Jenny Ågren Podcasts
-
Våldet har återigen trappats upp i Mellanöstern, i konflikten mellan Israel och Palestina. Under januari så har över 40 personer dött, de flesta av dem palestinier. Den senaste tiden har också mängder med demonstranter varit ute på gatorna i Jerusalem för att protestera mot den nya regeringen med Premiärminister Benjamin Netanyahu i spetsen.
Omvärlden har fördömt de senaste tidens dåd och både USA och EU uppmanar nu båda sidor att lugna ner det upptrappade våldet. Men det finns en stor oro att konflikten trappas upp ytterligare.
Hur illa är läget i Mellanöstern just nu? Hur snabbt kan det eskalera till krig och vad vill egentligen Netanyahu?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
-
Det har varit några tuffa månader med skyhöga elpriser som fått många av oss att skruva ner värmen, duscha snabbt och öppna ugnsluckan för att ta vara på värmen. Decembers elräkning blir tuff för många att betala men nu kan vi vara på väg ut ur krisen.
Som det ser ut nu så är Europas gaslager väl påfyllda, till och med bättre än på många år.
En av orsakerna är det milda vädret som vi haft i Sverige och i övriga Norden de senaste månaderna - det har minskat efterfrågan på gasen.
Priset på el bestäms i dag av Nordpool, elbörsen som vi använder oss av för att köpa och sälja el. Systemet har kritiserats vid flera tillfällen för att det kan leda till enorma övervinster för elbolagen, men också för den svenska staten. Kan systemet komma att ändras?
Är elkrisen över nu och vad har vi lärt oss de här senaste månaderna? Å hur ska man göra för att inte hamna i det här läget igen?
Gäst: Andreas Cervenka, Aftonbladets ekonomiska kommentator.
Programledare: Jenny Ågren
Kontakt: [email protected]
-
Det verkar råda oreda i regeringen när det gäller elstödet. Ulf Kristersson och Ebba Busch säger olika saker om alla turer kring stödet. Kristersson lovade inför valet att stödet skulle vara på plats från den 1:a november och att de fyra partierna, M, KD, SD och L var överens om reglerna för stödet.
Men Ebba Busch säger nu att hon inte var med på allt kring förslaget. Regeringen har inte ens suttit vid makten i 100 dagar ännu, men ändå så svajar det rejält i samarbetet mellan partierna. Så varför går Ebba Busch ut med det här nu? Vad vinner hon på det? Vad säger det om samarbetet i regeringen och hur ska de nu stärka sina siffror?
Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Det går inte fort att få Sverige och Finlands ansökan till Nato godkänd. Problemet är Turkiet och president Erdoğan som bromsar och ställer krav. Turkiets krav är bland annat att Sverige inte ska stötta terroristgrupper och lämna ut personer som Turkiet klassar som terrormisstänkta.
Samtidigt som allt detta pågår så vill nu USA göra en vapenaffär med Turkiet värd över 20 miljarder dollar. Affären sägs vara en morot för Erdoğan att välkomna Sverige och Finland in i gemenskapen.
Kan den här vapenaffären vara lösningen på att släppa in Sverige i Nato? Vad kan det innebära för kriget i Ukraina och hur är relationen mellan USA och Turkiet just nu?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Den kontroversiella influencern och tidigare kickboxaren Andrew Tate sitter häktad i Rumänien - misstänkt för bland annat människohandel och våldtäkt. Hur hamnade han där egentligen? Rumänsk polis har varit på jakt efter Andrew Tate under en längre tid och efter ett uppmärksammat twitterbråk mellan Tate och Greta Thunberg så kunde polisen tillslut gripa honom, hans bror och två kvinnor.
Nu sitter de häktade, misstänkta för att bland annat skapat en kriminell organisation.
Ska man ta Andrew Tates åsikter på allvar och vad händer om det blir rättegång?
