Spanien Podcasts
-
I detta avsnitt pratar vi om Öland som resmål. Tommy har hela sin barndoms somrar där och vi har alla våra favoritställen från norr till söder på ön.
Mikael intervjuar en husbilshandlare om när på året det är som bäst att sälja eller köpa husbil och vi får även veta vilken typ av husbil/planlösning som flest är intresserade av.
I detta avsnitt startar vi även Husbilsskolan. I första avsnittet pratar vi om TV i husbilen.
Detta är dessutom sista avsnittet som Sara och Tommy är med på ett tag. Dom lämnar nu husbilslivet och flyttar in i sitt hus i Spanien. Vi tackar underbara Tommy och Sara för denna tid och önskar dom lycka till med sina projekt framöver.
Vi kommer naturligtvis att söka nya kompisar att hänga med i Stora husbilspodden. Är du intresserad får du gärna hoppa in på vår Facebook och läsa mer om hur du ska gå till väga.
Följ gärna Stora Husbilspodden på Facebook, där hittar du också länkarna till bland annat restipsen. Våra Husbilsresor och Our Backyard Europe kan du också följa på Youtube, Facebook och Instagram. Har du en fråga, fundering eller vill tipsa oss om något, maila: [email protected]
Veckans kommaframöl:
https://www.systembolaget.se/produkt/ol/eybro-143215/
Ölandstips:
Ölands Djurpark
Långe Jan - Söder
Långe Erik - Norr
Stora Allvaret (landskapstyp, hedmark, hägring)
Himmelsberga (midsommar & friluftsteater)
Stenåsa stugor & camping
Små hamnar:
Norr:
Kårehamn
Böda hamn
Sandviks Hamn
Byrums Raukar
Söder:
Gräsgårds Hamn (Annys fiskekiosk - bästa fish & chips)
Grönhögen Hamn
Stora Rörs Hamn - Världens godaste bullar i bageriet citerat av Åsa på Gullanrullans Äventyr -
Fotboll Skåne är tillbaka med en ny podcast om Malmö FF. I det första avsnittet ger Simon Pålsson och Ole Törner sin syn på inledningen av MFF-året, och Jonas Hansson kommer med en lägesrapport från träningslägret i Spanien.
Rapport från Jonas Hansson 07:11
Är startelvan redan satt? 23:11
Vinterns nyförvärv 30:20
Var det rätt att släppa Jo Inge Berget? 47:22
Hugo Larsson 54:16
Poddplanerna framöver 60:21Prenumerera på Fotboll Skåne för att läsa all bevakning om Malmö FF under fotbollsåret 2023. En prenumeration kostar 39 kronor i månaden eller 400 kronor om året.
Fotboll Skånes MFF-podd produceras av Mayulla Media.
-
Fotboll Skåne är tillbaka med en ny podcast om Malmö FF. I det första avsnittet ger Simon Pålsson och Ole Törner sin syn på inledningen av MFF-året, och Jonas Hansson kommer med en lägesrapport från träningslägret i Spanien. Rapport från Jonas Hansson 07:11 Är startelvan redan satt? 23:11 Vinterns nyförvärv 30:20 Var det rätt att släppa Jo Inge Berget? 47:22 Hugo Larsson 54:16 Poddplanerna framöver 60:21 Prenumerera på Fotboll Skåne för att läsa all bevakning om Malmö FF under fotbollsåret 2023. En prenumeration kostar 39 kronor i månaden eller 400 kronor om året. Fotboll Skånes MFF-podd produceras av Mayulla Media.
-
Att det blivit dyrare i Spanien är väl ingen hemlighet.
Men det har verkligen blivit dyrt att både resa till och bo i Spanien med din Husbil.
Campingar har dragit upp priserna, Bränsle och Gasol har gått upp med ca 30% samt det är nu en otrolig mängd Husbilar som slåss om samma plats i solen.
Handla mat i butiken har för min del gått från ca 32-35 Euro i veckan upp till 55 Euro, en ganska kraftig ökning på bara några få månader.
Jag förstår att andra säkert har en helt annan uppfattning, ekonomi, önskemål och resesätt än mig. Men i detta avsnitt berättar jag hur jag upplever det som boende i Spanien.
För min del blir det att tänka till ganska ordentligt framöver innan jag drar iväg eftersom en säsong nu skulle gå loss på ca 85.000 kr !!!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
MFF-podden inleder avsnitt 309 med att prata om Krister Kristensson, alla tiders meste MFF:are, som gick bort i helgen, 80 år gammal. I samtal med Fredrik Hedenskog tecknar Max Wiman ett detaljerat porträtt av en spelare och trotjänare av en sort som inte längre görs. Därefter blir det snack om Malmö FF:s match mot Nordsjälland – vilka utropstecken och frågetecken finns kring laget? I programmets andra del pratar Fredrik Hedenskog med Fredrik Lindstrand, som förmedlar sina intryck från MFF:s träningsläger i Spanien. Det blir därmed också snack om Hugo Larssons beslut att stanna i Malmö och hur övriga transfernyheter påverkar MFF.
