Borås Podcasts

 • I dagens Fotbollsmorgon:

  MMA-stjärnan om Ronaldos kampsportsgrepp i Saudiarabien – har han en framtid i kampsportsvärlden kanske? Pontus Wernbloom om att Göteborg ser ut att förlora ännu en viktig klenod utöver Scandinavium – och vad tänker han egentligen om Blåvitts kris-start på säsongen? On this Day! C Mores kommentator Patrik Westberg berättar om Christoffer Källqvists mytomspunna tunnel på Marcus Ekenberg, som skedde den här dagen för tio år sedan. Dessutom blir det innerligt samtal om saknaden av Allsvenskan och vikten av att gå sin egen väg. Vi ringer upp IFK Värnamos sportchef Enes Ahmetovic som INTE är nöjd med hanteringen av Finnvedsvallens gräsmatta. Värnamos match mot AIK är nämligen flyttad från söndag på Finnvedsvallen till måndag på Borås Arena. Matchen kan inte heller spelas i Borås under söndagen då Linnémarschen går av stapeln i Borås skogar med samling på Borås Arena.
  Detta och givetvis mycket mer – headlines, det senaste i fotbollsvärlden och gårdagens matcher.

  I studion: Axel Insulander, Carl Hultin & Camilla Fågelborg.

 • De senaste åren har främmande makter ökat sina aktiviteter i Sverige för att inhämta olika sorters önskvärd information. Det har inneburit mer arbete för Säkerhetspolisen. Men exakt vad det arbetet går ut på är sällan lätt att förstå.


  Det kan man ju förstås förstå, sekretess och allt, men likväl blir man nyfiken. Vad gör de egentligen? För att ta reda på det bjöd jag in presschef Karl Melin till studion.


  Det blev ett samtal om hoten mot Sverige, om skillnaden mellan säkerhetstjänst och underrättelsetjänst och hur deras analytiker arbetar för att ta reda på information. Och hur skapas egentligen en spion?


  Melins rekommendationer:

  Draken : när Kinas pengar och spioner kom till Sverige - Tobias Andersson Åkerblom

  Drottninggatan - Åsa Erlansson

  Spotify Dok: Säpos jakt på spionen från Borås - av Jill Eriksson


  “Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som gör dig allmänbildad inom aktuella ämnen - med minimal ansträngning. Ta del av tusentals förklaringar och quiz på vadvivet.se eller @vadvivet


  Programledare: Per Grankvist @pergrankvist Producerare: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Arga skräddare, löpande band, Algots-kostymer och memes om Borås. Från hemslöjd till industri står i fokus när Saga och Moa går igenom historien om den svenska textil- och konfektionsindustrin. ”TEKO – uppgång och fall” är en serie i två delar. Detta är del 1 av 2.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Denna veckas avsnitt är ett uppsamlingsheat.

  Vi får en race report Billingens långlopp där kanske Erik ska få sin första diskning. Och så tar vi upp några lyssnarfrågor som blivit liggande.

  På teknikbiten pratar vi bland annat om hur du undviker att dra för mycket nedåt i staktaget. Och så gissar vi kring hur man bäst styrketränar sig till en skejtkropp.

  Tack till avsnittets sponsorer:

  Idre Fjäll - Boka din sommarsemester idag, med vandring, cykling och bad. Hoka - Nu är den här, vinterskon Hoka Speedgoat 5 GTX Spike, med dubbar.

  Glöm inte:

  Trumpet Woolwear - Underställ i ull du kommer att älska. Wickström Coaching - Bättre och roligare skidträning. Skidkurser i Borås - För nybörjare, erfarna, stakare, skejtare och företag.
 • Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfritt direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Bli medlem här!


  Var hälsad välsignade måndag!

  Visst är det underbart att genast få ett splitternytt avsnitt av Studio Allsvenskan som en varm och solidarisk start på vecka.

  Studio Allsvenskan dukar upp Silly-bordet och mycket handlar om Jesper Janssons promenad rakt in i majsfältet, om träningsmatcherna i helgen, om Rydströms utrensning, om AIK och IFK Göteborg,

  Birro berättar hur han gick helt åt helvete vilse i Borås i fredags och sedan värderar vi spelare och rykten som byter klubbar och kanske dyker upp i ett lag nära dig.

  Ett fotbollshjärta har alltid säsong.

  Därför dunkar vi ut nya avsnitt varenda dag hela veckan.

  Ute för alla överallt.


  Följ Studio Allsvenskan på sociala medier: 

  Twitter!Facebook!Instagram!Youtube!TikTok!

