Aleksa Lundberg Podcasts

  • Aleksa Lundberg är skådespelare och journalist. Hon är den första skådespelaren i Sverige som genomgått en könskorrigering och är en flitig debattör i frågor om transpersoners rättigheter.Cissi Wallin är kolumnist och debattör. 2017 blev hon en av de svenska förgrundsfigurerna i #metoo. Även hon har varit aktiv i debatten om transpersoner och kön.Följ Aleksa på Instagram: www.instagram.com/aleksamichelleFölj Cissi på Instagram: www.instagram.com/cissiwallinHela avsnittet + bonusmaterial hittar du på www.patreon.com/hurkanviSamtalet fortsätter i Eftersnack på www.facebook.com/groups/hurkanviAlla tidigare avsnitt hittar du på www.hurkanvi.seBoka Navid som föreläsare, samtalsledare eller moderator via [email protected]

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Emelie Köhler hade svårt att identifiera sig som kvinna. 21 år gammal opererar hon bort brösten och börjar ta testosteron. Idag ångrar hon könskorrigeringen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Efter att ha brottats länge med sin identitet och känslan av att vara annorlunda kommer 19-åriga Emelie Köhler ut som trans. Till en början försöker hon leva med sin manliga identitet i kroppen hon har, utan hormoner eller kirurgiska ingrepp.

    Men när omvärlden inte ser mannen hon känner sig som på insidan söker hon sig till transvården. Hon blir utredd, men väntetiden för att påbörja en transition är lång. Emelie bestämmer sig för att genomgå en mastektomi - att operera bort sina bröst - på en privat klinik. Det manliga könshormonet testosteron får hon från en transperson i ett forum på nätet.

    Idag önskar hon att någon hade vågat sätta stopp och hjälpt henne att tänka i andra banor.

    Om detransition och att ångra sin könskorrigering

    Antalet unga som söker sig till transvården har ökat kraftigt de senaste tolv åren. Flickor som vill transitionera till pojkar är överrepresenterade i statistiken. Mikael Scott Bjerkeli, senior rådgivare på transorganisationen Harry Benjamin Resurscenter i Oslo, menar att det är dags för vården att ta ansvar för personerna som ångrar sin könskorrigering.

    I den här dokumentären får vi även höra Emelies mamma och 28-åriga Juni, som också ångrar sin könskorrigering och är arg på både vården och samhället. Tillsammans med Juni driver Emelie sidan Detransinfo för att informera och stötta andra kring detransition; processen att ångra sin könskorrigering.

    Programmet gjordes 2022.

    Reporter: Aleksa Lundberg
    Producent: Ylva Lindgren
    Slutmix: Elvira Björnfot

  • Emelie Köhler levde fyra år som trans, men påbörjade sedan resan tillbaka. Från könstransition till detransition. Hon har medverkat i “Tranståget” som gjordes av SVT Uppdrag Granskning. Och nyligen deltog hon i Sverige Möts i debatt om samma ämne. Hon har på kort tid blivit ansiktet utåt för den växande rörelsen av transpersoner som ångrat sig. För den som vill veta mer har hon ett instagramkonto som heter Detrans Dissident och driver en hemsida som heter detransinfo.se.

    Det svåra med transfrågan är att hitta balansen mellan att kritisera delar av ideologin bakom, och samtidigt värna de unga sårbara människor som dragits med. På sin instagramsida skriver Emelie att hon ömmar för transpersoner men är kritisk till idéerna bakom. Det ligger såklart delvis i betraktarens öga om man lyckas med den balansgången, men jag tror det är ett viktigt medskick för alla oss som pratar om transfrågan.

    Jag är glad att Emeilie Köhler är med i podden och berättar sin historia. Även om det är en sliten klyscha så är det bra att prata med människor och inte bara om dem.

    Länkar till sånt vi nämner i avsnittet

    * Min intervju med Aleksa Lundberg länk.

    * Min intervju med Abigail Shrier länk.

    * Svenska kyrkans öppna brev till transpersoner och min text om det länk.

    * Emelie Köhler i Sverige Möts länk.

    * Tranståget i Uppdrag Granskning länk.

    * Studie på 100 detransitionerade länk.

    * En annan studie om detransitionerade länk. (Denna visar bland annat att man får mer stöd under transitionen än under detransitionen.)

    * Svensk långtidsstudie om hur de som genomgått könskorrigering mår länk.

    * En lite äldre internationell uppföljningsstudie på transpersoners mående efter könskorrigering länk.

    Rak höger med Ivar Arpi förlitar sig helt på bidrag från läsare och lyssnare. Man kan bli gratisprenumerant eller betalande prenumerant. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.

    Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe
  • Frågan om kön och trans fortsätter att skapa hetsig debatt. Bakom rubrikerna bjöd in två transpersoner med olika erfarenhet av transvården till podden, Alex Alvina Chamberland och Aleksa Lundberg, och de visade sig vara överens om mycket.

    Gäster: Alex Alvina Chamberland, Aleksa Lundberg
    Programledare: Anna-Maria Carnhede

    Mer journalistik från Dagens ETC hittar du på ETC.se.
    Allt är tillgängligt för dig som blir prenumerant – det kostar från 39 kronor/vecka och du slutar enkelt när du själv vill.