Gäst: Johanna Emnéus Ekström, reporter Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Annika och Sara bjuder på buffé med valda bitar från året som gått: Psalm eller Politik! Säg det som Stoltenberg! Vem skrattar! Rim i vallåtar! Dessutom psalmkorvar, orgelbaguetter och Stefan Ingves!
Medverkar gör ett gäng av årets alla underbara tävlande i form av Emil Persson, Fredrik Wikingsson, Hanna Fahl, Björn Wiman, Petrina Solange, Isak Jansson, Nivette Dawod, Jenny Ågren, Emma Knyckare, Ina Lundström, Susanna Dzamic, Kalle Lind, Saila-Mari Gråik, Jimmy Halvarsson, Lova Olsson och Moa Wallin.På återhörande den 13 januari. Gott nytt år!Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheterSå går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare Sara Lövestam! -
Covid-19 ökar i Kina och experter har beräknat att över en miljon människor kan komma att dö i landet under 2023. Men sedan restriktionerna hävdes för några veckor sen så har i ingen dött till följd av covid 19 enligt officiella siffror Hur kommer det sig att smittan ökar i Kina och hur oroliga bör omvärlden vara?
Samtidigt så gick Folkhälsomyndigheten här hemma ut och varnade för att smittan här i landet kan landa på liknande nivåer som under vintern förra året, när omikron spred sig som en löpeld över landet. Om covid-smittan ökar rejält, så förväntas den nå sin topp i mitten på januari enligt FHM och man uppmanar regionerna att ha beredskap för detta.
Ska vi framöver räkna med den här typen av smittoökning på vintern? Om smittan nu ökar, hur illa kan det bli och bör vi börja använda munskydd igen?
Gäst: Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Det svajar i den svenska techbranschen. Bara under året så har över 3000 personer inom branschen varslats - och det kan komma att bli fler. Vi har tidigare här i Daily berättat om hur illa läget är för internationella techbolag som Meta, Twitter och Amazon, som sagt upp tusentals anställda världen över.
Men den här trenden gäller även den svenska marknaden. Under året har vi sett hur bolag som Kry, Acast, Klarna och Storytel drar ner på personalen när techmarknaden under 2022 mött ett av sina tuffaste år någonsin. Vad händer med den techbolagen i Sverige? Hur är stämningen i branschen och vad händer med bolagen framöver?
Gäst: Åsa Johansson, reporter på Breakit.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Den är här nu vintern. Kylan sprider sig över hela landet och med det så är det bara att finna sig i de skyhöga elpriserna.
Inför valet lovade det blåa blocket ett rejält elstöd och högkostnadsskydd till väljarna - men nu tre månader efter valet ser verkligheten helt annorlunda ut. Visst blir det elstöd, men inte till alla och inte lika mycket.
Det här har också lett till inre strider inom Moderaterna, där flera kritiserar regeringens beslut om elstödet.
Hur ska elstödet egentligen fungera? Hur illa är det här för regeringen och vad kan de interna striderna inom Moderaterna leda till? Och hur sura är väljarna?
Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
I slutet av november så hade 59 människor skjutits ihjäl i Sverige, 26 av dem i Stockholm.
Aftonbladets reportrar Christoffer Nilsson, Linda Hjertén och Adam Westin har granskat gängen och människorna som kopplas till dem. 40 nätverk i Aftonbladets kartläggning kopplas till 20 av de här morden.
Kartläggningen visar också att det nu finns fler kvinnor i nätverken, att man använder sig av så kallade barnsoldater och att över 400 av dem i granskningen har skulder till staten för över 82 miljoner kronor.
I sociala medier så förekommer även en del av dem som misstänks ingå i kriminella nätverk, de visar upp en lyxig tillvaro med pengar, dyra kläder och smycken. Polisen kallar dem för krimfluencers.
Vad har hänt sen Aftonbladet senast gjorde den här granskningen? Vad har kvinnorna för roll i gängen och vad gör de så kallade barnsoldaterna?