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 99% tycker att man kan förbättra SPT. Vi djupdyker i vilka alternativ som finns, varför inte bara Studio Padel får rodda det och ännu en gång om ovissheten kring när säsongen drar igång. Simon och Daniel kanske ställer upp i första SPT'n i Borås och Appelgren och Frost verkar gå skilda vägar?

  Få privat 1on1 med mig och Simon gällande din padel, dina inköp eller övrigt. https://plus.acast.com/s/proffsetochjag.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • FÖRLÅT FÖR KRÅNGLET! Av okänd anledning uppdaterades inte podden på iTunes och Spotify i torsdags utan gick bara att lyssna på via hemsidan. Vi hoppas att felet ska vara löst nu och att det inte ska hända igen.

  AVSNITTSBESKRIVNING:

  Gabriel och Åsskar har tillslut kommit hem till Borås och diskuterar vad som får en att känna sig som hemma. Därefter är det dags för det första GURQA-avsnittet på flera månader där dom läser upp och svarar på massor av lyssnarnas frågor. Det handlar om Åsskars sminkande, rutiner för medicin, favoritämnen i skolan, rädsla för att föräldrar ska bli arga, om svenska flaggor som bränts, rädsla för krig och försvunna hundar. Dessutom berättar Åsskar om världens äldsta människa och Gabriel avslöjar den tokigaste inspelningsplatsen av ett poddavsnitt.

  P.S: poddbilden föreställer hur Åsskar reste till Borås idag...

  Produceras av Frälsningsarmén

  www.kylskåpsradion.se

 • Med över 700 000 följare på Instagram och Youtute, egna produkter och verksamheter både i Sverige och utomlands är det väl ingen överdrift att kalla Kochi för en riktig stjärna!

  Men vem är han och varför har vi hört så lite om honom här på hemmaplan? Det skall vi ta reda på i veckans avsnitt där vi får ta del av framgångssagan som avgår från Borås och vidare ut i världen - Välkomna!

  Denna podd ges ut av Frisörföretagarna.

 • De närmaste åren väntas en återvinningsindustri växa sig starkare kring att göra en slags textilmassa av gamla utslitna kläder och av det göra nya tyger och textilier.

  Bara i Sverige bränns årligen tusentals ton tyg som istället skulle kunnat tas tillvara som ny råvara. I Sundsvall har företaget Renewcell ambitionen att bli ett av världens största inom återvinning för textilier. Men i väntan på bättre logistik för insamling i Sverige importeras idag textilierna från Kina och andra delar av Asien. Miljövinsten med att återvinna textilier minskar alltså genom långa transporter över världshaven.

  Hör reportage och samtal med näringsidkare och experter om villkor och möjligheter framöver för en bransch som ligger i startgroparna.

  Medverkande:

  Monica Johansson - engagerad för kommunal textilåtervinning

  Jonas Strandberg - affärsområdeschef vid MittSverige vatten och avfall

  Henrik Dahlberg - platschef Renewcell

  Patrik Lundström - vd Renewcell

  Birgitta Losman - hållbarhetsstrateg vid högskolan i Borås.

  Rebecka Uggla - sakkunnig i textil på Naturvårdsverket

  Reporter: Christer Suneson

  Programledare: Niklas Zachrisson

  Producent: Anders Wennersten

 • I veckans avsnitt träffar jag mångsysslaren Hanna MW som driver produktionsbolaget HA/NA Productions tillsammans med sin likasinnade kreativa vän och fotografen Rami Hanna, hon är delägare av underkläders-varumärket BARE, en del av Louis Abel, sina egna sociala konton men också stylist och har stylat ikoner så som Elsa Hosk och mångla fler.


  Vi pratar om Hannas modebakgrund, om varför hundåren är så viktiga men också om att hitta rätt partner att arbeta med. Vi går också in på hennes drivkrafter och om att hon fick lära sig vikten av att inte ge upp, om att det inte är farligt och misslyckas och vikten av att tro på sig själv.


  Hanna berättar om varför hon tycker att det är viktigt att inte snöa in sig på målbilder allt för mycket och långsiktiga mål utan också att hitta njutning i resan och nuet.

  Hon delar med sig av varför det är extra viktigt för henne att vara nära familjen och varför hon drogs mellan att spendera mycket tid i Borås och att satsa på karriären i Stockholm.


  Hon avslutar med att dela med sig av tips och råd till dem som vill in i branschen och vad som är viktigt att tänka på.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vi ger dig som motionär ett tjog tips kring att åka långlopp (ofta seedningslopp) på skidor, från dagen före till målgång och lite till.

  Hur ska du tänka kring vallning, startfållor, sportdryck, kardborre, lagtempo, spurt, seedning och nöjdhet?

