Institutet för miljömedicin Podcasts

  • En ny våg av elektrifiering drar över Sverige. Kraftledningar behöver byggas för att trygga behovet av elektricitet på vägen mot klimatmålen. Något som lett till konflikter.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I Sörmland planeras en drygt sju mil lång kraftledning genom fyra kommuner, ut till kusten och stålföretaget SSAB. Företaget behöver mer el till sin fossilfria ståltillverkning som planeras inom några år.

    De allra flesta ansökningar om att bygga nya kraftledningar överklagas. Kraftbolagen vill oftast bygga ledningarna i luften och de allra flesta sakägare längs ledningsvägen vill att ledningarna grävs ner och leds genom marken. Det här gör att ledningarna ofta försenas.

    I takt med att fler kraftledningar byggs så kommer också frågan om hälsorisken upp i dager. Maria Feychting, professor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet svarar.

    Medverkande: Alette Sederholm och Gustaf Hermelin, föreningen HedOx föreningen för markkabel i Sörmland, Daniel Norstedt, utredare Energimarknadsinspektionen, Mats Engstedt, vd på Vattenfall eldistribution, Maria Feychting, professor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet, Anders Ygeman, energiminister.

    Programmet är en repris från 25 jan 2021.

    Programledare
    Malin Marcko

    Producent
    Peter Normark
    [email protected]

  • Vår ljudmiljö påverkar både hur vi mår och hur vi presterar på jobbet. Vi har alla upplevt arbetsplatser där ljudnivån av olika orsaker spårat ur, men ingen verkar veta hur man ska ordna upp det. Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet säger gällande en bullrig arbetsmiljö att "Kroppen utsöndrar högre nivåer av stresshormonet kortisol vilket i sin tur kan ge högt blodtryck, sämre immunförsvar och sämre sömnkvalitet".

    Det är ju inte bra.

    Tur då att vi har experter som Joakim Scholander, dagens samtalsgäst i Arbetsplatspodden. En självutnämnd ljudnörd och ett akustiskt geni som med sitt företag Strategisk Akustik löser allehanda problem med ljud man kan ha på arbetsplatsen, så arbetsro kan råda och produktiviteten flöda. Vi fick en pratstund om öppna kontorsytor, ljudnivåer och verktygen som behövs.

    Nyttiga länkar:

    Joakim Scholander på LinkedIn

    Strategisk Akustik

    Arbetsmiljöverkets ljudapp

    Sponsor:

    Arbetsplatspodden sponsras av Bokadero.se, en digital marknadsplats för bokning av talare.

  • Vad kostar den psykiska ohälsan egentligen i reda pengar? Nu finns ett väl underbyggt verktyg som gör det enkelt att beräkna ohälsans kostnader just där du jobbar.

    När Johan Rudborg för 18 år sen började räkna på hälsoekonomi hade han hört att man kunde satsa en krona på hälsa och få fem tillbaka. Den sortens påståenden är vanliga, men saknar ofta källhänvisningar. Johan insåg att många saknade en modell för att räkna på hälsa.

    Analysverktyg för allaI det arbetshälsoekonomiska analysverktyg som Karolinska Institutet i samarbete med Johans företag Proactive Health tagit fram kan man tydligt se att det finns enorma summor att spara in om man får bukt med både sjukfrånvaro och sjuknärvaro.

    Initiativet kommer från Karolinska Institutet och institutet för miljömedicin som tar fram riktlinjer för företagshälsa. Arbetet har pågått i över ett år för att ta fram tillförlitliga underlag och beräkningsmodeller som alla typer av organisationer kan använda.

    Eftersom många som arbetar med hälsofrågor inte har en ekonomisk bakgrund har man också fokuserat på att göra beräkningsmodellen tillgänglig för de som inte är vana att göra ekonomiska kalkyler.

    Tar fram både kostnader och orsaker Men det handlar inte bara om att räkna, verktyget innehåller också en modell för verksamhetsanalys där man kan få hjälp med att identifiera själva orsaken till de psykiska ohälsokostnaderna.

    Ju mer data man själv kan mata in desto exaktare siffror men man kan också använda verktygets egna schabloner. De är försiktigt beräknade i underkant, berättar Johan, som menar att modellen inte går att skjuta i sank.

    Han tycker att verktyget förstås lämpar sig att använda när man vill beräkna ohälsan. Men det är också ett verktyg när man vill kommunicera vad kostnaden faktiskt är för de som är på jobbet men inte mår bra, sjuknärvaron alltså. Den beräkningen kan hjälpa att motivera åtgärder inom hälsa som en investering snarare än en kostnad.

    Här finns verktyget Mer om det arbetshälsoekonomiska analysverktyget och själva verktyget hittar du här.

    Nu hoppas vi att ni vill berätta om och hur ni använt det? Vad är era erfarenheter?

    Det här avsnittet producerades i samarbete med Twitch Health som hjälper företag att bygga hållbar hälsa med strategiska insatser.

    Som vanligt hoppas vi att ni vill fortsätta diskutera med oss på LinkedIn och på Facebook. Dela gärna tankar, frågor och berätta hur ni gör på din arbetsplats!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.