Louis Vuitton Podcasts

  • Modevärlden är full av mäktiga familjer, men den mäktigaste av alla är den franska modefamiljen Arnault med pappa Bernard Arnault i spetsen och hans fem barn med toppjobb i företaget strax bakom.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det finns förstås olika typer av familjeföretag inom mode. I Italien är till exempel många modemärken uppkallade efter just familjer som grundat dem – som till exempel Gucci, Prada, Versace, Missoni och Fendi. Och flera av dem drivs och ägs fortfarande av familjemedlemmar.

    Men det mest iögonfallande exemplet på en modern och mäktig modefamilj – eller, den mäktigaste av dem alla – är som sagt den franska familjen Arnault. Pappa Bernard är styrelseordförande och VD för världens största lyxkonglomerat, LVMH. Det vill säga den jättegrupp i vilken 75 olika varumärken, som bland annat Moët et Chandon, Louis Vuitton och Dior-ingår.

    Nyligen konstaterade finanstidningen Forbes att Bernard Arnault idag är världens rikaste man. Och för några veckor sedan utsåg han sin dotter Delphine Arnault till den allra högsta chefen för just Dior. Ja, alla hans fem barn har faktiskt toppjobb på pappas företag.

    I veckans program tittar vi närmare på fler kända modefamiljer. Vi pratar med Antonia Häller som växte upp i ett familjeföretag inom klädbranschen. Att hon skulle ta över efter sin pappa var aldrig en självklarhet. Hon var osäker på om hon skulle klara av att axla rollen som företagsledare. Men en rad händelser fick henne att tänka om.

    Vi tittar också närmare på familjeföretagets utmaningar och fördelar. Och så pratar vi med Jonathan Unge om att stolt äga sitt kulturbarnskap.

    Veckans gäst är Nellie Topalidis, Mikas modellagentur.

  • LVMH är Europas största bolag sett till börsvärde tillika världens största lyxkonsumtionskonglomerat, och har en historik som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. LVMH-koncernen äger totalt omkring 80 varumärken för lyxvaror, däribland Louis Vuitton, Christian Dior, Dom Pérignon, Moët & Chandon, Marc Jacobs, Celine och TAG Heuer.

    Många skulle förmodligen argumentera för att statussökande är det som driver ekonomin framåt. Det vill säga evolutionärt betingade komponenter som driver oss till att vilja ackumulera social status – vilket troligtvis är existensberättigandet för den enorma och snabbt växande lyxkonsumtionsindustrin.

    I veckans avsnitt diskuterar vi bland annat LVMH och lyxkonsumtion med investeraren, författaren tillika twitterprofilen Magnus Andersson som har investerat i lyxindustrin sedan 2016. Utöver LVMH och lyxkonsumtion delar Magnus med sig av vilka aktier han äger idag, hur han tänker som investerare och hur han går till väga när han tittar på investeringsmöjligheter.

    Tidsstämplar:

    01:20 – 43:15 – LVMH och lyxkonsumtion

    30:45 – 32:52 – Pinpoint och deras tävling där du kan vinna Magnus bok Investera med rätt fokus. Länk: https://t.co/Z7oYcsE38a

    43:15 – 52:40 – Hur Magnus tänker som investerare

    52:40 – 59:30 – Evolution

    59:30 – 1:06:00 – Fördelar och nackdelar med finanstwitter

    1:06:00 – 1:09:35 – Netflix

    1:09:50 – 1:10:45 – Magnus portfölj

    Twitter: @AktiesnackPodd

    Magnus och Peter finns såklart också på Twitter: @analytikern1234 (Magnus) & @Matematikern3 (Peter)


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Kyrkor, torg, minnesmonument - Ukrainas städer hotas nu av förstörelse och i värsta fall utplåning. Miljontals människor är på flykt och dödas och samtidigt blir deras hem till grus.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ARGSINT NEW YORK-DAM PÅ SVERIGEBESÖK: FRAN LEBOWIZ

    Den legendariska New York-profilen Fran Lebowitz blev en global kändis när Netflix-serien "Pretend it's a city" kom 2021. Den skarptungade Fran levererade vass och rolig samtidskritik intervjuad av en gapskrattande Martin Scorsese. Nu framträder hon på Circus i Stockholm, arg som ett bi över Putins krig.

    STADEN OCH KRIGET

    Kriget i Ukraina innebär inte bara omätligt lidande och död, det är också vårt gemensamma kulturarv som blir förstört. Platser, byggnader, gatukorsningar - allt blir till grus. Vad händer med människornas minnen när platserna där de uppstod skadas eller försvinner? Podcasten STADENs skapare: historieprofessorn Håkan Forsell och arkitekturskribenten Dan Hallemar kommer till studion för ett samtal om staden och kriget.

    STOPP FÖR LYXMODEMÄRKEN I RYSSLAND

    Efter Rysslands invasion av Ukraina så ökade försäljningen av lyxvaror i ryska storstäder. Dom som hade råd bunkrade dyra klockor och märkeskläder som inte tappar i värde lika snabbt som den ryska valutan. Men uppmaningar från modeindustrin och sanktioner som försvårat försäljningen har lyxvarumärken som Chanel, Hermés och Louis Vuitton klistrat lappen "not open" på sina glasdörrar.

    JOANNA RUBIN DRANGER HAR GJORT EN SERIEROMAN OM FAMILJEN OCH FÖRINTELSEN

    Joanna Rubin Drangers nya bok: "Ihåg kom oss till liv" är en myllrande familjekrönika med långa svarta skuggor. Boken som är på 400 sidor innehåller hennes forskningsarbete i text och bild om familjens erfarenheter av flykt och förintelse. En historielektion om Sverige, Norge, Danmark och Östeuropa och judarna, som inte liknar något annat. Det handlar om död och överlevnad, att börja om och hitta mening och om tystnaden som går i arv när minnena är för plågsamma att föra vidare till nästa generation.


    OBS OM SKILLNADEN MELLAN MIGRANTER OCH MIGRANTER

    Migration är en viktig del av den globaliserade världen. Samtidigt tycks den politiska diskussionen hela tiden sträva mot att göra skillnad på olika slags migranter. I den här essän funderar Gustaf Grapengiesser på hur samhället värderar migranter utifrån skälen för deras förflyttning.

    Programledare: Cecilia Blomberg
    Producent: Nina Asarnoj

  • Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Smash and grab ökar och hanteras olika; USA tar avstånd från Amnestys rapport om Israel som en apartheid-stat; Rashida Tlaibs kampanjorganisation har gett 170 000 dollar till anti-israeliska och anti-polis-aktiviteter; Biden tolererade mobbning i Vita huset; Vit flicka på dans med svart NFL-spelare; Minst antal amerikanska OS-tittare på årtionden; Massachusetts och New York lättar på ansiktsmask-krav; Lastbilskonvojerna sprider sig till norra USA; LeBron James film ”Space Jam: A New Legacy” floppar; Joe Rogan erbjuds 100 miljoner dollar av Rumble; Nancy Pelosi har hycklat om klimat-leverne; Stacy Abrams skyller på rasism efter kritik om att hon saknade ansiktsmask; Lärare går i strejk mot konservativt vald skolstyrelse; Demokraten Alec Brook-Krasny, byter till Republikanerna; Kyrsten Sinema har fortfarande starkt stöd i Arizona; Arizonas guvernör Doug Ducey kan komma att sikta på Senaten; BLM-ledare döms för valfusk; Fler poliser har mördats under Biden än under Trump; Louis Vuitton rånad i NYC.

    -------
    STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html