  Som "case study" vävs Eriks race report från helgens Craft Ski Marathon in.

  Ämnet börjar vid 22.10 min.

  Tack till avsnittets sponsorer:

  Sponsorer:

  Idre Fjäll - Också med hundspann, skoter och pimpelfiske. Moraloppet - Fantastiskt välordnad seedningslopp som körs 21 januari. Ixtabox - Lådan på dragkrogen som komplement eller alternativ till takboxen.

  Glöm inte:

  Trumpet Woolwear - Underställ i ull du kommer att älska. Wickström Coaching - Bättre och roligare skidträning. Skidkurser i Borås - För nybörjare, erfarna, stakare, skejtare och företag.
 • UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-0"));
  Hej kära läsareNu är det inte så långt kvar tills jag får träffa en del av er ”live” på min nya föreläsning ”Brinna utan att bränna ut dig” den 9 mars här i Borås. Vill du vara med där eller ta med dina anställda så ta en titt HÄR för info och anmälan.
  Vill du få än mer så har vi också en tvådagarskurs i Mental Klarhet på gång i Stockholm 22-23 april. Vill du veta mer ta en titt här! Om du vill säkra din plats direkt så skicka ett mail till [email protected]
  I veckans coachbrev funderar jag över något jag märkt är en utmaning för många. Nämligen att hitta balansen mellan att nå framgång och behålla sitt välmående. Det enda som kommer emellan enligt mig är ett missförstånd som gör det svårt att känna sig nöjd med livet. Nyfiken? Scrolla ner, läs och …
  Gör ditt liv till ett mästerverk,


  Anders Haglund


  Nothing found.


  UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-1"));Veckans citat


  ”Inget är ett större hinder för att komma överens med andraän att vara obekväm med sig själv.”- Honoré de Balzac
  UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-2"));

  UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-3"));Vill du bli bättre på att leva?UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-4"));
  Det finns ett oskyldigt missförstånd som jag ser upprepas om och om igen av människor från alla delar av samhället. Något som gör att de får det svårare att känna sig nöjda och tillfreds i vardagen. Därför tänkte jag att det kan vara av värde att ta upp det här. Det jag pratar om är skillnaden mellan att vara duktig på livets spel och att förstå hur man lever bra.
  Livets spel är det vi människor har hittat på. Ekonomi och pengar ingår här till exempel. Det har vi hittat på och det är lite som att spela Monopol. Förstår du hur det funkar så hittar du vägar att lösa problem och bidra med värde, eller i varje fall skapa illusionen av det, så att folk är villiga att betala dig. Då strömmar pengar in på kontot och du ser ut som en vinnare i Monopol på samma sätt som när du där äger de viktigaste fastigheterna och byggt hotell på dem.
  Att leva däremot handlar mer om din förmåga att ha en skön känsla i vardagen. Att känna dig nöjd och ha lätt för att hantera motgångar. Att få ut något bra av ögonblicken som dina dagar består av. Dina upplevelser är positiva och när någon frågar dig om du gillar ditt liv så är svaret ett ärligt och genuint ja. Det här är nog det som de flesta av oss skulle säga är det viktigaste att vara bra på.
  Ändå vill jag påstå att det är mycket vanligare att vara bra på livets spel än att leva. För livets spel får vi utbildning på, men inte särskilt mycket fokus läggs på att vara bra på att leva. Därför är det inte helt ovanligt att framgångsrika människor kämpar med välmåendet medan de bor i stora hus, kör fina bilar, har på sig dyra kläder och har en fin utsikt från kontoret på översta våningen.
  En del av det beror på att många fått för sig att nöjdhet och välmående är i vägen för framgång. Att det behövs missnöjdhet och stress för att man ska vara motiverad att köra hårt från morgon till kväll. Att om man är nöjd så blir man lat. En ”fat cat” som inte tar tag i saker. Som om nöjdhet var framgångens största motståndare. Vet inte om du har märkt det men jag hör det ofta när jag är ute och föreläser på företag: Man får inte vara nöjd …
  Som att det gäller att hålla sig lagom missnöjd hela livet för att kunna dö nöjd med allt man har åstadkommit. Låter ju för mig som man har köpt fel plan. För om man blir bra på det har man ju inte direkt ett liv man gillar. Om man däremot blir bra på att leva gillar man spelet hur det än går. Dessutom har jag en enkel regel för att bli framgångsrik på livets spel:

  Om något är roligt så vill du göra det igen.
  När du gör det igen så blir du bättre på det.
  När du blir bättre på det har det större värde.

