor blir kvar i staden för att de inte förstår allvaret eller för att de på grund av fattigdom inte har råd eller möjlighet att evakuera.

  Länge förstår inte omvärlden vad som händer inne i New Orleans. Under veckorna som följer kastas staden in i kaos. Kommunikationen fungerar knappt och plundringar och våldet ökar. Inom poliskåren sprids rykten om att polischefen sagt att man får skjuta plundrare och insatspolisen Dwayne Scheuermann får ett liknande besked av sin chef:

  - Det som sades var: säg åt dina underordnade att göra vad samvetet tillåter dem att leva med.

  Dwayne Scheuermann berättar för P3 Dokumentär om den händelse som fick honom och flera andra poliser åtalade efter Katrina.
  Men det här är också en berättelse om en stad som reser sig och om invånare som gör allt för att rädda människor i nöd.

  En dokumentär av: Maria Hansson Botin
  Producent: Magnus Arvidson
  Dokumentären är producerad 2019.

 • När ambulans larmas till öknen i Arizona möts man av en skräckscen. Över 50 människor ligger utspridda på marken, några svamlar andra är orörliga. Svetthyddan intill är tom och ledaren syns inte till.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Det är höst 2009 när inspirationsföreläsaren och författaren James Arthur Ray håller i en självhjälpskurs i Arizonas öken. Han har låtit bygga en svetthydda inspirerad av urinvånare men gjort den på sitt eget vis. James Arthur Ray har efter filmen the Secret gott rykte och han har hyllats av bland andra Oprah Winfrey.

  Men när kursdeltagare slutar andas under en svettritual hösten 2009 är den ansvarige ledaren borta. Ambulanspersonalen gör vad de kan men de lyckas inte rädda alla och Marta Reis och de andra på kursen har svårt att ta in vad som hänt.

  Medverkande:

  Marta Reis, kursdeltagare.

  Connie Joy, kursdeltagare.

  Jean Brown, anhörig till Kirby Brown.

  Ross Diskin, polis, Arizona.

  Jonathan Ellerby, religionsvetare.

  Matt Stroud, journalist som granskat James Arthur Ray.

  En dokumentär av: Elinor Ahlborn.

  Producent: Lars Truedson, Tredje Statsmakten.

  Exekutiv producent: Rosa Fernandez, Sveriges Radio.

  Dokumentären är producerad 2023.

 • Från 2018. I februari 1998 avrättas Dragan Jokso Joksovic inför hundratals gäster på travbanan Solvalla. Mordet blir startskottet på en blodig gangsteruppgörelse, med kopplingar till krigets Balkan.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Den 20-årige gärningsmannen har till synes ingen koppling till den kriminella eliten. Polisen är förbryllad. Varför har han skjutit den man som pekas ut som Stockholms torpedkung? Och vem är personen som kallas för ”Kova”?

  P3 Dokumentär om Solvallamordet är en berättelse om makt, pengar och kriminalitet. Det är en historia om förbindelser mellan krigets Balkan och Stockholms undre värld – och om vänner som förvandlas till fiender.

  Av Martin Jönsson

  Producent: Magnus Arvidson

  Dokumentären är producerad 2018.

 • Det konservativa partiet Tories är mitt uppe i festandet på Grand Hotell i Brighton när IRAs bomb går av 1984. Gäster begravs i rasmassor och fem personer dör den kvällen.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Tre veckor innan den konservativa partikonferensen checkar en kort man med buskigt skägg in på Grand Hotel i Brighton. Han kallar sig Roy Walsh men heter egentligen Patrick Magee och är medlem i IRA.

  I rum 629 packar Magee upp bomben och ställer in timern på strax före klockan 3 på natten den 12 oktober. Planen är att mörda premiärminister Margaret Thatcher.

  Tre veckor senare går bomben av medan konferensdeltagare fortfarande festar...

  Medverkande: 

  Jo Berry - dotter till Sir Anthony Berry som dödades i attentatet.

  Margaret Eaton - skollärare och deltagare på konferensen.

  David Skidmore - cancerkirurg och deltagare på konferensen.

  Janne Petterson - Nordirlandexpert.

  Paul Solis - polis i Birghton.

  Eileen Brencher - sjuksköterska på Royal Sussex County Hospital i Brighton.

  En dokumentär av: Thomas Henley/ Banda Produktion. 

  Producent: Robert Barkman/ Banda Produktion.

  Exekutiv producent: Hanna Frelin/ Sveriges Radio. 

  Dokumentären är producerad 2023.