-
Monica Sundberg, 72, om medverkan i Hotell Romantik, sexlivet som 70+ och att dejta yngre killar! Monica Sundberg har jobbat som flygvärdinna, vårdare, reseledare och massös, bott i Kalifornien, Spanien och på Kuba och gjort succé i dejtingprogrammet "Hotell Romantik" på SVT.
Programledare: David Druid och Linnea Wikblad -
Kungamakten har organiserat samhällen sedan det forntida Egypten för 5000 år sedan till modern tid. Trots industrialisering, förödande världskrig och demokratisering är en betydande andel av de mest demokratiska samhällena på jorden konstitutionella monarkier.
Att vara kung har varit ett av de farligaste yrkena på jorden. Kungamakten har ofta utmanats av äregiriga adelsmän, generaler, andra kungar eller folkliga uppror. Därför har det varit livsviktigt för kungamakten att skaffa sig legitimitet – ofta från gud – men också från traditionen, ritualer och symboler.
I den nymixade reprisen av avsnitt 106 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med historikerna Erik Petersson som bland annat skrivit biografier om Karl IX och Kristian II. Han aktuell med boken Kungar – En världshistoria - som tar in hela världshistorien med fokus på kungamakten.
Länge var historia kungarnas historia, ett perspektiv som fått ge vika för en bättre genomlysning av hela samhället. Samtidigt går det inte att blunda för hur central kungamakten varit för världshistorien i tusentals år.
När hövdingar utvecklades till kungar vilade fortfarande kungamakten på relationer mellan kungen och underlydande män och länsherrar. Senare i historien utvecklades en byråkrati och stående armé som blev stommen till en enväldig kungamakt i Europa och kejsardömet Kina.
Kungamakten har regelbundet utmanats från alla håll i samhällena, men den största utmaningen har visat sig vara stålet som i grunden förändrade krigsföringen i världen. De mest livskraftiga monarkierna var de som under 1900-talet hade förmågan att anpassa sig till ett mer demokratiskt samhälle.
Foto: Gabriella Eriksson
Bild: Nio kungar på Edward den VII:s begravning. Stående, från vänster till höger: kung Haakon VII av Norge, tsaren Ferdinand av Bulgarien, kung Manuel II av Portugal, Kaiser Wilhelm II av det tyska riket, kung George I av Grekland och kung Albert I av Belgien. Sittande, från vänster till höger: kung Alfonso XIII av Spanien, kung-kejsaren George V av Storbritannien och kung Frederick VIII av Danmark. Bilden är tagen 20 maj 1910.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
El Niño spås återvända i år och den gasar på den globala temperaturökningen. Kanske passerar vi Parisavtalets 1,5 gradersgräns redan nästa år.
Fenomenet El Niño är kopplat till extremväder över hela jorden. I utsatta områden förbereder man sig nu för kommande värmeböljor, torka, stormar och översvämningar. Under La Niña trycker passadvindar runt ekvatorn varmt stillahavsvatten västerut, alltså bort från Sydamerika. Och under El Niño så kommer det varmare vattnet tillbaka och sprider ut sig. Det leder till höjda temperaturer och får stor effekt på vädret över hela jordklotet. Under El Niño blir det varmare och torrare i Indonesien och Australien. I Indien hålls monsunregnen tillbaka. Och i Södra Afrika blir det också mindre regn. Men det kan bli tvärtom på andra platser. Spanien får mer regn, och Centralamerika, södra USA och Östafrika riskerar att få översvämningar. På historiskt utsatta platser finns kunskap om hur man anpassar sig till hetta, torka och översvämningar. Och i Sverige satsar man på åtgärder där det finns risk för ytterligare översvämningar. I Vetenskapspodden hörs: Ulrika Björkstén, SR:s vetenskapskommentator, Sara Sällström, vetenskapsreporter, Camilla Widebeck, vetenskapsjournalist. Poddledare Gustaf Klarin Producent Peter Normark [email protected] -
Världen hade aldrig tidigare sett en sådan stor flotta som när den spanska armadan år 1588 seglade från Spanien mot England för att göra upp med randstaten som kapade Spaniens skepp lastade med silver och hjälpte upproret mot Spanien i Nederländerna.
Men hela operationen var för komplicerad för att lyckas och engelsmännen hade både turen och kompetensen på sin sida. Och mot vädrets makter spelar storleken på flottan ingen roll.