 • Stellz liv har precis börjat. Från halleluja till den tråkigaste människan. Varför åker alla till Borås? Och vilka är Rydell & Quick? Stellz vill ha saxofon. Mickiz är för cool för det. Mickiz har haft sin bästa vecka och kommit fram till ett namn på sin bebis. Dessutom ger Stellz och Mickiz otroliga råd till era kärleksproblem. Mycket i detta koffeinstinna avsnittet! Välkomna!

 • UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-48"));
  Hej kära läsareNu är det inte långt kvar tills jag får träffa en del av er ”live” på min nya föreläsning ”Brinna utan att bränna ut dig” den 9 mars här i Borås. Vill du vara med där eller ge bort en biljett till någon du bryr dig om så ta en titt HÄR för info och anmälan.
  Vill du få än mer så har vi också en tvådagarskurs i Mental Klarhet på gång i Stockholm 22-23 april. Vill du veta mer ta en titt här! Om du vill säkra din plats direkt så skicka ett mail till [email protected]
  Den här veckan tar jag upp något som jag hoppas kan hjälpa dig inte bara denna veckan utan hela året. Något ytterst mänskligt som vi alla står inför och som med lite förståelse kan göra allt annorlunda för dig. Nyfiken? Scrolla ner, läs och …
  Gör ditt liv till ett mästerverk,


  Anders Haglund


  Nothing found.


  UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-49"));Veckans citat


  ”Låt oss sluta mäta våra dagar i enheter av produktivitetoch istället mäta dem i enheter av närvaro.”- Alan Watts
  UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-50"));

  UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-51"));Hittar du möjligheter i dina svårigheter?UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-52"));
  Hela den mänskliga historien kan sammanfattas i en enkel mening: Möjligheter blandade med svårigheter. Självklart bortser man då från detaljerna och på en mer personlig nivå verkar det vara mer av det ena än det andra. Faktum kvarstår dock att vi alla vaknar på morgonen och står inför båda. Vilken av dem ser du just nu?
  För många ter sig omständigheterna med krig, elpriser, vacklande demokrati och osäkerhet inför framtidens som oöverstigliga hinder för att se några möjligheter alls. För andra är just denna osäkerhet ett smörgåsbord av möjligheter. Den faktor som skapar skillnaden är tanke och vilka av alla de tankar som poppar upp i ditt sinne som du tar på allvar.
  Det är ju det som avgör vad du faktiskt tar dig för och det du gör är det som skapar dina resultat. Självklart kommer omständigheterna som du befinner dig i antingen maximera eller minimera effekten av det du gör, men det kan inte hindra dig från att göra det du kan. Fånigt självklart, kanske till och med kan uppfattas som lite raljerande för den som har det tufft, men faktum kvarstår.
  Blir du inspirerad av tanken på det här? Att du kan göra ditt bästa och ha roligt oavsett vad som pågår runt omkring dig? Eller blir du nedslagen och irriterad över att någon coach inte förstår din situation alls? Kanske någon annan av alla möjliga känslor sköljer över dig eftersom det nu beror på vilka tankar som dyker upp för dig och vilka av dem som du tar på allvar.
  Är ju förmodligen en bit över tiotusen som läser det här, så vi kan garantera att vi får ett brett spektrum av reaktioner. Frågan blir ju då om vi kan se bortom en mindre användbar tanke och hitta till något som vi kan göra för att ta ett steg framåt även idag. Kanske göra ett par armhävningar, sit-ups eller ta en promenad? Läsa något förkovrande (att du nu läser det här räknas såklart;-), fixa lite hemma eller skriva ut den där idén som dök upp i sinnet. Ringa en vän istället för att scrolla vidare som de sociala mediekungarna vill.
  Det viktiga är inte att ha någon form av perfektion utan att komma igång. Antingen för att göra en nystart eller för att komma tillbaka på spåret igen. Ingen kommer klara sig igenom 2023 utan att fallera någonstans. Hur mycket vi än vill går det aldrig spikrakt dit vi vill. Det snirklar, backar och spurtar framåt. Det ingår i att vara människa.
  Man satte målet att äta bättre och upptäcker plötsligt att man tuggar på något man inte borde. Man skulle spara och investera om det blir sämre framöver och slog fortfarande in bankid koden för ett onödigt köp. Man lovade att vara kärleksfull mot sina nära och kära, men så brinner det till i tanken och röster höjs ...

 • När Linda i Borås står öga mot öga med en maskerad rånare fattar hon ett blixtbeslut. Ett psykologiskt chicken race inleds, en kamp om klockan med livet som insats bland sexleksaker och glidmedel.

  Av: Simon Sarnecki.
  Producent: Gustav Asplund.
  Slutmix: Astrid Ankarcrona.
  Verkligheten i P3 görs av produktionsbolaget Filt.