Mölnlycke Podcasts

 • I det här avsnittet har vi med oss Nicolas Wilbourn från Karlstad och Adam Lindberg från Mölnlycke, som på 90-talet vann VM-guld som spelare med svenska landslaget. Lindberg spelade i Pixbo Wallenstam och Wilbourn i NB 87, som sedan blev Karlstad. Nu är de aktuella med att vara tränare för de 16-årslag som nyligen vann guld i USM.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Innovationslandet Sverige är podden där Emma Frans möter några av Sveriges främsta forskare för att lära sig mer om deras aktuella innovationsprojekt.

  Ända sedan 1849 har det svenska företaget Mölnlycke utvecklat och tillverkat innovativa vårdartiklar. I det senaste avsnittet av Innovationslandet Sverige gästar Malin Andersson, som ansvarar för företagets forsknings- och utvecklingsavdelning för sårvård. Hon berättar bland annat om betydelsen av engångsartiklar och hur företaget idag undersöker hur digitala lösningar, som AI och algoritmer, kan hjälpa till att förebygga sår.

  Avsnittet spelades in den 8 april och är ett betalt samarbete med Mölnlycke. Innovationslandet Sverige produceras av contentbyrån Borg Owilli.

 • Erika och André intervjuar garderobscoachen Ulrika Lysell om att skapa en hållbar garderob.

  Sammanfattning

  – Vem är du?

  Jag blir 43 år. Jag bor i Mölnlycke utanför Göteborg med min man och min 9-åriga dotter. Jag flyttade från Vetlanda i Småland 2016. Jag har arbetat som Centrumutvecklare, som Marknadskoordinator på en underklädeskedja, jag är utbildad konceptutvecklare inom e-handel och har även arbetat på ett franska e-handelsbolag. Det var där min resa började för att arbeta med en mer hållbar framtid och konsumtion. Jag bytte därför bana och började arbeta med mat som är en stor hobby för mig. Jag älskar att äta och laga mat. Det här ledde mig vidare till att få möjlighet att bygga upp ett fantastiskt ställe: Garveriet i Floda där man arbetar just med lokal mat i säsong. Hur vi kan ta hand om råvaror på bästa sätt och framtidens odling och anskaffning av råvaror. Allt från kulturspannmål till fiskodling på land. Det var också där mitt fröet såddes som sedan blev Garderobscoachen och att starta eget företag.

  – Vad gör en garderobscoach?

  Jag hjälper min kund att skapa ett hållbart innehåll i sin garderob både ur klimatsynpunkt och stilmässigt. Det här gör jag genom att tillsammans med kunden gå igenom alla plagg, vi rensar, provar, tittar på hur garderoben speglar min kunds faktiska behov. Önskad stil. Vi tittar på hur kunden bäst kan framhäva sina bästa sidor. Vi pratar om varför kunden har skaffat sitt plagg. Impulsköp? Önskan om något annat (förändrad stil, viktnedgång) Det är viktigt att kunden identifierar sina vanligaste fallgropar för att lära sig att undvika dem i framtiden.

  Alla människor kan ju rensa själva. Men jag är där för att hjälpa till att få en struktur, ta beslut, få dem att se fler möjligheter av det de redan har. Men det stora arbetet med att göra en förändring framöver ligger i kundens händer. Precis som en PT. Jag kan hjälpa och guida men kunden behöver göra jobbet själv mellan gångerna.

  – Hur är din relation till struktur?

  Struktur är något jag behöver för att må bra. När jag har struktur känner jag att jag kan slappna av och vara kreativ och spontan. Jag har nog alltid varit ganska strukturerad men har på senare år förstått innebörden av vad det betyder för mig. När jag för första gången i mitt liv blev arbetssökande sommaren 2020 så var struktur något av det första jag såg till att få på plats med bl.a. check in buddy och motion.

  – Vilka är dina tre bästa tips för struktur på garderoben?

  Ordning och reda! Det du inte ser, finns inte. Inspireras gärna av Kon Marie när det gäller att få översikt över kläderna i garderoben. Rensa. Kläder som inte passar eller som du inte trivs i, låt dem få ett liv hos någon annan genom att cirkulera dem. Skänk dem, sälj eller ge bort dem. Eller packa ner det som du vill spara. Men ha inte plaggen i din varje-dag-garderob.Gör en plan! Gör en plan för vilken stil du vill ha och som speglar ditt behov av kläder.

  Vilken typ av plagg trivs du i och använder? Hur kan du göra fler kombinationer av de plaggen? Kan du förändra genom att lägga till eller ta bort något. Jag har en tumregel att passar inte ett plagg in i minst 5 olika outfits så köper jag det inte. 

  – Har du någon bra – bättre – bäst?

  Jag är ganska bra på att röra mig i vardagen. Men jag behöver att bli bättre på att lägga till även styreträning. Det kan vara enkelt, som att göra 20 armhävningar varje dag, eller ta upp hantlarna när jag sitter framför tv:n. Bäst skulle vara när jag längtar efter träningen! Är inte riktigt där än.

  – Har du någon prova-på som lyssnarna kan testa den närmsta veckan?

  Här skulle jag vilja gå tillbaka till mina bästa tips för struktur. Låt det ta tid! Du måste förstå varför du vill göra en förändring. Och som med allt annat. Det krävs övning precis som med alla vanor du vill förändra. MOD. (Medvetenhet, organisering och dedikation)

  – Var kan lyssnarna få veta mer om dig?

  Garderobscoachen.se

  – Har du några sista ord att skicka med?

  Det lyssnarna kan få veta om mig är att jag har gjort precis den resa som jag lär och vill inspirera andra till.