Gäst: Christoffer Nilsson, krimreporter på Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Fotbolls-VM i Qatar har minst sagt varit ett annorlunda mästerskap.
Vi är nu i slutet av gruppspelet och de här veckorna har vi sett hur politiskt det här mästerskapet verkligen är. Bland annat har vi sett hur Irans landslag i sin första match vägrade sjunga nationalsången för att visa stöd till folket hemma. Men lagets protest fick allvarliga följder.
Spelarna tvingades sen att sjunga med efter att deras familjer hotats.
Vi har sett en man storma planen med regnbågsflagga och hört buarropen mot Fifa:s högsta hönset, Infantino.
Så Hur är det att bevaka VM i Qatar? Hur skiljer det sig från andra mästerskap? Påverkas spelen av stämningen eller är det fotbollsyra ändå och hur går snacket kring Fifa-bossarna?
Gäst: Linn Nordström, reporter Sportbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Brittney Griner är en av basketvärldens största stjärnor. Med sina 206 centimeter har hon blivit en av USA:s främsta spelare. Men nu kan hennes karriär vara över. I februari i år greps Brittney Griner på en flygplats i Moskva. I bagaget hade hon e-cigaretter som innehöll cannabisolja, något som är olagligt i Ryssland. Hon har dömts till nio års fängelse. Straffet avtjänas i en straffkoloni utanför Moskva.
Engagemanget för att få Griner fri är och har varit stort i USA. Många menar att hon gripits på felaktiga grunder och att hon är en bricka i spelet mellan länderna till följd av kriget i Ukraina.
Hur hamnade Brittney Griner i en rysk straffkoloni? Är hon en bricka i spelet mellan Ryssland och USA? Om hon blir fri - hur ser framtiden ut?
Gäst: Malin Wahlberg, reporter på Sportbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Nu är det klart vilka som tävlar i Melodifestivalen 2023. Vi snackar redan nu om vilka som det kan komma att handla om - utan att ha hört en enda låt.
Med: Jenny Ågren, Tobbe Ek och Markus Larsson.
-
Över 100 miljarder klädesplagg tillverkas i världen varje år. Under flera år har vi sett hur modeindustrin bara växer och växer. Begreppet fast fashion verkar också vara här för att stanna.
I Bangladesh, landet som ligger mellan Indien och Myanmar, finns mängder av fabriker som tillverkar kläder åt klädjättarna. Svenska H&M är en av landets största kunder. I Bangladesh är det förbjudet att förstöra vattnet. Det finns lagar och regler för klädfabrikerna, att de som färgar och tvättar kläderna måste använda sig av reningsverk. Trots det så fortsätter föroreningarna.
Aftonbladets team åkte ner till Bangladesh för att granska H&M:s klädtillverkning. De såg vatten som förklarats som biologiskt döda efter alla föroreningar.
Hur har det blivit så här med klädfabrikerna? Vilket ansvar har H&M och andra klädjättar för miljön?
Gäst: Staffan Lindberg, reporter Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Kan det ha varit 2022 års mest väntade nyhet? Att förre presidenten Donald Trump ställer upp som kandidat för republikanerna i presidentvalen 2024? Beskedet togs emot av jubel av fansen medan övriga knappt höjde på ögonbrynen.
Men hur populär är han egentligen? Inte ens hans dotter, Ivanka Trump, stöttar honom i valet att ställa upp igen. Finns det en Trumptrötthet i USA?
Samtidigt så har Floridas guvernör, Ron DeSantis seglat upp som den stora motkandidaten till Trump, efter sin stora vinst i mellanårsvalet. Men kan han stå emot när Trump väl drar igång maskineriet?
Varför ställer Donald Trump egentligen upp igen? Har Floridas guvernör Ron DeSantis blivit hans värsta mardröm och kommer president Joe Biden ställa upp för omval?
Gäst: Andreas Utterström, kommunikationskonsult.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
- Vis mere