I den nymixade reprisen av avsnitt 105 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med historikern Hugo Nordland som aktuell med boken Militära misstag om den spanska armadan.
Den spanska armadan tillhör en av historiens mest omtalande militära misslyckande. När randstaten England lyckades besegra det mäktiga Spaniens flotta. Den spanska armadan är en sorglustig historia som ger en föraning om Storbritanniens framtida dominans på havet.
Den spanska kungen Filip II hade tröttnat på engelska kapare som gav sig på spanska skepp lastade med silver från den nya världen. Dessutom hjälpte engelsmännen upprorsmännen i det spanska Nederländerna. Det fanns också en stark vilja att återinföra katolicismen i England. Därför satte han samman den största flottan världen hade skådat.
Till befälhavare utsåg Filip II hertigen av Medina Sidonia, en av Spaniens förnämsta adelsmän och en skicklig administratör, men han saknade helt erfarenhet av krig till sjöss. Han ville själv inte ha uppdraget.
Medina Sidonia avstod från möjligheten att krossa den brittiska flottan när de låg fast i hamnen pga tidvattnet. En missad chans som senare fick ödesdigra konsekvenser när den till antal mindre engelska flottan lyckades skapa kaos hos spanjorerna med krigslist och en stor portion tur.
Bild: Den spanska armadan lämnar Ferrol i Spanien.
Musik: Antonio de Cabezon - Diferencias sobre "La Dama Le Demanda" av Ray M. Blanchard är licensierad under en Creative Commons-licens.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Just idag pratar vi med Edvin Kurtulus och Ellen Gibson som får snacka upp säsongens första träningsmatch och kommande läger, Micke Hjelmberg gästar för att prata igenom truppsamansättningen i Marbella och synen på A-lag och HTFF inför kommande säsong. Dessutom gästar Göran Rickmer som går igenom supporterinformation för de som ämnar närvara i Spanien.
-
Vi har det stora nöjet att presentera en intervju med Sveriges genom tiderna, kanske största talang inom motorcykelsporten Enduro.
Hör Robert Kvarnströms egna ord om hur allting började redan som 3åring, och fortsatte till framgångar med vinster i VM, representerat landslaget, SM-guld och mycket mer.
Vi får även höra om baksidan av att satsa allt, både på och utanför banan, med mycket skador och långa resor.
Robert berättar om verkligheten bakom det utåt så glamorösa proffslivet både i Italien och Spanien.
Detta och mycket mer i avsnitt 33!
Robert Kvarnström Instagram Baka med Frida webshop Baka med Frida InstagramAvsnittet presenteras av Hällefors Skidklubb och skidtävlingen Lospåret, som är seedningsgrundande inför Vasaloppet.
Klicka här för anmälan och PM: LÄNK
Hällefors Skidklubb instagram: LÄNK
Inget Vilohem Podden Instagram
Inget Vilohem Podden Stravaclub
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet pratar Fredrik och Erik om vilken vinutrustning man behöver ha hemma. Dessutom diskuteras vinlagring och vid vilka temperaturer man ska servera sina viner för att ta sin vinupplevelsen till nästa nivå.
Vinet som provades i avsnittet:
Art nr 2532 Parajes de Valle Monastrell, Jumilla, Spanien
Dessutom tipsade Fredrik om nedan portugisiska viner:
Art nr 73450 Soalheiro Alvarinho Granit, Vinho Verde
Art nr 83271 Quinta de Chocapalha Tinto, Lisboa
-
Vi snackar Handboll har träffat Mikaela Mässing, den före detta spelare som i ett tidigt stadium i sin karriär drömde om att bli proffs, vilket hon senare blev och infriade. Träffa tjejen med en positiv syn på livet. Gästen som fick ett par känslosamma hälsningar. Vi får dessutom höra hur det gick med sista avgörande kastet och kvitteringen mot Spanien för Blågult. Idag jobbar Mikaela Mässing som tränare för A-ungdom och juniorer i Alingsås HK. Mikaela har också uppdrag för SVT Sport som expertkommentator.
Härlig och sprutande glad personlighet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi snackar Handboll har träffat Mikaela Mässing, den före detta spelare som i ett tidigt stadium i sin karriär drömde om att bli proffs, vilket hon senare blev och infriade. Träffa tjejen med en positiv syn på livet. Gästen som fick ett par känslosamma hälsningar. Vi får dessutom höra hur det gick med sista avgörande kastet och kvitteringen mot Spanien för Blågult. Idag jobbar Mikaela Mässing som tränare för A-ungdom och juniorer i Alingsås HK. Mikaela har också uppdrag för SVT Sport som expertkommentator.
Härlig och sprutande glad personlighet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Vis mere