  Jag har själv köpt väldigt mycket kläder som har hängt i garderoben utan att användas. Jag har skaffat saker för att de är “bra att ha” och har inte funderat över hur mycket min onödiga konsumtion har lett till påverkan på klimatet. Jag har övat, jag har gått på missar, och jag lär mig fortfarande varje dag!

  Det bästa jag vet och det som ger mig mest tillfredsställelse som garderobscoach är när jag kan få en annan människa att se det vackra i sig själv!

  Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).

  Bra – bättre – bäst: 

  Bra: Ulrika rör på sig i vardagen.
  Bättre: Mer styrketräning, t.ex. ta upp hantlarna framför TV:n eller göra 20 armhävningar varje dag.
  Bäst: Längta efter träningen.

  Veckans prova på: Låt det ta tid.

  Redigering: Samuel Lundbäck

  Musik: Simon Lundberg

  Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.

  Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.

  Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.

 • Möt vår underbara gäst Nemanja-Nemo! Vad heter du sade du? Frågan folk inte vågar ställa. Tvillingen som började imitera fräcka TV-sketcher i Pristina, via Eksjö, vidare till Vetlanda, Mölnlycke, Göteborg, och nu Dramaten och Stockholm. Häng med på Nemos vindlande resa! När en fika blir kontorssamtal, blir ett jobb. När chefen får bröllopsplanerna innan man friat till bruden, om framtidsplaner och att våga uttala sina drömmar. Vem f*n har en 10-årsplan? Jo, den yngre generationen kanske. Vi har fått ett faddersystem på Dramaten och vi ska adoptera Nemo som vårt fadderbarn och vi ska lära honom allt vi kan....

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I dagens avsnitt av Nära Ögat - en true crime podd för mesar:


  Tania Head överlevde terrorattacken 9/11 tack vare att en brandman bar ut henne ur det södra tornet innan det kollapsade. Återhämtningen är tuff men Tania blir snart en förebild för andra överlevare och fyller sin tid med att hjälpa andra som upplevt samma trauma. Piloten Troels Hansen är påväg hem till Mölnlycke med sitt nya flygplan som han hämtat i USA, men när han befinner sig över öppet, istäckt hav så går något väldigt fel.


  Se bilder från fallen i våra sociala medier:

  Nära Ögat Podd Instagram

  Nära Ögat Podd Facebook


  Du hittar Nära Ögat - en true crime podd för mesar på de vanligaste plattormarna för poddar ex Acast, Spotify, Apple Podcaster,

  Support till showen http://supporter.acast.com/nara-ogat.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I del 3 hör vi Rizgar berätta om hur han under hösten och vintern 2018 faller djupare ner i ett mörker. Han är arg, utrustar sig med kniv och pistol och åker hem till Paiman för att prata med henne. Men, det här slutar med att han knivhugger henne till döds.


  Stöd podden och lyssna reklamfritt i vilken podcastspelare du vill, för 19kr/månaden https://plus.acast.com/s/rattegangspodden


  -


  Rättegångspodden görs i samarbete med Lexbase. Signa upp dig som betalande medlem på http://lexbase.se och ange rabattkoden "rättegångspodden", så får du ta del av tre kostnadsfria domar eller andra rättsliga dokument.


  Musik: sptfy.com/1L5N

  Musik licensierad av STIM & PremiumBeat


  Källor:

  Sveriges Domstolar

  http://www.domstol.se

  Sveriges Radio

  https://sverigesradio.se/artikel/7382255

  Ansvarig utgivare: Jonas Häger

  Become a member at https://plus.acast.com/s/rattegangspodden.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Åklagarna menar att den 39-åriga Paiman mördades för att hon vanärat sin ex-mans heder. I del 2 fördjupar vi oss i de mekanismer som styr hedersrelaterat våld.


  Stöd podden och lyssna reklamfritt i vilken podcastspelare du vill, för 19kr/månaden https://plus.acast.com/s/rattegangspodden


  -


  Rättegångspodden görs i samarbete med Lexbase. Signa upp dig som betalande medlem på http://lexbase.se och ange rabattkoden "rättegångspodden", så får du ta del av tre kostnadsfria domar eller andra rättsliga dokument.


  Musik: sptfy.com/1L5N

  Musik licensierad av STIM & PremiumBeat


  Källor:

  Sveriges Domstolar

  http://www.domstol.se

  Ansvarig utgivare: Jonas Häger

  Become a member at https://plus.acast.com/s/rattegangspodden.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Den 21:a december 2018 hittas en kvinna ihjälhuggen med kniv vid en återvinningstation i Mölnlycke. Det brutala överfallet blir upptakten till en lång och omfattande mordutredning. Motivet tycks vara hedersrelaterat, något som dock blir en utmaning för åklagarna att leda i bevis för både tingsrätt och hovrätt.


  Stöd podden och lyssna reklamfritt i vilken podcastspelare du vill, för 19kr/månaden https://plus.acast.com/s/rattegangspodden


  -


  Rättegångspodden görs i samarbete med Lexbase. Signa upp dig som betalande medlem på http://lexbase.se och ange rabattkoden "rättegångspodden", så får du ta del av tre kostnadsfria domar eller andra rättsliga dokument.


  Musik: sptfy.com/1L5N

  Musik licensierad av STIM & PremiumBeat


  Källor:

  Sveriges Domstolar

  http://www.domstol.se

  Sveriges Radio

  https://sverigesradio.se/artikel/7119569

  Ansvarig utgivare: Jonas Häger

  Become a member at https://plus.acast.com/s/rattegangspodden.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.