 • Från 2020. 1995 blir en flicka brutalt våldtagen på väg från skolan. Fallet förblir olöst i 24 år. Strax innan brottet preskriberas ger en ny DNA-lag en sista chans att spåra gärningsmannen.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Det här är berättelsen om en ovanligt våldsam överfallsvåldtäkt på en åttaårig flicka i Billdal utanför Göteborg. Gärningsmannen är spårlöst försvunnen, men trots att åren går så ger inte polisen upp. Ett år innan fallet ska preskriberas och gärningsmannen kan gå fri för alltid, så kommer en sista möjlighet att spåra förövaren via DNA-teknik.

  Medverkande: 

  Annika - lärarassistent.

  Karin Blegel - kriminalinspektör.

  Christina Widén - forensiker på polisens nationella forensiska centrum NFC.

  Kirsten Ramming Bernhardsson - utredare på polisens kalla fall-grupp.

  Anders Eriksson - chef för polisens kalla fall-grupp.

  Thomas Ahlstrand - åklagare.

   

  En dokumentär av: Martina Pierrou.

  Producent: Ida Lundqvist.

  Dokumentären är producerad 2020.

 • Grannarna i den lilla bruksorten Olshammar reagerar på den märkliga renoveringen av det grå huset. De anar inte att det finns en amfetaminfabrik i källaren och att FBI zoomar in huset på kartan.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  De som renoverar och snickrar på huset hejar glatt och bjuder grannarna på fikabröd. Men nere i källaren bakom förtäckta fönster jobbar de med helt andra saker. Där styr amfetaminkocken över arbetet. De kokar och paketerar kilovis med amfetamin som körs ut till knarkkunder runtom i landet. 

  Men polisen är dem på spåren. På en parkering vid ett köpcentrum i Örebro möts två kurirer och kartonger med 60 kilo amfetamin byter händer mitt framför ögonen på polisens spanare. Samma kväll stormar polisen huset i Olshammar och amfetaminfabriken är satt ur spel.

  Huvudmännen, tre grovt kriminella män, tycks klara sig undan. De tror att de sitter säkert. De kallar sig Firman och skryter om sina brottsmeriter när de skriver i krypterade s.k. Anom-telefoner:

  “Vi är professionella narkotikahandlare, detta är ingen hobby för oss. Vi har 50 års fängelse mellan oss i Firman tillsammans.”

  I hemlighet följer FBI-agenter och en polis på NOA allt de skriver och en juninatt 2021 förbereds för en historisk polisräd. Vid gryningen ska Firman åka fast. 

  Medverkande: 

  Ted Esplund - poliskommissarie underrättelseenheten NOA.

  Andreas Börjesson - utredningsledare Örebropolisen.

  Karin Lindell - chefsåklagare Örebro.

  Jack Melkemichel - försvarsadvokat.

  Anna Jinghede Sundwall - kriminaltekniker.

  Rigge, Inger, Hans & Annika - grannar i Olshammar. 

  En dokumentär av: Pernilla Wadebäck / Tredje Statsmakten Media. 

  Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten Media.

  Exekutiv producent: Markus Alfredsson / Sveriges Radio. 

  Dokumentären är producerad 2023.

 • (Från 2020) 909 personer från församlingen Peoples Temple hittas döda i den sydamerikanska djungeln. Världen kräver svar och Peoples Temple får genast smeknamnet självmordssekten i medierna.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Året är 1978. En bild tagen från en helikopter visar prydliga rader med lik i färgglada kläder. Vissa av dem håller hand. Alla var medlemmar i Peoples Temple, en kristen, politisk organisation från USA, som bara några år tidigare flyttat från Kalifornien till djungeln i Sydamerika. Deras ledare var pastor Jim Jones.

  Nu berättar pastor Jones son och andra överlevande en historia som började som en kamp för lika rättigheter, men slutade i en fullskalig tragedi.

  För känsliga lyssnare varnar vi särskilt för sekvensen mellan ca 54:45 till 60:00 in i avsnittet.

  Medverkande:

  Stephan Jones - pastor Jim Jones son.

  Leigh Fondakowski - författare till boken “Stories from Jonestown”.

  Fielding McGehee - driver projektet “Alternative Considerations of Jonestown”.

  Timothy Carter - fd medlem av Peoples Temple.

  Charles Krause - journalist på Washington Post.

  En dokumentär av: Robin Jonsson.

  Producent: Lars Truedsson/ Tredje Statsmakten.

  Exekutiv Producent: David Mehr.

  Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

  En dokumentär från: 2020.

