Jonathan Hedström Podcasts

 • Denna veckan gästas vi av fd. elithockeyspelaren Jonathan Hedström. Under i princip hela sin karriär led Jonathan av ätstörningar. Allt började med att en hockeytränare sa att det hade varit bra om Jonathan gick ner lite i vikt. Sen var den onda spiralen igång. Trots otrolig dålig relation till både mat och träning och ett psyke som absolut inte mådde bra, lyckades Jonathan sa sig till andra sidan atlanten och spela hockey på absolut högsta nivå. Men invägningar och hårda träningar gjorde inte ätstörningarna bättre och trots extrem viktminskning så var det ingen som frågade hur han mådde. "Du är verkligen i ditt livs form" sa man snarare. Tillslut, när Jonathan kände att han skulle dö om han blev kvar, rev han kontrakten och åkte hem och sökte hjälp, efter 20 år med ätstörningen. Det blir prat om skeva ideal, mansnormer, kulturen inom hockeyn och om elitidrott, vem bär ansvaret?

 • I detta avsnitt samtalade jag med Ishockeystjärnan Jonathan Hedström. Han berättade om sin uppväxt och sin karriär. Vi pratar mycket om hans problem med ätstörningar och psykisk ohälsa under karriären och hur svårt det vara att berätta om det. Det var egentligen Bengt-Åke Gustavsson (Förbundskapten Trekronor) som i samband med OS i Turin 2006 tog tag i Jonathan och sa att han inte fick vara med på grund av hans mående. Jonathan tackar Bengt-Åke för det i efterhand och är mycket tacksam för det.


  Detta ämne är fortfarande ett problem inom hockeyn då det upplevs vara en viss machokultur inom hockey. Jonathan åker land och rike och föreläser i ämnet med syftet att få föreningar, ledare, föräldrar och spelare att våga prata om sina känslor och hur man kommunicerar med spelare. Jonathan berättar tydligt att han tycker detta måste förändras och att det måste vara en bättre attityd inom idrotten och att barnen måste få utvecklas i sin takt!


  Jonathan har också skrivit en bok där han berättar om sitt liv och karriär!!


  Jonathan tog hjälp och mår idag bra och har en stark åsikt om hur föreningarna bör agera för att förebygga ätstörningar och psykisk ohälsa.


  Ett mycket bra avsnitt som kommer ge er en bild av problematiken och vad vi måste förändra för att få en sund idrott med välmående!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.