 • Otto Warmbier är 21 år gammal när han tillfångatas på Nordkoreas flygplats efter en semester i landet. Ingen vet vad som hänt men två månader senare syns han i nordkoreansk TV där han erkänner brott.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Hotellet där Otto och de andra turisterna bor i Pyongyang är mytomspunnen. Våning fem är förbjuden för turister att besöka och saknar en knapp i hissen. På Youtube finns filmer där boende på hotellet trotsar förbudet och tar sig till våningen. En kväll bestämmer sig Otto och hans vänner för att göra detsamma. Fnissiga av spänningen smyger de längs väggarna, prydda av propagandaaffischer. De stannar bara på våning fem en kort stund, sen går de och lägger sig.

  Men den här våningen kommer att förfölja den amerikanska studenten Otto Warmbier. Det är här uppe som Nordkorea hävdar att han ska ha begått ett brott.

  – And the story was that he tried to steal a poster... he didn’t commit any crime. And if he did, we all committed that crime, because we all had been where we shouldn’t have been, säger vännen Sarah MacLaughlin som var med på samma resa.

  Efter gripandet startar en diplomatisk förhandling mellan USA och Nordkorea för Ottos frigivning. En förhandling där Sverige får en nyckelroll. Men ingen information läcker ut, och det kommer dröja länge innan familj och vänner förstår hur 21-åriga Otto egentligen mår i fångenskap i Nordkorea...

  Medverkande:
  Sarah McLaughlin, vän och medresenär i Nordkorea.
  Ben Johnson, vän och medresenär i Nordkorea.
  Kent Härstedt, svenskt sändebud på Koreahalvön år 2017.
  Sanna Torén Björling, fd USA-korrespondent på Dagens Nyheter.
  Michael Flueckiger, akutläkare.

  En dokumentär av: Andreas Ståhl.

  Producent: Hanna Frelin.

  Producerad: 2023.

 • Från 2020. En grupp med 29 klättrare försöker ta sig till toppen av världens näst högsta berg, K2. Det är augusti 2008 men trots goda väderförhållanden går allt åt helvete.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Toppen når 8611 meter över havet och berget betraktas som ett av världens farligaste. Det är framförallt K2s branta istopp som är så riskfylld. Där måste man klättra sidledes med en isyxa i var hand. Tappar man fästet kan man falla flera kilometer och krossas mot glaciären. Varje tag med isyxan kan bli ens sista.

  Medverkande:
  Fredrik Sträng, svensk äventyrare.
  Cecilie Skog, norsk äventyrare.
  Wilco van Rooijen, holländsk äventyrare. 
  Amanda Padoan, författare till boken Begravda i Himlen.

  En dokumentär av: Matilda Blom och Ivan Solander.

  Producent: David Mehr.

  Sändes första gången: 2020

 • En man knivhugger slumpvis utvalda personer under loppet av några minuter i småländska Vetlanda. Nu söker ett helt samhälle svaret på frågan: varför?

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  I början av mars 2021 går en man till attack med kniv i centrala Vetlanda. Larmcentralen får in flera samtal från panikslagna människor. 18 skräckfyllda minuter hinner gå innan polisen är på plats. Under den tiden har flera personer blivit nedhuggna. Attackerade mitt på dagen, i sin hemstad, ligger nu flera Vetlandabor i en pöl av sitt eget blod. Vissa med livshotande skador. 

  Ett av offren är Bo Martinsson som kämpar mellan liv och död.

  "Man trodde att man skulle dö. Att man inte fick träffa sina nära och kära, det var det som var hårdast i hjärtat."

  Knivmannen skjuts av polis som också utreder händelsen som ett eventuellt terrorbrott. Mannen ställs inför rätta. Men gärningsmannens motiv är oklart.

  Medverkande:

  Bo Martinsson: blev knivskuren i Vetlanda.

  Emanuel Martinsson: Bos son, som jobbar på räddningstjänsten under brottsdagen.

  ”Shams”: Kompis till gärningsmannen ”Massoud”.

  ”Karin”: Tidigare coach på socialförvaltningens arbetsmarknadsenhet.

  Mikael Nilsson: Polis som grep gärningsmannen.

  Cliff Blomqvist: Polis som grep gärningsmannen.

  Adam Rullman: Åklagare och förundersökningsledare.

  En dokumentär av: Andres Kriisa.

  Producenter: Markus Alfredsson och Ida Lundqvist.

  Dokumentären är producerad 2023.

 • Från 2016. Militären genomför en statskupp i Chile den 11 september 1973 och inleder en skoningslös jakt på diktaturens motståndare.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Revolutionären Alejandra Mujica är gravid i åttonde månaden när militären stormar presidentpalatset och president Salvador Allende begår självmord.

  Hon binder känsliga dokument runt magen för att militären inte ska hitta dem. Men trots alla försiktighetsåtgärder griper Pinochets hemliga polis hennes man Carlos Zanzi, som förs till ett av militärjuntans ökända tortyrcenter.

  I P3 Dokumentär berättar svenskar och chilenare som befann sig i Chile om tiden före, under och efter den våldsamma militärkuppen 1973. Och ett barn som växer upp i Sverige och vägrar låta Pinochet komma undan med sina brott.

  En dokumentär av: Martín Ezpeleta.

  Exekutiv Producent: Robert Barkman.

  Sändes för första gången: 2019.

 • När det börjar brinna i 24-våningshuset i London sprider sig elden rekordsnabbt genom byggnaden. Omar lyckas ta sig ut, men kvar på 14:e våningen är hans lillebror Mohammed.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  En juninatt 2017 börjar det brinna i en kombinerad kyl och frys i ett höghus i London. Branden blir snabbt ett inferno. Hyreshusets fasad brinner ovanligt snabbt och den svarta röken fyller trapphuset. Brandmannen Ricky Nuttall försöker rädda boende mitt i huset men luften och vattnet tar slut.

  Omar Alhaj Ali och hans bror som tillsammans flytt från kriget i Syrien bor på 14:e våningen. Röken fyller lägenheten när Omar räddas av en brandman. Nerifrån gatan ser han sin lillebror i fönstret i det brinnande huset men ingen hjälper honom ut.

  Branden i Grenfell Tower blir en av de värsta i Storbritanniens moderna historia och många undrar om man hade kunnat förhindra att 72 människor miste livet.

  Medverkande:

  Omar Alhaj Ali, boende i Grenfell Tower.
  Eddie Daffarn, boende i Grenfell Tower som drev en blogg om huset.
  Ricky Nuttall, dåvarande brandman i London.
  Claes Aronsson, Sveriges Radios dåvarande Londonkorrespondent.

  En dokumentär av: Thomas Henley.

  Producenter: Robert Barkman och Lovisa Lamm Nordenskiöld, Produktionsbolaget Banda.

  Exekutiv producent: Rosa Fernandez, Sveriges Radio.

  Researcher: Sabrina Kindgren.

  Producerad: 2023.

 • Från 2019. Gotabanken i Stockholmsförorten Alby drabbas av en rififi-kupp i augusti 1992. Gärningsmännen får med sig ett rekordbyte. Nu berättar tre av dem om hur kuppen gick till.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  I tre dygn skär diamantborren genom den femtio centimeter tjocka betongen till Gotabanken. Gärningsmännen borrar sig in i valvet genom taket. Banklarmet löser ut gång på gång, men ingen märker något misstänkt.

  För polisen blir fallet en gåta: vem kan ha haft kunskap och fräckhet nog att genomföra kuppen? Spåren leder till en 22-årig vaktmästare, till en bilhandlare samt till en yrkestjuv. Och snart begår gärningsmännen det första misstaget. 

  Ett program av: Martin Jönsson.

  Producent: Rosa Fernandez.

  Sändes för första gången: År 2019.

 • I dimman rullar ett litet jetplan ut mitt på startbanan på flygplatsen i Milano. Samtidigt rusar ett SAS-plan framåt för att lyfta. Sekunder senare tappar kontrolltornet kontakten med båda planen.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Den 8 oktober 2001 ska 15-årige Robin Forsman och hans pappa Christer Forsman flyga hem från Italien efter att ha tävlat i gokart. På SAS flight SK686 mot Köpenhamn sitter också flygkaptenen Joakim Gustafsson som gör sitt sista pass innan semestern. Totalt finns 110 personer ombord. 23 av dem är svenskar.

  I den dåliga sikten märker ingen när ett mindre privatjet rullar ut på startbanan, mitt framför SAS-planet. Det kommer att bli SAS allvarligaste olycka och den värsta i Italien.

  P3 Dokumentär om flygkraschen på Linate är en berättelse om en illa skött flygplats – och om några få sekunder som kom att bli de sista i livet för 118 människor.

  Medverkande:

  Anette Forsman, Robins mamma och Christers fru.

  Elin Jonsson, Robins kompis.

  Jonas Gustafsson, piloten Joakim Gustafssons lillebror.

  Pasquale Padovano, bagagehanterare och överlevare.

  Jean Paul Nanut, pilot och vittne.

  Henrik Elinder, fd chefsutredare på Statens haverikommission.

  Marie Ehrling, fd vice koncernchef på SAS.

  Stig Edqvist, fd chef på polisens ID-kommission.

   

  En dokumentär av: Kristian Erskog.

  Producenter: Markus Alfredsson & Ida Lundqvist.

  Producerad: 2023.